Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Wymiana Sync 1 na Sync 1.1 PL - po co drugie USB

lordwader
10-08-2016, 12:54
witam, mam pytanie związane z wymiana fabrycznego radia w focusie Mk3.
Chciałbym wymienić radio na jakieś z bluetoothem aby wykorzystac je jako zestaw głośnomówiacy. To co mam zamontowane w tej chwili jest na zdjęciu.
Moje pytanie brzmi czy moge to radio bez problemu podmienić na jakiś model z bluetoothem oraz czy w tym wypadku musze także wymienic panel czołowy radia, a także czy muszę doinstalować mikrofon? bo przypuszczam, że fabrycznie nie jest zainstalowany w moim modelu, tak więc jaki muszę dokupić mikrofon oraz czy wiązka okablowania jest przystosowana do wpięcia go pod ewentualnie nowe radio?

Z góry dziekuję za pomoc
pozdrawiam,
Krzysztof

BrudnyHenryk
10-08-2016, 13:50
masz najprostsze radio. trzeba kupić
1. radio z panelem, które ma po prawej stronie pełną klawiaturę do telefonu (od 0 do 9). możesz też kupić radio z większym ekranem 4.2".
2. moduł Sync1 lub BVC.
3. sprawdź, czy masz wiązkę do BVC/Sync1 - jest z tyłu za panelem klimatyzacji.
4. mikrofon - sprawdź, czy masz wiązkę do niego - jest pod plastikiem na okulary w podsufitce - tam jest miejsce na mikrofon (podłużne dziurki).

jest o tym wątek dotyczący bvc

akajo
10-08-2016, 14:37
Albo zrób to co ja zrobiłem czyli zestaw Bury cc 9056 plus do tego przejściówka do Forda.
Godzina dłubania i za ok 600zł masz ogarnięty temat:) Prąd do czerwonego kabla ciągniesz z zapalniczki reszta idzie po kostkach z przejściówki
Mikrofon dajesz nad lusterkiem - kabel przeciągasz nad schowkiem i po prawym słupku a ekran od zestawu po lewej stronie przy słupku - przeciągasz pod zegarami, i przez lewy słupek. Nawet kolor wyświetlacza fajnie dobrany pod Forda

Przy wymianie radia zdaje się dochodzi jeszcze wymiana kierownicy. Wiem, że można coś taniej ale np w serwisie za takie coś zaśpiewali ponad 2500zł

BrudnyHenryk
10-08-2016, 18:41
na Alegro, eBay trzeba szukać, albo od kogoś na forum

lordwader
10-08-2016, 18:56
Witam ponownie, dziekuję za odpowiedzi, ale mam kilka pytań dodatkowych.
Facet z którym rozmawiałem, a sprzedaje radio do focusa mk3 na allegro- model sony stwierdził, że po podłączeniu do mojej wiązki nie będą działały klawisze 7,8,9. To jest prawda? sądziłem, że tam jest jakaś transmisja cyfrowa po CAN.
O uruchomieniu bluetootha to mogę generalnie zapomnieć stwierdził, potrzebny jest dodatkowy moduł z odpowiednią wiązką, której nie ma w moim pojeździe.
Z ta wiazka to chyba prawda, ale nie mozna tego jakoś ominąć?
Kolejna sprawa - zastanawiałem się nad wymianą samego monitaora na wyswietlacz 4,2" zamiast obecnego dwuliniowego, czy będzie on współpracował z moim obecnym radiem? i czy będzie pokazywał wskazania fabrycznego czujnika cofania?
W załączniku wrzucam zdjęcia mojego radia i wiązek.

Byłbym wdzięczny za wskazanie odpowiednich aukcji np na allegro ze kompatybilnym sprzetem którym mogę upgradować swoje auto.

I tak dla potwierdzenia przyłacza w radiu to po kolei: antena, usb, głosniki+LCD ??

Z góry dziękuję za pomoc. Krzysztof

jadja
10-08-2016, 20:27
Przekalkuluj dobrze. Jeśli kupisz radio z Chin, dedykowane, na Aliexpress zapłacisz za nie 1,5 do 1,8 tys. Ale mieć będziesz dotykową nawigację, ekran 8", radio, bluetooth (a więc od razu zestaw głośnomówiący z wbudowanym lub zewnętrznym mikrofonem), DVD iCD z MP3 z płyt albo micro SD. Możesz łatwo podłączyć KAŻDĄ kamerę wsteczną i do przodu. Może być nawet z Telewizją. Zapamiętuje 30 stacji radiowych i steruje się z kierownicy. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Mam wszystko to co wymieniłem powyżej. To działa pod Androidem i możesz zainstalować praktycznie każdą aplikację jak na smartfonie. A wszystko właściwie plug and play - od razu działa bez kombinacji. Długo by jeszcze pisać. Tu masz przykładowy link http://pl.aliexpress.com/item/Newest-Quad-Core-8-inches-Screen-Android-4-4-4-Car-DVD-Player-GPS-Din-Radio/32665607279.html?spm=2114.010208 Nie jest to oczywiście model najtańszy, ale "pierwszy lepszy". Są też modele pracujące pod windows. Te z reguły tańsze i często dostępne na allegro.

BrudnyHenryk
11-08-2016, 06:23
musiałbyś kupić wiązkę i z niej wyjąć dwie kostki z przewodami. ta wiązka ma 3m długości i kilkadziesiąt kostek = duży koszt.

