Zobacz pełną wersję : Przestrzeń w 3 rzędzie foteli S-Max

toniq
27-04-2018, 10:03
Witam szanownych forumowiczów.
Chcę w końcu zakupić pojazd, w którym będę miał możliwość przewozu całej mojej familii (mam 4 dzieci) i nie będzie trzeba poruszać się dwoma autami. Głównie jeżdżę po mieście, dlatego chodzi o jak najlepszy kompromis między wielkością auta, a ilością miejsca w środku. Z całą rodziną jeżdżę raz w tygodniu i dwa razy w roku na jakiś dłuższy wyjazd.
Zastanawiam się nad Galaxy i S-Maxem. Nie ukrywam, że S-Max jakoś bardziej do mniej przemawia, choćby ze względu na wygląd, jednak zastanawiam się, czy 3 rząd foteli nie będzie za ciasny.
Znalazłem takie porównanie ilości miejsca w 3 rzędzie:
https://www.wyborkierowcow.pl/wiadomosci/przestrzen-w-trzecim-rzedzie-siedzen-zestawienie/
W nim S-Max wypada wręcz fatalnie! Wg tego zestawienia w Peugeocie 5008 czy Kii Carens jest więcej miejsca na nogi w 3 rzędzie, niż w S-Maxie! Czy tak jest faktycznie?
Celuję w auto z rocznika 2009-2012, a obecnie nie mam możliwości przymierzenia się do takiego samochodu.
Możecie potwierdzić jak to faktycznie jest?

makinen
27-04-2018, 20:00
Dla ciebie to raczej toyota proace Verso albo jej bliźniaki z peugeota lub citroena. Galaxy czy S-Max, czy te które wpisałeś będą małe. Bądź jeszcze wieksze Vivaro lub traffic. 3 rzędu nie bierz pod uwagę do podróży dłuższych niż kilkanaście kilometrów.

stingerA6
27-04-2018, 20:08
Nie potwierdzam powyższego w ani jednym stwierdzeniu. S max daje radę nawet w funkcji auta rodzinnego z dziećmi na pokładzie. Piszę to z autopsji a nie z zasłyszenia.

latar
27-04-2018, 20:09
Bez przesady. Skoro dzieci to można założyć, że małe też są. Do 8-10 lat w trzecim rzędzie zmieszczą się bez problemu na trasach nawet 500+km. Nawet więcej, jest walka o prawo siedzenia w trzecim rzędzie.

Niech wypowie się stingerA6. On więcej wozi a S-Maxa ma pewnie z piątego.

makinen
27-04-2018, 20:16
500 km, a gdzie bagaże, w przyczepce? Poza tym kwestia wieku dzieci i fotelików. Nie wyobrażam sobie fotelików zamontowanych w 3 rzędzie, ale może się da. Tylko jaki będzie jeszcze do tego komfort podróży.

stingerA6
27-04-2018, 20:26
Bagaże w tym co zostało z bagażnika (mieści się jedna duża i jadna mała torba podróżna) oraz pod nogami dzieci w drugim i trzecim rzędzie siedzeń. Bagaż na tygodniowy wypad.
Co do fotelików, to mam jedne z większych tj Recaro Young Sport.
Ostatnia trasa - prawie 800 km w jedną stronę.
Uwag moich i dzieci na niewygodę - brak

slawek-kali
27-04-2018, 20:31
moje dzieciaki chca jezdzic codziennie z tylu.. 8 i 6 lat.. to juz jakies porównanie jest..
moge wiecej napisac, ale znow bedzie ze reklama itd..

latar
27-04-2018, 20:41
500 km, a gdzie bagaże, w przyczepce?

Box 600 litrów na dachu lub/i na haku.

Wiadomo, wszystko to sparawa kompromisów. Jak nie jedziesz na urlop to nie potrzebujesz nie wiadomo jak wielkiego bagażnika a jak nie jedziesz z dziećmi to nie potrzebujesz dostawczaka co jeździ jak dostawczak, itd, itd.

stingerA6
27-04-2018, 20:43
a jak nie jedziesz z dziećmi to nie potrzebujesz dostawczaka co jeździ jak dostawczak
Amen

makinen
28-04-2018, 06:20
Wolę jechać dostawczakiem w ciszy, niż z boksem na dachu w hałasie. Torby pod nogami jak dla mnie są niedopuszczalne. Nie ma co zaklinać rzeczywistości, trzeci rząd jest przeznaczony do transportu okazyjnego.

toniq
28-04-2018, 07:24
Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi.
Głównie zależy mi na bezpieczeństwie dzieciaków w 3 rzędzie. Autem poruszam się na codzień w mieście, przy takiej jeździe nie jest załadowane "do pełna". Jak pisałem w komplecie 6 osób jeździmy krótkie odcinki raz, dwa w tygodniu, a dłuższe wyjazdy dwa razy w roku.

W każdym razie byłem wczoraj w salonie Forda, aby przymierzyć się do S-Maxa, który akurat tam był w wersji 7-mio osobowej (nie mogłem znaleźć nigdzie używanego z rocznika, o którym pisałem) i szczerze, byłem zaskoczony (pozytywnie) ilością miejsca w trzecim rzędzie foteli.

