Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Usterka oświetlenia przedniego

Marcello1994
14-05-2013, 20:23
Witam dzisiaj mój S-max poinformował mnie że jedna z jego przednich lampek nie świeci. Wiec sprawdzam i faktycznie nie świeci postój w prawym halogenie. Wymieniłem żarówkę i dalej to samo. Biorę miernik sprawdzam czy jest napięcie na kostce i nie ma. I teraz moje pytanie czy jest bezpiecznik od postoju osobny od prawej i osobny od lewej strony??? Dodam ze tył świeci i wszystkie inne lampy też nie świeci tylko prawy postój.

Macie jakieś pomysły bo jak nie bezpiecznik to zostaje chyba tylko przerwa w obwodzie

RafałB
15-05-2013, 08:42
O pozycjach mój S-max w C+ nigdy mnie NIE informuje że padły....dziwne.

Marcello1994
15-05-2013, 10:36
Mnie tez to zdziwiło w instrukcji nic nie pisze o bezpiecznikach pozycyjnych :( a i tez mam C+

RafałB
15-05-2013, 11:33
Jeśli zmieniłeś żarówkę i nadal to samo to raczej problem w przewodach gdzieś,a sygnalizacji mieć nie powinieneś padniętego postoju na to wygląda...

Marcello1994
15-05-2013, 14:09
Ale wszystko na to wyglada ze mam bo tylko wlacze zaplon "mrugna" mi xseony i wyskakuje mi usteka przedniego oswietlenia po podlaczeniu komp. diagnostycznego nic nie pisze ze by byle xseony zepsute a po za tym wszystko dziala

olowek183
22-04-2018, 21:37
Witam mam jestem zadowolonym posiadaczem s-maxa 2,5t. Kiedy kupowałem auto na wyświetlaczu świeciła się kontrolka i z informacją usterki przedniego oświetlenia ale w postojówki były włożone ledy więc myślałem że to przez to. Okolo roku temu jeden z ledów uległ uszkodzeniu więc postanowiłem zastąpić je zwykłymi żarówkami ale niestety komunikat nie zgasł. Czytałem dużo na forum ale nie znalazłem nic konkretnego więc nauczyłem się z tym żyć. Jakiś czas temu miałem kilka przypadków że podczas jazdy mrugneły mi któreś światła i usłyszałem przekażnik w kabinie i bagażniku. Poprosiłem kolegę o podłączenie kompa i wyskoczyły mi takie błędy:
9C98 - NIEZNANY KOD USTERKI
B1D64-SILNIK OBRACANIA LEWEGO LEFREKTORA
-BRAK KOMUNIKATU
-BIEŻACY
B1D65-SILNIK OBRACANIA PRAWEGO LEFREKTORA
-BRAK KOMUNIKATUY
-BIEŻĄCY
Brak możliwości skasowania błędów
Dodam jeszcze że po odczytaniu błędów okazało się że nie działa sterowanie reflektorów (góra dół)
Kolega ma komputer diagnostyczny z allegro jakiś delphi.
Proszę o podpowiedzi od czego zacząć czy auto posiada jakiś moduł sterowania światłami ktory mógłby być uszkodzony?

Radek S-MAX
23-04-2018, 07:43
Nie pamiętam jakie miałem numery błędów i nie mam poziomowania tylko adaptacyjne przy skrętach i okazało się że nie stykał jeden z kabli w lampie od zasilania silnika w lampie.

olowek183
23-04-2018, 11:08
Wiem że w aucie miałem wymieniane obie lampy bo było uderzone przodem.

AJU
23-04-2018, 13:41
To jak miales inne lampy to moze tu leży problem, pytanie czy założyli takie jak byly czy lepsze/gorsze bo były 3 rodzaje lamp stosowane w smaxie i bez przeróbek nie sa zamienne.

Podaj jakie masz i ewentualnie jakie były jak wiesz

olowek183
23-04-2018, 14:10
Mam lampy zwykłe halogenowe. A czym one się wogóle różnią? Jakieś oznaczenie może? Jak coś to podam. Nie jestem w stanie podać jakie były. Pozdrawiam

Radek S-MAX
23-04-2018, 14:29
To trzeba by kogoś poprosić o rozkodowanie Twojego VIN-u i z niego by było wiadomo co miałeś, a masz spryskiwacze w zderzakach do lamp?

