Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Elektryczne składane lusterka
Witam czy ktoś dokładał sobie elektryczne składane lusterka do forda kugi 2013r co bym musiał wymienić aby lusterka były składane elektrycznie i podświetlenie pod lusterkami lusterka Już zakupiłem i są składane elektrycznie 8pin ja w swojej instalacji mam 6pin ale nie wiem jaki moduł bym musiał wymienić aby to wszystko działało no i dołożenie kabli
marekkoczta 12-05-2018, 19:31 Witam czy ktoś dokładał sobie elektryczne składane lusterka do forda kugi 2013r co bym musiał wymienić aby lusterka były składane elektrycznie i podświetlenie pod lusterkami lusterka Już zakupiłem i są składane elektrycznie 8pin ja w swojej instalacji mam 6pin ale nie wiem jaki moduł bym musiał wymienić aby to wszystko działało no i dołożenie kabli
kupiles lusterka trzeba bylo tez kupic wiazke do tego lusterka z kostka bylo by latwiej i zakodowac w kompie auta ze sa skladane
instalacja to nie problem mogę zrobić tylko gdzie podłączyć praktycznie brakuj jeden przewodów w kostce bo podświetlenie pod lusterkiem zrobiłem trochę inaczej przeciągałem dwa przewody od lampki pod nogami i działa takie rozwiązanie, ale do lusterek to by się przydał zrobić oryginalnie
marekkoczta 13-05-2018, 10:37 instalacja to nie problem mogę zrobić tylko gdzie podłączyć praktycznie brakuj jeden przewodów w kostce bo podświetlenie pod lusterkiem zrobiłem trochę inaczej przeciągałem dwa przewody od lampki pod nogami i działa takie rozwiązanie, ale do lusterek to by się przydał zrobić oryginalnie
nie bardzo rozumiem jesli nie problem to kup i problem z druciarstwem minał.
wszystko idzie z modulu drzwi
jak kupię instalację to nie będę potrzebował pomocy od kolegów z forum bo tylko adaptacja i zrobione a myślę że może ktoś pomoże na forum
czy w module są już takie opcje czy może będę musiał go wymienić
marekkoczta 13-05-2018, 16:34 jak kupię instalację to nie będę potrzebował pomocy od kolegów z forum bo tylko adaptacja i zrobione a myślę że może ktoś pomoże na forum
czy w module są już takie opcje czy może będę musiał go wymienić
pisalem ci tylko kodowanie i jesli chcesz to zmiana wylaczników na taki z malym pipkiem do skladania i zamykania lusterek
jak bym miał zrobić tylko kodowaniwe to btym nie pisał na forum]co mam zrobić ale ja nie mam instalacji
czym mam zrobić kodowanie jaki programem
witam mam już wszystko podłączone wymienione moduły w drzwiach jak mam aktywować składanie lusterek w programie Forscan
Wszystko ogarnięte dzięki koledze z forum Tomkowi "Leszcz" nie znam lepszego speca zna się na fordach i nie tylko pozdrawiam.
aroniusz 18-05-2018, 22:48 Wymieniałeś moduły czy wystarczyło dołożyć kable ?
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
aroniusz 19-05-2018, 09:19 tak
Ale tak na wymianę modułów czy tylko dołożenie kabli :roll:
Ja musiałem wymienić moduł prawy i lewy no i kable z modułu do kostki jedna żyła do podświetlenia a druga do składania lusterek no i adaptacja w module kupiłem specjalnie wiązke z drzwi żeby sprawdzić gdzie podpiąć przewody bo nikt nie był chętny z kolegów sprawdzić gdzie trzeba potępiać jak będziesz dokładać to nie kupuj panela do sterowania szyb z guzikiem składania lusterek
marekkoczta 19-05-2018, 15:58 Ja musiałem wymienić moduł prawy i lewy no i kable z modułu do kostki jedna żyła do podświetlenia a druga do składania lusterek no i adaptacja w module kupiłem specjalnie wiązke z drzwi żeby sprawdzić gdzie podpiąć przewody bo nikt nie był chętny z kolegów sprawdzić gdzie trzeba potępiać jak będziesz dokładać to nie kupuj panela do sterowania szyb z guzikiem składania lusterek
Ja zrobilem to bez wymiany modulów kupilem kabelki z lusterkami od razu z blissem zakodowalem i dziala .
marekkoczta ? A ja prosiłem o pomoc gdzie te kable muszą być podpięte w module mógłbyś mi sprawdzić bo ja nie miałem pełnych modułów i nie wiedziałem gdzie przychodzą te kable od składanych lusterek i podświetlenia a przy kupionym lusterku wszystkie kable były razem z kostką pisałem w 3 poście i nawet zdjęcia dałem dlatego kupiłem wiązkę drzwi całą i sprawdziłem gdzie muszą być podpięte szkoda 50zł za wiązkę no ale trudno wszystko zależy czy ktoś chce pomóc czy tylko pisać bo przecież forum jest aby pomóc
marekkoczta 20-05-2018, 08:56 marekkoczta ? A ja prosiłem o pomoc gdzie te kable muszą być podpięte w module mógłbyś mi sprawdzić bo ja nie miałem pełnych modułów i nie wiedziałem gdzie przychodzą te kable od składanych lusterek i podświetlenia a przy kupionym lusterku wszystkie kable były razem z kostką pisałem w 3 poście i nawet zdjęcia dałem dlatego kupiłem wiązkę drzwi całą i sprawdziłem gdzie muszą być podpięte szkoda 50zł za wiązkę no ale trudno wszystko zależy czy ktoś chce pomóc czy tylko pisać bo przecież forum jest aby pomóc
mialem ci rozebrac drzwi zeby sprawdzic ja kupilem tez instalacje z aledrogo i mialem wszystko
Nie ja nie kazałem ci rozbierać drzwi ale forum jest nie tylko żeby brać ale też żeby dawać lub pomóc ja też jak coś zmieniam to staram się robić zdjęcia bo może komuś pomogę każdy szuka na forum albo pisze i chce aby ktoś opisał albo zdjęcia pokazał wszyscy zmieniamy nasze foczki aby były jak najlepiej wyposażone w 2 poście sam zobacz co napisałeś, a równie dobrze mógłbyś napisać że mogłem sobie kupić forda z ful wersją poco coś dokładać
Bump: A więc jak ktoś chce dołożyć sobie składane lusterka i ma taki moduł jak ja miałem bez pinów a szczególnie pin 11 to musi wymienić moduł i z tego pina 11 trzeba kabelek pociągnąć do kostki lusterka 5 pin od prawej na dole i adaptacja i mamy składane lusterka i panelu od sterowania szybami nie trzeba wymieniać pozdrawiam.
Wymiana moduł ja kupiłem takie prawy i lewy przód
W wersji amerykanskiej 6 pin odpowiada za podswietlenie pod lusterkiem, tak jakby ktos pytal :D
Jazdza..ten opis też był https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=280643&page=2
a, Przepraszam nie zauważyłem :) kurde akurat mi ten 6 pin brakuje a lusterka mam z doświetlaniem, musiałbym moduły na europejskie wymienić, ale tam znowu wszystkie piny poprzestawiane, bo od amerykańskiej wersji ciężko dostać, albo jeden kabel pociągnąć od podświetlania pod nogami ?
Tak miałem zrobione zanim wymieniłem moduły pociągnąłem kabel do podświetlenia
ferolo22 15-05-2019, 20:03 Hej panowie montowaliście skłądane lusterka do escepa jeśli tak to czy montowaliście moduły eu czy na us jeśli tak to pamiętacie piny jakie były potrzebne bo z tego co widziałem to eu ma 12 pin a escape 16 pin stąd moje pytanie
Ja w escape mam 10 pinową wersję i takie kupiłem lusterka EU, ale dopiero jestem na etapie rozrysowywania połączeń :-)
ferolo22 16-05-2019, 18:31 U mnie fabrycznie było już 12 pinow zajętych a wtyczka ma 16 po schemacie doszedłem które są od blis ale od składania nie ma pewnie wersja us tego nie miała a masz schemat eu aby porównać
Mam schemat, wyślij mi w wiadomości swojego maila. Zeskanuję i wyślą, ale nie obiecuję że będzie to dziś.
ferolo22 29-05-2019, 11:59 Dzisiaj ma przyjść do mnie moduł eu więc napiszę później które piny są do czego nie mogłem schematu znaleźć do tego to będę bawił się metodą prób i błędów kabelkami :p
Dzisiaj ma przyjść do mnie moduł eu Próbowałeś podłączyć lusterko do oryginalnego modułu który masz w samochodzie ?
