Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana oleju w skrzyni M66
Czas najwyższy wymienić olej w skrzyni, tylko mam problem z jednoznacznym określeniem jaki mam wlać. Używając internetowego katalogu forda wychodzi, że powinienem wlać 75W80 (WSS-M2C200-C3) lub wg normy WSS-M2C200-D2, a używają dobierajek Castrol/Motul/Millers sugerują 75W90. Czy ma ktoś informację jaki powinien w końcu być ten olej w skrzyni, oraz ile dokładnie go wchodzi?
Wysłane z niewybuchającego Szajsunga
Olej w automacie czy manualnej?
6 biegów manual, który występuje w 2.5t i chyba w 2.2 tdci. Nie spotkałem informacji na forum o tej skrzyni, wszyscy piszą o MMT6 która jest w 2.0 tdci.
W 2.2TDCi i 2.5T jest skrzynia M66. I tylko przy tych 2-óch silnikach. Jest to skrzynia Volvo. Znosi wyższe moce i momenty niż MMT6.
Mam taką samą skrzynię. Według Ecat (sprawdzone po VIN) u mnie nalezy lać SAE-75W80, WSS-M2C200-C3
Od: 19-02-2007 6-biegowa przekładnia mech. - M66, (-)"RO".
Przekładnia mechaniczna (M66) przeznaczona jest do pojazdów z napędem na przednie i na wszystkie koła i przygotowana dla wysokich momentów obrotowych.
Zwarta budowa umożliwia zamontowanie poprzeczne razem z silnikiem 2,5 l Duratec-ST (VI5).
Przekładnia ma sześć biegów do przodu.
Zalety:
•optymalne rozplanowanie biegów
•Niższe zużycie paliwa
•niski poziom hałasów ze względu na niskie prędkości obrotowe
Przekładnia ma cztery wałki - jeden wejściowy i trzy wyjściowe. (Patrz też rysunek na następnej stronie)
Wszystkie biegi, łącznie z biegiem wstecznym są synchronizowane
•Synchronizator pojedynczy- 4./5./6. bieg i bieg wsteczny
•Synchronizator podwójny - 3. bieg
•Synchronizator potrójny - 1./2. bieg
Przekładnia napełniona jest na cały okres jej eksploatacji olejem syntetycznym.
Nie ma żadnego otworu do sprawdzania poziomu napełnienia i dolewania oleju.
W serwisie stosowany jest olej przekładniowy Ford BO-VC o specyfikacji WSS-M2C200-C3.
Łączna pojemność wynosi 2,0 l.
Od rozpoczęcia produkcji przekładnia jest w fazie "Black Box", więc nie jest naprawiana.
Tyle z Etis.
Dzięki za informację teraz zostało tylko zdecydować jakiej firmy olej kupić [emoji6]
Szczerze? Lej Forda, albo Ravenol. ;) Ravenol kilka zł tańszy.
Tak ciekawości napisałem do ASO z zapytanie czy wymieniają oraz jaki olej powinien być zalany do przekładni. Odpisali że serwis nie przeprowadza takich czynności, co do oleju to napisali, że są 2 specyfikacje WSS-M2C200-C3 i WSS-M2C200-D2 ale nie widzą wg jakiej powinien być własny olej u mnie.
Ja zalałem:
https://www.petrostar.pl/oleje/oleje-przekladniowe/castrol/castrol-syntrans-fe-75w-1l,p1484507192
Ja mam teraz volvo z M66 i ostatnio zalałem Elf TRANSELF NFP 75W-80.
Na forum volvo doktoryzowali się na ten temat. Najbardziej chodzi o mosiężne synchronizatory i normę GL-4.
Wydaje mi się że sama wymiana oleju w skrzyni, przy powszechnym przekonaniu że ten olej jest wieczny, jest wystarczająca dlatego nie ma sensu się wdawać się w takie dyskusje.
Tak na marginesie ile oleju ci weszło, równe 2l ?
sens jest. bo jak zalałem syntransa to skrzynia chodziła średnio, zmiana na ravenola poprawiła sytuację, a całkowicie ją uleczył oryginał Forda. Przy normalnej jeździe różnicy nie było żadnej. natomiast przy pałowaniu jak najbardziej.
co do oleju to napisali, że są 2 specyfikacje WSS-M2C200-C3 i WSS-M2C200-D2 ale nie widzą wg jakiej powinien być własny olej u mnie.
Czy ktoś wie, który ostatecznie należałoby wybrać do Mondeo 2.5T? W czym tkwią ewentualne różnice między jednym a drugim?
RyszardaTrzeciaWaza 12-03-2019, 07:13 Ja mam teraz volvo z M66 i ostatnio zalałem Elf TRANSELF NFP 75W-80.
Na forum volvo doktoryzowali się na ten temat. Najbardziej chodzi o mosiężne synchronizatory i normę GL-4.
