Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Strony : 1 [2] 3

atari
18-11-2019, 16:32
Mam pompę CR do regeneracji, (ewentualnie jakiś regulator cisnienia) ale daje cała do spr. Objawia się to tym że podczas hamowania silnikiem ciśnienie zamierzone jest dużo wyższe niż zadane, przez co występują szarpia podczas hamowania silnikiem, możliwe że ma to też wpływ na dpf. Zobaczymy czy coś się zmieni po naprawie.

rajman
18-11-2019, 16:36
Jaki to rodzaj szarpania? U mnie przy hamowaniu silnikiem jest objaw jakby bujania samochodem, niejednostajnego zwalniania. To coś podobnego?

atari
18-11-2019, 16:37
Tak, coś jakby co jakiś czas jakiś cylinder miał zapłon,

rajman
18-11-2019, 16:41
Jeśli porownujesz to do szarpania jak przy uszkodzonej świecy to u mnie jest jednak co innego.

atari
18-11-2019, 16:44
Ciężko to porównać, bo dzieje się to w czasie hamowania silnikiem, ale w każdym razie czuć że się coś dzieje. Jak myślałem że to egr, ale na odlaczonym jest to samo. Jak masz kompa spr sobie ciśnienie na szynie paliwa, są dwa pidy zadane i zamierzone. Powinny w każdym przypadku się pokrywać. U mnie podczas jazdy się pokrywają, ale przy hamowaniu silnikiem już ciśnienie zamierzone jest sporo większe niż zadane. I z tego co rozmawiałem z goście to te pompy nadają się do przynajmniej spr po 200tys km, mój ma 330. A że mam wycieki z niej to idzie Dos sprawdzenia.

luckyboy
18-11-2019, 17:19
Ciężko to porównać, bo dzieje się to w czasie hamowania silnikiem, ale w każdym razie czuć że się coś dzieje.

Mam to samo, dodatkowo poszarpuje delikatnie przy jednostajnej jeździe z niskimi obrotami.

atari
18-11-2019, 17:23
Podczas jazdy winny na 99%jest egr, możesz to potwierdzić poprostu go odłączając, ale podczas hamowa ia silnikiem egr nie może mieć wpływy na takie zachowanie

gregor75
29-11-2019, 01:44
Wtyczka od EGR jest gdzieś na widoku , czy trzeba się pogimnastykować , żeby się do niej dostać ?
U mnie Forscanem mogę odczytać tylko DPF Load , jak mógłbym odczytać wartość Soot ?
Jakby ktoś jeszcze napisał , od czego są te cztery ponumerowane wtyczki z "komiksu"dot montażu zaślepki , byłoby cacy .

Piter_Kr
04-12-2019, 16:06
Przymierzałem się do zakupu MK4 TDCI 140kM ale po lekturze dotyczącej DPF trochę wymiękam. Powiedzcie czy istnieje bezpieczna wersja diesla mondeo pozbawiona tych atrakcji DPF?

luckyboy
04-12-2019, 16:36
Przymierzałem się do zakupu MK4 TDCI 140kM ale po lekturze dotyczącej DPF trochę wymiękam. Powiedzcie czy istnieje bezpieczna wersja diesla mondeo pozbawiona tych atrakcji DPF?Mondeo bez DPF

Piter_Kr
04-12-2019, 16:41
Mondeo bez DPF

-ale tak raczej po 2010, żeby ruda nie żarła...

luckyboy
04-12-2019, 17:09
-ale tak raczej po 2010, żeby ruda nie żarła...Są firmy które ułatwiają życie.

Jarek_Lodz
15-01-2020, 21:39
Czy po czyszczeniu dpf (takim chemicznym na maszynie) trzeba coś jeszcze gdzieś zresetować ? Co sądzicie o takim czyszczeniu ?

Pozdrawiam
Jarek

luckyboy
16-01-2020, 17:00
Ja miałem regenerowany FAP w ten sposób, przejechane 20.000km i hula.

narc
31-01-2020, 10:05
Głupie pytanie. Mam kabelek z Viakena i Forscan. Jak sprawdzić DPFa? Mój samochód to Mondeo MK4 1.6 TDCI 2013. Dzięki za informacje.

karex
04-02-2020, 12:39
Zaślepiłem całkowicie EGRa kilka dni temu. Zrobiłem ok 700 km i na razie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Wypalanie ze wspomnianych przeze mnie cykli powyżej zmieniło się tak, że na 700 km miałem tylko 3 razy. Jazda i trasa i miasto, zarówno spokojnie jak i bardzo dynamicznie. Teraz mam najechane od wypalania 270 km i oba zapełnienia na poziomie 50 kilka %. Jutro jadę kolejne 400 km i zobaczę co i jak. Temperatury powietrza mam 5 do 10 stopni C więc komputer liczy normalnie.

Zrobiłem po zaślepieniu ok 7 tys. km i jest wszystko OK (zarówno miasto i autostrady, w tym dwa razy po 1 tys. km na autostradzie). Wypala co ok 500-700 km (na podstawie diody z dogrzewacza DPF). Już dawno nie podpinałem ELMa, żeby cokolwiek sprawdzać. Wszystko chodzi prawidłowo.

Wielkie dzięki za podpowiedzi w/s EGRa. U mnie pomogło.

max85
05-02-2020, 12:55
U mnie zrobione juz kilka tyś na zaslepieniu dystans 350-450km po miescie wiec jest ok - ale od ostatnich 2 wypalen zauwazylem ze po rozpoczeciu wypalania auto mi kopci mocno :( dodatkowo podczas jazdy (nie podczas wypalania) czuc z nawiewu spaliny.... juz umowiony do mechanika na sprawdzenie...

mial ktos tak ze po zaslepiieniu podczas wypalania dymil? (przy soot od 90 do ok 65%)...

atari
05-02-2020, 16:23
Dymienie przy wypalaniu nie jest niczym niezwyklym

karex
05-02-2020, 17:06
zauwazylem ze po rozpoczeciu wypalania auto mi kopci mocno
U mnie przy nalatanych ponad 300 tys. km, dymienie jest bardzo delikatne. W ciągu dnia słabo widoczne, najlepiej widać w nocy w światłach samochodu z tyłu. Nie miało wpływu zaślepienie. Jest tak samo jak było wcześniej.

dodatkowo podczas jazdy (nie podczas wypalania) czuc z nawiewu spaliny
Jeżeli w trakcie jazdy to dziwne, natomiast jeżeli na zatrzymaniu się, to może "popuściła" któraś śruba/uszczelka na kolektorze/układzie wydechowym.

Ale bardziej prawdopodobne jest, że powstała nieszczelność na łączniku elastycznym na wydechu, czyli ta siatka na wydechu ma małą dziurkę.

Ogólnie w dieslu na Common Railu "na słuch" dziurawego wydechu za bardzo nie słychać, po prostu nie jest jakoś głośniej.

max85
06-02-2020, 13:33
nie jest to lekkie dymienie- a naprawde dobry dym, wspolczuje jadacym za mna :/
Dzieje sie tak przez ok 1 minute wypalania.
Nastepnym razem sprobuje nagrac film.

Jeżeli w trakcie jazdy to dziwne, natomiast jeżeli na zatrzymaniu się, to może "popuściła" któraś śruba/uszczelka na kolektorze/układzie wydechowym.

Ale bardziej prawdopodobne jest, że powstała nieszczelność na łączniku elastycznym na wydechu, czyli ta siatka na wydechu ma małą dziurkę.

Ogólnie w dieslu na Common Railu "na słuch" dziurawego wydechu za bardzo nie słychać, po prostu nie jest jakoś głośniej.

wczoraj auto wyladowalo na podnosniku - nie znalezlismy ani jednego miejsca okopconego, jak na upartego spalin w aucie nie bylo czuc. nie znalezlismy zadnej nieszczelnosci.

Teraz musze troche pojezdzic i obserwowac. Jak tylko zrobi sie cieplej to "odslepie" egr'a i zobacze jak bedzie auto jezdzic (wymienilem map i maf).

Niestety brak garazu daje znaki - musze czekac na dobra pogode.

atari
06-02-2020, 13:50
Dalej twierdzę że to nic takiego, u mnie było nie raz, również nie raz widziałem jadąc autostrada jak mk4 wlaczalo się do ruchu to po chwili z komina poszedł dym, im dłuższe odcinki między wypaleniami tym więcej sadzy w nim, a im więcej tym bardziej może zadymic

max85
06-02-2020, 13:52
Dalej twierdzę że to nic takiego, u mnie było nie raz, również nie raz widziałem jadąc autostrada jak mk4 wlaczalo się do ruchu to po chwili z komina poszedł dym, im dłuższe odcinki między wypaleniami tym więcej sadzy w nim, a im więcej tym bardziej może zadymic mozliwe, auto dlugo stalo, a DPF zapchany - (po miescie 450km) :)

dyzmanikoś
06-02-2020, 19:58
Dziś jechałem za mondkiem który wypalał,może to Kolega wyżej...

max85
06-02-2020, 20:21
Dziś jechałem za mondkiem który wypalał,może to Kolega wyżej... Wrocław u mnie :) auto cały dzien pod domem :P

karex
07-02-2020, 09:20
Dziś jechałem za mondkiem który wypalał,może to Kolega wyżej...

Jeżeli to było na gminnej drodze k Zduńskiej Woli to za mną :P .
Akurat wczoraj na początku trasy mi wypalał to na próbę depnąłem go w podłogę i przykopcił. Niestety już trochę było na niebieskawo, cóż już teraz od wymiany do wymiany dwie podziałki mi schodzą na bagnecie. Więc gdzieś ten olej musi iść.

Natomiast jak jadę normalnie to trzeba się przyjrzeć, żeby zobaczyć dymienie przy wypalaniu.

maksimus
11-02-2020, 09:11
Witam koledzy.
Przejrzałem forum nie znalazłem podobnego tematu. Jeżeli przegapiłem przepraszam i bardzo proszę admina o przeniesienie.
Mam mondeo z 2010 roku 2,0tdci 140km przebieg 250k.
Problemem u mnie jest non stop wyskakujący komunikat o usterce silnika i z automatu brak mocy. Za każdym razem podczas jazdy po 2 - 3 km bez reguły wyskakuje błąd. Niedawno zaobserwowałem jak zjechałem do domu po krótkim przejeździe, auto rozgrzane, a usterka nie zdążyła wyskoczyć, że włączyło mi się wypalanie dpf. Zostawiłem auto na wolnych obrotach parę minut, po tym czasie podniosłem mu obroty na 2500-3000 i po paru sekundach wyskoczył komunikat usterka silnika i wypalanie zostało przerwane. Następnego dnia próbowałem powtórzyć sytuację, rozgrzałem silnik i zacząłem jeździć. Po kilku nie udanych próbach udało mi się wyczuć moment startu wypalania dpf zatrzymałem się na poboczu i pozwoliłem mu się na wolnych obrotach wypalić. Po tym procesie miałem 5 dni (ok 550km po mieście)spokoju z usterką silnika i brakiem mocy. I powrócił dramat od nowa. Błąd jaki mi tylko wyskakuje po odczytaniu to P 2263.
W marcu 2019 regenerowałem dpf, w sierpniu 2019 turbo, wymieniłem brązowy zaworek i czujnik na ścianie grodziowej (chyba różnicy ciśnień dpf). Samochód nie kopci nie dymi tylko brakuje mu mocy podczas komunikatu o usterce silnika.
Panowie bardzo Was proszę o jakieś wskazówki podpowiedzi, bo już naprawdę ręce mi opadają. Za każdą wskazówkę będę bardzo wdzięczny.
VIN WF0GXXGBBGAJ16277

atari
11-02-2020, 22:22
Zaslep na początek egr, jakie temp przy wypalaniu?

maksimus
12-02-2020, 07:45
Zapomniałem napisać, że egr też wymieniałem w tamtym roku. Temperatura, szczerze nie mam pojęcia, bo nie posiadam forscana (nawet nie umiałbym go użyć) a u mnie w mieście nie ma dobrego magika od komputerów, który by zbadał auto od A do Z.

karex
12-02-2020, 08:16
Zapomniałem napisać, że egr też wymieniałem w tamtym roku.
Nie ważne. Zaślep i tyle. Koszt z przesyłką ok 20 - 25 zł, masz na forum bardzo dobrą instrukcję krok po kroku. 1-2 godziny i zrobione.
Potem krótka trasa aby wygrzać układ wydechowy i się dalej zobaczy po kolejnych kilkuset kilometrach normalnego Twojego jeżdżenia.

maksimus
12-02-2020, 08:36
Oki spróbuję po niedzieli wykonać ten zabieg.

patryk9527
24-02-2020, 18:11
Witam. U mnie podobny problem, DPF wypala się co ~200km w cyklu miejskim, przy dłuższej trasie było ok 300km i podczas wypalania widzę w lusterku że przy przyśpieszaniu z niskich obrotów (poniżej 2000rpm) dymi na niebiesko, przy wyższych obrotach nie widać żadnego dymienia. Stan oleju jest cały czas taki sam, a niebieski dym najprawdopodobniej wynika ze spalonego oleju, ale dziwne jest to że dymi tylko przy niskich obrotach... Czy w Waszych przypadkach też podczas procedurze wypalania DPF widać niebieski dym?

radkor
26-02-2020, 20:29
Czy w Waszych przypadkach też podczas procedurze wypalania DPF widać niebieski dym?
U mnie czarno-szary z niskich obrotów. Na pewno nie niebieski. Przebieg 325 tys.km. Mam przedliftowy silnik z przedliftowym DPF.

bartecki92
27-02-2020, 08:21
U mnie czarno-szary z niskich obrotów. Na pewno nie niebieski. Przebieg 325 tys.km. Mam przedliftowy silnik z przedliftowym DPF.

Podpinam się, przedliftowy 2.0 130km, przy wypalaniu jeszcze ani razu nie zauważyłem nic w lusterku żeby kopciło. Ostatnio zaczął się wypalać chwile przed dojechaniem do celu i z ciekawości po zaparkowaniu wyszedłem i gazowałem, żeby zobaczyć czy jest jakikolwiek dym, ale nic nie zauważyłem, nawet podobnego do pary wodnej.

patryk9527
27-02-2020, 10:23
U mnie na postoju jak przegazuje to też nie dymi, tylko w trakcie jazdy

szczenka
27-02-2020, 11:16
Poliftowe 2.0 140 koni, w mieście wypala się tak między 350-450 km, jak strzele trasę to potrafi nawet i co 900 km.
Co do dymienia przy wypalaniu - zauważyłem, że na paliwie z orlenu podczas pierwszych 5-10 sekund wypalania pusci dymka-szary, na paliwie z BP-totalne zero, albo trwa to tak krotko ze nie jestem w stanie zauwazyć (start wypalania podczas jazdy objawia się u mnie takim minimalnym zmuleniem na sekundę albo i mniej)

Edi
27-02-2020, 16:27
U mnie czasami zauważę że lekko dymi, wypala się co jakieś 350-400 km paliwo tankuje na orlenie z bp źle doświadczenie mam więc tego nie sprawdzę.

patryk9527
27-02-2020, 18:04
W moim przypadku też zależy od paliwa - na polskim paliwie jeszcze krótsze interwały były między wypaleniami, czasami poniżej 200km, na niemieckim troche lepiej. Jeszcze zobaczę czy zależy od stacji bo zazwyczaj tankowałem na Aralu, dzisiaj zalałem na Shellu, zobaczymy czy będzie różnica ale jakość paliwa na tych stacjach to raczej porównywalnie to samo.. No ale dopóki nie wyskakują żadne błędy związane z DPFem to chyba nie będę się tym aż tak bardzo martwił, w Polsce może pokusiłbym się o pozbycie się problemu ale tutaj to raczej wole nie ryzykować bo kary są spore za takie rzeczy :D

Mirok1993
18-05-2020, 08:46
Witam
Prośba o pomoc w diagnozie. Spróbuje sklecić co się działo, choć w krótkim okresie dużo się działo.
Problem jaki u mnie występuje to wypalanie za wypalaniem, czyli zakończy proces wypalania i za jakiś 1km zaczyna ponownie (trzy warsztaty nie ogarnęły z czego jeden serwis forda).
Auto od 7 m-scy jest ze mna. W październiku został wymieniony dpf na zamiennik, ponieważ stary był częściowo stopiony (chip box). Długo nie pojeździł bo w grudniu zatarła się pompa wysokiego ciśnienia, uszkodziła wałek i oczywiście opiłki dostały się do układu paliwowego (tez wtryski), z bólem ale temat po 1,5 miesiąca ogarnięty. Po tych naprawach masa błędów że filtr zapchany wieć wylądował na czyszczeniu chemicznym, po czym był spokój na chwile.
Od paru miesięcy jest masakra:
Po skasowaniu wartości forscanem był spokój na jakieś 300km, po nim jak zaczyna wypalać to nie ma końcą, zaczyna-wypala-kończy i za moment zaczyna ponownie nie pomagała żadna dłuższa trasa, żadny styl jazdy (spokojna jazda czy pedał w podłodze).
Po czytaniu postów na forum postanowiłem sprawdzić i podmienić filtr na używany ori. Po zdjęciu starego okazało się że końcówka czujnika temperatury była wkręcona w cześć roboczą filtra. Zamiennik poszedł na reklamacje, coś z wymiarami im sie.......Myślałem że koniec problemów choć temp wydawały się ok przy wypalaniu. Spokój był ale tym razem na 600km. Obecnie komp nie wyrzuca błędów lecz wartości od ostatniego wypalania i średniego dystansu mocno rosną a nie maleją. Załamka...prosiłbym o jakąś pomoc w temacie.
https://zapodaj.net/add938a09894d.jpg.html
Dzienny przebieg 50-100km, 70/30 trasa/miasto.
Pozdrawiam
Miro

fido920
01-06-2020, 20:18
Witam w klubie.
Mam 2.2 mk4 200KM. Wcześniej do częstego wypalania dochodziło dymienie. Jak się okazało była dziura w plecionce, wspawana nowa plecionka. Byłem na mechanicznym/chemicznym czyszczeniu DPFa, wg majstra doczyścił się bardzo dobrze. Niestety dopala co 80-100 Km w mieście. W trasie nie zauważam wypalania bo auto jedzie i nie udało mi się wychwycić jak zachowuje się na wolnych obrotach...Przed czyszczeniem komp pokazał błąd systemu par jeśli dobrze pamiętam, ale przy wspawaniu nowego łącznika system par był czyszczony także...Prawdopodobnie nie sprawdzono jednak świecy w dopalaczu...Auto nie bierze oleju, nie wiem czy tak przyśpiesza 200KM bo innymi nie jeździłem, na pewno lepiej niż a4 130KM. Moim zdaniem spalanie średnie 8,8 to zbyt dużo (70%trasa, 30% miasto) średnio dynamicznie...Jakieś pomysły?

metall
07-06-2020, 11:02
Panowie czy zaslepiony egr ale nie wyprogramowany ma w ogole sens ?
I drugie pytanie, czy odpieta wtyczka z przeplywomierza (MAF) nie spowoduje.,że w ogóle nie zacznie procesu wypalania ?

karex
10-06-2020, 08:54
Panowie czy zaslepiony egr ale nie wyprogramowany ma w ogole sens ?
Ja mam tylko zaślepiony. Softu nie ruszałem. Diametralna poprawa. Szczegóły we wcześniejszych postach.

metall
10-06-2020, 10:26
Zaślepkę ma kolega pełną czy z otworkami ?

karex
10-06-2020, 13:20
Zaślepkę ma kolega pełną czy z otworkami ?

Kupowałem pełną.
Tutaj: https://allegro.pl/oferta/zaslepka-egr-2-0-tdci-ford-galaxy-mondeo-iv-s-max-6892607113

gaga123
10-06-2020, 17:34
a czy ktoś z forumowiczów kupił zaślepkę EGR do 2.0 TDCi 150 KM DW10F? W focusie to silnik T7DB

Mam częste wypalanie DPF, co ok 160-200km. Podejrzewam zawór EGR z powodu takiego:

EGR Valve Position Bank 1 - 27,45%
Rzeczywisty cykl pracy lub położenia EGR - 45,87%
Wymagany cykl pracy lub położenia EGR - 28,24%
Położenie zaworu obejściowego wymagane - 0%
Położenie zaworu obejściowego rzeczywiste - 19,99%

Pomiary robione na biegu jałowym po rozgrzaniu silnika
Na zimnym silniku położenie zaworu obejściowego wymagane 100%, a rzeczywiste 80%.
Chciałbym go zaślepić na próbę, natomiast nie mogę znaleźć takiej zaślepki

Edit. Aha no i zapomniałem dopisać. Jakichkolwiek błędów forscan nie pokazuje

metall
11-06-2020, 22:42
Kupowałem pełną.
Tutaj: https://allegro.pl/oferta/zaslepka-egr-2-0-tdci-ford-galaxy-mondeo-iv-s-max-6892607113

OK Dzięki. Napisz mi proszę jeszcze czy masz check na zegarach z tego tytułu?

robert1405
11-06-2020, 23:38
Ale to zaślepka do przedlifta, a kolega ma poliftowy.

Kupowałem pełną.

https://allegro.pl/oferta/105-zaslepka-egr-peugeot-citroen-ford-2-0-tdci-hdi-6052108090 do polifta dw10c taka kupowałem. Tamta ma inny rozstaw śrub.

metall
12-06-2020, 07:26
Oooo... Dzięki robert1405 . Napisz czy Ty jezdzisz z zaślepionym EGRem , czy masz bład na desce i co zyskałeś a co straciłeś przez jego zaślepienie.?

robert1405
12-06-2020, 08:18
Zaslepilem 2 dni temu, narazie nie zauważyłem ani plusów ani minusów. Błędów brak.

metall
12-06-2020, 09:38
Aaa...ok. Ja wlałem do paliwa STP do lepszego wypalania DPFa i obserwuję . Na razie co zauważyłem , że rano po odpaleniu spalanie chwilowe wynosi 0,8L a nie 1,2L. Silnik chodzi jak by ciszej i bardziej miękko. Jak wyjeżdżę cały ten zbiornik i nic nie wróci do poprawy czyli większych odległości między wypaleniami to biorę się za tego EGRa.
Zimą wypalała mi co 500-600 km a jak wiadomo EGR zimą przeważnie jest zamknięty więc może faktycznie to on się przyczynia do częstszych wypaleń. ...? Hmm

karex
12-06-2020, 10:03
Tamta ma inny rozstaw śrub.

U mnie do DW10C pasowała bez problemu. Tyle, że tą co Ty kupiłeś szybciej się założy :)

Ja przejechałem do tej pory z 8-9 tys. km.
Żadnego błędu.

