Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] 2.0 TDCi uzupelnienie plynu FAP
Witam,
Posiadam Focusa II 2.0 TDCi 136KM z 2008 roku,
jak w temacie jakiś czas temu chwile po tankowaniu ujrzałem komunikat "usterka silnika". Pierwsza przerażająca myśl - zatankowałem benzynę zamiast ropy, jednak po zgaszeniu silnika i szybkim sprawdzeniu paragonu wykluczyłem pomyłkę.
Diagnoza komputerem wskazała błąd związany z brakiem płynu FAP, zleciłem uzupełnienie i uznałem temat za zamknięty. Niestety następnego dnia po przejechaniu około 30 km znowu zapalił się błąd "usterka silnika" i zgasł po jakiś 20 sekundach. Wróciłem do serwisu gdzie mi powiedzieli, że to normalne po uzupełnieniu płynu i że mam się nie przejmować.
Jednak dzisiaj zatankowałem pierwszy raz po uzupełnieniu płynu i znowu zaraz po odpaleniu silnika pojawił się błąd i też zgasł po jakiś 20 sekundach. Zaczyna mnie to trochę martwić czy aby na pewno usługa została dobrze wykonana.
Czy miał ktoś może podobne doświadczenia? Czy w okolicy Trójmiasta jest jakiś sprawdzany mechanik który byłby w stanie rzucić na to okiem?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
majtol88 09-07-2018, 21:54 A dpf fizycznie posiadasz czy jest wycięty?
tak dpf jest fizycznie i mam nadzieję że w nie najgorszym stanie bo samochód nie ma spadków mocy czy tym podobnych objawów
Lukasz2525 09-07-2018, 22:03 Jak będzie w najgorszym stanie, zapchany i nie do wypalenia, to też możesz nie mieć spadków mocy i trybów awaryjnych, ja tak miałem.
ehh kurde dziadostwo z tymi filtrami... nie bardzo chciałbym wycinać bo teraz coś straszą w mediach, że mają to zacząć sprawdzać.
A chociaż sama diagnoza takiego filtra jest bardzo problematyczna i kosztowna?
edit: jednak z tego co już wcześniej wygooglwałem wynika, że dawka płynu jest dodawana do paliwa w baku zaraz po tankowaniu, więc jakby dzisiejszy błąd temu pasował. Tylko skoro płyn jest to czemu się wyświetlił błąd? I skoro się wyświetlił to czemu zgasł po chwili? Pewnie trochę wróżenie z fusów dlatego piszę w nadziei, że ktoś może ma już za sobą uzupełnianie takiego płynu i coś wie więcej na ten temat.
I jeszcze jedno ważne pytanie, czy błąd który się pojawił i zniknął da się odczytać urządzeniem diagnostycznym czy on się nigdzie nie zapisuje?
bartosh80 10-07-2018, 06:27 Mogę tylko podpowiedzieć że w Volvo (silniki identyczne jak i cały układ związany z FAP/DPF) po uzupełnieniu płynu należy zresetować licznik poziomu płynu (poinformować komputer o uzupełnieniu).
nie tylko w volvo, peugeot/citroen tez no i ford oczywista :)
dopytaj w tym serwisie czy po dolewce programowali, samo skasowanie bledu nie wystarczy
hmm, faktycznie z tym zaprogramowaniem to może być trop, dzięki.
Pod koniec tygodnia podjadę dopytać. Jeszcze wyjeżdżę do tego czasu trochę paliwa i doleje żeby zobaczyć czy znowu błąd wyskoczy po tankowaniu to już będę miał większą pewność że to nie zbieg okoliczności
O ile ja wiem to nie opłaca się dotankowywać po kilkanaście litrów a lać zawsze pełny kocioł jak już wskaźnik zbliża się do rezerwy bo czy wlejesz 20 litrów czy 45 to dawkowanie eolys jest jednakowe do zbiornika
bartosh80 11-07-2018, 10:06 O ile ja wiem to nie opłaca się dotankowywać po kilkanaście litrów a lać zawsze pełny kocioł jak już wskaźnik zbliża się do rezerwy bo czy wlejesz 20 litrów czy 45 to dawkowanie eolys jest jednakowe do zbiornika
- 20 litrów czy 45 - tu na pewno zostanie wychwycona różnica i zostanie wpompowana odpowiednia dawka płynu
- 5 litrów może nie zostać wychwycone tankowanie i przy bardzo częstym takim tankowaniu płyn wcale nie będzie dodawany co doprowadzi do szybkiego zatkania FAP/DPF
- jedno jest pewne najlepiej tankować do pełna możliwie jak największe ilości
Lukasz2525 11-07-2018, 17:08 Dolewanie odbywa się po otwarciu klapki, jest tam czujnik. Jak będziesz często otwierał z nudów, to płynu też będzie więcej schodzić.
