Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Nie działają czujniki parkowania

Strony : [1] 2

os7a
19-09-2012, 19:06
dopiero co kupiłem s-maxa z niemiec imoże po prostu nie wiem co i jak.Może ktoś mi coś w tej sprawie podpowie!? Dzięki!

Rolem
19-09-2012, 20:41
Użyj opcji "szukaj". Jest tego trochę.

eclipse
19-09-2012, 21:13
To się czasami zawiesza i wtedy albo piszczy ciągłym sygnałem albo się rozłącza .Przyczyną pewnie jest złącze gniazda pod zderzakiem .

MAG
19-09-2012, 21:30
Oczywiście sprawdzić połączenia pod zderzakami (oba, przód i tył) warto zrobić, ale niestety obawiam się, że po podłaczeniu do kompa wyjdzie bład i uszkodzenie jednego albo nawet kilku czujników - niestety jest to dosyc częste zjawisko ...

Ja musiałem wymienić 5 sztuk - kupiłem używki, ale okazało się, że jeden z tych "nowych" też nie działał, więc kupiłem nówkę w serwisie.
Po kilku miesiacach jeden z tych wymienionych na "nowe" uzywki też zaczał mi szwankować i raz działa, a raz nie (wiem że to ten wymieniany przeze mnie, bo autko była podłaczane do kompa).

Tak więc wybierz się na podłaczenie auta do kompa i wyjdzie czy i z którym czujnikiem jest problem ...

Pafnucy
20-09-2012, 00:14
U mnie mam wrażenie, że czujniki "za dobrze" działają. Czasami piszczy na kępkę trawy, że o ciągłym sygnale podczas deszczu nie wspomnę.

os7a
20-09-2012, 07:50
Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc !!!!

RafałB
20-09-2012, 08:26
Zależy czy piszczą ciągle,czy piszczą i miga napis na klawiszu (wtedy błąd/awaria) czy wcale nic a nic nie dają znać...

Karol9
20-09-2012, 09:21
Ja też mam problem z czujnikami po zimie. Raz działają a raz nie. Zdarza się sytuacja, że działają przy np. cofaniu i w pewnym momencie jest ciągły pisk i miga dioda na klawiszu i się wyłączają. Przez ostatni prawie miesiąc był spokój ale wczoraj znowu i dzisiaj rano znów nie działały.
Muszę chyba wybrać się do kogoś na kompa.Ciekawe czy jeden jest padnięty czy kilka. Kupował ktoś z Was ostatno taki czujnik w serwisie? Ile kosztował?Będę wdzięczny za info.

RafałB
20-09-2012, 09:46
Raz działają a raz nie. Zdarza się sytuacja, że działają przy np. .

Jeśli tak się dzieje to obstawiam:
1.kabel/złączka gdzieś przetarta i nie łączy
2.Czujnik wyskoczył z miejsca - miałem to samo,sprawdź narazie bez kompa jak "macajew" ręcznie ;) powinno być ok.

Karol9
20-09-2012, 09:51
Już nie raz tak sprawdzałem :-) i wszystko wydaje się być w porządku.
Ja obstawiam, że uszkodzony jest któryś z tylnych czujników.
Tylko musze to zdiagnozować i "wyleczyć" mojego esia.

RafałB
20-09-2012, 10:08
Jak czujnik jest padnięty naprawde to nie działa system ZAWSZE,a nie tylko czasem....

Rolem
20-09-2012, 10:58
Ja też mam problem z czujnikami po zimie. Raz działają a raz nie. Zdarza się sytuacja, że działają przy np. cofaniu i w pewnym momencie jest ciągły pisk i miga dioda na klawiszu i się wyłączają. Przez ostatni prawie miesiąc był spokój ale wczoraj znowu i dzisiaj rano znów nie działały.
Muszę chyba wybrać się do kogoś na kompa.Ciekawe czy jeden jest padnięty czy kilka. Kupował ktoś z Was ostatno taki czujnik w serwisie? Ile kosztował?Będę wdzięczny za info.

Czujnik w serwisie to 190 pln. U mnie była podobna sytuacja, że raz działał a raz nie i okazało się , że kabelek przy jednym czujniku był skorodowany.

Karol9
20-09-2012, 12:10
Kurcze to jednak muszę się dokładnie przyjrzeć każedmu z czujników z tyłu.
Może coś znajdę i obedzie się bez wydatków w serwisie :-)

Zoltyy
20-09-2012, 19:20
Podejrzewam ze czujnik albo wiazka - w poprzednim Maksie kiedy nadchodzila jesienna pluch zaczynala sie zabawa - jak padalo, albo zaraz po to mialem permanentny sygnal z tylnych czujnikow. Wystarczylo pol dnia po suchym i problem mijal.

MAG
21-09-2012, 10:51
Jak czujnik jest padnięty naprawde to nie działa system ZAWSZE,a nie tylko czasem....
Czujnik może dogorywać - ja tak mam i w zależnosci od licho wie czego, raz działa raz nie.

Kabelki miałem sprawdzane i są OK, oczywiscie wszystkie złączki popsikane były jakims specjalnym preparatem, ale podłączenie do kompa pokazywało zapisany w pamieci błąd i koleś mówił, że czujnik juz dogorywa i tylko i wyłącznie kwestią czasu jest jak długo będzie ciuciubabka i kiedy w koncu padnie dokumentnie :?

Czujnik mam zamiar wymienić przy okazji serwisu na 180tkm, jaki będę robił zimą przy okazji pobytu w Polsce.

eclipse
21-09-2012, 15:09
MAG..... a jaki to nr błedu ci wywala ?...... czy w teście zegarów też coś masz zapisane ?...

MAG
21-09-2012, 21:34
Jak znajdę ten wydruk z podłączenia kompa to podam nr błędu - z głowy nie dam rady sobie przypamnieć :?

Ja mam zwykłe zegary, nie Convers+, więc tam chyba żadnego testu przeprowadzić nie można... (chyba?)

eclipse
22-09-2012, 13:31
Ciekawi mnie to co ci wyszło bo u mnie w TESTzegarów (można wpisać na ,,yu tube'' jest filmik .Inne nr. błedów wyświetlało mi na teście .I inne jak podłaczony miełem IDS.serwisowy A moje czujniki parkowania też działają;) jak wiatr zawieje .Więc dobrze by było skonfrontować .

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=118650&highlight=kody+b%B3ed%F3w w tym temacie jest co nieco i watro by go kontynuować .

MAG
04-10-2012, 06:47
nr błedu jaki miałem to: B1B42 - przedni lewy wewnetrzny czujnik - usterka wewnetrzna elementu.
W opisie miałem że błąd zapisany w pamięci, nie występujący obecnie i podany był przebieg przy którym ten błąd się pojawił pierwszy raz (o ile nie pomyliłem tego z czyms innym)

Test zegarów robiony dwa dni temu po raz kolejny niczego nie pokazał, chociaz czujnik chyba już dokumentnie padł, bo od kilku dni PDC nie działa juz ciągiem, a nie tylko czasami tak jak jeszcze niedawno ...

marcinlewandowski
04-10-2012, 07:19
test zegarow zrob

MAG
04-10-2012, 07:55
przydałoby się czytanie ze zrozumieniem :D

Napisałem przeca wyraźnie, że test zegarów NICZEGO nie pokazał, a PDC nie działa ...

raksadam
05-10-2012, 13:09
Wiatm forumowiczów: miga mi napis na klawiszu sensorów cofania coś tam zapiszczy i tyle nic nie działa ani z przodu ani z tyłu podpowiedzcie co to może być autko mam zaledwie kilka dni wiec jestem zielony pozdrawiam.

RafałB
05-10-2012, 13:25
co to może być autko mam zaledwie kilka dni wiec jestem zielony pozdrawiam.

Wygląda na uszkodzenie jednego z czujników...

1.Sprawdzić najpierw wizualnie wszystkie i ich wiązki czy są na miejscu...
2.Jak to nie pomoże to zostaje Ci dianostyka komp.i zczytanie błędu...

roberts3003
08-10-2012, 13:40
Forumowicze, nie wstydźmy się jednoznacznie stwierdzić, że czujniki parkowania w naszych autach są jedną z najczęściej psujących się części. To tak do wiadomości Nowicjuszy. Prawie każda zima, jesień kończy sie usterka jakiegoś czujnika co skutkuje oczywiście niesprawnościa całego układu (i przód i tył), Czujniki sa bardzo wrażliwe na: zmiany temperatury, wilgoć itp. . No i bardzo nie lubią myjni mechanicznych, ciśnieniowych.
Kiedyś przyszło mi do głowy aby zakleić je na okres jesienno -zimowy :D
Pozdrawiam

RafałB
08-10-2012, 14:19
Forumowicze, nie wstydźmy się jednoznacznie stwierdzić, że czujniki parkowania w naszych autach są jedną z najczęściej psujących się części.

Jeśli chodzi o S-maxa to sie nie zgodze,bo u mnie wszystko gra i buczy(jak narazie,przez 1,5 roku)....

Jeśli chodzi o czujniki w Galaxy MK2 - to sie zgadza,tam przez 2 lata wymieniłem 2 lub 3 czujniki.... ;)

MAG
08-10-2012, 21:14
Jeśli chodzi o S-maxa to sie nie zgodze,bo u mnie wszystko gra i buczy(jak narazie,przez 1,5 roku)....

Żebyś nie zapeszył ... g;)

RafałB
09-10-2012, 08:50
Żebyś nie zapeszył ... g;)

No kiedyś zepsują się na pewno,tylko to czego nie ma w aucie sie NIGDY NIE ZEPSUJE :D

arkmyl12
14-10-2012, 20:36
W jaki sposób można sprawdzić czujniki??
Właśnie dziś zaczęła migać mi kontrolka na klawiszu, a po przeczytaniu kilku wątków stawiam na czujnik

eclipse
14-10-2012, 21:26
Najczęstszą przyczyną jest zawilgocenie , nie wiem czy to możliwe ale jak bym miał jakoś to sprawdzać to miernikiem ustawić na brzęczyk i heja jeśli jest sygnał ciągły to są OK. Problem może być w wiązce do czujników .Też tak by należało sprawdzić tylko trzeba ruszać zaginać przewodami bo może być nadłamany któryś z przewodów .

arkmyl12
14-10-2012, 23:30
O to własnie mi chodziło:)
nie byłem pewny czy one mają normalne "przejście"
Teraz tylko pozostaje zlokalizować moduł

janusz75
18-10-2012, 16:09
Witam! A u mnie od paru dni czujniki z tyłu piszczą ciągle a w tym samym czasie przód działa normalnie!

raksadam
21-11-2012, 16:04
W u mnie trzeba było poprawić kostki czyli wyciągnąłem i włożyłem chyba było coś zaśniedziałe i działa bez zarzutów pozdrawiam

wallzack
03-12-2012, 15:55
Forum to boska rzecz jak pragnę być bogaty :) a jeszcze jakby koledzy napisali gdzie w Smaxie zlokalizować rzeczone kostki od czujników z tyłu celem ich wycmokania to bym był już absolutnie wniebowzięty.

Mój maksymilian jest ze mną niespełna tydzień i dziś czujki z tyłu zaczęły wyć nieprzerwanie..

Bump:

MAG
03-12-2012, 16:50
U mnie tez od wczoraj kakofonia nastała, ale to z powodu sniegu i lodu które oblepiły czujniki ...

littletwig
10-01-2013, 13:47
Witam, ponawiam pytanie, gdzie znaleźć owe wiązki, kostki... Od wczoraj po zamigotaniu przycisku oraz wyciu nagła cisza... Pozdrawiam

andree74
10-01-2013, 18:42
Witam, ponawiam pytanie, gdzie znaleźć owe wiązki, kostki... Od wczoraj po zamigotaniu przycisku oraz wyciu nagła cisza... Pozdrawiam

No trzeba położyć się pod samochodem i zaglądnąć pod zderzak w miejscu gdzie są zamontowane czujniki. Prawie każdy z nich da się zobaczyć.Czujnik wyciąga się z obudowy rozchylając dwa zaczepy ( widać je od strony wew. zderzaka) jednocześnie wpychając go w stronę karoserii samochodu. Potem wyjąć wtyczkę odchylając jeden z jej zaczepów. Dodam tylko że u mnie powodem wariowania czujników była źle przylegająca farba którą były pomalowane tylne czujniki. Kiedy pomiędzy czujnik a farbę dostała się woda, wówczas był problem z piszczeniem.