Obecnie jeżdżę krótkie odcinki 7-10 km (do tego częste nie gaszenie przez 30 - 40 minut - taka praca chwilowo), to wypala mi co około 400 - 450 km.

metall
12-06-2020, 10:29
Obecnie jeżdżę krótkie odcinki 7-10 km (do tego częste nie gaszenie przez 30 - 40 minut - taka praca chwilowo), to wypala mi co około 400 - 450 km.
No to elegancko. A co ile wypalał przed zaślepieniem EGRa ?
Jedno pytanie mnie jeszcze nurtuje. Czy turbina nie cierpi przez zaślepienie EGRa ?
Podobno on ją rozpręża ...(nie znam się aż tak dlatego wole zapytać )

karex
12-06-2020, 11:06
A co ile wypalał przed zaślepieniem EGRa ?
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3186037&postcount=125

Czy turbina nie cierpi przez zaślepienie EGRa ? Podobno on ją rozpręża
Za to raczej odpowiada zmienna geometria i układ sterowania nią. Ale to tylko taka moja opinia - nie jestem specem w tej branży, więc nie biorę odpowiedzialności za moje wywody... :)

Kaka89
16-08-2020, 09:33
Witam
Prośba o pomoc w diagnozie. Spróbuje sklecić co się działo, choć w krótkim okresie dużo się działo.
Problem jaki u mnie występuje to wypalanie za wypalaniem, czyli zakończy proces wypalania i za jakiś 1km zaczyna ponownie (trzy warsztaty nie ogarnęły z czego jeden serwis forda).
Auto od 7 m-scy jest ze mna. W październiku został wymieniony dpf na zamiennik, ponieważ stary był częściowo stopiony (chip box). Długo nie pojeździł bo w grudniu zatarła się pompa wysokiego ciśnienia, uszkodziła wałek i oczywiście opiłki dostały się do układu paliwowego (tez wtryski), z bólem ale temat po 1,5 miesiąca ogarnięty. Po tych naprawach masa błędów że filtr zapchany wieć wylądował na czyszczeniu chemicznym, po czym był spokój na chwile.
Od paru miesięcy jest masakra:
Po skasowaniu wartości forscanem był spokój na jakieś 300km, po nim jak zaczyna wypalać to nie ma końcą, zaczyna-wypala-kończy i za moment zaczyna ponownie nie pomagała żadna dłuższa trasa, żadny styl jazdy (spokojna jazda czy pedał w podłodze).
Po czytaniu postów na forum postanowiłem sprawdzić i podmienić filtr na używany ori. Po zdjęciu starego okazało się że końcówka czujnika temperatury była wkręcona w cześć roboczą filtra. Zamiennik poszedł na reklamacje, coś z wymiarami im sie.......Myślałem że koniec problemów choć temp wydawały się ok przy wypalaniu. Spokój był ale tym razem na 600km. Obecnie komp nie wyrzuca błędów lecz wartości od ostatniego wypalania i średniego dystansu mocno rosną a nie maleją. Załamka...prosiłbym o jakąś pomoc w temacie.
https://zapodaj.net/add938a09894d.jpg.html
Dzienny przebieg 50-100km, 70/30 trasa/miasto.
Pozdrawiam
Miro

No to witam w klubie. Mam tak samo. Wypala 15-20 min. Przejade 2 - 3 km i znowu wypala. I tak w kółko. Wróciłem z trasy 450 km. Nie było chwili bez wypalania.

Walczę z problemem od roku.

Na początku lały wtryski - zrobiłem.

Potem rzygało turbo - zrobiłem/ regeneracja/ nowa grucha.

Dolot wyczyszczony.

Filtr DPF wymieniony na drugi używany z przebiegiem 100kkm.

Dopalacz wyczyszczony, świeca dopalająca nowa. Pompka sprawdzona.

Wszystkie filtry oleje rozrząd (pasek/ łańcych) nowy.

Egr wyczyszczony.

Czujnik DPF nowy.

Map sensor raczej OK, po odpaleniu pokazuje atmo..

Żadnych błędów. Load nie przekracza 29%. Temperatura wypalania oscyluje 525 - 575 st..

Wypalanie statyczne niby kończy ale komunikatem że przekroczono czas dozwolonego wypalania.

Zastanawia mnie jeszcze sprawa węzy od filtra do czujnika.

U mnie wąż z grubego przewodu filtra jest połączony z cienką rurką czujnika, czyli odwrotnie. Ale wiązka przewodów idzie tak że inaczej się podłączyć nie da ... jak zamienię przewody mam błędy o wartości podprogowej etc.. Jak jest u Was z tymi przewodami?

I jeszcze jedna sprawa. Po odpaleniu są wartości spalania etc.. Po włączeniu dopalania znikają, mam tylko kreski ...

Czy ktoś podpowie co można jeszcze sprawdzić?

A i zaślepiłem EGR. U mnie raczej bez różnicy.

Ktoś sugerował elektrozawory, ja też po zgaszeniu mam taki dziwny dźwięk jakby upuszczanego powietrza, czy to normalne?

KKA

draker90
23-08-2020, 22:39
Czy po usunięciu EGR z sterownika auta należy go zaślepic ? Czy wyłączony systemowo jest zamknięty na stałe

atari
24-08-2020, 06:19
Jest zamknięty, chyba ze nie domyka ibpuszcza trochę, lepiej zaślepić dodatkowo

draker90
24-08-2020, 06:20
W dw10c łatwe dojście czy trudne.

atari
24-08-2020, 07:48
Łatwe, sciagasz tylko przepustnice i wspornik przepustnicy, ile cie kosztowało usunięcie egr?

Mirok1993
26-08-2020, 17:12
No to witam w klubie. Mam tak samo. Wypala 15-20 min. Przejade 2 - 3 km i znowu wypala. I tak w kółko. Wróciłem z trasy 450 km. Nie było chwili bez wypalania.

Walczę z problemem od roku.

Na początku lały wtryski - zrobiłem.

Potem rzygało turbo - zrobiłem/ regeneracja/ nowa grucha.

Dolot wyczyszczony.

Filtr DPF wymieniony na drugi używany z przebiegiem 100kkm.

Dopalacz wyczyszczony, świeca dopalająca nowa. Pompka sprawdzona.

Wszystkie filtry oleje rozrząd (pasek/ łańcych) nowy.

Egr wyczyszczony.

Czujnik DPF nowy.

Map sensor raczej OK, po odpaleniu pokazuje atmo..

Żadnych błędów. Load nie przekracza 29%. Temperatura wypalania oscyluje 525 - 575 st..

Wypalanie statyczne niby kończy ale komunikatem że przekroczono czas dozwolonego wypalania.

Zastanawia mnie jeszcze sprawa węzy od filtra do czujnika.

U mnie wąż z grubego przewodu filtra jest połączony z cienką rurką czujnika, czyli odwrotnie. Ale wiązka przewodów idzie tak że inaczej się podłączyć nie da ... jak zamienię przewody mam błędy o wartości podprogowej etc.. Jak jest u Was z tymi przewodami?

I jeszcze jedna sprawa. Po odpaleniu są wartości spalania etc.. Po włączeniu dopalania znikają, mam tylko kreski ...

Czy ktoś podpowie co można jeszcze sprawdzić?

A i zaślepiłem EGR. U mnie raczej bez różnicy.

Ktoś sugerował elektrozawory, ja też po zgaszeniu mam taki dziwny dźwięk jakby upuszczanego powietrza, czy to normalne?

KKA
Hej
Najwiekszy problem, czyli to nieszczęsne wypalanie co chwile, jest ogarnięte. Pomógł koleka Totek2, z tego co tłumaczył, wgrał inny soft, specem nie jestem w tych sprawach...ale miałem najnowszy soft a On cofnął jakby dwie aktualizacje wstecz. Teraz po skasowaniu wartości dpf-a spokojnie 600km robie nastepnie 300km, i tu juz znow kuleje :(, bo następne co 30km choć różnica na wejciu/wyjsciu filtra na jałowym jest nizsza od 1kpa a przy obr ok 3tys 5-7kpa. Więc nie do końca mam jeszcze wszystko zrobione.

Pozdrawiam
Miro

Kaka89
30-08-2020, 11:28
30 km to i tak super. U mnie po wypalaniu przejeżdżam może 1 km i znowu ...

Mam drugi dpf, zastanawiam się, może wywiercić w nim 2" otwór na przelot i sprawdzić czy to coś da?

A można soft wgrać samemu?

KKA

rajman
30-08-2020, 12:12
30 km to i tak super. U mnie po wypalaniu przejeżdżam może 1 km i znowu ...

Mam drugi dpf, zastanawiam się, może wywiercić w nim 2" otwór na przelot i sprawdzić czy to coś da?

A można soft wgrać samemu?

KKAJak masz ucdsa to tak

Mirok1993
01-09-2020, 12:24

A jaką różnice ciśnień masz, zero pokazuje na zgaszonym?
Tez czujnik dpf-a wymieniałem na nowy, ale wartości szalały i reklamowałem, i z tego co pamiętam to przewód gruby szedł do wejścia grubego itd.

rafalxfiles
01-09-2020, 22:28
JAk masz Forscana to zrób reset wartości DPF i po nim Reset PCM.. daj znać czy pomogło...

gaga123
03-09-2020, 10:04
Podepnie swój temat.
Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie o co chodzi w moim dw10f?
Mianowicie, DPF load rośnie bardzo szybko (na odcinku 24km potrafi wzrosnąć o 16%), tym samym wypalanie następuje po 150-170km. Kiedy odepnę wtyczkę EGR, dpf load wzrasta znacznie wolniej, od wypalenia przejechałem 900km i DPF load był na poziomie 79%.
Przebieg mam 246 000. Wtryski nie były robione, EGR też nie, turbo też nie. Natomiast zastanawia mnie fakt, że tylko po odpięciu wtyczki DPF zapycha się w prawidłowym interwale. Czy EGR po odpięciu wtyczki A EGR jest zamknięty czy otwarty? Jeśli EGR zawieszałby się to rozumiem wyplułby błąd. MAF na wolnych obrotach z podpiętym EGR daje 7,8 g, na odpiętym EGR 13,4 g powietrza.
Błędów żadnych nie ma, czy to do wtrysków czy do EGR czy turbo. Nie wiem od czego zacząć.

Jeśli wtryski leją, to czy działanie EGR ma wpływ na to?

bartecki92
03-09-2020, 10:26
Odpięty EGR jest cały czas w pozycji zamkniętej. Jeśli podpięty sprawia, że DPF się zapycha, to znaczy, że EGR źle się domyka. EGRem steruje przepływomierz, więc albo przepływomierz walnięty, albo zabrudzony/uszkodzony EGR. Gdyby wtryski lały to DPF zapychałby się niezależnie od EGRu.

Wina leży tylko w EGR albo przepływomierzu, ewentualnie sterownik silnika, ale pierwsze dwie rzeczy padają częściej.

gaga123
03-09-2020, 10:38
bartecki92, bardzo dziękuję za odpowiedź. Pójdę w stronę wymontowania EGR i przepływki, zobaczymy w jakim są stanie. Dziwi mnie tylko brak jakiegokolwiek błędu ze strony przepływki czy EGR.
W warsztacie (z resztą znanym tu na forum), w którym był focus mówią, żeby zrobić wtryski i zobaczyć co będzie się działo. Niestety nie są to koszta rzędu 200zł gdzie można próbować, tylko chodzi tu o kwoty kilku tys zł.

bartecki92
03-09-2020, 11:39
Kup zaślepkę na Allegro za 17zl z kosztem przesyłki. Wyjdzie Ci 25zl z paczkomatem, odkręcasz 2 śrubki 10 wstawiasz zaślepkę i masz odpowiedź. To nie jest wygórowana cena za sprawdzenie EGRu i w zasadzie jedyna na tą chwilę ze 100% dokładnością. Gdyby to były wtryski to odłączenie EGR nic by nie zmieniło, a jak chcesz go wymontowywać to się naklniesz jak szewc na dolną śrubę mocującą EGR, chyba, że masz gumowe ręce.

atari
05-10-2020, 13:30
Może mi ktoś spr pid map, maf, tp, tp pct, vntp i najlepiej vss podczas wypalania? U mnie podczas wypalania musi minąć dużo czasu zanim zacznie spadac load, dopiero gdy soot spadnie na 50 load zaczyna iść w dół i kończy na 45,dziwna Rzecz to że podczas wypalania sztanga z turbo idzie na 10% czyli dmucha na maks a ciśnienie map przy prędkości 140 to tylko 130kpa, po skończeniu wypalania sztanga wraca do normy i ciśnienie skacze na 200 prawie.

ppeppe
28-03-2021, 06:57
Witam.
Zacznę od początku... Jesienią jak były jeszcze temperatury na plusie zaczął mi się dpf wypalać co 50km, przyszła w tym roku zima i spore mrozy (-10, - 15) i dpf zaczal się wypalać co 700km nawet 1000km, wróciła temperatura powietrza trochę na plusie trochę na minusie i wypalanie co 200km. Teraz są już temperatury w okolicach +5, +10 i dpf zaczal się wypalać co 50km :/ błędów brak. Wszystkie wskazania na forscan są prawidłowe. Miał ktoś podobnie, udało się rozwiązać problem? Jestem dość mocno przekonany, że to temperatura ma wpływ. Czym może to być spowodowane. Silnik 2.0tdci 163km polift 2011 rok.
Pzdr

atari
05-04-2021, 19:52
wylaczylem programowo egr, od tego czasu dpf wypala sie tak jak w zime czyli co 800-900km.

rajman
05-04-2021, 20:37
Wgrywali Ci jakiegoś softa czy sam robiłeś?

atari
05-04-2021, 20:50
soft, zgrane z PCM, wykasowanie i wgranie do PCM

mszh725
07-04-2021, 08:06
ppeppe mialem tak samo. Potem dpf przestał się wypalać i zaczęło sypać błędami. Najpierw, że temperatura jest za niska, później, że nie zostały spełnione warunki do wypalania, potem coś jeszcze i na końcu, że filtr zapchany i jest przeciążenie. Po skasowaniu błędów jeździł normalnie do mocniejszego przegazowania. Padła świeca dopalająca, został wymieniona cały zawór par paliwa i bez żadnego czyszczenia dpf normalnie się wypalił. Możesz też się pobawić, wykręcić świecę i ją przepchać, tylko ciężko ją wykręcić. Druga rzecz to może być sam czujnik różnicy ciśnień lub wężyki ( często parcieją) , ale tu co jakiś czas powinno wywalić usterkę silnika i na chwilę wejdzie w tryb awaryjny a po podłączeniu pod kompa będzie błąd P2002 - Wydajność oddzielacza cząsteczek stałych poniżej wartości progowej (rząd cylindrów 1)

Bisek
19-04-2021, 21:21
Witam Wszystkich,

Po spędzeniu wielu godzin na forum jak i wydaniu sporej ilości pieniędzy nadal nie udało mi się rozprawić z problemem związanym z ciągłym wypalaniem/dopalaniem DPF-a. Mam nadzieję że zakładając ten temat znajdę pomoc. Ale od początku:

Auto: Mondeo mk4 2.0TDCi 2008, przebieg 270tyś. Autem jeżdżę od 9/10 lat

1. Problem z DPF-em zaczął się w ubiegłym roku w ubiegłym roku w sierpniu. Zaobserwowałem bardzo częste próby wypalenia DPF-u. Na początku wiązałem to z lipnej jakości zaworem EGR jaki kupiłem i wymieniłem wcześniej. Po wizycie u mechanika EGR został zmieniony na nowy DELPHI (dodatkowo zmieniono olej na nowy bo starego przybyło), sprawdzony DPF na kompie, wyszło że czysty. Nie pomogło

2. Następna diagnoza, nikt nie zgadnie: PRZEPŁYWOMIERZ!!!, kupiony i wymieniony na nowy. Nie pomogło.

3. Zmiana mechanika.

4. Kolejny pretendent do wymiany: pompa wysokiego ciśnienia (trochę drogo na nową) więc udało mi się znaleźć używaną, pompy zostały zamienione. Nie pomogło + kolejna wymiana oleju bo Mondeo nadal produkuje olej.

5. Kolejne w ruch poszły wężyki różnicy ciśnień. Nie pomogło

6. Podmianka czujnika różnicy ciśnień (miałem już dość kupowania kolejnych nowych części dlatego podmianka ze sprawnego auta) Nie pomogło + wymiana oleju.

7. Wizyta u kolejnego mechanika. I tu musze pochwalić. Pan przejechał się ze mną autem z podłączonym komputerem i patrzył na parametry. Po jeździe powiedział że musi skonsultować się z kolegom który jest diagnostą. Na drugi dzień dostałem odpowiedź żeby wyjąć i wyczyścić DPF.

8. Czyszczenie chemicznie w maszynie DPF-u i uwaga to pomogło. Na jakieś 4000 km. Problem wrócił po małej awarii jaką był pęknięty wąż z płynem chłodniczym (taki gumowy, idzie za EGR-em), cały płyn ulotnił się. Nowa rura od forda, nowy płyn chłodniczy.

Po naprawie "wycieku" pojawił się na nowo problem z DPF-em. Powyżej macie historię tego co zostało zrobione. Przepraszam że może trochę chaotycznie ale sporo się z autem działo.

Finalnie jestem w momencie gdzie już sporo zostało wymienione (nawet świece żarowe, ale one zostały wymienione profilaktycznie z powodu ciężkich warunków pracy jakim są nieustanne próby wypalenia DPF). Mechanicy/"informatycy" nie mają już pomysłu co by tu wymienić, nawet wymiana opon na nowe letnie nie pomogła. Komputer nic im nie pokazuje, maksymalna temperatura spalin przy wypalaniu wynosi około 450 stopni i jest to jedyna rzecz jaka się nie zgadza (poza ciągłym dopalaniem). Auto przyspiesza jak zawsze, odpala jak zawsze (normalnie), nie wariują obroty.

Warunki eksploatacji auta:
- Codziennie trasy po 50 km do pracy i 50km z pracy - trasa S8.
- Jazda Dynamiczna, bardzo szybko przyspieszam do dozwolonej prędkości a potem tempomat po trasie
- Tankowane tylko na Shell, V-Power Diesel. (z reguły są to 2 stacje Shell, zależy do której mi bliżej na rezerwie.
- Olej 5w30 TOP TEC 4300

Może miał ktoś podobna sytuację i podpowie co może być przyczyną tego że auto jeździ normalnie a bez przerwy włącza próby wypalenia DPF-a. Jak brakuje jakiś informacji w moim monologu to proszę o pytania.

bartecki92
19-04-2021, 21:46
Wtryski, co z wtryskami?

Bisek
19-04-2021, 22:01
Korekta prawie 1 na wszystkich 4. Poza tym auto chodzi równo. Nie dymi więc mieszanka jest ok.

maniek860824
20-04-2021, 13:00
Korekta prawie 1 na wszystkich 4. Poza tym auto chodzi równo. Nie dymi więc mieszanka jest ok.

Korektami bym się nie sugerował w tym przypadku - wtryski do wyjęcia i sprawdzenia na stole probierczym :wink:

Bisek
20-04-2021, 13:56
To jeden z powodów dlaczego nie podejrzewam wtrysków. Pozostałe to:
- na czas 4000 km kiedy to po czyszczeniu DPF-a problem ustał a oleju nie przybywało.
- auto dopali się jak stanę w miejscu i na załączonej procedurze wypalania trzymam około 3000 obrotów przez 15min.
- dopalanie potrafi się załączyć nawet 5 razy na odcinku 50km

Rozmawiałem dziś z mechanikiem który serwisował u mnie w pracy wszystkie fordy (tylko fordy naprawia). Stwierdził że może to być czujnik temperatury spalin w DPF-e. Podobno jak chociaż delikatnie nie domaga potrafi przerwać procedurę, a komputer nie pokaże żadnych błędów.

Lejący wtrysk powinien mieć chyba jeszcze inne objawy niż podnoszący się poziom oleju?

Bisek
20-04-2021, 18:02
Udało mi się pożyczyć komputer od kolegi, po sprawdzeniu parametrów samochodu podczas powrotu do domu (50km) jedna pozycja zaniepokoiła.
IAT:
Intake Air Temperatore - (-34) stopnie
Intake Air Temperature i 3,25V
Intake Air Temperature 2 - 81 stopni

Wyboldowana wartość jest co najmniej dziwna biorąc pod uwagę za na dworze na 100% jest temperatura powyżej zera, a pod maską nie mam zainstalowanej zamrażarki.

Czy może mieć to związek z wieloma próbami wypalenia DPF? Dodam jeszcze że różnica ciśnień DPF wynosi 0,55 KPa

slawek-kali
20-04-2021, 18:48
masz do wymiany dpf.. nic wiecej. zamienniki walkera itd sa po 1500zl albo i mniej..
moim zdaniem niepotrzebnie wymieniles inne rzeczy.. ale to inna historia.

Bisek
20-04-2021, 19:05
Co da wymiana sprawnego filtra dpf? Tak jak wspominałem DPF był czyszczony chemicznie, czyli wypłukali cały popiół który pojawia sie w DPF-ei po wypalaniu "szadzy".

Może się mylę więc proszę powiedz co sugeruje popsuty ze dpf jest do wymiany?

atari
20-04-2021, 19:18
Wymien MAF w nim jest IAT,

A dobra widze z niby byl wymieniony, spr wiazke do niego w takim razie, IAT powienien w trasie miec wartosc zblizona do tem zew

Mateusz3322
20-04-2021, 19:27
Witam
Panowie i panie ��
Szybkie pytanie mondeo mk4 2.0 2011 diesel
Komunikat „usterka silnika” - związana z dpf- załączone wypalanie na postoju.
Od tego czasu praktycznie za każdym odpaleniem samochodu zwiększone spalanie na postoju (1.5l i więcej) i zalaczony wentylator, dziś był czyszczony dpf brak jakikolwiek błędów lub nieprawidłowości w komputerze

Nie wiem czy cokolwiek ma wspólnego ale problem zaczął się od wymiany oleju i dodaniu Liqui Moly CeraTec

Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi ??

slawek-kali
20-04-2021, 19:27
nikt.. nie podasz bledow to lipa..

Waterspoon
20-04-2021, 19:38
Dlaczego był dolewany Liqui Moly Cera Tec ?

