Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] wymiana lamp soczewkowych na Dynamic Full LED
Darek193 31-07-2018, 20:58 Witam,
Czy jak wymienię w S-Max mk2 zwykłe soczewkowe przednie lampy na Dynamic Full Led https://allegro.pl/ford-s-max-mk2-lampa-full-led-prawa-lewa-kompletna-i7396593402.html#imglayer to muszę w coś ingerować?
Drugie pytanie to czy da rade wgrać Polskie Menu https://imageshack.com/i/plPsZDSfj i kto mógłby to zrobić?
Z góry dzięki za pomoc.
stingerA6 31-07-2018, 21:02 Odp 1 - czeka Cię jeszcze dużo pracy poza wymianą
Odp 2 - da się aktualizując soft
cattani75 31-07-2018, 21:02 Lampy trzeba skonfigurować kompem. Zapytaj tedi_k, leszcz, @kzmuda1 , @SRS
Czy jak wymienię w S-Max mk2 zwykłe soczewkowe przednie lampy na Dynamic Full Led https://allegro.pl/ford-s-max-mk2-la....html#imglayer to muszę w coś ingerować?
Drugie pytanie to czy da rade wgrać Polskie Menu
jak włożysz to trzeba będzie zakodować aby świeciły ale jak chcesz ieć pełną funkcjonalnośc (typu poziomowanie itd) to dużo roboty .
Co do zegarów da się aktywować PL ;) . Jak będziesz przejazdem mozemy ogarnąć
Czy jak wymienię w S-Max mk2 zwykłe soczewkowe przednie lampy na Dynamic Full Led https://allegro.pl/ford-s-max-mk2-lampa-full-led-prawa-lewa-kompletna-i7396593402.html#imglayer to muszę w coś ingerować?
Drugie pytanie to czy da rade wgrać Polskie Menu https://imageshack.com/i/plPsZDSfj i kto mógłby to zrobić?
.
Napisz do krystianen jest z Twoich stron
krystianen 31-07-2018, 21:28 Z góry dzięki za pomoc.
Tak jak koledzy pisali da się. Jestem obok wiec zapraszam
Darek193 01-08-2018, 07:39 dzięki za szybką odpowiedź, dzisiaj skontaktuje się z krystianen żeby ogarnąć temat :wink:
Darek193 01-08-2018, 08:45 jak włożysz to trzeba będzie zakodować aby świeciły ale jak chcesz ieć pełną funkcjonalnośc (typu poziomowanie itd) to dużo roboty .
Co do zegarów da się aktywować PL ;) . Jak będziesz przejazdem mozemy ogarnąć
Dzięki leszcz, postaram się ogarnąć temat z krystianen jest na miejscu:wink:
Dzięki
nie ma problemu . Często jadę przez Luboń ;)
Darek193 01-08-2018, 14:04 nie ma problemu . Często jadę przez Luboń ;)
leszcz będę miał to na uwadze w razie czego :wink:
Darek193 09-08-2018, 12:30 krystianen Czy wiesz już kiedy będziemy mogli ogarnąć ten temat?
hmm ciężko z terminami chyba :(
krystianen 10-08-2018, 21:39 krystianen Czy wiesz już kiedy będziemy mogli ogarnąć ten temat?
Masz juz odpowiedz na fb :)
Witam , Panowie nakierujcie mnie prosze , lampy zmienione , modol za schowkiem pasazera podpiety , kodowanie BCM zmienione dla 726-26-01 , 726-26-02 , 726-27-01 i 726-27-02 - zasadniczo te najwazniejsze , lampy pracuja prawidlowo , potrzebuje jeszcze podpiac czujniki poziomowania ktorych kabli bedzie brakowac i gdzie znajde ostatnie podlaczenie z ktorego dalej pojde na czujnik , cos czytalem o konsoli tunelu w okolicach lewarka po lewej stronie ale ETIS mnie dobija swoim brakiem szczegolow , ktos kto to robil na pewno wie gdzie szukac kostek , dzieki i pozdrowionka.
Witam , Panowie nakierujcie mnie prosze , lampy zmienione , modol za schowkiem pasazera podpiety , kodowanie BCM zmienione dla 726-26-01 , 726-26-02 , 726-27-01 i 726-27-02 - zasadniczo te najwazniejsze , lampy pracuja prawidlowo , potrzebuje jeszcze podpiac czujniki poziomowania ktorych kabli bedzie brakowac i gdzie znajde ostatnie podlaczenie z ktorego dalej pojde na czujnik , cos czytalem o konsoli tunelu w okolicach lewarka po lewej stronie ale ETIS mnie dobija swoim brakiem szczegolow , ktos kto to robil na pewno wie gdzie szukac kostek , dzieki i pozdrowionka.
witam, jakie funkcje lamp udało się uruchomić bez czujników poziomowania? czy coś więcej poza świeceniem?
Darku , odpowiadam na twoj post tylko dlatego by inni co mnie pytaja wiedzieli że wszystko ogarniete i dziala jak powinno , tak jak u ciebie ;-))
Koledzy, czy aby wymontować w S-max'ie MK2 lampę Full Led (lewa) trzeba demontować / wypinać zderzak, czy to kwestia 3 śrub tak jak w MK1 2006-2015?
czy aby wymontować w S-max'ie MK2 lampę Full Led trzeba odkręcić od nadkola , przy atrapie 2 śruby zdjąć z zaczepów i dopiero można wyciągnąć reflektor
Banita_1969 16-03-2019, 16:27 Witam.
Też zastanawiam się nad wymianą lamp soczewkowych na Full Dynamic Led w moim s-maxie.
Mam pytanie, czym się różnią lampy Full Led w s-maxie, bo znalazłem na aukcjach z takimi oznaczeniami:
EM2B-13W029-CH
EM2B-13W029-CK
Czy wszystkie są Full Dynamic Led, czy nie?
Na co zwracać uwagę i jakie części jeszcze byłyby potrzebne do ewentualnego montażu?
Mój smax to wersja Titanium z kamerką do rozpoznawania znaków, utrzymaniem pasa ruchu, z automatycznymi światłami długimi , a regulacja wysokości jest pokrętłem.