MAG
12-01-2013, 11:03
U mnie tez od wczoraj kakofonia nastała, ale to z powodu sniegu i lodu które oblepiły czujniki ...
Śnieg zniknął, wody za duzo nie ma i czujniki znowu działają normalnie ... g:P

wolnomul
16-12-2013, 21:13
Witam forumowiczów

W moim przypadku tylne czujniki cofania po wrzuceniu wstecznego piszczały ciągle a przednie jednocześnie działały prawidłowo. Już byłem u mechanika (elektryka) i umówiłem się na wizytę ale posłuchałem kilku z Was (szczególnie: raksadam, roberts3003 oraz andree74) i spróbowałem sam zajrzeć pod spód. Co się okazało? Pełno piachu zmieszanego z błotem i trawą, wilgoć i bród. Po oczyszczeniu wyjąłem kolejno wszystkie cztery czujniki wg opisu andree74 i dokładnie je wyszczotkowałem starą szczoteczką do zębów i wysuszyłem ciepłym nawiewem powietrza. Okazało się, że jeden z nich jest rozszczelniony i dodatkowo "łapie" wodę do wewnątrz. (jest to element tworzący jedną "zalaną" całość - nierozbieralny i jego nieszczelność wymaga wymiany na nowy lub używany ale sprawny). Jednak udało mi się go również wysuszyć i doprowadzić do stanu sprawności. Suszyłem ok. 20 min. a po osuszeniu popękane miejsca "zalałem" klejem i poczekałem aż zastygnie. Klej widać na zdjęciach na obrzeżach czujnika. Dodam, iż wiązki przewodów przy samych czujnikach są bez osłonek i należy im się dodatkowa izolacja przeciwwilgociowa a rozszczelniony czujnik wymaga moim zdaniem wymiany na używany ale sprawny. Mimo to jestem zadowolony, że dzięki Waszym wskazówkom potrafiłem sobie poradzić i naprawić piszczący tylny czujnik. Aktualnie parktronik działa choć wiem, że muszę poświęcić mu jeszcze trochę czasu.

Dzięki za wskazówki
Wolnomul

Bartosek
06-02-2014, 11:21
Witam. Nie działają czujniki cofania w moim S-max'ie. System piszczy po wybraniu wstecznego. Koszty wymiana czujników (przód /tył, mam diagnozę o 6 uszkodzonych czujnikach) jest na tyle duży , że zamierzam wymienić cały system na nowy , nie fabryczny. Problem że trudno mi wybrać , ponieważ mam już otwory w zderzakach po oryginalnych czujnikach. I są one na tule duże że ciężko dobrać inny , nowy system. Czy ktoś już coś takiego robił ?

totek2
06-02-2014, 11:57
Kto postawił diagnozę o aż 6 walnietych czujnikach? Moze po prostu masz uszkodzona wiązke kabli?

Pisane z Tapatapa

czader
06-02-2014, 12:00
Czesc,

sa watki o takich objawach - jest prawie pewne ze padla Ci wiazka/i a nie 6 czujnikow - to jest wykluczone zeby tyle bylo zepsutych - ja juz jeden czujnik kupilem niepotrzebnie - stary byl dobry - a wiazka mial zwarcie jak padalo mocno czy snieg na jezdni ...

Bartosek
06-02-2014, 12:21
Cześć
Tym bardziej się zastanawiam czy nie wymienić całego systemu na nowy niefabryczny .

logar4
16-02-2014, 16:38
Czy można diagnostykę czujników zrobić za pomocą Odb2? Jakiego softu diagnostycznego użyć.?

Wysłane z mojego SM-P605 przy użyciu Tapatalka

tedi_k
16-02-2014, 22:34
Kilkanaście razy już było - kody usterek fabrycznych czujników parkowania czyta się ELMconfigiem albo FORscanem. Diagnostyka "wizualna" (co wykrywa i w jakiej odległości który czujnik) raczej tylko serwisowym IDSem.

logar4
25-02-2014, 19:32
Moje czujniki raz działają a raz nie i jest to zdecydowanie powiązane z mokra pogoda...

Wysłane z mojego SM-P605 przy użyciu Tapatalka

eclipse
25-02-2014, 19:45
Moje czujniki raz działają a raz nie i jest to zdecydowanie powiązane z mokra pogoda...

Nie koniecznie ...Ja kiedyś też tak myślałem i miałem identyczne objawy jakie ty podajesz .....
Po wykasowaniu wszystkich błedów z komputera problem nigdy nie powrócił , a nie robilem nic z parktronikami w tym czasie .

logar4
04-03-2014, 13:35
U mnie tymczasem bez niczego problem ustąpił.... Ale dawno nie padało :)

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

tifoso
29-08-2014, 21:45
Witam, trochę odgrzewany temat, ale mam S-Maxa od tygodnia i u mnie z czujnikami jest tak, że po odpaleniu samochodu przez 10-15 sekund wszystko działa - przód i tył, ale po tym czasie włącza się długi sygnał i kontrolka miga. Może ktoś coś wie, gdzie szukać problemu?

tedi_k
29-08-2014, 22:13
Standardowo. Najpierw w wiązkach.

Jarek G.
30-08-2014, 18:48
Wg mnie standardowo - podłączyć kompa. On pokaże.

tifoso
31-08-2014, 08:45
Na komputerze pokazuje błąd U0484

tutrus
02-03-2018, 19:01
Dzisiaj zostawiłem auto na montaż haka. Gościu hak założył ale jeszcze do końca nie podpiąłem wszystkiego bo brak mi jednego pinu do zielonej kostki. Problem w tym że nie działają mi czujniki parkowania. Co się mogło spitolić. Kod błędu to U0252 ? Gdzie szukać przyczyny ?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180302/1989540c3bc79a4d834739c7fe174387.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180302/7220ec08fcc8a10dff085f04609d6aa3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180302/25f3b8f40780909e94f0857477f046ea.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180302/8a58dee9d72e0f024e817c56fb730c3e.jpg

jbolek
09-04-2018, 14:13
Witam wszystkich:)
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem forda s-max.
Mam problem z czujnikami parkowania... Oryginalne czujniki przód + tył.
Przód działa bez problemu, tył natomiast cisza...
Przycisk nie mruga, nie ma żadnego sygnału po wbiciu wstecznego.
Podczas sprawdzania auta w aso nie stwierdzili żadnych błędów na komputerze.
Zauważyłem natomiast, że przy zbliżaniu się do przeszkody tyłem lekko przycisza się radio (identycznie jest przy czujnikach przednich w momencie jak zaczynają "pikać").
Czy możliwe jest, że buzzer padł?
Jak się do niego dobrać? gdzie ewentualnie szukać problemu?
Będę wdzięczny za wszelkie rady:)

jbolek
10-04-2018, 10:27
Witam wszystkich,

Mam problem z oryginalnymi czujnikami parkowania. Szukałem na forum jednak nie udało mi się znaleźć odpowiedzi stąd ponawiam temat:)

Mam s-maxa 2012r, oryginalne czujniki przód + tył + oryginalny odpinany hak
Przód działa bez problemu.
Tył już nie...
po wbiciu wstecznego cisza - dioda przycisku partronica nie miga (podświetla się stałym żółtym kolorem tak samo jak gdy działają przednie czujniki).
Zauważyłem, że przy przednich czujnikach radio delikatnie się przycisza w momencie gdy "pikają". Identycznie jest przy tylnych - radio się przycisza jednak „pikania” brak

Czujniki ponoć działały wcześniej, auto kupowałem w lutym - przy oględzinach stwierdziliśmy, że padły (sprzedający był zaskoczony bo ponoć chwilę wcześniej wszystko było OK). Przed zakupem auto sprawdzane w ASO. Podczas kontroli zwrócono uwagę na czujniki (a właściwie fakt, że coś jest nie tak), po podpięciu komputera błędów brak.
Aso krzyczy 700 zł za samo sprawdzenie więc jak na razie wolę poszukać na własną rękę.

Gdzie i jak szukać problemu?
Czy jest możliwe, że sam buzzer padł? Ktoś miał podobnie??

Będę wdzięczny za wszelkie rady:)

AJU
10-04-2018, 12:55
Ja np. mialem podobnie, wszystkie 4 popsute a błędu w kompie żadnego, podmienilem 1 na próbę i sie wyjaśniło i dzwiek tez wrócił,
mozesz na chwile podmienic z przednim jakims i wtedy sie wyjaśni czy głosniczek z tylu do wymiany czy czujniki to taka opcja bez kosztow na sprawdzenie, skoro ci przednie dzialaja

A kwota 700 to jest grubo przesadzona chyba ze z wymiana 4 na nowe

jbolek
10-04-2018, 14:17
AJU - dzieki za podpowiedź, zrobię test dzisiaj.
Cena ASO za samo sprawdzenie jako minimum. Na szyko określili, że koszt to ok 1000 - 1200 zł co uwazam za lekką przesadę:)

AJU
10-04-2018, 17:17
4 czujniki chinczyki ok 200zl, orginal jakies 400 plus ewentualnie jakis komputer ok 50zl, glosniczek tez jakies 50zl modul ewentualnie 150zl wiec ladna przebitka aso.
Ja kupilem zamieniki i jakos dziala.

Podmieniaj, jezeli tylny bedzie dzialac z przodu to znaczy ze jest ok, zwruc uwage jeszcze na wtyczki czy nie sa zasniedziale. Jesli okarze sie ze czujniki dobre to albo glosniczek albo wiazka lub sam modul. Wystarczy ze 1 nie podlaczysz i juz nie dziala system i jak dobrze kojarzę dioda mruga i jest dluszy dzwiek

stahoo77
11-04-2018, 07:22
Podepnę się pod temat. Mam taką sytuację, że czujniki działają w porządku, a raz na jakiś czas po uruchomieniu czujników (czyli np. włączeniu wstecznego) mam sygnał ciągły, dioda czujników mruga przez chwilę, gaśnie i od tej chwili czujniki martwe. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu wszystko potrafi wrócić do normy. Sprawa dotyczy kompletu czujników (przód i tył). Gdzie może być problem?

Pozdrawiam,

stahoo

totek2
11-04-2018, 08:41
Albo wiązka albo któryś z czujników. podepnij się kompem i sprawdź który czujnik pokazuje bład. wtedy albo czujnik do wymiany albo wiazka do poprawy.

AJU
11-04-2018, 09:31
Tak jak Totek2 napisal musisz podłączyc kompa bo tak to nic nie zdzialasz bo nie wiadomo w twoim przypadku ktory to dokladnie czujnik sieje ci błędem, jak bedziesz wiedział który to wtedy mozesz zamienic z innym, w ten sposub dojdziesz czy wiazka czy czujnik siada

Pawel_losinski1985@wp.pl
21-05-2018, 09:31
U mnie na kompie pokazuje uszkodzenie czujnika wewnętrznego prawego, zmieniałem czujniki miejscami i nadal ten sam błąd. Wymieniłem wiązkę kabli na nową z Aso i nadal ten sam błąd.domyslam się E przyczyna musi być wiązka kolejna idąca od podwozia w kierunku silnika . MoE macie jakieś inne pomysły?

jbolek
21-05-2018, 10:01
Problem załatwiony - rozwiązanie okazało się znacznie prostsze niż można było się spodziewać.
Auto kupiłem kilka miesięcy temu (z już nie działającymi czujnikami). Okazało się, że ktoś przed sprzedażą wymontował tylnie głośniki...
Wstawione nowe - wszystko działa jak należy

Agamek12
31-05-2018, 19:09
Dopadło i mnie... Rano działało wszystko jak trzeba, ale w południe wyskoczył błąd (mruganie włącznika czujnika parkowania + buzzer przez 3 sekundy z tyłu). Nie padało, nie myłem auta, nie wpadłem z żadną dziurę. Jedyna anomalia to 31stC... Test zegarów pokazał "DTC 00 NONE"

Agamek12
02-06-2018, 20:47
Cud kurna... Ni z gruchy ni z pietruchy parktronik się naprawił. Nic nie robiłem, a auto po kilku godzinach stania na parkingu postanowiło się naprawić. Może jednak nie chce robić za dostawczak na budowie?
Ale: to raczej problem z którymś czujnikiem, kabelkami czy jakąś centralką sterującą?

gunter2079
02-06-2018, 21:16
Ten typ tak ma. Jak ci sie uda podczas niedzialania zlokalizowac w forscanie to wymien go.. Raz tak mialen ze dzialal i nie dzialal na zmiane. Potem padł. Teraz mam znowu i czekam az padnie bo nigdy lapka pod ręką nie mam

Wysłane z chińskiego fona

eclipse
03-06-2018, 10:09
Do przedzwonienia kabel po kabelku wiązka parctronika najczęściej tył ulega zawilgoceniu i daje takie objawy .
Miernik w łapy i po kolei każdy kabelek.

