Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu
Witam, mam problem podczas przyspieszania.
Podczas dodawania gazu przy obrotach w przedziale 1-2.5 tys. Pojawia się dziwny dźwięk tak jak bym żyłował samochód. Dźwięk można porównać do dźwięku rozpędzonego samochodzika na zdalne sterowanie...
To co zauważyłem:
- Najbardziej słyszalne podczas zmiany 1-2 bieg przy 5 i 6 biegu nie ma takiego problemu
- Jeżeli przyspieszam mocno/ agresywnie to między 2-3-4 biegiem nie słychać tego problemu. Na 1 biegu ciągle słyszę, bez znaczenia
- dźwięk uwypukla się na rozgrzanym silniku
- nie ma znaczenia czy klima jest włączona/wyłączona to samo z samym nawiewem wł/wył.
Przebieg 146 tys. 1.6 Ecoboost. Olej i filtry wymieniane przy 140 tys.
Spotkał się już ktoś z takim problemem?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Witam, mam problem podczas przyspieszania.
Podczas dodawania gazu przy obrotach w przedziale 1-2.5 tys. Pojawia się dziwny dźwięk tak jak bym żyłował samochód. Dźwięk można porównać do dźwięku rozpędzonego samochodzika na zdalne sterowanie...
To co zauważyłem:
- Najbardziej słyszalne podczas zmiany 1-2 bieg przy 5 i 6 biegu nie ma takiego problemu
- Jeżeli przyspieszam mocno/ agresywnie to między 2-3-4 biegiem nie słychać tego problemu. Na 1 biegu ciągle słyszę, bez znaczenia
- dźwięk uwypukla się na rozgrzanym silniku
- nie ma znaczenia czy klima jest włączona/wyłączona to samo z samym nawiewem wł/wył.
Przebieg 146 tys. 1.6 Ecoboost. Olej i filtry wymieniane przy 140 tys.
Spotkał się już ktoś z takim problemem?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu TapatalkaChciałbym podbić temat i poprosić o wsparcie.
Witam, jest ktoś w stanie się wyppwiedzieć w tym temacie?
Krzyschu 24-07-2018, 07:16 Na postoju na luzie, sprzegło puszczone też hałasuje?
Zmierzam do łożyska na wałku zdawczym skrzyni biegów. Wciśniecię sprzęgła rozłącza napęd i powinna być cisza.
Pretortorun 24-07-2018, 08:29 Witam,
miałem podobny problem i okazało się że rura, ąż od intercooler był nieszczelny. Wymieniłem rurę i działa bez problemów, brak dzimych dzwięków.
Na postoju na luzie, sprzegło puszczone też hałasuje?
Zmierzam do łożyska na wałku zdawczym skrzyni biegów. Wciśniecię sprzęgła rozłącza napęd i powinna być cisza.Hej,
Po wizycie u mechanika okazało się że dźwięk wydobywa się ze skrzyni biegów jakieś mechaniczne uszkodzenie ponoć. Trzeba rozebrać żeby zweryfikować dokładnie i usłyszałem, że nie ma sensu naprawiać tylko wymienić na używkę....
Dodatkowo pojawił mi się dźwięk ze sprzęgła
Ma postoju szumi, a jak wcisnę sprzęgło to przestaje....
Po prostu ekstra...
Ktoś też ma tyle szczęścia co ja?
Masterjam 06-08-2018, 08:16 A nie łapiesz się na akcje serwisową w związku ze sprzęgłem ? Sprawdź w ETIS , właśnie jest akcja z dociskiem i w ekstremalnej sytuacji wymieniają sprzęgło
A nie łapiesz się na akcje serwisową w związku ze sprzęgłem ? Sprawdź w ETIS , właśnie jest akcja z dociskiem i w ekstremalnej sytuacji wymieniają sprzęgłoW Etis niestety nic nie ma :(
Bral zaległych akcji serwisowych.
Krzyschu 07-08-2018, 09:17 cytus,
Wygląda na to, że to łożysko na wałku zdawczym. Są firmy, które zajmują się regeneracją skrzyń. Ewentualnie używka.
To nie sprzęgło szumi tylko skrzynia. Jeśli pedał sprzegła masz puszczony to sprzegło kręci się razem z wałkiem zdawczym skrzyni biegów.