Dawka płynu jest stała więc chciałem uświadomić tylko nieświadomych ,że tankując za każdym razem za 50 zł raz dwa pojawi im się info o uzupełnieniu dodatku, a nie jest on tani.
I z tym się zgodzę że tankując po 5 l komp nie wychwyci tego ... chyba dopiero zobaczy od 7 l wzwyż
Reszta czyli reset ilości eolys zrobimy spoko ForScan-em
jarekstg 11-07-2018, 19:29 witam. dzisiaj właśnie dolewałem płyn walker 2. weszło go 2 litry a jeden został na ewentualna dolewkę lub odsprzedaż ;P. Rzeczywiście trzeba poinformować komputer ze płyn został dolany w innym przypadku wywali błąd. Samo usuniecie kodu usterki nic nie daje. Pozdrawiam
majtol88 11-07-2018, 19:36 Nie wiem jak to się ma do filtra usuniętego bo ja swojego nie mam, ale tez mi wyskoczył błąd o braku płynu. Po uzupełnieniu komputerowo zbiorniczka wszystko było ok do momentu tankowania, po czym pojawiała się usterka układu silnika.
Dzięki za odpowiedzi. To już wiem że mając samochód z takim płynem najlepiej jak najrzadziej tankować. Teraz chce jednorazowo, żeby sprawdzić czy znowu pokaże błąd.
(...) Rzeczywiście trzeba poinformować komputer ze płyn został dolany w innym przypadku wywali błąd. Samo usuniecie kodu usterki nic nie daje. Pozdrawiam
Też tak miałeś że wywalił błąd ale sam zniknął po kilkunastu sekundach?
Nie wiem czy jechać do tego samego serwisu skoro chłopaki nie ogarnęli tematu czy szukać gdzie indziej.. To w jakiś skomplikowany sposób się programuje? Nie znam się na diagnostyce ale obstawiam ze to jest kilka kliknięć
majtol88 12-07-2018, 04:59 Sposób nie jest skomplikowany, trwa to chwile. Jedz do kogoś kto ma komputer i trochę się zna. Z Gdańska to myśle ze kolega totek da radę, spytaj go na priv.
bartosh80 12-07-2018, 10:24 Dolewanie odbywa się po otwarciu klapki, jest tam czujnik. Jak będziesz często otwierał z nudów, to płynu też będzie więcej schodzić.
Dawka płynu jest stała więc chciałem uświadomić tylko nieświadomych ,że tankując za każdym razem za 50 zł raz dwa pojawi im się info o uzupełnieniu dodatku, a nie jest on tani.
I z tym się zgodzę że tankując po 5 l komp nie wychwyci tego ... chyba dopiero zobaczy od 7 l wzwyż
Reszta czyli reset ilości eolys zrobimy spoko ForScan-em
W tym układzie Ford przyjął bardzo prymitywną metodę dawkowania dodatku:
- więc jak będę z nudów otwierał klapkę to po entym otwarciu płyn zostanie przepompowany w całości do zbiornika paliwa (nie przejeżdżając nawet 1 km) ?
- przyjmując stałą dawkę oraz że układ komputera wychwyci zatankowanie 5 l (i znajdzie się ktoś kto będzie tak ciągle tankował) jak się to ma do kogoś co ciągle tankuje do pełna po 50 l. Przy ciągłym tankowaniu po 5 l dodatku w paliwie będzie 10 X więcej niż jest to wymagane. Teraz zakładając że płynu starcza na 60 kkm to jednemu starczy na ten przebieg a drugi przejedzie 6 kkm dodatkowo jeżeli będzie jeździł tylko po mieście to jeszcze mniej przez fakt zwiększonego zużycia paliwa.