Radio dotykowe android jest warte rozważenia, jeżeli masz taki budżet

lordwader
11-08-2016, 10:23
a kwestia samego wyswietlacza? jak podłacze graficzny 4,2" w miejsce obecnego dwurzedowego to zagra jakos? będą wskazania czujnika cofania?

pozdr.

rumunn95
11-08-2016, 10:36
Tutaj potrzebny jest sterownik wyswietlacza i odpowiednie sygnały raczej nic nie zdzialasz

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

lordwader
11-08-2016, 11:43
tu jest ciekawy watek, coś jdednak chyba można zadziałać ;)

http://forum.fordclubpolska.org/archive/index.php/t-194766.html

czepard
11-08-2016, 12:37
zadziała, przedkładałem taki wyświetlacz u siebie. Czujniki cofania wskazują odległość .

rumunn95
11-08-2016, 13:01
Ok, myslalem ze chodzi o LCD kolor a nie wyswietlacz graficzny

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

lordwader
11-08-2016, 13:37
a tu jeszcze ciekawszy watek:
http://forum.fordclubpolska.org/archive/index.php/t-231448.html

w powyższym wątku piszą, że można bez bólu podłaczyc tez moduł bluetooth i wykorzystać istniejace usb stossując jakąs przejsciową wiązkę od "komorowscy" -co to za sprzedawca? ktoś wie gdzie na allegro wystawiją swoje aukcje?
http://images76.fotosik.pl/181/4d17aaca67d19e7f.jpg

http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2463462&postcount=56%20tu%20opisa%C5%82em

Bump: zadziała, przedkładałem taki wyświetlacz u siebie. Czujniki cofania wskazują odległość .

jestes w stanie wskazac mi na allegro aukcje z właściwym wyswietlaczem, aby czujniki cofania pokazywały odlegość?

to coś będzie dobre?

http://allegro.pl/wyswietlacz-ekran-monitor-radia-ford-focus-mk3-i6408858737.html

czepard
11-08-2016, 14:51
Ten monochrom 3,5" podejdzie bez problemu.

lordwader
11-08-2016, 14:56

a z kolorowych - takich też bezproblemowych, żeby nie przerabiać konsoli jakąś aukcję ktos zapoda?

K.

czepard
11-08-2016, 15:06
Jak nie masz sync, to szukaj AM5T.....

Ten tutaj jest drogi : http://allegro.pl/wyswietlacz-radia-am5t-18b955-cg-ford-focus-mk3-i6071254963.html

lordwader
12-08-2016, 07:06

Kupiłem, zamontowałem ;)

Smiga bezproblemowo, są wskazania parktronica - graficznie pokazuje odległość od przeszkody, są wskazania klimatyzacji - pokazuje ustawianą temperaturę.
Większy wyświetlacz więc więcej info z radia RDS oraz odtwarzanych MP3.
Pokazuje się także menu bluetooth, ale jest nieaktywne - może jeszcze skuszę się na ten dodatkowy moduł bluetooth i wiązkę od "komorowskich" jak ktoś wskaże co to za sprzedawca i jak się z nim skontaktować.

ps. Facet od którego kupowałem LCD pokazał mi w swoim focusie nową tablicę zegarów z dużym wyswietlaczem- mówił, że wymianił beż żadnych kombinacji.

czepard
12-08-2016, 08:19
No i super :),

zegary również wymieniasz P&P. Tutaj masz temat : http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=172151&page=20

lordwader
12-08-2016, 11:19
a pomoże ktoś z tymi "komorowskimi"?

lowlifethx
21-08-2016, 10:50
Przekalkuluj dobrze. Jeśli kupisz radio z Chin, dedykowane, na Aliexpress zapłacisz za nie 1,5 do 1,8 tys. Ale mieć będziesz dotykową nawigację, ekran 8", radio, bluetooth (a więc od razu zestaw głośnomówiący z wbudowanym lub zewnętrznym mikrofonem), DVD iCD z MP3 z płyt albo micro SD. Możesz łatwo podłączyć KAŻDĄ kamerę wsteczną i do przodu. Może być nawet z Telewizją. Zapamiętuje 30 stacji radiowych i steruje się z kierownicy. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Mam wszystko to co wymieniłem powyżej. To działa pod Androidem i możesz zainstalować praktycznie każdą aplikację jak na smartfonie. A wszystko właściwie plug and play - od razu działa bez kombinacji. Długo by jeszcze pisać. Tu masz przykładowy link http://pl.aliexpress.com/item/Newest-Quad-Core-8-inches-Screen-Android-4-4-4-Car-DVD-Player-GPS-Din-Radio/32665607279.html?spm=2114.010208 Nie jest to oczywiście model najtańszy, ale "pierwszy lepszy". Są też modele pracujące pod windows. Te z reguły tańsze i często dostępne na allegro.

Witaj , wstawiłeś ten zestaw do mk3 2011 ?

Możesz podac mi namiar gdzie kupiłeś ten panel ?

Rozumiem, że połączenie z internetem jest poprzez router mobilny ?

jadja
21-08-2016, 20:24
Tak, wstawiłem do mk3 2011. Gdzie kupiłem, mógłbym podać - ale ta aukcja już wygasła. Naprawdę wystarczy wejść na AliExpress.com i potencjalnych dostawców tego sprzętu jest multum. Szukaj tu http://pl.aliexpress.com/wholesale?spm=2114.010208.8.32.pqi1gS&initiative_id=QRW_20160821121644&SearchText=focus+android&productId=3238278
Naprawdę można zaufać. Zrobiłem w Chinach sporo zakupów i towar zawsze dochodził. Płatność np przez PayPal. Każdy dostawca podaje sposób zapłaty. Niestety liczyć się trzeba u nas z cłem ok 100 zł.
Internet jest z karty SIM (u mnie bardzo korzystnie z Virgin Mobile) z routera wtykanego w USB jak np w laptopach. Bardzo się przydaje przy korzystaniu z nawigacji z meldunkami o sytuacji drogowej - np Sygic. Chińczycy przysyłają "gratis" piracki IGo. To dobra i ładna nawigacja, ja mam ją legalną - ale ze słabym traffic'kiem.

arturek
22-08-2016, 13:31
a pomoże ktoś z tymi "komorowskimi"?