AJU
23-04-2018, 14:41
Nawet jak sa spryskiwacze to nie oznacza zaraz że były xenony.
Sprawdź czy na przednim wachaczu z przódu strona kierowcy masz czujnik poziomowanie i czy z kabiny mozesz regulować wysokość ustawienia świateł
A najlepiej trzeba wrzucić vini i z niego wyjdzie jakie były lampy pierwotnie

Lampy
1. Zwykle halogenowe
2. Soczewkowe z doswietlaniem zakretow
3. Soczewkowe xenon z doswietlanie zakretow

olowek183
23-04-2018, 23:07
Posiadam pokrętło regulacji w kabinie więc zrozumiałe jest że na pewno nie mam poziomowania na wachaczach (jestem diagnostą i często sprawdzam sobie zawieszenie). Przed kupnem robiłem coś takiego jak auto DNA po vinie. Sprawdze wyposażenie i dam znać pozdrawiam

MAG
24-04-2018, 07:40
Podaj nr VIN, to sie sprawdzi czy fabrycznie miałeś zwykłe lampy, czy soczewki skrętne.

Skoro wiesz że auto było puknięte i reflektory są wymienione (i masz zwykłe), to własnie to może być powodem problemów, bo kody błedów sugerują wg mnie to, że fabrycznie miałeś soczewki ...

olowek183
24-04-2018, 07:47
Witam podaje vin auta WF0SXXGBWS6A40741
Pozdrawiam

MAG
24-04-2018, 08:17
Taki wpis widnieje w ETIS
System reflektorów adaptacyjnych

Czyli potwierdziły sie moje przypuszczenia - fabrycznie były soczewki skrętne, a że na rynku wtórnym są bardzo ciężkie do trafienia, to po taniości naprawiono auto na zwykłych lampach ...

AJU
24-04-2018, 11:24
Czyli potwierdza sie moja myśl i przypuszczenia iz tak jak MAG potwierdził że masz inne lampy, pozostaje ci zmienic lampy na soczewki skrętne jak się trafią i zmienić
Lub
nie wiem czy jak byś zmienił konfigurację auta na zwykle lampy to moze błędy by znikły ale to niech fachowcy sie wypowiedza w tej kwestii bo mi sie wydaje ze to nic nie da bo masz dodatkowy moduł świateł nad schowkiem pasażera

olowek183
24-04-2018, 12:49
W mojej okolicy to raczej fachowców od Forda nie ma więc będę dążył do oryginału i poszukam takich lamp. A jeszcze pytanie czy złe lampy mogą powodować błyśnięcie którychś świateł podczas jazdy bo tak czasami się dzieje u mnie?

Bump: Jeszcze odnośnie fachowców od forda to kiedyś chciałem przerobić hamulec elektroniczny ręczny żeby zwalniał się po ruszeniu autem. Obdzwoniłem 3 serwisy w okolicy i nikt mi nie umiał odpowiedzieć co zrobić żeby ręczny zwalniał się bez naciśnięcia hamulca roboczego.

AJU
24-04-2018, 15:06
Wydaje mi sie ze najbliżej będziesz miał do chłopaków z Gdańska

tifoso
24-04-2018, 16:50
... więc będę dążył do oryginału i poszukam takich lamp. ...

Raczej będzie Ci ciężko znaleźć takie lampy, na znanym portalu aukcyjnym jest jedna sztuka za 1000PLN, gdzie zwykłe dwie można kupić za 300-500, lub nawet xenon w podobnej cenie.

..

AJU
24-04-2018, 17:51
Pewnie przy odrobinie checi i jak ford nie skompil na instalacji to moze by dało rade xenon zmajstrowac..

Parch
24-04-2018, 18:16
Raczej będzie Ci ciężko znaleźć takie lampy, na znanym portalu aukcyjnym jest jedna sztuka za 1000PLN,
Na innym znanym portalu niedawno były nowe oryginalne lampy soczewkowe za ~250 Euro (sztuka).

Pewnie przy odrobinie checi i jak ford nie skompil na instalacji to moze by dało rade xenon zmajstrowac..
Zmiana z soczewek na ksenon to jest jednak duża przeróbka. Prawie tak samo duża jak zwykłych lamp na ksenon. Co prawda moduł HCM da się wykorzystać, jak również będzie wiązka lamp w komorze silnika, ale cała reszta jest do przeróbki/wymiany/dołożenia. Trzeba mieć jednak trochę więcej niż "odrobinę chęci".

