Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Awaria Światła mijania

Rogallo
09-04-2018, 13:45
Witam wczoraj wieczorem musiałem wyskoczyć za miasto 90km, ku mojemu zdziwieniu po odpaleniu auta wyskoczyła mi na conversie awaria światła mijania od strony pasażera, i faktycznie wyszedłem z auta świeciła tylko postojówka, oczywiście żarówka ma prawo sie spalić i taka właśnie była moja pierwsza myśl, ale jedna po przejechaniu tych 90km podjeżdżam pod dom otwieram bramę żarówka znowu świeci. Dzisiaj rano odpalam auto, to samo awaria światła mijania przejechałem moze 1km na conversie awaria zniknęła żarówka świeci. Zaznacze jeszcze, że wczoraj mogłem włączyć długie światła, dzisiaj mimo swiecącej żarówki moge nimi tylko mrógać owszem swiecą ale nie chcą sie załączyć. Miał ktoś może podobny przypadek?

leszcz
09-04-2018, 15:12
faktycznie wyszedłem z auta świeciła tylko postojówka
wymienić żarówkę a najlepiej dwie po obu stronach

Rogallo
09-04-2018, 15:36
wymienić żarówkę a najlepiej dwie po obu stronach
Tak kolego zrobie to, ale jadąc z pracy nie wyskoczył mi już żaden błąd co prawda długie nadal sie nie włączają na satłe a jedynie mrugają ale sama żarówka h7 swieci, jesli była by to wina tylko żarówki to chyba by zgasła i już sie nie zaswieciła prawda?

darmodziej
09-04-2018, 17:50
żarówka ma prawo sie spalić i taka właśnie była moja pierwsza myśl, ale jedna po przejechaniu tych 90km podjeżdżam pod dom otwieram bramę żarówka znowu świeci.Czyli jechałeś 90 km z pełną świadomością tego, że oświetlenie jest niesprawne?

Rogallo
09-04-2018, 18:50
Czyli jechałeś 90 km z pełną świadomością tego, że oświetlenie jest niesprawne?

Podaj mnie pod sąd, a nastepnym razem jak nie masz do powiedzenia nic sensownego to nie mów nic wcale.

darmodziej
09-04-2018, 20:06
A później pretensje do policjanta, że mandat wlepił. Szkoda słów.

Rogallo
09-04-2018, 20:47
A później pretensje do policjanta, że mandat wlepił. Szkoda słów.

Powiem ci kolego, że ja osobiście dwa razy w życiu dostałem mandat i to za nie zapięte pasy, i owszem mam pretensje w takim przypadku bo to moje życie. A po drugie pasy nie zawsze ratują życie, znam kilka przypadków w których to własnie nie zapięte pasy ratowały życie

darmodziej
10-04-2018, 04:49
Częściej zapięte ratują.

wkg
21-01-2020, 10:12
Wracając do tematu - mam to samo. Więc postanowiłem odkopać temat.
Włączam silnik i komunikat: "Usterka żarówki świateł mijania" czy jakoś tak : )
Światło się nie pali a po chwili zaczyna działać. Czasem trzeba trzasnąć maską : ) Gdy to nie pomaga wystarczy ściągnąć tą plastykową złączkę nachodzącą na blaszki od żarówki i zaczyna się palić.

Wymiana żarówki nie pomaga - to nie kwestia żarówki tylko styku. Poruszanie żarówką, zdjęcie złączki i założenie pomaga ale na krótko - kilka dni. Problem w tym, że nie ma za bardzo jak tam się dostać i przeczyścić zaśniedziały (zabrudzony) styk.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem ? Co robić - popsikać jakimś płynem, wymienić wiązkę (tam chyba dochodzą trzy kabelki), można to gdzieś kupić ? Może coś innego ?

Pozdrawiam
Witek

koszka
21-01-2020, 10:48
Mozna rozebrac wtyczke od swiatel mijania i przeczyscic styki jesli jeszcze sie da. Jesli juz sa wypalone to trzeba by wymienic cala wtyczke swiatel mijania. Sama wtyczka kosztuje w sklepie ford cos kolo 100 pln. Mozna spotkac taniej na allegro. Ew. Kupic tanio lampe od anglika i wyjac wtyczke. Zeby dostać sie do wtyczki najlepiej wyjąć lampę.

mondeo70235
21-01-2020, 11:16
Koledzy to jest bolączka MK4 piny reflektorze po prostu gniją pomimo hermetycznej wtyczki wyczyscic i popsikac preparatem do elektryki
ja w MK4 kupiłem uszkodzony reflektor i przekładałem wtyczke

wkg
21-01-2020, 12:11
Tak myślałem :/
Jestem już ekspertem od wyjmowania lampy :D A tam z drugiej strony tak samo łatwo się wyjmuje ?

Kupno uzywki chyba nic nie pomoże bo nie będzie lepsza :(

koszka
21-01-2020, 13:11
Ale co chcesz kupowac ? Lampe? Bo ząniedzialy styki. Uzywki sa tez dobre trzeba popatrzec poszukac i przelozyc wtyczki i gniazda i bedzie dobrze. Lampy angielskie jako dawcy mozna trafic za grosze.

wkg
21-01-2020, 13:53
Nie, nie lampę, przecież lampa jest sprzedawana bez styków : )
Z kolei styki z używki też pewnie będą wypalone albo zaraz się wypalą:/ Zresztą na allegro ich jakoś nie ma.

Najpierw popsikam jakimś oczyszczaczem do elektryki a jak nie pomoże to chyba kupię takie coś: ford-esklep.pl/pl/p/Oprawka-wtyczka-zarowki-H7-do-reflektora/1467

koszka
21-01-2020, 23:16
Jak ci nie szkoda kasy to kupuj . Ja kupiłem uzywane reflektory z 2009 roku i nic nie było wypalone.jak już wspomniałem sporo jest angielskich lamp na rynku . Gdzieś widziałem nawet za 30 zł. wyjmujesz wtyczke i przekładasz, ale zrobisz jak zechcesz

wkg
23-01-2020, 00:32
Dobra !
Jak psikanie nie pomoże to idę za twoją radą. Fakt - 30 złotych nie majątek : )
Dzięki za pomoc !

pandox
24-01-2020, 21:16
Która wtyczka jest problematyczna? Ta główna doprowadzająca zasilanie do lampy (poniżej "pokrywki" żarówek czy przy samych żarówkach?

wkg
26-01-2020, 22:07
Przy żarówkach

koszka
27-01-2020, 07:09
To tym bardziej uzywke w dobrym stanie angielską. Ew jesli plastik wtyczki nie jest spalony mozna sie pokusić o rozebranie i wstawienie nowych konektorow. Gdzies na necie takie widzialem ....

pandox
30-04-2020, 13:27
Ja mam soczewkowe skrętne i wiązka nie pasuje ze zwykłych lamp. Na szczęście udało mi się ustalić który kabel jest problematyczny (na zdjęciu widoczne zagiecie gdzie przewód był przerwany). Po usunięciu przerwanego fragmentu wszystko póki co działa.
Swoją drogą to dziwne że przewód który nie jest narażony na jakiekolwiek uszkodzenia tak po prostu się przerwał.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200430/78efa93a64daaf39d3390974a7d33160.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka