Zobacz pełną wersję : nawigacja gps w mondku z ogrzewana przednia szyba

mogart
28-07-2007, 14:25
witam !

moje pytanie :

czy uzywacie nawigacji gps (palmtop itp) w mondkach z ogrzewana przednia szyba ?
jezeli tak to czy uzywacie zewnetrznych anten gps czy ogrzewanie nie zakloca pracy gpsa ?

pozdrawiam

Rufio
28-07-2007, 14:49
Nie zakłóca. Mam palmtopa z wbudowaną anteną.

mogart
28-07-2007, 15:04
ok - jezeli mozesz to podaj model twojego palmtopa

ocznik
28-07-2007, 15:35
ja uzywam osobnej anteny do telefonu i tez nie zakloca, nie ma z tym zadnego problemu.

Rufio
28-07-2007, 16:16
Palmax inna nazwa Holux GPSmile

ak15
28-07-2007, 17:36
Używam modułu GPS Nokii typ LD-3W i mogę go wrzucić do kieszeni bocznych drzwi lub trzymać w saszetce a on dalej działa więc taki drobiazg jak ogrzewana szyba nie jest dla niego przeszkodą

Kargoolek
28-07-2007, 18:00
ja mam zwyklego tomtom'a tez dziala bez problemow

mcmacpl
28-07-2007, 23:15
Jakieś prehistoryczne odbiorniki mogą mieć problemy. Obecnie popularny sirf3 będzie działał nawet zamknięty w bagażniku albo położony pod siedzeniem pasażera.

ocznik
29-07-2007, 12:24
dokladnie jak napisal mcmacpl, ja najczesciej klade na podszybiu, ale jesli jade dynamiczniej to albo spadnie pod fotel, albo schowam w drzwii albo w miejsce na okulary. nic nie zrywa sygnalu.

mogart
30-07-2007, 14:17
ok dzieki za odpowiedzi - oszczedze w ten sposob 200-300 pln na zewnetrzna antene :)

Maxisus
04-08-2007, 07:16
Antenę można już kupić za 50 PLN, ale nie wypowiadam się co do jej jakości.
U mnie to ogrzewanie szyby chyba jednak trochę przeszkadza, długo szuka sygnału, potrafi zgubić się po skręcie w mniejszą uliczkę.... Model to Acer N35 - czyli prehistoryk, :fcp4

moll47u
05-08-2007, 20:32
Ja mam MIO 201A z wychylaną anteną i podgrzewaną szybę. Palm ma SIRFStara III i jednak szkodzi mu ta szyba. Widzi mniej satelitów i potrafi się gubić. Bardzo długo trwa rozruch i "sfiksowanie". Wcześniej w Golfie nawigacja działała idealnie. Zastanawiam się na dokupieniem anteny do telefonu i do gps'a - ale chyba muszą być 2 oddzielne i gdzie to po montować?
Będę zmieniać mocowanie do telefonu (Nokia E50) i nowe ma wyjście antenowe.
Może ktoś poleci gdzie to wszystkie anteny samodzielnie upakować?

bociek
23-08-2007, 09:15
Używam modułu GPS Nokii typ LD-3W i mogę go wrzucić do kieszeni bocznych drzwi lub trzymać w saszetce a on dalej działa więc taki drobiazg jak ogrzewana szyba nie jest dla niego przeszkodą
Różne są odczucia użytkowników. Co prawda jestem posiadaczem Fusiona ( mniejsza i bardziej pionowa szyba) . Po 1 dniu testowania zestawu PocketPc Hp 2210 z odbiornikiem Nokii LD-3W oddałem odbiornik do sklepu. Sprzęt okazał się mało przydatny w mieście, w blokowisku gubił czesto sygnał, w centrum dopiero po przejechaniu skrzyżowania dowiadywałem się gdzie należało skręcić. W sklepie usłyszałem ze zaden odbiornik (nawet z najnowszym chipsetem, i wewnętrzną anteną ceramiczną nie rozwiąże sprawy. Jest to bolączka wszystkich Fordówz metalizowaną szybą. Jedynie co pozostało to kupienie odbiornika z mozliwoscią podłączenia zewnętrznej anteny. :fcp25

mcmacpl
23-08-2007, 22:02
W sklepie usłyszałem ze zaden odbiornik (nawet z najnowszym chipsetem, i wewnętrzną anteną ceramiczną nie rozwiąże sprawy. Jest to bolączka wszystkich Fordówz metalizowaną szybą.
E tam. Ja mam mio c520 i nie mam żadnych problemów. Łapie i trzyma dobrze w mieście, na wsi, na autostradzie, w lesie. Poprzednio używałem odbiornika bluetooth navibe (też na sirfIII) i działał wyśmienicie leżąc w schowku pasażera pod przednią szybą. Szyba oczywiście ogrzewana.