Witam

http://allegro.pl/show_user.php?uid=170049

wiązka nazywa się: sammontuj

http://allegro.pl/samontuj-wiazka-bt-vc-ford-focus-kuga-mondeo-s-max-i5050241046.html

pozdrawiam
Arturek

lowlifethx
23-08-2016, 07:59
Witam,
sporo można zmian wprowadzić, ale szczerze mówiąc wolał bym komuś zapłacić za te wszystkie operacje i odebrać gotowe auto.

Może znasz kogoś kto mi zrobi sync2 lub Chińskie dedykowane , oraz bluetooth, ryglowanie zamków, załozy coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=WdgrRqRjxKk i parę innych ?

arturek
23-08-2016, 08:31
Witam,
sporo można zmian wprowadzić, ale szczerze mówiąc wolał bym komuś zapłacić za te wszystkie operacje i odebrać gotowe auto.
[...] ?

Witam

Biorąc pod uwagę, że jako lokalizację podałeś "POLANDIA" - trochę trudno zgadnąć jaki serwis jest blisko Ciebie

W Krakowie są firmy które to robią

Tak na marginesie - fajne zestawienie: "Hans" i "Polandia" => może szukaj serwisu w Germanii

pozdrawiam
Arturek

lowlifethx
23-08-2016, 09:38
HAHAHA, nie Martw się Jestem Skrajnym Polskim Nacjonalistą :)

"Polandia" wyszła zupełnie przez przypadek, a"Hans" ze względu na niemieckie auto.

Nie wiązałem dalekiej przyszłości z tym i z żadnym innym forum, ale jestem miło zaskoczony obszernością forum i wiedzą użytkowników ( forumowiczów). Mieszkam na Warszawskiej Białołęce.

Jeżeli ktoś by chciał dowiedzieć się kto to jest nacjonalista to kłamstwo znajdzie na TVN, wikipedii i manifestacjach KOD-u, a prawdę tu :https://www.youtube.com/watch?v=TKU3BfIQVVY

pozdrawiam
Robert

jonydi
03-11-2016, 22:35
Witam mam problem z USB. Wymieniłem radio standardowe (bez phone i AUX ale z USB) na radio SONY i tu jest problem w standardowym radiu było fizyczne podłączenie USB z tyłu radia a w tym od SONY czegoś takiego niema?!

Czy jest jakaś wiązka przewód dzięki któremu można uruchomić USB?

Dzięki

radek70
04-11-2016, 06:34
z tyłu radia a w tym od SONY czegoś takiego niema?! Sony używa USB poprzez moduł BT/VC?

jonydi
08-11-2016, 13:24
Czy wiesz może jaki moduł BT/VC należy dokupić do tego radia? Na allegro jest sporo różnych modeli do focusa mk3... pytanie jest czy wystarczy kupić jakikolwiek np. najtańszy?

Dzięki

Jacek_l
09-11-2016, 16:33
Witam mam problem z USB. Wymieniłem radio standardowe (bez phone i AUX ale z USB) na radio SONY i tu jest problem w standardowym radiu było fizyczne podłączenie USB z tyłu radia a w tym od SONY czegoś takiego niema?!

Czy jest jakaś wiązka przewód dzięki któremu można uruchomić USB?

Dzięki

Włóż stary odtwarzacz CD i będziesz miał USB :)

arturek
11-05-2018, 11:41
Witam

Posiadam Focusa mk3 i fabryczny Sync 1.0 = bez polskiego lektora

Zgodnie z opisem z zaprzyjaźnionego forum wymieniłem moduł na Sync 1.1 PL
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=79037

Po wyjęciu starego modułu (Sync 1.0), okazało się, że ma 2 złącza USB - drugie nie było podłączone

https://i.imgur.com/v5Tw8pS.jpg

https://i.imgur.com/A9NQqHh.jpg

Mam pytanie - po co jest to drugie złącze USB w module bluetooth?
(bo aktualizację wgrywa się z pendriva poprzez pierwsze złącze)

pozdrawiam
Arturek

tedi_k
11-05-2018, 20:44
W Sync1 zazwyczaj można je aktywować i wtedy (jak się ma odpowiedni kabelek) da się podłączyć osobne, 2 gniazdo USB. Będzie normalnie działać. Sync1 nie ma "mediahuba", więc jest to rozwiązanie jak się chce mieć USB i w konsoli/schowku i w podłokietniku...

arturek
11-05-2018, 22:20
Witam

Dzięki za wyjaśnienie

pozdrawiam
Arturek

focccccus
04-06-2018, 14:11
Kupiłem, zamontowałem ;)

Smiga bezproblemowo, są wskazania parktronica - graficznie pokazuje odległość od przeszkody, są wskazania klimatyzacji - pokazuje ustawianą temperaturę.
Większy wyświetlacz więc więcej info z radia RDS oraz odtwarzanych MP3.
Pokazuje się także menu bluetooth, ale jest nieaktywne - może jeszcze skuszę się na ten dodatkowy moduł bluetooth i wiązkę od "komorowskich" jak ktoś wskaże co to za sprzedawca i jak się z nim skontaktować.

ps. Facet od którego kupowałem LCD pokazał mi w swoim focusie nową tablicę zegarów z dużym wyswietlaczem- mówił, że wymianił beż żadnych kombinacji.

Zamieniłeś 2 liniowy wyświetlacz na ten duży niebieski tak?
Też chciałbym tak zrobić, ale nie wiem czy u mnie się da,
co prawda mam c-maxa ale zdazylem sprawdzić, że wyświetlacze są te same.
Pamiętasz jakie miałeś numery i jakie założyłeś?
w tej chwili mam wyświetlacz: CM5T-18B955-AC
i wiązkę pod deską: AV6T-14401-CFA

focccccus
10-06-2018, 08:50
Podpowie ktoś odnośnie wyswietlacza...?

lukaszooo
24-10-2018, 12:57
Panowie potrzebuje szybkiej pomocy, na juz potrzebuje numer modulu gpsm pod sync1, mam zapisane na komputerze a niestwty nie mam do niego dostepu.... ktos szybko pomoże ?

boncio
24-10-2018, 14:30
Chodzi o to DE8T-19H463-DA?

lukaszooo
24-10-2018, 17:54
Tak o to dzięki. Teraz musze dorwać kostke pod modul.