Jakie funkcje w lampach Full Ledowych dało by się uruchomić?
Z góry dzięki za odpowiedź.
czym się różnią lampy Full Led w s-maxie, bo znalazłem na aukcjach z takimi oznaczeniami:datą produkcji
Banita_1969 16-03-2019, 17:09 tzn, że wszystkie są Dynamic Led?
Banita_1969 wpisz w google, sa filmiki o co chodzi, z FDL, jak działają , itd
Jakie funkcje w lampach Full Ledowych dało by się uruchomić?
Z góry dzięki za odpowiedź.
funkcje w lampach FDL to np. zmiana samochodu na tesle :P prom kosmiczny :P
Banita_1969 18-03-2019, 20:38 Widziałem filmiki jak działają, ale mnie interesuje, czy wszystkie lampy led w smaxach są takie same, tzn czy są matrycowe i umieją wyłączać poszczególne sekcje diod czy nie. Może miały tą funkcję np. od konkretnej daty produkcji?
Jestem laikiem, więc się pytam.
Witam,
mam uszkodzoną kostkę lewego reflektora full Led.
Kostka została odcięta.Potrzebuję zdjęcia lub rysunku z kolejnością przewodów wchodzących do kostki.
To zobacz w prawym :)
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Banita_1969 26-03-2019, 20:24 menib73, może Ty mi podpowiesz, bo widzę , że ogarnąłeś temat.
Jakie części poza lampami jeszcze muszę dokupić, aby można było uruchomić full led? Moduł w schowku - może jakiś numer, typ?
Czujniki poziomowania?
Trzeba było przerabiać instalację, czy wtyczki były?
Było dużo roboty?
Może ktoś inny coś podpowie.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję.
Banita_1969 27-03-2019, 20:55 Lampy już są. (kupione)
https://imagizer.imageshack.com/v2/320x240q90/922/3QBoTN.jpg
jubi-tom 02-04-2019, 19:35 Dobrze zrobiles , lepiej dzialaje te ledy niz w audi i mercedesie
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Banita_1969 14-04-2019, 22:08 Podłączyłem lampy do wtyczek, prowizorycznie , bez montażu. Świecą dwie zewnętrzne soczewki. Działają pozycyjne, kierunkowskazy, dzienne i krótkie. Nie działają długie. Nie świecą środkowe soczewki. Zapłonu nie włączałem. Czy takie działanie bez odpowiedniego kodowania jest normalne?
https://imageshack.com/i/po8Adnlgj
Nie działają długie
przepinować złącze w lampie
Banita_1969 18-04-2019, 20:10 Proszę o podpowiedź, co trzeba zmienić.
Banita_1969 25-04-2019, 20:42 Niestety jeszcze nie.
Banita_1969 27-04-2019, 21:26 "Przepinować złącze w lampie" - ale które piny?
Proszę o pomoc.
https://images92.fotosik.pl/180/7cc90fe298a9191e.png
Podłączyłem lampy i HCM. Niestety lampy działają tak samo jak wcześniej, tzn nadal nie ma długich.
Jedyne co się zmieniło to komunikat na komputerze: "Sprawdź oświetlenie adaptacyjne. Patrz instrukcja obsługi".
Z tego wynika , że HCM jest widziany?
https://images91.fotosik.pl/180/e72f4aade4151e21gen.jpg
Jak widzę nie było chętnych do pomocy. Ponieważ przerobiłem taki temat na własnej skórze, spróbuję ci pomóc.
Jeśli podłączyłeś również HCM to rozumiem, że chcesz uzyskać pełną funkcjonalność lamp FDL?
Jeśli tak, to nie musisz nic "przepinowywać" ale musisz:
1. zamontować jeszcze czujniki poziomowania (jeden z przodu drugi z tyłu, oba po lewej stronie), co wiąże się z koniecznością wymiany jednej wiązki z przodu przy lewym kole, bo raczej nie masz właściwej w swoim aucie oraz dołożeniem dodatkowej wiązki z tyłu
Wiązki można kupić w serwisie coś ok. 180 zł razem lub próbować znaleźć używane:
wiązka 1- nr katalogowy: 1922106, nr części: E1GT-2B392-DE
wiązka 2- nr katalogowy: 2142695, nr części: E1GT-2CO54-GF
2. skonfigurować właściwie (jeśli oczywiście tego nie zrobiłeś) moduł BCM oraz moduł HCM pod s-max'a
a jeżeli nie chcesz pełnej funkcjonalności lamp FDL a tylko cieszyć się z jakości światła led to musisz:
1. odpiąć moduł HCM - inaczej będzie błąd, gdyż HCM "szuka" czujników
2. aby świeciły długie zamienić ze sobą dwa kabelki najlepiej w wiązce dochodzącej do złącza samochodu tj. przewód podpięty do pinu nr 2 przepiąć na pin nr 5, uwaga! przewód z pinu nr 5 nigdzie nie podłączaj, pozostaw wolny, oczywiście zaizoluj!
3. skonfigurować właściwie moduł BCM jeśli miałeś soczewki bez światła DRL, to jest led do jazdy dziennej, jeśli miałeś soczewki z ledami do jazdy dziennej to nie musisz nic konfigurować, BCM powinien być właściwie skonfigurowany pod lampy FDL choć pewny na 100% nie jestem,
pozdrawiam
🍺🍺🍺 Skrzynka browara dla jdkozak. Wreszcie jakaś rzeczowa odpowiedź a nie pierdoły typu zajrzyj do lewej. 👍👍👍
chiptuning.nysa 21-08-2019, 23:03 jdkozak niestety nie zawsze jest tak kolorowo. Za schowkiem znalazłem złącze na HCM więc radośnie kompletuje graty, przyszły lampy i zonk! Piny 5, 13, 15 wtyczki lamy puste.