To już o wiele prościej i taniej przerobić lampy soczewkowe na zwykłe halogeny.

olowek183
24-04-2018, 22:09
Raczej będę dążył do oryginału i poszukam takich lamp. Ogólnie nic pilnego jeżdzę z tym już 2 lata. Bardziej mnie boli te błyśnięcie świateł podczas jazdy. Prawdopodobnie długie lub halogeny.

Parch
24-04-2018, 22:13
A nie błyskają czasem kiedy skręcasz?

olowek183
25-04-2018, 10:22
Błyskają raczej podczas jazdy prosto. Raz nawet zdarzyło się że przy włączonej stacyjce w pozycji 1 na zgaszonym silniku stałem na parkingu i błysneły i słyszałem przekażniki w kabinie.

arekmiz
25-04-2018, 12:41
Szkoda, że dopiero po 2 latach się zorientowałeś, że było babrane. Jakbyś się zorientował wcześniej to mógłbyś zwrócić towar na niezgodność z umową - w umowie nr VIN mówi, że auto powinno mieć skrętne soczewki, tymczasem w realu takowych brak. :) Wiem, może trzeba by iść do sądu, no ale takie życie (ja z mniejszymi sprawami nie boję się walić pozwy do sądu i parę spraw już wygrałem...)

Agamek12
25-04-2018, 14:15
A jak myślicie: co zgłasza u mnie błąd przedniego oświetlenia ("usterka przedniego oświetlenia")? Informacja pojawia się chwilę po odpaleniu auta i po kilku sekundach gaśnie.
Mam zwykłe xenony bez doświetlania dynamicznego, wszystkie żarówki są sprawne, ale mam dołożone światła do jazdy dziennej. Instrukcja mówi, że wspomniany komunikat oznacza "Reflektory adaptacyjne (AFS) działały nieprawidłowo. Jak najszybciej należy sprawdzić układ" - ale ja nie mam reflektorów z AFS-em
Nie zdarzają mi się ekscesy w stylu błyskania świateł czy nagłego wyłączenia.

_sobol_
25-04-2018, 15:18
Być może słaby akumulator :)

AJU
25-04-2018, 15:20
Wszystko zalezy co tam ci jeszcze za błąd zgłasza komputer albo faktycznie gryzie sie instalacja od swiatel dzienych

Agamek12
25-04-2018, 15:21
Być może słaby akumulator :)

Faktem jest, że jak zostawię grające radio w aucie na postoju, to po jakimś czasie jest zgłoszony komunikat o niskim napięciu, ale mimo tego w zimie po tygodniu stania kręcił rozrusznikiem z prawidłową prędkością.

_sobol_
25-04-2018, 15:23
Info o awarii przedniego oświetlenia to jeden z objawów kończącego żywot aku. Sam go doświadczyłem kilka lat temu przed wymianą akumulatora.

afrin
25-04-2018, 15:43
Dokładnie tak, przed zimą zaczął się u mnie pojawiać, aż pewnego razu nie mogłem odpalić. Akumulator ładował się z 6 godzin i pokazywał, że już naładowany. Po kolejnym razie jak nie mogłem odpalić, wymieniłem akumulator i od tej pory ani razu komunikat się nie pojawił.

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=92938&highlight=usterka+prz%F3d
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=233071&highlight=usterka+prz%F3d

... i wiele innych.

olowek183
25-04-2018, 23:15
Jeżeli chodzi o zakup auta to byłem świadomy, że jest po stłuczce, ponieważ kupiłem go od dobrego kolegi który sprowadza auta na sprzedaż. Zachęcił mnie mały przebieg no i oczywiście cena ok 7tys mniej niż auta które obserwowałem w necie. Absolutnie nie mam też do niego pretensji. Dzisiaj nawet z nim rozmawiałem i twierdzi że jak kupował części na giełdzie w Poznaniu to oglądał też soczewki, ale myślał że oryginał to zwykły halogen.

Szkoda, że dopiero po 2 latach się zorientowałeś, że było babrane. Jakbyś się zorientował wcześniej to mógłbyś zwrócić towar na niezgodność z umową - w umowie nr VIN mówi, że auto powinno mieć skrętne soczewki, tymczasem w realu takowych brak. :) Wiem, może trzeba by iść do sądu, no ale takie życie (ja z mniejszymi sprawami nie boję się walić pozwy do sądu i parę spraw już wygrałem...)

Bump: A co wy na to jakby kupić lampy angielskie i przerobić w nich przesłony?
Czy jest to w ogóle możliwe?
No i czy komputer nie będzie szalał bo anglik?

