grsmagik
09-07-2018, 15:50
Witam, szukam czujników parkowania do tyłu do Focusa MK2 hatchback rocznik 2005. Jakie polecacie i jak z trudnością zamontowania ich w aucie? :D
Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Czujniki parkowania - cofania 2005 grsmagik 09-07-2018, 15:50 Witam, szukam czujników parkowania do tyłu do Focusa MK2 hatchback rocznik 2005. Jakie polecacie i jak z trudnością zamontowania ich w aucie? :D hindus 09-07-2018, 15:53 Jakie nadwozie? grsmagik 09-07-2018, 16:07 Jakie nadwozie? Zapomniałem napisać.. hatchback tomi002 09-07-2018, 16:47 W plastikowej, czarnej listwie od zderzaka były instalowane oryginalne. W tej przed liftem. Pod tą listwą w zderzaku są dziury pod czujniki. Kiedyś brałem pod uwagę czujnik elektromagnetyczny z anteną przyklejaną pod zderzakiem. Na youtube jest dużo filmików zachwalających. Ale jak się wgryzłem w temat to znalazłem i te, które pokazują jak ten czujnik nie działa. Zakłóca go ruch od środka bo antena działa we wszystkie strony, ma problemy przy mokrym zderzaku, gdy staniesz dźwięk ustaje. On reaguje tylko na ruch. Gdy znowu ruszysz możesz już nie zdążyć. Ogólnie nie działa to pewnie dlatego zrezygnowałem. hindus 09-07-2018, 16:51 W przedliftach oryginalnie czujniki parkowania znajdowały się w listwie nad zderzakiem, widać to np. na tym zdjęciu https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/a1/e1/37/ford-focus-mk2-najbogatsza-wersja-titanium-pomorskie-koscierzyna-322863487.jpg a tu na samej listwie https://i.imged.pl/ford-focus-ii-mk2-04-08-czujnik-cofania-pdc-4166136904.jpg W poliftach czujniki były już wkomponowane w zderzak. Nie wiem jak wygląda kwestia montażu w listwie bo jako posiadacz polifta zostało mi wiercenie w zderzaku. Montowałem u siebie Valeo Beep & Park w wariancie z czujnikami tylko na tył i buzzerem, bez wyświetlacza. Montaż prosty, bez zdejmowania zderzaka, gumowym przepustem można się dostać do bagażnika i zamocować centralkę w boczku. Te Valeo są dość drogie jak na nieoryginalne czujniki, bo wiem, że ludzie montowali różne i też byli zadowoleni, ale fakt że można je malować oraz dokupić pojedyncze sensory w razie awarii przekonał mnie do wydania 200 zł na taki zestaw. Działa niezawodnie i taki sam zestaw montowałem w 2 innych samochodach - wszędzie bez zarzutu. Tak to wygląda jeśli chodzi o zderzak. Jeśli chciałbyś montować w listwie, no to... musiałbyś poczekać aż wypowie się ktoś kto tak robił :) Podejrzewam, że trzeba zmienić listwę na taką z PDC i wpasować się w otwory, ale to takie gdybanie. EDIT - znalazłem wątek o czujnikach :) Zobacz - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=150859 grsmagik 09-07-2018, 18:52 Co myślicie o takich czujnikach https://allegro.pl/czujniki-parktronic-4-x-czujnik-parkowania-cofania-i7367769883.html są najpopularniejsze na allegro (ponad 300 osób kupiło) komentarze też są ok, czy to jest czegoś warte? Na swojej listwie nie widzę śladów gdzie wywiercić miejsca na czujniki jest po prostu pusta. hindus 09-07-2018, 19:08 Podejrzewam, że będą dawać radę, chociaż to totalny no-name. W sumie nie wiadomo jak będą się zachowywać w deszczu albo zimą. Listwa pod PDC ma trochę inny profil tam gdzie są czujniki, zobacz https://allegro.pl/listing?string=focus%20mk2%20listwa%20pdc&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-mp-uni-1-4-0621 