Mateusz3322
20-04-2021, 19:44
Obecnie błędów brak,

atari
20-04-2021, 19:47
podstawowe parametry jaki ma? temp spalin przy wypalaniu, EGR, spr jaki blad wyskakuje dokladnie, spr rowniez wezyki od dpf do czujnika

peju
20-04-2021, 22:26
Panowie, taka sytuacja:
auto rocznik 2016 i 82tys przebiegu a często wracając z miasta, parkując pod domem widzę nagle na jałowym spalanie wskoczyło z 0.4 do 0.9l i niekiedy falują obroty w zakresie 900-1000obr/min. Po 2-3 minutach spalanie wraca do normy. Jednak za często to się dzieje bo niekiedy po przejechaniu 50km. pierwsze podejrzenie że może dpf ale dziś pojechałem do punktu gdzie czyszczą i komputerowo nic nie stwierdzono. brak błędów, ciśnienie w normie, ilość sadzy (zapchania) wskazało mu na 39% co się w ogóle nie kwalifikuje do czyszczenia. auto nie ma żadnych objawów. więc jeśli to nie pdf to co? (nie mam włączonej klimatyzacji)

fido920
21-04-2021, 11:11
U mnie bardzo pomogła aktualizacja softu silnika. Wcześniej wymieniłem świecę żarową w "dopalaczu", ale zmieniło się tylko to, że krócej wypalał- odczucie "na oko", ale z przekonaniem to piszę:). Natomiast po aktualizacji zrobiłem już około 500-600km i nie widziałem wypalania jeszcze ani razu...Do tej pory bez problemu za każdym razem widziałem kiedy wypala się filtr-mam ustawione na "chwilowe spalanie" i pięknie to widać np po odpuszczeniu gazu i na wolnych obrotach...Auto z 2011 roku, więc soft na pewno był stary, silnik 2,2. Nie wiem czy u Was jest tak samo, u mnie pomogło. Pojeżdżę dłużej jeszcze napiszę, ale już widzę poprawę...

Polarny
21-04-2021, 21:24
To jeden z powodów dlaczego nie podejrzewam wtrysków. Pozostałe to:
- na czas 4000 km kiedy to po czyszczeniu DPF-a problem ustał a oleju nie przybywało.
- auto dopali się jak stanę w miejscu i na załączonej procedurze wypalania trzymam około 3000 obrotów przez 15min.
- dopalanie potrafi się załączyć nawet 5 razy na odcinku 50km

Lejący wtrysk powinien mieć chyba jeszcze inne objawy niż podnoszący się poziom oleju?

Nic podobnego. W Twoim aucie wtryski przy takim przebiegu przelewają jak głupie. Efekt jest nawet taki, że na hamowniach uzyskują większą moc, co cieszy właścicieli, bo "zdrowy silnik". Na dodatek wtrysk ma zajechaną końcówkę rozpylacza i zamiast generować poprawnie mgiełkę, to leje po ściankach i tłoku i marnie się to spala. W efekcie zawala DPFa.
Nie twierdzę, że to jest główną przyczyną u Ciebie, ale wtrysków bym nie skreślał.
Korekty to wróżenie z fusów. A próba testowania tych wtrysków to jak zastanawianie się, czy 90 latek przebiegnie maraton.

Bisek
21-04-2021, 21:38
Rozumiem że przebieg jest jaki jest. Ale jak wytłumaczyć fakt że na 4000km czyszczenie DPF-a pomogło. A problem ponownie powrócił po "wycieku" płynu chłodniczego?

Dodatkowa informacja z dziś: został mi dziś pożyczony komputer do diagnozy. Wyskoczyły dwa błędy, p0113 oraz p0114. Te błędy wiąże z tym wyciekiem. Albo coś się stało z kostka, albo mechanik niechcący przy wymianie rury uszkodził przewód. Dodatkowo patrząc na parametry na żywo przeplywka pokazuje temperaturę w zakresach od -40 do +40 stopni, a przepływ powietrza +/- 70g/s na postoju.

Jeszcze zastanawiam się czy sama przepływka nie mogła się popsuć jak pękł przewód od płynu chłodniczego, ale tu nie mam pojęcia jak się to mogło stać ponieważ rozszczelnienie przewodu miało miejsce za silnikiem z dołu.

mondeo_owner
12-05-2021, 11:11
Witam wszystkich,
Słuchajcie, odkąd zrobiło się cieplej, mam problem z filtrem DPF. Zimą wypalał się czasem nawet co 1000km. Teraz co 100 - 200km. Robi się to już powoli dla mnie uciążliwe. Sprawdziłem właśnie Car Scannerem poziom zapełnienia. Po przejechaniu 10km, bo tyle przejechałem od ostatniego wypalania, filtr mam zapełniony już na poziomie 21%. Jestem powiem szczerze z lekkim szoku. Na pewno coś musi być nie tak. Zrobiłem screen. Załączam. Czy mogę liczyć na pomoc i na nakierowanie mnie, co jeszcze mógłbym sprawdzić? Jak ta aplikacja jest za słaba to mam interfejs ELM327 i mogę coś zczytać forscanem. Tylko prośba o informacje na co mam zwrócić uwagę. Mam nadzieję że wspólnymi siłami uda nam się rozwiązać problem.

Auto to ford mondeo mk4, 2013r, silnik 2.0TDCi 140PS

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1fa7e7d45790.png (https://naforum.zapodaj.net/1fa7e7d45790.png.html)

Jeszcze kilka screenów z forscana:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/828245ad15bd.png (https://naforum.zapodaj.net/828245ad15bd.png.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/10c36350a83f.png (https://naforum.zapodaj.net/10c36350a83f.png.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/504bd9a3b92c.png (https://naforum.zapodaj.net/504bd9a3b92c.png.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5d30dbc187a7.png (https://naforum.zapodaj.net/5d30dbc187a7.png.html)

Błędów jakichkolwiek brak. Kompletnie nic.

--EDIT---
Wczoraj jak widzicie było 21%. Dziś przejechałem ok 100km z czego ok 40km po mieście (Warszawa), spore korki. Zapełnienie podskoczyło z 21% do 53%. Nie wiem czy to normalne aby tak mocno wzrosło.

atari
12-05-2021, 11:35
Dw10c tak ma, pracujący egr to powoduje, ja go zaslepilem i wyprogramowalem i mam cały rok minimum 800km

mondeo_owner
12-05-2021, 11:41
A jest jakaś możliwość na weryfikację komputerową tego zaworu EGR? Jeżeli jest ktoś z Warszawy lub okolic kto dysponuje jakimś rozszerzonym komputerem do forda to ja oczywiście podjadę. Nie chciał bym nic zaślepiać bo wychodzę z założenia że skoro coś jest w samochodzie to znaczy że jest to potrzebne. Dlatego chciałbym potwierdzić czy to na 100% EGR. Uwierzcie mi, że gdyby jego koszt był niewielki i wymiana prosta to nawet bym Wam tu nie zadawał głupich pytań tylko od razu zajął się wymianą albo czyszczeniem ale jak zapewne wiecie, EGR w tym silniku to koszta jeżeli chodzi o sam zawór ale i wymiana nie jest prosta więc wolał bym mieć jakieś potwierdzenie że ten zawór faktycznie pracuje źle. W zeszłym roku było super. Wypalanie co 800 - 900km. Książkowo. Zimą też normalnie. Teraz jak tylko zrobiło się cieplej, zaczął głupieć.

atari
12-05-2021, 11:44
Ale on pracuje prawidłowo, ja zanim zaslepilem miałem takie samo nastawienie, wymieniłem 2x egr w tym raz nowy Valeo, wymieniłem wszytkie czujniki, mam nowe wtryski I pompę po regeneracji, i to nic nie dało na wypalanie, dopiero zaślepka i wyprogramowanie dało efekt.

mondeo_owner
12-05-2021, 11:52
Ale tam na zdrowych chłopski rozum, skoro przez 8 lat było dobrze, bo samochód mam od nowości i jestem jego pierwszym właścicielem, i teraz nagle coś się skopało to jest to już problem nie odwracalny i nie da się go usunąć bez zaślepiania EGR-a? Ja nie neguję Twojego rozwiązania ponieważ wiem że takie istnieje, ludzie je stosują i ono działa aczkolwiek wydaje mi się że jakaś przyczyna takiego stanu rzeczy być musi.

Trochę poczytałem sobie ten temat. Coś tu piszecie o czujnikach mierzących ciśnienie na wejściu i wyjściu filtra. Czy one są do sprawdzenia forscanem? Kolejna rzecz to ta świeca dopalająca. O niej też wspominało ASO. Czy ją da radę jakoś sprawdzić? Kurcze, gdyby były chociaż jakieś błędy to identyfikacja była by łatwiejsza. A tu jeden jedyny błąd jaki był w samochodzie to błąd od przycisków po lewej stronie kierownicy bo faktycznie była sytuacja że przestały mi działać jednego dnia ale drugiego zaczęły więc nic z tym nie robiłem. Błąd wykasowałem sobie od razu i on nie wraca.

atari
12-05-2021, 11:57
Nie wiem, może wcześniej nie zwróciłeś uwagi? Nie mam pojęcia, świece dopalajaca i czujnik ciśnienia dpf też oczywiście zmieniłem, nic nie pomaga, egr jest jakby za mocno otwierany i przez to silnik zaczyna kopcić i zapycha dpf, nie mam pojęcia dlaczego skoro wszystko już wymieniłem a problem jest dalej.

Bump: Jedyne czujniki których nie zmieniłem to temp spalin, więc możesz zacząć od nich, reszty nie ruszaj bo nie ma sensu I nie da rezultatu

mondeo_owner
12-05-2021, 12:03
Tylko ja jestem przyzwyczajony z doświadczenia z innymi autami, że jak pada jakiś czujnik, to pojawia się błąd komputerze. A tu nie ma nic. Chyba że w fordzie działa to inaczej. Nie wiem bo ten samochód mi się ani razi nie zepsuł. Jeżdżę nim 8 lat i do serwisu zaglądam co 15kkm na wymianę oleju i filtrów i tyle. Jedyne co wymieniałem z nim to eksploatacja i kompletnie nic poza tym. To pierwszy taki samochód w mojej historii w którym nigdy nic się nie popsuło.

mdxmd
12-05-2021, 12:40
a może to wina softu, jest tak zaprogramowany, że minimalnie coś wyjdzie z parametrów i dupa... podono euro V wymusiło utrzymanie parametrów spalin przez całe życie auta co jak wiadomo nie jest możliwe więc może stad ten cyrk...

może zamiast wywalać egr, poprawić mapę EGR oraz dawek paliwa rozwiązaniem byłaby zaślepka ale nie całkowita temat znany wśród użytkowników fiata - zamiast kanału 2cm 3 otworki ok 5mm średnicy
.

Wygląda na to, że tyle walki jest w szukaniu przyczyny a może jej po prostu nie ma a winna jest sama mapa ECU.

Kiedyś ludzie walczyli z uruchomieniem ciepłego silnika w starych klekotach 1,9tdi i żadne czarny nie pomagały, wymieniano wszystko, a efekt był niezadawalający kończyło się na korekcji mapy i daweki rozruchowej i po temacie już do końca życia silnika.

mondeo_owner
12-05-2021, 12:46
Możliwe. Softu nie wykluczam. Auto było w ASO w lutym na przeglądzie. Ale nie wiem czy coś aktualizowali czy nie. Da radę sprawdzić forscanem wersję softu?

atari
12-05-2021, 12:46
Możliwe że właśnie tak jest. Za dużo wydałem na walkę żeby jeszcze walczyć z tym więc zrobiłem jak zrobiłem wydaje mi się że to najbardziej uzasadnione ekonomicznie, jaki masz przebieg? U mnie zaczęło się w okolicy 250tys

mdxmd
12-05-2021, 12:48
Możliwe. Softu nie wykluczam. Auto było w ASO w lutym na przeglądzie. Ale nie wiem czy coś aktualizowali czy nie. Da radę sprawdzić forscanem wersję softu?

nie sądzę, aby aktualizacja ASO pomogła coś w tym temacie.

atari
12-05-2021, 12:48
Ja aktualizowałem soft, zmianialem na starszy i też nie pomaga

mondeo_owner
12-05-2021, 12:49
Ja mam aktualnie ok 202kkm.

mdxmd
12-05-2021, 12:50
chodzi mi o modyfikację softu przez ludzi od tuningu a nie ASO, już od kilku osób słyszałem, że poprawienie mapy i auto jest nie do poznania i nie chodzi wcale tylko o moc maksymalną.

mondeo_owner
12-05-2021, 14:25
Teraz po przejechaniu 3km zgaszeniu i powrocie czyli kolejne 3km i zgaszenie, przybyło mi 3%. Było 53%, jest 56%. Zrobiłem jeszcze 2 zrzuty z forscana. Zerknijcie proszę. Jest tu coś co Was by jakoś mocno zaniepokoiło? Dorzuciłem do PID-ów jeszcze MAP i MAF sensor bo czytałem że może powodować problemy aczkolwiek nie wiem jakie powinny być poprawne wartości. Dodałem też różnicę ciśnienia na DPF-ie. Na wolnych obrotach bez dodawania gazu pokazuje 0kPa. Jak dodałem gazu do 3 tysięcy obrotów do podskoczyło do 5kPa i to też są chyba poprawne wartości, prawda?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f697152e236.png (https://naforum.zapodaj.net/1f697152e236.png.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d2b9243ea58e.png (https://naforum.zapodaj.net/d2b9243ea58e.png.html)

robert1405
12-05-2021, 18:43
A miales zaslepiony egr bez wyprogramowywania go?
Ja mam zaslepiony i nic to nie dalo, teraz zastanawiam sie nad zmiana w programie.

Ale on pracuje prawidłowo, ja zanim zaslepilem miałem takie samo nastawienie, wymieniłem 2x egr w tym raz nowy Valeo, wymieniłem wszytkie czujniki, mam nowe wtryski I pompę po regeneracji, i to nic nie dało na wypalanie, dopiero zaślepka i wyprogramowanie dało efekt.

atari
12-05-2021, 18:56
Miałem, dawało to jakiś efekt, o ile dpf load rósł wolno to soot dość szybko i wypaplał się co 350km, dodatkowo silnik nie wie że egr jest zaślepiony i wg mnie wpływa to również na dawkę paliwa, po wył soot rośnie wolniej i zachowuje się jak w zimę

robert1405
12-05-2021, 19:15
Ja tez mam 350 jak w zegarku

mondeo_owner
13-05-2021, 20:05
Witajcie ponownie
Słuchajcie, coś jest u mnie nie tak. Wypalanie filtra obserwuję po zwiększonym chwilowym spalaniu. Ale widać że to chyba jednaj nie filtr się wypala tylko przyczyna wzrostu spalania musi być jakaś inna. Dziś po 50km ale nie w mieście tylko trasa, zapełnienie wzrosło tylko o 5%. Więc filtr zapełnia się widać poprawnie. Więc to podwyższone spalanie jakie miałem w pn co myślałem że wypala mi się DPF i po ok 10km miałem zapełnienie 21% to ewidentnie nie był filtr. Macie jakieś inne pomysły czym mogło być spowodowane to podwyższone spalanie? Trwało to krótko, zaledwie kilka km.

mondeo_owner
15-05-2021, 18:39
Podbijam ponownie. Dziś słuchajcie udało mi się zaobserwować coś dziwnego. Ponieważ filtr miałem zapełniony w 73% a z tego co czytałem, wypalanie odbywa się po przekroczeniu progu 75% kiedy będą dogodne warunki. Udałem się w krótką trasę. I faktycznie, rozpoczął procedurę wypalania. Była ona bardzo krótka. I co najdziwniejsze, przerwał ją po osiągnięciu 21%. Czyli wynika z tego jedynie tyle, że DPF nie wypala mi się do końca. Tylko dlaczego ... Dodam jeszcze że nie gasiłem silnika i nie zatrzymywałem się. Przez cały czas byłem w ruchu. Jechałem z prędkością ok 90km/h na 4 biegu więc obroty też były wysokie.

mdxmd
15-05-2021, 21:21
Podbijam ponownie. Dziś słuchajcie udało mi się zaobserwować coś dziwnego. Ponieważ filtr miałem zapełniony w 73% a z tego co czytałem, wypalanie odbywa się po przekroczeniu progu 75% kiedy będą dogodne warunki. Udałem się w krótką trasę. I faktycznie, rozpoczął procedurę wypalania. Była ona bardzo krótka. I co najdziwniejsze, przerwał ją po osiągnięciu 21%. Czyli wynika z tego jedynie tyle, że DPF nie wypala mi się do końca. Tylko dlaczego ... Dodam jeszcze że nie gasiłem silnika i nie zatrzymywałem się. Przez cały czas byłem w ruchu. Jechałem z prędkością ok 90km/h na 4 biegu więc obroty też były wysokie.

u mnie wypalanie kończy się tak samo okolice 20%, wypala przez 5-9km co trwa kilka minut.

Po wypaleniu jak trochę podepczę to przez 50km potrafi się zapełnić do 50%, po czym gdy jadę w miarę płynie z prędkością 80-120km to zapełnienie samo spada nawet o 10-15%

mondeo_owner
16-05-2021, 19:46
No to ja mam identycznie. Normalnie filtr zawsze wypalał mi się kilkanaście kilometrów. A teraz przejadę kilka, kilka minut i wypalone. Tylko że po wypaleniu pokazuje 20%+ zapełnienia. Więc nie ma się co dziwić że tak często się wypala. Próbowałeś to jakoś diagnozować i znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy?

mdxmd
16-05-2021, 20:22
No to ja mam identycznie. Normalnie filtr zawsze wypalał mi się kilkanaście kilometrów. A teraz przejadę kilka, kilka minut i wypalone. Tylko że po wypaleniu pokazuje 20%+ zapełnienia. Więc nie ma się co dziwić że tak często się wypala. Próbowałeś to jakoś diagnozować i znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy?

nie bardzo widać jakąś przyczynę jak załączy się wypalanie to temperatura wzrasta do 650st.C i tak przez kilka minut później spada do normalnej więc nie mam pojęcie czy to dobrze, czy źle, ale gość który mi sprzedał auto mówił, że ta wersja z świecą płomieniową wypala się w kilka minut co by potwierdzało nasze obserwacje.

Dzisiaj po wypaleniu zrobiłem ok 60km średnio ok 130km/h i mam już 60%, także sam nie wiem, raczej coś szybko i albo tak kopci albo DPF już martwy. U mnie jest jakiś problem z turbo bo słychać gwizdanie natomiast żadnych nieszczelności nie znalazłem. Generalnie coś jest nie tak... tylko co?

aha po wypaleniu jak depnę w podłogę to ciśnienie różnicowe DPF osiąga nawet 10kpa. tez nie wiem czy to dużo czy nie.

Kiedyś miłam 1,6hdi z FAP, najlepszą decyzję jaką podjąłem mając to auto to wypier..nie FAP sorki za łacinę ale jeszcze raz napiszę wypier.e..ni.e! później chodził super zero dymienia... zero psychozy z FAP gasić nie gasić i inne pierdoły wiadomo jakie. Zrobię turbinę jak się to nie uspokoi to tez wyp.. DPF
.

ktoś omże próbował zamienniki polskiej firmy za ok 800zł (allegro), chwalą się, że konstrukcja jest dużo lepsza niż fabryczny bo w mieście się tak nie zapycha, a może to nie żaden dpf tylko zwykły tłumik, co zastępuje dpf i go udaje ??

https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-2-0tdci-filtr-dpf-nowy-homologacja-10632825578?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=YmQyNTU4YWItYjI0MC00YTZiLWJkMzktOTU2YmQ3ZDJmN TA5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1243d043-69c1-4658-b5ce-1b7f0375154d

poadam
18-05-2021, 13:54
hej, z moich doświadczeń z zamiennikami.
Wymieniłem katalizator na zamiennik
https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-2007-2014-2-0-2-2-tdci-katalizator-6662497381
wymieniłem DPF na zamiennik
https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-2-0-tdci-2007-2014-filtr-dpf-fap-6662503218
oraz układ wydechowy
https://allegro.pl/oferta/ford-s-max-2-0-tdci-od-2006r-uklad-wydechowy-8140776729

Wszystko wymienione w czerwcu 2019
Miałem duże problemy z wypalaniem, okazało się że wszystko było zapchane.
Katalizator był tak zapchany ze turbina zaczęła buczeć bardzo głośno, oleju przybywało. Po wymianie wszystkie problemy ustały. I tak pojeździłem do stycznia tego roku zrobiłem około 15k km Przez ten czas jazda bez awarii .
Aż nagle auto zaczęło samo gasnąć podczas jazdy.
Zacząłem obserwować forscana podczas jazdy, i okazało się że auto gaśnie w momencie kiedy zaczyna się próba wypalania DPF. Miałem już dosyć i nie chciałem bawić się drugi raz w DPFy , dlatego usunąłem DPF oraz wprogramowałem EGR, auto odżyło (przestało nawet pooszarpywać - tutaj na 100% to była wina EGRa) . Następnie je sprzedałem. Dizel z DPFem do miasta się nie nadaje.

kubabike
19-05-2021, 06:54
Cześć wszystkim,

chciałbym się podzielić z moim przypadkiem. Otóż zimą dałem auto do czysczenia egr i wymiany swiec żarowych. Wszystko byłoby gites ale jak zrobiło sie ciepło to DPF zaczał się wypalać co 100 - 200 km. Trochę się zdenerwowałem, ale nie dawało mi to spokoju aż zajrzałem na silnik. Na łączeniu dolotu i przepustnicy było zapocenie - niby normalne ale postanowiłem wymienić uszczelkę:
1715337
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelka-oring-przepustnicy-powietrza-2.0-TDCi-DW10C/5349

rozebrałem, wyczyściłem gniazdo i wszsytko dookoła (robota na 15 min) i jazda. Piersze wrażenie - auto nabrało kopyta, zwłaszcza > 2tys obrotów. POtem zrobiłem trasę w góry 600km i nic poki co sie wypaliło ani razu a juz mam z 800 km przejechane od ostatniego wypalenia i wymiany uszczleki.
Także polecam się przyjrzeć.

Jarek_Lodz
19-05-2021, 07:25
Cześć,

orientujecie się może czy w dw10 (prelift) też jest tak uszczelka ?

Pozdrawiam
Jarek

OT:

Kubabike - dzięki za info.

Uszczelka jednak trochę droga, dlatego wymontowałem przepustnicę, wyczyściłem ją i uszczelkę (benzyną ekstrakcyjną), następnie złożyłem i .... suchutko :) Może innym też wystarczy tylko przeczyścić.

robert1405
19-05-2021, 08:03
Masz zdjęcie zapocenia?

kubabike
19-05-2021, 08:06
Masz zdjęcie zapocenia?

Nie mam, zapocenie było nieduże, mogło powstać w czasie demontazu/montażu przepustnicy. Stara uszczelka wygladała na sprawną ale pewnie juz materiał był zużyty i nie trzymało jak powinno cisnienia.

mdxmd
19-05-2021, 08:19
Nie mam, zapocenie było nieduże, mogło powstać w czasie demontazu/montażu przepustnicy. Stara uszczelka wygladała na sprawną ale pewnie juz materiał był zużyty i nie trzymało jak powinno cisnienia.

też mam tutaj zapocone... zamawiam tą uszczelkę i zobaczymy.

