Bynek
28-07-2018, 22:11
Witam. Przymierzam się do zmiany auta na Mondeo MK5 rocznik 2015-16. Z jakim radiem szukać, aby udało się wgrać menu i lektora w j. polskim? Na co zwracać uwagę?
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Nawigacja - aby udało się wgrać menu i lektora w j. polskim? Bynek 28-07-2018, 22:11 Witam. Przymierzam się do zmiany auta na Mondeo MK5 rocznik 2015-16. Z jakim radiem szukać, aby udało się wgrać menu i lektora w j. polskim? Na co zwracać uwagę? totek2 28-07-2018, 23:26 ... tedi_k 29-07-2018, 08:33 ...Mondeo MK5 rocznik 2015-16. Z jakim radiem szukać, aby udało się wgrać menu i lektora w j. polskim? ... Do mniej więcej czerwca 2016r. europejskie Mondeo MK5 miał montowany jako "dużą nawigację" system Sync2. W systemie tym w Europie polskie menu jest zawsze, polskiego lektora i komend głosowych nie ma nigdy. I raczej już nie będzie.Nawigacja w tym systemie może nie być aktywna, ale zawsze daje się ją aktywować. Od ok. czerwca 2016 do dziś i pewnie jeszcze dość długi czas, samochody Forda jako "dużą nawigację" mają montowany system Sync3. System ten ma lub może mieć w pełni polskie menu i komendy głosowe. System Sync3 występuje w wersji z nawigacją albo bez. Ponieważ bardzo często jako urządzenie bez nawigacji Ford stosował wersję "budżetową" (z połową tylko pamięci RAM i bez wbudowanego żyroskopu), to często nie jest możliwe dodanie nawigacji do Sync3 jeśli nie ma jej fabrycznie. W samochodach z USA wygląda to trochę inaczej, więc trzeba podać czy ma być to Fusion (USA) czy jednak Europa opisana powyżej. Większość informacji na ten temat znajdzie Kolega na mojej stronie internetowej - na dole w podpisie "zerknij tutaj"... leszcz 29-07-2018, 09:56 lektora w j. polskim? O lektorze w języku Polskim w nawigacji i w tym roczniku zapomnij . Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić auto z tego rocznika i wstawić nawigację z rocznika młodszego i tam już masz pełną obsługę głosową w PL oraz nawigacje także z lektorem w PL :one: . Do ogarnięcia ;) Bynek 29-07-2018, 10:25 Ma to być Mondeo z Niemiec lub Szwecji. Czy wymiana nawigacji z Sync2 na Sync3 wymaga fizycznej wymiany urządzenia czy tylko zmiany oprogramowania? totek2 29-07-2018, 10:26 Trzeba wymienić urządzenie. tedi_k 29-07-2018, 10:30 ... Czy wymiana nawigacji z Sync2 na Sync3 wymaga fizycznej wymiany urządzenia czy tylko zmiany oprogramowania? Precyzyjnie: wymiana urządzenia (ekran i to do ekranu przykręcone z tyłu), wymiana mediahub'a (moduł wtyczek USB w schowku), dodanie jakiejś firmowej anteny GPS. Na koniec programowanie urządzenia pod konkretne auto. Jak napisałem - te informacje są na mojej stronie internetowej. totek2 29-07-2018, 10:33 Jak napisałem - te informacje są na mojej stronie internetowej. Zapomniałeś dopisać że informacja zawierała lokowanie produktu :) leszcz 29-07-2018, 10:36 Czy wymiana nawigacji z Sync2 na Sync3 wymaga fizycznej wymiany urządzenia tak trzeba wymienić bo to inny hardware :568: oczywiście jak będzie się chciało korzystać z car play , android auto i innych aplikacji to trzeba wymienić też HUBa który obsługuje w pełni SYNC3 oraz oczywiście tzreba dodac antenę GPS za całe 30zł z allegro :D tedi_k 29-07-2018, 10:36 Zapomniałeś ... Jest niedziela, na zaczepki nie odpowiadam tylko udzielam pełnej i rzetelnej informacji. Trzeba używać pełnych zdań a nie równoważników zdań, to wtedy nie ma co dopowiadać. leszcz - Tomku, dodaj jeszcze, że bez wymiany mediahuba na właściwy dostaje się "po oczach" co chwilę komunikatem o konieczności dokonania tej wymiany oraz , że "antena za 30zł" to tak czasem działa czasem słabo... Ja uważam, że odpowiedni poziom profesjonalizmu to podstawa, a "wiązanie sznurkami" to domena "naszych wschodnich braci"... Każdy robi jak uważa za właściwe...:one: leszcz 29-07-2018, 10:48 że bez wymiany mediahuba na właściwy dostaje się "po oczach" co chwilę komunikatem o konieczności dokonania tej wymiany oraz , że "antena za 30zł" to tak czasem działa czasem słabo.. Jakoś mi działa taka antena :) nic się nie dzieje .Komunikat jest i owszem ale czy aż tak denerwujący ? (mnie nie przeszkadzał ) P4WEL 21-08-2018, 18:57 Witam, Szybkie pytanko kto mi uaktywni nawigację w MK5? (sync2) Pozdrawiam -- Paweł kirhoff 21-08-2018, 19:12 Witam, Szybkie pytanko kto mi uaktywni nawigację w MK5? (sync2) Pozdrawiam -- Paweł Szybka odpowiedź tedi_k P4WEL 21-08-2018, 19:23 tedi_k chyba zabiegany i nie ma czasu bo nie odpowieda na maile i wiadomości PRIV :( Czekam może odpowie :) Dzięki a4tech 21-08-2018, 20:15 Witam, Szybkie pytanko kto mi uaktywni nawigację w MK5? (sync2) Pozdrawiam -- Paweł Jeżeli będziesz w Krakowie to zapraszam tedi_k 21-08-2018, 21:37 ...chyba zabiegany ... Przepraszam, że nie cały czas przy kompie i na forum...:one: Czasem trzeba też trochę popracować...:568: kaan1 23-08-2018, 06:59 Przepraszam, że nie cały czas przy kompie i na forum...:one: Czasem trzeba też trochę popracować...:568: Czas pomyśleć o rozwoju firmy, jedna osoba siedziałaby na necie, a druga pracowała, konkurencja nie śpi ;), a jak widać zleceń będzie raczej więcej niż mniej |