Maciek999
19-04-2018, 10:07
Czesc
Kupilem nowego Focusa no i auto ma taka denerwujaca ceche, ze po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki nie odlacza zasilania gniazda zapalniczki ani gniazd USB na konsoli i w schowku. Kontaktowalem sie z ASO ale ich zdaniem tak ma byc i likwidacja tej wady wzmaga fizycznej przerobki elektryki. Czy faktycznie nie da sie tego zrobic modyfikujac ustawienia oprogramowania auta?
PS. Czy moze mi ktos poradzic, jak na tym forum pisac z polskimi znakami???...
Zapalniczka nie wyłącza się wcale czy wyłącza się po 30 minutach?
Czy moze mi ktos poradzic, jak na tym forum pisac z polskimi znakami???...
To leży w gestii Twojego systemu operacyjnego.
Hooch180
19-04-2018, 10:13
Czy moze mi ktos poradzic, jak na tym forum pisac z polskimi znakami?
To jest wina po Twojej stronie.
CO o do elektryki, to jak chcesz aby się wyłączało od razu to wymagana jest przeróbka instalacji elektrycznej. Nic trudnego.
Ale zanim to zaczniesz robić, to się zastanów i odpowiedz na pytanie: "Ale dlaczego?". W czym przeszkadza Ci prąd w gnieździe zapalniczki?
Ładowarka do telefonu nie rozładuje Ci akumulatora.
Może kolega nie zdaje sobie jeszcze sprawy z tego, że to zasilanie zostanie odłączone po pewnym czasie. W moim przypadku gniazdo 12V w schowku podłokietnika wyłącza się po 15 minutach. To może być całkiem praktyczne np. wideorejestrator w samochodzie zostawionym pod sklepem przez rozsądny czas będzie jeszcze zasilany. Natomiast tak ustawiony timeout nie pozwoli w żadnym wypadku nadmiernie rozładować akumulatora.
Maciek999
19-04-2018, 10:28
Dzięki wszystkim za porady.
Odłączenie zasilania gniazd po wyjęciu kluczyka jest mi potrzebne właśnie po to aby podłączona nawigacja czy ładowarka nie rozładowały akumulatora w aucie.
Tym niemniej faktycznie nie sprawdzałem, czy to zasilanie się nie wyłącza po dłuższym czasie - zrobię to dziś po pracy i dam znać.
Jeśli chodzi o polskie znaki to sorry, problem zniknął po ponownym zalogowaniu.
Pozdrawiam wszystkich
aby podłączona nawigacja czy ładowarka nie rozładowały akumulatora w aucie.
Jeśli jeździsz autem częściej niż raz na tydzień (i tylko do kościoła, hehe ;) ) to rozładowanie akumulatora przez ładowarkę jest oznaką końca akumulatora (poprzez jego skrajnie niską pojemność).
Szybkie obliczenia: 14 dni x 24h x prąd 50 mA (czyli tyle co ciągnie kiepska przetwornica + dioda LED) = 16.8Ah
Oczywiście do odpalenia trzeba jeszcze zakręcić rozrusznikiem, ale ten nie zużyje więcej niż 4Ah. Weźmy 60% sprawności i mamy akumulator 35Ah. Fabrycznie do 1.5EB nie wiem jaki trafia, musiałbyś sprawdzić. Ale zapewniam Cię, że będzie to dużo więcej niż 35Ah ;)
W Mk2 mam prąd w gniazdku 24/7, ładowarkę wsadzoną cały czas (chociaż kamerkę mam odpalaną razem z zapłonem) i po 2 tygodniach stania z włączonym alarmem mogę odpalić.
Hooch180
19-04-2018, 11:15
Kolega hindus mądrze prawi. Zanim zaczniesz ciąć instalację to jeszcze raz się zastanów nad sensem tego.
Sprawdź przed otwarciem auta, czy wpięty zasilacz nadal świeci (dioda sygnalizacyjna). Jak koledzy wyżej napisali - pewnie nie zauważyłeś, że zasilanie jest odłączane po zaprogramowanym czasie.
Mk2 - stałe zasilanie gniazd 12V
Mk3 - zasilanie gniazd 12 V odłączane po czasie (standardowo chyba 15 minut, ale w Fordach nie zdziwi mnie występowanie różnic między egzemplarzami ;))
No i zamiast przerabiać instalację, lepiej w razie czego coś dołożyć, np. zasilanie z przetwornicy podłączonej do lampki (jeżeli coś na szybie jeździ, żeby kabla nie ciągnąć; lampka też ma odłączany prąd po pewnym czasie, nie zaraz po wyłączeniu zapłonu) lub zamontować dodatkowe gniazdo zasilane według zapłonu, do którego będzie na stałe podpięty taki wynalazek jak rejestrator, czy nawigacja. Wówczas zostają wolne fabryczne gniazda do chwilowych, bieżących potrzeb, no i estetyka inna. I mnie kable wierzchem z gniazda w konsoli / tunelu mogą się wlec tylko doraźnie, żeby pasażerka mogła telefon naładować itp., a nie żeby tam na wciąż coś było wpięte.
Ja sobie kupiłem uniwersalne gniazdo zapalniczki za 20 zl i podłączyłem je pod bezpiecznik chyba 85 w skrzynce co jest pod schowkiem - tam się pojawia napięcie 12v po stacyjce. Do podłączenia przez bypass (koszt 10zł). Gniazdo zapalniczki mam zamontowane w schowku leży sobie na takich prowadnicach gdzie się trzyma książeczkę z forda. Masa przykręcona do masy od alarmu czyli prawy boczek kokpitu. Schowka nie trzeba demontować. Robiłem pod zasilanie kamerki.
Maciek999
19-04-2018, 12:07
Jeszcze raz dzięki wszystkim za porady.
Nic nie będę więc przerabiał, w międzyczasie dostałem też opóźnioną informację z ASO, że w tym konkretnie aucie do "kilkudziesięciu minut" zasilanie we wszystkich gniazdach samo wygaśnie. To jest do zaakceptowania a temat chyba został wyczerpany.