Nie wiem czy w te miejsca będą pasowały dokładane czujniki. Może lepiej po prostu wiercić w zderzaku? tomi002 09-07-2018, 22:56 Na swojej listwie nie widzę śladów gdzie wywiercić miejsca na czujniki jest po prostu pusta. Zajrzyj pod zderzak. Otwory są też w zderzaku. Listwy są tylko różne. Ale jedna uwaga. Wygląda, że oryginalne czujniki mają mniejszą średnicę. Sama listwa jest wytłaczana pod nie wiec tam gdzie jest czujnik jest specjalne, szersze miejsce pod niego. Jak chcesz wpakować te czujniki z allegro w zwykłą listwę to musisz wszystko dokładnie pomierzyć i sprawdzić czy czujnik się będzie w niej trzymał. Sprawdź jakie czujniki no name mają średnicę, jaką mają średnicę kołnierza. I sprawdź jaka jest szerokość tej listwy. A właściwie jej płaskiego fragmentu. Bo listwa się przy bokach zagina. Może się okazać, że czujniki a właściwie ich kołnierze będą za szerokie na tę listwę i będą odstawać. Tam by najlepiej pasowały czujniki o najmniejszej średnicy ale nie wiem czy takie można kupić. Druga opcją jest kupienie oryginalnej listwy z otworami pod czujniki. Ale też trzeba sprawdzić czy czujniki z allegro będą w te otwory pasowały. Nie wszyscy podają też rozmiary czujek. Np. Valeo jakoś nie chce tego zdradzić. hindus 10-07-2018, 05:31 Nie wszyscy podają też rozmiary czujek. Np. Valeo jakoś nie chce tego zdradzić. Ale da się taką informację znaleźć ;) http://wypos.intercars.com.pl/dynamic/wypos/show_str.php?id=65&od=&grut=&kod=300355&rzb=&leaf=&khkod=&n=&rootkod=WWWWW Hooch180 10-07-2018, 14:21 Ja zamontowałem czujniki Logic. Bez wyświetlacza bo pikanie wystarcza. Wyświetlacz nic nie daje. Wolę patrzeć w lusterko i słuchać pikania. grsmagik 10-07-2018, 15:26 a można prosić o jakąś propozycję czujników które powinny się sprawdzić? I jak z tą listwa? kupować oryginalna z wycieciami ja czujniki? Nie ukrywam że chciałbym zrobić to jak najprościej bo nie czuję się "mocny" w tym temacie. tomi002 10-07-2018, 16:04 Musisz pomierzyć i porównać. Tak jak pisałem. Czy czujniki wejdą w otwory w listwie. Czy kołnierz czujnika będzie przylegał do listwy czy będzie za duży i boki będą odstawać. Oraz jak z mocowaniem czujników. Pewnie te czujniki z allegro mają mocowanie - zatrzaski pod cienki plastik zderzaka. Jaka jest grubość listwy w otworach montażowych, czy będą się na niej trzymać czujniki. Najlepiej jakbyś miał w ręce taką listwę i czujnik i sprawdził. Ale z tym będzie pewnie problem. Chyba, że odezwie się ktoś kto montował takie nieoryginalne czujniki w otwory oryginalnej listwy. Albo ktoś kto wiercił otwory w listwie bez otworów i wszystko dało się bez problemów zamontować. grsmagik 11-07-2018, 12:51 Musisz pomierzyć i porównać. Tak jak pisałem. Czy czujniki wejdą w otwory w listwie. Czy kołnierz czujnika będzie przylegał do listwy czy będzie za duży i boki będą odstawać. Oraz jak z mocowaniem czujników. Pewnie te czujniki z allegro mają mocowanie - zatrzaski pod cienki plastik zderzaka. Jaka jest grubość listwy w otworach montażowych, czy będą się na niej trzymać czujniki. Najlepiej jakbyś miał w ręce taką listwę i czujnik i sprawdził. Ale z tym będzie pewnie problem. Chyba, że odezwie się ktoś kto montował takie nieoryginalne czujniki w otwory oryginalnej listwy. Albo ktoś kto wiercił otwory