Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Doposażenie w radio SONY
focccccus 04-06-2018, 11:11 Witam,
Mam C-Maxa 2011r w wersji "GOLAS" a to to samo co Focus mk3 ;)
chciałbym go sobie troszkę doposażyć, mam złącze STN1170, którym można troszkę pozmieniać
Pierwsze co to chciałbym zmienić radio ze zwykłego na takie http://allegro.pl/panel-radia-ford-c....html#imglayer
Ma ktoś z tym doświadczenie?
Mam 2 liniowy wyświetlacz, który pewnie też muszę zmienić, a co z wiązkami i
"radiem wewnętrznym" na płyty? zostaje stare?
Będę wdzięczny za info
1. Jest już na forum mega obszerny wątek na ten temat.
2. Link, który zamieściłeś nie działa.
3. Potrzebujesz odświeżyć wygląd wnętrza czy po prostu brakuje ci funkcjonalności, np. bluetooth do spotify?
focccccus 04-06-2018, 11:58 1. Jest już na forum mega obszerny wątek na ten temat.
2. Link, który zamieściłeś nie działa.
3. Potrzebujesz odświeżyć wygląd wnętrza czy po prostu brakuje ci funkcjonalności, np. bluetooth do spotify?
Głównie chcę odświeżyć wygląd wnętrza,
smutno wygląda z tym zwykłym radiem, a SONY wygląda zdecydowanie lepiej.
Ponadto tempomat - ale to już potrafię sobie poradzić (znalazłem wątek).
Możesz kupić sam panel SONY i zamontować.
Ja tak zrobiłem bez wymiany CD i chodziło.
Oczywiście musisz pozmieniać ustawienia tak aby przyciski wszystkie chodziły 7/8/9.
Potem wyświetlacz wymieniasz i ładnie to wygląda.
Do wymiany powyższego - masz wszystkie wiązki, złącza itp. Nie musisz nic dokładać - tylko przepinasz i zmieniasz ustawienia. Jak już masz przyciski 1.2.3...8.9.0 to nawet w BCM nie przestawiasz nic. Będzie chodziło.
Szukaj tu: wymiana wyświetlacza (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=231448&page=2)
Samo CD równiez mozesz wymienić na lepsze ale UWAGA - te bardziej zaawansowane mają 2 wyjścia na Antenę!
jendrekmak 04-06-2018, 13:08 Możesz kupić sam panel SONY i zamontować.
Ja tak zrobiłem bez wymiany CD i chodziło. Trochę mi ręce opadają bo wygląd to nie wszystko w przypadku Sony. Główną zaletą tego radia jest lepszy dźwięk a "lepszy" wygląd to rzecz drugorzędna. No ale co kto lubi
focccccus 04-06-2018, 14:43 Z tego co widzę, kostka w obu radiach wygląda tak samo,
ja mam to zwykłe 6-przyciskowe.
Ustawienia radia zmienię focccusem 8.6 ?
Nawet Forscanem zmienisz.
focccccus 05-06-2018, 10:24 OK, to z radiem SONY już temat załatwiony, zamówione i czekam na dostawę,
dziś domówię wyświetlacz, podpowie mi ktoś z jakim numerem powinienem szukać?
Możesz kupić sam panel SONY i zamontować.
Ja tak zrobiłem bez wymiany CD i chodziło.
[...]
Witam
Mam pytanie - jak koledze współpracuje panel od Sony z modułem od "zwykłego" radia
W radiu Sony są przyciski, które nie występują w "zwykłym" radio
Chodzi mi o DISPLAY oraz DSP => co w przypadku użycia tych klawiszy
Po drugie - czy kostka do panelu z klawiszami, pasuje bez przeróbek?
pozdrawiam
Arturek
focccccus 10-06-2018, 18:03 Też jestem ciekaw i nadal szukam informacji jaki nr wyświetlacza muszę zamówić...
Hej! arturek
Kostka pasuje - wymieniasz stary panel/odpinasz kostkę przepinasz na panel SONY i działa.
Odnośnie klawiszy - nie umiem powiedzieć nie pamiętam, oraz podczas instalacji SYNC1.1 musiałem zaopatrzyć się w lepszy moduł radiowy BM5T-18C815-RL. Nie wiem czy od SONY - ale przyciski o których mówisz działają i funkcjonują.
focccccus - kilka postów wyżej pisałem gdzie masz wszystko opisane.
Szukaj tu: wymiana wyświetlacza (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=231448&page=2)
Jeśli Nie chce Ci się przeglądać całego wątku to ja mam taki: DM5T-18B955-GB
W dziale sprzedam jest kolega, który sprzedaje komplet SONY....
Witam
Ja w swoim Focusie mam fabrycznie Sony
Temat zainteresował mnie z innego powodu:
w rodzinie jest Fiesta mk7 ze "zwykłym" radiem
To mi podsunęło myśl zamiany tylko panelu, na Sony
ALE w Fieście mk7
pozdrawiam
Arturek
Panele są zamienne. Sprawdzałem panel zwykły z radiem Sony w B-maxie, czyli platforma Fiesty. Jak nie zapomnę, to sprawdzę zamianę między C-maxem i B-maxem, ale powinno działać.
Same radia też są zamienne miedzy modelami. Fiesta to to samo co C-max, a Focus co B-max - te same numery modeli.
BM5T-18C815-RL jest od Sony, które było dostępne w PL.
Przycisk DSP zadziała z radiem nie Sony, wywoła menu DSP. Display nie wiem jak się zachowa, ale w najgorszym przypadku nie zadziała ;)
Witam Klubowiczów,
Posiadam focusa mk3 w przedlifcie w wersji trend w radiem takim na 6 przycisków po prawej.
