Zobacz pełną wersję : [Transit Connect 2013-2022] Test przelewowy wtrysków - prośba o interpretację.
Witam.
Moje auto to Ford Transit Connect 1,8 TDCI.
Zrobiłem dzisiaj test przelewowy wtrysków, ponieważ auto na ciepłym silniku pracuje nierówno i jest problem z odpaleniem silnika gdy jest ciepły.
Bardzo bym prosił o interpretację testu. Czy wtryski są OK czy też któryś jest do wymiany.
https://images83.fotosik.pl/1108/5ab2c4053d2aa65amed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/5ab2c4053d2aa65a)
zbinek512 04-07-2018, 23:18 Odchylki moga byc do 30%. To sobie policz. Jak punkt odniesienia wez ten ktory przelal najmniej
Ale jak to interpretować?
Tam gdzie najmniej paliwa w menzurce to oznacza, że wtrysk jest OK?
Pytam bo z różnymi opiniami się spotkałem:
- tam gdzie najmniej paliwa w menzurce to oznacza, że nadmiar paliwa nie poszedł w przelew, a w cylindry (nie spalone paliwo)
- tam gdzie najwięcej paliwa w menzurce oznacza, że paliwo zamiast spalać się idzie w przelew.
Która opinia jest prawidłowa bo nie wiem kogo słuchać???
wojtekjanus 05-07-2018, 20:40 Zawór elektromagnetyczny we wtryskiwaczu nie otwiera paliwa które jest wtryskiwane do cylindra, tylko zmienia wartości ciśnień w komorze wstępnej i sterującej poprzez odpowiednie kanały i zastosowane w nich zwężki - i to dopiero powoduje uniesienie się iglicy i wtrysk paliwa. Jest to tzw hydrauliczny układ wspomagania otwarcia wtryskiwacza. Jeżeli zawór jest już wypracowany i nie zamyka się precyzyjnie, to pojawia się zbyt duży tzw przelew i ten hydrauliczny układ przestaje pracować poprawnie, precyzyjnie. Ponadto zbyt duże przelewy powodują spadki ciśnienia na szynie, bo pompa (najczęściej też już nieco wypracowana) nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego ciśnienia na szynie wg sygnałów wysyłanych przez IDM. Rozejście się wartości ciśnienia czytanego na szynie z ciśnieniem sterowanym przez IDM, powoduje wejście w tryb awaryjny.
Czyli: im mniejsze wartości przelewów na wtryskiwaczach - tym lepiej. Każdy układ wtryskowy (Delphi, Denso, Siemens, Bosch, Lucas itd.) ma określone maksymalne dawki przelewów dla konkretnego silnika. Co więcej - podawane są one dla próby przelewowej sterowanej przez tester (IDS) który w oprogramowaniu ma zaimplementowaną próbę przelewową. Podczas takiej próby silnik jest sterowany przez tester, nie pracuje tylko na wolnych obrotach, ale zmienia obroty w różnych zakresach, często nawet przekracza 3.000 obrotów. Dla silnika 2,0 tdci/Delphi przy takiej próbie maksymalny akceptowalny przelew wynosi 45 ml.
Ale także próby bez testera są mocno wiarygodne i warto je przeprowadzać (można parę razy przegazować silnik podczas takiej próby). Jeżeli te miarki na zdjęciu są wyskalowane w ml, to są to bardzo małe wartości. Ale jeszcze jest pytanie, ile czasu trwała próba? Jeżeli 4 minuty i są to ml, to wynik jest bardzo dobry...
Jeżeli więc masz problemy z wolnymi obrotami i z odpaleniem, to radzę zrobić diagnostykę układu wtryskowego IDS-em z kumatym diagnostą. Sprawdzi ciśnienia na szynie i dawki wtrysku, ewentualnie zrobi kalibrację układu wtryskowego. Mógł się nieco rozjechać.
Wymieniłem czujnik położenia wału (nie wałka rozrządu). Silnik jakby przestał nierówno chodzić. Następnego dnia wymieniłem filtr paliwa na Bosch (wcześniej zamontowany Filtron) i podczas wymiany filtra wlałem do niego Liqui Moly Diesel Spulung (do czyszczenia wtryskiwaczy). Był problem z odpaleniem ale zaskoczył. Kilka przygazówek (wg instrukcji) i stwierdzam, że brak falowania obrotów. Czyli co zrobiłem:
1) wymiana czujnika położenia wału,
2) wymiana filtra paliwa
3) odpaleniem silnika na czystym nierozcieńczonym Ligui Moly Diesel Spulung.
