Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Zerwany Pasek Rozrządu 1,8 tdci 115 km
Witam
Jadąc na wczasy najpierw się przestawił a potem zerwał pasek rozrządu , Czy ktoś z was orientuje się jakie konsekwencje (koszty ) mogą być z tym związane ? Naprawiać czy spróbować sprzedać w takim stanie ?
Zależy jakie zamieszanie jest wewnątrz silnika. Bez rozebrania i oceny przez profesjonalistę można zgadywać.
ministerq 18-07-2018, 09:42 Bardzo, bardzo rzadko w takiej sytuacji uszkadza tłoki. Na 100% pogięte co najmniej dwa zawory w głowicy. ;) Być może pęknięty wałek rozrządu.
Głowica do zrzucenia, naprawy, nowa uszczelka pod głowicą, nowe uszczelki kolektorów, nowy simering wałka rozrządu, nowy rozrząd, możliwe że nowa uszczelka pokrywy zaworów. I pewnie zagada.
Oczywiście pod warunkiem że to górny rozrząd. Dolny rozrząd (mokry pasek w kasecie) to sporo większe koszta.
mkaminski100 18-07-2018, 10:04 Zdjąć pokrywę i sprawdzić stan walka.
Spróbować przekręcić silnikiem ręcznie.
Można wprowadzić endoskop przez otwory na świece lub wtryski do oceny strat.
W tych silnikach po awarii często korbowody się lekko uginają zależnie od tego w którym miejscu dostał. Trzeba sprawdzić gmp dla każdego.
Jaka jest różnica w uszkodzeniach sinika przy zerwaniu dolnego a górnego paska bo nie bardzo rozumiem. Uszkodzenia są najczęściej takie same.
Speak softly and carry a big stick; you will go far.
ministerq 18-07-2018, 10:24 Różnica jest w kosztach.
mkaminski100 18-07-2018, 10:30 Kosztach, Ale czego? Zniszczeń?
Bo koszty kasety dolnej i tak trzeba liczyć, chyba że ktoś lubi ryzyko i nie wymienia po włożeniu pieniędzy w remont.
Wg mnie to i tak dolna kaseta, bo górne paski nie pękają przed 300kkm (chyba że już ktoś wymienił na niewzmocnione).
Speak softly and carry a big stick; you will go far.
ministerq 18-07-2018, 10:38 Napisane jest że "pasek się przestawił a następnie zerwał". Jak na moje to coś takiego "na szybko" można sprawdzić jedynie na górnej części rozrządu. To domniemanie, bo nawet nie wiadomo przez kogo i jak to zostało zdiagnozowane.
Ja też bym wymieniał dolną kasetę (gdybym się zdecydował reanimować ten silnik), ale zważywszy na większy koszt (co najmniej 600pln dodatkowo), i przy założeniu że dalej dolna kaseta trzyma, to pewnie kolega nie zdecyduje się na jej wymianę.
Witam
Okazało się że zerwał się dolny pasek rozrządu uszkadzając przy tym górny i zawory w głowicy koszt naprawy 4K
ministerq 20-07-2018, 07:28 Na złom, wymiana silnika, czy będzie robiony?
Szkoda, współczucia...ale jeśli możesz to napisz po ilu latach i przy jakim przebiegu Ci walnął? Auto masz od nowości czy kupowane z jakiegoś źródła?
Witam
Auto Zrobione ,koszty jak pisałem , Pasek strzelił po 300 tyś .widziałem ten pasek był w mega fatalnym stanie ,w sumie to nawet się nie przerwał tylko stracił połowę zębów , ford podobno nie wykazuje kiedy go trzeba wymienić , we wcześniejszych modelach tam jest łańcuch .Więc jak ktoś ma taki silnik o podobnym przebiegu , to wymieniajcie , koszt samego paska w kasetce to om 1000 zł + koszty wymiany
pozdrawiam
Aha faktycznie pisałeś 300k, ale niestety musze Cię zmartwić.....ford podaje, że kaseta z paskiem 10 lat lub 200k....a jeśli mówisz o samej kasecie z paskiem to za 400 można kupić...
ministerq 22-07-2018, 12:08 Albo wymienić na łańcuch i zapomnieć o sprawie...
deka1986 10-10-2019, 16:33 Mechanik nie jest pewny czy doszło do zerwania paska rozrządu,autem szarpnęło po czy zgasł,i pojawiła się kontrolka usterka silnika,przy próbie odpalenia(auto kręci)w nieco dziwny sposób ale kontrolka już się nie świeci.Czy aby być pewnym usterki trzeba wyjmować silnik,czy wystarczy podłączyć pod komputer?
Proszę o odpowiedź czy ktoś miał podobny przypadek -chodzi forda focusa MK 2 2008 TDci
|
|