Pokemoniec
03-06-2018, 22:17
U mnie było podobnie - krótki dźwięk i parktronik się wyłączał. Komputer pokazał uszkodzony tylny prawy zewnętrzny czujnik, który po dotknięciu był aż gorący.Zamówiłem jakiś zamiennik na allegro za 38 zeta, w międzyczasie z naprawy wrócił licznik z wizualizacją, który pokazywał awarię obu tylnych prawych czujników. Jak doszła mi przesyłka to awaria cudem ustąpiła. Wymieniłem ten czujnik który początkowo pokazywał komp i jest dobrze. Ale przy okazji zobaczyłem że peszel, w którym idzie wiązka jest pęknięty i cały zabłocony a wtyczki przy obu czujnikach są zalane wodą (burza akurat była). Ciekawe czy to też nie powoduje problemów

ogrody
04-06-2018, 21:39
Ten typ tak ma. Jak ci sie uda podczas niedzialania zlokalizowac w forscanie to wymien go.. Raz tak mialen ze dzialal i nie dzialal na zmiane. Potem padł. Teraz mam znowu i czekam az padnie bo nigdy lapka pod ręką nie mam

===PAM DTC U0252:00-2F===
Kod: U0252 - Utrata łączności z modułem sterującym oświetleniem - tył B

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Moduł systemu wspomagającego parkowanie

Da się dokładniej zdiagnozować, czy to czujnik i który, czy ewidentnie tu jest brak łączności z modułem od parktronika?

gunter2079
04-06-2018, 22:01
To nie ten błąd. Jak blad jest od czujnika to wskazuje dokladnie np tyl środkowy prawy.

honzik07
17-06-2018, 08:27
witam mam problem z czujnikami czasem piszczy cały czas z tyłu przeczyszczenie nie pomaga jak moge sprawdzic który szwankuje mam forscana ale niewiem czy nim moge i gdzie wejsc

eclipse
17-06-2018, 08:40
Podmień czujniki miejscami a na wizualizacji na konwersie + zobaczysz czy to wina czujnika czy wiązki .https://youtu.be/3DzzoCkRF5I

scorpion_1982
17-06-2018, 09:34
Kolego Eclipse standardowo convers+ nie pokazuje takich bajerów niestety.
Sam mam problem z czujnikami odrazu mi piszczą i mruga włącznik od czujników parkowania(mowa o fabrycznych czujnikach)
Też nie mam się kiedy za to zabrać podejrzewam wiązkę.
U mnie zaczęło się tak raz działały a raz nie w zależności od pogody i zdechły całkiem.
Ktoś przerabiał temat ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pokemoniec
17-06-2018, 10:05
U mnie zaczęło się tak raz działały a raz nie w zależności od pogody i zdechły całkiem.
Ktoś przerabiał temat ?

Tak, miałem to samo. Winny był jeden z czujników. Komp pokaże który czujnik jest padnięty. Po wymianie wszystko śmiga.

scorpion_1982
17-06-2018, 10:10
Tak, miałem to samo. Winny był jeden z czujników. Komp pokaże który czujnik jest padnięty. Po wymianie wszystko śmiga.

Kolego komp masz na myśli elm327 + forscan czy co bo szczerze fajnie by było wiedzieć który.
Momentalnie mi zaczyna mrugać i się wyłączają czujniki, wiec nawet nie mam jak posłuchać który skubaniec.
Musze kiedyś po analizować jak czujnik komunikuje się z jednostką może by zrobił tester na atmedze do sprawdzania poprawności czujnika parkowania..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

gunter2079
17-06-2018, 10:24
W forscanie przy odczytaniu błędów pokazuje który nie dziala. A bledy odczytuje od razu przy komunikowaniu sie z autem.
Mam i ja :) rozwazam tylko ktory kupic.

Eml327 i forscan wystarcza

honzik07
17-06-2018, 11:33
U mnie podczas skanu nie pokazuje błędów a piszczą

Bump: U mnie podczas skanu nie pokazuje błędów a piszczą

eclipse
17-06-2018, 13:49
Tu jest podobny post
czarne na białym https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2990870&postcount=91

rojass
21-06-2018, 22:28
Sprawdziłem dzisiaj PIDy w Forscanie i wychodzi na to, że jeden z czujników cały czas widzi przeszkodę. Mam rację ?

orzel_man
21-06-2018, 22:51
U mnie forscan dzisiaj wypluł takie cudo.
Moduł siadł ?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9189a65e5fd5.png (https://naforum.zapodaj.net/9189a65e5fd5.png.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e49619e817b5.png (https://naforum.zapodaj.net/e49619e817b5.png.html)

honzik07
23-06-2018, 07:37
u mnie od wczoraj juz za kazdym zapaleniem piszczy i miga rojass jak weszłes w te odległosci w forscanie

orzel_man
23-06-2018, 10:00
Jak miga to coś nie tak.
Jak piszczy i swieci to widzi przeszkode

honzik07
23-06-2018, 10:06
dzis podepne i sprzwdze błedy

orzel_man
23-06-2018, 12:45
Przedzwonilem tył.
Wiązka Ok. Wszystkie piny mają komunikacje z czujkami i masaą
A forscan cały czas pokazuje błąd masy z przodu i z tylu
Coraz bardziej skłaniam sie ku myślom ze to moduł.
Zdjąłem z przodu osłonę zeby dostać sie do czujek.
Ale nie mam pojęcia gdzie kostka jest.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/74fa13b1b420.jpg (https://naforum.zapodaj.net/74fa13b1b420.jpg.html)

honzik07
23-06-2018, 16:31
ja sprawdzałem błedów brak a piszczy i miga kupkiłem jeden czujnik tylny i podmieniałem kazdego i nic tez miga i piszczy

Speedo
23-06-2018, 17:14
Coraz bardziej skłaniam sie ku myślom ze to moduł.

tero mi sie przypomnialo, ze kiedys chcialem zmienic na modul poliftowy i kupilem jakis B... cośtam, zalozylem i piiiiii - forscan bledy masy przodu i tylu, poczatkowo myslalem, ze poliftowy nie moze byc w przedlifcie ale ogralem mu wszystkie mozliwe softy przedliftowe poliftowe miedzyliftowe i zawsze bylo to samo, wiec uznalem, ze jest zwalony i rzucilem w kat, czyli Twoja teoria o uszkodzeniu modulu moze miec sens, chwyc cos z allegro z darmowym zwrotem via paczkomat i testuj :)

orzel_man
23-06-2018, 18:07
Coś pomyślimy. Tylko muszę nr jakoś cyknąć bez ściągania boczku. Zeby dobry dobrac

AJU
23-06-2018, 18:43
A moze masz kogoś w okolicy aby podmienic na chwile to by dużo wyjaśniło

Speedo
23-06-2018, 18:58
po co Ci ten numer, weź pierwszy z brzegu od przedlifta - https://allegro.pl/modul-parkowania-s-max-7g9215k866ae-i7060049998.html

albo z mondeo, nie wiem czy nie będzie wymagał przefleszowania jak masz ruski konwers, ale raczej chyba nie bo ma 8

http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-modul-parkowania-8g92-15k866-aa-i7229639479.html

honzik07
23-06-2018, 19:35
gdzie w forscanie podgladnac czujniki bo niemoge znalezc

orzel_man
23-06-2018, 21:25
Forscan DTC moduł PAM.
CO DO numeru to
Zanurkowalem przez odwor schowka bocznego i spisałem
„Just like that”
7g92-15t850-Aa taki siedzimy mnie.
Z chęcią bym podmienił.
Ale trzeba boczek ściągać zeby sie dostać ... trochę zabawy i nie każdy może sobie życzyć

Bump: po co Ci ten numer, weź pierwszy z brzegu od przedlifta - https://allegro.pl/modul-parkowania-s-max-7g9215k866ae-i7060049998.html

albo z mondeo, nie wiem czy nie będzie wymagał przefleszowania jak masz ruski konwers, ale raczej chyba nie bo ma 8

http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-modul-parkowania-8g92-15k866-aa-i7229639479.html

Ten wskazany przez Ciebie akurat inaczej wyglada jeśli chodzi o kształt. I ma inny nr.
Co
Nie znaczy ze nie zadziała. Bo tego nie wiem

honzik07
24-06-2018, 08:48
u mnie nie wyszukuje modułu pam moze dlatego ze mam elema bez przełacznika

orzel_man
24-06-2018, 09:26
Wczoraj elm ściągnąłem. Zadziałał na Windows 10. Nie wszystko po angielsku.
Pomimo jakiś errorów. Udało sie wyłączyć info o antenach w kołach.
Przez chwile zamarłem jak mi uaktywniło immo i wykazało usterkę silnika na converse
Ale po wyczyszczeniu wszystko tip top ... poza czujkami.

Szczyglaty
24-06-2018, 14:24
ja sprawdzałem błedów brak a piszczy i miga kupkiłem jeden czujnik tylny i podmieniałem kazdego i nic tez miga i piszczy

Ja mam trochę inaczej piszczy non stop ale nie mryga tylko świeci tak jak powinien gdy jest aktywny... tylko kurde piszczy non stop ciągłym piskiem - widzi przeszkodę.
Wymieniłem łącznie jakieś 5 czujników i dalej to samo.
Mam jeszcze + 2 zapasowe, podmieniałem i dalej to samo.
Poddaje się idę do elektryka po urlopie.

honzik07
24-06-2018, 16:27
bede miał chwile to bede szukał na piechote bo w forscanie niemoge znalezc a test zegarów pokazał tylko 19900 i da4468 ale to chyba nic nie zwiazane z czujnikami

tedi_k
24-06-2018, 16:59
... bede szukał na piechote ...

Tak to jest z "kuchenkami gazowymi"...:027:
Sterownik gazu blokuje możliwość łatwego diagnozowania. Trzeba wypinać bezpiecznik gazu i dopiero wtedy bez problemu.

honzik07
24-06-2018, 18:37
niema takiej mozliwosci zeby blokował

tedi_k
24-06-2018, 21:14
niema takiej...

No to sprawdź. MONDRALO.:568:
I radzę trochę więcej dystansu do własnych DOMNIEMAŃ jak piszą bardziej doświadczeni od Ciebie :P

Speedo
24-06-2018, 21:18
niema takiej mozliwosci zeby blokował

jest, jest, do mnie jak przyjeżdżają z lpg to zawsze trzeba wyłączać, nie wyjmują co prawda bezpiecznika ale centralkę trzeba "wygasić" żeby ociemniała, chodziła tylko na PB i nie chciała się przełączać na alpagę

tedi_k
24-06-2018, 21:32
...centralkę trzeba "wygasić" żeby ociemniała, chodziła tylko na PB ...

Sterownik LPG pobiera dane z PCM poprzez standardową sesję diagnostyczną po HS-CAN i stąd problemy z diagnostyką jak jest LPG.
PCM (i ogólnie HS-CAN) dopuszcza jedynie jedną sesję diagnostyczną w danym czasie.
Każdy sterownik LPG odczekuje kilkanaście sekund po włączeniu zapłonu zanim "zabierze" HS-CAN i jak w tym czasie FORSsanem "go wyprzedzimy" - to diagnostyka "jest nasza"... Tylko po co "się ścigać" jak można LPG "obezwładnić" i mieć sytuację całkowicie pod kontrolą?...:roll:
Z "wyścigów" korzystam tylko wtedy jak właściciel auta "pierwsze słyszy, że LPG ma bezpiecznik" i pod maską nie widać tego bezpiecznika na pierwszy rzut oka...

honzik07
25-06-2018, 06:53
Bardzo mało sterowników ma podłączenie pod obd większość jest wpięta tylko w wtryski sondę i zasilanie

Parch
25-06-2018, 09:23
honzik07 - jeśli masz kłopoty z diagnozą przy pomocy kabelka i programów typu FORSCAN, to może byś spróbował zrobić jak Ci radzą koledzy. Osobiście sobie zweryfikujesz "trafność porady".

weuek
25-06-2018, 09:46
No to sprawdź. MONDRALO.:568:

I sprawdzać, sprawdzać, bo nikt nie wie wszystkiego.

https://sjp.pl/m%C4%85drala

orzel_man
25-06-2018, 12:02
Koledzy pytanie
Będę miał moduł 6g92-15t850-ah
u mnie obecnie 7g92-15t850-aa
czy ktoś z Was na tym etapie jest w stanie powiedzieć czy to zadziała czy nie ?

tedi_k
25-06-2018, 12:54
...nikt nie wie wszystkiego.
A to akurat było zamierzone, i stąd duże litery...:one:

Twoja czujność akurat w obszarze tych głupot - jak zwykle niezawodna:P

honzik07
25-06-2018, 19:29
dzis od rana jest wilgotno bo popadało i wszystko działa jak nalezy wiec albo wiazka dostała wilgoci i cos połaczyło albo którys czujnik

rojass
26-06-2018, 11:01
U mnie było podobnie jak u Szczyglaty. Błędów brak, PDC działał, ale cały czas widział przeszkodę. Wczoraj podmieniłem czujniki na nowe i w końcu błoga cisza podczas cofania.

honzik07
26-06-2018, 11:29
wszystkie zmieniłes

orzel_man
26-06-2018, 12:01
tak z ciekawości spytam, macie auta bez converse i wizualizacji czujników?
U mnie jak był ciągły pisk to od razu widziałem który czujnik do wymiany.

