Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] fabryczne radio - na co wymienić?

pinto
11-04-2015, 09:31
Witam,

mój pierwszy post na forum. Niedawno kupiłem S-Max przedlifta i będę zmieniał audio. Radio chciałbym zostawić fabryczne ze względu na Converse.

Zmieniane będą głośniki (Wavecore + Vifa), wzmacniacz Rockford Fosgate podłączony poprzez konwerter Helix AFC.

Radio mam 6000 CD. Pytanie do osób, które przeszły z 6000 CD na Sony czy zmiana jakości jest aż tak znacząca i słyszalna ?

Z tego co przejrzałem posty to Sony ma możliwości ustawiania większe Rock, Pop itp. Coś jeszcze ?

Pzdr

Winnie
15-05-2016, 21:14
Czesc!

Od kilku miesięcy jestem zadowolonym posiadaczem S-max'a 2007, niestety auto jest wyposażone w kwadratowe radio 6000CD, które jak wiadomo jakoscią brzmienia nie zachwyca.

Chciałbym cos zrobic by poprawic generalnie audio, nie chcę by były to jakies daleko idące zmiany, bo żadnym audiofilem nie jestem, ale jednak cos wypadaloby zrobic.

1. Wiele osób na forum wymienia radia na Ford Sony MP3. Czy to faktycznie najbardziej rozsądna opcja ? Jaki dokładnie powinien być to rodzaj tego odbiornika ? Czy którys z nich jest "najlepszy" ? Wiem,ze powinien być z Mondeo/Galaxy/Smax, ale co dalej (owalny/kwadratowy, mp3 czy 6cd) ? Mam forda z 02.2007r. czy to prawda,ze nie wszystkie radia z wyzej wymienionych modeli podejdą ?

2. Jakie dalsze kroki ? Co mogę zrobić dalej by poprawić jakosc naglosnienia ?

Z góry dzięki za informacje, pozdrawiam!

P.W.

mondeo123molek
16-05-2016, 20:13
witaj

nie wiem czy samo radio zmieni efekt ale jak jezdziłem mondeo z 6000 mp3 po lifcie ze zwykłymi głośnikami to do mojego sony z głośnikami sony(fabrycznymi) jest straszna przepaść, sony gra naprawde bardzo dobrze każdy kto ze mna jeżdził tak twierdził (nie chodzi nawet o dobry mocny bass , ale wysokie naprawde fajnie cykają i rozdział dzieku (pasma)jest wyrażnie słyszalny jak w dobrym stereo) .Teraz mam radio android i niestety lipa straszna gorzej niż 6000 mimo że mam głośniki fabryczne sony. :(
najlepiej szukaj wersji sony z DAB oczywiście wersja jajko :)
kazdy chyba potwierdzi że sony gra najlepiej. (kto miał porównanie)
jedna uwaga radio w sony jest dosyć słabe ja głównie słucham mp3 a to gra nawet lepiej niż oryginalne płyty.
ja miałem zwykłe sony jajko mp3.

jak byś miał po drodze do wawy to możemy podłaczyć moje radio sony i posłuchasz dla porównania przed zakupem czy jest sens zmieniać

Winnie
17-05-2016, 10:16
Dzięki za Twoją odpowiedź.

DAB to zmieniarka ?

Czy to radio będzie ok ? http://olx.pl/oferta/radio-cd-mp3-sony-ford-CID5-IDeRkMB.html

Do tej pory jezdzilo w S-Max'ie, czy to jest tak,ze niektóre Sony był lepsze od innych ? ;)