Niestety pozostał problem odpalania na ciepłym silniku. Odpala dopiero za 3-4 razem. Za każdym razem muszę kręcić po około 3 sekundy.
Do mechanika mam wstępny termin za 2 tygodnie.
mihau134 11-07-2018, 19:51 Niezapowietrza się przypadkiem ?
Nie. Gdyby się zapowietrzał to rano gdy jest zimny nie dałby rady odpalić.
Zbyniu123 11-07-2018, 20:13 Przez jaki czas nalecialo ci tyle paliwa do menzurek? Jak dla mnie to kazdy wtrysk do regeneracji, a pewnie padly dla tego ze pompa sie luszczyla i tez jest do wymiany.
Duzo opilkow w filtrze paliwa masz?
Sent from my LG-H870 using Tapatalk
Przez 4 minuty.
Starego filtra paliwa jeszcze nie rozpołowiałem.
Zbyniu123 11-07-2018, 23:36 Z tego co pamietam to w twoim silniku przez ten czas moze wyleciec max 30 ml na wtrysk
Sent from my LG-H870 using Tapatalk
marekwodniak 12-07-2018, 11:49 Wymień w tych 4 zaworki jak będziesz kupował to tylko orginały po okolo 260 zł .Dobre mają tu www gaz parts Bulowice mają wysyłke.
Kamykkamil16 01-08-2018, 11:16 Witam!!!
ze odpalasz za 3 czy 4 razem zawsze nie winny jest układ paliwowy przerobiłem ten temat,
a jak chcesz to sprawdzić to zrób tak:
odpal silnik na raz ale kręć dłużej i jak zobacz że pierwsze 2 obroty idą z oporem, i czy wo gule odpali.
zrób tak samo na ciepły silniku i opisz czy tak jest.
Witam!!!
ze odpalasz za 3 czy 4 razem zawsze nie winny jest układ paliwowy przerobiłem ten temat,
a jak chcesz to sprawdzić to zrób tak:
odpal silnik na raz ale kręć dłużej i jak zobacz że pierwsze 2 obroty idą z oporem, i czy wo gule odpali.
zrób tak samo na ciepły silniku i opisz czy tak jest.
kurcze, mógłbyś sprecyzować bo nic nie kumam 😀
Kamykkamil16 01-08-2018, 15:18 Po prostu nie cofaj kluczyka ze stacyjki i sprawdź jak długo kręcisz autem i czy z początku masz odczucie jak by miał ciężko za kręcić przez te pierwsze 2 sek zarówno na zimno jak i na ciepło.
to wtedy będę pewny na 100 procent co pacjentowi dolega.
Kręci bardzo dobrze.
Gdy z samego rana odpalam to łapie od razu - po 1 sekundzie.
Gdy ciepły to za pierwszym razem nie pali - kręcę 3 sekundy, wyłączam stacyjkę i kręcę drugi raz - wtedy najczęściej odpala (choć często z problemami). Zdarza się że muszę na ciepłym kręcić kilka razy po 5-8 sekund.
Kamykkamil16 01-08-2018, 17:23 w twoim przypadku
3 rzeczy do sprawdzenia
Przepływomierz , czujnik temp, rozrusznik
stawiam na rozrusznik nadpalony.
w twoim przypadku
3 rzeczy do sprawdzenia
Przepływomierz , czujnik temp, rozrusznik
stawiam na rozrusznik nadpalony.
A jak sprawdzić ten rozrusznik?
Kamykkamil16 07-08-2018, 23:38 Tutaj masz wszystko opisane co i jak z tą próbą PRZELEWOWĄ
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=76185
Witam po dłuższej przerwie.
Ostatnio w cieplejsze dni (było ich aż dwa dni), auto odpalało tylko od Plaka. Zamówiłem pompę po regeneracji (pomimo tego, że moja była regenerowana 20 tys km wcześniej). Wczoraj wymieniłem z kolegą pompę i problem z odpalaniem znikł. Pali od strzała. Przypomnę tylko, że zanim wymieniłem pompę to zdążyłem powymieniac wszystkie czujniki razem ze sprawdzeniem wtrysków (wtryski w stanie idealnym).
Także w moim przypadku była to pompa.
|
|