Raz już tam zaglądałem i nie wiem dlaczego ale mosiężne łebki nakrętek korpusu przepustnicy trochę wystają poza obrys korpusu, gdyby je zeszlifować ok 0,2mm to wszystko byłoby równo i uszczelka lepiej dociśnięta.

kubabike
19-05-2021, 08:32
Cześć,

orientujecie się może czy w dw10 (prelift) też jest tak uszczelka ?

Pozdrawiam
Jarek
może to ta?
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelka-oring-przepustnicy-powietrza-2.0-TDCi/6029

mondeo_owner
19-05-2021, 11:34
Wrzućcie zdjęcie w którym to jest miejscu pod maską.

mdxmd
19-05-2021, 21:22
Cześć wszystkim,

chciałbym się podzielić z moim przypadkiem. Otóż zimą dałem auto do czysczenia egr i wymiany swiec żarowych. Wszystko byłoby gites ale jak zrobiło sie ciepło to DPF zaczał się wypalać co 100 - 200 km. Trochę się zdenerwowałem, ale nie dawało mi to spokoju aż zajrzałem na silnik. Na łączeniu dolotu i przepustnicy było zapocenie - niby normalne ale postanowiłem wymienić uszczelkę:
1715337
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelka-oring-przepustnicy-powietrza-2.0-TDCi-DW10C/5349

rozebrałem, wyczyściłem gniazdo i wszsytko dookoła (robota na 15 min) i jazda. Piersze wrażenie - auto nabrało kopyta, zwłaszcza > 2tys obrotów. POtem zrobiłem trasę w góry 600km i nic poki co sie wypaliło ani razu a juz mam z 800 km przejechane od ostatniego wypalenia i wymiany uszczleki.

rozebrałem i uszczelka była przycięta, źle założona co sam spaprałem ponieważ odkręcałem wcześniej tylko 3 śruby od przepustnicy i 3 od kolektora ważne aby także poluzować śruby mocujące podstawę - 2szt. jedna na klucz 10mm(poniżej egr) druga 13mm (obok f.paliwa) to daje dużo miejsca na swobodne wysunięcie/wsunięcie rury przepustnicy do kolektora wraz z uszczelką.

Wracając do tematu DPF, zauważyłem, że podczas wypalania zdecycowanie spadają osiągi, ostatnio logowałem parametry silnika i co ciekawe podczas wypalania zmienna geometria turbiny ustawiona jest na minimalne doładowanie. Trochę to nie logiczne, bo wtedy silnik dostaje mniej powietrza a DPF czymś wypalić trzeba.

ppeppe
20-05-2021, 09:00
Możesz wrzucić fotkę w którym miejscu jest ta uszczelka? Z góry dzięki!!

Cześć wszystkim,

1715337

kubabike
20-05-2021, 09:02
Wrzućcie zdjęcie w którym to jest miejscu pod maską.

Lenistwo ludzi nie zna granic. Dostaje rozwiązanie podane na tacy i nadal za mało.

robert1405
20-05-2021, 09:11
Jak ci ciężko to nie wstawiaj postów. Chyba zrobiłeś to aby pomóc- nie każdy wie o czym mowa, w którym to miejscu.
Chciałeś zabłysnąć to niestety, ale wyszło twoje chamstwo w tym momencie.

Lenistwo ludzi nie zna granic. Dostaje rozwiązanie podane na tacy i nadal za mało.

ppeppe
20-05-2021, 09:17
Witam,
temat dotyczy silnika dw10c.Samochód mam kilka lat, ale od pewnego czasu zauważyłem, że chwilowe spalanie na postoju mam 0,3litra a podczas wypalania DPF 1,1 litra i tak mam od niedawna. A cały czas auto miało spalanie chwilowe w granicach 0,7l a przy wypalaniu 1,8l. Dodam, że ostatnio bardzo często DPF mi sie wypala- co80km. Ale na forscanie żadnych błędów.

kubabike
20-05-2021, 09:36
Jak ci ciężko to nie wstawiaj postów. Chyba zrobiłeś to aby pomóc- nie każdy wie o czym mowa, w którym to miejscu.
Chciałeś zabłysnąć to niestety, ale wyszło twoje chamstwo w tym momencie.

Napisałem że między dolotem a przepustnicą i że nie mam zdjęcia. Czy może napisałem po chińsku? Ja też nie wiedziałem gdzie to jest bo nie naprawiam samochodów za pieniądze. Zadałem sobie trud znalezienia przyczyny awarii i ja rozwiązałem a do tego podzieliłem się z nią na forum. Sorry ale skoro mnie się udało znaleźć (laikowi motoryzacyjnemu) to innym też nie powinno stanowić to problemu. Sugeruje wymagać więcej od siebie.

kubabike
20-05-2021, 13:27
Ja zauważyłem że jak miałem nieszczelność w dolocie to spalanie chwilowe potrafiło spaść na 0.4l/h normalnie mam 0.5 - 0.6 L. Teraz po wymianie tej uczelni wróciło do tej normy

ppeppe
21-05-2021, 07:02
Ja zauważyłem że jak miałem nieszczelność w dolocie to spalanie chwilowe potrafiło spaść na 0.4l/h normalnie mam 0.5 - 0.6 L. Teraz po wymianie tej uczelni wróciło do tej normy

A może pamiętasz jakie spalanie miałeś podczas wypalania DPF?
To w którym miejscu jest ta uszczelka? NR 1 czy NR 2
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=119851&stc=1&d=1621576936

kubabike
21-05-2021, 10:43
NR1.
tam na dole pod nr 2 masz krociec i wąż IC skrecany na opaskę metalową wiec tam nie ma uszczelki.

"A może pamiętasz jakie spalanie miałeś podczas wypalania DPF? " - niestety zawsze było 1,4- 1,5 wczoraj mi sie wypalił po +/- 800km od ostaniego razu przed wymianą uszczelki i było podobne.

ppeppe
21-05-2021, 11:54
NR1.
tam na dole pod nr 2 masz krociec i wąż IC skrecany na opaskę metalową wiec tam nie ma uszczelki.

"A może pamiętasz jakie spalanie miałeś podczas wypalania DPF? " - niestety zawsze było 1,4- 1,5 wczoraj mi sie wypalił po +/- 800km od ostaniego razu przed wymianą uszczelki i było podobne.

co prawda w tym miejscu wycieku nie mam, ale postaram się wymienić uszczelkę może jednak gdzieś tam małe rozszczelnienie jest.

Dzięki za pomoc.

mondeo_owner
24-05-2021, 19:25
Takie głupie pytanie. Podpowie ktoś jak zdemontować przepustnicę? Kupiłem dziś tą uszczelką. Zapocenie faktycznie tam mam do okoła i to nie małe a całkiem spory. Odkręciłem 3 śruby od góry ale domyślam się że to za mało bo nic nie idzie.

---EDIT---
Temat nie aktualny. Już ogarnąłem że trzeba jeszcze 3 śruby odkręcić takie z dużymi podkładkami i przepustnicę się wysuwa. Uszczelka wymieniona. Zobaczymy jaki będzie efekt aczkolwiek raczej sukcesu nie wróżę.

Słuchajcie, wrzucam tu jeszcze jakieś screeny które dziś porobiłem. Nie wiem, czy jest jakiś spec na forum, który nawet odpłatnie rzucił by na to okiem i podpowiedział czy coś tu niepokojącego widać? Byłem dziś wracając z pracy u mechanika. Powiedział że pierwsze dwie rzeczy jakie trzeba zrobić to wymiana filtra na regenerowany albo regeneracja moje i czyszczenie EGR-a. Koszt 3500zł. Gwarancji że to pomoże nie da i wtedy trzeba szukać dalej. No ja rozumiem że w sytuacji kiedy brak błędów to jest trochę takie wróżenie z fusów ale serio na podstawie parametrów które pokazuje komputer, nie da się stwierdzić czy EGR i DPF działają dobrze? trochę się poedukowałem dziś z tego i wiele osób pisze że jak DPF jest zapchany to różnica ciśnień na wejściu i wyjściu filtra jest wysoka. U mnie na jałowym biegu wynosi ona 0kPa. Przy 3 tysiącach obrotów skacze do 4, max 5kPa. To chyba nie są wartości wskazujące na zapchany filtra, prawda? Pytam bo się po prostu na tym nie znam. To samo EGR. Od 2 dni jeżdżę z wpiętym telefonem. Za każdym razem różnica między położeniem EGR-a a położeniem żądanym wynosi 0%. Czasem jak to się zmienia to ona skacze do kilku procent ale to dosłownie jest mignięcie bo za moment komputer ją otwiera lum zamyka i różnica wynosi znowu 0%. Także EGR wygląda na to że działa. Przynajmniej tak to wygląda dla mnie jako laika. Mój strzał to ta cała nieszczęsna świeca dopalająca. Słuchajcie, czy ją idzie jakoś sprawdzić? Czy ona może generować błędy? Da radę da z kanału wykręcić czy mogę mieć problem i może coś się urwać? Może po jej odpięciu da radę jakoś jej oporność miernikiem zmierzyć? Bo już nic innego nie przychodzi mi do głowy. Gdyby jeszcze jakiś chociaż jeden błąd był a tu nie ma nic. Bardzo proszę o pomoc, może ktoś nakieruje mnie i pomoże na PW odpłatnie. Bo jak ja słyszę ceny mechaników którzy od razu walą z grubej rury to przyznam że aż mnie się słabo robi bo przez pół roku przez tą pandemię siedziałem bez pracy. Dopiero teraz coś znalazłem.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/12909f2aafde.png (https://naforum.zapodaj.net/12909f2aafde.png.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d390c04cce62.png (https://naforum.zapodaj.net/d390c04cce62.png.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4a02aaeda926.png (https://naforum.zapodaj.net/4a02aaeda926.png.html)

Aaa i jeszcze dodam, że filtr nigdy nie wypala się do końca. . Dziś przerwał mi wypalanie przy 22%. To też nie jest normalne.

rafalxfiles
24-05-2021, 20:38
Dopalającą można od spodu zmierzyć miernikiem, to zwykła świeca żarowa, z odkręceniem to już różnie może być... ale możesz sobie sprawdzić temp. wypalania DPFa i te wszystkie przewody tam..

mondeo_owner
24-05-2021, 20:45
Dzięki. Ale w jakim sensie mogę sprawdzić temp wypalania dpfa? Ona jest gdzieś w forscanie? Czy masz na myśli aby ją sprawdzić podczas trwania cyklu regeneracji? Bo też o tym myślałem i teraz jak się będzie wypalał to chcę pojechać specjalnie z drugą osobą aby ta popatrzyła jak to wygląda. Wiesz może jakieś pidy odpowiadają za to? Może temperatura spalin? Zastanawia mnie też to czemu u mnie temperatura spalić wynosi cały czas 100%. To normalne? Nawet jak uruchomiłem silnik po godzinnym postoju to temp spalin = 100%. Świecę tak, zweryfikuję są sobie może jutro. Wejdę do kanału i sprawdzę. Ale czy świeca żarowa nie daje żadnego błędu jak się spali? Tu czytałem różne wątki i koledzy pisali że przy świecy mieli błędy.

---EDIT---
A czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak działa ten czujnik ciśnień? Skoro na jego podstawie, sterownik decyduje o zapełnieniu filtra, to czy przypadkiem to ciśnienie nie powinno rosnąć? Kurde, u mnie na jałowym zawsze jest 0kPa. Po dodaniu gazu do 3 tysięcy obrotów rośnie do 5kPa i nie ma znaczenia czy filtr mam zapełniony w 20% czy w 60%. Nigdy nie pokazał więcej. Więc jak na tej podstawie sterownik wie że filtr jest zapełniony? Przecież ta różnica powinna rosnąć. Tak mi się wydaje. Czy ten czujnik da radę jakoś sprawdzić?

rajman
25-05-2021, 17:12
Pidy do kontroli wypalania i zapełnienia to wszystkie z przedrostkiem dpf, load, soot i ten z ciśnieniem różnicowym.

Podejrzyj też obie sondy, ta przed dpfem powinna mieć podczas wypalania jakieś 450* a ta za ponad 600*

Jesli tak działa Twój czujnik różnicy ciśnień to albo masz nieszczelne przewody i idzie bokiem, albo sam czujnik uszkodzony.

U mnie dobija przy obciążeniu do 15-16 kPa i oczywiście wskazania są różne w zależności od zapełnienia. Ten czujnik odpowiada za parametr load, soot jest jakoś wyliczany i oznacza zapełnienie sądzą która nie jest do końca wypalalna.

mondeo_owner
25-05-2021, 17:25
Jeszcze jedną rzecz właśnie sprawdziłem. Nie wiem słuchajcie czy poprawnie to wykonałem ale chyba mam spaloną świecę dopalającą. Ustawiłem multimetr na 200Ohm. Ze świecy, wychodzi taki czerwony kabelek. Przyłożyłem czerwoną sondę multimetru no tego kabla, czarną do łba świecy na który nakłada się klucz gdzie powinna być masa (tak standardowo zawsze sprawdzałem świece żarowe a to chyba nie jest nic innego jak świeca żarówa) i co widzę? NIC. Multimetr ani drgnie. Nie pokazuje kompletnie nic co oznacza, że o ile dobrze przeprowadziłem ten test, że świeca jest kompletnie padnięta. Bo jak kiedyś miałem taką co grzała ledwo co na czubku to pokazywała mi bardzo duży opór a jak nie pokazywało mi nic to taka świeca nie grzała w ogóle. I teraz co, myślicie że walnięta świeca może powodować takie cyrki? Sprawdziłem też przewody idące do czujnika różnicy ciśnień. Wyglądają ok. Nie są popękane, połamane, sparciałe. Samego czujnika nie ściągałem. Natomiast wartości jakie pokazuje są stałe. Jak miałem LOAD 23% i SOOT 19% to pokazywał 0kPa i 0.5V na biegu jałowym, 6kPa i 0.55V na przy 3rpm. Jak teraz mam LOAD 60% i SOOT 34%, wskazania tego czujnika są identyczne, nie różnią się kompletnie niczym

---EDIT---
Co do świecy dopalającej to mój błąd. Źle ją sprawdzałem. Opór jest 1.7 więc świeca bardzo dobra. Zrobiłem teraz sobie tracę kilka km. Nagrałem parę parametrów FORScan'em. Czy byłby jakiś dobry człowiek który popatrzył by na nie i może coś rzuci mu się w oczy.

To co mnie na tym nagraniu mocno zaniepokoiło to spójrzcie na parametry LOAD i SOOT. To już nie pierwszy raz obserwuję ale dziś to nagrałem. LOAD był na początku 60%. Później spadł sam do 58% i później wzrósł do 61%. SOOT w między czasie podskoczył o 1%. I tak też to wygląda na codzień. SOOT przybywa powolutku. Najwięcej gdy silnik jest zimny. Później gdy się rozgrzeje to SOOT rośnie już sobie dużo wolniej. Średnio 1% na 8 - 10km.

https://www.youtube.com/watch?v=7KOj9M9Vf3E

mdxmd
25-05-2021, 21:35
Jeszcze jedną rzecz właśnie sprawdziłem. Nie wiem słuchajcie czy poprawnie to wykonałem ale chyba mam spaloną świecę dopalającą. Ustawiłem multimetr na 200Ohm. Ze świecy, wychodzi taki czerwony kabelek. Przyłożyłem czerwoną sondę multimetru no tego kabla, czarną do łba świecy na który nakłada się klucz gdzie powinna być masa (tak standardowo zawsze sprawdzałem świece żarowe a to chyba nie jest nic innego jak świeca żarówa) i co widzę? NIC. Multimetr ani drgnie. Nie pokazuje kompletnie nic co oznacza, że o ile dobrze przeprowadziłem ten test, że świeca jest kompletnie padnięta. Bo jak kiedyś miałem taką co grzała ledwo co na czubku to pokazywała mi bardzo duży opór a jak nie pokazywało mi nic to taka świeca nie grzała w ogóle. I teraz co, myślicie że walnięta świeca może powodować takie cyrki? Sprawdziłem też przewody idące do czujnika różnicy ciśnień. Wyglądają ok. Nie są popękane, połamane, sparciałe. Samego czujnika nie ściągałem. Natomiast wartości jakie pokazuje są stałe. Jak miałem LOAD 23% i SOOT 19% to pokazywał 0kPa i 0.5V na biegu jałowym, 6kPa i 0.55V na przy 3rpm. Jak teraz mam LOAD 60% i SOOT 34%, wskazania tego czujnika są identyczne, nie różnią się kompletnie niczym

---EDIT---
Co do świecy dopalającej to mój błąd. Źle ją sprawdzałem. Opór jest 1.7 więc świeca bardzo dobra. Zrobiłem teraz sobie tracę kilka km. Nagrałem parę parametrów FORScan'em. Czy byłby jakiś dobry człowiek który popatrzył by na nie i może coś rzuci mu się w oczy.

To co mnie na tym nagraniu mocno zaniepokoiło to spójrzcie na parametry LOAD i SOOT. To już nie pierwszy raz obserwuję ale dziś to nagrałem. LOAD był na początku 60%. Później spadł sam do 58% i później wzrósł do 61%. SOOT w między czasie podskoczył o 1%. I tak też to wygląda na codzień. SOOT przybywa powolutku. Najwięcej gdy silnik jest zimny. Później gdy się rozgrzeje to SOOT rośnie już sobie dużo wolniej. Średnio 1% na 8 - 10km.

https://www.youtube.com/watch?v=7KOj9M9Vf3E

wydaje się, że mam identycznie jak u Ciebie czyli pewnie to norma jest. Robię ostatnio krótkie odcinki, czasem po wypaleniu i zrobieniu 50km jest load 50% a SLOT ma ciągle 23%, zdarza się nawet, że load jest już 70% a slot np. 30% po czym nagle slot wskakuje na wartość zbliżoną do load.

Przy takim kręceniu się na krótkich odcinkach wypala się co 200-350km, głównie jazda miejska.

mondeo_owner
25-05-2021, 21:39
No tak tylko ja bym to rozumiał gdybym faktycznie jeździł po mieście. Wtedy 300km to jest norma. Ale ja użytkuję ten samochód tak samo jak robiłem to rok temu, dwa lata temu, 3 lata temu, nic się nie zmieniło. Do pracy, 30km w jedną stronę, poza miastem, prędkość 70 - 100km/h i 30km z powrotem. W zeszłym roku, latem wypalał się co 700km. Zimą nawet co 1000km. A teraz po tej zimie mu coś strzeliło i wypala się co 150 - 200km. Mimo iż tak jak mówię, sposób użytkowania absolutnie się nie zmienił.

Teraz zastanawiam się czy ten load tak mi rośnie przez to że nadmiernie kopci? No dziś akurat miałem urlop bo musiałem coś załatwić, byłem w Warszawie. Postałem trochę w korkach. Zrobiłem w sumie 70km. SOOT przyrósł jedynie o 4% a LOAD o 25%. Więc to całkiem sporo ... Zatem jeżeli przyczyną jest nadmierne kopcenie to opcje są 3:
- samochód bierze olej - ta opcja odpada. Olej kontroluję regularnie. Jest MAX. Nie przybywa ani nie ubywa. Trzyma poziom sztywno
- leją wtryski - to pewnie będę musiał sprawdzić
- egr - i tu nie wiem czy bawić się w czyszczenie czy może lepiej kupić regenerowany i po prostu wymienić i tyle.

mdxmd
25-05-2021, 21:52
No tak tylko ja bym to rozumiał gdybym faktycznie jeździł po mieście. Wtedy 300km to jest norma. Ale ja użytkuję ten samochód tak samo jak robiłem to rok temu, dwa lata temu, 3 lata temu, nic się nie zmieniło. Do pracy, 30km w jedną stronę, poza miastem, prędkość 70 - 100km/h i 30km z powrotem. W zeszłym roku, latem wypalał się co 700km. Zimą nawet co 1000km. A teraz po tej zimie mu coś strzeliło i wypala się co 150 - 200km. Mimo iż tak jak mówię, sposób użytkowania absolutnie się nie zmienił.

Teraz zastanawiam się czy ten load tak mi rośnie przez to że nadmiernie kopci? No dziś akurat miałem urlop bo musiałem coś załatwić, byłem w Warszawie. Postałem trochę w korkach. Zrobiłem w sumie 70km. SOOT przyrósł jedynie o 4% a LOAD o 25%. Więc to całkiem sporo ... Zatem jeżeli przyczyną jest nadmierne kopcenie to opcje są 3:
- samochód bierze olej - ta opcja odpada. Olej kontroluję regularnie. Jest MAX. Nie przybywa ani nie ubywa. Trzyma poziom sztywno
- leją wtryski - to pewnie będę musiał sprawdzić
- egr - i tu nie wiem czy bawić się w czyszczenie czy może lepiej kupić regenerowany i po prostu wymienić i tyle.

jaki masz przebieg? po co latasz z miernikiem pod autem, przecież wystarczy zrobić podgląd z temperatur i podczas wypalania widać, czy świeca płomieniowa działa. Zresztą gdyby była spalona to sterownik musi o tym alarmować.

Gdyby chciało Ci się zrobić logi z poniższych parametrów, od startu zimnego silnika po trasę ok 10-15km z zróżnicowaną jazdą mogę porównać ze swoim autem bo wygląda, że mamy identyczne.