Pixel
21-05-2019, 10:45
Widzę, że koledzy jesteście w temacie odnośnie radia. Mam w moim focusie 2012 mk3 podstawowe radio takie jak na zdjęciu autora tematu. Kierownica posiada przyciski sterujące z których żaden nie działa. Działa jedynie klakson, podświetlenie tych przycisków, manetki kierunków i wycieraczek. Rozebrałem całość tzn. demontaż kierownicy połączenia ok, demontaż modułu za kierownicą, poprawiłem luty i nic. Wszystkie kostki powpinane. Zdemontowałem przednią konsolę, i radio tu także wszystko na swoim miejscu. Jest kostka fabryczna wpięta do radia, jest usb i jest antena. Czy problem tkwi gdzieś w elektronice/sofcie czy poprostu to radio nie posiada sterowania z kierownicy? Czyżby ktoś zamontował inną kierownicę?

lukaszooo
21-05-2019, 11:38
Przykro mi ale wśród nas nie ma jasnowidzów.... cos jest zwalone w wiazce lub zasilaniu.

Pentol
18-07-2019, 09:32
Witam,

Posiadam focusa mk3 2014, mam zepsute radio/navi które co chwile się wyłącza. (zdjęcie 41)
Chciałbym wymienić na nr 41 lub 40 czy potrzebna jest jakaś aktywacja ?

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346

leszcz
18-07-2019, 09:55
(zdjęcie 41)
Chciałbym wymienić na nr 41 lub 40 czy potrzebna jest jakaś aktywacja ?
gdzie te zdjęcia ?

Pentol
18-07-2019, 09:59
gdzie te zdjęcia ?

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176346

boncio
18-07-2019, 15:10
Radio składa się z kilku elementów. Zaczął bym od odczytania błędów, może są. To pomoże ustalić co jest problemem, samo radio ACM, czy może ekran FCDIM. Zostaje jeszcze moduł Sync lub sam panel z przyciskami, ale raczej nie.
Każdy z tych elementów można wymieniać osobno nie trzeba całości, jak masz navi Sony, to nic nie trzeba robić w konfiguracji.
Zarówno radia jak i ekrany są różne i nie każdy zadziała u Ciebie (ważny jest rok produkcji, a tym samym konkretny model). No i przy radiu dochodzi jakość dźwięku.

Pentol
18-07-2019, 23:03
Radio składa się z kilku elementów. Zaczął bym od odczytania błędów, może są. To pomoże ustalić co jest problemem, samo radio ACM, czy może ekran FCDIM. Zostaje jeszcze moduł Sync lub sam panel z przyciskami, ale raczej nie.
Każdy z tych elementów można wymieniać osobno nie trzeba całości, jak masz navi Sony, to nic nie trzeba robić w konfiguracji.
Zarówno radia jak i ekrany są różne i nie każdy zadziała u Ciebie (ważny jest rok produkcji, a tym samym konkretny model). No i przy radiu dochodzi jakość dźwięku.

Dziękuje za odpowiedź, zrobię sprawdzenie błędów. Jeżeli będę musiał wymienić radio to jak dobrać, czy istnieje jakaś baza gdzie mogę znaleźć jakie będą pasowały?

boncio
19-07-2019, 14:49
Jak się podłączysz pod kompa to np. forscanem można odczytać numer radia jaki jest zamontowany. Można tez sprawdzić jego numer poprzez Etis.

Możesz szukać identycznego, albo kupić z podobnym numerem najlepiej z tego samego roku, ale nie jest to wymóg. Ważne, by nie było starsze niż 2013, żeby była pewność, że obsługuje Sync.
Do Focusa są te same radio co do B-maxa.

kolodzierr
08-08-2019, 14:53
Witam Wszystkich,
Tak jak autor tematu mam focusa mk3 z radiem bez BT z USB.
Doskwiera mi głównie brak BT.
Chciałbym wymienić radio na Sony tak żeby był BT. Fajnie jakby się dało połączyć czujniki parkowania, ekran i dodać mikrofon ale nie jest to dla mnie priorytet.
Z tego co udało mie sie przeczytać w wielu wątkach to podłączenie BT dla zwykłego zjadacza chleba może być problemem nie do przeskoczenia.
Czy orientuje się ktoś, gdzie w okolicach Łodzi ktoś mógłby się podjąć takiej wymiany. I jakie są orientacyjne koszty (samej wymiany).
Z góry dzięki

leniu1985
14-03-2021, 07:11
Witam
Zmieniłem moduł Bluetooth z A5MT na D1BT-14D212 lecz gdy odpaliłem radio z celu aktualizacji do wersji E1BT-14D544-AN przez port USB lecz wyskakije komunikat urzadzenie usb nie obsługiwane...... i dzieje się to obrazu po odpaleniu radia. Moduł zakupiony od fiesty mk7 przed wymiana na
starym module nic takiego nie wyskakiwało i usb działało normalnie. Nie wiem czy wadliwy kupilem czy jest jakiś inny powód???