Wątpię w to aby dziesięciokrotnie zwiększona dawka płynu eolys miała pozytywny wpływ na cały układ FAP/DPF (zawarty cer 10 X szybciej zatka kanaliki FAP/DPF).
Osobiście wątpię aby ktoś ciągle tankował tylko po 5 l ale jest to możliwe.
Dlatego bardziej skłaniam się do wersji że eolys jest dawkowany proporcjonalnie w stosunku do ilości zatankowanego paliwa.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=221416
jarekstg 12-07-2018, 12:46 Artur92 po wykasowaniu błędu po chwili pojawiał sie na nowo, ale sam nie zniknął. Dopiero po poinformowaniu kompa o dolewce kod błędu nie powraca jak narazie
bartosh80 13-07-2018, 19:46 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=221416
https://volvoforum.pl/viewtopic.php?f=176&t=136383&view=unread#unread
To tak na poparcie wypowiedzi zawartej we wcześniejszym linku - ostatni post niebieska linia wykres przedstawia moment wpompowania dodatku do zbiornika.
Więc Ford jak napisałem wcześniej jednak nie przyjął jakiejś prymitywnej metody dozowania dodatku, zresztą zawarte w linkach wypowiedzi o sposobie dozowania są identyczne w stosunku do Volvo jak i Forda.
- tłumacz Google
Dozowanie dodatków
Moduł dozowania dodatków (ADM) obliczy optymalną ilość dodatku, który powinien zostać wtryśnięty do zbiornika paliwa po zatankowaniu. Ilość dodatku, który zostanie wtryśnięty, jest wprost proporcjonalna do liczby impulsów wysyłanych przez moduł dozowania dodatków (ADM) do pompy dodatku. Pozwala to na łatwą regulację dozowania, a zatem stosunek mieszanki dodatku i oleju napędowego do głównego zbiornika paliwa.
Aby hałas pompy dodatkowej nie przeszkadzał, podawanie dodatku rozpoczyna się dopiero, gdy prędkość pojazdu przekroczy 40 km / h. Jeśli prędkość ta nie zostanie osiągnięta w ciągu 4 minut od rozruchu silnika po uzupełnieniu paliwa, to i tak rozpocznie się dozowanie.
szczotkiewicz 29-07-2018, 10:04 W kazdym 2.0tdci byl filtr mokr? Od roku takim 2.0 TDCI jeżdżę i bylem w przeswiadczeniu ze to suchy filt.
Dość istotna różnica dla ciebie i albo sprawdzisz po VIN albo po otwarciu maski zobaczysz czy na przepustnicę idzie jedna rura (2.0 tdci bez DPF) albo 2 rury (2.0 tdci z DPF)
szczotkiewicz 30-07-2018, 12:38 Czyli wychodzi na to że mam bez dpfu?
Pytanie nr. 2 jak po vinie mogę to sprawdzić?
Btw. przy okazji zobaczyłem że blaszka trzym,ający zaworek podciśnienia jakimś cudem pękła.
jacekcrv 30-07-2018, 15:53 Jeśli masz ten silnik z fotki, którą wstawiłeś to na pewno jest bez DPFu. Jeśli po rozkodwaniu VINu masz Euro 4 normę to jest bez DPF.
jaczyrek 31-07-2018, 09:43 mam Focusa z 2008 roku ( 26.08.2008 ) 2.0 TDCI,
dwie rury, z VIN -Emisja spalin poziom IV + DPF,
załapałem się na suchy czy mokry?
Witam, dziś miałem okazję zrobić sobie diagnostykę mojego focusa. Wszystko wyszło ok, tyle że gościu twierdzi że wywala mu na kompie żeby uzupełnić płyn FAP. Byłem przekonany że w moim focusie fabrycznie nie było DPFa a on twierdzi że był ale został wycięty. Skoro go faktycznie teraz nie ma i jest usunięty elektronicznie to jest sens żebym uzupełniał ten płyn ??
Focus jest z 2009 roku a pod macha 2.0 TDCi 136 km.
|