Parch
26-06-2018, 12:24
Wizualizacja jest wtedy jak się ma modyfikowany soft licznika.

Jak się nie ma wizualizacji, to można próbować w ciemno wytypować zepsuty czujnik. Często jest to ten, który ma zdarty albo spuchnięty lakier na czołowej powierzchni.

Speedo
26-06-2018, 12:49
albo osę przyklejoną ;)

honzik07
26-06-2018, 13:39
ja mam zwykły licznik własnie z jednego czujnika z przodu schodzi lakier moze to on

Szczyglaty
26-06-2018, 14:04
Ja mam zwykłego conversa bez +

U mnie było podobnie jak u Szczyglaty. Błędów brak, PDC działał, ale cały czas widział przeszkodę. Wczoraj podmieniłem czujniki na nowe i w końcu błoga cisza podczas cofania.
Ile czujników wymieniłeś i skąd wiedziałeś które? Ja mam może jeszcze ze 4 "nowe" na podmiankę.

Parch
26-06-2018, 14:17
ja mam zwykły licznik własnie z jednego czujnika z przodu schodzi lakier moze to onTo w pierszej kolejności podmień ten czujnik.
Ja mam właśnie taką sytuację teraz u siebie. Jeden z czujników tylnych ma zdarty lakier. Jego usterka polega na tym, że często fałszywie wykrywa przeszkodę i piszczy ciągłym dźwiękiem. Co jakiś czas mu się odmieni i działa normalnie. System nie traktuje takiego zachowania czujnika jako błąd i nie wyłącza całego układu.

PS. Wiem na pewno, że to ten konkretny czujnik, bo mam wizualizację i mi się pokazuje ten czujnik na czerwono z wykrzyknikami, czyli wg. systemu już jestem blisko przeszkody.

orzel_man
26-06-2018, 22:45
No niestety.
Podmiana modułu nic nie dała.
Moduł działa. Daje przynajmniej sygnał dźwiękowy prawidłowo.
Niestety błędy jak były tak są
Pozostaje jeszcze zwalenie zderzaka .... koszmar i zabawa z wiązką z przodu

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/30e36c998d23.jpg (https://naforum.zapodaj.net/30e36c998d23.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aadfa0cee891.jpg (https://naforum.zapodaj.net/aadfa0cee891.jpg.html)

rojass
27-06-2018, 12:16
Wymieniłem dwa tylne, ale uszkodzony byl tylkojeden. po wymianie każdego sprawdzałem czy działa i tym sposobem wiedziałem który był uszkodzony.

orzel_man
28-06-2018, 22:20
niestaty dalej problem...
w elm ustawiłem konfigurację tak żeby widział tylko tył.
zmieniło się zachowanie przycisku po wciśnięciu,
nie migał tylko raz mrugnął i krótki sygnał.
ale i tak pokazał się błąd zwarcia z masą z tyłu, pomimo sprawdzenie wiązki która jest ok.
nie mam już pomysłów. chyba serwisem się skończy cholera.
nie wiem gdzie szukać.
może jakiś przekaźnik/ bezpiecznik.

honzik07
29-06-2018, 07:56
ja zrobiłem jak narazie jak wszystko działało zasłaciałem po kolei wszystkie i zauwazyłem ze przedni wewnetrzny nie zawsze reaguje wyjołem go i poleciała z niego woda zamontowałem drugi i jak narazie git

orzel_man
29-06-2018, 08:05
A forscan czy elm pokazały jakieś błędy ?
bo u mnie zwarcie do masy na obu obwodach - przód i tył.

honzik07
30-06-2018, 09:38
nie błedów nie miałem

orzel_man
30-06-2018, 13:20
Zrobiłem dzisiaj kolejne podejście. Wyłączyłem przód. Podmieniłem czujki z tylu. Niestety. Zero komunikacji. Przedzwonilwm jeden czujnik z przodu. Wszystko tip top. Nie mam pomysłów. Może serwis coś wykombinuje.

Szczyglaty
30-06-2018, 19:27
U mnie ciągły pisk... mam 2 czujniki dobre i podmieniałem po kolei każdy z przodu i z tyłu.
Mam dość.
Przy wymianie sprawdzałem każdy palcem czy pulsuje i każdy pulsował po przytknięciu palca ale non stop piski.

Diktus
30-06-2018, 21:15
Może sama wtyczka wariuje?
Ja miałem problem to wyczyściłem kontakt sprayem i zskleilem tasma samowulkanizujaca i od tego czasu spokój miałem problem z dwoma bocznymi z tyłu.

eclipse
01-07-2018, 09:25
Wyłączyłem przód. Podmieniłem czujki z tylu. Niestety. Zero komunikacji. Przedzwonilwm jeden czujnik z przodu. Wszystko tip top. Nie mam pomysłów.

Do przedzwonienia wiązki należy się dobrze przyłożyć (podczas sprawdzania nie wystarczy że brzęczyk dzwoni........
trzeba jednocześnie poruszać wtyczką / gniazdem i wiązką ) bo być może jest gdzieś słaby styk lub zaśniedziałe złącze konektorowe .
Po drugie ...
wiązka to nie tylko ten krótki odcinek który się wypina pod samochodem. Moim zdaniem z tego co napisałeś to jeśli wykrywa ci zwarcie do masy z tyłu to tam dokładnie powinieneś sie skoncentrować na sprawdzaniu może na przelotce w nadwoziu i moim zdaniem nie obejdzie się bez rozplecienia oplotki izolacji wiązki bo może gdzieś zlepiły się kabelki lub w kostce jest zwarcie bo coś się styka .
W ASO nikt się nie rozdrabnia na sprawdzanie tylko wymieniają pewnie całą wiązkę lub cały komplet z czujnikami modułem i włącznikiem bo wtedy mogą dać gwarancję na to .

weuek
01-07-2018, 09:28
Czytam, czytam i nadziwić się nie mogę, że te oryginalne czujniki są takie awaryjne. Do kolejnych aut kupuję takie za stówkę (te same) i nigdy nie miałem z nimi problemu przez ostatnie 9 lat. A jeszcze są tacy, co chcą te oryginalne dokładać za grubaśną kasę. Kos-mos!

honzik07
01-07-2018, 10:30
to prawda w drugim aucie mam zestaw za 75zł czwarty rok i od zamontowania nic nie dotykałem działaja i chyba nawet sa dokładniejsze

weuek
01-07-2018, 10:34
I jeszcze jedną zaletę mają: Nie wpadną do środka, bo nie są klejone do wewnętrznej strony zderzaka. Wyznawcy "ori" często nie myślą racjonalnie.

Parch
01-07-2018, 11:08
Do kolejnych aut kupuję takie za stówkę (te same) i nigdy nie miałem z nimi problemu przez ostatnie 9 lat.
Co za rozrzutność! Przecież przy sprzedaży auta można zdemontować czujniki i zamontować je potem do nowego nabytku.:P

orzel_man
01-07-2018, 14:14
eclipse dzięki ale sprawa nie taka prosta. Nagle padły kompletnie czujniki. OBA obwody w tym samym czasie. Przód i tył. Zwarcie z masą. Rozprucie całej wiązki przód i tył. To masakra. Przedzwonilem co mogłem. Czyli wiązki od kostek do czujników. Było Ok. Forscan pokazuje błędy w obu obwodach. Jeśli serwis fsktycznie zaproponuje wymianę całej wiązki to pewnie będzie koszt Ok 1000 zł. Jak nie więcej. Jeśli tak będzie to kupie jakieś dopasione czujniki aftermarketowe i wrzucę zamiast tych. Szkoda mi jednak połączenia i wizualizacji na converse.

weuek
01-07-2018, 14:38
Co za rozrzutność! Przecież przy sprzedaży auta można zdemontować czujniki i zamontować je potem do nowego nabytku.:P
A co z dziurami w zderzaku? No i dobieram pod kolor.

Parch
01-07-2018, 15:39
Nagle padły kompletnie czujniki. OBA obwody w tym samym czasie. Przód i tył. Zwarcie z masą. Sprawdź dokładnie przednią wiązkę.

Szczyglaty
01-07-2018, 15:50
Moje niby działają tzn sygnalizują z przodu i z tyłu zbliżanie się do przeszkody ale przy odpalaniu auta jest ciągły pisk, wyjadę z miejsca parkingowego i piszczy aż do wbicia pierwszego biegu.

orzel_man
01-07-2018, 17:16
Sprawdź dokładnie przednią wiązkę.

Zrobię to. Ale... to sie wiąże ze zdjęciem zderzaka z przodu. I to mnie boli

Przy wymianie grila narobiłem sie w cholerę
No ale cóż może nie być wyjścia

Speedo
02-07-2018, 08:01
ja wiązkę czujników przednich zdejmuję na leżąco z posadzki w garażu, bez ściągania zderzaka, bez kanału, ściągam tylko osłonę pod zderzakiem i wyjmuję lampy przednie żeby sobie podziałać też od góry, osłonę nad chłodnicą i taką czarną półeczkę pod osłoną, ewentualnie zaślepkę ucha holowniczego bo czasami tam się coś zahaczy

orzel_man
02-07-2018, 08:59
Tak no przysiądę do tematu nie ma to tamto. tylko potrzebuje czasu. ostatnio dobrałem się do wiązki z przodu również bez ściągania zderzaka. U teścia na podjeździe do jego garażu bo ma duży spadek i fajnie można sobie działać.
tylko jeden temat.
Skoro mam zwarcie i z przodu i z tyłu. czy może to generować wadliwa wiązka z przodu ?
Czy jak jest "coś nie tak" z przodu to może pokazywać forscan błędy na dwóch obwodach - przód i tył?

Speedo
02-07-2018, 11:06
a ten drugi moduł co zdobyłeś jest NA PEWNO sprawny?

orzel_man
02-07-2018, 11:39
System reagował w taki sam sposób. Wiec podejrzewam ze sprawny. Gwarancji nie mam. Bo nie do końca mam jak sprawdzić. No chyba ze spróbuje u kumpla podpiąć jak sie zgodzi i zobaczę czy działa u niego tylko ze on ma chyba 2009 rok. Ja mam 2007

Edit: Dzwoniłem do serwisu. oczywiście nie są w stanie określić kosztu mniej więcej.
najpierw diagnoza komputerem ok 250 zł... coraz poważniej zastanawiam się czy nie wstawić nowych czujek nie ori... nir będą miały połączenia z converse... ale mają dodatkowy wyświetlacz.
https://allegro.pl/valeo-czujniki-parkowania-przod-tyl-wyswietlacz-i7275090571.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Narz%C4%99dzia&ev_ln=PRODUCT+GROUP&ds_rl=1256542&gclid=CjwKCAjwmufZBRBJEiwAPJ3Lpu1W4aygbtYhzZewoRdg lP4OELy5_P71tHn-ejPLgkxmTBcUghpyCBoCttwQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJKB39uggNwCFVGYdwodMR8JaQ

spokój by był... a sam był to położył.

Speedo
02-07-2018, 12:53
1. Z moich doświadczeń (a są one nie chwaląc się spore w temacie PDC) zadziała KAŻDY moduł, który wsadzisz z galaxy mondeo smax, przedlift polift międzylift o dowolnych numerach także do tego kumpla śmiało możesz się podpinać

2. Z tymi nieorginalnymi strasznie słaby pomysł wg mnie :) Z ASO zresztą też ;)

orzel_man
02-07-2018, 15:55
Haha. No całkiem sie Noe poddaje jeszcze. Wyjmę oba moduły i sprawdzę czy zagrają. Symbol can mają ten sam. Tylko jak mam pruć pół auta dla czujek. To mnie martwi. Muszę jeszcze dokładnie zerknąć na miejsce gdzie wiązka wchodzi do nadwozia. Coś mogło tez sie wydarzyć.