RPM
ECT
IAT
ACT
APP
MAF
EGRVPB1
EGR_ERR
MAP (wysoka rozdzielczość)
VAR_NOZ_POS
VNTP
DP_DPF

atari
25-05-2021, 22:00
jeszcze raz napisze, zaslepic egr, wyprogramoc z kompa i zapomniec o problemach. Walczylem z wypalaniem co 150km a nawet mniej, wymienilem, WSZYSTKIE czujniki na silniku, 2x egr w tym raz na nnowy VALEO( czyli taki jak org), swieca dopalajaca, NOWE wtryski i pompa po regeneracji i kompletnie nic sie nie zmienilo. dalej load rosl w lato w oczach. Te silniki tak maja z przy jakims przebiegu im odwala i zaczyna wypalac DPF co 100km, zaslpienie egr pomaga ale nie do konca, dopiero jak wyprogramowalem go z kompa i wartosci EGR stoja na 0 tak jak to jest w zime ponizej 5stopni IAT, Wszytko sie uspokoilo. gdy soot ma 80 i zaczyna wypalac LOAD nie przekracza 50%, rosnie bardzo powoli, wypalanie co minimum 800km

mondeo_owner
25-05-2021, 22:03
Przebieg mam 202 tysiące. Oryginalny bo mam go od nowości. I nigdy nie miałem żadnych problemów z DPF-em. Aż byłem w szoku bo każdy narzeka a ja nawet nie wiem że coś takiego mam w aucie. Wiem kiedy się wypala, nie przerywam. Wypali się, dopiero gaszę i zawsze było super. Wiesz, wszystko było by super ale te sto kilka km to trochę za mało. Wypalanie filtra co drugi dzień to nawet dla samego filtra nie jest zdrowe. A że tak nie było to muszę znaleźć przyczynę bo jakaś jest na pewno. Nie wierzę że nagle bez powodu zaczął się wypalać zamiast co 700 to co 150km. Ok, filtr na pewno nie ma takiej pojemności co nowy ale ta pojemność maleje stopniowo a nie bach i nagle pół filtra zapchane i koniec.

atari
25-05-2021, 22:12
tez tak mialem, i nie my jedyni, dla mnie to wyglada jakby byl jakis algorytm ktory zaczyna z jakims przebiegiem otwierac mocniej EGR przez co silnik kopci jak lokomotywa i zapycha dpf. Jedyne czego nie zrobilem to czujniki temp wydechu i sam uklad wydechowy z katem, jakby gdzies cos sie przypchalo to moglo by dac podobny efekt bo wzrosnie cisnienie spalin i przy otwarciu EGR wpadnie ich wiecej, ale z 2 strony powinno to wplynac na moc, a raczej nie ma tego problemu.

mondeo_owner
25-05-2021, 22:41
A ja jeszcze z jednym pytaniem. Czy ktoś z Was robił test szczelności dolotu w DW10C i mógłby podpowiedzieć gdzie o co należało by zaślepić i którędy wprowadzić najlepiej powietrze? Bo jeszcze w sumie można by to sprawdzić. Często bagatelizowana rzecz a kiedyś jak miałem jeszcze vectre C bez DPF-a to samochód mi mocno dymił na czarno. Mechanik stwierdził że to EGR. Wyczyścił. Nie pomogło. No to stwierdził że uszkodzony. Wymienił. Dałem 800zł. Dalej to samo. Zmieniłem mechanika a ten od razu, nieszczelność w dolocie. Szybki test, zrobił go przy mnie. 5min przygotować i już przy 0.5 bara wyszło gdzie ucieka. A dziura była spora. Był pęknięty wąż i to od dołu tak że kompletnie nie było widać tego. 30zł za wąż, z robocizną wyszła stówka i problem rozwiązany. A to jestem w stanie sprawdzić sam nawet jutro tylko DW10C ma z tego co wiem odmę, więc ją pewnie trzeba zdjąć i zaślepić no i nie chciał bym nic uszkodzić. Pomoże ktoś? :)

atari
25-05-2021, 22:53
Są 2 wersję, ściągasz filtr i zatykasz dziurę, odpinasz odmę i zatykasz, ja dmucham przez map sensor po jego wyciągnięciu, idealnie pasuje ten cały wentyl z koła, wchodzi na wcisk, druga opcja trudniejsza, trzeba odpiąć plastikowa rurę zasilając turbo, zatkać wej do turbo, ja używałem pokrywy od spreya i org uszczelki, idealnie pasowało, i też dmuchasz przez map, 1 opcja łatwiejsza ale nie można przesadzić z ciśnieniem bo plastik może nie wytrzymać

mondeo_owner
25-05-2021, 23:08
Super. Dzięki wielkie. A jak zatkam przy filtrze i odmie ale zostawię podpięte pod turbo to turbina nie uszkodzi się? Jakie ciśnienie Twoim zdaniem będzie bezpieczne? 1bar będzie ok? Raczej więcej pompować to nie chcę. 1bar max.

Siedzę, czytam i nie mogę znaleźć na jakieś podstawie on wylicza tą wartość DPF_LOAD. Skąd mu się to bierze. Niby wszyscy piszą że to jest na podstawie różnicy ciśnień no ale jak skoro u mnie ta różnica jest niewielka. Ludzie w nowych samochodach mieli większe. Ona przez cały czas oscyluje podczas jazdy między 2 a 7 - 8kPa. Czasem przekroczy 10 jak naprawdę mocno depnę ale to na sekundę i za moment wyrównuje. Więc skąd to się bierze to ja pojęcia nie mam.

mdxmd
26-05-2021, 06:26
Super. Dzięki wielkie. A jak zatkam przy filtrze i odmie ale zostawię podpięte pod turbo to turbina nie uszkodzi się? Jakie ciśnienie Twoim zdaniem będzie bezpieczne? 1bar będzie ok? Raczej więcej pompować to nie chcę. 1bar max.

Siedzę, czytam i nie mogę znaleźć na jakieś podstawie on wylicza tą wartość DPF_LOAD. Skąd mu się to bierze. Niby wszyscy piszą że to jest na podstawie różnicy ciśnień no ale jak skoro u mnie ta różnica jest niewielka. Ludzie w nowych samochodach mieli większe. Ona przez cały czas oscyluje podczas jazdy między 2 a 7 - 8kPa. Czasem przekroczy 10 jak naprawdę mocno depnę ale to na sekundę i za moment wyrównuje. Więc skąd to się bierze to ja pojęcia nie mam.

A może zresetować strategię obsługi DPF, tak jakby był on nowy, może faktycznie ten sterownik ma coś nasrane, odnośnie EGR to mi też się wydaje, że jego mapa to jakieś nieporozumienie np. turbina pompuje 0,8bar a egr wali spalin na 50% to po jaką choler..e to ciśnienie doładowania skoro jest go zbytu dużo i musi dopompować z taką ilość spalin?? chyba tylko po to aby się NOXy i inne dupoXy dopaliły bo nie znajduję innego wytłumaczenia.

Gdzieś czytałem, że normę euro 5 pojazd musi utrzymać przez całe swoje życie (co jest kompletnie nie realne) , więc sterownik zarżnie silnik i cały osprzęt aby tak się stało, więc my szukamy wszystkiego, wymieniamy połowę auta i dalej to samo :( a producent i producenci osprzętu tylko zacierają ręce bo będą frajerzy wymieniać dobre podzespoły na nowe.

proszę powyższe potraktować z ;) ale czy na pewno....

mondeo_owner
26-05-2021, 09:03
No właśnie chciałem o to zapytać. Wczoraj natrafiłem tu na naszym forum na post kolegi rafalxfiles który miał podobne problemy i zastosował u siebie zerowanie wartości czujnika różnicy ciśnień, następnie wyzerował wartości filtra DPF i na końcu reset modułu PCM. I teraz chciałem Was zapytać, czy taka operacja niesie ze sobą jakieś ryzyko? Może np okazać się że za moment pojawią mi się jakieś błędy? Filtr się zapcha? Bo ja bym to zrobił tylko właśnie mam tego typu obawy że to przyniesie więcej problemu niż pożytku.

mdxmd
26-05-2021, 09:15
No właśnie chciałem o to zapytać. Wczoraj natrafiłem tu na naszym forum na post kolegi rafalxfiles który miał podobne problemy i zastosował u siebie zerowanie wartości czujnika różnicy ciśnień, następnie wyzerował wartości filtra DPF i na końcu reset modułu PCM. I teraz chciałem Was zapytać, czy taka operacja niesie ze sobą jakieś ryzyko? Może np okazać się że za moment pojawią mi się jakieś błędy? Filtr się zapcha? Bo ja bym to zrobił tylko właśnie mam tego typu obawy że to przyniesie więcej problemu niż pożytku.

ja u siebie zrobiłem reset adaptacji sterowania tubo, czyli tak jakby był wymieniony zawór N72 i jest dużo lepiej teraz wysterowanie maksymalne zmiennej geometrii to 3.26V wcześniej było 3.15V turbina szbciej startuje i nie mam już takiego dołka przy szybkim dodaniu gazu z niskich obrotów. Robiłem też reset EGR i MAF (ten ostatni był wymieniany) nic się nie zepsuło, błędów także nie ma żadnych.

atari
26-05-2021, 15:08
ja robilem resety, wgrywalem chyba wszytkie dostepne kalibracje dla PCM nic nie pomaga i z jakiegos powodu on za mocno otwiera egr, gdy porownywalem wartosci otwarcia EGR i MAF ( mafspada im wiecej egr otwarty) z kims kto nie ma problemu z wypalaniem to okazalo sie ze przy tej samej predkosci y mnie egr jest wiecej otwart i maf duzo nizszy a co za tym idzie duzo mnije czystego powietrza wpada. Wywalenie egr rozwiazalo problem, ciekawe jakby po hamsku cofnac przebieg czy PCM by zareagowal i otwieral mniej EGR, ale w swietle dzisiejszych przepisow i mozliwej kontroli moze byc to problematyczne

mondeo_owner
26-05-2021, 15:58
Nie no jasne, ja to oczywiście rozumiem ale wychodzę też z założenia, że to że komuś coś nie pomogło, nie pomoże też innej osobie bo jak sobie czytam tematy na tym forum dotyczące częstego wypalania DPF-a, czytam też fora zagraniczne to widać że ludzie mają z tym problem i wielu z nich go rozwiązuje. Jednemu pomaga czyszczenie DPF-a. Drugiemu czyszczenie EGR-a. Ktoś inny zmienił olej na lepsze albo stację na której zawsze tankuje i problemy ustąpiły. Ty też jak sam piszesz, nie zaślepiłeś EGR-a od razu tylko jednak szukałeś rozwiązania problemu dlatego też próbuję go szukać i ja :). A zaślepienie wolał bym sobie zostawić jako ostateczność.

Mam jeszcze jedno pytanie. Bo jestem jeszcze w pracy i nie zaglądałem teraz do FORScana. Czy reset wskazań DPF-a to jest to samo co opcja która mówi że DPF został wymieniony na nowy i się go tam programuje czy to są zupełnie dwie różne rzeczy?

A i jeszcze jedno. Czy bezpieczne jest robienie adaptacji EGR bez jego wymiany czy lepiej nie ruszać?

atari
26-05-2021, 16:29
Adaptacja egr jest bezpieczna, co do resetu dpf, to resetuje on load i soot na 0% I podczas jazdy load zaraz wskazuję na zadany poziom, a soot rośnie od zera, jednak gdy load mija około 63% soot wskakuje też na tą wartość, więc reset niewiele zmieni

mondeo_owner
26-05-2021, 16:37
Ja jeszcze się łudzę nadzieją że może on po prostu złapał jakiś błąd i teraz tak go trzyma ale interesująca jest ta teoria z przebiegiem bo faktycznie jakoś w marcu wskoczyło mi 200 tysięcy i od tego momentu zaczął się jakby częściej wypalać. Z tym że równocześnie w tym samym momencie zrobiło się cieplej dlatego nie wiem który czynnik miał tu największe znaczenie. Czy przebieg czy jednak ocieplenie przez co zmieniła się charakterystyka pracy zawory EGR.

Będę dziś natomiast sprawdzał jeszcze szczelność dolotu metodą jaką opisywałeś. Czytałem że w DW10C nie ma już klasycznej odmy tylko jest separator oleju. Powiedz proszę albo może któryś z kolegów podpowie, w którym on się mniej więcej miejscy znajduje i czy jest do niego jakiś sensowny dostęp czy trzeba pół samochodu rozebrać? No i najważniejsze, czy ciśnienie ok 1bar nie rozsadzi mi dolotu? :)

atari
26-05-2021, 16:41
1bar nie powinno zaszkodzić, głównie chodzi o ta gumowa część od filtra, raczej będziesz widział, separator oleju jest na bloku silnika pod egr

mondeo_owner
26-05-2021, 16:52
Łooł, to będzie problem z jego odpięciem. Ale bez odpięcia nie sprawdzę szczelności.

A czy to normalne że okolice przepustnicy są zapocone? Nie jest to wyciek że się leje ale po prostu jest tam taki nazwijmy to film olejowy. Mam tu na myśli miejsce oznaczone na zdjęciu:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/453c3b7b2a23.jpg (https://naforum.zapodaj.net/453c3b7b2a23.jpg.html)

A i jeszcze trochę pomęczę bo nigdzie nie mogę znaleźć parametrów wzorcowych. W FORScanie mam 2 pidy od MAF. Który za co odpowiada i jakie powinny być poprawne wartości? U mnie podczas jazdy wahają się one między 30 a nawet 80kPa.

atari
26-05-2021, 16:58
Nie znajdziesz wzorcowego maf, on zależy od otwarcia egr, co do odmy można odpiąć ja od lacznika zaraz za filtrem powietrza, nie musisz na dole I maf to nie kpa coś pomieszałeś

mondeo_owner
26-05-2021, 17:01
Przepraszam, MAF to gramy. Pomieszałem z MAP. A który parametr określa konkretnie poziom otwarcia EGR bo jest tam ich kilka: EGRVPB1, EGRVPDES, EGR_PCT. To sobie poobserwuję konkretny parametr.

atari
26-05-2021, 17:03
Egrvpb1 to otwarcie a egr pct to położenie wymagane

mondeo_owner
26-05-2021, 17:10
Hmm, no to jak przeglądam film z wczoraj to ja nigdy nie miałem całkowicie zamkniętego zaworu. Bo rozumiem że 0% to zawór zamknięty, 100% to w pełni otwarty. To miałem chwilowo 0.39% ale żeby było 0% to nigdy. A przy takiej normalnej jeździe z prędkością 70 - 80km/h i obrotami ok 2rpm jakie powinno być prawidłowe położenie zaworu? Wiem że ono się mocno zmienia ale tak żebym miał jakiś punkt odniesienia. U mnie najczęściej widzę że jest między 40 a 70%. Czasem mam takie dziwne wahnięcia że z 17% nagle na moment wskakiwał na 98% ale standardowo oscyluje w tych granicach co podałem. Wniosek z tego taki że on praktycznie cały czas, przynajmniej w połowie jest otwarty. Pytanie czy te kanały nie są jakoś pozabijane i mimo iż połowa spalin powinna iść z powrotem do komory spalania to leci do wydechu. A u Ciebie jak z otwarciem?

mondeo_owner
26-05-2021, 19:21
Słuchajcie, jeszcze dwie rzeczy mnie zainteresowały. Pierwsza to ta zmienne geometria turbo. Jakie tam powinny być wartości? U mnie na biegu jałowym pokazuje 95.26%. Po dodaniu gazu do 3rpm i trzymaniu rośnie, spada do ok 70%. Popatrzcie tu:
https://www.youtube.com/watch?v=9dk0eXgCcNg

I kolejna sprawa to MAP i MAF sensor i wartości na zgaszonym silniku (zapłon włączony):
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dcc7272edb1f.png (https://naforum.zapodaj.net/dcc7272edb1f.png.html)

Jeden PID z MAP pokazuje 73kPa, drugi 101kPa natomiast bardziej mnie zastanawia MAF. Przecież on powinien chyba pokazywać 0 bo nic przez niego aktualnie nie przepływa. Tymczasem pokazuje 1.87g/s. To normalne?

mdxmd
26-05-2021, 21:42
Słuchajcie, jeszcze dwie rzeczy mnie zainteresowały. Pierwsza to ta zmienne geometria turbo. Jakie tam powinny być wartości? U mnie na biegu jałowym pokazuje 95.26%. Po dodaniu gazu do 3rpm i trzymaniu rośnie, spada do ok 70%. Popatrzcie tu:
https://www.youtube.com/watch?v=9dk0eXgCcNg

I kolejna sprawa to MAP i MAF sensor i wartości na zgaszonym silniku (zapłon włączony):
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dcc7272edb1f.png (https://naforum.zapodaj.net/dcc7272edb1f.png.html)

Jeden PID z MAP pokazuje 73kPa, drugi 101kPa natomiast bardziej mnie zastanawia MAF. Przecież on powinien chyba pokazywać 0 bo nic przez niego aktualnie nie przepływa. Tymczasem pokazuje 1.87g/s. To normalne?

MAF pokazuje dobrze,
generalnie tych parametrów nie ogarniesz na zasadzie ile być powinno, bo to parametry dynamiczne zależne od siebie

Odnośnie napięcia czunika kopiowania turbo, u mnie przy nagrzanym silniku po przejechaniu ok 12km na wolnych obrotach napięcie 3.08V, przy ruszaniu z miejsca oraz gdy dodam gazu na chwilę podbija do 3.26V aby rozpędzić turbinę, później spada stosownie do ilości gazu i wartości ciśnienia doładowanie

Atari, dochodzę o podobnych wniosków jak Ty, pompuje ciśnienie tylko po to aby egr pompował spaliny.... ja jeszcze mam taki pomysł, zrobię za przepływomierzem króciec np. 5mm, wężyk i regulowany zaworek (lewe powietrze) to zaniży wskazanie MAF a tym samym sterownik będzie zmuszony do przymknięcia EGR, inna opcja to zmiana mapy EGR.

Generalnie z tego co obserwuję to dopóki ciśnienie doładowania nie osiągnie powyżej 1bar ponad ciśnienie atm, auto wogóle nie jedzie, coś tam się rozpędza ale to nędza... kompletnie tego nie rozumiem bo miałem wiele aut, gdzie przy takim doładowaniu auto wyrywało już konkretnie a przy ciśnieniu 1,1bar było to już moc maksymalna rzędu 110KM.

Niestety ale usterki nie ma i jak pisze kolega, poszukiwania to strata czasu i pieniędzy, pozostaje modyfikacja mapy lub wyrzucenie EGR. Dlaczego ? bo nawet jeżeli cały układ jest sprawny (turbo, MAF, EGR...) to na szarym końcu tej układani siedzi szerokopasmowa sonda lambda... która ostatecznie informuje sterownik ! stary mało tlenu spaliny słabe.....! co robi sterownik pakuje turbo na maksymalne obroty, na co zaraz MAF daje sygnał za dużo powietrza otwieraj EGR ... i tak wkoło silnik musi się zmagać z nadmiernym doładowaniem i spalinami zamiast dawać moc na koła. Hu..nia to wszystko. Albo normy emisji spalin albo jazda.

mondeo_owner
26-05-2021, 21:47
Ale jesteś pewien że MAF wskazuje dobrze? 1.87g/s na zgaszonym silniku? to skąd on to powietrze ciągnie? Bo żeby było jasne, to co pokazałem na zdjęciu, nie na filmie, to wskazania na zgaszonym silniku. MAF 1.87g/s, MAP 73 i 101kPa. Też na zgaszonym. Przecież przy zgaszonym silniku powietrze przez dolot nie przepływa. No chyba że ja źle rozumiem zasadę jego działania ale to co udało mi się w między czasie znaleźć, to wszędzie mówią że silnik zgaszony = 0g/s

mdxmd
26-05-2021, 22:02
Ale jesteś pewien że MAF wskazuje dobrze? 1.87g/s na zgaszonym silniku? to skąd on to powietrze ciągnie? Bo żeby było jasne, to co pokazałem na zdjęciu, nie na filmie, to wskazania na zgaszonym silniku. MAF 1.87g/s, MAP 73 i 101kPa. Też na zgaszonym. Przecież przy zgaszonym silniku powietrze przez dolot nie przepływa. No chyba że ja źle rozumiem zasadę jego działania ale to co udało mi się w między czasie znaleźć, to wszędzie mówią że silnik zgaszony = 0g/s

tak jest i tak ma być na 1000%, wymieniałem już MAF bo myślałem, że uszkodzony....
MAP pokazuje Ci ciśnienie atmosferyczne, więc nie może to być 0, na zgaszonym silniku wartość będzie zbliżona ciśnieniu atmosferycznemu (pid BARO)

chociaż faktycznie twoje parametry MAP są dziwne, jeden 73 a drugi 101 to ten sam parametr różni się tylko dokładnością.

mondeo_owner
26-05-2021, 22:10
No to bardzo dziwne bo dałbym sobie głowę uciąć że on nie powinien pokazywać nic na wyłączonym silniku. Zastanawiam się też czy te wartości nie są zbyt wysokie. Znalazłem ciekawy artykuł, taki mocno techniczny, opisujący zasadę działania tego czujnika i tam było napisane, że wartości na biegu jałowym, powinny mniej więcej odpowiadać pojemności silnika czyli jeżeli silnik ma pojemność 2 litrów, to MAF na biegu jałowym powinien wskazywać +/- 2g/s. Podczas obciążenia wartość tą mnoży się przez 40 czyli przy obciążonym silniku, MAF powinien wskazywać +/- 2*40 = +/- 80g/s. I problemem jest kiedy te wartości mocno odstają od normy i np zamiast 2g/s z jakąś tam tolerancją, pokazuje np 8g/s lub więcej bo to już oznacza kilkukrotnie za dużą wartość.

mdxmd
26-05-2021, 22:14
No to bardzo dziwne bo dałbym sobie głowę uciąć że on nie powinien pokazywać nic na wyłączonym silniku. Zastanawiam się też czy te wartości nie są zbyt wysokie. Znalazłem ciekawy artykuł, taki mocno techniczny, opisujący zasadę działania tego czujnika i tam było napisane, że wartości na biegu jałowym, powinny mniej więcej odpowiadać pojemności silnika czyli jeżeli silnik ma pojemność 2 litrów, to MAF na biegu jałowym powinien wskazywać +/- 2g/s. Podczas obciążenia wartość tą mnoży się przez 40 czyli przy obciążonym silniku, MAF powinien wskazywać +/- 2*40 = +/- 80g/s. I problemem jest kiedy te wartości mocno odstają od normy i np zamiast 2g/s z jakąś tam tolerancją, pokazuje np 8g/s lub więcej bo to już oznacza kilkukrotnie za dużą wartość.

MAF na wolnych obrotach przy nagrzanym silniku ale bez obciążenia, klimy, świateł ok 6 g/s, tak mam u siebie, ale 2g/s to chyba nie realne no może gdyby zrzucić pasek osprzętu to może... :)

Ile masz otwarcia % EGR na wolnych obrotach (rozgrzany silnik) ??

mondeo_owner
26-05-2021, 22:57
Ile masz otwarcia % EGR na wolnych obrotach (rozgrzany silnik) ??

Silnik rozgrzany, po 30 kilometrowej trasie i pół godzinnym postoju w garażu więc nie ostygł. PID EGRVPB1 (on chyba własnie wskazuje na otwarcie EGR-a) pokazuje 47,45%. Nie wiem czy to dużo czy mało.

atari
26-05-2021, 23:08
Pid map bierzemy z modułu pcm, w module obd(co kolwiek to jest) też jest map i ma takie wskazanie. Wężyk z lewym powietrzem może zadziałać... Ale jak silnik ma mapę ze przy takim otwarciu egr, takim maf I takim turbo powinno być takie ciśnienie, jak maf nie będzie pasował wywali błąd. Jak jest za dużo lewego powietrza wywala błąd o korelacji map a maf, jakoś tak to brzmiało. Maf na zgaszony. Ma mieć 1.87 bo to minimalne w kazanie dla tego czujnika.

