Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Jak działa Webasto
fanatyk81 18-09-2011, 19:14 Witam!
Czy ktos wie jak dziala nagrzewnica w tym pakiecie ? Chodzi mi o to czy nagrzewa plyn chlodzacy czy samo wnetrze? pojazdu bez silnika?
pozdrawiam Tomek
fanatyk81 19-09-2011, 07:08 odświeżam
Podpinam sie
Wie ktoś moze czy jeśli posiadam nagrzewnice PTC, to mogę ja uzupełnić do funkcji pełnego ogrzewania postojowego? na wyświetlaczu mogę PTC załączać i wyłączać oraz jest funkcja ogrzewanie postojowe lecz jest nieaktywne. Czy można uzupełnić to co brakuje i obsługiwać z coversa. Robił juz ktoś coś takiego:) pzdr
Witam.
Piszę w sprawie Forda Focusa mk3 1.6tdci 115km.
Posiadam w samochodzie ogrzewanie postojowe, raz włączyłem go bo chciałem zobaczyć jak to działa i udało się zaraz w aucie było gorąco.
Na drugi dzień chciałem to powtórzyć ale niestety już nic się nie dzieje są je zero reakcji.
Za pierwszym razem gdy włączyłem na ekranie pojawiła się informacja że ogrzewanie postojowe włączone a za drugim razem nic absolutny brak reakcji.
Chciałbym się dowiedzieć co jest Nie tak?
problem
Proszę poprawić tytuł swojego tematu na zgodny z zasadami Forum:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
Krótki poradnik jak to zrobić:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=262539
Dziękuję
Speedo
Przy 20 stopniach webasto się nie załączy , chyba do 15 można włączyć.
Właśnie wtedy co spróbowałem to było koło 14/16 stopni i też nie chciało działać.
W moim jak jest 15 to się nie włącza, znaczy ma być mniej.
Mam Webasto na ustawianie daty i godziny takie jak twoje czy masz może inne?
Pierwszy raz mam kontakt z takim czymś więc wolę zapytać
W focusach to nie webasto tylko eberspacher.
Ogrzewanie dodatkowe = dogrzewanie silnika, żeby szybciej osiągnął temperaturę - wtedy włącza się dopiero po załączeniu silnika.
Żeby włączyć jednorazowo to temperatura zewnętrzna musi być niższa (wydaje mi się, że u mnie dopiero poniżej 10 stopni startował... nie potwierdzę na 100% wartości), nie może być za mało paliwa oraz temperatura płynu chłodniczego nie może być zbyt wysoka.
Kolega ma chyba normalne webasto też, jak może datę ustawić. Ja mam webasto ( ustawianie daty ) jak i dodatkowe ogrzewanie silnika , które załącza się jak na dworze jest poniżej 5 stopni.
Dzięki bardzo za wyjaśnienie.
Pozdrawiam
martinoo_ 14-12-2022, 12:43 Witam,
Może zacznę od początku...
Wystąpił u mnie problem z EGR (klapka zacięta w pozycji otwartej), od jakiegoś czasu nie odczuwam wypalania się DPF, na zewnątrz śmierdzi spalinami, delikatnie strzela, puka z tłumika.
Samochód jest u mechanika przez duże M.
- wykręcony jest już DPF i jedzie do sprawdzenia/wyczyszczenia
- EGR będzie zaślepiony i wyprogramowany (prosiłbym bez komentarza, jest to moja decyzja)
- wtryski wyjdą na blat i pojadą do sprawdzenia
- nowe świece żarowe BOSHa
? zastanawiam się nad termostatem GATESa (wiadomo, nie trzyma temperatury...)
Do czego bije? Samochód po przejechaniu nawet 1km, czasem wystarczy też, że dłużej pochodzi na jałowy i zgaszeniu słychać przez około 10-20 sek jakby jakąś "dmuchawę", następnie przez 10-20 sek wydobywa się dźwięk jakby jakaś elektryka, nie wiem sam... Dźwięk wydobywa się z lewej strony, gdzieś za zbiornikiem płynu chłodniczego, gdzieś tam z tyłu silnika.
Dzwoni do mnie dzisiaj rano mechanik z zapytaniem czy mam webasto, mówię a gdzie tam... Użytkuje samochód trzecią już zimę, nic na ten temat nie wiem.
Dzwonił przed chwilą i mówi, że mam w ryja bo webasto jest, inaczej eberspacher i, że to właśnie ono się załącza i hałasuje. Nic z tych rzeczy, wcześniejsze zimy nie było tego hałasu "dmuchawy" jak i dźwięku elektrycznego. Chyba, że "webasto" jest zepsute.
Gdzie ono się wgl znajduję? (to informacja dla mnie, bo nie pytałem się Go)
Wydaję mi się, że starannie opisałem problem. Póki co, to robimy to co było w zamyśle, a z tymi dźwiękami i webastem, to nie mam pojęcia.
Napisałem mechanik przez duże M, bo na prawdę jest dobry, ale nie bawił się jeszcze z czymś takim.
Macie jakąś radę dla mnie?
renton26 14-12-2022, 16:55 Rozkoduj numer VIN swojego auta i będziesz wiedział.
Pod maską na pokrywie silnika powinna być naklejka z modelem Webasto jaki masz zamontowany.
martinoo_ 22-12-2022, 14:31 Dla potomnych, problem nie jest rozwiązany, aczkolwiek wiem co mu dolega.