Wg. schematu pewnie kończy się na wtyczce C238, czy ktoś ją potrafi wskazać fizycznie? W ETIS strzałka pokazująca wtyczkę nie jest za bardzo precyzyjna. Kolejna ciekawostka wg ETIS jedna lampa ma długie na pinie 2, a druga na 5 przy FDL. Poniżej schemat pokazujący, że właśnie jedna ma na 2 pinie.
https://images91.fotosik.pl/236/9b362ad7fb81b915med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9b362ad7fb81b915)
https://images89.fotosik.pl/236/d1a2c0b27715c522med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/d1a2c0b27715c522)
https://images91.fotosik.pl/236/7a13263f1fa40cadmed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/7a13263f1fa40cad)
https://images90.fotosik.pl/236/9a426ed8c6c5e86emed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9a426ed8c6c5e86e)
chiptuning.nysa 05-09-2019, 21:53 Wtyczka C238 jest po prawej stronie nóg pasażera pod wykładziną podłogi. Z tego miejsca poszły 2x2 przewody na lampy i jeszcze po jednym do każdej z BCMa. Zostały czujniki poziomowania i kodowanie. Z wtyczki C238 wychodziły przewody na przedni czujnik więc może wystarczy wymiana wiązki przy kole. Zamówiłem w ASO zgodnie z nr podanymi przez jdkozak - koszt 190zł/przód i tył. Czujniki allegro, wygląda na to że z mondeo mk5 pasują idealnie.
Ford nie sprzedaje pinów do wtyczek, wtyczek ani elementów wiązek elektrycznych. W celu dawcy pinów należy kupić kawałek instalacji ze szrotu. Piny ładnie wkładamy do fabrycznych wtyczek i przewody ciągniemy do lamp.
Ktoś podpowie co zmienić UCDSem, żeby FDL ruszył?
Jak nie ma chętnych to pomocy za free to może nie ma problemu, zapłacę. Tylko preferuje wykonanie usługi zdalnie przez np. TeamViewer. UCDSa posiadam.
No cóż wygląda na to, że miałem furę szczęścia w przypadku lamp. Ale przy kamerze cofanie już nie bardzo, gdy się okazało, że od klapy (nie w samej klapie) była instalacja z wszystkimi niezbędnymi przewodami ale nie dochodziła do samej nawigacji (APIM'a) i kończyła się gdzieś pod deską. Co oznaczało demontaż deski rozdzielczej lub ciągnięcie przewodów od klapy do APIM'a. Wybrałem to drugie gdyż nie mogłem zlokalizować złącza.
A propos różnych lokalizacji świateł drogowych na pinach. Skąd taka informacja? Sprawdzałem na swoich schematach, które ściągałem z Etisa na etapie przeróbki lamp i na obu (prawa i lewa lampa) są na pinie nr 2.
chiptuning.nysa 09-09-2019, 21:09 U mnie etis pokazał to co w załączniku, jak widać obszar w ramce z linii przerywanej zgodnie z opisem dotyczy FDL i w jednej jest pin 2 w drugiej pin 5.
Na logikę przy braku HCM trzeba przepinować pin 2 na 5. Więc pin 2 musi odpowiadać za światła drogowe przy lampach zwykłych bez HCM. Za to pin 5 zgodnie to światła drogowe z modułu HCM.
Kamera cofania i klapa elektryczna u mnie czekają na montaż.
Bump: Podłączenie przedniego czujnika poziomowania prosta sprawa.
Ściągamy koło, nadkole i mamy na wierzchu wiązkę do abs, którą wymieniamy na taką której nr podał jdkozak. Trochę zabawy z montażem samego czujnika. Otwory są, ale brak w nich gwintu. Ciężko podejść gwintownikiem więc planując robotę proponuje zaopatrzyć się w krótki gwintownik m8 oraz kluczyk 5,5. Pokrętło do gwintowników odpada ze względu na brak miejsca.
chiptuning.nysa 10-09-2019, 20:15 Z tylnym czujnikiem trochę łatwiej. Potrzeba również nagwintować otwory ale do tych podejdziemy już z małym pokrętłem. Kostka jest po prawej stronie od przodu sanek zawieszenia. Jak poprowadzić wiązkę zdjęcia poniżej.
chiptuning.nysa 11-09-2019, 17:40 Po podłączeniu obu czujników poziomowania światła działają prawidłowo. HCM ożył i włącza długie oraz zgasił wewnętrzne ledy od doświetlania. Wszystko działa. Kodowanie BCM ogarnięte.
Cześć.
Nie będę zakładał nowego tematu bo myślę, że mam powiązany problem.
Mianowicie czasami po włączeniu zapłonu w S-MAX (2015) mam informację "Sprawdź oświetlenie adaptacyjne. Patrz instrukcja obsługi". Dzieje się to losowo wczoraj testowałem w garażu i na 10 włączeń zapłonu 4 razy pojawiła się ta informacja. Pozostałe 6 razy - brak informacji oraz pojawiła się ikonka z litera A, że sterowanie automatycznymi światłami działa.
Podłączyłem się również komputerem do samochodu jednak nie jest widoczny ten błąd.
Jak zdiagnozować problem? Czy jestem w stanie sam sprawdzić wtyczki czy gdzieś nie są poluzowane? Ktoś może mnie naprowadzić jak to najszybciej zrobić? Dodatkowo, jak rozumiem światła adaptacyjne są sterowane przez kamerę która jest w szybie, zgadza się? Możliwe że tam coś się rozłączyło?
Dzięki za pomoc.
saint12 była akcja serwisowa na te lampy . Podaj VIN to się sprawdzi może przegapileś tą darmową akcję
saint12 była akcja serwisowa na te lampy . Podaj VIN to się sprawdzi może przegapileś tą darmową akcję
Oto VIN: WF0JXXWPCJFT33993
Dziękuje za pomoc!
WF0JXXWPCJFT33993
masz tylko :
Zaległe akcje serwisowe
17S45 - 2,0L DIESEL – AKTUALIZACJA PCM
18P11 - MONDEO, GALAXY/SMAX – CZUJNIK STANU NAŁADOWANIA AKUMULATORA
masz tylko :
Zaległe akcje serwisowe
17S45 - 2,0L DIESEL – AKTUALIZACJA PCM
18P11 - MONDEO, GALAXY/SMAX – CZUJNIK STANU NAŁADOWANIA AKUMULATORA
Ok to muszę to zrobić.
W przypadku lamp na zagranicznych forach wygląda na to, że wymiana lamp tylko może naprawić ten problem. Niestety auto nie jest już na gwarancji.
Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak to ogarnąć?
wygląda na to, że wymiana lamp tylko może naprawić ten problem.
kolega mój mial ten sam problem . Silniczek w prawej lampie się czasami zacinał :( (terkotał)
kolega mój mial ten sam problem . Silniczek w prawej lampie się czasami zacinał :( (terkotał)
Problem jest taki, że nawet jak ten błąd się wyświetla to po podpięciu komputera on się nie odbija w logach.
Te lampy są jakoś naprawialne? Np jeśli chodzi o ten silniczek w lampie?
Problem jest taki, że nawet jak ten błąd się wyświetla to po podpięciu komputera on się nie odbija w logach.
Te lampy są jakoś naprawialne? Np jeśli chodzi o ten silniczek w lampie?
Jakby co to mam kompletny środek od lampy i mogę odstąpić silniczek. Musisz znaleźć kogoś kto podejmie się zdjęcia i założenia klosza, próbowałem sam zdjąć klosz ale mi się to nie udało i nie wiem czy w ogóle jest możliwe, ponoć tak. Wymiana samego silniczka jak i reszty wnętrza w lampie jest bardzo prosta.
Trzeba odczytać koniecznie błąd ,bo co wymienisz NA ŚLEPO silniczek ?
Błąd powinien być widoczny do wyłączenia zapłonu.
Banita_1969 26-09-2019, 21:33 W moich lampach wewnętrzne soczewki nie gasną, a doświetlanie zakrętów jest na dolnych żarówkach z lamp przeciwmgielnych. Co mam nie tak?
Potrzebuję też trochę podnieść snop światła w lewej lampie ale regulacja już na to nie pozwala, śruba regulacyjna już przeskakuje. Czy można zrobić to w inny sposób ? Przez kalibrację?
Po podłączeniu obu czujników poziomowania światła działają prawidłowo. HCM ożył i włącza długie oraz zgasił wewnętrzne ledy od doświetlania. Wszystko działa. Kodowanie BCM ogarnięte.
O jakich "wewnętrznych ledach" piszesz?
chiptuning.nysa 23-10-2019, 14:21 To są chyba od doświetlania zakrętów te "wewnętrzne ledy" - wewnętrzne mam na myśli pierwsze od chłodnic.
To są chyba od doświetlania zakrętów te "wewnętrzne ledy" - wewnętrzne mam na myśli pierwsze od chłodnic.
Ciekawe, w moim s-maxie nie gasną nigdy, u kolegi Banity_1969 też. Zastanawiam się jaka jest prawidłowa sytuacja? Może ktoś z forumowiczów wie?
Alfred90 29-10-2019, 17:04 Mam pytanie. Jaki jest numer modułu HCM do s max mk2 ?
Banita_1969 01-11-2019, 06:36 Taki numer jest na naklejce:
EM2T-13C148-AJ
https://images91.fotosik.pl/273/d09f06adeb9cc4c9med.jpg
Alfred90 01-11-2019, 17:04 Dziękuję za odpowiedź. Mam następny problem. Lampy zmienione na Full led w s- maxie, kostka przepinowana. Wszystko ładnie świeci. Krótkie świata, długie, kierunki ale tylko przy zgaszonym silniku. Po odpaleniu auta krótkie światła po paru sekundach gasną. Co jest nie tak? Może ktoś miał już taki problem?
Banita_1969 01-11-2019, 17:55 Wszyscy którzy dokładali lampy fdl mieli taki problem.
Co trzeba zrobić - post #3.
Alfred90 01-11-2019, 20:09 Przepraszam. Przeoczyłem ten post 😮
Alfred90 02-11-2019, 06:16 Konfigurował już ktoś sam BCM USDsem w s-max? Co zmienić?🤔
Alfred90 12-11-2019, 05:58 Witajcie koledzy. Wczoraj byłem w serwisie forda z zamiarem zakupu przewodów do HCM. Kolega jdkozak super opisał ale po tych numerach w fordzie sprzedawca nic nie znalazł. Chodzi o przewody 2C011 i 2C054 z załączonych obrazków? Dziękuję za pomoc;).
Witajcie koledzy. Wczoraj byłem w serwisie forda z zamiarem zakupu przewodów do HCM. Kolega jdkozak super opisał ale po tych numerach w fordzie sprzedawca nic nie znalazł. Chodzi o przewody 2C011 i 2C054 z załączonych obrazków? Dziękuję za pomoc;).
W jakim serwisie byłeś? Ja kupowałem zgodnie z tymi oznaczeniami w Bemo Motors:
wiązka 1- nr katalogowy: 1922106,
wiązka 2- nr katalogowy: 2142695.
Po symbolach przewodów, o których piszesz też nic nie znalazł !? Chyba niezbyt mu się chciało albo nie bardzo wiedział jak szukać? Ja też to miałem w Bemo, ale jak im podałem numery katalogowe (nr FINIS) to już nie było problemów.
Alfred90 13-11-2019, 04:02 Witam. Byłem w serwisie forda w niemczech ( tutaj mieszkam) . Sprzedawca miał tylko takie zdjęcia jak zaliczyłem wyżej. Sam widziałem na jego komputerze. Co teraz? Dziękuję.
chiptuning.nysa 26-11-2019, 22:46 Witajcie koledzy. Wczoraj byłem w serwisie forda z zamiarem zakupu przewodów do HCM. Kolega jdkozak super opisał ale po tych numerach w fordzie sprzedawca nic nie znalazł. Chodzi o przewody 2C011 i 2C054 z załączonych obrazków? Dziękuję za pomoc;).
Kiepski sprzedawca. Osobiście zamawiałem po nr podanych przez jdkozak
Alfred90 27-11-2019, 18:29 Też tak myślę że ten sprzedawca był kiepski ale w Niemczech z zamawianiem części w serwisach jest to standard. Zamówię sobie jak będę w Polsce. Chciałbym zapytać czy w s max 2015 mogę zakodować lampy w BCMI elmem 327 z przełącznikiem ms-hs ?
chiptuning.nysa 05-12-2019, 16:45 Usterek w HCM brak, lampy sie poziomują, skręcają ale w opcjach na zegarach "adapt. światła przednie" opcja włączone jest szara i nie da się jej zaznaczyć. Co zapomniałem, albo co może być nie tak?
leszcz będę miał to na uwadze w razie czego :wink:
Nie chce powielać tematu - czy udało się zaadoptować takie reflektory? Czy wymagaja poziomowania a co za tym idzie jakiejś dodatkowej zabawy oprócz przełożenia lamp i wgrania adaptacji?