Bump: Co do egr na wolnych u mnie bywało różnie, czasem wskazywał nawet 0, ale przeważnie koło 60-70 jak dobre pamiętam.

mdxmd
27-05-2021, 07:45
Pid map bierzemy z modułu pcm, w module obd(co kolwiek to jest) też jest map i ma takie wskazanie. Wężyk z lewym powietrzem może zadziałać... Ale jak silnik ma mapę ze przy takim otwarciu egr, takim maf I takim turbo powinno być takie ciśnienie, jak maf nie będzie pasował wywali błąd. Jak jest za dużo lewego powietrza wywala błąd o korelacji map a maf, jakoś tak to brzmiało. Maf na zgaszony. Ma mieć 1.87 bo to minimalne w kazanie dla tego czujnika.

Bump: Co do egr na wolnych u mnie bywało różnie, czasem wskazywał nawet 0, ale przeważnie koło 60-70 jak dobre pamiętam.

zero będzie gdy auto dłużej stoi bez dotykania gazu, poza tym zawsze egr funkcjonuje, ale jego wskazanie należy sprawdzać bezpośrednio po jeździe a nie półgodzinnym postoju przypuszczam, że wtedy będzie to ok 70-80%

Odnośnie resetu adaptacji sterowania turbo to najlepiej zrobić to po trasie, gdy wszystko jest dobrze rozgrzane. Efekty nie są natychmiast trzeba trochę pojeździć.

mondeo_owner
27-05-2021, 07:49
Jasne, dziś wrócę do domu i jak tylko wjadę do garażu, jak będzie studziła się turbina, bo zawsze zanim zgaszę to czekam sobie minimum 30s, to wtedy sprawdzę :).

mdxmd
27-05-2021, 08:48
jeżeli jeszcze tego nie robiłeś, to kup środek do czyszczenia MAF i przemyj także czujnik ciśnienia MAP, turbina w naszych modelach jest chłodzona cieczą i wątpię aby był sens jakiś dodatkowych zabiegów studzenia...

mondeo_owner
27-05-2021, 12:06
Kurde, wytłumaczcie mi proszę, na jakiej podstawie rośnie ta wartość DPF_LOAD. Bo ja tego nie ogarniam. Byłem przekonany że decyduje o tym czujnik różnicy ciśnień. Ok. Wczoraj jak startowałem miałem 61% LOAD, 34% SOOT. Później jak LOAD przekroczył 70%, SOOT nagle też poszedł mocno w górę. Przed dojazdem do domu LOAD stanął na 77%, SOOT na 69%. Filtr się jeszcze nie wypalił. Ale czujnik różnicy ciśnień pokazuje identyczne wartości jakie pokazywał mi gdy miałem LOAD 21% i SOOT 19% czyli na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku 0kPa, przy 3rpm na postoju rośnie do 5 - 6kPa a podczas jazdy waha się między 1 - 2kPa a 8kPa. Rzadko, jak mocno przycisnę np przy wyprzedzaniu to potrafi wzrosnąć do 10 - 11kPa na momencik ale za chwilę spada. Więc skąd on do cholery bierze ten LOAD. Bo z tego co tu czytam na forum to LOAD powinien byś skorelowany różnicą ciśnień a ta nie rośnie. Już zgłupiałem do reszty. Nie wiem jak to działa. Kogo bym nie zapytał, nikt nie potrafi sensownie wyjaśnić. Jak jeżdżę po mechanikach, każdy mówi co innego, jeszcze nie zdarzyło mi się aby chociaż dwóch powiedzieli coś zbliżonego co może świadczyć jedynie o tym że nikt nie ma pojęcia o tym co mówi. Ok, wyczyścił bym ten filtr DPF. Trudno, kosztuje to ok 1000zł ale nie mam gwarancji że przyczyna leży w filtrze a jak nie wyeliminuję przyczyny to nowy filtr będzie zapchał się z taką samą częstotliwością i 1000zł pójdzie w piach.

Spójrzcie, coś takiego udało mi się znaleźć:
NOTE:
A relatively clean DPF will return a voltage of
approximately 0.5V. This rises to approximately 4.5V
for a full DPF.
If the differential pressure sensor returns a voltage
of 4.5V or more to the ECM, and if all other
conditions are met, regeneration of the DPF will
occur.
In the event of a fault, the engine power output is
reduced by the ECM by means of a reduction in the
injected fuel quantity and EGR will be switched off

U mnie po przejechaniu 150km, mam DPF_LOAD na 77%, DPF_SOOT na 69%, napięcie na czujniku na biegu jałowym 0.51V, po dodaniu gazu do 3rpm rośnie 0.61V. Podczas jazdy to napięcie nie przekracza nawet na chwilę 1V. Więc ja się pytam, na jakiej podstawie takie wartości DPF_LOAD i DPF_SOOT. Przecież to się kupy nie trzyma. Wychodzi na to że DPF żyje sobie własnym życiem i ma w nosie wskazania czujnika bo ten ewidentnie pokazuje że filtr jest praktycznie pusty.

mondeo_owner
27-05-2021, 18:43
Otwarcie zaworu EGR, tuż po 30 kilometrowej trasie gdzie w międzyczasie wypalał się DPF (LOAD po wypaleniu 17%, SOOT 23%), wynosi 60.39%, napięcie czujnika położenia zaworu EGR 2.90V. Przy 2tys obr rośnie do 85%. Mam tu na myśli EGR. Czujnik różnicy cośnień na jałowym biegu 0kPa, przy 3 tys obr 4 - 5kPa. Napięcie czujnika różnicy ciśnień na jałowym 0.49V, przy 2tys obr 0.56V, przy 3tys obr 0.59V.

Wyzerowałem wartości zapełnienia filtra DPF ale co ciekawe, nie było żadnego błędu a skasował się tylko LOAD. SOOT został bez zmian. Chyba że to kasuje się osobno.

mdxmd
27-05-2021, 20:39
pewien człowiek od tuningu powiedział mi, że czujnik różnicy ciśnień nie służy do analizy zapełnienia filtra DPF, czujnik ten jest elementem zabezpieczenia a nie analizy stanu zapełnienia filtra. Oznacza to, że sterownik traktuje go jako zabezpieczenie na wypadek gdyby standardowa kalkulacja stanu zapełnienia filtra zawiodła. Wówczas duży wzrost różnicy ciśnień jest alarmem dla sterownika, że coś jest nie tak i to wszystko, nie bierze on żadnego udziału w algorytmie wyliczenia zapełnienia filtra.

Tyle w temacie, nie wiem czy ma rację czy nie, ale analizując wskazania jestem skłonny w to uwierzyć. Z drugiej strony zauważyłem, że mając np. 50% DPF load gdy depnę w podłogę przez 1-2km to zaraz load wskakuje nawet na 70%... jak on sobie to wyliczył nie mam pojęcia,,,

jestem skłonny zrzucić rurkę od ciśnienia przed FAP i wypuścić sobie koło lusterka aby zobaczyć czy to auto dymi jak parowóz czy eletkronika świruje. Może warto też przeczyścić ten wężyk do czujnika bo skoro jest przed FAP to musi być zadymiony sadzą, ta rurka raczej się nie wypali podczas procesu reanimacji filtra.

Jedyne do czego mogę się przyczepić w moim aucie to zbyt wysokie ciśnienie doładowania przy delikatnym obchodzeniu się z gazem i co za tym idzie dużym otwieraniem się zaworu EGR czyli to samo co miał kolega Atari, ciekawe jest to, że auto jeździ dużo lepiej gdy zapełnienie filtra DPF jest duże wówczas turbo mniej pompuje ciśnienia.

mondeo_owner
27-05-2021, 21:02
Zobaczę jeszcze jedną rzecz. Rozmawiałem dziś z elektrykiem z forda i tak ni z gruchy ni z pietruchy powiedział żebym sprawdził czy mam wszystkie żarówki sprawne. Nie wiem co to ma wspólnego z DPF-em ale sprawdziłem. I co się okazało? Nie mam wszystkich sprawnych. Nawet jest błąd w komputerze. Nie działa mi żarówka od prawego doświetlania zakrętów. Jutro ją wymienię i zobaczymy. Jeżeli się okaże że to żarówka to ja nie mam nawet żadnych pytań ...

mdxmd
27-05-2021, 21:08
Zobaczę jeszcze jedną rzecz. Rozmawiałem dziś z elektrykiem z forda i tak ni z gruchy ni z pietruchy powiedział żebym sprawdził czy mam wszystkie żarówki sprawne. Nie wiem co to ma wspólnego z DPF-em ale sprawdziłem. I co się okazało? Nie mam wszystkich sprawnych. Nawet jest błąd w komputerze. Nie działa mi żarówka od prawego doświetlania zakrętów. Jutro ją wymienię i zobaczymy. Jeżeli się okaże że to żarówka to ja nie mam nawet żadnych pytań ...

chyba jaja sobie robi z Ciebie.... może jakaś dioda LED jest spalona ;) ja nie mam błędów więc żarówki sprawne.

mondeo_owner
27-05-2021, 21:20
Nie wiem czy robi sobie jaja czy nie ale zachowanie mojego filtra jest conajmniej dziwne. Dziś jak startowałem miałem LOAD na 77%, SOOT na 69%. Specjalnie wyjechałem wcześniej bo mówię jak nic przed pracą zacznie się wypalanie. A tu niespodzianka. Nie wypalał. Po dojechaniu LOAD spadł na 71% a SOOT wzrósł do 71%. Wracając, po 25km, na 5km przed domem, zaczął wypalanie. Dlatego mówię, u mnie te parametry jakoś wariują. To nie jest normalne żeby sobie tak rosło i spadało i to o tyle procent. Czasem przez 10km LOAD wzrośnie o 1% a za moment bach i kilka procent w górę.

atari
27-05-2021, 22:26
Jak jedziesz spokojnie do 90-100kmh to load rośnie powoli, jak zaczniesz szarżować to load rośnie już dużo szybciej, ale to do 160kmh, powyżej zamyka się egr i już load rośnie powoli.

mondeo_owner
27-05-2021, 22:32
Czyli mój standardowy zakres prędkości z jakimi jeżdżę. 70 - 100km/h. I mówię LOAD czasem przez kilka km o 1% w górą. Za moment 2% w dół a po chwili 6% w górę. Tak chyba być nie powinno, prawda?

mdxmd
28-05-2021, 01:02
Jak jedziesz spokojnie do 90-100kmh to load rośnie powoli, jak zaczniesz szarżować to load rośnie już dużo szybciej, ale to do 160kmh, powyżej zamyka się egr i już load rośnie powoli.

czyli jest niezgodność ilości powietrza do ilości spalin na niekorzyść czystego powietrza... w przypadku wyprogramowania EGR jedyne co interesuje sterownik dla ustawienia dawki paliwa do ciśnienie doładowania + korekcje względem temperatur powietrza i paliwa i to wszystko.

Jeżeli odłączymy kostkę EGR to też wskazuje ciągle na 0, zrobiłem kilka km i błędów nie wyrzuca na zegarach, jest tylko błąd w sterowniku.

Dzisiaj wypalanie włączyło się przy 96% LOAD (po 280km od ostatniego), nie miał kiedy wypalić tylko miasto... ciekawe jest to iż auto jeździ super jak filtr jest zapchany, fajnie przyśpiesza jakoś lekko bez wciskania pedału gazu. Z obserwacji wynika iż turbina mniej daje ciśnienia i zamiast być gorzej jest dużo lepiej. Myślę, że gdyby zmniejszyć to ciśnienie doładowania w niskim zakresie obrotów byłoby dużo korzystniej dla osiągów, zużycia paliwa oraz zapychania filtra.

mondeo_owner
28-05-2021, 22:05
Dzisiaj wypalanie włączyło się przy 96% LOAD (po 280km od ostatniego), nie miał kiedy wypalić tylko miasto... ciekawe jest to iż auto jeździ super jak filtr jest zapchany, fajnie przyśpiesza jakoś lekko bez wciskania pedału gazu.
mdxmd, a czy mógłbyś mi powiedzieć, jaką masz różnicę ciśnień mając tak duży LOAD?

Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Jak działa chłodnica EGR? Jeżdżę od kilku dni z rejestracją parametrów, nagrywam sobie ekran na telefonie i później to analizuję. Nigdy ale to nigdy, nie zaobserwowałem zmiany na 2 parametrach. Pierwsze to EGR_POS_SEN. Mam bez przerwy 4.99V i to się kompletnie nie zmienia nigdy. Drugi parametr który się nigdy nie rusza to EGR_VAL_MEA. Stoi na 99.96. Przez ponad 200km odkąd wszystko rejestruję, nie drgnął ani na sekundę. Jest jeszcze trzeci, EFGR_VAL_DES. On też ma cały czas wartość 99.96. Czasem na sekundę wskoczy 0.0 i później znowu wraca na 99.96. Potrafi ktoś powiedzieć czy to normalne zachowanie?

mdxmd
29-05-2021, 06:02
DPF > 80% ciśnienie różnicowe 16-20kpa,
DPF w 23% ciśnienie różnicowe do 10kpa (do niższych wartości mi nie wypala)

jaką masz temperaturę silnika ? u mnie max to 78st. termostat do wymiany ale to raczej nie ma znaczenia.

mondeo_owner
29-05-2021, 06:17
Ooo stary, to ja takich różnic jakie masz Ty nie mam nigdy. 10kPa to ja nawet nie osiągam kiedy rozpoczyna mi wypalanie. Na jałowym zawsze mam 0kPa a podczas jazdy zazwyczaj między 1 a 3 a jak LOAD i SOOT mam na poziomie 70 kilku procent to różnica podczas jazdy to 3 - 7kPa. 10 przekracza sporadycznie jak mocniej wcisnę pedał w podłogę i to przekracza wyłącznie w chwili przyspieszania bo jak osiągnie obroty to spada.

Co do termostatu to się nie wypowiem czy ma jakieś znaczenie aczkolwiek może jakieś i ma. Nie sprawdzałem temp, sprawdzę i Ci powiem. Natomiast nie wiem czy widziałeś, założyłem nowy temat: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=320635 bo u mnie ewidentnie jest wyraźny problem z zaworem obejściowym chłodnicy EGR. On po prostu nie działa a to czytałem że już może mieć wpływ na działanie całego EGR-a a tym samym na wypalanie filtra.

mdxmd
29-05-2021, 06:43
ale ten zawór jest sterowany podciśnieniowo u mnie on nie ma żadnego czujnika położenia, wiesz jakie ma on zastosowanie i kiedy jest uruchamiany ?

mondeo_owner
29-05-2021, 06:48
No właśnie nie wiem i nie mogę nigdzie doczytać na jakiej zasadzie on działa. Natomiast domyślam się, że podobnie jak w przypadku zaworu EGR, jeżeli zmienia się wartość pozycji wymaganej, to w ślad z nią powinna iść wartość pozycji zmierzonej. U mnie natomiast to ani drgnie. Wartość wymagana ustawia się na 0.0% i jest tak ustawiona przez kilka, kilkanaście sekund, a wartość zmierzona 99.96%. Czyli zawór stoi na dębowo. Natomiast chyba jakiś czujnik być musi bo jest nawet PID: EGR_POS_SEN - Napięcie czujnika położenia obejścia chłodnicy EGR. I to u mnie wynosi bez przerwy 4.99V a powinno się zmienić bo w przypadku zaworu EGR, gdy zmienia się jego pozycja, zmienia się też napięcie czujnika. A tu w przypadku EGR_POS_SEN, również twardo stoi. Nie mogę nigdzie doczytać jak to działa i czy w przypadku uszkodzenia tego elementu, wymienia się cały zawór EGR czy nie. No i gdzie jest ten nieszczęsny czujnik.

Może faktycznie sterowane jest to podciśnieniowo i uszkodzony mam ten brązowy zaworek bo chyba on za to odpowiada. Tylko czy ten zaworek da się jakoś sprawdzić?

mdxmd
29-05-2021, 06:57
tutaj masz wyjaśnione co i po co.

https://www.youtube.com/watch?v=4_MA_YU4Dy8&ab_channel=MotorserviceGroup

mondeo_owner
29-05-2021, 07:02
To może w takim razie ten cały czujnik znajduje się w tym zaworze Pierburg? Zastanawiam się jak ten zawór sprawdzić. I czy on faktycznie steruje tym zaworem obejściowym czy może steruje otwieraniem i zamykaniem EGR-a

mdxmd
29-05-2021, 07:22
jest jeszcze jeden ciekawy element to przepustnica w kolektorze, tutaj jest wyjaśnione jak działa
https://www.youtube.com/watch?v=Zj3B4GDsFsE&ab_channel=MotorserviceGroupMotorserviceGroup

ale u nas ona chyba służy tylko do gaszenia silnika, tej przepustnicy z filmu na kolektorze ssącym u nas nie ma.

mondeo_owner
29-05-2021, 11:38
Ja jeszcze u siebie będę obserwował teraz po wymianie żarówki. Bo wczoraj po wymianie zrobiłem 20km, dziś 10km i póki co LOAD mi spada a SOOT w ogóle nie rośnie. Zobaczymy. Raczej złudna nadzieja że to coś da no ale zobaczymy. Muszę jeszcze powalczyć z tym zaworem obejścia chłodnicy EGR bo on na 100% szwankuje i to nie ulega wątpliwości.

Wiecie może czy jest jakiś sposób na sprawdzenie domowymi sposobami tego zaworu Pierburga? Nie wiem jak on się powinien zachowywać ale zdjąłem przewód z tej gruszki przy EGR-ze i jak w niego dmucham to słychać gdzieś przy zaworze że to powietrze uchodzi. Może to tak powinno być ... Ale jak dmucham to nie czuję żadnego oporu, to powietrze tak lekko wchodzi i gdzieś wylatuje ale jeszcze nie wiem gdzie.

I jeszcze jedno, może głupie pytanie. Bo chcę sprawdzić zawór czy ta klapa co otwiera i zamyka chłodnice EGR, działa. Jak jak odłączę podciśnienie od gruszki i podczepię tam taką dużą strzykawkę, to wpychając lub wyciągając powietrze, powinienem zaobserwować ruch elementu który oznaczyłem na zdjęciu czy może tego czy klapa działa, nie da się zaobserwować?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e2820a4afd62.jpg (https://naforum.zapodaj.net/e2820a4afd62.jpg.html)

mondeo_owner
29-05-2021, 17:16
Dobra, jestem krok dalej ale w dalszym ciągu w głębokiej d***e. Na początku pozdejmowałem wężyki od podciśnienia sterującego gruszką EGR, sprawdziłem je ciśnieniowo wakumetrem. Są szczelne. Później, myślałem że mi się nie uda ale się udało, odkręciłem gruszką od EGR-a. Gruszka działa. Nie wiem czy tak powinna ale zakładam że tak bo to cięgno wciska się bardzo ciężko. Następnie test tej klapki w EGR-ze. Działa super. Jednym palcem. Luźniutko chodzi. Więc to wszystko sprawne. Na koniec odpiąłem zawór podciśnieniowy. Pomierzyłem go. Oporność 24 Ohm. Zakładając 0.8 Ohm które było na mierniku to zawór ma 23.2 Ohm czyli idealnie bo powinien mieć zgodnie z tym co jest na nim napisane, 23 Ohm. No i test samego zaworu. Podłączyłem go na krótko. Działa. Elektromagnes się otwiera, robi się przejście. Czyli wszystko sprawne. Wieczorem jeszcze go odpalę i poobserwuję czy w momencie kiedy sterownik zmienia wymagane położenie zaworu obejściowego na 0% to czy w tym samym czasie jest jakaś reakcja na tym cięgnie gruszki. Jeżeli nie ma to znaczy że jest jakiś problem i muszę odpiąć podciśnienie od gruszki i podpiąć je do wakumetra żeby zobaczyć ile 'ciągnie'. Jeżeli natomiast reakcja będzie to opcje są dwie, albo jest błąd w FORScanie i po prostu te pidy nie działają albo coś jest nie tak ze sterownikiem że on tej zmiany nie wykrywa.

---EDIT---
No i jest tak jak myślałem. W momencie kiedy zmienia się pozycja wymagana zaworu obejściowego, jest natychmiastowa reakcja na samym zaworze ale FORScan pokazuje tą zmierzoną jako 99.96% i napięcie 4.99V. Czy może ktoś mi pomóc i potwierdzić że te PID-y działają poprawnie? Bo jeśli nie to co myślicie że może być?? Coś się w sterowniku przycięło?

atari
29-05-2021, 22:01
powyzej roku 2012 nie ma juz czujnika polozenia tego zaworu, taka niekieska wtyczka na pokrywie elektroniki EGR, wiec nie masz moliwosci zeby ten pid zmienil wartosc.

mdxmd
30-05-2021, 08:29
z filmu, który wcześniej wrzuciłem wynika iż chłodnica EGR nie bierze udziału w szybszym nagrzewaniu się silnika ponieważ przy zimnym silniku spaliny nie są kierowane na chłodnicę co ma pozwolić na szybsze nagrzanie się katalizatora oraz nie wiem dlaczego ale także samego silnika.

Wszystko jest podporządkowane emisji spalin a to, że to auto jeszcze jeździ to tylko skutek uboczny całego systemu emisji spalin, tylko, że ten skutek z czasem i przebiegiem staje się coraz mnie uboczny a bardziej wykluczony.

mondeo_owner
30-05-2021, 15:50
No to moją teorię szlak trafił Faktycznie nie mam dodatkowej wtyczki w zaworze, jest tylko jedna. Zatem wszystko działa poprawnie. Zatem dalej jestem w lesie i nie znam przyczyny częstszego wypalania się filtra. Mam jeszcze akumulator do wymiany. Często wywala mi rano już komunikat o rozładowaniu. Zresztą ma już prawo bo chodzi od nowości czyli ma 9 lat i 202 tysiące km. Ale wątpię aby akumulator miał jakikolwiek wpływ na wypalanie filtra. Myślicie że jest sens w DW10C robić test przelewowy wtrysków czy może od razu lepiej oddać je na stół? Zanim pójdę z filtrem do regeneracji wolę sprawdzić jeszcze wtryski bo zregenerują filtr a on dalej będzie się zapychał. Nie wiem czy to normalne ale chwilowe spalanie teraz mam 0.7 - 0.8l. Nie pamiętam jak było rok temu o tej porze ale to chyba jest ok bo przecież klimatyzacja już pracuje. Chyba że może to nie jest normalne i wtryski po prostu leją.

