Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wizualizacja czujników skrajnych tył
Cześć,
Jakiś czas temu montowałem oryginalną wiązkę wraz czujnikami parkowania do mojego Mondeo mk4 lift, który z fabryki wyjechał bez nich. Mam też wygraną wizualizacje parkotronika. Wszystko wydaje się być ok ale jest pewnie problem, mianowicie tylnie, skrajne czujniki parkowania pokazują jedynie 3 poziomy wykrywania, tj. szary (brak przeszkody), czerwony i czerwony z wykrzyknikiem. Brakuje właśnie zielonego i żółtego. Wszystkie inne czujniki są ok, pokazują wszystkie poziomy. W celu rozwiązania problemu przekładałem miejscami czujniki, ustawiłem kierunek itp., wszystko na nic. Może to kwestia, jakiś opcji w sofcie? Aktywacji czegoś? Może moduł bcm? Ktoś może miał podobną sytuację? Niby bardzo to nie przeszkadza, ale jednak trochę irytuje.
Widziałem, że ktoś już coś pisał o tym na forum, ale nie doczekał się odpowiedzi i temat umarł.
Będę wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam
Tomek
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Witam.Miałem problem z parktronic przestal dziala,okazalo sie ze padl moduł , wymienilem jest ok , ale problem jest tego tylu ,ze po wymianie przestala mi się wyswietlac wizualizacja.Czy po wymianie tego modulu musze znowu coś zmienic ?
yasiu.brzeg 01-10-2020, 14:24 Trzeba zaktualizować moduł.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Trzeba wgrać soft z obsługą wizualizacji do wymienionego modułu
Wysłane z mojego LM-V405 przy użyciu Tapatalka
Tylko i wyłącznie zaktualizować moduł parktronica fabrycznym softem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No to juz wszystko jasne ,to teraz musze szukac magika
dizel1982 01-10-2020, 17:51 A to jest jakiś fabryczny soft do conversa który wizualizuje parktronic? Mam oryginalnego conversa, samochód z 2012r, czujniki parkowania przód i tył, również oryginalne, żadne dokładki i takiej wizualizacji nie miałem i nie mam. Auto serwisuję w ASO więc zakładam że aktualizację softu wgrywają. Czy te wizualizacja to jakiś modyfikowany soft? Muszę poprosić w ASO żeby wgrali jakiś konkretny? Jak to działa?
radekg32 01-10-2020, 20:38 A to jest jakiś fabryczny soft do conversa który wizualizuje parktronic? Mam oryginalnego conversa, samochód z 2012r, czujniki parkowania przód i tył, również oryginalne, żadne dokładki i takiej wizualizacji nie miałem i nie mam. Auto serwisuję w ASO więc zakładam że aktualizację softu wgrywają. Czy te wizualizacja to jakiś modyfikowany soft? Muszę poprosić w ASO żeby wgrali jakiś konkretny? Jak to działa?
Żadne ASO Ci tego nie wgra........
Skąd jesteś ?
A to jest jakiś fabryczny soft do conversa który wizualizuje parktronic? ...
Kolega źle zrozumiał - Kolega jahjah miał WCZEŚNIEJ WGRANE OPROGRAMOWANIE NIEFABRYCZNE DO C+ z wizualizacją czujników parkowania. W przedliftach, by wizualizacja w niefabrycznym sofcie c+ działała, NIEZBĘDNE JEST ZAKTUALIZOWANIE STEROWNIKA CZUJNIKÓW SOFTEM FABRYCZNYM.
Z tego powodu nieporozumienie.
żadne dokładki i takiej wizualizacji nie miałem i nie mam
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6a8e6aa3bcc2.jpg (https://naforum.zapodaj.net/6a8e6aa3bcc2.jpg.html) https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d4b6fe0bd46d.jpg (https://naforum.zapodaj.net/d4b6fe0bd46d.jpg.html) https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fc19eafa6e17.jpg (https://naforum.zapodaj.net/fc19eafa6e17.jpg.html)
to można wgrać :)
Witam kolegów,
Mam problem z tylnymi czujnikami parkowania w swoim mk4.
Ale od początku jakiś czas temu podczas cofania pojawił się sygnał ciągły i i na wyswietlaczu brał wizualizacji czujników i kontrolka mrugała po czym zgasla. Myślę coś z czujnikami, po pod pięciu pod kompa błąd tylny prawy czujnik. Zdjąłem zderzak i sprawdziłem czujniki, wiązki i faktycznie kabelek przy kostce przy czujniku pękł urwał się zwal jak zwal nie stykał. Postanowiłem to zlutować, rozebrałem kostkę złutowalem złożyłem i zonk.