Siedziałem w 3 rzędzie Toyocie Verso, Oplu Zafirze, VW Touranie, Citroenie C4 Picasso, Kii Carens i nie było tak wygodnie, jak w S-Maxie. Dlatego przytoczone przeze mnie zestawienie, wydaje mi się lekko naciągane.
Pytanie tylko, czy zupełnie nowe, salonowe auto można odnosić pod względem ilości miejsca w 3 rzędzie foteli do tych sprzed 10 lat?
Jeśli tak, to chyba jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o zakupie, bo biję się jeszcze z myślami, czy przypadkiem nie Galaxy, ale do jazdy głównie miejskiej, bardziej skłaniam się do S-Maxa. Jeśli chodzi o silnik, myślę o 2.0 benzyna 145 km. Wiem, spalanie oscyluje w granicach 10 l, ale to chyba jeden z bardziej udanych silników, jeśli chodzi o jednostki benzynowe?

stingerA6
28-04-2018, 07:39
Nie poczujesz znacznej różnicy w ilości miejsca w modelu mk1 w stisunku do nowego mk2.
Trochę sobie utrudniasz wybór celujący w ten silnik, bo jest ich jak na lekarstwo (szczególnie w 7 osobowej konfiguracji)
Przemyśl diesla, bo o dziwo sprawdza się w mieście.

latar
28-04-2018, 10:08
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale według mnie fotele trzeciego rzędy w Galaxy odsunięte są od drugiego tak samo jak w S-Maxie. W Galaxy jest więcej miejsca nad głowami i większy bagażnik.

makinen w kwietniu jechałem na urlop pierwszy raz w życiu z boksem na dachu. Jeśli chodzi o hałas to do 130km/h właściwie nie było różnicy. Powyżej był już dramat....ale osobiście nie zamieniłbym S-Maxa na dostawczaka. Mimo tych niedogodności. Zwłaszcza swojego ;) Jadę teraz do Browar Dolina Bobru (https://www.facebook.com/browardolinabobru/) po parę buteleczek na majówkę. Po drodze mam kilka wybornych krętych sekcji :D

jerry73
28-04-2018, 11:43
Fotele 3 rzędu w Galaxy posiadają prowadnice co umożliwia przesuwanie przód tył. Siedzi się też w galaxy trochę wyżej. Na zdjęciu 1L i 2L pokazałem fotel z s-maxa ( zielony ) i galaxy ( niebieski ) przymocowane w tych samych punktach montażowych. Na 1L fotel z galaxy jest ustawiony max do tyłu a na 2L fotel z galaxy jest przesunięty max do przodu. Mówię tu o oryginalnych fotelach bo niektórzy z forum (i nie tylko ) zamontowali sobie fotele 3 rzędu z galaxy do S-maxa.

toniq
29-04-2018, 13:49
Znalazłem takie auto:

https://www.blocket.se/stockholm/Ford_S_Max_2_0_Flexifuel_Business_7_sits_Hell_7876 4268.htm?ca=23&w=3

Czy wg Was egzemplarz warty zainteresowania? Silnik z tego co czytałem, jeden z najbardziej niezawodnych jeśli chodzi o konstrukcje benzynowe. Aczkolwiek wiem, że niektórzy będą polecać tylko TDCi, albo 2.5T.

rojass
02-05-2018, 12:18
W zeszłym roku dojechałem wraz z rodzinką do Chorwacji (1700km w jedną stronę), mojej mamie przypadło miejsce w 3 rzędzie. Fakt, kobieta nie wysoka, bo ma góra 160cm wzrostu, ale na brak miejsca nie narzekała - albo nic nie powiedziała :D
W bagażniku było miejsca na dwie duże torby, wózek spacerowy i mnóstwo poupychanych pierdół. Reszta bagażu w boksie na dachu (440L).
Nie jest to Multivan, ale na brak miejsca narzekać nie można. Wsiadanie i wysiadanie do wygodnych nie należy niestety i ja mając tylko 177cm wzrostu średnio się tam czuję ;)

Bump: Czy wg Was egzemplarz warty zainteresowania? Silnik z tego co czytałem, jeden z najbardziej niezawodnych jeśli chodzi o konstrukcje benzynowe. Aczkolwiek wiem, że niektórzy będą polecać tylko TDCi, albo 2.5T.
Jeśli nie zależy Ci na 6 biegu, mało jeździć w trasie a brak mocy i elastyczności to dla Ciebie żaden problem to można się tym autem zainteresować :)
Można zamontować gaz, butlę umieścić pod autem rezygnując ze schowka w bagażniku i mieć całkiem fajne i ekonomiczne auto.

Bump: Wolę jechać dostawczakiem w ciszy, niż z boksem na dachu w hałasie
Nie znam cichego dostawczaka, mam jednak doświadczenie z jazdą z boksem dachowym i nie ma dramatu. Jest głośniej, ale bez przesady, da się tak spokojnie pokonać nawet bardzo długie trasy.
Nie wyobrażam sobie fotelików zamontowanych w 3 rzędzie, ale może się da. Tylko jaki będzie jeszcze do tego komfort podróży.
Wczoraj po raz pierwszy to sprawdziłem. Syn, lat 6 miał zaskakująco dużo miejsca siedząc w swoim foteliku, a mowa o Recaro Young Sport, czyli jednym z większych jakie są dostępne.