ferolo22 03-06-2019, 19:51 Tak blis chodzi a składanie nie bo nie ma pinów zresztą po podłączeniu wersji europejskiej wogóle nic nie działało i musze piny przestawiać i wtedy będę wiedział co jest grane
No i najważniejsze to to żę eu ma 10 pinów a us 14 plus dodatkowe 2 wolne w które podpiąłem 2 przewody od składanych lusterek z tego co wywnioskowałem po rozłożeniu całych lusterek i przeniesieniu wiązek to najwięcej pinów ma silniczek od sterowania lustra w eu jest 3 a w us jest 6 nie wiem po co ale u mnie tak jest
ferolo22 04-06-2019, 15:07 Ok już jest wszystko sprawne i działa na oryginalen instalacji bez odpinania pinów winą był padnięty moduł który kupiłem sprzedawca przysłał mi drugi i wszystko ruszyło jak trzeba tzn składane lusterka bliss podświetlanie lustereki kierunki diabeł czasem tkwi w szczegułach i w życiu bym nie powiedział że moduł może działać połowicznie i być strzelony hehe wstawię później fotę jak wyglądają piny aby każdy kto ma amerykańca sobie porównał.
Pozdrawiam
Wstaw :-) ja na razie mam to wszystko rozłożone na stole z powodu braku czasu przeniesienia do samochodu :-) Pooglądam może coś mi też pomoże, choć ja mam tylko 10 pinów w lusterku.
marcin-escape 19-04-2020, 10:53 witajcie będą te fotki ? bo mam ten sam dylemat z lusterkami . kupiłem europejskie z blis i podswietleniem .moje escape nie miało kierunkow ani podswitlenia .. pomocy :):))
grzesiek181 16-09-2020, 18:23 Witam
Czy jest możliwość wyłączenia automatycznego składania lusterek Ford Mondeo 2012
Będzie to przydatne np zimą kiedy wszystko nam zamarza
Kolego grzesiek181 miałem Monde z 2011r i lusterka składane, niejednokrotnie parkowanie auto zimą na dworze i nigdy nie miałem problemu z pracą lusterek.
...wstawię później fotę jak wyglądają piny aby każdy kto ma amerykańca sobie porównał.
Pozdrawiam
Cześć,
Możesz wstawić lub podesłać tą rozpiskę z pinami EU i US?
Bo też przymierzam się z założeniem lusterek składanych do Swojego Escape'a [emoji846]
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
ferolo22 14-12-2020, 19:34 Sorka ale wysypał mi się komputer z danymi i przepadły te pliki może ktoś inny poratuje cie
Hej, mam escape z 2020 i muszę wymienić lusterka na europejskie. Moja wersja SE nie ma składanych ale chciałbym je wstawić, nowe z silniczkiem są o niewiele droższe niż standardowe. Tylko jak to zrobić?
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Opis 10 pinów w lusterku prawym EU (Kuga mk2)
Czytać cyfry od dołu od prawej, czyli po arabsku
1 żółty lusterko
2 niebieski lusterko
3 pomarańczowy lusterko i zielony czujnik temperatury
4 czerwony czujnik temperatury
5 czarny grzanie
-----------------------------------
6 szary minus, grzanie, w lustrze zmienia się w czarno brązowy
szary minus kierunkowskazu
zmienia się w biały minus podświetlenia progu
7 niebieski zmienia się w zielony kierunkowskazu
8 fioletowy zmienia się w czarny podświetlenia progu
9 beż - bliss
10 szary z fioletowy paskiem bliss.
Szukam opisu (schematu) wiązki drzwi Escape z modułu USA, żeby dostosować do lusterka EU.
Miałem lusterka tylko 5 pin: bliss i ustawianie lustra
W Forscanie trzeba włączyć tryb inżynierski żeby uaktywnić funkcje.
Elektryczne lusterka EU zamiast USA, dodanie funkcji
Miałem w Escape (2019 rok) lusterka z Bliss (Blind-Spot Assist - monitor martwego pola, CTA Cross Traffic Alert - ostrzega o pojazdach) i elektrycznie sterowane.
W każdym lusterku było po 5 pinów, rozmieszczenie w gnieździe lustra:
10,9,8,7,6
5,4,3,2,1
- 1,2,3 to sterowanie położeniem lustra
- 8, 9 to Bliss.