Już tłumacze.
Zaślepienie EGRa, czyszczenie DPFa i sprawdzenie wtrysków swoją droga, miało być zrobione więc zadanie wykonane, ale problem z hałasem w komorze silnika, cykaniem z tłumika i zapachem ropy pozostał. Późniejsza diagnoza była nawet, że to wypalony zawór gdyż okazało się, że jeździłem na rozkodowanych wtryskach.
Otóż wystarczyło wyłączyć w komputerze ogrzewanie postojowe
(można było wyciągnąć bezpiecznik F17 jak dobrze pamiętam, ale jest połączony z czymś jeszcze i znikną Wam parametry spalania) hałas, smród i cykanie zniknęło. Dlaczego?
W tym silniku znajdują się dwie pompki: 1. pompka od webasto idąc dalej 2. pompka dopalacza.
Hałasowało webasto, śmierdziało i strzelało z tłumika bo pompka od webasto podawała paliwo do pompki dopalacza, z tym że pompka od dopalacza jest zużyta, prawdopodobnie ma wytarty w środku tłoczek i pod ciśnieniem przepuszczała żywe paliwo do tłumika, dlatego były te objawy. Mam numery tej części, tylko oryginał 1800 zł.
Samochód jak i silnik byłyby ok, ale jak człowiek zagłębi się w budowę DPFa w tym silniku to głowa mała...
Pachenko 23-12-2022, 20:50 Dołączę się do tematu. Też posiadam eberspacher ustawiany w menu zegarów. I nie mam pojęcia czy on mi pracuje. Ustawiając jednorazowe uruchomienie go podczas pracujacego silnika nie powoduje jego późniejsze załączenie i wnętrze jest zimne jak i płyn w układzie chłodzącym. Natomiast ustawiając opcje "teraz" mam wrażenie że obudowa pieca robi się ciepła. Macie jakieś pomysły jak to sprawdzić czy on działa? Teraz sezon zimowy a chciałbym po pracy mieć wstępnie ciepły silnik.
Rudyjerz 24-12-2022, 21:29 Jak odpalasz "teraz", to po wyjściu z menu ogrzewania postojowego pojawia się komunikat o tym, że grzanie jest aktywne (nie pamietam dokładnej treści).
Dodatkowo po krótkiej chwili słychać dość charakterystyczne dźwięki, które po jakimś czasie brzmią jak skrzyżowanie silnika odrzutowego i parowozu. Nie da się tego nie usłyszeć ani pomylić z czymś innym.
Zanim zaczniesz szukać co i jak to sprawdź czy wszystkie warunki włączenia ogrzewania są spełnione. Ogrzewanie nie włączy się jak jest zbyt mało paliwa (chyba na rezerwie), jak napięcie na aku jest zbyt niskie, a także jeśli było raz uruchomione i potem nie było zapłonu. Ja mam wrażenie też, że nie włączy się jak silnik jest w pełni nagrzany (ale to może być tylko wrażenie).
Pachenko 24-12-2022, 22:25 Co do warunków to uważam że je spełniam- pelen bak palilwa. Akumulator nowy z sierpnia tego roku.
Jak odpalasz "teraz", to po wyjściu z menu ogrzewania postojowego pojawia się komunikat o tym, że grzanie jest aktywne (nie pamietam dokładnej treści).
Żebyśmy się dobrze zrozumieli najpierw w menu zegarów zaznaczam opcję ogrzewanie teraz. Nastepnie włączam silnik i ten komunikat powinien się pokazać? Czy już na zapłonie i zaznaczając opcję powinien się pokazać?
Z tego co zauważyłem u siebie nic takiego się nie pokazuje.
Rudyjerz 25-12-2022, 17:11 Żebyśmy się dobrze zrozumieli najpierw w menu zegarów zaznaczam opcję ogrzewanie teraz. Nastepnie włączam silnik i ten komunikat powinien się pokazać? Czy już na zapłonie i zaznaczając opcję powinien się pokazać?
Eberspracher to ogrzewanie postojowe. Nie włączasz silnika.
Zaznaczasz opcję ogrzewaj teraz, wychodzisz z menu i powinien się pojawić komunikat. A po kilku, może kilkunastu sekundach powinieneś słyszeć że startuje (trudno te dźwięki opisać, ale wyraźnie je słychać w środku).
Pachenko 26-12-2022, 17:06 Oczywiście zaznajomiłem sie z instrukcją. I sądziłem że ustawianie czasów 1 i 2 oraz jednorazowo służy do ogrzania wnetrza i silnika za jakiś czas. A opcja teraz myślałem ze służy do ogrzania teraz ale włączonego silnika. Dzięki za tak trafną podpowiedź. Aż sprawdzę jutro czy u mnie uruchamia się.
Pachenko 28-12-2022, 15:09 Sprawdziłem i niestety ale nie uruchamia się.
Żadnego komunikatu na ekranie komputera pokładowego. Jak i żadnych dźwięków pod maską.
Rudyjerz 28-12-2022, 20:42 No to zostaje szukanie dlaczego.
Niestety ten system nie daje żadnego info dlaczego się nie włącza.
Pozostaje chyba tylko kabelek i zczytanie blędów.
|
|