Natomiast nie wiem dalej co jest powodem takiego zachowania parametru LOAD. Nie obserwowałem go wcześniej więc nie wiem jak on wcześniej się zachowywał ale teraz jest strasznie nie stabilny. Rośni i maleje nawet o 11%. Tak właśnie miałem dziś. W piątek był na 39%. Po tym jak się przejechałem 20km wzrósł do 43%. Później w sobotę spadł do 40%. Dziś rano spadł mi do 38% a teraz byłem o znajomego, wróciłem i wystrzelił na 49%. Coś tu jest mocno nie tak. Rozumiem żeby wraz ze wzrostem szły wskazania z czujnika różnicy ciśnień ale nie idą. Kompletnie nie jestem w stanie powiązać tych nagłych wzrostów z czymkolwiek. Jak dziś nastąpił ten skok o 11% to jechałem ze stałą prędkością ok 80km/h. Czujnik różnicy ciśnień pokazywał 2 - 3kPa, EGR miał 68%, egr err pokazywał 0%. No kompletnie żadnych jakichś dziwnych wskazań. Czy ktoś potrafi powiedzieć, na jakiej podstawie sterownik wylicza sobie to zapełnienie skoro nie na podstawie czujnika różnicy ciśnień? Bo przecież skądś to brać musi.

zamir
30-05-2021, 20:08
Wszystkie Twoje obserwacje odnośnie częstotliwości wypalania się filtra, jak i zmian wartości LOAD oraz SOOT pokrywają się w 100% z moimi, które prowadzę od około 3 lat. Na pocieszenie mogę Ci jedynie przekazać, że pomimo kolejnych tysięcy przebiegu, filtr nadal wypala się w okresie wiosenno-letnim co 150km, a w okresie zimowym (EGR zamknięty) co 400km.
Moim zdaniem po przekroczeniu magicznych 200 kkm coś się zmienia w sterowniku silnika i bez względu na odczyt różnicy ciśnień, LOAD szybko dźwiga wartość SOOT w celu częstszych wypaleń.
Gdybym miał gwarancję, że wymiana DPFa na nowy rozwiąże tę przypadłość, dawno bym to uczynił.

mondeo_owner
30-05-2021, 20:13
No właśnie u mnie zawsze latem wypalał się co 700 - 800km, dosłownie z zegarkiem w ręku. Zimą, nawet tą w tym roku co 900 - 1000km. Pamiętam w lutym przekroczyłem nawet 1000km. Aż tu nagle od kwietnia coś mu strzeliło i średnio co ok 200km włącza się wypalanie. Gdybym ja jeszcze te 200km robił w tydzień to pewnie bym olał ale u mnie ma to miejsce co drugi dzień. To jest mega wkurzające. Kilak razy już się do pracy przez to spóźniłem bo jeździłem aż się wypali. Jak nie uda mi się znaleźć przyczyny to po prostu sprzedam to auto i tyle bo nie wyobrażam sobie takie jazdy.

---EDIT---
Czy ktoś z Was czytał ten artykuł: https://dieselnet.com/tech/sensors_soot.php ?
Jest tam taki dość ciekawy fragment:

Differential pressure (∆P)—The DPF soot load is estimated from the increase in the filter pressure drop.
Radio frequency (RF)—The DPF load is calculated based on the absorption of a microwave signal by soot accumulated in the filter.

Czy to oznacza, że wartość SOOT jest wyliczana na podstawie tego czujnika różnicy ciśnień (co by się mogło nawet zgadzać) a wartość LOAD na podstawie jakiejś absorpcji sygnału mikrofalowego przez sadze zgromadzone w filtrze? Jeżeli to było by prawdę to takie zawirowania wskazań tego parametru LOAD, mogły by faktycznie wskazywać na jakieś zapchanie filtra. Przecież część sadzy jest oczyszczana sama w trakcie jazdy przez co LOAD spada a następnie rośnie bo pojawia się nowa. Tylko gdyby tak było to musiał by być jakiś czujnik który to mierzy i który te mikrofale wysyła a takiego chyba nie ma. Tylko teraz jeszcze pozostaje pytanie, czy filtr DPF jest zarazem przyczyną i skutkiem, czy może samym skutkiem. Bo jeżeli tak to jego czyszczenie nic nie da. Za moment zapcha się ponownie.

mdxmd
30-05-2021, 22:22
dzisiaj zrobiłem trasę ok 500km i wypalał się 2x a po powrocie mam już 70% więc za 1-2dni znowu będzie palić. Jak ma sprzyjające warunki to pali średnio co 200km i nie ma znaczenia czy jeżdżę jak osioł czy normalnie.

Dzisiaj zrobiłem test na trasie i odłączyłem EGR i wydaje mi się, że nie ma to wpływu, raczej zapełnia się tak samo ale co ciekawe to bez EGR temperatura spalin jest niższa o ok 100st.C niż z EGR i auto pali średnio ok 1L mniej. Dlaczego temperatura jest niższa??? to przecież EGR ma obniżać temperaturę spalin prawda...???$$%%!

Jedyne do czego mogę się przyczepić to jest za dużo ciśnienia doładowania!! kuźwa jak to możliwe, przecież nie ma możliwości regulacji cięgna turbo i jest czujnik położenia turbiny więc jak to możliwe, że ładuje za dużo?? Bo co do tego nie mam żadnych wątpliwości po wyłączeniu EGR jest jeszcze gorzej wystarczy dotknąć gazu i pakuje prawie 2bar a położenie zmiennej geometrii cały czas jest na maxa, dopiero gdy ciśnienie wzrośnie do ok 2.3bar cięgno zaczyna się cofać - ale to jest już duszenie gazu a nie ekonomiczna jazda.

Mogłbym wymienić gruszkę tylko co to pomoże i tak jest czujnik kopiowania więc zużycie sprężyny gruszki nie ma znaczenia bo sterownik i tak ma położenie, próbowałem dać lewe powietrze na sterownie gruszką i z forscan widać, że sterownik tak wysterowuje zaworek aby uzyskać określone położenie cięgna turbo, więc nic nie pomoże kombinowanie z turbiną. Pozostaje tylko modyfikacja softu.

mondeo_owner
30-05-2021, 22:41
A powiedz proszę, które pidy odpowiadają za monitorowanie turbo? Ja jeszcze w tym tygodniu chcę dalej pojeździć z nagrywaniem ekranu i z włączonym forscanem bo jestem zwolennikiem nie używania telefonu w trakcie jazdy dlatego wszystko sobie nagrywam i odtwarzam w domu. Ale to co chcę złapać to moment wypalania. Bo ciekawi mnie jeszcze temperatura spalin. Może ona po prostu jest za niska przez co ten filtr nie jest w stanie wypalić się poprawnie. Ten zawór par lubi się przytykać sadzą.

A co do turbiny, myślisz że większe doładowanie jest powiązane z mocniejszym kopceniem przez co szybciej zapycha się filtr?

mdxmd
31-05-2021, 06:42
A powiedz proszę, które pidy odpowiadają za monitorowanie turbo? Ja jeszcze w tym tygodniu chcę dalej pojeździć z nagrywaniem ekranu i z włączonym forscanem bo jestem zwolennikiem nie używania telefonu w trakcie jazdy dlatego wszystko sobie nagrywam i odtwarzam w domu. Ale to co chcę złapać to moment wypalania. Bo ciekawi mnie jeszcze temperatura spalin. Może ona po prostu jest za niska przez co ten filtr nie jest w stanie wypalić się poprawnie. Ten zawór par lubi się przytykać sadzą.

A co do turbiny, myślisz że większe doładowanie jest powiązane z mocniejszym kopceniem przez co szybciej zapycha się filtr?

MAP cieśnienie doładowania
VNTP procentowe położenie zmiennej geometrii sprężarki
VAR_NOZ_POS napięcie czujnika położenia turbo

temperatury podczas wypalania,

EGT11
EGT12 normalnie ok 250st przy wypalaniu ok 630
EGT13 normalnie ok 250st przy wypalaniu ok 630

mondeo_owner
31-05-2021, 07:48
No to u mnie MAP przeważnie na poziomie 1.2 - 1.5 bar. Wydaje się poprawne. Ale zdarza się że podczas przyspieszania rośnie do 2.5bar na chwilę, nie wiem czy to akurat jest normalne. Ale w tym czasie rośnie też różnica ciśnień na DPF-ie do ok 10 a czasem nawet i ponad 10 kPa.

mdxmd
01-06-2021, 10:06
zmieniłem mapę na 163KM na razie obserwuję jak to ma się do DPF,

co do osiągów, to subiektywnie auto jeździ jakby płynniej odezwę się jakie będą efekty

mondeo_owner
01-06-2021, 10:31
Czekam. Daj znać.

BTW. FORScan daje taką opcję? Jest to bezpieczne? Długo taka operacja trwa?

atari
01-06-2021, 11:26
Ciśnienie takie ma być, spr je z pidy z dopiskiem wysoka rozdzielczość, 2 bary ciśnie bezwzględne czyli1 bar doładowania, u mnie turbo max daje 2.5 około a nawet więcej w początkowej fazie koło 2tys obr. Tak ma być, nadmiar powietrza nie powoduje kopcenia, kopcenie to niedomiar tlenu przez za duża ilość spalin. Egr jest w inny w 100% temu. Zmiana na 163 konie nic nie da w tej kwestii. Z jakiegoś powodu jest in twk sterowany, pewnie eby utrzymać normę euro 5 i odpowiedni poziom tlenków azotu wali spalinami, to że kopci to już ich nie obchodzi bo to dpf łapie I wypala, a że co 10km to inna sprawa. Ja po mojej walce i wydaniu kupy kasy w konco wył go i się cieszę z jazdy a nie ciągłej obserwacji dpf, wypala się co 900 nawet teraz w lato. Wystarczyło go wył w programie pcm i juz.

mdxmd
01-06-2021, 11:53
Ciśnienie takie ma być, spr je z pidy z dopiskiem wysoka rozdzielczość, 2 bary ciśnie bezwzględne czyli1 bar doładowania, u mnie turbo max daje 2.5 około a nawet więcej w początkowej fazie koło 2tys obr. Tak ma być, nadmiar powietrza nie powoduje kopcenia, kopcenie to niedomiar tlenu przez za duża ilość spalin. Egr jest w inny w 100% temu. Zmiana na 163 konie nic nie da w tej kwestii. Z jakiegoś powodu jest in twk sterowany, pewnie eby utrzymać normę euro 5 i odpowiedni poziom tlenków azotu wali spalinami, to że kopci to już ich nie obchodzi bo to dpf łapie I wypala, a że co 10km to inna sprawa. Ja po mojej walce i wydaniu kupy kasy w konco wył go i się cieszę z jazdy a nie ciągłej obserwacji dpf, wypala się co 900 nawet teraz w lato. Wystarczyło go wył w programie pcm i juz.

Z EGR silnik chodzi bardzie miękko i ciszej, można też zejść na wysokich biegach na niższe obroty.... a nie myślałeś aby tak zmodyfikować mapę aby jego udział był dużo mniejszy niż jest to fabrycznie?

Ja już dzwoniłem po tunerach i średnio można się dogadać bo mogą wyprogramować EGR i zrobić nową mapę wtrysku. Odnoszę wrażenie, że chyba mają jakieś schematy na to i gdy chcę zmodyfikać lekko fabrykę to nie wiedzą za co się zabarać.

Ja chcę wydaje się prostą sprawę tj. zmniejszyć udział EGR i zwiększyć dawki palia albo możliwe, że te ostatnie same się zwiększą bo mapa EGR/MAF to wymusi.

Wracają do spomnianych przez Ciebie NOXów itp.. to ja zaślepiając EGR obserwuję temperaturę spalin niższą o 100st.C niż gdy jest włączony więc nie rozumiem ... chyba, że nie chodzi o temperaturę temp. spalania a nie spalin.

stiepek
01-06-2021, 15:25
Znalazłem u siebie rozwiązanie z częstym wypalaniem DPF. Po przeczytaniu wątku zdecydowałem, że zaślepię EGRa i problem jak ręką odjął zniknął i jeździłem tak 2 lata do czasu.. Pierwszy problem objawiał się co jakiś czas wyskakujący błąd check i wystarczyło skasować kompem i był spokój na kilka miesięcy. Kolejny problem to już błąd usterka silnika i utrata mocy. Zauważyłem również, że mocno się pocił w okolicach egr na łączeniach rur. Zdecydowałem się zdemontować zawór aby go sprawdzić. Okazało się, że grzybek w środku jest bardzo mocno zapieczony i ciężko chodził cały mechanizm. Po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, odrdzewiaczem został zamontowany z powrotem na swoje miejsce, została zdjęta zaślepka. Spuszczenie płynu chłodniczego, demontaż , czyszczenie, montaż wyniósło mnie 4 h. Auto odzyskało moc i lepiej się zbiera niż wcześniej jak miałem zaślepiony EGR. Niedawno gdzieś czytałem, że nie zaleca się w tych silnikach zaślepiać EGRa ponieważ działa on wspólnie z turbiną i dpf-em Do tej pory cykl wypalania DPF jest normalny co ok 700 km.

Film przedstawiający EGR (silnik dw10c) https://www.youtube.com/watch?v=Pyq4roIms6w

mdxmd
01-06-2021, 23:06
owszem warto to zrobić, kupiłem EGR używany za grosze aby zobaczyć jak to jest zbudowane, oprócz czyszczenia wszystkiego co jest przedstawione na filmie trzeba wykręcić silniczek i go dokładnie umyć bo w dolnej części gdzie są szczotki, gromadzi się sadza i silniczek sam w sobie się przycina.

Zastanawiam się jeszcze czy nie dać smaru molykote 33 medium na to wszystko, jest to smar dla elementów plastik/plastik i plastik/metal jego zaletą jest zakres temperatur od -70st.c do + 204st.C tym samym nie powoduje oporów na zimno i nie ścieka przy wysokich temp.

Wracając do tematu zmiana mapy na 163KM nic nie daje w kwestii częstotliwości wypalania, ale auto jest dynamiczniejsze więc już tak zostaje u mnie.

Zrobię jeszcze lekki bypass dla czujnika MAF na początek o średnicy 5mm tak aby uzyskać minimalnie mniejszy udzał EGR, na wolnych obrotach mam ok 89% liczę, że zejdzie wówczas do ok 70% wówczas powstanie lekka nadwyżka świeżego powietrza i nawet jeżeli coś osprzętu EGR lekko niedomaga granica ew. generowania sadzy powinna wyjść poza zakres pracy silnika.

mondeo_owner
02-06-2021, 06:46
owszem warto to zrobić, kupiłem EGR używany za grosze aby zobaczyć jak to jest zbudowane, oprócz czyszczenia wszystkiego co jest przedstawione na filmie trzeba wykręcić silniczek i go dokładnie umyć bo w dolnej części gdzie są szczotki, gromadzi się sadza i silniczek sam w sobie się przycina.

No to idziemy tą samą drogą. Ja zrobiłem identycznie. Zamówiłem wczoraj oryginalny EGR z demontażu za 100zł. Powiedz proszę, wsadziłeś ten swój czy może ten co kupiłeś oczyściłeś i podmieniłeś? Zastanawiam się czy ten co kupiłem, warto czyścić samemu czy może lepiej oddać go do regeneracji. Po czyszczeniu nie trzeba go jakoś kalibrować czy ustawiać?

meff
02-06-2021, 08:20
Panowie, zanim zaczniecie grzebać z egr itd sprawdźcie wasze turbiny, u mnie przyczyną częstego wypalania DPF i to nie zawsze udanego była turbina, która zapiekła się na geometrii i to powodowało problem. Jak ktoś potrzebuje turbinę po regeneracji to mam jedną na zbyciu i na gwarancji.

mdxmd
02-06-2021, 08:31
No to idziemy tą samą drogą. Ja zrobiłem identycznie. Zamówiłem wczoraj oryginalny EGR z demontażu za 100zł. Powiedz proszę, wsadziłeś ten swój czy może ten co kupiłeś oczyściłeś i podmieniłeś? Zastanawiam się czy ten co kupiłem, warto czyścić samemu czy może lepiej oddać go do regeneracji. Po czyszczeniu nie trzeba go jakoś kalibrować czy ustawiać?

https://www.facebook.com/Specelektro-2010251919095752/

mondeo_owner
02-06-2021, 22:49
Słuchajcie, mam takie pytanie. Chciałbym w weekend sprawdzić te wężyki idące od dpfa do czujnika ale te moje opaski na nich są już całe zerdzewiałe. Wypadało by je wymienić. Orientuje się ktoś jaki tam jest ich rozmiar? Nie mogę nigdzie znaleźć.

atari
02-06-2021, 22:53
Znalazłem u siebie rozwiązanie z częstym wypalaniem DPF. Po przeczytaniu wątku zdecydowałem, że zaślepię EGRa i problem jak ręką odjął zniknął i jeździłem tak 2 lata do czasu.. Pierwszy problem objawiał się co jakiś czas wyskakujący błąd check i wystarczyło skasować kompem i był spokój na kilka miesięcy. Kolejny problem to już błąd usterka silnika i utrata mocy. Zauważyłem również, że mocno się pocił w okolicach egr na łączeniach rur. Zdecydowałem się zdemontować zawór aby go sprawdzić. Okazało się, że grzybek w środku jest bardzo mocno zapieczony i ciężko chodził cały mechanizm. Po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, odrdzewiaczem został zamontowany z powrotem na swoje miejsce, została zdjęta zaślepka. Spuszczenie płynu chłodniczego, demontaż , czyszczenie, montaż wyniósło mnie 4 h. Auto odzyskało moc i lepiej się zbiera niż wcześniej jak miałem zaślepiony EGR. Niedawno gdzieś czytałem, że nie zaleca się w tych silnikach zaślepiać EGRa ponieważ działa on wspólnie z turbiną i dpf-em Do tej pory cykl wypalania DPF jest normalny co ok 700 km.

Film przedstawiający EGR (silnik dw10c) https://www.youtube.com/watch?v=Pyq4roIms6w jak wyprogramujesz egr z PCM to nic sie nie stanie ani z dpf ani z turbo, przeciez ponizej 5 stopni i tak EGR jest zawsze zamkniety,

mdxmd
03-06-2021, 19:00
200km autostrady 130-150km/h wypalanie co 100km hahaha ale d..pa,

Liczę, że coś pomoże u Ciebie czyszczenie DPF chociaż jestem pesymistą w tej materii filmy na YT z laniem wody mnie nie przekonują :) 5lat temu robiłem to w 1,6hdi i efekt był żaden jak wypalał co 300-400 tak już zostało a podobno to super wynik! jaja chyba.... na początku jeździłem wypalałem, później miałem go.. wiecie gdzie czasem 3dni wypalał bo akurat robiłem odcinki po 7-15km w międzyczasie do tego wypalania skończyła się turbina. No ale co 100km ? przy 170.000km przebiegu, głównie trasy. Bardzo zabawne bardzo i pomyśleć że te kilka lat temu obiecałem sobie "nigdy więcej g..a z FAP czy DPF) no ale przecież w MK4 FAP jest bezobsługowy.. dopalanie świecą nie katuje silnika i takie tam...

atari
03-06-2021, 20:46
Z EGR silnik chodzi bardzie miękko i ciszej, można też zejść na wysokich biegach na niższe obroty.... a nie myślałeś aby tak zmodyfikować mapę aby jego udział był dużo mniejszy niż jest to fabrycznie?

Ja już dzwoniłem po tunerach i średnio można się dogadać bo mogą wyprogramować EGR i zrobić nową mapę wtrysku. Odnoszę wrażenie, że chyba mają jakieś schematy na to i gdy chcę zmodyfikać lekko fabrykę to nie wiedzą za co się zabarać.

Ja chcę wydaje się prostą sprawę tj. zmniejszyć udział EGR i zwiększyć dawki palia albo możliwe, że te ostatnie same się zwiększą bo mapa EGR/MAF to wymusi.

Wracają do spomnianych przez Ciebie NOXów itp.. to ja zaślepiając EGR obserwuję temperaturę spalin niższą o 100st.C niż gdy jest włączony więc nie rozumiem ... chyba, że nie chodzi o temperaturę temp. spalania a nie spalin.

nie trzeba paliwa ruszac wtedy, sterownik sobie poradzi. co do cichszej pracy z egr to nie zauwalzylem, u mnie chodzi tak samo, nagrzewac tez nie pomaga za bardzo bo w zime jest zamkniety, wiec nie widze pozytywnych powodow zeby go zostawic, zwlaszcza ze odwala takie numery. Gdybym nie mial go wyl to przed jakas trasa cofnalbym sobie przebieg, zresetowal moduly i obserwowal. Ciekawe czy przebieg ma na to wplyw, porownalem otwrcie egr przy tej samej predkosci z innym dw10c ktory nie ma problemuu z dpf, i tam egr byl duzo mniej otwarty i maf wyzszy,

mondeo_owner
03-06-2021, 21:09
A zapodasz jakieś szczegóły? MAF wyższy czyli na jakim poziomie? I jakie otwarcie EGR?

atari
03-06-2021, 21:15
Już nie pamiętam dokładnie, ale kojarzę ze przy 140 miałem ponad 70 otwarcia egr maf I map też miałem niższy, koleś miał ponad 40 procent tylko, ja map miałem 1.7 bar vs 2.0 u kolesia. Różnica była znaczna I widoczna. Maf też był różny, ale nie pamiętam

mdxmd
04-06-2021, 05:13
Podsumuję swoje obserwacje.

Zapełnienie DPF szybko wzrasta zaraz po wypaleniu np. 50% to jest nawet 30km, gdy osiągnie te 50-60% dalej jest już powoli aż do tych 200-250km gdy wypala.

Następna obserwacja to spalanie jest największe zaraz po wypaleniu DPF i najmniejsze gdy jest on bliski 80%.

Udział EGR jest największy po wypaleniu i spada w miarę zapełniania filtra (co ma związek z ciśnieniem doładowania)

I na koniec doładowanie, które spada w miarę zapełnienia filtra DPF, nie chodzi mi o maksymalne ciśnienie przy gazie w podłodze, bo takowe ma zawsze jedną dopuszczalną wartość (ok 2,5bar z atm. ) chodzi o ciśnienie podczas ekonomicznej jazdy. Po prostu turbina za mocno pompuje gdy nie ma takiej potrzeby a jej wydajność (ciśnienie doładowania) jest tym większa im DPF jest w lepszej kondycji (wypalony), filtr powietrza jest nowy itd...

Moim zdaniem jest zbyt dużo doładowania przy normalnej ekonomicznej eksploatacji, za dużo powietrza w stosunku do realnego zapotrzebowania przy danym obciążeniu silnika. W parametrach można zauważyć, że napięcie czujnika położenia turbo podczas ekonomicznej jazdy ma tą samą pozycję bez względu na obroty silnika. Z moich obserwacji także wynika iż to położenie jest stałe dopóki ciśnienie doładowania nie wzrośnie na tyle, że sterownik musi je zbijać dopiero wtedy następuje cofnięcie geometrii turbiny (jest to ok 2.3bar z atm.)

