Zobacz pełną wersję : [Focus USA] Światła przeciwmgielne tył - USA

dudinet
04-07-2018, 18:06
Witam Wszystkich. Panowie, czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć coś na temat świateł przeciwmgielnych tylnych w Focusie mk3 z 2013 r.
Sprawa wygląda następująco.
Auto sprowadzone z USA.
Wersja se 2.0 wolnossacy, nadwozie hb.
Wymieniłem już przednie lampy na Eu, wymieniłem również włącznik świateł, ponieważ ori nie miał przycisku przeciwmgielnych i regulacji położenia świateł mijania. Teraz przyszedł czas na przeciwmgielne tył.
Po podłączeniu " nowego" włącznika po naciśnięciu św. przeciwmg. zapala się kontrolka w/w w zegarach, ale nie wiem gdzie mam się podłączyć z zarowką, tak, żeby działała pod fabrycznym przyciskiem. Znalazłem jakiś schemat, ale w/g niego pod ten sam pin w bcm jest podpięte przeciwmgielne - Eu i lub kierunkowskaz - NA, albo źle to interpretuję, albo znalazłem kiepski schemat. Nie mam również gdzie podpatrzeć, która cześć lampy ma realizować światło przeciwmgielne i czy tylko lewa strona ma się świecić czy obie. Szukam również informacji, czy taką instalację powinienem zrobić przez przekaźnik, niestety nigdzie nic nie znalazłem. Jeśli ktoś byłby tak miły i mógłby coś podpowiedzieć byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
Artur

dudinet
05-07-2018, 07:23
A może ktoś ma opis pinów bcm że wskazaniem, które to gniazdo

dudinet
05-07-2018, 22:19
Prośba, czy mógłby jakiś dobry człowiek wyjąć bezpiecznik nr 75 i zobaczyć czy tylne przeciwmgielne świeci.

tedi_k
05-07-2018, 22:35
...Focusie mk3 z 2013 r.
Auto sprowadzone z USA.
...

Nie ma opcji. Amerykańskie BCM nie mają wlutowanych elementów do sterowania tylnym przeciwmgłowym.
Nie da się uruchomić tego światła "metodą fabryczną". Po założeniu przełącznika świateł EU można uzyskać działającą kontrolkę na zegarach, ale światła się nie odpali.
W oparciu o komunikaty CAN informujące o włączeniu/wyłączeniu tylnego światła przeciwmgłowego (przednich też...), kolega Sławek orion512 opracował moduł sprzętowy sterujący światłami - co daje rozwiązanie "jak z fabryki", ale poprzez podłączenie dodatkowego "pudełka"

dudinet
05-07-2018, 22:54
Dziękuję za info, skontaktuję się z w/w kolegą.

dudinet
08-07-2018, 15:59
Niestety kolega Orion512 nie odpisuje, więc skoro po naciśnięciu przycisku przeciwmgielnych kontrolka się zapala, spróbuję rozkręcić włącznik i wcisnąć gdzieś tam mikro włącznik, który poprzez przekaźnik bistabilny włączy mi upragnione światło razem z kontrolką.
Niektórzy powiedzą pewnie, że to druciarstwo, ale wolę tak, niż dodatkowy włącznik.
Temat chyba do zamknięcia.
Pozdrawiam.
Artur.

orion512
09-07-2018, 09:16
Już odpisał :)

marchewa222
27-02-2019, 20:54
Wznowie trochę temat. Mam focusa ST USA 15 rok no i pytanie czy pojawiły się jakieś inne rozwiązania od czasu modułu kolegi Orion512? Kupiłem już przełącznik świateł EU

Rallyleg
09-05-2019, 20:43
marchewa222 rozwiązałeś w jakiś inny sposób lampę przeciwmgielna?

rafallbn90
16-05-2019, 16:30
Podpinam się pod temat :) Podzieli się ktoś swoim sposobem na lampę przeciwmgielną tylną? :)

leszcz
16-05-2019, 20:31
Nie ma opcji. Amerykańskie BCM nie mają wlutowanych elementów do sterowania tylnym przeciwmgłowym.

No jest opcja ;) zostało rozpracowane i działa .Widać na filmiku .

https://www.dropbox.com/s/th7r0cpbikhrt98/WhatsApp%20Video%202019-05-16%20at%2013.31.52.mp4?dl=0

tr3lik
17-05-2019, 09:58
A może coś więcej o tym że jest opcja i filmiku? jakaś instrukcja albo coś :)?