Ty testowałeś Nokię - ona nie ma sirfIII (o ile pamiętam). To wiele wyjaśnia. A w sklepie, sprzedawcy, to nie sądzisz chyba że mają jakieś pojęcie o sprzęcie który sprzedają?

emano
03-09-2007, 19:20
u mnie nie ma żadnych problemów sygnał zawsze ściąga podobnie jak w moim poprzednim aucie a nawi to TOMTOM 910i.Pozdrawiam :fcp14
teraz to już tomtom 920 :fcp26

ryswol
16-09-2007, 11:11
Witam,
ja również uważam że to jest mit, który należy obalić. Używam do nawigacji telefonu Siemens SXG 75 z wbudowanym GPS i wewnętrzną anteną. Nigdy nie miałem problemów z łącznąścią, używam aplikacji Nav4All i TrekBaddy.
Pozdrawiam

KORE
07-05-2010, 09:15
Witam

Może taki problem koledzy jest wam znany. Mam Mondeo z podgrzewaną szybą - używam Nokię 500 - działa poprawnie do czasu jak słońce nie nagrzeje szyby, wtedy sygnał zanika i nie ma możliwości połączenia się. Co ciekawe jak podłączę antenę zewnętrzną to też nie działa. Co prawda antena z all za 40zł ale nie spotkałem niczego konkretnego jeszcze.

Poprzednio miałem Palmtopa Mio - były te same oznaki.

Proszę o możliwą poradę lub może po prostu - wskażcie nawigacje, która będzie działać - używam ją w II aucie bez ogrzewanej szyby i wszystko jest git.

arturek
07-05-2010, 13:31
Witam

Może taki problem koledzy jest wam znany. Mam Mondeo z podgrzewaną szybą - używam Nokię 500 - działa poprawnie do czasu jak słońce nie nagrzeje szyby, wtedy sygnał zanika i nie ma możliwości połączenia się. Co ciekawe jak podłączę antenę zewnętrzną to też nie działa. Co prawda antena z all za 40zł ale nie spotkałem niczego konkretnego jeszcze.

Poprzednio miałem Palmtopa Mio - były te same oznaki.

Proszę o możliwą poradę lub może po prostu - wskażcie nawigacje, która będzie działać - używam ją w II aucie bez ogrzewanej szyby i wszystko jest git.

A może to nawigacja się przegrzewa?

Używałem różnych nawigacji i auto z ogrzewaną szybą - zero problemu

Arturek

kosteg
09-05-2010, 09:22
http://img34.imageshack.us/img34/2007/gpsu.jpg (http://img34.imageshack.us/i/gpsu.jpg/)

powyzej zapis trasy pl-uk. przepraszam was bardzo ale skoro dziala poprawnie w samolocie w luku na bagaz to i z przednia szyba sobie poradzi. pisalem wielokrotnie na forum ze problemy z lapaniem to kwestia urzadzen a nie szyby.

KORE
20-06-2010, 17:59
Tak technika poszła do przodu, a ja nie spotkałem jeszcze specjalisty, który mógłbym zdiagnozować mój problem.

Jak juz pisałem Nawigacja Nokia 500 z najnowszą Auto Mapa XL - uzywałem ją do bolu w Golfie 5 (szyba nie podgrzewana) chodziła wyśmienicie, sygnał ładował sie po kilku sekundach.
W Mondeo (podgrzewana szyba) działa ale szybko gubi sygnał, sygnał skacze, znika, pojawia sie itp. Podłączyłem antenę zewnetrzną - problem jakby sie poprawił ale po kilku dniach takie same problemy jak bez podłączonej anteny.
Nokia 500 ma sirf III itp
Faktem jest to, że Mondeo powoduje zakłócenia - niekonicznie może być to szyba ale jak nie ona to co:). W każdym aucie działa, a w mondeo sa problemy.
Liczące się w moim regionie serwisy Car Audio rozkładają ręce

grafmarr
20-06-2010, 18:23
Używam od kilku lat nawigacji Navroad 430BT (a więc nie palmtopa) z Automapą XL i bez dodatkowej anteny. Nie mam i nie miałem problemu z gubieniem sygnału, ani w Focusie z podgrzewaną przednią szybą, ani teraz w Mondeo. Jedyne co zauważyłem, to znacznie dłuższe oczekiwanie na poprawny sygnał GPS przy bardzo pochmurnej pogodzie, jednak jak już go złapie to wszystko jest OK. Nie potwierdzam też problemów przy silnym nasłonecznieniu szyby, zresztą nie widzę technicznych powodów ich powstawania. Odbiornik GPS to SirfStarIII. Starsze mogą mieć problemy.

kosteg
20-06-2010, 20:42
KORE - to tylko kwiestia jakosci urzadzenia, sam chip to nie wszystko. jesli jakosc pozostalych podzespolow nie bedzie ok to rewelacji tez nie bedzie.