W prawym lusterku nie było czujnika temperatury, ale tylna szyba grzała.
Moja wiązka elektryczna drzwi kierowcy to KJ5T-14A584-J4CP7 i było w niej 8 przewodów.
Mój moduł drzwiowy lewy to F1ET-14B531-BG, prawy moduł F1ET-14B533-BE.
Kupiłem lusterka 10 pinów EU z bliss, grzaniem, podświetleniem progu, kierunkowskazami.
Oświetlenie progów zmieniłem na ledowe.
Opis 10 pinów w lusterku prawym EU (Kuga mk2)
1 żółty lusterko
2 niebieski lusterko
3 pomarańczowy lusterko i zielony czujnik temperatury
4 czerwony czujnik temperatury
5 czarny grzanie
-----------------------------------
6 szary minus, grzanie, w lustrze zmienia się w czarno brązowy
szary minus kierunkowskazu
zmienia się w biały minus podświetlenia progu
7 niebieski zmienia się w zielony kierunkowskazu
8 fioletowy zmienia się w czarny podświetlenia progu
9 beż - bliss
10 szary z fioletowy paskiem bliss.
Szukałem opisu (schematu) wiązki drzwi Escape z modułu USA, żeby dostosować do lusterka EU. Informacje znalazłem na rosyjskim forum wraz z całym schematem elektrycznym Kuga 2017 https://ffclub.ru/topic/323744/jump_360/ https://www.drive2.ru
(szukać tematu электрические схемы ford kuga 2 i ford escape).
Lustra zostawiłem wg połączeń EU i dostosowałem wiązkę drzwi. W moim przypadku trzeba było
- przesunąć piny Bliss w wtyczkach lusterek z 8-9 na 9-10
- dodać przewód z pinu 8 lusterka na 6 pin w module,
W lusterkach składanych połączyć trzeba pin 4 lusterka z pinem 11 modułu – u mnie brak pinu 11 w modułach. Wszystkie piny a więc i ww funkcje oraz składanie realizują moduły lewy CV6T-14B531-DA i prawy CV6T-14B533-DA – proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Prawa strona: z schematu wynika, że z 4 pinu powinien iść brązowy przewód do 11 pinu „elektricieskij dwigatiel zierkała składanowo wod.” U mnie idzie czerwony przewód od czujnika temperatury – czy ten czujnik jest potrzebny skoro tylna szyba grzała bez tego czujnika? Czy teraz lusterka będą miały grzanie? Do którego pinu idzie mój czerwony przewód?
Posiłkowałem się opisami na forum autorstwa bigtomi [Kuga 2013-2020] Elektryczne składane lusterka i marcin-escape. Żeby nie kombinować z pinami kupiłem wiązkę drzwiową z wtykiem lusterka i wykorzystałem gotowe piny żeńskie.
W Forscanie trzeba włączyć tryb inżynierski, żeby uaktywnić nowe funkcje (na forum opis Forscana wykonał arturek ).
W planach wymiana kierunkowskazów na pływające (chińskie) i może wymiana modułów z składaniem lusterek.
Wtyk modułu prawego – patrz numery pinów na wtyczce
Cześć. Było kilka tematów o wymianie lusterek, przejrzałem większość, ale nigdzie nie znalazłem odp. jak za pomocą forscana zakodować lusterka i grzanie lusterek. Pacjent to Escape SE 2019r lusterka oryginalnie na 3 piny czyli tylko sterowanie. Kupiłem lusterka europejskie na 6 pinów czyli grzanie ,kierunek i sterowanie . Podlaczylem tak: z modułu drzwiowego pin5 na pin7 w lusterko (+ na kierunek ), z modułu pin 18 na pin 6 (-), z modułu pin 7 na pin 4 w lusterku (+ na grzanie lusterka). Czy moduł drzwiowy z wersji SE ogarnie kierunek I grzanie? Nr modułu z drzwi pasażera F1ET-14B533-AG, nr modułu z drzwi kierowcy nie spisałem. Podświetlanie progu i składanie lusterka znalazłem w Forscanie ale kierunku i grzanie już nie.
piotro1234 20-01-2023, 17:08 Cześć, ktoś może mi powiedzieć, czy wiązki drzwi i moduły przed liftem pasują do po liftów?
|