Mickl
08-07-2019, 20:14
Witam,
Mam podobną zagadke z moim Focusem (2014 hb titanium USA) czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć gdzie w dystrybucji europejskiej znajdują się światła przeciwmgielne ? Zestaw świateł czy inny zderzak ?https://photos.app.goo.gl/mLFYHvoLP89M4tB59

nouki
10-07-2019, 19:43
Witam.

Też mam forda USA 2017. Mam oprawkę lampy w zderzaku bez wkładu. Szukam rozwiązania jakiegoś by uruchomić lampę.

Pozdrawiam

andd11
02-08-2019, 18:20
Podpinam się też pod temat ale widzę że słabo komunikatywne to forum ������

tedi_k
02-08-2019, 21:58
... słabo komunikatywne to forum ...

Nie forum, tylko określeni Koledzy. A szczególnie jeden z Kolegów celuje w takich zachowaniach...:568:
Jak znam życie, to z dużym nakładem pracy wymienia się BCM na EU, programując go jako "Amerykana". Zabawa zapewne porównywalna kosztowo do zamówienia "modułu świateł przeciwmgłowych" konstrukcji Kolegi orion512 - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=283525
BTW - pracujemy nad prostszą i bardziej dostępną wersją tego modułu.
Prezentowany moduł działa bez problemu w autach FF3 USA, C-max Hybrid/Energi USA i Escape USA. Moduł wymaga wymiany włącznika świateł na wersję EU - stwarza to pewien problem w autach mających klawisz otwierania pokrywy bagażnika we włączniku świateł - nie ma takiej wersji EU i ta funkcja zniknie.

Sebol1708
18-11-2019, 20:46
No jest opcja ;) zostało rozpracowane i działa .Widać na filmiku .

https://www.dropbox.com/s/th7r0cpbikhrt98/WhatsApp%20Video%202019-05-16%20at%2013.31.52.mp4?dl=0

Witam
kolego ,,Leszcz'' mam prośbę możesz aktywować ten link albo podesłać na prywatną wiadomość .

Bump: Nie forum, tylko określeni Koledzy. A szczególnie jeden z Kolegów celuje w takich zachowaniach...:568:
Jak znam życie, to z dużym nakładem pracy wymienia się BCM na EU, programując go jako "Amerykana". Zabawa zapewne porównywalna kosztowo do zamówienia "modułu świateł przeciwmgłowych" konstrukcji Kolegi orion512 - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=283525
BTW - pracujemy nad prostszą i bardziej dostępną wersją tego modułu.
Prezentowany moduł działa bez problemu w autach FF3 USA, C-max Hybrid/Energi USA i Escape USA. Moduł wymaga wymiany włącznika świateł na wersję EU - stwarza to pewien problem w autach mających klawisz otwierania pokrywy bagażnika we włączniku świateł - nie ma takiej wersji EU i ta funkcja zniknie.

Witam
jaki jest koszt tego modułu

Sebol1708
29-11-2019, 22:15
Witam
wymieniłem włącznik ale u mnie nawet kontrolka się nie zapala jak u was więc co może być .

Lidek1
01-12-2019, 17:51
Witam
Ja rowniez szukam rozwiazanie tego problemu , mam Focus USA 2015 , jak uruchomic przeciwmgielen tyl ?, mam przelacznik swiatel EU i przeciwmgielna orginalna w zderzak , zapala sie kontrolka na zegarach ale nie wiem jak ogarac sygnal
czy ktos cos ??
Pozdr

nouki
12-12-2019, 11:03
Witam.

Panowie nie mogę znaleźć na schemacie co steruje i z którego miejsca przeciwmgłowym tylnym.
Przednie idzie przez bezpiecznik 75 wewnętrzny przekaźnik na piny złącza C6 -18-19.

Z góry dziękuje )
Pozdrawiam Maciej.

tedi_k
12-12-2019, 11:30
...
Panowie nie mogę znaleźć ...

Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem ten 2-stronnicowy wątek od początku...:roll::568:

nouki
12-12-2019, 17:16
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem ten 2-stronnicowy wątek od początku...:roll::568:

Wytarczy ze zrozumieniem przeczytać o co pytam :)
Schemat nie rozróżnia wersji ...
Jak fabrycznie jest to rozwiązane i z którego miejsca - która kostka który pin.

P.S Znalazłem C2-10-11.

tedi_k
12-12-2019, 20:53
...Schemat nie rozróżnia wersji ...

