Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Doświetlanie zakrętów halogenami
witam miałem coś takiego założone w renault scenic iii ale na forum było opisane gdzie podpiąć pod can L.H a wie może ktoś gdzie w fordzie kuga mk2 2013r gdzie trzeba by podpiąć do szyny can bo wtedy dział to przy skręcie kołami doświetlanie zakrętów moduł DS454 do kupienia i podłączenia jak ściągniecie instrukcję montażu to lepiej widać
http://www.denken.com.pl/index.php?p55,sterownik-doswietlania-zakretow-po-can-ds-454
https://megane.com.pl/topic/48096-do%C5%9Bwietlanie-zakr%C4%99t%C3%B3w/
aroniusz 19-05-2018, 20:41 A nie idzie tego zakodować ? W fordzie fusion / mondeo mk5 zrobili to mojemu ojcu programowo, więc myślę że w naszych też się da :roll:
Nie wiem może ktoś ma zrobione coś takiego
czy ma ktoś tak zrobione doświetlanie zakrętów z halogenów jak opisuje kolega aroniusz" oczywiście wF kuga mk2
stingerA6 21-05-2018, 07:07 Niestety makinen taki jest. Coś wtrąca bo niby sie zna na wszystkim.
Wracając merytorycznie do tematu
Doświetlanie można zrobić za pomocą modułu zewnętrznego który sygnał bierze z syglału kierunkowskazów. Jeśli natomiast doświetlanie ma być realizowane na podstawie fabrycznego czujnika skrętu to wymaga odpowiedniego kodowania (o ile takowe auto to obsługuje). Masz leszcz na miejscu więc powinno się szybko wyjaśnić.
Rozmawiałem z Tomkiem * leszcz I nie da rady zrobić kodowania dlatego napisałem ten temat o module
DS 454
Moim zdaniem inwestycja nie byłaby warta nakładów. U mnie jest doświetlanie, niby coś tam się świeci, ale w trakcie jazdy to i tak jest bez znaczenia. Zbędny bajer.
Nie chodzi oto czy warto czy nie jak ktoś będzie chciał dołożyć to jego sprawa pytanie było gdzie podłączyć kable L H can według instrukcji
Temat odświeżam czy ktoś montował do forda
https://sklephadron.pl/akcesoria-oswietleniowe/4346-modul-doswietlania-zakretow-tytan-ds454-uniwersalny.html
...czy ktoś montował ...
Kupiłem to by założyć w moim nowym Mitsubishi (w tym modelu akurat ani doświetlania ani adaptacyjnych reflektorów konstruktorzy jeszcze "nie wynaleźli"...).
Na szybko weryfikowałem to w już sprzedanym Grand C-maxie - eksperymentalne podłączenie wskazywało, że doświetlanie działa w oparciu o kierunkowskazy i nie działa w oparciu o czujnik kąta skrętu kierownicy.
Można by ewentualnie "pomłotkować" programistę od tego modułu aby się wziął i poprawił program dla Forda by działał też w oparciu o info z czujnika kąta skrętu.
Czyli można podłączyć ale gdzie znaleźć podłączenie szyny can L i H
Zakładając ten temat ja zrobiłem sobie w poprzednim aucie Renault i też nie działał kontem skrętów ale tam gdzie kupowałem ten moduł zadzwoniłem i przedstawiłem co mi chodzi to po dwóch tygodniach otrzymałem wsad na meeila i działało jak skręcałem kołami może też wystarczy zadzwonić i powiedzieć żeby w Fordzie też tak było
Szataniszcze 03-05-2021, 10:00 Witam. Chciałbym dokleić się do tematu. Mianowicie czy można dołożyć doświetlenie zakretow z poziomu komputera? Zakodować za pomocą Forscan-a?
Może ktoś to robił?
Zakodować za pomocą Forscan-a?Nie da się bez zewnętrznego modułu.
Nie da się bez zewnętrznego modułu.Cześć, czy jest do kupienia oryginalny moduł do FK mk2 żeby było doświetlanie zakrętów pobierane z kąta skrętu ?
W oryginale ten moduł (HCM) odpowiada za ksenony z poziomowaniem i doświetlanie zakrętów.
W oryginale ten moduł (HCM) odpowiada za ksenony z poziomowaniem i doświetlanie zakrętów.Mam właśnie ksenony, jest poziomowanie i nie ma doświetlania, albo ja czegoś nie widzę :-(
i nie ma doświetlania
Doświetlanie powinno być realizowane w reflektorach głównych.
Doświetlanie powinno być realizowane w reflektorach głównych.Kręciłem kierownicą na postoju i w głównych reflektorach nić się nie włącza.
Kręciłem kierownicą na postoju ...
I zapewne do tego w dzień, bez zasłonięcia czujnika zmierzchu...
No to co się miało włączyć doświetlanie???
To nie jest jakiś VW czy nie daj boże Skoda - co to sobie "życie doświetlają dzień czy noc bez różnicy"...
Powinna się zaświecić żarówka najbardziej na zewnątrz reflektora (ta pomarańczowo zaznaczona).
I zapewne do tego w dzień, bez zasłonięcia czujnika zmierzchu...
No to co się miało włączyć doświetlanie???
To nie jest jakiś VW czy nie daj boże Skoda - co to sobie "życie doświetlają dzień czy noc bez różnicy"...Tedi_k,
rozumiem, no nie jest to vw ani skoda, tylko Kuga.
Chyba już wiem gdzie jest problem. W innym wątku pisałem, że mam problem ze światłami dziennymi, bo po przekręceniu na auto nie zapalają się światła mijania wieczorem. Poradziłeś mi wtedy żebym się skontaktował z kolegą z Węgrzc koło Wieliczki. Byłem u kolegi i powiedział, że za włączanie świateł mijania w pozycji auto jest odpowiedzialny czujnik ten na środku deski i dodatkowo czujnik zmierzchu na szybie. Szyba była wymieniana przez poprzedniego właściciela i kolega z Węgrzc powiedział, że albo są gdzieś wypięte kable lub czujnik jest do wymiany. Jeszcze tego nie naprawiałem, więc pewnie przez tą usterkę nie ma doświetlania. Jak usunę usterkę, to napiszę czy wróciło doświetlanie.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Powinna się zaświecić żarówka najbardziej na zewnątrz reflektora (ta pomarańczowo zaznaczona).Ok, dziękuję za fotkę.
|