w listwie bez otworów i wszystko dało się bez problemów zamontować. Zmierzyłem szerokość listwy, jak widać na zdjęciu jest to 3cm. Na aukcji napisane jest średnica otwornicy: 22 mm. Zostaje 8mm wolnego na tej "prostej" części (czyli pewnie na kapturek czujnika). Czy coś jeszcze powinienem zmierzyć? https://zapodaj.net/images/c0d8c820fb39d.jpg hindus 11-07-2018, 13:01 Czy pod (za?) listwą masz dość głębokości, żeby cały czujnik się schował. grsmagik 11-07-2018, 13:12 Czy pod (za?) listwą masz dość głębokości, żeby cały czujnik się schował. Na aukcji nie ma informacji o wielkości czujników, jednak wydaje mi się że jest dość spora szerokość. (3.5cm) https://zapodaj.net/images/5e92c14f8fa38.jpg tomi002 11-07-2018, 17:13 Dzisiaj spojrzałem na listwę bez otworów. Brzegi się mocno zaokrąglają czyli jest gdzieś 2,5 cm a nie 3 cm. I gorsza sprawa. Przyłożyłem do tej "płaskiej" powierzchni listwy płaski kluczyk. Niestety ta listwa nie jest płaska. Ona jest lekko wygięta w łuk w górę i w dół. Czyli istnieje możliwość, że górna i dolna część kołnierza czujnika będzie od od listwy odstawać. Bo zakładam, ze czujnik jest zrobiony do płaskich powierzchni zderzaka. Sam się przymierzałem do zamontowania czujników w tych oryginalnych miejscach ale się na razie powstrzymałem. Na pewno problemem może być to, że ta listwa tak naprawdę nie jest płaska. No i druga rzecz, czy zatrzaski czujki będą się na tej listwie trzymały. Grubości tej czarnej listwy i odległości zatrzasku od kołnierza czujki jeszcze nie sprawdzałem. Wyjęcie tej listwy ze zderzaka będzie raczej trudne. Ale tak na prawdę powstrzymała mnie jedna rzecz. Potrzebuje czujników aby mi pomagały przy parkowaniu na styk. Niestety większość czujek piszczy już przy 30 cm. Dla mnie to za dużo. Na 30 cm to jestem w stanie tym focusem podjechać sam. Bez czujek. Potrzebował bym czujek na 15, no może 20 cm. Niby jakaś czujka miała wpisane 0,2 m. ale czy faktycznie tak działa to nie wiem. Hooch180 12-07-2018, 09:34 Po pracy dzisiaj zrobię Ci zdjęcie jak ja mam je zamontowane. Działają idealnie. Czyli nie chwytają nic "od boku". Ale chwycą wszycko co może przy cofaniu zahaczyć o kanty samochodu. grsmagik 12-07-2018, 17:20 Po pracy dzisiaj zrobię Ci zdjęcie jak ja mam je zamontowane. Działają idealnie. Czyli nie chwytają nic "od boku". Ale chwycą wszycko co może przy cofaniu zahaczyć o kanty samochodu. O było by fajnie gdybyś wrzucił :D Ile to robiłeś? Hooch180 12-07-2018, 20:22 grsmagik - Zajęło mi to około 1 godziny. Nie zrobiłem zdjęć bo było oberwanie chmury. Jutro z rana dostaniesz. Pamiętam. :) rozekl 12-07-2018, 21:27 Witam Ja u siebie bardzo długo się zastanawiałem nad montażem oryginalnych czujników ale ostatecznie wolałem zakupić uniwersalne. Dużo osób polecało valeo więc je zakupiłem i założyłem. Użytkuję je już ponad 2 lata i jestem zadowolony raz mi tylko nie działały podczas śnieżnej zimy - po prostu zarosły lodem:) tomi002 13-07-2018, 13:56 I jak z montażem w czarnej listwie? Dobrze przylegają do listwy? Nie odstaje kołnierz czujnika na górze i na dole? Czujnik dobrze trzyma się w listwie na zatrzaskach? Wierciłeś otwory tylko w czarnej listwie? W zderzaku pod listwa już są otwory? Faktycznie piszczą już stałym dźwiękiem przy 30 cm od przeszkody? krzysiek47 13-07-2018, 18:51 Właśnie sam zastanawiam się nad założeniem czujników parkowania i tak samo jak Wy stoję przed podjęciem decyzji o zakupie uniwersalnych. Mierzyłem jak tutaj kolega wcześniej, że czujki o szerokości 25mm powinny się zmieścić. Na jednej z aukcji zobaczyłem takie czujki https://allegro.pl/m-tech-czujniki-parkowania-18mm-cp17-buzzer-czarne-i7344337164.