Chciałbym sobie wymienić radio na takie czarne SONY żeby to lepiej wygladało.
Pytanie podstawowe: były radia ze zmieniarką płyt CD tak, żeby wchodziło kilka płyt na raz ?
Z tego co kojarze to mondeo mk3 miało takie radio sony.
Bo jak mam wymienić radio ze zwyklaka na SONY bez zmieniarki i tylko dla wyglądu bo gra chyba nie warta świeczki...
Pozdrawiam
Nie było zmieniarek.
To sławne "sony" to tylko panel, cała "moc" siedzi w ACM czyli w srebrnej puszce.
Zmieniam takie radia jak na zdjęciu na lepsze przy okazji montażu fabrycznego BT Audio.
Słychać różnicę i nie ma wymogu żeby był to panel radia w piano black.
Masz na sprzedaż tą sławną puszkę, która siedzi pod panelem radia ?
dzwiedziu 16-12-2022, 13:39 To przedliftowe sony gra lepiej niż golas ale średnie poliftowe o niebo lepiej.
lukaszooo 16-12-2022, 15:00 Z tym niebem to bym nie szalał... ..
Dla zwykłego człowieka dla którego radio wydaje poprostu dzwiek czyli np dla mnie nie ma żadnej różnicy golas na 6 przyciskow VS golas z ACM od SONY, żeby taka różnice wyłapać trzeba być melomanem.....
Różnica jest ale też nie za wielka gdy jest fabryczne Sony z głośnikiem centralnym i Subem.
trzeba być melomanem.....
Zawsze przed wymianą radia odtwarzam ten sam fragment pliku do testowania audio, a potem po wymianie.
Każdy zauważa różnicę w dźwięku, widać nie trafił się jeszcze taki któremu słoń nadepnął na ucho.
thesperado 16-12-2022, 20:55 O jakości dźwięku już wspomniano, ale to jest subiektywne i dużo zależy od tego, czego słuchasz. Jestem po takim przeszczepie i różnica była nawet na bieda głośnikach, a po zmianie na te od radia SONY bas zauważalnie schodzi niżej choć głośniki szału nie robią dla audiofila.
Bo jak mam wymienić radio ze zwyklaka na SONY bez zmieniarki i tylko dla wyglądu bo gra chyba nie warta świeczki...
A pozostałe korzyści poza wyglądem panelu i wyświetlacza (ten 2 linie jest irytujący)?
Wymiana na SONY daje możliwość założenia zestawu głośno mówiącego, ten pozwala dodatkowo na streeming audio i polecenia głosowe, dostajesz dostęp do wiadomości tekstowych i tytułów utworów na płytach CD, wymieniony wyświetlacz jest czytelniejszy i w razie czego jest jak znalazł przy montażu czujników parkowania. Jak zakupisz ACM z DAB, to po wymianie anteny masz radio cyfrowe. Wiele pisano, że to nie DAB+ i w Polsce robić nie będzie, ale póki co działa. Niewiele tam stacji, ale jak słuchając np. trójki w analogu przełączysz na DAB to różnica w dźwięku jest ogromna. U mnie bieda panel nie był podświetlony na światłach skandynawskich, panel SONY jest. Korzyści po wymianie jest wiele, a zmieniarka, której nie będzie, to moim zdaniem jest korzyścią najmniejszą z takiej wymiany.
Witam serdecznie,
Przymierzam się od jakiegoś czasu do zastąpienia podstawowego modelu radia jaki posiadam w swoim F III wraz z zestawem Parrot na coś wyższego/lepszego.
Głównie zależy mi na lepiej działającym handsecie, opcja audio via Bluetooth też była by interesująca.
Samochód jest przed 'liftowym' tzw. golasem jaki był sprzedawany głównie dla firm, stąd pytanie czy poniższy zestaw, który znalazłem na allego lokalnie będzie zawierał wszystko co potrzeba?
https://allegrolokalnie.pl/oferta/ford-focus-mk3-radio-cd-fabryczne-komplet
Na szybko, wydaje mi się, że będzie brakowało chociażby mikrofonu z okolic lusterka.
Domyślam się, że wątków o podobnej treści jest dużo, jednak równie dużo jest różnych komplikacji wyposażenia w tych Focusach, stąd zdecydowałem się zadać pytanie o dokładnie ten wariant.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Drogo i do tego to tylko jednostka radia.
Brakuje jeszcze całego dodatku do BT.
Z marszu... radio zagra, ekran zadziała, część klawiszy nie będzie działać, USB zostanie niepodłączone.
Czyli to dopiero początek drogi.
krzysztofSJZ 14-05-2024, 15:21 Samochód jest przed 'liftowym' tzw. golasem
też miałem takiego golca z 2014, ale dzięki koledze Antej doposażyłem sobie w Navi, BT, antena GPS, oczywiście zmieniłem radio, Tempomat czyli zmiana na kierownicę z przyciskami, skóra, za jednym zamachem podłokietnik, no i wiązki przygotowane do zmiany, trochę kasy pękło ale jak na moje potrzeby opłacało się
Bump: będzie brakowało chociażby mikrofonu z okolic lusterka
na pewno, ja przykleiłem na szybę nie wyglądało to zle ważne że działało,i jeszcze wymieniłem lusterko na foto-chrom
doposażyłem sobie
Przyznasz że jak skladaleś sobie, to te "puzzle" nie były zbyt wymagające, a efekt przyjemny.
krzysztofSJZ 14-05-2024, 16:49 te "puzzle" nie były zbyt wymagające, a efekt przyjemny
oczywiście, początkowo myslałem że mnie to przerośnie ale z twoją pomocą poszlo w sumie gładko
|
|