Witam.
Przeczytałem cały post co do wymiany normalnych lamp na Full LED i okazuje się że różnie to bywa z cała procedura wymiany na Full LED.
Nie ukrywam że sam nad tym się zastanawiam i w tym momencie analizuję procedurę całego przedsięwzięcia.
Ale jak widzę to okazuje się że w różnych wersjach aut są różne wiązki zależne od uposażenia i typu zwykłych lamp z LED dziennymi bo nie zawsze są takie same i wymagające dokładania brakujących kabli z pinami lub wymianą całych wiązek.
Ja zastanawiam się na wersją trochę na skróty gdyż w tym momencie nie mam dostępu do kompa itd.ale mam okazję kupić lampy Full LED a mianowicie nad samą wymianą lamp na Full LED i zamianą pinów 2-5 aby działały długie i aby jak to ktoś już wspomniał wcześniej w poście aby cieszyć się jakością świateł LED a w późniejszym czasie na dołożeniu HCM, czujników poziomowania, wiązek i programowanie BCM i aby w pełni wykorzystać możliwości lamp Full LED.
Zastanawiam się tylko czy faktycznie sama wymiana przejdzie u mnie bo muszę pierw sprawdzić jak pełną mam wiązkę do lamp. i czy faktycznie wymieniając zwykłe lampy ale z LED dziennymi jakie ja mam nie trzeba będzie nic kodować w BCM aby działały te światła. :)
I czy światła w takim przypadku działają ?
Z góry dziękuję za wszelkie komentarze :)
w mondeo mk5 nic nie trzeba dokładać aby działały długie po wymianie żarówka -> full LED (tylko kodowanie)
Rozumie Ciebie co do Mondeo ale czy to dotyczy się również S-max-a ? bo w poście jest info o obowiązkowej zamianie pinów 2-5 w instalacji do lampy.
A bez kodowania jaka opcja zostaje ? bo jest info w poście że jeżeli wymianiane lampy są nowsze z led dziennymi to bez kodowania powinno działać jedynie do zmiany te piny.
Alfred90 05-02-2020, 19:58 Kodować i tak musisz ponieważ jak zmienisz lampy na led po odpaleniu samochodu światła przestaną świecić. Kierunkowskazy teraz musisz zakodować bo kontrolka będzie migała szybko.
Czyli jak rozumie bez zmiany ustawień przez kompa nie ma możliwości aby lampy działały po części prawidłowo ( oczywiście pomijając dodatkowe opcje poza świeceniem ) czyli kierunkowskazy, długie, krótkie ( po zamianie ponów 2-5) i led dzienne...?
Bo jak czytam wcześniej to napisane jest wyraźnie że wystarczy tylko lampy zmienić i już działają podstawowe funkcje a ze zamianą pinów również krótkie.
Oczadzieć można jak nie spójne są te informacje... :(
Znalazłem kogoś niedaleko kto ma interface STN1170 ELM327 v3 Diagnoza OBD2 MS-CAN Ford
I teraz pytanie czy można tym włączyć co trzeba aby lampy działały ? którym programem i jak ?
Z góry dziękuje !.
Choć wiem że nie jeden forumowicz chętnie by napisała szukaj sobie :) ale może chociaż link...
A jak się okazuje często człowiek się naczyta, naczyta a potem się okazuje że ktoś coś nie dopowiedział i już jest zonk, dlatego wole być pewien.
PS.
Ja już kiedyś miałem temat wymiany lamp na LED ale jakoś temat umarł i nik nic więcej nie napisał.
Alfred90 06-02-2020, 09:56 U mnie po zamianie lamp działały tylko dzienne i światła krótkie. Po odpaleniu silnika światła krótkie po paru sekundach gasły ( trzeba przeprogramować BCM). Długie światła musisz przepinować i będą działały. A co do tego urządzenia co chcesz programować nie mam pojęcia.
Chciałbym właśnie zmienić te ustawienia w BCM aby te światła krótkie które gasną po odpaleniu auta jak dobrze zrozumiałem działały normalnie i nie gasły :)
Alfred90 06-02-2020, 11:29 Jak się nie mylę to jest to ten parametr 726-26-02 xxxx xxxX xxxx*
Tam gdzie duży x wpisz 1
U niektórych jak czytałem działały na 2 u innych 0.
U mnie s- max titanium 2015 działają na 1
Musisz próbować
No i to rozumie, pytanie i rzeczowa odpowiedź.
I z góry dziękuję za pomoc i jak tylko sprawdzę to napiszę :)
A że tak dopytam to czy nie trzeba nigdzie więcej nic zmienić informacji odnośnie tego że lampy są Full LED a nie soczewki H7 lub tym podobne ?
No i wspomniałeś również że trzeba również zmienić coś programowo donośnie kierunkowskazów ? czy zmiana tej jednej pozycji którą podałeś rozwiązuje oba problemy ?
Alfred90 06-02-2020, 16:13 Wykrywanie przepalonej zarowki kierunków
726-27-01 xXxx xxxx xxxx
Tam gdzie duży X wpisz 0
Podejrzewam ze u Ciebie jest 1 czyli włączone.
Wykrywanie uszkodzonych ledów kierunków 1 włączone, 0 wyłączone
726-27-01 xxxX xxxx xxxx
dziękuję jeszcze raz Janusz i jak sprawdzę te kody to napiszę :)
Zastanawiam się czy jest coś takiego jak serwisowy spis własnie takich kodów z opisem którymi można ustawiać różne opcje w aucie.
Czy niestety wchodzi tylko opcja kombinowania jak się chce coś przestawić w aucie w przypadku np. zmiany jakiś elementów wyposażenia auta.