arturek
14-03-2021, 18:59
Witam

W swoim Focusie mk3, montowałem moduł od Fiesty mk7 i nie było problemu

Raczej obstawiam awarię pendriva - mnie "padło" już kilka

Kilka pytań
- jak sformatowany pendrive? =>FAT czy NTFS
- czy czyta pliki MP3
- w jakiej postaci kolega wgrał aktualizację na pendriva => czy przed wgraniem została wypakowana, czy został wgrany plik RAR lub ZIP

pozdrawiam
Arturek

pawelrzezniczek1976@gmail
25-03-2021, 09:37
Witam. Mam najprostsze radio na 6 przycisków. Mam pytanie czy wymiana radia na Sony powoduje poprawę jakości dźwięku ze stacji radiowych? mam taką sytuację, że jeśli podepnę pendrive z mp3 to jakość muzyki jest dużo lepsza niż z radia nawet jeśli nie ma żadnych zakłóceń. Ostatnio jeździłem samochodem żony Suzuki Vitara, która też jest wyposażona w podstawowe radio z tego modelu i radio gra o wiele lepiej. Jak nadmieniałem raczej nie jest to wina głośników. Proszę o info czy warto z tego względu wymieniać na Sony? Kwestie Sync czy BT bądź wizualizacje z wyświetlacza są dla mnie drugorzędne. Bardziej mi chodzi o poprawę jakości Dźwięku. Nawet widziałem że można kupić samo radio czyli tę centralę bez panelu. Czy to także będzie działało z wyświetlaczem 3,5 cala?

kubaw20055
16-09-2021, 09:09
Cześć,

zauważyłem w ostatnim czasie problem w swoim Focusie. Otóż tylne głośniki grają o połowę ciszej od przednich, nawet jak ustawię tylko sam tył to działają znacznie ciszej od przednich przy tym samym poziomie głośności:/ Siedząc z tyłu odnoszę wrażenie, że gra tylko sam przód. Generalnie dźwięk jest dobry, jest bas, tony średnie i wysokie, tylko jest ta różnica w poziomach głośności pomiędzy przodem a tyłem.

Czy trzeba w takim razie coś zmienić forscanem lub ucds'em w ustawieniach ACM?

Moje radio to E1BT-18C815-XE + Sync 2 Sony

tedi_k
16-09-2021, 10:47
... Otóż tylne głośniki grają o połowę ciszej od przednich...

Standard.
Wynika to z tego, że przednie "gwizdki" podłączone są osobno do radia (podobnie jak przednie głośniki) a tylne "gwizdki" równolegle do głośników tylnych na tym samym podłączeniu do radia.
Czyli tylne kanały policzone są na 2ohm a przednie na 4ohm. Jeśli z tyłu nie założy się "gwizdków", to głośnik ma 4 ohm (2 razy więcej niż zakładano) i głośnik gra o połowę ciszej.

kubaw20055
16-09-2021, 11:19
Ok, tylko ja nie mam z tyłu tych głośniczków wysokotonowych, mam w planie montaż, ale jeszcze nie teraz. Czy w Focusie były stosowane głośniki 2ohm? Szukam na allegro i wszystko jest na 4:/

kln1920
16-09-2021, 12:03
Polift z przodu ma 2ohm, z tyłu 4ohm

tedi_k
16-09-2021, 12:55
...ja nie mam z tyłu tych głośniczków wysokotonowych...

Właśnie z powodu braku "gwizdków" jest problem. Będą "gwizdki" = będzie OK.

Polift z przodu ma 2ohm, z tyłu 4ohm

2ohm jest gdy jest "gwizdek" i głośnik równolegle, 4ohm jest na samym głośniku bez głośnika wysokotonowego...
Kolega kubaw20055 ma FF3 przedlift ("doposażony").

kubaw20055
16-09-2021, 17:45
Dziękuję za wyjaśnienie problemu;) Muszę się zebrać w końcu i zamontować te glosniczki, ale powiem szczerze, że dostać gdziekolwiek te głośniki z maskownicami i wtyczkami to niemale wyzwanie;)

kubaw20055
30-09-2021, 08:02
Cześć, to znowu ja;)

W końcu przyszedł czas na uzupełnienie braku białej anteny. Podpowiedzcie mi proszę, jaką antenę mam kupić i jak ją podłączyć. W instalacji ze wzmacniaczem z Fiesty mk7 na końcu jest 2 pinowa wtyczka, natomiast w wersji z Focusa lub Mondeo jest taki jakby zatrzask (wygląda jak od baterii). Białą wtyczkę fakra po prostu podłączam do radia, ale jak zamontować antenę?

https://allegro.pl/oferta/fiesta-mk7-modul-wzmacniacz-anteny-ba6t-18c847-ab-10900260568?reco_id=a21b93c4-21bb-11ec-9ac1-40a6b731ef80&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897 d3b9ab8b1bd1d899d5

lukaszooo
30-09-2021, 10:24
Sam wzmacniacz może być z fiesty ale przewod do anteny jest nieco inny. W kombi jest klips jak do bateri wpinany po lewej tylnej szyby. W HB jest wtyk do tylnej szyby klapy. Sprawdź czy jest przewód bo czesto już jest od nóg pasażera do anteny.

kubaw20055
30-09-2021, 10:37
Ok, dzięki;) Mój to sedan, ale z tego, co patrzyłem na rysunki to muszę rozebrać lewy tylny słupek i tam powinna być "izolacja" + wzmacniacz drugiej anteny. Biały przewód fakra w takim razie powinien być już poprowadzony od słupka C do tunelu środkowego i powinno brakować tylko fragmentu od tunelu do ACM?

lukaszooo
30-09-2021, 11:43
Czasem jest czasem nie ma.

kubaw20055
01-10-2021, 07:08
Cześć,

na razie nie dałem rady rozebrać tego słupka z braku czasu, ale podpowiedzcie mi co to jest?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d04100bdd247.png (https://naforum.zapodaj.net/d04100bdd247.png.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/39f84348f227.png (https://naforum.zapodaj.net/39f84348f227.png.html)

W katalogu jest to opisane jako izolacja. Do czego powinno to być podłączone?
Anteną jest w tym przypadku tylna szyba (sedan)? Tę izolację podłącza się do ogrzewania tylnej szyby a następnie do tego zielonego wzmacniacza? Dobrze myślę?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ca9563d513e5.png (https://naforum.zapodaj.net/ca9563d513e5.png.html)

galowy91
11-10-2021, 14:00
Hej, podłączam się pod temat i chce włożyć do focusa radio z aliexpress, czy jest ktoś kto ma z podobnym radiem do czynienia i czy 1gb ramu to mało czy dużo żeby udźwignąć nawigacje i muzykę? chciałbym cenowo zmieścić sie w 800 zł i dołączyć jeszcze kamerkę cofania.
radio jakie rozważam:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001722781633.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.33 072068fpJvcZ&algo_pvid=552f4c84-f660-45f0-89a9-7366d6163283&algo_exp_id=552f4c84-f660-45f0-89a9-7366d6163283-8&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000017340742807%2 2%7D

Antej
11-10-2021, 14:17
zapytaj siebie ile masz RAM w swoim telefonie i jak to działa, a potem zastanow się jaka wielokrotnosc tego 1GB z radia to jest.

