Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] jaki olej do ecoboost 1.5 EB (160km)
kuba2011 19-05-2018, 14:18 Jak w temacie, proszę o informację jakim olejem Castrola jest zalany silnik Mondeo MK5 1.5 (160km) ecoboost. Czy jest to 5w20 czy 5w30. Pytam, bo chciałem dolać/ewentualnie wymienić i nie wiem jaki mi nalali w serwisie na ostatnim przeglądzie.
Dziękuję za pomoc.
instrukcja obsługi powinna pomóc
https://secure.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi
medmatthew 19-05-2018, 17:15 Instrukcja niestety nie konkretyzuje odpowiedzi, ani ta online ani papierowa, bowiem widnieje jedynie info że może to być zarówno 5W-20 albo 5W-30, natomiast czy nie powinno być info pod maską ?
To zadzwoń do serwisu,a co przeszkadza ci w dolaniu dowolnego oleju o takiej specyfikacji,nie ma to większego zmaczenia i tak masz wlany półsyntetyk który miesza się bez problemu.
Castrol Magnatec Professional (FORD ECOBOOST) 5W20
Szuiram76 20-05-2018, 20:58 Dowolny spełniający normę Ford WSS-M2C948-B: Millers, Ravenol, Motul, Shell, Fuchs
focus_pm 21-05-2018, 06:46 W specyfikacji Castrol Magnatec Professional (FORD ECOBOOST) 5W20, jest napisane, że do silników ecoboost 1.0, zastanawiam się dlaczego akurat wspominają tylko o 1.0 a o pozostałych silnikach nic? nie przejmować się i lać do 1.5 ?
W specyfikacji Castrol Magnatec Professional (FORD ECOBOOST) 5W20, jest napisane, że do silników ecoboost 1.0, zastanawiam się dlaczego akurat wspominają tylko o 1.0 a o pozostałych silnikach nic? nie przejmować się i lać do 1.5 ?
nalej profesional 5W30 wydaje mi się lepszy od 5W20
kuba2011 24-09-2019, 21:09 Ponawiam temat....dlaczego ?
Na stronie www doboru oleju firmy Castrol do Mondeo MK5 1.5 ecoboost obecnie rekomendowany jest Castrol Magnatec Stop-Start 5W-30 A5.
Dlaczego już Castrol nie rekomenduje (tak jak rok temu) swojego oleju 5W20 ??
W żadnym dotychczas posiadanym samochodzie nie męczył mnie tak temat oleju jak obecnie.
Od zakupu auta mam dylemat jaki olej powinien być zalany. Na pierwszej wymianie po 2,5 tyś. ASO dało mi wybór pomiędzy 5w20 wg WSS-M2C948-B lub 5w30 wg WSS-M2C913-D. Oczywiście mowa o Castrolu. Wybrałem 5w30 i taki lałem aż do ostatniego przeglądu gwarancyjnego po 2 latach użytkowania. Olej wymieniany co ok 8 tyś. Na ostatni przegląd stawiłem się z własnym Millers Oils EE LONGLIFE Eco 5w30 a ASO pierwszy raz stanęło na stanowisku, że powinienem zalać 5w20. Pokazałem im wpisy w książce które sami wpisywali i nabrali wody w usta. Obecnie mam 38 tyś przebiegu a samochód ma się dobrze. Pozostanę przy Millersie - silnik pracuję zdecydowanie ciszej i bardziej "miękko". Robiłem rozeznanie w niezależnych serwisach forda i większość radziła pozostać na 5W30.
Też leje milersa ee 5w30 jakbym wiedział że nic się nie stanie to zalałbym 5w40 a nawet 5w50 taki jaki lałem do swojego starego mk1 do którego był przewidziany 5w30
Wystarczy porównać lepkości olejów i wiadomo że 5w20 to olej oszczędzający paliwo A nam użytkownikom chodzi raczej o ochronę silnika.
Olej 5w30 bedzie zawsze lepszym wyborem niż 5w20. Widomo że im wyższa druga wartość po literce w tym olej lepiej chroni silnik. Ale serwis woli lać 5w20 i niepotrafią logicznie wytłumaczyć dlaczego nie 5w30.
Oczywiście mowa o Castrolu. Wybrałem 5w30 i taki lałem aż do ostatniego przeglądu gwarancyjnego po 2 latach użytkowania. Olej wymieniany co ok 8 tyś. Na ostatni przegląd stawiłem się z własnym Millers Oils EE LONGLIFE Eco 5w30 a ASO pierwszy raz stanęło na stanowisku, że powinienem zalać 5w20. Pokazałem im wpisy w książce które sami wpisywali i nabrali wody w usta. Obecnie mam 38 tyś przebiegu a samochód ma się dobrze. Pozostanę przy Millersie - silnik pracuję zdecydowanie ciszej i bardziej "miękko". Robiłem rozeznanie w niezależnych serwisach forda i większość radziła pozostać na 5W30.
Wszystkie to półsyntetyki z zastrzeżeniem że Millers odrobinę lepszy ale generalnie to ten sam szajs.Co do "zdecydowanie ciszej i bardziej "miękko""-siła ucha i umysłu jest wielka.
Olej 5w30 bedzie zawsze lepszym wyborem niż 5w20. Widomo że im wyższa druga wartość po literce w tym olej lepiej chroni silnik.
Bzdura,w zimnym klimacie lub regionie, przy dużej liczbie zimnych startów i małych przebiegach jeżdzonych odcinków W20 będzie zdecydowanie lepszy.
Bzdura,w zimnym klimacie lub regionie, przy dużej liczbie zimnych startów i małych przebiegach jeżdzonych odcinków W20 będzie zdecydowanie lepszy.
Bzdury to chyba ty piszesz. Zimny klimat, zimny start, tu akurat ważna pierwsza cyferka tz, 0W , 5W , 10W itd
Odnośnie W20 .......W60 porównaj sobie lepkości przy 100st/C. Jak ktoś woli jeżdzić na wodzie to proszę bardzo. Dlatego 5W30 zawsze lepiej będzie chronił silnik przed zużyciem niż 5w20. W mk1 lałem 5W50 i do tej pory silnik jest w znakomitym stanie po mimo użytkowania auta 90% miasto i krótkie odcinki do 5km i nie zaszkodziły mu zimne starty.Jak ktoś chce może sobie jeżdzić na 5w20 tylko niech się nie zdziwi że co mu się wytarło tak jak w tym wątku;https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294195
Do poczytania, krótko i ta temat o którym dyskutujecie https://takoto.pl/klasa-lepkosci-i-rodzaj-oleju-czesto-mylone-pojecia
A jak się ma do olejów norma API.Czytam o tych olejach i widzę że wszystkie oleje 5w30 z normą 913D z wyjątkiem castrola mają API SL czyli normę z 2001 roku.Wszystkie 5w20 z normą 948B mają API SN.Ma to jakieś znaczenie?
Krystoss 19-12-2019, 13:17 5w20
|
|