dafior01
17-05-2016, 10:33
Takie spostrzeżenie mam co zestawów radio głośniki. To co mówie odnosi się do S-max. Miałem oryginalnie Blaupunkta FX. Gra całkiem przyzwoicie na głośnikach tez orginalnych forda. Ale jako że lubię głośniej posłuchać, to niestety wszystko zaczyna się gubić tak przy 70% mocy. Zwłaszcza dół. Zaczyna się robić sieczka.
Więc wpadłem na pomysł zmiany głośników. Bo sądziłem że z mocą jest słabo. Miałem do dyspozycji dwa rodzaje: Hellixa oraz Herza DSK. Zatem zdjąłem obudowę drzwi, założyłem dystanse z MDF, założyłem woofery i odpał. I wielki szok. Po prostu dźwięk jakby został wykastrowany. Góra była, środek jakby przeciągnięty, dołu wcale. Jakby deszcz tłukł o blache.
Zabawa Equalizerem nic nie dała. No to myślę że pewnie mam zamienione przwody na głośnikach obu lub na pojedyńczym. Prosty test Balansem - bez zmian. Noto sprawdzanie na głośnikach - okazuje się jest dobrze.
No myślę pewnie Herzte są kiepskie i potrzebują wzmacniacza pewnie.
Założyłem wtedy Hellixy. Efekt dokładnie ten sam - wykastrowany dźwięk.

No to ramach eksperymentu na jedne drzwi założyłem oryginalny głośnik. I co? Ten gra dobrze, jak poprzednio. Podział dół, środek jest.

Więc eksperyment ostatni: z drugiego samochodu, tam mam zwykłe 1din radio pionka, wyciągnąłem przewody głośnikowe i wpiąłem pod Smaxa, jeden do oryginalnego głośnika drugi pod Hellixa.
I próba - na tej samej płycie CD. I co? Hellix zagrał pięknie, umiarkowany środek, głęboki (nie bardzo, lecz dobrze wyczuwalny) dół. Za to Fordowski bym przyrównałbym do głośnika na stacji PKP..... Porażka.

Zatem jaki jest (mój) wniosek - radia orginalne forda są strojone pod głośnik i odwrotnie. Razem - dają radę - osobno jest kiszka.

Głośniki zatem oddałem i wróciłem do oryginalnego zestawu.

Ale ostatnio zmieniłem radio, na Androida Pumpkina (model KLD6). Ten model to drugie moje podejście, tym razem dobrze wyszukane.
I pamiętając o wcześniejszych doświadczeniach, spodziewałem się kiepskiej jakości dźwięku. I nie pomyliłem się bo tak było. Więc zamówiłem (nie zamontowałem jeszcze) głośniki AUDISON APK 165. W między czasie, mając problem z Widgetem, zmieniłem system w Andku na customizowany. Tam zostały podmienione stockowe aplikacje do odtwarzania. Efekt - oprócz radia FM które ma słabo jakość (poprawka wymaga zmiany kondensatorów na płycie bo Chińczyk źle policzył) - to muzyka a aplikacji do mp3, flaców, czy CD jest całkiem dobra. Gra na poziome co najmniej takim jak FX.

Wniosek z tego (mój i też potwierdzony na XDA) jest taki - znowu Chińczyk zwalił aplikację do odtwarzania muzyki, a która źle współgrała z MCU na płycie i z procesorem dźwięku. Te podmienione przez Malaysk są całkiem całkiem. Dodatkowy odtwarzacz JetAudio - gra super.
I do tego ciągle działa sterowanie z kierownicy i Convers nie jest pusty ;-)

Głośników nie zakładam, bo poprzednie doświadczenia mówiły mi że warto by było wygłuszyć drzwi. I mam tez już maty i czekam na pogodę żeby wykleić.

mondeo123molek
17-05-2016, 10:51
Dzięki za Twoją odpowiedź.

DAB to zmieniarka ?

Czy to radio będzie ok ? http://olx.pl/oferta/radio-cd-mp3-sony-ford-CID5-IDeRkMB.html

Do tej pory jezdzilo w S-Max'ie, czy to jest tak,ze niektóre Sony był lepsze od innych ? ;)

radio które podałeś powinno pasować , cena nie jest rewelacyjna chyba że z ramką kwadratową ci sprzeda.
a DAB to cyfrowe radio (tuner cyfrowy)
jakość dziweku we wszystkich sony jest ta sama, róznice to zmieniarka lub dab

abgar
17-05-2016, 14:56
I do tego ciągle działa sterowanie z kierownicy i Convers nie jest pusty ;-)

A jak z czujnikami parkowania ?