Do 800zl nic nie znajdziesz wartego montażu.

galowy91
14-10-2021, 08:22
ok, w takim razie OPCJA nr 1 (radio z androidem faktycznie może byćz zbyt kosztowna) więć może montaż OPCJA nr 2 - "radio SONY + moduł BT" będzie lepszym rozwiązaniem:

moje radio:
https://ibb.co/mRgyV6C
https://ibb.co/dg8RKV8
https://ibb.co/JzngdN5
https://ibb.co/m6GQ8wP

radio sony które myślę zakupić oraz moduł BT:
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk3-radio-panel-wyswietlacz-sony-11133240532
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk3-modul-bluetooth-instalacja-tunelu-9997153263
i rozumiem że wypadałoby dokupić do zestawu jakiś mikrofon,
jesli ten zestaw nie będzie pasował do mojego focusa to czy:

OPCJA nr 3:
https://allegro.pl/oferta/adapter-bluetooth-do-radia-samochodowego-rca-aux-10695977211 idzie coś takiego podiąć w prosty sposób do mojego obecnego radia??

dziekuję za pomoc i pozdrawiam

Antej
14-10-2021, 08:31
Sam wymieniałem niedawno radio z podstawowego na BT
wiązki masz do dołożenia,kierownicę wypadałoby wymienić

ale cała robota jest na jakieś 2h biorąc wszystko "z półki"

krzysztofSJZ
11-12-2021, 16:55
galowy91 gdzieś na YT jest demonstracja tego ,,radia.. z ALI ta gała po środku to atrapa, gościu na YT właśnie pozbywał się tego na rzecz podobnego ale z prawdziwymi przyciskami, wiem że narzekał na to radio za mało ram i niby ciężkie w obsłudze, a z pamięcią w radiu to raczej tak jak w kompie im mniej to gorzej, teraz jest masa promocji sam przymierzam się do zakupu i na black friday przegapiłem super promocję https://pl.aliexpress.com/item/32973190850.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4dda3c00tscC6S&mp=1 było do zabrania za 1179 zł z darmową wysyłką te 6G 128G, pisałem do gościa i w tym roku nie przewidują już takiej obniżki,

krzysztofSJZ
11-12-2021, 18:12
https://allegro.pl/oferta/adapter-bluetooth-do-radia-samochodowego-rca-aux-10695977211 galowy91 to COŚ mój sąsiad ma w hyundai i30 to porażka jak dzwoni do mnie to słyszę tak jakby gadał przez blaszaną puszkę z przerywnikami, stał pod garażem a ja jakieś 100-150 m od niego oczywiście on siedział w aucie, jak do niego oddzwaniałem to przy połączeniu słychać było takie chrobotanie i po 2-3 sek. słyszałem go

Bump: panowie teraz moje pytanie : czy warto wyładować tak około 200 zetów więcej za navi z ekranem Qled czy za niższą kasę brać IPS ? W tv o dużym ekranie Qled bije na łeb IPS który jest już praktycznie historią, na ale to duże ekrany 65 cali, trochę się obawiam że malutki Qled to ściema może być, szukając na ALI ciężko trafić na navi z Qledem do Foki Mk3

galowy91
15-12-2021, 13:30
ja osobiście zamontowałem to radio:
https://pl.aliexpress.com/item/1005003268963948.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4a6f5c 0fsSHEKo
i dorzuciłem kamerke cofania z allegro dedykowaną do uchwytu klapy bagażnika.
Ogólnie mimo 1gb ramu obsługa, nawigacja działają dość płynnie.
Na duży minus jakość połączeń i jakość radia FM, ale napisałem do żółtych braci że jeśli nie rozwiążą problemu z połączeniami (dla mnie priorytet) to radio odsłyam.

Jeśli chodzi o twoje pytanie nie dopłacałbym podejrzewam że jakość nie wiele będzie lepsza, ale to moje osobiste zdanie po kilku transakcjach na ali.

Antej
15-12-2021, 13:41
1gb ramu
dość płynnie
instalowałeś cokolwiek? ile czasu działa już to radio?
pogadamy za miesiąc, przede wszystkim jak szybko się wybudza

duży minus jakość połączeń i jakość radia FM,
no to niewiele już wartościowych funkcji zostało w tej zapchajdziurze.

sabaciontko
15-12-2021, 17:17
U mnie po zamontowaniu stacji Isudar ( najwyższa wersja) , żona stwierdziła , że tak kiepskiej jakości połączeń telefonicznych to ona nigdy miała. I tu miała rację. Wszystkie te radyjka to substytuty zestawów głośnomówiących. Zamontowałem osobno zestaw Bury i dopiero wtedy można było normalnie pogadać w samochodzie. Na koniec i tak skończyło się na Sync3 :)

lukaszooo
15-12-2021, 19:29
Na fb ludzie wymyslaja, najlepszy isuar, inny napisze lepszy wadze, a kolejny napisze ze tunuaci. Zamontowalem tych wynalazków do różnej maści samochodów już pewnie ponad 100 sztuk. Wszystkie są takie same, mało tego jeśli weźmiesz ten sam model ale niby od innego producenta to jest to dokładnie ten sam produkt. Radio fm nie działa w żadnym chinoli, trzeba dodać zasilacz.... Radia 2din typu pionier itp mają zasilanie anteny tak jak ori i nie ma tego problemu ale za to wygladają szpetnie.
Jeśli ktoś lubi mieć w samochodzie aplikacje pogody, kalkulatora, youtube, milion map to chinole są dla niego. Dla normalnych użytkowników jest to zbedne. Nie ma nic lepszego niż ori zestawy.
Biorę te radia bezpośrednio od chińczyka z pominięciem Ali i wychodzi dużo taniej a w porównaniu z allegro dwa razy taniej tyle że to dalej dziadostwo.