Ramzespu
20-06-2010, 23:14
Podzielę się moim doświadczeniem z nawigacjami w Mondeo. Mam dwa urządzenia nawigacyjne.
Jedno to palmtop Typhoon kupiony 5 lat temu (jeszcze z podnoszona anteną z tyłu) + legalna Automapa + Legalna Mapamap.
Sprzęt już trochę wysłużony no i w Mondeo jak zamocuje na szybie to sygnał potrafi łapać 10 a nawet i 15 minut, tak że potrafię przejechać pół miasta zanim złapie fixa. Na tą przypadłość znalazłem (partyzancki) sposób, siadam do auta, otwieram szyberdach, ruszam i jedą ręką kieruję (mam automat) a druga trzymam palmtopa ponad dachem, wtedy sygnał łapie po minucie a następnie jak już złapał sygnał przypinam palmtopa do szyby i kontynuję jazdę. No ale jak napisałem wcześniej to metoda partyzancka. W zeszłym tygodniu spieszyło mi się i nawigacja Typhoon ni jak nie chciała złapać fixa a ponieważ wiozłem gości w aucie nie wypadało otwierać szyberdachu i kombinować z nawigacją. Dla tego pojechałem do sklepu i kupiłem Goclever 5066 FM BT + Automapa dokupiona legalnie. Efekt teraz jest taki, że jak włączam nawigację, to bez względu na to czy auto stoi na otwartym terenie, czy pod drzewami, czy też jest pochmurno, czy pada deszcz, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby urządzenie szukało sygnału dłużej niż 10 sekund a przeważnie są to 3 do 5 sekund od pełnego uruchomienia automapy na urządeniu a ponadto Goclever jak już złapie sygnał to go w trakcie jazdy nie traci.

Urządzonko (Goclever 5066) polecam.
Kilka uwag: Szybko łapie sygnał, szybko przelicza trasy, dobrej jakości obudowa, dobra bateria, obsługuje karty 8Gb, ma bluetooth, ma transmiter FM, jednak wyświetlacz nie jest rewelacyjny w słoneczne dni czytelność nie jest najlepsza, ale to jedyne niedomaganie tego sprzętu jakie stwierdziłem ale i na to znalazłem sposób, za 32 PLN kupiłem uchwyt na kratkę wlotu powietrza i teraz jest w pełni OK, w najbardziej sloneczne dni wszystko bardzo dobrze widać.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=103189

Pozdrawiam

Ramzespu

grafmarr
21-06-2010, 07:15
Przyłączam się do Ramzespu jeśli chodzi o mocowanie przenośnych navi na uchwyt mocowany na kratkę nawiewu powietrza. Tez w ub. roku kupiłem taki uchwyt dla Navroada 430 i od tamtego czasu zupełnie zrezygnowałem z uchwytu na szybę. Nie dość, że jest lepsza widoczność ekranu navi (szczególnie w słońcu) to jeszcze nic nie przesłania widoczności przez przednią szybę.

kosteg
21-06-2010, 08:01
jak z powyzszego widac sprzet nie szyba winny. gdyby faktycznie szyba byla przeszkoda kazda navi miala by problemy a nie tylko wybrane. slad zapisany w samolocie zrobiony pentagramem z chipem srif star III - nigdy mnie nei zawiodl - dzialal zawsze i wszedzie (na dnie w plecaku podczas jazdy na rowerze tez dawal rade). musialem jednak ograniczyc ilosc zabawek i z palma + odbiornika jako nawigacji i telefonu musialem przejsc na sam telefon z nawigacja. omnia daje rade z szyba, ale dluzej lapie fixa niz pentagram... (zimny start 3-5min, goracy do ok minuty)

golas
21-06-2010, 16:43
Ja mam Garmina 765 i w nowym S-Maxie z podgrzewana szybą zauwazyłem, że dużo dłużej łapie sygnał i w kilku miejscach w mojej okolicy sygnał jest słabszy (tylko 2 kreski na wskaźniku). Poprzednio używałem tej nawigacji w Mondeo bez podgrzewanej szyby i takich objawów nie zauważyłem.

Muszę się temu przyjżeć dokładniej ale moje pierwsze skojarzenie było - zmienił się samochód i szyba ....