Zobacz pełną wersję : Focus MK3 1.0 Ecoboost 100KM. Czy warto ?
Witam wszystkich,
Zamierzam kupić używanego Focusa (2015) ze wspomnianym w tytule silnikiem 1.0 Ecoboost 100KM. Samochód głównie do użytku miejskiego i sporadyczne trasy.
Chciałbym poznać opinie nt. jak spisuje się ten silnik w Focusie. Jak wygląda eksploatacja, awaryjność i komfort jazdy z takim silnikiem.
Dzięki za wszelkie opinie.
Do miasta będzie OK. W trasy lepszy 125KM z 6 biegami. O silnikach EB jest już tyle wątków, że sobie poszukaj. Generalnie niezawodne.
Na trase rzeczywiście 6 bieg jest przydatny. Chyba nie jest az taka udreka jazda z tym silnikiem w dluzsze trasy ?
Nie jechałem 1.0 100KM, ale przypuszczam, że na zwykłych trasach będzie ok, gorzej na autostradzie. Z drugiej strony cena auta. Sam musisz zdecydować.
No tak, kwestia priorytetów. Jako, że trasy autostradowe (ok. 400km) robie 1-2 razy na kwartał to przypuszczam, że jakoś przeżyje i nie będzie mi to doskwierać. Generalnie rozchodzi się o to autko: https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-0-100km-ecoboost-trend-pl-salon-bezwypadkowy-2-komplety-opon-ID6zSXrs.html
Ja uważam, że w Twoim przypadku egzemplarz jak najbardziej ok i idealnie pasuje do potrzeb. Co nie zmienia faktu, że powinno się go dobrze sprawdzić. Poproś kolegów, żeby jeszcze sprawdzili na podstawie nr vin czy coś w trawie nie piszczy.
Witam
W numerze VIN, brakuje jednej pozycji.
pozdrawiam
Zgadza się w ogloszeniu pomienieto jedna cyfre. VIN już sprawdzony przez uprzejmych kolegów z forum. Wydaje się ok.
Jedyne co mnie ciekawi to fakt, że w salonie w 2016r. stało na felgach aluminiowych, których obecnie nie ma. Będę musiał dopytać, może obecny sprzedawca zna ich los.
Jeśli jeździsz regularnie autostradami to jednak pomyśl nad wersją 125KM. 6 bieg ma wtedy spore znaczenie i dla spalania i z powodu hałasu we wnętrzu.
Tak jak pisałem, to tylko 1-2 razy na kwartał, więc nie nazwałbym tego regularną jazdą autostradami :)
Jeśli jeździsz regularnie autostradami to jednak pomyśl nad wersją 125KM. 6 bieg ma wtedy spore znaczenie i dla spalania i z powodu hałasu we wnętrzu.
Poczytaj wyżej, przecież napisał 1-2 razy na kwartał autostrada. Nie przesadzajmy to nie jest auto, którym w wersji 100 konnej nie można wjechać na autostradę. Nie każdy musi gonić 180-200km/h.
Tak jak pisałem, to tylko 1-2 razy na kwartał, więc nie nazwałbym tego regularną jazdą autostradami :)
Nie jest to często, ale jest regularnie :-). Tak jak napisałem na początku, wybór należy do ciebie. Ważne, żebyś wiedział o innej skrzyni w tych autach. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy.
kumpel Fordzika 16-04-2018, 14:53 Dzięki za wszelkie opinie. Jak Ci nie wadzi, że coś tam trochę bryka pod maską na niskich i wolnych obrotach to szukaj Focusa, ale z silnikiem 125 KM 1.0.
Odbyłem właśnie długą testową jazdę nowym Fordem Ecosport 125 KM i ten silnik jedynie bym widział w Focusie. Słabszy 100 KM nawet do miasta do Focusa za slaby. Wersja 125 KM sensownie zbiera auto spod świateł.
Jeżeli jest w porządku ten egzemplarz to ja bym brał. Przy 1-2 wyjazdach autostradą na kwartał to nie będzie problemem brak 6. biegu. Przy 120 pewnie obroty będą jeszcze akceptowalne.
Poza tym 100KM wg niektórych nie jedzie wcale, że nawet do miasta się nie nadaje. To jak to jest, że we wcześniejszych generacjach montowano nawet silniki 1.4 75KM i dawało radę jechać. Nie mówię, że był to demon prędkości, ale autostradą da się podróżować bezproblemowo. Większe problemy zaczynają się w górach.
kumpel Fordzika 16-04-2018, 15:42 To jak to jest, że we wcześniejszych generacjach montowano nawet silniki 1.4 75KM i dawało radę jechać. Mniej więcej tak to było, że jak stał byś takim autem 1,4 75 KM na skrzyżowaniu to po prawej ręce miał byś auto z silnikiem 60 KM np VW POLO 1.4, a po prawej ręce Opla Astrę F z silnikiem 1.4 90 KM, a dziś ??