A kto takich głupstw naopowiadał?
Amerykańskie schematy nie mają narysowanego tylnego przeciwmgłowego a pis pinów 10 i 11 dla C2 (jak to kolega nazwał..) nie ma wskazanych żadnych przewodów na tych pinach.
Po prostu amerykańskie BCMy/schematy NIE OBSŁUGUJĄ tylnego p. mgłowego.

nouki
13-12-2019, 04:13
Kolega jak zwykle wszystko wie najlepiej..
Proszę wiec o schemat gdzie tego nie pokazują.
Schemat jest uniwersalny jak widać. Jest Europa i "not available"
Nie zmienia to faktu że nadal jest na schemacie.
Nie pytam czy obsługuje czy są piny czy....Pytanie było inne :)

P.S Ostatnio Kolega sugerował sam sobie :) by się przestać udzielać na forum może to jednak dobry pomysł był.

SRS
13-12-2019, 11:52
Kolega jak zwykle wszystko wie najlepiej..
w odróżnieniu od Ciebie @tedi_k (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=104268) napisał dokładnie jak jest.

Schemat jest uniwersalny jak widać. Jest Europa i "not available" tylko że pokazujesz teraz schemat do Focusa 2011-2015 , a ty masz auto 2017 i trzeba korzystać z schematów od Focusa 2015-2018 , a te do tego modelu są inne w europejczyku .

tedi_k
13-12-2019, 20:39
...
Proszę wiec o schemat gdzie tego nie pokazują.
...

Proszę bardzo. W załączeniu. Załączona strona schematu dla Focusa 2017 USA jest jedyna w dziale schematów zatytułowanym "fog lamps"
W odróżnieniu od kolegi ja pracuję na oficjalnych schematach Forda.
W związku z tym zazwyczaj "wszystko wiem najlepiej".:568::569:

nouki
14-12-2019, 06:24
Więc teraz można podsumować.

Właśnie moje pytanie było powiązane z tym że na schemacie usa nie jest opisane - czyli ciężko się domyśleć że "not available" to właśnie to miejsce ( napisałem więc że nie mogę znaleźć ).

Więc pytałem jak to jest rozwiązane oryginalnie z którego miejsca - nie pytałem o usa skoro tam nie ma. Pisząc "nie rozróżnia" miałem na myśli że nie będzie gdzie indziej fizycznie.

Mam jeszcze jedno pytanie trochę w innym temacie. Czy Bcm przykładowo F1DT-14A073-PF może mieć różne oprogramowania i wykonania ? Przykładowo w Usa nie ma opcji halogenów (świateł przeciwmgłowych) a w europejskiej wersji już ma. Czy jest to zawarte w innych oznaczeniach.

markokon
11-01-2020, 09:16
Ciekawy jestem kolego Nouki jak zakończyłeś sprawę tylnego pmg, dodatkowy moduł czy wymiana BCM ?

Aldik
15-01-2020, 23:13
Niestety kolega Orion512 nie odpisuje, więc skoro po naciśnięciu przycisku przeciwmgielnych kontrolka się zapala, spróbuję rozkręcić włącznik i wcisnąć gdzieś tam mikro włącznik, który poprzez przekaźnik bistabilny włączy mi upragnione światło razem z kontrolką.
Niektórzy powiedzą pewnie, że to druciarstwo, ale wolę tak, niż dodatkowy włącznik.
Temat chyba do zamknięcia.
Pozdrawiam.
Artur.

Dałeś sobie jakoś rade ? Opisz proszę. Chciałbym kupić włącznik EU i lampe w zderzak zamiast odblasku. Ale nie wiem jak to połączyć aby działało jak nalezy łącznie z informacja na zegarach :)

dudinet
26-01-2020, 11:11
Witam.
Zrobiłem same światła na żarówkach 2 włóknowych w miejscu świateł postojowych, jak włączam przeciwmgłowe światła świecą mocniej.
Sterowanie zrobiłem tak :
po zmianie włącznika świateł na europejski, po naciśnięciu świateł przeciwmgł. zapalała się kontrolka, więc połowa sukcesu już była, pozostało włączyć same światła.
Rozkreciłem cały włącznik świateł i tuż obok druków swiateł przeciwmgł. wywierciłem otwór w płytce i w tylnej obudowie włącznika.
do tylnej obudowy włącznika przymocowałem micro włącznik, tak żeby sam przycisk był we wcześniej zrobionym otworze. Z kawałka drutu zrobiłem coś w rodzaju popychacza, króry przechodzi przez zrobiony otwór w płytce i dochodzi do przycisku w mikrowłączniku.
w ten sposób naciskając przycisk św. przeciwmgł. zapala mi się kontrolka, a popychacz zwiera styki zamontowanego mikoiwącznika.
Kupiłem w necie przekażnik bistabilny ( ok 30 zł. ), czyli taki , który po chwilowym podaniu napięcia zwiera styki na stałe, po ponownym chwilowym podaniu napięcia rozłącza styki również na stałe.
Napięcie do zasilania cewki przekażnika wziąłem ze światła postojowego, minus do nadwozia, a napięcie do podania sygnału włączenia z bezpiecznika ( obojętnie który, ale nie mniejszy niż 10 A i taki , na którym napięcie pojawia się po prze kręceniu stacyjki ).Napięcie sterujące włączanie przekażnika podłączyłem do jednego bieguna zamontowanego mikroprzełącznika.
Drugi biegun do styku jednego ze styków przekażnika.
Drugi biegun styku przekażnika do lampy przeciwmielnej, drugi biegun lampy do nadwozia.
No i śmiga