AJU
02-07-2018, 16:12
ASO cie wykartkuje a i pewnie dowiesz się tyle co teraz wiesz, podmien moduł u kolegi jak masz taka możliwość, bedziesz przynajmiej wiedział na czym stoisz. Jak chcesz mogę Ci wysłać na sprawdzenie tylna wiazke, sprawna bo sam mialem z nią problem ale jest zrobiona i sprawdzona a ja zmieniłem pod tpms-a
Dobrze sprawdź wiazke od modułu do kostki pod zdarzeniem moze w niej leży przyczyna.
Jeśli kolega ci pozwoli to się przygotuj i mozesz wtyczke pod zderzakiem odpiac i sprawdzic swoja wiazke z czujnikami..

orzel_man
02-07-2018, 16:29
Dzwoniłem do ziomka.
Dzisiaj wyjme swój moduł. I ten co kupiłem. Sprawdzę oba u niego w aucie jutro w pracy.
Wtyczki da sie odpiąć bez ściągania tapicerki. Wiązkę od kostki do czujników z tylu przedzwonilem dokładnie. W pełni sprawna. No chyba ze z uziemieniem coś nie tak. Sprawdzę moduły. A następnie wiązkę od modułu do kostki z tylu.tylko jak sie do niej dostać ...

orzel_man
03-07-2018, 10:01
Testy zrobione.

Sprawa wygląda tak.
Moduł, który miałem u siebie w aucie jest w pełni sprawny, łączy się z converse, odpala wyświetlacz, wszystko tip top.

Moduł który zakupiłem na alledrogo działa, pikanie słychać ale na converse nic się nie wyświetla (możliwe że trzeba by go jakoś zaprogramować, bo ja i ten kolo mamy wgrany soft z wyświetlaniem)
Nieważne, oba moduły są ok. a jeden nawet lepszy bo łączy się z converse.

Doradzicie co trzeba zrobić żeby wypruć całą wiązkę.
Muszę przejrzeć.

Speedo
03-07-2018, 10:05
działa, pikanie słychać ale na converse nic się nie wyświetla

bo ten Twój "stary" jest przefleszowany nowym softem, żeby działał z c+

orzel_man
03-07-2018, 12:05
Tak właśnie myślałem.
No cóż. Moduły sprawne.
Trzeba sie będzie brać za prucie. ... niestety.

AstraC
03-07-2018, 12:44
Tak właśnie myślałem.
No cóż. Moduły sprawne.
Trzeba sie będzie brać za prucie. ... niestety.

Nie jestem pewien jak to było bo i nie pamiętam, ale nie da się od modułu odpiąć oddzielnie wtyczek PDC przód/tył?

orzel_man
03-07-2018, 12:47
wg mnie można odłączyć. są 3 wtyczki.
dwie brązowe jedna czarna. wg mnie brązowe odpowiadają za wiązki przód i tył a czarny to zasilanie i pozostałe sygnały.
tylko teraz co proponujesz?
odłączyć fizycznie np przód i sprawdzić błędy?

AJU
03-07-2018, 13:31
Tylko jak odlaczysz przód nie wyłączając "komputerowo" przodu to układ tak nie będzie działał, ale za to może pojawić się inny błąd nie koniecznie taki jaki teraz posiadasz
Sprawdź bo i tak pewnie masz wszytko rozebrane..
Mozesz sprawdzic jeszcze ten odcinek z kostki modułu do kostki pod zdarzeniem, moze kostka pod zdarzeniem jest cos nie tegos

P.s.
Jak juz kolega ci troszke pomog to może zdejmij swoją wiazke od czujnikow i podepnij u niego raptem 3min na sprawdzenie (kostka pod zderzakiem) i tez bedziesz cos wiedział.

P.s.2
Demontowales jak dobrze pamiętam caly środek wokół radia moze gdzies przydusiles kable od włacznik pdc

orzel_man
03-07-2018, 16:52
Wiązkę przedzwonilem. Wszystko było Ok. Tropem włącznika nie szedłem wogole do tej pory. Sprawdzę to... tylko ze oświetlenie robiłem w maju. Ok 11.05.
A czujki nagle padły 5 czerwca. Wcześniej wszystko Ok.
a gdzie znajdę bezpiecznik odpowiedzialny za to ??
Może zwyczajnie padł ... zerkałem do skrzynki w komorze silnika ale wyglada tam Ok.

orzel_man
03-07-2018, 19:53
Sprawdziłem przy włączniku. Wszystko Ok

AstraC
04-07-2018, 23:21
wg mnie można odłączyć. są 3 wtyczki.
dwie brązowe jedna czarna. wg mnie brązowe odpowiadają za wiązki przód i tył a czarny to zasilanie i pozostałe sygnały.
tylko teraz co proponujesz?
odłączyć fizycznie np przód i sprawdzić błędy?

Dokładnie, odepnij tylko jedne i zobacz błąd, jeśli sie nie uda przy modlę spróbuj wiązki w zderzakach poodpinac.

orzel_man
05-07-2018, 07:45
Bump: Dokładnie, odepnij tylko jedne i zobacz błąd, jeśli sie nie uda przy modlę spróbuj wiązki w zderzakach poodpinac.

O ja głupia nie pomyślałem w sumie o tym...pomroczność normalnie.
dzisiaj przysiąde do analizy
nie sprawdzałem błędów przy odpiętych wiązkach przy zderzakach.
popraw mnie ale jeśli odepnę kostki przy zderzakach i będą te same błędy to wiadomo że siadła wiązka między modułem a kostką.
a jeśli dodatkowo odepnę wtyczki od modułu można będzie zdiagnozować która wiązka,
czy przód czy tył...
tylko jeden problem.
u mnie pojawił się błą i przód i tył na raz, w jednym czasie. więc podejrzewam że może chodzić o zasilanie idące z instalacji do modułu...

AstraC
05-07-2018, 10:10
Wtedy zobaczysz jakie błędy się pojawiły po odcięciu całych wiązek, jak się nic nie zmieni to raczej błąd będzie na wiazce pomiędzy modulem a zderzakami, a później tyłko strona przód/tyl i jesteś w domu. ;)

orzel_man
05-07-2018, 21:25
No dobra... mamy cholera trop.
zrobiłem testy
przednia wiązka odpięta -a działa prawidłowo są błędy odpiętych czujek
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1aaef5674913.png (https://naforum.zapodaj.net/1aaef5674913.png.html)

obie idpięte - działa prawidłowo - błędy wszystkich czujek
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4a863bc6b7e5.png (https://naforum.zapodaj.net/4a863bc6b7e5.png.html)

podpięcie spowrotem sprawia że błędy znikają.
więc wiązki od czujek do kostek są ok ;)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/01dce96d6e00.png (https://naforum.zapodaj.net/01dce96d6e00.png.html)

nastepnie podpiąłęm

wiązki od czujników do kostek.i zacząłem odpinać kostki przy module.
najpierw dużą...
forscan nie mógł zczytać błędu.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8bcf9599217.png (https://naforum.zapodaj.net/f8bcf9599217.png.html)

następnie odpiąłem obie
to samo nie dało rady zczytać błędów
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd166f991217.png (https://naforum.zapodaj.net/bd166f991217.png.html)

na sam koniec odpiąłem mniejszą brązową kostkę
i forscan wypluł sporo błędów
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0069c7db1acc.png (https://naforum.zapodaj.net/0069c7db1acc.png.html)

m in zwarcia do masy
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0069c7db1acc.png (https://naforum.zapodaj.net/0069c7db1acc.png.html)

ale także 4 błędy przednich czujnijków (byly odpięte)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9802fb79772b.png (https://naforum.zapodaj.net/9802fb79772b.png.html)

wnioskuję z tego, że system nie działa poprawnie jak podpięta jest wiązka między modułem a kostką czujników parkowania przód.
czy już się zamotałem czy dobrze kminię....

orzel_man
05-07-2018, 22:31
sprawdziłem/przedzwoniłem właśnie wszystkie piny w dużej kostce.
połączenie jest ze wszystkimi cienkimi przewodami idącymi od wtyczek modułu do kostki pod zderzakiem
brakuje mi 4 perzewodów które podejrzewam są masami
brązowo żółty
brązowo zielony
fioletowo szary
niebiesko brązowy
one są grubsze i nie mają połączenia z modułem.

Bump: niestety z tego co widzę to idą pod dywan... nie obejdzie się bez zdejmowania wykładziny z tyłu... tylko gdzie one idą...

AJU
06-07-2018, 01:44
Te dodatkowe przewody od kostki tylnej pod zdarzeniem sa prawdopodobne do układu TPMS i idą bezpośrednio do BCM-a i to by się zgadzało ze ida pod dywan, wiec te zostaw w spokoju bo pewnie nie masz czujek w kołach do ciśnienia i tego układu

orzel_man
06-07-2018, 06:24
Czujki mam wywalone. Usterki pousuwane.
Faktycznie tam pod zderzakiem jakieś anteny są. Nie wiedziałem do czego to. Myślałem ze masa.
No to teraz już nie mam pojęcia o co biega. Przejście jest bez problemu. Wszystko jak trzeba. Wszystkie piny maja komunikację. Wiec wiązka cała. Jakieś pomysły.

AJU
06-07-2018, 06:46
Kolego odejmij cala wiazke od tylnych czujnikow i sprawdź u kolegi w mondeo czy jest na pewno ok, roboty na jakoes 4min oczywiscie u kolegi, bedziesz pewny ze to nie wiazka. To ze ja przedzwoniles jeszcze nie oznacza że jest ok, przejście bedzie a kable w środku czarne ja bym tak zrobił jak masz u kogo.

P.s te anteny w nadkolach to właśnie do tpms, czyli układu kontroli ciśnienia w kołach (2anteny - 4 kable)

Bum
Zwróć uwagę na 2 pierwsze zdjęcia
1. Odpiełes przód, błąd 4 czujnikow oraz dalej masz ten błąd zwarcie do masy
2. Odpiełes przód i tył, błąd 8 czujnikow ale za to nie masz błędu zwarcie do masy tylko 8 błędów czujnikow

Więc podsumowując masz cos na moje z tylna wiązką czujnikow, wiec trzymam się propozycji sprawdzenia u kolegi lub moge ci wysłać moja sprawna na testy

orzel_man
06-07-2018, 07:20
hmmm kurde no faktycznie coś w tym jest...
mam wszystko na wierzchu praktycznie...
czyli wg Ciebie to nie koniecznie temat na połączeniu moduł kostka w zderzaku.
a bardziej między kostką a czunjnikami...kwestia odpięcia całej wiązki czujników z tyłu... i podpięcia pod s maxa ziomka kostką z tyłu pod zderzakiem.
dobrze kminie...

AJU
06-07-2018, 07:43
Tak odejmij swoją wiazke pod zdarzeniem z czujnikami najlepiej i ja podepnij u kolegi tez do tej kostki pod zdarzeniem, jak bedzie wszystko ok u kolegi bez błędów to masz zamierzony problem.

Jak okaże się że wiazka z czujnikami jest ok to problem będzie na odcinku kostka pod zderzakiem a modułem

orzel_man
06-07-2018, 07:47
Umówiłem się z ziomkiem na popołudnie po pracy. Zgodził się bez problemu żeby podpiąć wiązkę.
dzięki afrin !
ale muszę jeszcze kilka testów zrobić.
czy możliwe jest że któryś z czujników daje takie zwarcie ?
Czy jak podepnę przód a odepnę tył który teoretycznie daje zwarcie to przód będzie działał?

Czy ma sens odpinanie każdego czujnika po kolei z tyłu i robienie testu błędów celem sprawdzenia czy któryś czujnik czasami nie daje zwarcia ?
dzięki wielkie

orzel_man
06-07-2018, 16:14
kurde jakieś czary.
zrobiłem kolejny test.
podpięta tylko przednia wiązka
system pokazuje zwarcia do masy na obu obwodach ale z symbolem F a nie C jak poprzednio
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ba08c1608b48.png (https://naforum.zapodaj.net/ba08c1608b48.png.html)

Bump: no i dlaczego nie pokazuje braku czujek przód

orzel_man
06-07-2018, 17:47
jednak za dnia inna praca.
po logicznych kolejnych testach wyszło szydło.
wiązka tył podpięta do kumpla w s maxie działa prawidłowo.
ale po szeregu testów i zapisywaniu konfiguracji wyszło że błędy masy generuje wiązka PRZEDNIA... masakra
między kostką a czujkami.
biorę się za zwalanie zderzaka... znowu...

