Zobacz pełną wersję : Ford Focus ST czy Leon Cupra?

Hooch180
27-06-2018, 12:43
Witam.

Zdałem Sobie sprawę, że wydaję na mechanika więcej niż wyjdzie mnie rata leasingu.

Posiadam w tej chwili (pacz opis).

Mój budżet to około 80k. Zastanawiam się na Focusem Mk3 ST. Ale kumpel z pracy polecił mi Leona Cupra. Na papierze dość podobne samochody w podobnej cenie.

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś ma porównanie. Co polecacie? Wiem, że to jest forum Forda i raczej polecicie Forda. Ale mimo wszystko chciałbym usłyszeć wasze opinie.

Z góry dzięki za konstruktywną dyskusję.

krzysiek47
27-06-2018, 13:17
Po przeczytaniu nasuwa mi się jedno pytanie: To ile Ty wydajesz na tego mechanika i jaki jest powód, że cały czas on tam się znajduje? Zadaję to pytanie, bo jestem trochę w szoku, że tak możesz pisać.

edmun
27-06-2018, 15:31
Myślę że koledze chodziło że zamiast pchać się w ciągłe naprawy tego co ma obecnie,
to wyjdzie taniej wziąć coś nowego i nie przejmować się mechanikiem na dłuższy okres czasu.

Podobnie miałem sam, gdzie w MK2FL miałem zawieszenie, opony, klimę, sprzęgło powoli do zrobienia
i wychodziło mi że przez najbliższe kilka miesięcy będę musiał w kółko prosić szefa czy mogę przyjechać później do pracy,
bo odstawiam auto do mechanika.
Do tego koszt taksówki z zakładu do pracy, z pracy do zakładu itp itd.

A potem jest jak jest, że mechanik jak wejdzie pod spód to dzwoni
i mówi że wie pan co - kiedy pan ostatnio to zmieniał? Bo też przydałoby się zrobić jak już tam jesteśmy..

I kasa leci a jeździsz starszym autem w którym z racji przebiegu i wieku będzie coraz więcej takich drobnostek które "warto zrobić" jeśli myślisz żeby sobie to auto zostawić na kolejne 100 tyś km.

Stąd myślę, że miałem podobną sytuację i sprzedałem MK2FL,
kupiłem młodszego MK3 na raty i mimo że płacę miesięcznie jakąś tam ratę,
to przynajmniej nie jeżdżę do mechanika bo nie ma potrzeby.

Co do ST a Cupry.

ST masz w wersji benzynowej jak i w dieslu, Cupra to 286 KM 5.7s do setki w DSG i 5.8 w manualu.

Trochę Cuprze bliżej RS niż ST, jednakże nie pod względem prowadzenia bo w Seacie jednak ciężko o ładne przekazanie co się dzieje pod kołami na kierownicę. Ale ma dyferencjał.

No i jeszcze pytanie o której wersji Cupry mówimy: 261KM, 276KM czy ta nowsza 286KM.

krzysiek47
27-06-2018, 16:10
edmun wiem o co koledze dokładnie chodzi:razz: Ja jeżdżę używanymi autami, obecnie mój Focus ma 12 lat, kupiony od kogoś w Polsce i kasa, którą w niego wkładam, są to rzeczy eksploatacyjne lub moje widzimisię :P tylko i wyłącznie stąd moje pytanie było dlaczego aż tak dużo kasy.......

A co do tematu i wyboru..... postawiłbym na ST, oczywiście ze względu na jakieś tam przywiązanie do Forda :razz:

Hooch180
27-06-2018, 20:38
jaki jest powód, że cały czas on tam się znajduje?
Za 2 miesiące: sprzęgło i dwumasa
Za 1 miesiąc: regeneracja maglownicy
Ten miesiąc: Całkowite rozszczelnienie klimy
1 miesiąc temu: Całkowite rozszczelnienie klimy
2 miesiące temu: Wymiana tuleji
3 miesiące temu: Całkowite rozszczelnienie klimy
4 miesiące temu: Swożnie przód
5 miesiące temu: Łożysko
6 miesięcy temu: Elektropneumatyczny zawór klap wirowych
7 miesięcy temu: Luźne klapy wirowe
8 miesięcy temu: Termostat i rolka napinacza
9 miesięcy temu: Klima...
Wcześniej był generalny remont silnika.

To ile Ty wydajesz na tego mechanika
Może nie tyle co rata, ale nie wiele mniej.

w kółko prosić szefa czy mogę przyjechać później do pracy,
Dokładnie to. Mam już dosyć ciągłego oddawania samochodu (raz na miesiąc) do mechanika.

mój Focus ma 12 lat
Mój ma już 13 i po prostu zaczął się kończyć.

Co do Seata, to widzę że w tych granicach co są fajne STki (60-80k) to Seatów za bardzo nie ma. Poza tym wizualnie to auto mi trochę nie pasuje.

Raczej pójdę w stronę ST. Docelowi i tak widzę za parę lat RS.

P.S. Pytanie trochę z innej beczki. Czy do ST'ka da się dorobić aktywny tempomat?

latar
27-06-2018, 20:40
Jako nie trzeci samochód w domu to nawet nie zastanawiałbym się nad czymś co nie ma automatu. Także tego...2.0TSI w Cuprze i DSG to obłędne połączenie. O ile jest sucho.