Dokładnie takim elfem zalewałem swoje stare volvo, z lat 90-tych ;-) Skrzynia pracowała wzorowo, ten olej był przyjazny dła molibdenowych cześci w skrzyni.
Ale z tego co pamiętam, do nowszych skrzyń 6 biegowych, był zalewany 75W-90. Np fuchs, który jest lany na pierwszy montaż do vagów.
Czy taki olej będzie dobry do 2,5t ?
https://intercars.pl/szukaj/WSS-M2C200-D2.html
Z ravenola powinien być mtf 2
dlugi91 dzięki. Wg katalogu Intercars, też tak wychodzi jak mówisz. Zamówiony :)
Marcin0991 05-04-2021, 12:57 Czy w skrzyni M66 w 2.2 TDCi Nie ma żadnego otworu do sprawdzania poziomu napełnienia i dolewania oleju?
Jest, u góry otwór kontrolno wlewowy, do spuszczania też jest, identyczny, oba dostępne po zdjęciu nadkola. Do swojego wlewałem Castrola 75W FE, biegi wchodzą rewelacyjnie.
Marcin0991 06-04-2021, 10:17 Dzięki
Bump: A jaki tam klucz potrzebny?
Bump: I czy bez kanału da rade to zrobić po ściągnięciu nadkola?
Musi być kanał lub podnośnik, trzeba zdjąć osłonę pod silnikiem. Klucz zwykły płasko oczkowy lub nasadowy 24 albo 27 nie pamiętam.
Marcin0991 06-04-2021, 14:16 A do samego sprawdzenia poziomu oleju dla rade bez kanału lub podnośnika?
Da radę, tylko trzeba pamiętać aby po zdjęciu koła ustawić auto w poziomie, jakby stało na kole.
Marcin0991 06-04-2021, 15:36 Dokładnie :) dzięki za informacje
Marcin0991 10-04-2021, 13:27 Do samego sprawdzenia oleju nie trzeba ściągać nadkola wystarczy grzechotka, dwie przedłużki i nasadka 24
Za dużo marek aut naprawiam, pokićkało mi się, sorki za wprowadzenie w błąd.
drdjmike 01-03-2022, 20:26 Odkopię temat.
Pacjent- Mondeo Mk IV 2.5T, skrzynia M66 (Volvo).
Do Mondeo olej wg wszystkich dobieraczek 75W90, np.
RAVENOL VSG SAE 75W-90 / TITAN SINTOPOID LS SAE 75W-90
Do Focusa, S-max-a i Kugi dobieraczki podają 75W
Do Volvo V50 do 2007 roku 75W80 a już 2007-2012 75W
Volvo V70 III taki sam podział jak przy V50.
Oleje wg VIN-u mojego mondeo jak na zdjęciu.
Obydwie normy, które są na zdjęciu wg vin spełnia RAVENOL MTF-2 75W80 więc póki co najbardziej skłaniam się ku niemu.
Siedzę w branży, ale tutaj zgłupiałem a chciałbym zalać coś na czym będzie najlepiej skrzynia pracowała 😜
Wiem, że Fordy lubią czasami ori płyny, ale to w sumie zespół napędowy z Volvo...
Co lejecie i jakie odczucia?
I jeśli chcecie napisać "oryginalny" czy "Ford" to określcie proszę jaki bo z tego co patrzyłem na szybko i jest 75W FE ; 75W90 BO ; a ten z numerem 1382914 to BO-VC 😅
Czy jeszcze inna opcja, którą najmniej biorę pod uwagę- nie wymieniać skoro skrzynia chodzi dobrze ?
RyszardaTrzeciaWaza 20-07-2022, 06:04 skrzynia M66 (Volvo)
Jako iż jestem posiadaczem takiego zestawu w V70, napiszę dla potomnośći że olej powinien być taki:
https://ford-esklep.pl/olej-przekladniowy-ford-75w-fe-1l-wss-m2c200-d2-2593461--1547953
75W fe.
Można też oryginalny volvo, ale jest droższy więc nie widzę sensu dopłacać za sam znaczek na butelce.
yaro8558 21-07-2022, 20:09 ja polecam olej
https://www.ravenol.pl/oleje-przekladniowe-mtf-professional-line/1962-RAVENOL-MTF-3-SAE-75W-4014835719811.html
po zalaniu tego oleju moja skrzynia odżyła.
Witam!
zamierzam wymienić olej w Mondeo mk4 11r, 200km 2.2l. Niestety w instrukcji/książce nie ma informacji ile skrzynia przyjmuje oleju i jakiego. Z internetu odnalazłem informację, że powinien to być 75W FE WSS-M2C200-D2. Czy to prawda? Nie odnalazłem informacji na ile litrów się przygotować.
|
|