Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] koło dojazdowe jaki wymiar
twistery 07-05-2018, 08:06 Witam,
Przeszukałem trochę Internet i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Mianowicie
jakiś czas temu kupiłem focusa mk2. jeżdżę na kołach R15 natomiast dojazdówkę mam R16.
W razie kapcia jeździć z 1 sztuką R16 to trochę nie bardzo i chciałbym kupić dojazdówkę R15. pytanie tylko jaki mam miec wymiar ??
czy ktoś z Was ma może R15 dojazdówkę i może się podzielić zdjęciem lub wymiarem
Ale przecież ważna jest średnica zewnętrzna koła, nie samej felgi... Dojazdówka i tak ma całkiem inne właściwości trakcyjne, inna średnica felgi to Twoje ostatnie zmartwienie ;)
Sam jeżdżę na stalowych 15", dojazdówka ma wymiary T125/85 R16
Witam
A dlaczego autor wątku uważa, że dojazdówka ma byc taka sama jak oryginalne koła?
Ja mam fabryczne koła 17", a dojazdówkę o znacznie mniejszej średnicy zewnętrznej
i co najważniejsze TAK jest fabrycznie
Dlatego na kole zapasowym jest naklejka aby nie przekraczać prędkości 80km/h
pozdrawiam
Arturek
Dlatego na kole zapasowym jest naklejka aby nie przekraczać prędkości 80km/h
Na dojazdówce - bo na zapasie, jeśli jest pełnowymiarowy i zgodny z naszymi pozostałymi oponami, to nie ma problemu żeby jechać tyle ile producent opon deklaruje jako bezpiecznie.
Tak, czepiam się słówek, ale może dzięki temu autor nie będzie miał wątpliwości :)
twistery 07-05-2018, 10:50 Rozumiem.
Posiadam koła 195/65 R15
zapasówka to 125/85 R16
Pytam bo myślałem że poprzedni właściciel podmienił zapasówki i dał 16 ale jeżeli mówicie że jest opcja że było to tak fabrycznie to nie musze kombinować i jest okej
mam nadzieję że nie będzie mi wywalać żadnych błędów przy jeździe z jednym kołem R16
Może wywalać bo średnica będzie różna, zobacz kalkulator http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
Ty masz na tym kole dojechać ostrożnie do najbliższej wulkanizacji i tyle :)
BTW pamiętaj, żeby napompować dojazdówkę! Czasem po dłuższym leżakowaniu w bagażniku trochę powietrza może zejść, byłoby głupio jakby zmienić przebitą oponę na dojazd bez powietrza ;)
twistery 07-05-2018, 11:40 Racja sprawdzę stan ciśnienia.
a w g kalkulatora to tragedii chyba nie ma :
opona wzorcowa
634.5 mm
0 mm
0 %
zamiennik 1
618.9 mm
różnica średnic w %
-2.52 %
Bump: a jak błąd wyrzuci to się skasuje sam czy trzeba pod komputer ?
Rozmiar dojazdówki jest przecież na naklejce przy słupku drzwi kierowcy.
twistery 07-05-2018, 12:41 no faktycznie jest. czyli wszystko jasne dojazdówkę R16 można użyć przy kołach R15 R16 i R17
dziękuję za pomoc!!!
A' propos pompowania - pamiętaj, że dojazdówkę pompujemy dużo powyżej ciśnienia "normalnych opon". Ciśnienie też jest podane na słupku i w instrukcji. Tam chyba jakieś 4,2 Bara, jak nie lepiej. Węższa opona musi dostać więcej (jak w rowerze) ;) Przynajmniej ze 2 razy w roku warto ją dopompować w bagażniku, żeby w razie czego nie zakładać jej z czymś w okolicach 1,5 Bara ;)
redhot64 27-05-2018, 16:42 To ja się podepnę. Szukam dojazdówki ponieważ chcę wymienić zestaw. Na Allegro są dwa rodzaje 15" i 16". Wiem, że to żaden problem, ale... Koła 16" mają średnicę otworu taką jak piasta czyli 63.3 mm. Natomiast koła 15" mają średnicę otworu 65,1 mm. Dlaczego tak jest i czy można na kole 15" bezpiecznie jeździć?
W tym miesiacu po wielu latach przeszedłem z alu/stal 15" fordowskich na fordowskie alu 16".
Pierwszy raz slysze zeby ford dawal otwor 65. Od zawsze pamiętałem ze jest 63.
Piszę o standardowych felgach a nie dojazdowych.
|