Antonio 0903
17-02-2022, 12:43
Witam serdecznie
Zastanawiam się nad wymianą radia w swojej foce na radio Sony , czy ktoś próbował robić taka przekładkę i czy wszystko że starego radia kable wyświetlacz kostki itp.. będzie pasowało ? Tzn że wypinam stare i wpinam nowe radio czy może coś będzie trzeba zmieniać?
Co prawda moje gra wszystko ale jakoś Sony jak dla mnie ładniej wygląda 🙂
W załączniku obecne radio i Sony na które chcę zmienić.123725
123726

kubaw20055
17-02-2022, 12:54
Jeśli masz dokładnie takie radio jak na pierwszym zdjęciu to wymieniasz tylko sam panel, radio z cd i wyświetlacz zostają stare. Dobrze jest zmienić konfigurację komputerem, ale tak też powinno działać. Tylko szukaj panelu z wersji z nawigacją, bo na zdjęciu widać, że jest.

Antej
17-02-2022, 13:01
"sony" to jest tylko panel, ACM odpowiada za brzmienie, żeby grało inaczej, potrzeba sprawdzić co się ma obecnie a potem szukać czegoś lepszego.

Antonio 0903
17-02-2022, 17:08
Właśnie tak planuje kupić sam panel Sony bo wyświetlacz powinien być ok i odtwarzacz bo są takiej samej wielkości.. mam nawigacje itp... lecz chce zmienić z powodu jak dla mnie lepszego wyglądu �� a czy muzyka będzie lepiej brzmiała to wątpię ale rozważam zakup nowych głośników bo seryjne pozostawiają wiele do życzenia ��

sabaciontko
23-02-2022, 15:30
Jak wymienisz na "lepszy" moduł radia to dźwięk będzie na pewno pełniejszy. Po wymianie głośników "papierzaków " usłyszysz na 100% różnicę in plus.

kubaw20055
04-04-2022, 19:57
Wymieniłem wszystkie głośniki na Sony niebieskie 4 Ohm. Z przodu zamontowałem tweetery Sony, z tyłu też są głośniczki wysokotonowe, ACM od Sony i niestety mam wrażenie, że gra to wszystko bardziej płasko niż na tych standardowych papierowych głośnikach. Dodatkowo jak tylne głośniki grały o 50% ciszej tak nadal grają i montaż głośniczków wysokotonowych niczego niestety nie zmienił:/ W konfiguracji oczywiście zmieniłem opcję na 8 głośników.

lukaszooo
05-04-2022, 05:18
Na moje kwadratowe uszy Sony względem zwykłych głośników ma jedynie pełniejszy bass. Znawcy wymieniają ACM na liftowy i niby jest lepiej ale ja różnicy nie widzę.
Nie jestem melomanem a bardziej chłopkiem wychowanym na zabawach w remizie aale zrobiłem kilka systemów audio w mk3 i według mnie najlepszy efekt wyszedł na byle jakim ACM + głośniki Sony + wygłoszenie drzwi + akcesoryjny sub w bagazniku. Kosz mniejszy od dołożenia ori DSP a efekty o niebo lepsze.

kubaw20055
05-04-2022, 07:25
Nie rozumiem tego, do tej pory na tych zwykłych głośnikach bez tweeterów tylnych wszystko grało całkiem przystępnie. Po wymianie na teoretycznie lepsze głośniki i dodaniu 2 tweeterów jest strasznie płasko, bas słabszy niż na "papierówkach" :/ Gdybym wiedział, że tak będzie to nie kupowałbym tych głośników:/

sabaciontko
05-04-2022, 14:23
kubaw20055. Miałem to samo po zamontowaniu tweeterów z tyłu. Dopiero montaż głośnika centralnego przyniósł zauważalną różnicę. Bez dokładania centralnego, myślę że podobny efekt można uzyskać po podpięciu EQ zewnętrznego.

kubaw20055
05-04-2022, 19:06
Muszę coś z tym zrobić bo tył gra nieproporcjonalnie ciszej w stosunku do przednich glosnikow, które są przecież takie same:/ Ciecie otworu w desce pod maskownice trochę mnie przeraża:/

Slawko
05-04-2022, 19:29
Przednie głośniki są inne niż tylne.
Przednie-srednio niskotonowe plus tweeter 2ohmowe
Tylne-szerokopasmowe 4ohm

Daj z tyłu taki sam zastaw jak z przodu to będzie lepiej bo wzmacniacze są identyczne ale.... Tuner i układ przed końcówkami mocy już jest inny.

kubaw20055
05-04-2022, 20:31
Mam zamontowane 4 identyczne głośniki 6M2T 18808 FC 25W 4Ohm takie jak poniżej:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2e5771eb5bbb.png (https://naforum.zapodaj.net/2e5771eb5bbb.png.html) https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e80c5a61df5c.png (https://naforum.zapodaj.net/e80c5a61df5c.png.html)

Te standardowe papierowe faktycznie różniły się wyglądem, ale te niebieskie są identyczne.

Slawko
05-04-2022, 20:40
Papierowe są tak jak pisałem.
Te niebieskie wyglądają jakby wszystkie cztery były tylne z wersją z tweeterami. Gniazdo jest cztero czy dwupinowe?

kubaw20055
05-04-2022, 20:44
Wszystkie głośniki mają 4 piny, tylne tweetery działają jak należy.