Winnie
18-05-2016, 10:28
mondeo123molek, dzieki za Twoją odpowiedz i komentarze innych.

A co z takim radiem - http://olx.pl/oferta/radio-galaxy-mk3-2013r-audiophile-ideal-kod-CID5-IDciorJ.html#acb852f490 ?

Sprzedajacy pisze,ze potrzebyn jest zewnetrzny wzamacniacz, jak to jest ? Faktycznie jest konieczny ? A nawet jesli to moze jakby dokupil to moze osgianalbym wiecej w temacie poprawy jakosci ?

dafior01
18-05-2016, 13:59
A jak z czujnikami parkowania ?

Moje czujniki parkowania (marginalne przód i tył) działają niezależnie od zmiany radia. Mogę nic nie mieć i tak pikają.
Są też inne w Fordach, ale o tamtych się nie wypowiem bo nie mam.

mondeo123molek
18-05-2016, 14:58
mondeo123molek, dzieki za Twoją odpowiedz i komentarze innych.

A co z takim radiem - http://olx.pl/oferta/radio-galaxy-mk3-2013r-audiophile-ideal-kod-CID5-IDciorJ.html#acb852f490 ?

Sprzedajacy pisze,ze potrzebyn jest zewnetrzny wzamacniacz, jak to jest ? Faktycznie jest konieczny ? A nawet jesli to moze jakby dokupil to moze osgianalbym wiecej w temacie poprawy jakosci ?

przepraszam zapomniałem dodać o wersji SONY AUDIOPHILE gdzie jest do radia potrzebny dodatkowy wzmacniacz w schowku.
generalnie powinno grać trochę lepiej od zwykłego sony ale nigdy nie słyszałem na żywo wiec się ciężko wypowiedzieć.

qlatoy
20-09-2016, 21:46
Witam,
przerobiłem temat na tyle, przy Audiophile nie ma żadnego wzmacniacza, wtyk dodatkowy ma 10 przewodów - 4 ida bezpośrednio do wzmacniacza, 2 do centralnego na górę a ostatnie 4 nie mam pojęcia gdzie idą ale muszą mieć coś wspólnego z przednimi głośnikami - zmieniłem na nx i poprowadziłem nową instalację do głośników . Po wypięciu tej wtyczki gra tylko tył - jest bezpośrednio połączony z iso w radiu.
co do grania gra fajnie wraz z sub za fotelem.

szuldek
01-05-2018, 15:24
Hej,

posiadam radio fabryczne model 6000 CD (foto), na jakie inne fabryczne radio mogę wymienić, SONY? coś z nawigacją? planuje montaż kamery cofania, dobrze by radio miało taką możliwość. Nie chcę montować dodatkowego ekranu do samej kamery cofania. Ewentualnie nie fabryczne o rozmiarze 2 DIN, ważne by działało sterowanie z kierownicy i wszystkie inne funkcje tak jak w fabrycznym. Polecacie coś konkretnego?

kln1920
01-05-2018, 16:08
Ja zmieniłem w Focusie 6000CD na Sony 1CD (owalne), zmiana zdecydowanie słyszalna

szuldek
01-05-2018, 21:50
Ja zmieniłem w Focusie 6000CD na Sony 1CD (owalne), zmiana zdecydowanie słyszalna

u mnie jest prostokąt rozumiem że muszę dokupić ramkę maskującą, są takie?

kln1920
02-05-2018, 07:46
Do Focusa są, nie wiem jak do S-MAXa

Adam197708
22-05-2018, 16:25
Koledzy proszę o pomoc poszukuje radia z navi dvd i itd Mam forda s max rok 2014 z radiem CD 6000 chcę zmienic radio .Proszę was o polecenie jakiegoś radia wraz z zdjęciem i linkiem które będzie pasować do tego rocznika auta.Dziękuję wszystkim z góry za pomoc