Dziś aby się utrzymać w ruchu, w rytmie dużego miasta gdzie po prawej i po lewej ręce same ecobosty 150 i 180 KM ;)
Obecnie jezdze Focusem mk1 1.8 115km. Nie jestem ostatni na swiatlach. Moj obecny Focus ma mniejszy (158Nm) moment obrotowy dostepny na dosc wysokich obrotach. Dlatego tez nie do konca wierze ze 170Nm dostepne na nizszych obrotach nie nadaje sie do jakiejkolwiek jazdy. Nie zalezy mi na wyscigach na swiatlach a normalnej i spokojnej jezdzie.
kumpel Fordzika 16-04-2018, 17:34 Zrobisz jak uważasz i jak portfel Ci pozwala. Moim zdaniem EB 1.0 125 KM w Focusie da trochę frajdy z samej jazdy, więc co sobie żałować.
Przecież do jakiś 3500-4000 i tak nie odczuje różnicy... wersja 125KM ma ten sam moment obrotowy tylko w szerszym zakresie obrotów. Co do skrzyni, to zorientowałbym się jakie są przełożenia. Nie wiem jak w Focusie to wygląda, ale we Fieście na 5-tym biegu przy 140km/h było jakieś ~3150 obr./min. W nowej 6-cio biegowej skrzyni jest niecałe 3000... różnica nieodczuwalna praktycznie.
Przecież do jakiś 3500-4000 i tak nie odczuje różnicy... wersja 125KM ma ten sam moment obrotowy tylko w szerszym zakresie obrotów.
Święte słowa. Pomiędzy wersjami 100 i 125KM w jeździe miejskiej nie ma żadnej różnicy. 125 ma rozciagnieta charakterystykę momentu dla wyższych obrotów i dolozony właśnie 6 bieg więc nie warto opowiadać bajek że 125KM to jakaś nagle rakieta w porównaniu do 100KM.
kumpel Fordzika 17-04-2018, 09:35 Poza dywagacjami teoretycznymi i rozważaniem cyferek warto wiedzieć, że cofać się nie warto :) Nie warto kupować auta słabszego od tego którym się do tej pory jeździło. Takich rzeczy się sobie nie robi, chyba, że mus, bo mus :(
Kolega pytający jeździ Focusem MK1 który od MK 3 jest lżejszy o cyrka 200 kg, to duża różnica, nawet bardzo duża. Skąd tak duża nie wiadomo ;)
Skutkuje to np tym, że Jego stary Focus na papierze do setki przyspiesza w ponad 2 sekundy szybciej, a jako praktyczny, dużo i szybko jeżdżący wiem, że to przepaść.
Niestety znów cyferki, cholera inaczej się nie da jednak :)
MK1 1.8 115 KM 0-100km/h w 10,3 sekundy
MK3 EB 1.0 100 KM 0-100km/h w 12,5 sekundy
W związku z powyższym nie bez powodu namawiał bym Kolegę do szukania auta z silnikiem 1.0 EB jeśli taki che przynajmniej w wersji 125 KM
Straszny ból można poczuć ;) po zmianie na słabszy silnik mniejszej pojemności, mniejszej mocy. Tak naprawdę pojemności to nie zastąpi nic, albo prawie nic ;)
źródło danych katalogowych które pokazuje, że nawet wersja EB 1.0 125 KM w osiągach V-max czy przyspieszenie do setki nadal pozostaje w tyle za starym 1.8 115 KM w lżejszej karoserii Fokusa MK1
MK1 1.8 115 KM
https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/ford/focus/i/hatchback/silnik-benzynowy-1.8-16v-115km-1999-2005/
MK3 1.0 100KM
https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/ford/focus/iii/hatchback-5d/silnik-benzynowy-1.0-ecoboost-100km-2012-2014/
Przyśpieszać od 0-100 to miałem potrzebę tylko wtedy, gdy samo przyspieszenie chciałem przetestować. Specjalnie po to się udałem na prosty, równy, mało uczęszczany odcinek wiejskiej drogi dobrej jakości. To było dwa razy (na różnych oponach) w ciągu 3,5 roku.
kumpel Fordzika 17-04-2018, 10:26 Ja przyspieszam przynajmniej raz na 16 dni :) W dużym mieście nie da się inaczej bezpiecznie jeździć. Teraz po tuningu paliwowym to zapinam 3 bieg i prostowanie rąk w łokciach :)
|
|