Po tym jak samochód postał dwa dni, przy próbie odpalenia długo kręcił zanim odpalił. Problem się powtarza co jakiś czas szczególnie gdy kilka dni nim nie jeżdżę. W forscanie błąd u3003 napięcie akumulatora. Po wykasowaniu nie pojawia się ponownie.
Akumulator ma 4 lata i sprawdzałem go w sklepie z aku, twierdzą że jest ok. W samochodzie jest alarm ale czy to możliwe że rozładowuje akumulator? Może ktoś miał podobną sytuacje.
JohnLenin
27-09-2018, 12:53
U mnie też ostatnio po podłączeniu forscan pojawił się ten błąd, ale problemów z odpaleniem nie ma. Skasowałem, zobaczę za jakiś czas, czy się pojawił, akumulator pół roczny.
U mnie też ostatnio po podłączeniu forscan pojawił się ten błąd, ale problemów z odpaleniem nie ma. Skasowałem, zobaczę za jakiś czas, czy się pojawił, akumulator pół roczny.
Spróbuj wyzerować czujnik monitorowania akumulatora. Forscan to ogarnia bez problemu.
Prawdę mówiąc to miałem taki sam błąd , zmierzyłem napięcie po 2 godzinach od przyjazdu i wyszło 12,4. Po dwóch dniach to samo i znów 12,4v. Wydaje mi się że powinno ponad 12,6v. ładowanie jest 14,2v. Muszę jeszcze sprawdzić czy coś go nie rozładowuje. Ale chyba będzie aku do wymiany. Mam pytanko bo mam założony w Kuga mk2 2,0TDCi aku Varta F16 80Ah, czy taki jest oryginalnie montowany czy poprzednik go podmienił, ewentualnie jaki jest na 1 montaż?
Pozdrawiam
jak wyzerować czujnik monitorowania akumulatora. Forscanem
Lukasz93
23-01-2022, 20:08
Witam, odświeżam temat
czy ktoś jeszcze miał ten błąd i znalazł przyczynę?
Po podłączeniu interfejsu i skanowaniu błędów przez Forscan pojawia się błąd:
Kod: U3003 - Napięcie akumulatora
Dodatkowe symptomy usterki:
-Otwarty obwód
Status:
-Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
-Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterujący układem wspomagania kierownicy
Kasuję błąd i po kilku dniach znowu to samo.
Dodam, że mierzę napięcie ładowania akumulatora i waha się ono w zależności od dnia od 13,5 do 15 V.
Akumulator jest nowy - 72 Ah 680A Bosch S4.
crishome
09-11-2024, 09:58
Witam, wymieniłem akumulator na nowy zrobiłem reset bms przez forscana i też mam taki błąd.
Może głupio napiszę, ale spróbuj tradycyjnie, bez Forscana
Zapłon on.
5 razy nacisnąć przycisk świateł przeciwmgielnych tylnych.
3 razy nacisnąć przycisk świateł awaryjnych.
Po około 5 sekundach lampka akumulatora miga 3 razy.
Uwaga, nie trzeba włączać świateł mijania. Gdy je włączyłem przed sekwencją przycisków, nie zamigała potwierdzając lampka aku.
Ściągnąłem z naszego forum. Naciśnięcia muszą być dość szybkie. Na akcję mamy chyba ok 10 sekund