markokon
26-01-2020, 18:07
Zrobiłem same światła na żarówkach 2 włóknowych w miejscu świateł postojowych, jak włączam przeciwmgłowe światła świecą mocniej.
Sterowanie zrobiłem tak :
po zmianie włącznika świateł na europejski, po naciś Działa, to dobrze, ale jak sprzedasz auto i komuś się zepsuje to chciałbym zobaczyć minę elektryka który to będzie naprawiał !
A nie lepiej wymienić BCM na taki który ma wyjście pmg i je uaktywnić w ccconf, przeważnie trzeba dołożyć pin do wtyczki i przecągnąć kabelek do lamp

tedi_k
26-01-2020, 20:53
....A nie lepiej wymienić BCM na taki który ma wyjście pmg...

Chętnie zobaczę tego, co to dokona "bez problemu"...:one:

markokon
26-01-2020, 21:06
Może nie bez problemu ale w moim mk3 taka operacja mi się powiodła i pacjent żyje, tylko trzeba kupić odpowiedni BCM i problemem jest przeciągnięcie kabelka. Sama konfiguracja nie jest trudna, trzeba zmienić na swój vin i ustawić konfigurację auta -to robiłem na stole Forscanem z wcześniejsza sesją z auta bo inaczej nie chce się łączyć bo nie widzi PCM.

lukaszooo
26-01-2020, 21:35
Kluczyki też dopisałeś Forscanem ????

markokon
26-01-2020, 21:38
Nie, klucze dopisane zostały po wmontowaniu modułu w auto chińczykiem SVCI

SRS
26-01-2020, 21:40
po wmontowaniu modułu w auto chińczykiem SVCI kablem SVCI , ale za pomocą idsa z dostępem :)

markokon
26-01-2020, 21:50
Wiele rzeczy można samemu zrobić, trochę zakupów na aliexpressie i trzeba tylko poczytać na ruskim forum drive2.ru tam wszystkiego można się dowiedzieć, dobre forum dla początkujących i zaawansowanych. Właśnie kupiłem kitajski interfejs UCDSa na eksperymenty za 119 zł na moje osobiste potrzeby wystarczy i rodzinkę obskoczy:p

dudinet
28-01-2020, 19:57
Działa, to dobrze, ale jak sprzedasz auto i komuś się zepsuje to chciałbym zobaczyć minę elektryka który to będzie naprawiał !
A nie lepiej wymienić BCM na taki który ma wyjście pmg i je uaktywnić w ccconf, przeważnie trzeba dołożyć pin do wtyczki i przecągnąć kabelek do lamp
Zrobiłem to na miarę swoich możliwości.

markokon
29-01-2020, 14:50
Zrobiłem to na miarę swoich możliwości. Oczywiście że dobrze, najważniejsze że działa, pomysł z przekaźnikiem monostabilnym jest OK i nie miałem zamiaru negować:one:. Wymieniłeś przełącznik świateł który komunikuje się po LIN z BCM, który dalej po can wysyła ramke danych np do IPC aby zapalił kontrolkę. Na tym forum wyczytałem że ktoś produkuje przekaźniki z elektroniką którą podpina się pod zasilanie i can aby sterować pmg (scalak reaguje na ramke danych od pmg i załącza przekaźnik). Nie znam ceny i namiarów ale rozwiązanie jest ciekawe pod warunkiem że can jest w bagażniku i nie trzeba się wpinać daleko i ciągnąc kabelków przez całe auto. Może ktoś zna cenę i poda namiary - może się kiedyś przydać. Pozdrawiam

nouki
28-03-2020, 18:54
Witam.