Bump: no i wygląda na to że mamy gnoja.... nareszcie.
problemem jest jak się okazuje cholerny czujnik który wymieniłem jakiś czas temu.
robi taki kocioł w systemie że masakra.
nie kupujcie gnoja.
pozniej podeśle foty co to za jeden.

Mondziawka
06-07-2018, 19:03
Po ostatnim myciu problem czujnikow dopadl i mnie. Wczesniej raz wariowaly gdy na przemian byla mgla deszcz i ogulnie zimno. Ale jak sie ocieplilo to dzialaly ok. Jakis tydzien temu po myciu przestaly dzialac. Jest jedynie pisk z tylu i 6 migniec na przycisku. Zdemontowalem i oczyscilem te z ktorych odchodzila farba ale nie pomoglo. Forscan nie pokazuje zadnych bledow odnosnie czujnikow.

orzel_man
06-07-2018, 19:07
u mnie problem rozwiązany.
podpiąłem stary czujnik który cały czas pokazywał przeszkodę i jest gitara
zero błędów.tylko trzeba go będzie wymienić,
ale zlokalizowanie tego syfu to masakra.
dobre jest to że sobie pozabezpieczalem dodatkowo, poizolowałem itd.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/da11dcfe507a.png (https://naforum.zapodaj.net/da11dcfe507a.png.html) Mondziawka na początek odpinaj po kolei i sprawdzaj błędy, jak któryś nie zareaguje w forscan to wiadomo że jest kicha z nim.

Mondziawka
06-07-2018, 19:59
Problem rozwiazany. Po ponownym podlaczeniu do forscana wywalilo blad B1B38. Przedni prawy wewnetrzny. Po wymianie dziala wszystko jak nalezy. Jedyne
£8.95 a tyle radosci.

orzel_man
06-07-2018, 20:46
extra
poszło Ci znacznie szybciej niż u minie ...
ale już składam

totek2
06-07-2018, 20:49
Krzysiek, podziwiam samozaparcie :)
Ja bym już chyba na warsztat oddał :)

Szczyglaty
06-07-2018, 22:19
Używacie Ori czy zamienników VW?
Ja mam 5 zamienników i po odpaleniu jest pisk na tyle, po wbiciu jedynki pikają jakbym się zbliżał do czegoś chodź nic nie ma z przodu .. po czym normalnie sygnalizują. Przy wbiciu wstecznego ciągły pisk a jak się zbliżam do przeszkody normalnie poprawnie sygnalizują co raz szybciej aż do ciągłego sygnału...

AJU
06-07-2018, 22:48
Brawo Krzysiek,

jednak udało się opanować problem, jednak wyszlo cos innego :razz:

orzel_man
06-07-2018, 22:53
no brachu...
dzięki za telefon i wogóle za pomoc.
tak wyszedł inny temat zupełnie.
właśnie skończyłem montować zderzak...
nowe ślizgi na miejscu.
wszystko tip top.
kwestia zakupu nowej czujki.
ale umęczył mnie temat.
wróciłem też do ori grila.

orzel_man
06-07-2018, 23:56
Oj zeszło. Kilka dobrych godzin.
No z przerwą bo sąsiad zaszedł i zrobiliśmy po 3 :)
Poniżej fotki winowajcy i porównanie z ori.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3621b6dbfcc1.jpg (https://naforum.zapodaj.net/3621b6dbfcc1.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4b875e8e2283.jpg (https://naforum.zapodaj.net/4b875e8e2283.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7116a4af6513.jpg (https://naforum.zapodaj.net/7116a4af6513.jpg.html)

Dla potomnych.
Jak coś sie dzieje z czujkami.
Komp
I pokolei odpinamy.
Kostki od wiązek z czujnikami i sprawdzamy błędy
Szybciej pójdzie.
Bo ja sie z tym zdecydowanie za długo bawiłem ...

AJU
07-07-2018, 08:17
Spoko
Trop byl dobry tylko nie ta strona :one:
Jeszcze raz "Brawo Ty"

orzel_man
07-07-2018, 08:32
Hahaha
Dzięki. Męczące śle daje satysfakcję.

honzik07
09-07-2018, 09:24
orzeł man łaczysz sie przec kabel elm z przełacznikiem czy bez bo widze ze tobie wyszukuje moduł pam a mi nie

Mondziawka
09-07-2018, 18:14
Moj elm ma przelacznik i wyszukuje pam. Co do samego czujnika to napewno nie orginalny fordowski. Jakis zamiennik pamietam ze bylo na nim napisane ze zrobiony w germani.

orzel_man
09-07-2018, 20:15
Kupiłem najnowszego viakena. Nie ma żadnych przełączników.
Śmiga bez problemu na Windows 10 czy to forScan czy elmConfig

Agamek12
09-07-2018, 21:26
Czy jak będę po kolei odłączał czujniki i za każdym razem wyłączał/włączał zapłon i bieg wsteczny, to uda mi się namierzyć uszkodzony czujnik (jeśli to problem z czujnikiem)?

AJU
09-07-2018, 21:51
Najpierw zczytac błędy który to czujnik na ta chwilę, później ten uszkodzony podmien z innym sprawnym wtedy będziesz widział czy czujnik sieje błąd czy wiazka

AstraC
10-07-2018, 09:56
orzel_man - czasem spokój i mała podpowiedź z boku powoduje, że coś mega trudnego okazuje się proste. ;)

orzel_man
10-07-2018, 10:15
AstraC to się zgadza... zresztą spojrzenie na sprawę kogoś innego może wszystko zmienić. tak było w moim przypadku.
Agamek12 - najpierw zczytaj błędy. później zobaczymy co dalej.
bez informacji o błędach można wróżyć wszystko...

Agamek12
10-07-2018, 21:41
Agamek12 - najpierw zczytaj błędy. później zobaczymy co dalej.
bez informacji o błędach można wróżyć wszystko...
Cały problem w tym, że ja zwyczajnie po ludzku nie mam kiedy podjechać na komputer. Cały tydzień auto stoi pod domem, bo ja wyjeżdżam 300km do pracy. A w weekendy zajęty jestem zupełnie innymi niż szukanie komputera sprawami...

honzik07
12-07-2018, 19:09
daj link do tego viakena

orzel_man
12-07-2018, 20:48
Prosze bardzo
https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html

Gicior
18-07-2018, 22:37
Witam wszystkich, zacznę od chyba bardzo banalngo pytanie ale w moim przypadku bardzo istotnego, w jaki sposób lub po jakiej czynności aktywują się przednie czujniki parkowania? Tłumacze z skąd to pytanie, kiedy jeżdżę autem do przodu to mogę przebijać każdy mur i przednie czujniki ani drgną są nieaktywne do momentu wrzucenia wstecznego biegu wtedy po aktywacji tylnych aktywują się i przednie i w tym momencie wszystko działa jak trzeba do momentu kiedy znowu się dezaktywują, jakiejś dłuższej jazdy do przodu. Po wrzuceniu wstecznego wszystko działa jak trzeba i przód i tył ale czy tak powinno być, przecież parkując się przodem nie musimy korzystać z wstecznego? Podpowiedzcie gdzie szukać winnego?

AJU
18-07-2018, 22:45
Masz wszytko jak najlepszym pożądku, niestety tak działają przednie czujniki, aby je aktywowac nie musisz wrzucać biegu wstecznego wystarczy przycisnąć klawisz nad radiem i tez ci się aktywuja Gupie troche to ale trzeba o tym pamiętać, ja tak robię za każdym razem jak parkuje w garażu

A czujniki sa rozłaczanie jak przekroczysz prędkość ok 15km/h

BrunoJ
19-07-2018, 00:09
Wlasnie dziś dojechałem na milimetry do ściany czekając aż zapikaja czujniki. Naprawdę nie da się nic z tym zrobić? Kurczę - radary odległości, czujniki martwej strefy a parkowanie trzeba ręcznie uruchamiać?? No bez jaj... przecież takie rzeczy już ze 20 lat temu były, skoro można czujnik wstecznego zrobić to jaka sztuka jest zrobić czujnik 1ki ?

eclipse
19-07-2018, 06:27
Ja robię tak .
Zawsze po zaparkowaniu zapinam bieg wsteczny i hamulec ręczny i wyłączam stacyjkę .
Po uruchomieniu silnika przed podróżą wciskam sprzęgło i nie wypinam wstecznego biegu zanim ruszę w ten sposób czujniki się automatycznie załączają przed ruszeniem i do puki nie wyjadę na drogę (ok. 5 km /godz) taka jazda przez parking nie dezaktywuje czujników jeśli za blisko podjedzie auto z tyłu lub z przodu słyszę czujniki .

AJU
19-07-2018, 07:00
Tak jak wspomniałem nic z tym nie zrobisz, jest to poprawne działanie, dla pocieszenia moge tylko dodać ze nie tylko w Fordzie tak działają czujniki przednie bo i np. w Oplu jest tak samo

sian
19-07-2018, 09:16
Moim zdaniem to ma sens, jakby mi w korku pikało co chwilę to bym szału dostał.

BrunoJ
19-07-2018, 09:38
W MB jest inaczej. Ale tam przede wszystkim samo bipanie włącza się bardzo późno. Poniżej 50cm. Wcześniej jest sygnalizacja na wyswietlaczu. Tylne maja swój wyświetlacz z tylu ulokowany tak ze idealnie widać go w lusterku wstecznym. Wiec w korku nie przeszkadza, a jak bipczy to znaczy ze już jest naprawdę blisko. No i zawsze można z guzika wyłączyć przecież.
Logika w Fordzie jest. Te przednie czujniki pomagają przypilnować pozycje przodu gdy manewruje się do tylu. Natomiast takie proste dojeżdżanie do przodu tez powinno być. Brak info na wyswietlaczu pominę, tym bardziej ze temat jest pośrednio rozwiązany przez nieoficjalny update conversa.

Agamek12
19-07-2018, 10:43
Napiszcie mi najczęstsze przyczyny awarii czujników (podmieniałem z nowym wszystkie poza przednim lewym - nie miałem się do niego jak dostać - a parktronik wciąż jest niesprawny).
PS: nie piszcie proszę o podpięciu pod komputer - na tą chwilę nie mogę tego zrobić.

AJU
19-07-2018, 12:19
To jak chcesz inaczej sprawdzic bez komputera ??

Jak bedziesz mial 2 uszkodzone to podmiana ci nic nie da 1 czujnikiem, albo masz wiazke uszkodzona wtedy podmiana czujnika tez nic nie da, mozesz przeswietlic miernikiem wiazke aby ja wykluczyć i to możesz bez komputera. Najczęściej pada tylna łączona pod zderzakiem do czujników, lub same czujniki

rojass
20-07-2018, 07:37
Krótko nacieszyłem się działającym PDC. Po wymianie czujników na nowe (najtańsze z allegro) działał całe 2 tygodnie. Do pierwszego deszczu. Od tego czasu raz działa, raz nie -częściej jednak nie działa ;)
Ręce opadają, pozostaje chyba przedzwonić wiązkę, innej opcji nie widzę. Błędów brak.

Agamek12
27-07-2018, 21:09
Czy te "obsadki" czujników tylnych można wyjąć ze zderzaka, czy są one całością ze zderzakiem?

eclipse
28-07-2018, 07:35
W oryginale wszystko jest do rozłożenia .

Agamek12
28-07-2018, 10:08
Czujnik wychodzi bez problemu ale obsady za cholere nie moge ruszyc...

eclipse
28-07-2018, 11:27
To najwyraźniej ktoś to wkleił , normalnie mają dwa ząbki jako zatrzask .

Agamek12
28-07-2018, 20:20
Owal pod obsada ma 24/26mm.

naitsabes81
07-08-2018, 22:49
Witam,

Padł mi tylni prawy zewnetrzny czujnik. Tak na to wygląda przynajmniej wg komputera. Czy znacie jakies godny polecenia zamiennik? Za orginal to od 225zl do 260zl...