Czujniki działały nie rozłączyło ich ale skrajne tylne oba lewymi prawy działały tylko pozycjach zero jedynkowych. Na wizualizacji na conversie szare pola albo czerwone ewentualne czerwone z wykrzyknikiem. Środkowe dwa ladnie pokazują szary, zielony, żółty, czerwony i czerwony z wykrzyknikiem
Po po czytaniu trochę i rozmowie ze swoim mechanikiem doszedłem do wniosku ze może te moje luty coś nie teges.
Decyzja kupimy nowa wiązkę droga nie droga po chwili targowania się w Aso kupiona.
Numery identyko z moja stara wiązka. Dzisiaj wymiana była i nadal to samo. Środkowe pokazują różne pozycję, skrajne niestety nie.
Czujniki podcieniowe miejscami, te skrajne na środku działają w różnych pozycjach. Te że środka na pozycjach zewnętrznych na wyswietlaczu szare lub od razu czerwone. Brak pozycji zielonych i żółtych.
Błędów na komputerze nie pokazuje, czujniki same w sobie się uruchamiają przednie idealnie każdy czujnik działa w pozycjach szarą zielona żółta itd. Testując ręcznie zbliżając sie do auta każdy przedni czujnik działa idelanie i można wymusić ich działanie oddzielnie. Tylne te środkowe też ale zewnętrzne już nie.
Czy ktoś miał podobny problem i wie jak to ugryźć aby działało jak wczesniej.
Bo wcześniej działały idealnie i convers pokazywał wszystkie opcje zakresu ich działania na tylnych czujnik ach.
Z góry dziękuję za podpowiedzi bo już zgłupiałem.
Nadmienię że sprawa dotyczy mk kombi przedlift
Witam, udało się coś koledze w tym temacie zdziałać? Bo akurat mój ma fabryczne czujniki i jak uszkodziła się wiązka kabelek się urwał i po naprawie a potem wymianie wiązki na nowa mam podobny efekt skrajne oba tylne działają tylko w opcji wizualizacji szary czerwony i czerwony z wykrzyknikiem a wewnętrzne działają w pełnym zakresie
Podobny temat ale u mnie owszem convers był zaktualizowany ale wszystko działało do momentu pęknięcia przewodu, od momentu zluzowana i później wymiany wizami jest problem z zewnetrznymi tylnymi czujnikami które nie pokazują wszystkich stadium swojego zakresu pracy. Żaden moduł ani inne aktualizacje nie były wykonywane.
Bump: Chyba że podczas tej awarii wiązki coś Siadło w module i trzeba będzie wymienić moduł i wgrać od nowa soft
Bump: Ale czy jest to możliwe że na 8 czujników 6 działa idealnie a te dwa tylne skrajne źle żeby to była wina modulu
Mija czas a mnie te czujniki denerwują. Był u mechanika zaprzyjaźnionego który sprawdził mi czujniki i kazdy z tylnych czujników pokazuje jak zmieniają się odległości plynnie. Na każdym z tylnych czterech. Zakupiłem używany moduł i podmienilem i też brak poprawy. Na moje szczescie akurat miał takiego samego Forda na wymianę rozrządu i po uzyskaniu zgody właściciela postanowilem swój moduł podmienić (też miał przedlifta, numery modułu identyczne a i miał zaktualizowany comvers i była wizualizacja czujnikow). I tutaj zaskoczenie zarówno moj oryginalny moduł jak i używany w drugi aucie działały. Postanowiłem podmienić cale zderzaki i mój zderzak z wiązka u drugim aucie działały idealnie. Każdy z tylnych czujników pokazywał na wizualizacji i dźwiękowo każdy z etapów zbliżania sie do przeszkody. Zderzak z czujnikami z drugiego auta w moim działał jak mój wewnętrzne pełny zakres, zewnętrzne tylko szary, czerwony i czerwony z wykrzyknikiem. Pozostaje mi jedynie opcja że coś z aktualizacja conversa poprzez przerwanie wiązki się rozjechało w ustawieniach choć to bardzo dziwne. Nikt z kolegów nie miał takich problemów aby coś doradzić
|
|