Ale z drugiej strony jak radzi sobie serwis forda jak dokonuje profesjonalnej zmiany w wyposażeniu auta dla klienta... czy też eksperymentuje ale chyba raczej nie? więc czy mają gotowe listy kodów z opisami ...?, specjalny program ?
Alfred90 07-02-2020, 04:50 Nie ma za co.
Zerknij na tę stronę, może coś pomoże.
https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ford-forum.de/attachments/forscan-2015-2018-f150s-pdf.106145/&ved=2ahUKEwj7v6Gzx77nAhUHaFAKHb89DCoQFjANegQICBAB&usg=AOvVaw1lTUTtW76MqZeLvqXpTsOQ
...Ale z drugiej strony jak radzi sobie serwis forda jak dokonuje profesjonalnej zmiany w wyposażeniu auta dla klienta...
Nie ma takiej procedury Forda, która pozwalała by zrobić zmiany w wyposażeniu fabrycznym przed sprzedażą.
Natomiast te salony, które mimo braku procedury jednak to robią, mają stosowne relacje z właściwymi osobami...
Alfred90 07-02-2020, 19:29 Mam pytanie do Sebastiana jak uruchomiłeś opcje adapt. światła przednie w zegarach s- max. U mnie tej opcji brak.
Janusz jeżeli tak moge napisać :),
Ja właśnie takie opisy znalazłem na stronie forscana dla F150 i dlatego zostawiam się czy nie ma czegoś takie opracowanego z doświadczeń ludzi dla s-max...
Bo nie wiem na ile albo czy wogóle się to jakoś pokrywa z innymi fordami...
Czy ktoś się orientuje jaka jest różnica w modułach HCM z innymi ostatnimi 2 literami ?
Czy poniższy HCM np z galaxy lub edge będzie pasował do s-max mk2 ?
EM2T-13C148-AJ
a może AM itp.
I pytanie do osób mających dostęp do schematów czy posiada ktoś schemat wyprowadzeń złącza HCM ?
Usterek w HCM brak, lampy sie poziomują, skręcają ale w opcjach na zegarach "adapt. światła przednie" opcja włączone jest szara i nie da się jej zaznaczyć. Co zapomniałem, albo co może być nie tak?
Czy udało się rozwiązać problem z opcją "adapt. światła przednie"? Czy tę opcję ustawiałeś po wymianie lamp na FDL i w których miejscach?
Witam,
Ponieważ informacji na ten temat nie ma nigdzie utworze temat aby zadać kilka pytań.
Własnie chcę kupić HCM do mojego mk2 i mam dylemat bo jak sie okazuje jest wiele modeli i nie wiem który... CA, CB, AM, AJ, AN, AK, AL, itp.
Oczywiście zdarzają się szczątkowe informacje z literówką HCM ale nie dokładne i nie dające jednoznacznej odpowiedzi i pojawiają się w tematach które się ciągną dosłownie latami i dotyczą innych aut.
Zasadniczo jest kilka pytań :
Co oznaczają ostatnie dwie litery w oznaczeniu HCM ?
Czy każdy HCM będzie pasował do każdego s-max mk2 bez zmiany ustawień w nim ?
Jeżeli nie będzie pasował do każdego to, czy jest gdzieś dostępna informacja na temat tych oznaczeń aby dopasować do różnych wersji s-maxa? ( po VIN itp.)
Czy ewentualnie te 2 litery jest to kwestia już ustawionej konfiguracji w HCM i czy można ją zmienić ? ( jakiś schemat zmian ustawień w HCM)
Po podłączeniu obu czujników poziomowania światła działają prawidłowo. HCM ożył i włącza długie oraz zgasił wewnętrzne ledy od doświetlania. Wszystko działa. Kodowanie BCM ogarnięte.
Witaj,
Czy mógłbyś napisać jaki maki model HCM posiadasz ?. I czy możesz napisać co i gdzie pozmieniałeś w BCM ? ewentualnie HCM ? lub dołożyć załącznik z kopią ustawień swojego HCM ?
Z góry dzięki.
Witam koledzy,
Czy po odczytaniu Forscanem takich błędów można wysunąć jakieś wnioski, czy raczej może być wszystko?
===HCM DTC B103C:01-08===
Kod: B103C - Obwód sterujący lewego reflektora
Dodatkowe symptomy usterki:
- Ogólna usterka elektryczna
Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł regulacji reflektorów
===END HCM DTC B103C:01-08===
===HCM DTC B14D9:92-8A===
Kod: B14D9 - Siłownik dystrybucji światła lewego reflektora
Dodatkowe symptomy usterki:
- Osiągi lub nieprawidłowe działanie
Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC
Moduł: Moduł regulacji reflektorów
===END HCM DTC B14D9:92-8A===
Lampa wymieniona na inną (niby sprawną), nic się nie zmieniło. Wyświetla komunikat: "Sprawdź ośw. Adaptacyjne Patrz instr. obsługi”.
Ten siłownik dystrybucji z błędu jest w lampie? Czy może chodzi o jedną z "puszek" przymocowanych do lampy (dwa moduły czarny i srebrny)? A może po wymianie lampy trzeba to ponownie "zakodować"?
Alfred90 26-02-2020, 18:29 Witam koledzy. U mnie w s max krótkie działają prawidłowo. HCM podczas testu odpala długie, krótkie i nie zgłasza błędu. Mam problem z długimi podczas jazdy. Nie działają a test BCM wywala błąd na dwóch lampach "Obwód prawego i lewego swiatla drogowego ,obwód zwarty do akumulatora lub otwarty . Włącznika ni zmieniłem. Może on powodować taki błąd?
maciekauto5 05-03-2020, 21:57 Przepraszam Mam pytanie zmieniłem lampy na fulled S max 2016 rok poziomowanie działa na boki też ,tylko długie auto PROBLEM włącz się kontrolka na zegarach od długich a w lampach nie zapalają się ,manetką działają Może jakaś podpowiedź
A tak z ciekawości: Ktoś wie czy można dołożyć Dynamic LED to serwisie Forda? Ile to może kosztować tam?
A tak z ciekawości: Ktoś wie czy można dołożyć Dynamic LED to serwisie Forda? Ile to może kosztować tam?