Ja zrobiłem takie coś.

Działa w skrócie tak:
Czeka na ramkę o włączonych światłach - zezwolenie na włączenie przeciwmgielnych. Jeśli już się pojawi to klawisze stają się aktywne.
Gdy wyłączę światła drogowe automatycznie wyłączają się przeciwmgielne i klawisze znów nie są aktywne.
Jedna kontrolka zapala się na liczniku - przednie tylne nie zapalają więc dodałem diody w klawiszach.
Nie czytam ramek can-u tylko samego procesora między linią lin.

Pozdrawiam

markokon
28-03-2020, 21:32
Ciekawe, a możesz podać więcej szczegółów co masz w tym pudełeczku na drugim zdjęciu?

lukaz92
29-03-2020, 17:36
Szwagier ma Focusa ZX4 USA i z tego co wiem to przełącznik świateł przeciwmgłowych ma umieszczony z lewej strony przy podłodze, nad pedałami.

nouki
30-03-2020, 19:11
Ciekawe, a możesz podać więcej szczegółów co masz w tym pudełeczku na drugim zdjęciu?

Nie mam za wiele zdjęć i są słabej jakości a już zamontowane.

Po prostu nasłuc***ę procesor wyłącznika między nim a układem translatora Lin.
Mam tam procesor Avr i 2 przekaźniki.

krystianen
30-03-2020, 20:52
Rozwiązanie ciekawe. Jak już łapiesz ramkę przeciwmgielnego to nie lepiej zrobić w oryginał? Mam namyśli kontrolkę ma liczniki i przekaźnik do lampy?

nouki
30-03-2020, 22:24
Rozwiązanie ciekawe. Jak już łapiesz ramkę przeciwmgielnego to nie lepiej zrobić w oryginał? Mam namyśli kontrolkę ma liczniki i przekaźnik do lampy?

Przełącznik ma powiedzmy skrótowo rs-owa komunikacja później idzie na lin, lin idzie do bcm gdzie przekłada na can do licznika.
Prościej i szybciej rozkminić ramkę z wyłącznika niż potok na Can-ie( jest tam naprawdę sporo informacji ).
Dodatkowo to by wymagało połączenia do Magistrali Can.
Magistrala działa w sposób ciągły co mogło by powodować konflikty podczas wysyłania - nachodzenie ramek - czyli kombinacje i gimnastyka.
Ja u siebie nie mam magistrali w bagażniku jak i instalacji przedniej i tylnej więc było prościej i mniej kombinowania po prostu jak kładłem kabel do czujników parkowania to w nim jest pociągnięty kabel światła na tył jak i przód.
Dodatkowo szukanie odpowiedniego polecenia do zapalenia na desce wymagało by ....czasu i samochodu wyposażonego fabrycznie lub wiedzy tajemnej :)

Pozdrawiam

sanczo17
12-04-2020, 13:58
witam

zbliża i się przegląd techniczny
i muszę podłączyć lampę przeciwmgielną

którędy powinien wychodzi kabel z nadwozia do lampy przeciwmgielnej?
czy poprzez wtyczkę która leci do tylnego zderzaka? (w niej jest PDC,BLIS,Keyless )
bo tak jest rozwiązane w focusie RS mk3 pin 9 i 10

jaką mam poszukać wtyczkę żeby pasowała do światła przeciwmgielnego tył focus mk3 lift
pasuje może od mk1?

lampa wygląda tak

https://i.postimg.cc/ZnGFhWnj/6d7d01db4ce2b7e386ea824fe5aa.jpg (https://postimg.cc/QKqWQxpW)

a wtyczka z mk1

https://i.postimg.cc/rpy89gjC/wtyczka-lampy-przeciwmgielnej-ford-focus-mk1-mazowieckie-warszawa-sprzedam-523083352.jpg (https://postimages.org/)how do i upload pictures (https://postimages.org/)

delosk8
06-10-2020, 23:52
Podpowie ktos jakiego przelacznika szukac z wlacznikiem swiatel przeciwmgielnych dla Forda C-max USA 2017 ?

tedi_k
07-10-2020, 11:01
... przelacznika szukac ...

Takiego od Focusa MK3 ze światłami AUTO i bez poziomowania ręcznego...
W ostateczności może też być z ręcznym poziomowaniem, bo działać nie będzie ale przeszkadza też mało... Za to takie są duuuużo tańsze - ot choćby ten za parę groszy - https://allegro.pl/oferta/wlacznik-swiatel-focus-mk3-9779287902