Mam zatem prośbę do osób, którym DPF wypala się normalnie co te 700-1000km o logi z kilku parametrów od zapalenia zimnego silnika po jakieś 20km jazdy aby silnik miał już temperaturą. Idealnie byłoby gdyby było przy niskim zapełnieniu DPF

Parametry:

RPM (obroty)
VSS (prędkość pojazdu)
ECT (temp. silnika)
APP (ilośc gazu)
EGRVPB1 (pozycja EGR)
FUEL_V_DSD (dawka paliwa)
MAF (przepływka)
MAP (ciśnienie doładowania wysoka rozdzielczość)
VNTP (% wysterowanie turbo)
VAR_NOZ_POS (napięcie czujnika turbo)
DPF_LOAD (zapełnienie DPF różnicowe)
DPF_SOOT_LD (zapełnienie DPF kalukacyjne)
DP_DPF (różnica ciśnień DPF)

Czy ktoś wie jak można zmienić położenie zmiennej geometrii turbo? cięgno zmiennej geometrii nie ma możliwości regulacji. Jedyne co mogę zrobić to wkręcić stopkę maksymalnego położenia zmiennej geometrii druga opcja to tylko zmiana mapy ECU

szczenka
04-06-2021, 10:25
Jakie ciśnienie na dpf macie zazwyczaj? U mnie bez znaczenia czy świeżo po wypaleniilu, czy zapełnienie dochodzące do 80%-na postoju na jalowych 0 kpa, 3 tys obr-ok 2- 3 kpa
Podczas jazdy-ostre przyspieszanie - przy ok 3.5 tys obr wskakuje do 16 kpa i gwałtownie spada po odpuszczeniu gazu, po przyspieszeniu spada na maks 5 kpa (mam wtedy 3 tys obr, 6 bieg i lekko ponad 160 km/h).

mondeo_owner
04-06-2021, 11:35
U mnie IDENTYCZNIE. Niezależnie czy mam filtr świeżo po wypaleniu, czy ponad 80%, na postoju 0kPa, przy 3tys obr ok 4 - 5kPa i podczas jazdy tylko gdy mocno wciskam gaz to dochodzi do 10kPa lub przekracza 10 a tak stabdardowo utrzymuje się na poziomie 2 - 4kPa.

Dlatego wydaje mi się że komputer ma w nosie ten czujnik a poziom zapełnienia filtra bierze sobie nie wiadomo skąd. Może sam go sobie wylicza na podstawie jakiegoś algorytmu z dupy na zasadzie że dziś zrobiłeś dwie krótkie trasy po kilka km to na pewno filtr jest w c*** za****ny i trzeba go wypalać co chwila.

mdxmd
04-06-2021, 13:25
Ciekawe gdyby odpiąć czujnik różnicy ciśnień obstawiam, nie będzie różnicy w zapełnianiu

mondeo_owner
04-06-2021, 13:30
Zawsze można obejść ten czujnik. Zaślepiasz czymś tą drugą rurkę od strony wydechu. Na tą pierwszą nazuwasz wężyk. Dajesz trójnik i do niego podłączasz obie rurki od czujnika. W ten sposób różnica powinna być zawsze 0kPa ale na 100% nie wpłynie to na częstość wypalania.

mdxmd
04-06-2021, 13:55
Czyli potwierdza się to co już napisałem, jest to czujnik jako zabezpieczenie a wypala według własnego schematu... Zapewne teoria z przebiegiem może być całkiem realna. Też nie widzę jakiejś wielkiej zależności pomiędzy ciśnieniem różnicowym a częstotliwością wypalań

szczenka
04-06-2021, 16:24
Wszyscy mamy mondziaki z 2013/2014 roku. Jest ktoś na forum kto ma z tych roczników, powyżej 235 tys km i komu dpf wypala się rzadziej niż co 500 km?

mdxmd
04-06-2021, 16:44
słuchajcie jeszcze jeden temat, jaką macie temperaturę silnika może to ma jakiś związek u mnie termostat do wymiany bo mam 76-77st.C

szczenka
04-06-2021, 18:23
Który to pid?
I jeszcze coś mi się nasunęło-jakoś dziwnie średnia prędkość mi pokazuje. Przeleciałem 4x 330 km, praktycznie z każdych 330 km to 200 km prędkością ponad 140 km/h non stop, a on mi średnia nadal pokazuje 38 km/h. Rok temu przy identycznym używaniu spokojnie była 2x większa...
U mnie mogę jeszcze powiązać trochę start czestego wypalania wraz z padem akumulatora i wymiana na nowy (tyle że i wtedy w podobnym czasie skończyła się zima...)

mdxmd
04-06-2021, 18:43
który to pid?
I jeszcze coś mi się nasunęło-jakoś dziwnie średnia prędkość mi pokazuje. Przeleciałem 4x 330 km, praktycznie z każdych 330 km to 200 km prędkością ponad 140 km/h non stop, a on mi średnia nadal pokazuje 38 km/h. Rok temu przy identycznym używaniu spokojnie była 2x większa...
U mnie mogę jeszcze powiązać trochę start czestego wypalania wraz z padem akumulatora i wymiana na nowy (tyle że i wtedy w podobnym czasie skończyła się zima...)

ect

rajman
04-06-2021, 19:57
Który to pid?
U mnie mogę jeszcze powiązać trochę start czestego wypalania wraz z padem akumulatora i wymiana na nowy (tyle że i wtedy w podobnym czasie skończyła się zima...)Zresetuj sobie wskazania średniej prędkości :) słuchajcie jeszcze jeden temat, jaką macie temperaturę silnika może to ma jakiś związek u mnie termostat do wymiany bo mam 76-77st.C78-80 a dobija czasem i do 90Wszyscy mamy mondziaki z 2013/2014 roku. Jest ktoś na forum kto ma z tych roczników, powyżej 235 tys km i komu dpf wypala się rzadziej niż co 500 km?Ja mam '11 i mi się w mieście wypala co 200-300, na trasie co bak.

rajman
04-06-2021, 20:01
Podsumuję swoje obserwacje.

Zapełnienie DPF szybko wzrasta zaraz po wypaleniu np. 50% to jest nawet 30km, gdy osiągnie te 50-60% dalej jest już powoli aż do tych 200-250km gdy wypala.

Następna obserwacja to spalanie jest największe zaraz po wypaleniu DPF i najmniejsze gdy jest on bliski 80%.

Udział EGR jest największy po wypaleniu i spada w miarę zapełniania filtra (co ma związek z ciśnieniem doładowania)

I na koniec doładowanie, które spada w miarę zapełnienia filtra DPF, nie chodzi mi o maksymalne ciśnienie przy gazie w podłodze, bo takowe ma zawsze jedną dopuszczalną wartość (ok 2,5bar z atm. ) chodzi o ciśnienie podczas ekonomicznej jazdy. Po prostu turbina za mocno pompuje gdy nie ma takiej potrzeby a jej wydajność (ciśnienie doładowania) jest tym większa im DPF jest w lepszej kondycji (wypalony), filtr powietrza jest nowy itd...

Moim zdaniem jest zbyt dużo doładowania przy normalnej ekonomicznej eksploatacji, za dużo powietrza w stosunku do realnego zapotrzebowania przy danym obciążeniu silnika. W parametrach można zauważyć, że napięcie czujnika położenia turbo podczas ekonomicznej jazdy ma tą samą pozycję bez względu na obroty silnika. Z moich obserwacji także wynika iż to położenie jest stałe dopóki ciśnienie doładowania nie wzrośnie na tyle, że sterownik musi je zbijać dopiero wtedy następuje cofnięcie geometrii turbiny (jest to ok 2.3bar z atm.)

Mam zatem prośbę do osób, którym DPF wypala się normalnie co te 700-1000km o logi z kilku parametrów od zapalenia zimnego silnika po jakieś 20km jazdy aby silnik miał już temperaturą. Idealnie byłoby gdyby było przy niskim zapełnieniu DPF

Parametry:

RPM (obroty)
VSS (prędkość pojazdu)
ECT (temp. silnika)
APP (ilośc gazu)
EGRVPB1 (pozycja EGR)
FUEL_V_DSD (dawka paliwa)
MAF (przepływka)
MAP (ciśnienie doładowania wysoka rozdzielczość)
VNTP (% wysterowanie turbo)
VAR_NOZ_POS (napięcie czujnika turbo)
DPF_LOAD (zapełnienie DPF różnicowe)
DPF_SOOT_LD (zapełnienie DPF kalukacyjne)
DP_DPF (różnica ciśnień DPF)

Czy ktoś wie jak można zmienić położenie zmiennej geometrii turbo? cięgno zmiennej geometrii nie ma możliwości regulacji. Jedyne co mogę zrobić to wkręcić stopkę maksymalnego położenia zmiennej geometrii druga opcja to tylko zmiana mapy ECUrajman.zubrzycki.pl/LiveData_2021-06-04_16.32.53.csv

bleekm
04-06-2021, 20:01
Moje wypalania od maja 2020 do maja 2021
149052 (702)
148350 (320)
148030 (520)
147510 (310)
147200 (562)
146438 (443)
145995 (504)
145491 (883)
144608 (942)
143650 (515)
143135 (340)
142795 (395)
142400 (400)
142000 (510)
141490 (341)
141161 (320)
140825 (442)
140383 (951)
139432 (310)
139120 (400)
138720 (300)
138420 (300)

mondeo_owner
04-06-2021, 20:33
78-80 a dobija czasem i do 90

Ale to raczej nie jest poprawna temperatura silnika. Prawidłowa powinna wynosić raczej w okolicach 90 stopni.

rajman
04-06-2021, 20:44
Ale to raczej nie jest poprawna temperatura silnika. Prawidłowa powinna wynosić raczej w okolicach 90 stopni.Termostat w Mondeo mk4 ma temp otwarcia 83*, a czujnik jest w samej obudowie termostatu.

szczenka
04-06-2021, 22:10
Zresetuj sobie wskazania średniej prędkości :) 78-80 a dobija czasem i do 90Ja mam '11 i mi się w mieście wypala co 200-300, na trasie co bak.

Resetowałem wszystkie-nie pomaga, nadal średnia z czapy.

mdxmd
05-06-2021, 09:43
rajman.zubrzycki.pl/LiveData_2021-06-04_16.32.53.csv

dzięki!

Parametry są zbliżone jedyna różnica jest w zakresie napięcia czujnika położenia zmiennej geometrii turbo

statycznie na wolnych mam 3.08V u Ciebie 3.25V ta różnica wynika z ustawienia stopki cięgna zmiennej geometrii, jednak nie musi to świadczyć o nieprawidłowości, bo jest to wyjściowe położenie zmiennej geometrii turbiny zapewne wystarczy odkręcić gruszkę i będzie już zmiana położenia i napięcia. Przypuszczam iż dlatego nie ma to znaczenia ponieważ sterownik adoptuje maksymalne położenie cięgna turbo na podstawie czujnika i to położenie traktuje jako wyjściowe.

druga różnica to temperatura silnika u mnie nie przekracza 80st.C 77-78st. C

Reszta parametrów nie odbiega istotnie w wolnej chwili przejrzę to jeszcze dokładnie.

Nawet ciśnienie różnicowe DPF jest bardzo zbliżone! przy tym samym poziomie zapełnienia DPF LOAD.

Także "jaja jak berety".

Odnośnie zbierana logów, chyba trzeba zrezygnować z fazy nagrzewania silnika,

włączamy logowanie po trasie gdy wszystko jest dobrze rozgrzane. Wystarczy zrobić logi statyczne (wolne obroty) oraz z jazdy kilka km a na koniec z jednym przyśpieszeniem na chwilę z pedałem w podłodze (np. 3bieg) dosłownie 100-200m bez szaleństw ;)

mondeo_owner
05-06-2021, 09:50
A czy to normalne że podczas jazdy termostat się w ogóle nie otwiera? Po przejechaniu ponad 20km, temperatura cieczy chłodzącej osiągnęła u mnie max 74 stopnie. Więcej nie rosła. Nie wiem czy to jest normalne zachowanie.

mdxmd
05-06-2021, 09:55
A czy to normalne że podczas jazdy termostat się w ogóle nie otwiera? Po przejechaniu ponad 20km, temperatura cieczy chłodzącej osiągnęła u mnie max 74 stopnie. Więcej nie rosła. Nie wiem czy to jest normalne zachowanie.

to znaczy, że otwiera się za wcześnie, jeżeli to nie wina czujnika temperatury to termostat do wymiany i mam to samo, zrobię to razem z czyszczeniem EGR bo będzie jedno spuszczanie płynu.

mondeo_owner
05-06-2021, 19:21
A wiecie jak powinien pracować termostat w mondeo? Temperatur otwarcia to 83 stopnie. Czyli rozumiem że do tej temperatury musi być, następnie przy 83 stopniach powinno nastąpić otwarcie, temperatura powinna spaść. I teraz pytanie. Do ilu? Do jakiej temperatury zbija zanim znowu się zamknie?

Mariusz.S
06-06-2021, 08:07
Cześć MDXMD,
Obserwuję na forum Twoje dociekanie co do przyczyny częstego wypalania filtra DPF w silniku DW10C i szczerze Ci kibicuję 8)
Nie jesteś jedyny z tym problemem, w moim Mondeo częstotliwość wypalania filtra to:
miasto - 180-200 km.
trasa - ok 300km
Ok 2 tygodnie temu zdemontowałem i wyczyściłem zawór EGR oraz przeczyściłem przepływomierz. Forscanem zrobiłem adaptację EGR i reset MAF.
Wniosek: Częstotliwość wypalań filtra nie zmieniła się, ale spadło średnie spalanie ok 0.7 l/100 km w cyklu mieszanym.
Jak słusznie wspomniano we wcześniejszych postach żródło tkwi w sterowniku PCM,
po aferze Dieselgate producenci nadgorliwie zadbali aby silniki spełniały narzucone im normy. Popieram więc sugiestie z wcześniejszych postów, iż zostaje wizyta u kumatego tunera który zrobi porządek w mapie PCM.

szczenka
06-06-2021, 13:50
ect
Dziś sprawdziłem krążąc po Warszawie, maks doszła do 84 stopni, przeważnie 81 (zrobione z 60.km po mieście z dość ciężka noga).
Co lepsze minęło ponad 270 km od ostatniego wypalenia(wszystko jazda po Warszawie), scoot stał na 30%, potem lekko podniósł się do 32%, load raz w górę raz w dół doszedł do 65% i wtedy nagle maszyna losującą się odlokowala i scoot dosłownie w 5 sekund z 32 poszedł na 58%.
Sprawdzę jeszcze szczelność przewodów idących do czujnika dpf, jeśli będą ok to olewam temat-moc ma, pali standardowo tyle ile palił, oleju od wymiany do wymiany tyle samo, chodzi miękko, nic nie stuka, nie puka no igła :)

Bump: Zresetuj sobie wskazania średniej prędkości :) 78-80 a dobija czasem i do 90Ja mam '11 i mi się w mieście wypala co 200-300, na trasie co bak.
W jaki sposób weryfikujesz wypalanie na trasie?

rajman
06-06-2021, 14:00
Diodą

mondeo_owner
07-06-2021, 18:11
Słuchajcie a ja z innym pytaniem teraz. Dziś przyszedł do mnie zamówiony zawór EGR od Forda Galaxy II. Auto po wypadku, teoretyczny przebieg jaki podawał właściciel to 125 tysięcy. Zawór na pewno będzie pasował do mondeo bo dobierałem po numerach na obudowie a te są identyczne ale nie o to chodzi. Wszyscy skupiają się na regeneracji samego zaworu EGR. Ja Wam powiem że ten zawór co do mnie przyszedł wygląda całkiem spoko. Jedynie powierzchowny nalot. Więc całkiem możliwe że samochód miał te 125 tysięcy. I teraz o ile zawór wygląda ok to chłodniczka spalin to coś strasznego. Jest tak zabita że w niektóre kabały nie byłem w stanie wbić drutu o grubości 2mm. Nie było żadnego przejścia. Czy to również regenerujecie? Albo czy firmy zajmujące się regeneracją zaworów, regenerują również chłodniczki? Bo z całym szacunkiem ale tak zabita chłodniczka to nawet spalin nie przepuszcza a co dopiero mówić o chłodzeniu. Wydaje mi się że to może mieć niebagatelny wpływ na sam proces wypalania.

atari
07-06-2021, 18:48
Podczas wypalania egr jest zamknięty

szczenka
07-06-2021, 19:00
Podczas wypalania egr jest zamknięty
Potwierdzam

mondeo_owner
07-06-2021, 19:22
Tak, może ja źle to ująłem. Nie chodziło mi o proces wypalania a o częstość. Bo przecież źle schłodzone spaliny albo nie schłodzone w ogóle, nie zmniejszają objętości więc większa ich ilość trafia do filtra. Ja prawie 2h czyściłem tą chłodniczkę. W sumie wyskrobałem z niej i wydmuchałem ponad pół szklanki nagaru. Niektóre kanaliki były totalnie zapchane. Musiałem mocno pracować zagiętym drutem (bez ostrych krawędzi), żeby się przebić. Co ciekawe, te kanaliki podzielone są jakby na dwie sekcje. Do jednej trafiają spaliny prosto z silnika, drugą wychodzą schłodzone. I to właśnie ta gdzie idą prosto z silnika była tak zabita. Ta druga o dziwo wyglądała jak nowa. Czyściutka. Tylko delikatny nalot. Co oznacza że chłodzenie robi jednak swoją robotę. Wziąłem sobie też nasadziłem rurkę termokurczliwą na końcówkę pistoletu do przedmuchiwania i sprężarką ładnie w środku wydmuchałem wszystko. Teraz jutro kupię naftę, zaleję i zostawię na 24h. Chyba że polecacie coś lepszego.

atari
07-06-2021, 19:29
ja zmienialem egr 3x, w swoim jak zdjalem bylo tylko okopcone, w uzywce jaka kupilme to samo, w nowym po kilkudziesiecu km tez.

mondeo_owner
07-06-2021, 19:57
No to w tym co ja kupiłem EGR był delikatnie okopcony tylko ale za to chłodniczka nie miała kompletnie przejścia w tej jednej części. Tak jak mówiłem, 2h ją przepychałem żeby w ogóle coś szło. Jak wdmuchiwałem powietrze pod ciśnieniem z tej czystszej strony to w niektórych kanalikach z tej strony zaje****j, ono nie wylatywało w ogóle. Tak było zabetonowane.

Mariusz.S
07-06-2021, 20:35
"Chyba że polecacie coś lepszego"

1. Ludwik do czyszczenia grili i szyb kominkowych( aktywna piana robi robotę )
2. Dix do czyszczenia grili i kominków ( na gołych dłoniach czuć że jest bardziej żrący )
Przygotuj do czyszczenia dla ochrony dłoni rękawice nitrylowe, duże stare plastikowe wiadro/miskę do mycia, będzie sporo syfu.
Po zaaplikowaniu środka czyszczącego do wnętrza chłodnicy dawałem mu czas na działanie ok 8-10 min. następnie płukałem gorącą wodą z czajnika i tak ok. z 4-5 razy. Na koniec płukanie z węża ogrodowego i suszenie sprężonym powietrzem, chłodnica czysta i lśniąca jak z fabryki.
Daruj sobie skrobanie :lol:
tu masz link do podglądu jak wygląda chłodnica spalin EGR
https://www.youtube.com/watch?v=zl2i6x0GZEM
Do ponownego montażu chłodnicy z zaworem nie użyłem starej uszczelki, powierzchnie oczyściłem wełną stalową i odtłuściłem. Do uszczelnienia powierzchni styku użyłem sprawdzonej masy uszczelniającej Victor Reinz Reinzosil ( również b.dobry jest Dirco od Elringa )
Mój zawór również był tylko okopcony, ale jak dmuchnąłem ustami w kanał wejściowy to przechodziło powietrze, bardzo słabo ale jednak.
W celu dokładnego oczyszczenia grzybka zaworu, zdjąłem górną pokrywę od silnika EGR i kręcąc palcami kółkiem zębatym zamykałem i otwierałem zawór myjąc go i płucząc.
Warto również w komplecie umyć przepływomierz i MAP sensor dedykowanym cleanerem, nie próbuj używać zmywacza do hamulców czy innych śmieci.
Po wszystkim na koniec Forscan: adaptacja EGR i reset MAF.
Powodzenia:lol:
Nie zapomnij umyć rury łączącej EGR z kolektorem, sprawdź stan uszczelki przepustnicy.

mondeo_owner
07-06-2021, 21:00
Nie no jasne, ja zamówiłem komplet nowych uszczelek. Nigdy nie składam niczego na starych. Mam tylko pytanie. Jaki jest powód tego że robiłem to na masę uszczelniającą? Te oryginalne uszczelki się nie nadają?

atari
07-06-2021, 21:09
Ja rozkreclame 3 szt egr chyba z 10 razy, nigdy nie było kłopotu z tym

Mariusz.S
07-06-2021, 21:10
Do uszczelnienia połączenia chłodnicy spalin z zaworem EGR użyłem masy uszczelniającej ponieważ nie zdobyłem nowej uszczelki.
Jeżeli posiadasz takową, to gdzie ją dostałeś?

atari
07-06-2021, 21:11
Nie ma takiej uszczelki, Nidzie nie kupisz bo nie ma jej w katalogu nawet

mdxmd
08-06-2021, 07:02
Nie ma takiej uszczelki, Nidzie nie kupisz bo nie ma jej w katalogu nawet

EL013630 INTERCARS, jest dostępna

Mariusz.S
08-06-2021, 07:56
To nie jest właściwa uszczelka, kanał wodny ma okrągły przekrój.
Podaje oznaczenia z oryginalnej uszczelki:
14 RNZ 14
SPC002623A

mdxmd
08-06-2021, 08:11
To nie jest właściwa uszczelka, kanał wodny ma okrągły przekrój.
Podaje oznaczenia z oryginalnej uszczelki:
14 RNZ 14
SPC002623A

jeżeli przetłoczenia są jeszcze wyraźnie i powierzchnia nie jest całkowicie w tych miejscach płaska można uszczelkę 2x pokryć srebrzanką w spray, która zawiera mikrocząstki aluminium doskonale uszczelnia takie połączenia.

gruniu
09-06-2021, 14:56
Jak kupiłem S-maxa (przebieg 260 tys), to gość twierdził, że czyścił już DPF.
Wstawiłem sobie diodę i sygnalizuje mi wypalanie. Wcześniej jeździłem i widziałem, że się wypala co jakieś 800km jeźdząc po mieście, a w trasie co 400km.
Dzisiaj na odcinku 200km, wykonał cykl wypalania dwa razy i wypalanie włączało się i wyłączało co chwilę.
Podłączyłęm ELM (przy okazji reset błędów) i wskaźnik napełnienia DPF 78% - po dwóch wypalaniach?
Przekaźnik uszkodzony, czy DPF zapchany?