Żaden serwis nie robi tego oficjalnie, oba serwisy w Szczecinie na poziomie doradcy mówią, że nie mają możliwości wykonania żadnej modyfikacji. Po za tym same lampy to pewnie koszt 8-10 tys zł.
Witam koledzy. ... Mam problem z długimi podczas jazdy. .. test BCM wywala błąd na dwóch lampach "Obwód prawego i lewego swiatla drogowego ,obwód zwarty do akumulatora lub otwarty ...
Doprecyzuj problem.
Nie działają w czasie jazdy z manetki czy na "auto"?
Błąd w BCM "Obwód prawego i lewego światla drogowego, obwód zwarty do akumulatora lub otwarty" wynika prawdopodobnie ze złej konfiguracji kontroli awarii lamp. BCM "myśli", że ma żarówki a nie ledy. Tak było w moim przypadku.
Poza tym lampy led zgodnie z przepisami muszą mieć poziomowanie automatyczne a taki wyłącznik sugeruje, że są poziomowane ręcznie.
Alfred90 09-03-2020, 19:42 Nie Działają na "auto". Z manetki dlugie działają bez zarzutów. Dodam że wlacznika świateł jeszcze nie wymieniłem.
Nie Działają na "auto". Z manetki dlugie działają bez zarzutów. Dodam że wlacznika świateł jeszcze nie wymieniłem.
Czy masz kamerę z rozpoznawaniem znaków?
Alfred90 10-03-2020, 04:39 Tak mam kamerę.
Tak mam kamerę.
Czyli opcję "automatycznych świateł drogowych" też masz w liczniku (moduł IPC) i jest ona włączona?
Alfred90 10-03-2020, 06:30 Tak to też jest. Moja wersja s maxa titanium.
Tak to też jest. Moja wersja s maxa titanium.
Skorygowałeś ustawienie BCM aby nie było błędów lamp?
Co prawda u mnie taki błąd nie powodował wadliwego działania ale może z jakiś powodów u ciebie jest inaczej.
Jeśli chodzi o włącznik to osobiście wymieniałem ale jeszcze przed dołożeniem czujników poziomowania i nie potrafię powiedzieć czy może być przyczyną twojego problemu.
Tak czy tak moim zdaniem powinieneś go wymienić bo na przeglądzie diagnosta ma obowiązek sprawdzenia jeśli zobaczy włącznik z regulacją czy regulacja działa, a nie może działać lampy led mają inne silniczki tzw. krokowe.
Alfred90 10-03-2020, 19:50 Co masz na myśli korygowanie BCM aby nie było błędów? Podpowiesz które parametry przestawić odpowiedzialne za światła drogowe?
Co masz na myśli korygowanie BCM aby nie było błędów? Podpowiesz które parametry przestawić odpowiedzialne za światła drogowe?
W moim aucie wprowadziłem takie ustawienia, które wyeliminowały błąd:
726-26-02 xxxx xxxx x3xx - Outage Headlamps Cfg: 0=none, 1=both, 2=high, 3=low - światła mijania
726-27-01 x0xx xxxx xxxx - Front bulb turn outage cfg: 1=outage, 0=no outage - kierunkowskaz
726-27-01 xxx1 xxxx xxxx - Front LED turn outage cfg: 1=outage, 0=no outage - kierunkowskaz
726-46-01 xxx0 xxxx xxxx - High Beam Open DTC Cfg: 0=unused, 1=used - światła drogowe
726-46-01 xxxx x0xx xxxx - High Beam Circuit Cfg: 0=unused, 1=used - światła drogowe
726-46-02 x0xx xxxx xxxx - Low Beam Circuit Cfg: 0=unused, 1=used - światła mijania
orientuje sie ktos czy sa jakies aktualizacje do Dynamic LED ? tak zeby lepiej dzialały
orientuje sie ktos czy sa jakies aktualizacje do Dynamic LED ? tak zeby lepiej dzialałyTzn co ma lepiej działać?
Wysłane z mojego LM-V405 przy użyciu Tapatalka
Wykrywanie pojazdów z naprzeciwka itp. bo czasami się zawieszają czas reakcji
To jest nie jest problem HCM ale czułości kamery, której nie da się chyba wyregulować. Z moich obserwacji wynika, że problem nie dotyczy w ogóle sytuacji z jadącymi z naprzeciwka autami ze światłami led czy ksenonami, auta ze słabszymi światłami są słabo wykrywalne przez kamerę z dalszej odległości.
To też ale u mnie system łapie czasami kompletną zawieche (nawet jak są mocne światła z naprzeciwka) i muszę wyłączyć automatyczne światła i znów je włączyć.
U mnie brak takich problemów, zarówno jadących z naprzeciwka jak i przede mną ładnie i szybko wycina. Jedynie gdy na przeciwko jest wzniesienie i w szczególności jak jedzie TIR, widać już kabinę z obrysówkami na dachu ale świateł głównych jeszcze nie, to wtedy potrafi oślepić kierownika tira
Wysłane z mojego LM-V405 przy użyciu Tapatalka
maxim1176 03-05-2020, 18:54 Dzień dobry Kto ma listę parametrów do zmiany i aktywacji Full Led Dynamic w modułach BCM, IPMA, IPC. Byłbym wdzięczny. Dziękuję
Witam.
Zabrałem się w końcu za wymianę lamp na LED.
Kolejne etapy postaram się opisać jutro.
Pierwsze doświadczenie :
Czy ktoś spotkał się z sytuacją że jedna lampa zgodnie z schematem wyłączają się krótkie po odpaleniu auta a druga lampa działa normalnie czyli nie gaśnie po odpalenia auta..
ps. Dzis dopiero wymieniłem lampy i założyłem HCM i czujniki poziomowania.
A więc jutro dalszy etap.
ps. Niestety ale w wersji 4x4 nie jest tak oczywiste i proste dołożenie wiązki do tylnego czujnika poziomowania bo jak sie okazuje to złącze jest już wykorzystane do wiązki do jakiegoś czujnika w dyferencjale i musiałem z 2 wiązek robić jedną z wyciąganiem pinów itd. ( trochę zabawy bo ciężko wyciągać piny w kostki) ale da się zrobić i działa.