Miałbyś problem z łożykiem wysprzęgliwa jeśli hałas występowałby przy wciskaniu/wciśniętym pedale sprzęgła.
cytus,
Wygląda na to, że to łożysko na wałku zdawczym. Są firmy, które zajmują się regeneracją skrzyń. Ewentualnie używka.
To nie sprzęgło szumi tylko skrzynia. Jeśli pedał sprzegła masz puszczony to sprzegło kręci się razem z wałkiem zdawczym skrzyni biegów.
Miałbyś problem z łożykiem wysprzęgliwa jeśli hałas występowałby przy wciskaniu/wciśniętym pedale sprzęgła.Też mi to nie pasowało bo mam aktualnie 147tys. km, a sprzęgło miałem wymieniane przy 92 tys. km.
Opłaca się tą skrzynię naprawiać? W serwisie polecali wymianę na używkę...
PS. Jak długo będzie można na tym jeździć... i czy przy tym problemie może zblokować się skrzynia, tzn. Czy podczas trasy może auto odmówić posłuszeństwa?
Krzyschu 07-08-2018, 13:53 Zlej olej ze skrzyni. Sprawdź czy jest srebrny kolor lub jakieś opiłki. Jak dużo opiłków to nie jest dobrze
Ile wytrzyma to nie wiem. W lanosie, którego dojeżdzałem do stanu złoma, wałek zdawczy tłuk się niemiłosiernie. Tak przez 40 tys km. Skrzynie nie padła. Przyczyną była jazda poprzedniego właścicenia prawie bez oleju.
U mojego ojca w astrze II po 140tys był ten sam problem. Wina to zbyt mało oleju w skrzyni. Wycieków nie było, więc fabryka wlała o ok 0,5l za mało. Naprawa skrzyni w specjalistycznym warsztacie załątwiła sprawę.
Zlej olej ze skrzyni. Sprawdź czy jest srebrny kolor lub jakieś opiłki. Jak dużo opiłków to nie jest dobrze
Ile wytrzyma to nie wiem. W lanosie, którego dojeżdzałem do stanu złoma, wałek zdawczy tłuk się niemiłosiernie. Tak przez 40 tys km. Skrzynie nie padła. Przyczyną była jazda poprzedniego właścicenia prawie bez oleju.
U mojego ojca w astrze II po 140tys był ten sam problem. Wina to zbyt mało oleju w skrzyni. Wycieków nie było, więc fabryka wlała o ok 0,5l za mało. Naprawa skrzyni w specjalistycznym warsztacie załątwiła sprawę.Podejrzewam, że to temat wadliwych uszczelniaczy półosi... samochód był wcześniej jako służbówka więc pewnie od przeglądu do przeglądu tylko i mogło być za późno... :/
Jak wreszcie skrzynia padnie to mogę przez to sobie jakoś narobić bigosu jak będę jeździł "do końca" ?
Arek78Lodz 23-12-2024, 10:15 Padł mi mechanizm róznicowy w skrzyni biegów. Delikatnie wyje podczas jazdy. Miałem awarie przegubów napedowych wewnetrznych i zewnetrznych. Na lewej stronie dyfra byl duzy luz pionowy. Rozebrałem skrzynie kola zębate są ok, łożyska były padnięte. Po wymianie łożysk skrzynia pracuje OK ale to delikatne bucznie jak przyspieszam mocno denerwuje.
Czy ktoś z Was ma namiary na firmę która naprawia skrzynie i dyfry? Zaznaczam że nie chce kupić używanej skrzyni tylko naprawic ta co mam. Nie chce też żeby to byla firma która maluje skrzynie i chce zeby starą odesłać (pelno ich na portalu groszowym)
clubGRANT 23-12-2024, 13:28 5 sekund! : https://www.google.com/search?q=naprawa+skrzy%C5%84+bieg%C3%B3w+%C5%82%C3 %B3dz&oq=naprawa+skrzy%C5%84+bieg%C3%B3w+%C5%82%C3%B3dz&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABiABDIICAIQAB gWGB4yCAgDEAAYFhgeMggIBBAAGBYYHjIICAUQABgWGB4yCAgG EAAYFhgeMggIBxAAGBYYHjIICAgQABgWGB4yCggJEAAYogQYiQ XSAQg3Njc5ajBqNKgCALACAQ&sourceid=chrome&ie=UTF-8, wybierz sobie , zadzwoń, poczytaj opinie.
|