Parch
25-04-2018, 23:29
A dlaczego chcesz koniecznie mieć soczewki? Nie lepiej przerobić po taniości na zwykły halogen? Albo poczytać tematy na FCP i pójść na całość przerabiając na ksenony.
Pytam, bo prawda jest taka, że soczewka świeci w miarę dobrze jak jest nowa. Po 2-3 latach świeci tragicznie. Gorzej niż halogen. Jedyny plus to doświetlanie zakrętów.

olowek183
26-04-2018, 23:30
Ksenony jak najbardziej by mi pasowały ale nie mam spryskiwaczy w zderzaku. Jeżeli chodzi o soczewki to na codzień jestem diagnostą i raczej nie kończą się po 2-3 latach ale owszem wyjątki zdarzają się. Uważam że soczewka daje ładne skupione światło i te doświetlanie mnie zachęca bardzo.
Ktoś może orientuję się czy komputer nie oszaleje po włożeniu przerobionych lamp angielskich. Mam klientów z przerobionymi soczewkami i uważam że dobrze świecą.

olowek183
01-07-2018, 20:21
Witam usterka oświetlenia przedniego ogarnięta. Lampy zmienione na soczewki. Po samym wpięciu kostek komunikat zgasł no i mam doświetlanie zakrętów. Ktoś na allegro wystawił te lampy chyba nieświadomie za 250zł za sztukę. Stan lamp bardzo dobry europa oczywiście. Dziękuję wszystkim za pomoc. Niestety regulacja góra duł nie działa. Na starych lampach też nie działała. Może ktoś ma jakiś pomysł. Mam też nowy problem mianowicie auto samo mi się otwiera , ale zaczne chyba nowy temat pozdrawiam

olowek183
19-07-2018, 23:03
Mam jeszcze pytanie czy Fordy z doświetlaniem zakrętów po włączeniu świateł robią coś takiego jak test świateł bo u mnie takie czegoś nie ma, a zauważyłem np w audi że po ich włączeniu światła ruszają się na boki i góra duł. Dodam jeszcze że nie działa mi regulacja góra duł.

AJU
20-07-2018, 05:11
Na xenonie taki test jest zaraz po odpaleniu auta, nawet bez włączonych świateł, nie wiem jak to w soczewce ale wydaje mi sie ze jak skrętne to tez powinno być, tylko masz w tych lampach zwykłą regulację wiec nie koniecznie tak musi być, moze ktos odlaczyl ta regulację, silniczki w lampach sprawdzone od regulacji góra/sił ? moze w nich przyczyna

olowek183
20-07-2018, 10:14
Mam założone drugie lampy ale na starych też nie działało

tifoso
20-07-2018, 10:33
...czy Fordy z doświetlaniem zakrętów po włączeniu świateł robią coś takiego jak test świateł bo u mnie takie czegoś nie ma ...
Soczewki z doświetlaniem zakrętów nie robią testu świateł.

... Dodam jeszcze że nie działa mi regulacja góra duł.
Bo zmianie reflektorów podłączałeś kompa i kasowałeś błędy?

..

olowek183
20-07-2018, 14:44
Błędy skasowane

chester1979
24-09-2018, 23:07
Soczewki z doświetlaniem zakrętów nie robią testu świateł.
..

Robią test świateł na boki (soczewki z doświetlaniem zakrętów bez xenonów).

tifoso
25-09-2018, 04:44
Robią test świateł na boki (soczewki z doświetlaniem zakrętów bez xenonów).Przeczytaj jeszcze raz pytanie, ale tym razem ze zrozumieniem. Po włączeniu świateł nie ma żadnego testu na boki! Taki test występuje przy kasowaniu błędów np. Forscanem

Wysłane z Redmi Note 4 ...

chester1979
25-09-2018, 07:04
To dziwne co piszesz, ponieważ mam wersję (60 - Titanium) z soczewkami i doświetlaniem, która tak robi przy włączeniu świateł podczas odpalania. Zaznaczam, iż nie mam i nie miałem ksenonów. Test robi sama soczewka (światła mijania), która przekręca się lekko w lewo i prawo. Pod test nie podchodzą światła dodatkowe doświetlające zakręty (te wewn. reflektora).
Kiedyś jak miałem BMW E46 również bez ksenonów też robił test świateł - z tym, że tam góra dół.
Nie jest to jedyny przypadek, gdyż jak pracowałem w ASO Forda to kilka takich egzemplarzy widziałem z tym testem.
Wiem co piszę.