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Acategory&bi_c=YWI0ODkwMWUtOGUwZS00MzY0LWE1NTQtZjg5ZGE3NmU3M DU1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8b8ba7fc-da8b-4d7a-b8f0-57ce1ce9f34e średnica wewnętrzna 18mm, więc zewnętrzna na pewno będzie coś koło 22mm, co byłoby idealnym rozwiązaniem w naszym przypadku. rozekl 15-07-2018, 09:25 I jak z montażem w czarnej listwie? Dobrze przylegają do listwy? Nie odstaje kołnierz czujnika na górze i na dole? Czujnik dobrze trzyma się w listwie na zatrzaskach? Wierciłeś otwory tylko w czarnej listwie? W zderzaku pod listwa już są otwory? Faktycznie piszczą już stałym dźwiękiem przy 30 cm od przeszkody? Czujniki przylegają bardzo dobrze, wierciłem tylko w czarnej listwie w zderzaku są otwory. Stały sygnał piszczenia to jakieś 10 cm od przeszkody a może nawet mniej. Ogółem jestem zadowolony. technik08 15-07-2018, 09:53 Większość czujników daje ciągły dźwięk w odległości ok. 30cm między czujką a przeszkodą . Jeśli przeszkodą będzie słupek znaku drogowego i trafisz między czujki , to mając do czujki 30cm możesz mieć `10cm do zderzaka . Cofając na półsprzęgle możesz przejechać te 30cm w mniej niż 0,5s , a 10cm 0,16s, co daje mało czasu na reakcję . Ja w swojej foce założyłem czujki uniwersalne , ale z wyświetlaniem odległości od przeszkody . tomi002 16-07-2018, 16:21 Stały sygnał piszczenia to jakieś 10 cm od przeszkody a może nawet mniej. 10 cm? Czujniki Valeo mają w specyfikacji podobno dźwięk ciągły poniżej 30 cm do przeszkody. technik08 16-07-2018, 19:16 Chodzi o specyficzną sytuację . Czujniki montuje się często w odstępach 40 cm i cofając np do latarni ulicznej może się zdarzyć , że trafisz równo w środek między czujkami , wówczas mając po 30cm od prawej i lewej czujki do latarni , do zderzaka masz ok 22,4cm . hindus 16-07-2018, 19:56 Latarnia to pikuś. Najgorsze są słupki poniżej dolnej linii szyby. Nie widać ich w żadnym lusterku i czujniki to jedyna obrona przed takimi. I wtedy jak trafimy takim słupkiem między czujniki to rzeczywiście nie dość, że wskazane jest dość szybkie powiadamianie (żebyśmy zdążyli depnąć hamulec zanim sygnał stanie się ciągły) to jeszcze powinny łapać pod dość szerokimi kątami. I wówczas jest tak jak pisze technik08, 30 cm to nie jest wcale dużo, długość kartki A4. tomi002 18-07-2018, 10:15 Czujniki przylegają bardzo dobrze, Czy do wiercenia i zamontowania czujników zdejmowałeś zderzak? rozekl 18-07-2018, 14:45 Czy do wiercenia i zamontowania czujników zdejmowałeś zderzak? Tylko czarną listwę - jest wciskana. tomi002 18-07-2018, 16:32 Tak ale jak patrzyłem na te zaciski od spodu i próbowałem to ruszyć to nic nie drgnęło. Wydaje się, że mogą być problemy z wyjęciem tej listwy ze zderzaka. rozekl 18-07-2018, 21:22 Tak ale jak patrzyłem na te zaciski od spodu i próbowałem to ruszyć to nic nie drgnęło. Wydaje się, że mogą być problemy z wyjęciem tej listwy ze zderzaka. Trzeba ciągnąć od zewnątrz stopniowo i wyjdzie. |