Slawko
05-04-2022, 20:48
Toby się zgadzało. Widać na nich filtr dolnoprzepustowy i jedna para styków jest do tweetera.

Poszukaj głośników 2ohm 50W.

Ostatnio kompiler opisywał w swoim temacie.

kubaw20055
06-04-2022, 05:31
Zrobiłem dzisiaj tak:

ustawiłem EQ na POP, tony średnie na minus 3 kreski, tony wysokie na również minus 3 kreski, tony niskie wszystkie kreski na "plus" i dźwięk jest dużo głębszy i "mocniejszy" słyszalny bas.

Pozostał problem cichego tyłu:/

kubaw20055
06-04-2022, 06:51
U mnie wszystko jest stabilnie zamontowane bo akurat miałem wszystkie drzwi rozebrane do gołej blachy. Wszystko co mogło wpadać w rezonans jest owinięte taśmą parcianą, przesmarowane lub spięte opaskami, żeby nie wpadało w wibracje. Dodatkowo zdemontowałem wszystkie kołki z boczków i owinąłem je taśmą izolacyjną, żeby siedziały bardzo ciasno w mocowaniach tapicerki drzwi i dopiero wtedy wszystko zamontowałem do drzwi. Teraz mogę ustawić wysoki poziom głośności i nic nie gra poza głośnikami;)

adasn
06-01-2023, 07:23
Mam fusiona 2016 i sync1 moduł padł podpiąłem drugi sync1 i działa tylko USB proszę o pomoc co trzeba w forscan zmienić?Pozdrawiam .

arturek
06-01-2023, 07:51
Witam

Stosuj znaki interpunkcyjne po trudno zrozumieć o co pytasz

Normalnie - przy wymianie modułu Sync 1, nic nie trzeba aktywować,
wymieniamy i działa.

U siebie wymienialem Sync 1.0, na Sync 1.1, po podłączeniu wtyczek wszystko działało

Może wtyczkę źle docisnąłeś / nie wpiąłes? => do USB jest osobna wtyczka i dlatego USB działa

pozdrawiam
Arturek

kubaw20055
02-08-2023, 08:00
Koledzy mam pytanie, czy można bez problemu domontować fabryczny subwoofer? Mam na myśli ten, który jest montowany w wytłoczce w kole zapasowym lub ten z wersji USA:

https://i.imgur.com/DghX0Id.png

Czy wystarczy tylko uzupełnić 4 przewody we wtyczce C1 ACM i przeciągnąć wiązkę do bagażnika?

https://i.imgur.com/UFZDeOH.png

tomao
02-08-2023, 15:40
Chyba wystarczy (i kodowanie), tylko to złącze C6, musi takie złącze mieć ACM, główne chyba jest C1.

kln1920
02-08-2023, 19:52
Wyjście na suba miały tylko ACM z końcówką NA* oraz ZA*, przynajmniej w polifcie

sabaciontko
04-08-2023, 18:22
Zapomnij o "łatwym" zamontowaniu suba z wersji US. Bez drastycznej ingerencji w auto niemożliwe. Zresztą dla mnie montaż ori suba to grube nieporozumienie. Na forum masz opisane jakie suby są sprawdzone i sposoby ich montażu. Co do najprostszego podłączenia to oczywiście rekomendowane są ACM z FF polift z wyjściem na suba oraz z Kuga MK2 Lift.

tomaszbrzoza
19-09-2023, 12:50
Witam, odgrzebie temat.
Mam w Cmax mk2 moduł AM5T-14D212-BB
Mam jedno pytanie, jakim modułem go zastąpić aby system zagadał głosem po Polsku.
Czy ktoś ma plik aktualizacji do 5.11 .
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Antej
19-09-2023, 12:53
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=280760

leszcz
19-09-2023, 13:31
akim modułem go zastąpić aby system zagadał

E1BTxxxxxxx

Panienka89
06-05-2024, 17:49
Witam , od niedawna stałam się posiadaczką forda mk3 kombi z 2013 r auto sprowadzone z Niemiec. W zegarach udało się zmienić jezyk na polski blutooth po angielsku wersja modułu miałam AM5T-14D212-AD .Przekopałam internet dowiedziałam się ze wystarczy zmienić moduł na D1BT... podłączyć pena z aktualizacja i Grażynka przemówi po polsku tak też zrobiłam .Kupiłam moduł na allegro od Kugi wersja D1BT partner wymienił moduł i na tym koniec żadnej inicjalizacji ,nie wykrywa modułu tak jakby go wcale nie było nie można wejść w ustawienia .Po podłączeniu pendraiva z aktualizacja również nic się nie dzieje ...
Czy ktoś może podpowiedzieć jaka może być przyczyna ? Uszkodzony moduł czy poprostu coś źle robimy? I pytanie drugie mam dostęp do modułu E1BT...od focusa z 2014 r czy wymiana na taki rozwiazała by problem?
Z góry dziekuje za odpowiedź :)

Antej
06-05-2024, 18:08
Zmieniałem takie moduły z 1 na 1.1
Za kazdym razem jak biorę z półki, auto od razu widzi Sync1.1.

arturek
06-05-2024, 19:04
[...]
Uszkodzony moduł czy poprostu coś źle robimy?
[...]

Witam

1) Wymieniałem i wymiana jest P&P => przepinamy i wszystko ma działać

2) Sprawdziłbym czy wtyczka jest prawidlowo wpięta w moduł = czy poprawnie zaskoczyła
i czy dźwigienka została zablokowana

Albo moduł uszkodzony albo wtyczka źle wpięta

pozdrawiam
Arturek

Panienka89
06-05-2024, 19:33
Dziękuje za odpowiedź ,może faktycznie żle wpięty sprawdzimy :)