AJU
08-08-2018, 05:22
Albo orginal z używek albo zamienik z alledrogo, ja osobiście mam zamienniki 4szt. Z tylu i narazie daja rade

Pokemoniec
08-08-2018, 08:41
https://allegro.pl/czujnik-parkowania-pdc-ford-s-max-06-14-nty-i7246136853.html

Ja kupiłem taki i od maja jeżdżę i nie narzekam :)

honzik07
08-08-2018, 16:28
w intercarsie maja zamienniki po 35zł ja takie mam dwa i jak narazie od czasu usuniecia usterki działaja bez problemu

Agamek12
12-08-2018, 09:50
Czujniki już mi działają - pęknięty był przewód z tyłu pod zderzakiem pomiędzy kostką a przelotką. Komputer pokazał brak sygnału ze wszystkich tylnych czujników.

javers
13-08-2018, 11:22
Dodam że te zamienniki które sprzedają w cenie 35zł na allegro czy z innych źródeł są kiepskiej jakości, pasować pasują, mają gumki zabezpieczające ale wyłapują sygnał od przeszkody ok 50cm, gdzie oryginały od 90-100cm już plumkały. Ale lepszy taki niż bez czujek jeździć (bo jak człowiek już się przyzwyczai to brak wspomagaczy trochę przeszkadza)

honzik07
14-08-2018, 13:44
te z carsu u mnie jak narazie działaja okj

valdman
14-08-2018, 19:26
te z carsu u mnie jak narazie działaja okj

Podaj mi proszę nr kat.
Dziś byłem w intercars i odesłali mnie z kwitkiem.
Potrzebują nr kat. oryginalnego czujnika.
Tylko z tych co patrzyłem w moim smaxie wszystkie są prawie oryginalne i brak nr.

honzik07
15-08-2018, 09:40
jutro ci podam nr katalogowy carsu tylko który chcesz przedni czy tylny

valdman
15-08-2018, 13:40
jutro ci podam nr katalogowy carsu tylko który chcesz przedni czy tylny

Potrzebuję jeden na przód i jeden na tył.
Tył ustaliłem, który martwy, z przodu mam problem ustalić który, bo co pewien czas sam mimo, że samochód stoi to piszczy.
Będę musiał robić podmiankę, może przestanie piszczeć.
z góry dziękuję.

Matthai
16-08-2018, 17:31
Cześć.

Podepnę się do tematu, żeby nie zakładać nowego. Z kompa mi wyszło, że nie działa mi przedni lewy zewnętrzny czujnik. Niestety przeglądając oferty sklepów i znanego portalu zakupowego konkretnie zgłupiałem i nie wiem co wybrać. Więc mam pytanie: czy w naszych S-maxach stosowane były różne rodzaje czujników zewnętrznych i wewnętrznych? Różne na przód i tył? Generalnie chodzi o wpięcie wtyczki do czujnika, niektóre mają gniazdo równolegle do osi czujnika, a niektóre prostopadle. Na zdjęciach niestety nie widać czy kształt gniazda jest ten sam. Dostęp do nich jest utrudniony więc jak już rozbiorę całość to chciałbym być przygotowany na podmiankę.

Agamek12
16-08-2018, 20:00
Na pewno z przodu zewnętrzne czujniki są inne niż wewnętrzne - przynajmniej u mnie tak jest.
Wewnętrzne wyjmiesz sobie bez problemu po wyciągnięciu tej czarnej osłony chłodnicy pod maską, prawy (strona pasażera) po wyciągnięciu lampy.

Matthai
16-08-2018, 21:11
prawy (strona pasażera) po wyciągnięciu lampy.

Cenna uwaga - wprawdzie mi nawalił lewy, ale przynajmniej będę wiedział jaki powinien być. Dzięki!

A jeszcze pytanko:

Czy istnieje możliwość "wyłączenia" przednich czujników za pomocą kompa? Wtedy powinny działać chociaż tylne.

totek2
16-08-2018, 21:44
Tak, można wyłączyć przód i będzie działał tył.

Agamek12
16-08-2018, 22:30
Cenna uwaga - wprawdzie mi nawalił lewy, ale przynajmniej będę wiedział jaki powinien być. Dzięki!
Wyjęcie prawego (wraz z montażem/demontażem lampy) to jakieś 3-5 minut. Lewy musisz wyciągać od dołu (od góry przeszkadza zbiornik płynu do spryskiwaczy), więc musisz poświecić jakieś 12-15 minut (wraz z demontażem/montażem osłony dolnej silnika).

Speedo
17-08-2018, 06:11
Wewnętrzne wyjmiesz sobie bez problemu po wyciągnięciu tej czarnej osłony chłodnicy pod maską, prawy (strona pasażera) po wyciągnięciu lampy.

chyba o zewnętrzne Ci chodzi, wewnętrzne to sobie wyjmujesz w sekundę przez kratkę bez demontowania czegokolwiek

Agamek12
17-08-2018, 07:00
chyba o zewnętrzne Ci chodzi, wewnętrzne to sobie wyjmujesz w sekundę przez kratkę bez demontowania czegokolwiek
No tak. Już w dwóch wpisach przecież o tym pisałem.

honzik07
17-08-2018, 07:54
5902-01-0127p tylny kostka zagieta 5902-01-0128p przednikostka prosta

valdman
19-08-2018, 20:24
5902-01-0127p tylny kostka zagieta 5902-01-0128p przednikostka prosta

Dziękuję, kurde drogie to w intercars, prawie tyle co oryginalne
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3332141534221-5902-01-0127p-czujnik-odleglosci-przy-parkowaniu.html

95zł

AJU
19-08-2018, 20:33
Ko kup na alledrogo zaczyna się od ok 35zl a jakos ta sama co intercarsie pewnie

honzik07
21-08-2018, 14:23
nie patrz na stronie ja w sklepie płaciłem dokładnie 38zł tył i 43zł przednire

orzel_man
21-08-2018, 20:42
U mnie namieszał taki za 30 zł.
Pół roku Ok. Pózniej błędy i cały system padł.
Po wrzuceniu ori. Wszystko smigs.

Matthai
30-08-2018, 20:44
Ja dziś w końcu dobrałem się do czujnika. Na parkingu, bez kanału czy najazdu, wszystko zajęło mi dobrą godzinę. Niestety bez sukcesu. Być może od weryfikacji kompem padł mi jakiś jeszcze, być może kupiłem uszkodzony... Niestety nie wiem.

Jak sobie sprawdzałem w service manual dla S-max to dla mojego rocznika z przodu są 2 rodzaje czujników a z tyłu jeden. Czyli jest 6 czujników ze złączami równolegle do osi czujnika i 2 ze złączami prostopadłymi.

Matthai
06-09-2018, 21:52
Mały update dla zainteresowanych:

Dziś podpiąłem kompa w celu ponownej weryfikacji tych czujników i okazało się, że nadal nie działa ten sam co pierwotnie. Nadmieniam, że na wszelki wypadek postanowiłem przy wymianie dodatkowo zamienić miejscami czujniki z rzekomo sprawnym. Więc wszystko wskazuje na wiązkę lub co gorsza moduł. Nie udało mi się też wyłączyć przednich czujników, żeby chociaż tył działał.

Tak więc niestety nadal jestem bez czujników i wszystko wskazuje na to, że bez wizyty u elektronika samochodowego się nie obejdzie... :(

totek2
06-09-2018, 21:54
Jeżeli zamieniles miejscami i wskazuje dalej ten sam czujnik to wiązka nie moduł. Moduł gdyby padł to były by inne błędy.
A dlaczego nie udało Ci się wyłączyć przodu?

Matthai
06-09-2018, 22:12
A dlaczego nie udało Ci się wyłączyć przodu?

Prawdopodobnie mój skaner z softem (dziś pierwszy raz go użyłem) nie ogarnia wszystkiego. Pierwsza diagnoza na ten czujnik padła na "normalnym" warsztacie w Wiedniu. Przynajmniej wiem, że faktycznie z tym jednym jest problem...

totek2
06-09-2018, 22:20
Trzeba było dać znać, wylaczyl bym to.
Teraz do niedzieli mnie nie ma akurat.

Matthai
17-09-2018, 17:48
Udało mi się wyłączyć dzisiaj przednie czujniki i dzięki temu tylnie działają prawidłowo. Przy okazji włączyłem też światła skandynawskie. Zestaw Viaken z ElmConfigiem dał radę. ;)

ander000
23-09-2018, 21:16
Witam,
Kilka dni temu kupiłem Galaxy z 2008 roku. Przy zakupie sprawdziłem czujniki pobieżnie - "pipczały" zarówno z przodu jak i z tyłu gdy zbliżała się przeszkoda. Na spokojnie, kiedy chciałem sprawdzić na jakiej odległości jest sygnał ciągły, okazało się, że jeden z czujników nie działa. Długo nie czekałem jak zabrałem się do dochodzenia.
Wypinam czujnik i ku mojemu zdziwieniu skrajny pin (nie zapamiętałem dokładnie ale chyba nr1) był zagięty tak że nie wchodził do wtyczki. Szybko naprostowałem zagięty drucik i zamontowałem z nadzieją, że będzie działać. Niestety dalej nie działał. Zamieniłem więc miejscami z innym potwierdzając, że to czujnik a nie kable czy wtyczka. Niestety po dłuższym sprawdzaniu wywaliło mi błąd czujników parkowania (migająca lampka i długi sygnał dźwiękowy.
Chciałem powrócić do sytuacji początkowej, jednak nie potrafię zagiąć pinu tak jak na początku.. Zamówiłem już nowy czujnik, ale parę dni będę parkował bez asysty autem, którego jeszcze nie poznałem..

Czy ktoś z Was słyszał o takim sposobie oszukania softu? W końcu czemu jeden zepsuty czujnik ma dezaktywować pozostałe czujniki? zarówno z przodu jak i z tyłu..

Edit:
Właśnie zamontowałem poprawnie wadliwy czujnik i pozostałe funkcjonują. Gdy tylko przyłożę coś blisko wadliwego czujnika, nie ma żadnej reakcji poza tym, że wyskakuje błąd i dezaktywuje wszystkie czujniki.. Czekam na dostawę zamiennika i dam znać jak sytuacja się rozwija. Może przyda się potomnym..

Edit2:
Zamiennik zamontowany i wszystko działa. Był deszcz, blisko zera i działa. Zobaczymy jak długo. Gdy padnie będzie trzeci edit XD.

DJ Pietrek
23-06-2019, 21:27
Witam,
Jak w temacie. Czujniki mi przestały działać. Przestudiowałem wątki o czujnikach na forum ale nie znalazłem odpowiedzi. U mnie problem wygląda następująco. Po uruchomieniu czujników jest długi sygnał dźwiękowy i miga przycisk czujników, po przybliżeniu ucha do czujników nie słychać żadnego cykania ani innych dźwięków ani wibracji przy żadnym z nich (ani tył, ani przód). Po podpięciu komputera wychodzi komunikat o uszkodzeniu czujnika przód i tył bez wyszczegolnienia który. Po wejściu w opcje odczytu jaka odległość dzieli czujnik od przeszkody wychodzi wartość 255 w każdym z czujników z przodu i z tyłu. Czy to może oznaczać że są padnięte wszystkie czujniki?? Czy może to być moduł?? Jeśli ktoś z was zna kogoś z Krakowa kto może mi pomóc proszę o kontakt.

rp222
24-06-2019, 21:44
Z czujnikami jest tak, że jak jeden przestaje działać wyłącza się cały system. Ja miąłem przetarty jeden przewód w wiązce idącej w peszelu pod tylnym zderzakiem do czujników. Przetarł się od peszela, jakość instalacji czasem zaskakuje. Posprawdzaj kabelki w newralgicznych miejscach.

kleryk
26-06-2019, 09:39
Dokładnie jak wyżej u mnie np jak kupiłem auto to takie same objawy, okazało się, że zaśniedziała kostka w jednym i po poprawieniu od 4 lat spokój.

meff
26-06-2019, 12:47
Forscan na kabelku z komputerem i jedziesz z koksem - powinien powiedzieć który czujnik zdechł, te czujki padają jak muchy jednego dnia wymieniłem jeden z przodu drugiego dnia zaraz z tyłu padł następny. Ten system jest na tyle słaby że zdechnięcie jednej czujki powoduje rozłożenie całego systemu.

jad1
27-10-2019, 22:57
Dużo osób pisze, że czujniki im raz działały a raz nie. Jestem ciekawy czy ktoś miał podobnie do mnie tzn.- włączam tylko zapłon i wrzucając wsteczny albo przyciskiem sprawdzam czy system działa, jeśli tak to zapalam i jadę. Działa i będzie działał aż do zgaszenia zapłonu. Jeśli nie działa od razu, to gaszę stacyjkę i od razu zapalam znowu, do skutku. Przeważnie już za drugim razem czujniki zaczynają działać normalnie. Za pierwszym bardzo rzadko.
Zastanawiam się, czym to jest spowodowane. Jeśli ktoś wie albo chociaż się domyśla, to będę wdzięczny za odpowiedź.

eclipse
28-10-2019, 06:19
Wilgoć i słaby styk połączenia, najczęściej po rozebraniu wiązki okazuje się że jest gdzieś przegnita i dlatego raz łączy innym razem nie .

jad1
28-10-2019, 08:13
Całkiem możliwe. Tak wynika z wpisów w tym temacie, że to najczęstsza przyczyna wariowania układu. Dziwi mnie jednak jak regularnie się to dzieje. Nie zadziała za pierwszym razem a za drugim już prawie zawsze tak. Przecież niczego w międzyczasie nie ruszam. Przekręcam tylko kluczyk i wbijam wsteczny.
Dodatkowo zastanawia mnie czemu układ, jak już zaskoczy to się nie zepsuje przez całą jazdę mimo wibracji i zmiany warunków atmosferycznych np.
Mogę jechać nawet kilka godzin i dopóki nie zgaszę auta, to czujniki działają normalnie.
Analogicznie- nigdy się same nie naprawią jeśli nie zaskoczą przy zapalaniu.

maciejligowski
18-02-2021, 22:07
Szanowni,

Nie działają czujniki parkowania (długi sygnał z tyłu, mrugająca dioda). Podłączyłem ELM327 iCar2 Vgate OBD2 i sprawdziłem błędy za pomocą FORScan (wersja na PC ). Nie pokazują się żadne błędy sensorów. Pokazuje się inny błąd, Forscan działa. Ale czujniki mimo wielu prób nie pokazują sie w kodach błędów DTC.