Kubuch
27-06-2018, 20:52
Za 80 tyś zł to ani Cupra ani ST nie będą nowe tylko paroletnie/upalane i do raty leasingu może dojść tak samo jak teraz miesięczny ryczałt u mechanika. Kup sobie za te pieniążki nowego kompakta i śpij spokojnie. Taki 1,5 EB lub 1,4 TSi i tak będzie latał w porównaniu do 2L Durateca ;)

piotrek305
27-06-2018, 21:44
Za 80 tyś zł to ani Cupra ani ST nie będą nowe tylko paroletnie/upalane i do raty leasingu może dojść tak samo jak teraz miesięczny ryczałt u mechanika. Kup sobie za te pieniążki nowego kompakta i śpij spokojnie. Taki 1,5 EB lub 1,4 TSi i tak będzie latał w porównaniu do 2L Durateca ;)

100% racji.. :) tylko nowe.

latar
27-06-2018, 22:59
Uuuuu, racja. Takie fury to nowe albo z baaardzo pewnego źródła..

AstraC
28-06-2018, 07:35
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-ford-focus-1-5-ecoboost-182-km-m6-st-line-black-kombi-wyprzedaz-ID6zThgE.html
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-5-ecoboost-150kmtitanium-business2-winter2-nawi-opcje-duzy-rabat-ID6AvKo6.html
I masz spokój, po gwarancji chip na 200KM i smigasz.

Hooch180
28-06-2018, 09:45
Faktycznie te 3-4 letnie STki mogą być zajechane. Z jakiegoś powodu ktoś je sprzedaje w cenie 80k. Może faktycznie będzie lepiej teraz wziąć 1.5 EB.
AstraC - Ile taki tuning kosztuje?

P.S.
Zastanawiam się jeszcze czy nie wziąć z automatem skoro i tak wezmę "cywiliną" wersję. Lepiej Benzynę z zwykłym automatem czy diesla z PoserShiftem?

edmun
28-06-2018, 09:54
Odwieczne pytanie na które nigdy nie jest łatwo odpowiedzieć :)
Patrząc na linki od kolegi wcześniej to bym się nawet nie zastanawiał między tymi dwoma i brał tego w wersji black edition. Nie dość że kombi to już jest na 182KM.
Chip to 1000 zł? (nie znam polskich cen dokładnie) Możesz jechać na hamownię (np. tuneforce) i tam wgrywają nową mapę ECU, lub kupujesz gotowca typu Bluefin i nawet jeśli "program" zostanie nadpisany oryginalnym, to możesz wgrać ponownie samemu.
Różnica oczywiście jest że jak ktoś stoi manualnie, to wychodzi zazwyczaj delikatnie lepiej.

AstraC
28-06-2018, 13:42
Hooch180 pytaj np. heko, ale z tego co kojarzę to koło 1200zl. I jak czytałem te 200KM zazwyczaj jest. Szczególnie ten Black edition dobry, nie ma co polować na używane 4 letnie ST w dobrym stanie bo to biały kruk.

Hooch180
28-06-2018, 13:51
W tej chwili już zdecydowałem. Będę jednak brał "Zwykłego" 1.5EB 150 lub 182 (bo z tego co widzę to to jeden kit po wgraniu orginalnego softu z 182).

Teraz się zastanowię tylko czy używany za 80k czy nowy (120k) za parę miesięcy.
AstraC i latar - Została mi jeszcze decyzja czy automat czy manual. Raczej wezmę do "cywilnego" automat. Natomiast chciałbym wiedzieć jakie są automaty w Focusach. Działa to ok czy są powolne, mulaste?

Co do benzyny czy diesla to raczej benzynę wezmę. Jeżdżę głównie po mieście a po autostradzie robię dziennie około 2x15km.

latar
28-06-2018, 14:10
Nie mam pojęcia co to za skrzynia siedzi w 1.5EB. Na pewno nie PowerShift.

Hooch180
28-06-2018, 17:44
Jeszcze mnie naszła myśl aby poczekać na mk4.

KrisN81
28-06-2018, 18:17
Faktycznie te 3-4 letnie STki mogą być zajechane.
Nigdy nie mialem Forda, planowalem kupic ST-ka z 2014/2015 roku ale to co tu czytam mnie przeraza. Czy auta marki Ford są aż tak kiepskie, że 4/5 letnie modele są już tak zajechane? Dla żony był/jest plan na Kugez 2014 z dieslem na pokładzie, ale chyba sprawdzę może Hyundaia ix35.

Kubuch
28-06-2018, 18:38
Czy auta marki Ford są aż tak kiepskie, że 4/5 letnie modele są już tak zajechane?

To nie jest kwestia jakości aut jako takich tylko kwestia jakości aut na rynku wtórnym w naszym kraju. Ja osobiście wolę nowe trochę słabsze i gorzej wyposażone niż bujać się nie wiadomo jak długo oglądając 4-5 letnie ulepy na wypasie ;)

wit1956
29-06-2018, 05:04
ST czy RS,nie kupują takich aut osoby które jeżdżą powiedzmy spokojnie najczęściej są po prostu butowane,każde auto nawet najlepsze można szybciutko zajeżdżić wszystko co się szybko kręci ,szybciej się zużywa.Mam sąsiada fana tych modeli ,u niego takie auto wytrzymuje góra trzy lata a obserwując styl jego jazdy to uważam że to i tak długo.

AstraC
29-06-2018, 10:18
Hooch180
Ja bym kupił tego black edition z mojego linka - z wyposażenia ma co trzeba, ciekawie wygląda, i ma dobry silnik. :one:

wit1956
29-06-2018, 18:47
Strasznie jarmarcznie wygląda,ale cóż ,o gustach się nie dyskutuje.