1. Czy jest wam znany potencjalny powód dlaczego system parkowania nie działa a błędy się nie pokazują ?
2. Czy jest różnica między takimi zabawkami jak ELM327 a komputerem w serwisie i jest szansa ze tam da się sprawdzić co jest powodem ?
3. A może jest inny lepszy program/sposób dostępny dla osób prywatnych ?

pozdrawiam
M

drabina1993
19-02-2021, 00:01
Z tego co mi wiadomo, Forscan jest najlepszy. A propos czujników, miałem taki sam problem 3 krotonie obecnej zimy. Problem nie był pokazany na dtc ale istniał. Zawsze objawiał się po dłuższej jeździe na minusowej temperaturze otoczenia (-12°C / -5°C) raz też przy krótszej aczkolwiek na drugi dzień wszystko wracało do normy i jak gdyby nigdy nic wszystko działało bez zarzutów. Specjalista nie jestem ale po dłuższych jazdach z tylnych nadkoli zwisały kilku cm sopelki więc podejrzewam że któryś z obwodów do czujników został zmrożony i to było ów przyczyną w/w przez Ciebie sygnałów.
Mam nadzieję że choć trochę pomogłem. Mój S-Max jest z 2009 2.0 TDCi
Pozdrawiam

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

eclipse
19-02-2021, 08:16
WIĄZKA .... :570:przedzwonić wiązkę. Tam te cienkie kabelki gniją i kruszeją najczęściej.

Obiboc
05-07-2021, 07:36
Panowie proszę o podpowiedź. Co do jasnej ciasnej jest nie tak. Czujniki z tyłu nie działają. Podłączyłem do forscana, pokazuje lewy wewnętrzny ok kupie wymienię. W miedzy czasie zrobiłem z siebie blondyna co prawko znalazł w chipsach i wpakowałem się zadem w drzewo. Zderzak i klapa do wymiany. Kupiłem nowe graty ( używki) założyłem. Zderzak z wiązką od czujników i kompletem czujników. Wymieniłem zadowolony bo przynajmniej będą działać i co wielkie g.. lewy wewnętrzny czujnik uszkodzony. Zacząłem przekładać czujniki i co bym nie robił tylny lewy wewnętrzny uszkodzony.

wojtek_mlody
12-07-2021, 06:06
No to albo uszkodzony moduł, albo wiązka doprowadzająca do modułu. Moduł jest gdzieś pod plastikami w bagażniku. Było już na forum.

Mati81
25-07-2021, 19:17
Witam,po wielu próbach od sprawdzenia wiązki po podłączenie idsem,gutmannem,podkładaniu czujników,podłożenia drugiego modułu pdc dalej martwe,długi sygnał dźwiękowy,mrugnięcia na przycisku i nie wiem co dalej robić,błąd ogólny czujników przód i tył,moduł zakupiłem o tym samym numerze,nie mam pewności czy był taki od zawsze,podkładając mój do maxa znajomego z odczytu miał te same błędy,oba są przedliftowe,brakuje mi już pomysłów,pozastało mi jeszcze podpiąć jego moduł,co tu może być jeszcze grane???moduł o nr.7G92-15K866-AE

michoo_05
05-10-2021, 14:40
Dzień dobry,
mam problem z czujnikami parkowania, mianowicie nie działają. Przycisk na desce rozdzielczej zamiga kilka razy i gaśnie. Zrobiłem odczyt Forscanem i dostałem takie błędy:

===PAM DTC B1B38:96-2F===
Kod: B1B38 - Przedni prawy wewnętrzny czujnik

Dodatkowe symptomy usterki:
- Usterka wewnętrzna elementu

Status:

Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 0 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 0.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 0.00 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu
-ESTSERUN: Tak - Status silnika - silnik pracuje
-INCARTMP: -40 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END PAM DTC B1B38:96-2F===

===PAM DTC B1B42:96-2F===
Kod: B1B42 - Przedni lewy wewnętrzny czujnik

- Usterka wewnętrzna elementu

Status:

Zamrożone ramki :
===END PAM DTC B1B42:96-2F===

===PAM DTC B1B44:01-2F===
Kod: B1B44 - Prawy tylny zewnętrzny czujnik

- Ogólna usterka elektryczna

Status:

Zamrożone ramki :
===END PAM DTC B1B44:01-2F===

===PAM DTC B1B46:01-2F===
Kod: B1B46 - Tylny prawy wewnętrzny czujnik

Status:

Zamrożone ramki :
===END PAM DTC B1B46:01-2F===

===PAM DTC B1B48:01-2F===
Kod: B1B48 - Tylny lewy zewnętrzny czujnik

Status:

Zamrożone ramki :
===END PAM DTC B1B48:01-2F===

===PAM DTC B1B50:01-2F===
Kod: B1B50 - Tylny lewy wewnętrzny czujnik

Status:

Zamrożone ramki :
===END PAM DTC B1B50:01-2F===

Jaka jest szansa, aby uszkodziły się wszystkie czujki?
Sprawdziłem bezpieczniki pod maską i w bagażniku i wszystkie są OK.
Moduł to: 6G92-15T850-AH
Rozebrałem go do płytki, ale wygląda na sprawny, nie widać żadnych przepaleń czy uszkodzeń kondensatorów, oporniki wyglądają dobrze.

Czy możliwe, że modu się rozkodował?

AJU
05-10-2021, 16:15
Mogły paść czujniki.. ale z przodu obstawiam czujniki lecz z tyłu jak wszystkie 4 to raczej przyjrzałbym sie wiązce.

Weź 1 sprawny i jedziesz po kolei i odczytujesz błedy

michoo_05
05-10-2021, 17:51
Po kilku próbach, napisze co udało mi się ustalić i sprawdzić.
1. Wymontowałem wszystkie czujniki i sprawdziłem każde z osobna w innym aucie - działają.
2. Przełożyłem moduł do mondeo (bo ma taki sam) i działa.
3. Przełożyłem czujniki i moduł z mondeo do mojego s-maxa i ... nie działa.
4. Zasilanie do modułu dochodzi.
5. Zasilanie do czujek dochodzi.

Wnioskuję, że może być problem z masą. Próbowałem podłączyć jedną wiązkę tylko z tyłu, później tylko jedną tylko z przodu i cały czas występują te same błędy. Czeka mnie wyciąganie wiązki do sprawdzenia z przodu i z tyłu.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to bardzo proszę.

AJU
05-10-2021, 20:19
Czyli wiazka, ściągnij z zderzaka i dokładnie miernikiem sprawdź, przyjrzyj się wtyczką i kabla bo tam leży problem zapewne

michoo_05
06-10-2021, 09:57
Jestem już po bitwie z wiązką czujników i jest 1:0 dla mnie.

Wiązka przetarła się za wyjściem z kabiny, na zewnątrz auta. Był przetarty jeden kabelek, który powodował problem.
W bagażniku po prawej stronie, tam gdzie znajduje się moduł parkowania, rozebrałem tapicerkę w środku obok nadkola. Tam wiązka wychodzi z auta. Przetarcie było po drugiej stronie, gdzie dostałem się rozbierając nadkole. Uszkodzeniu uległa część, która szła do przodu auta. Nałożyłem termokurcza, zlutowałem jeden kabelek, zgrzałem, później forscanem szukanie i kasowanie błędów. Wszystko działa jak należy.

Zastanawiam się tylko nad tym przetarciem? Wyglądało to jak by osłona przewodu w tym miejscu po prostu odpadła ze starości. Osłona gumowa była bardzo krucha, wręcz ubywało jej przy każdym dotyku. Dziwne, bo w innych miejscach wiązka była OK.
Problem rozwiązany.
Pozdrawiam serdecznie.

robitak
06-10-2021, 17:34
Witam,
PDC mi nie dzialaja. Pdopialem samochod do kompa i sie okazalo ze zadnego przedniego czujnika nie widzi. Moge rysuneczek jak jest rozmieszczona wiazka od PDC?

Macie doswiadczenie, gdzie zazwyczaj wiazka ulega przerwaniu?

Pozdrawiam
Robert

jaqubik
17-12-2021, 13:34
dzień dobry wszystkim
mam taki problem, że mam liczniki conversa i radio android, które nie do końca z nim gada. Nie pika podczas cofania. Wymieniłem moduł - to samo. Moduł jest sprawny, bo kiedy podpiąłem na chwilę inne radio okazało się, że tylne pikają (przednie nie, ale to już zostawiam na później). Czy myślicie, że da się fabryczne czujniki podpiąć do takiego niefabrycznego modułu, jaki można zakupić, jeśli się chce doposażyć auto w pdc? Nie chcę zmieniać radia, bo to droga impreza Mógłbym sobie dokupić taki moduł i jakoś połączyć go z istniejącymi czujnikami? A może dałoby się powymieniać te czujniki, żeby pasowały do tych otworów w zderzaku? - tylko to chyba dużo więcej roboty. Fajnie mi się jeździ tym autem - pół roku temu kupiłem, ale sprawne czujniki by się przydały..

CoffeHit
19-12-2021, 21:21
Moje czujniki żyją własnym życiem. Raz działają innym razem nie - mowa o przodzie. Zaś tył non stop prawy jest nadczuły... ktoś wie czego szukać?

PIOTR_1
21-12-2021, 12:09
Witam. Mam taki problem, że przestał działać system parkowania. Po podłączeniu komputera pokazuje błąd B1B57 i B1B58, czyli Obwód zasilania czujników przednich i drugi to Obwód zasilania czujników tylnych. Sprawdziłem bezpiecznik i jest dobry, moduł też ma zasilanie i brzęczyki też słychać. Rozpiąłem wtyczki w zderzakach i szukałem prądu zasilającego próbówką i przednia wtyczka na jednym pinie ma +12, a tylna na żadnym pinie nie ma +12. Idąc dalej sprawdzałem wtyczki na module i pierwsza ma prąd, druga ma prąd, a trzecia brak. Wnioskuję, że pierwsza to główne zasilanie, a następne wtyczki to czujniki przód i czujniki tył. Posiadam w samochodzie hak. Czy brak zasilania tylnych czujników może powodować moduł haka? Po podłączeniu przyczepki tylne czujniki nie działają i chyba przednie też. Proszę o podpowiedz i pomoc.

Bandzior85
20-02-2025, 19:16
Witam czy ktoś miał taki przypadek lub wie czym może być spowodowany problem z trybem parkingowym otóż problwm polega na tym że ostatnio przy pkerwszym uruchomieniu auta tryb parkingowy/czujniki parkowania nie załączają się, muszę zgasić i ponownie odpalić auto i dopiero wtedy działa to normalnie aż do dłuższego postoju.
Podpiąłem pod komputer i żadnych błędów nie pokazywał.

tomao
20-02-2025, 20:07
A jaka jest kondycja akumulatora?