Oczywiście gwintowanie dla śrub do czujników jest niezbędne i trochę nie wygodne z przodu bo z tyłu OK.
No nastał kolejny dzień.
Trochę mnie zaskoczyło różne działanie lampy prawej a lewej z gaśnięciem krótkich po odpalenia auta.
Ale po zmianie parametru odpowiedzialnego na tą przypadłość jeszcze raz lampy zaczęły świecić i już nie gasły po odpalenia auta ! :)
A już zmartwiłem się że coś nie tak z lampą . Ufff
Kierunkowskazy szybko migające wyłączyłem i również już normalnie działają.
Oczywiście kierunkowskazy działały dobrze tylko kontrolka przed nosem pokazywała przepaloną żarówkę migając szybko.
Niestety ale pojawiły się również błędy które już któryś kolega wcześniej tu opisał ( "Obwód prawego i lewego światla drogowego, obwód zwarty do akumulatora lub otwarty") ale nie było odpowiedzi konkretnie gdzie to usunąć a jedynie sugestia.
Choć spróbuję :
726-46-01 xxx0 xxxx xxxx - High Beam Open DTC Cfg: 0=unused, 1=used - światła drogowe
726-46-01 xxxx x0xx xxxx - High Beam Circuit Cfg: 0=unused, 1=used - światła drogowe
726-46-02 x0xx xxxx xxxx - Low Beam Circuit Cfg: 0=unused, 1=used - światła mijania
Ale nie chciałbym też zmieniać parametrów może nie potrzebnie ale konkretnie określone.
Teraz zastanawiam się jak mam uruchomić menu świateł adaptacyjnych w zegarach ?
... Ale nie chciałbym też zmieniać parametrów może nie potrzebnie ale konkretnie określone. Teraz zastanawiam się jak mam uruchomić menu świateł adaptacyjnych w zegarach ?
Czy ustawienia wyeliminowały błędy?
Czy udało się uruchomić menu w IPC?
Artur8706 10-08-2020, 15:35 Witam czy jest mi ktoś w stanie potwierdzić lub ewentualnie napisać nr części które potrzebuje do wymiany tych swiatel a mianowicie nr modułu swiatel czy to poprawny
EM2T-13C148-AK włącznik swiatel E1GT-13D061-ECW oraz prosiłbym nr lusterka bo niestety nie potrafię znaleść
moduł HCM EM2T-13C148-AK i włącznik światel E1GT-13D061-ECW są ok
Lusterko najlepiej żeby miało oznaczenie AHBC/LA/RF, wtedy można aktywować asystenta pasa ruchu i dołożyć aktywny tempomat
Artur8706 16-08-2020, 12:03 Dziekuje za odpowiedz . A jeśli samochód posiada aktywny tempomat nr lusterka to FU5A 17E678 PG czy trzeba to lusterko wymieniać??
....jeśli samochód posiada aktywny tempomat...
Auto z aktywnym tempomatem i bez FDL???? :shock:
Co najmniej dziwna konfiguracja...:?:
Aktywny tempomat z definicji ma "najwyższy" model lusterka i nic nie trzeba wymieniać by były FDL z GFHB...
Artur8706 16-08-2020, 13:27 No taka konfiguracja tempomat cncl asekuracja pasa ruchu i lampy soczewkowe.
markyparky 30-11-2020, 22:25 Cześć, przepraszam słaba polszczyzna, używam tłumacza goole. Znalazłem ten temat i jestem bardzo zainteresowany. Mam S-Max 2 Titanium Sport i chciałbym zainstalować światła LED. Teraz mam adaptacyjny tempomat, asystent pasa ruchu, automatyczne światła drogowe, ale tylko reflektory H7 z soczewką i LED DRL. Nie świeci zbyt dobrze. Chciałbym zapytać doświadczonych ludzi, którzy już dokonali tej konwersji.
1) Moduł HCM - Czy musi to być ściśle od S-Max (EM2T), czy mogę go używać od Monda MK5?
2) Zmiany w BCM - Są to zmienia się tylko do "as-built" ustawienia jak opisano (726-26-02, 726-27-01,726-46-01, 726-46-02) lub nowy trzeba być przesłany kalibracja do BCM?
Dziękuję bardzo za radę.
Jan
Moduł HCM może być też od galaxy mk4, mondeo mk5.
To są kodowania tylko do usunięcia błędów związanych ze zmianą żarówek na led.
markyparky 06-12-2020, 22:55 Dziękuję Ci! Więc czy muszę robić więcej kodowania?
Bump:
mara.gill 20-02-2021, 13:18 W moim aucie wprowadziłem takie ustawienia, które wyeliminowały błąd:
726-26-02 xxxx xxxx x3xx - Outage Headlamps Cfg: 0=none, 1=both, 2=high, 3=low - światła mijania
726-27-01 x0xx xxxx xxxx - Front bulb turn outage cfg: 1=outage, 0=no outage - kierunkowskaz
726-27-01 xxx1 xxxx xxxx - Front LED turn outage cfg: 1=outage, 0=no outage - kierunkowskaz
Wymieniłem halogen na lampy LED. Zmieniłem parametry w BCM tak jak piszesz, ale nadal się wyłączają i są błędy w BCM o skrócie do masy.
W samochodzie nie ma HCM. To może być problem?
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
... Zmieniłem parametry w BCM ..., ale nadal się wyłączają i są błędy w BCM ... ?
To jest kodowanie do usunięcia błędów, które pokazywał u mnie forscan po dołożeniu fdl razem z hcm i czujnikami poziomowania, związanych z rodzajem "żarówek".
Kodowanie po dołożeniu FDL:
726-26-02 xxxx xxx* xxxx - Frequency Select Cfg: 0=Type 0 (LED), 1=Type 1 (Halogen), 2=Type 2, 3=Type 3 (*Set to 0 for Halogen to OEM LED conversion)
Ale jak sam sprawdziłeś FDL działają również prawidłowo po zakodowaniu "3=Type 3". Przed dołożeniem HCM i czujników poziomowania też miałem ustawione "3".
Podsumowując.
Kodowanie niezbędne do prawidłowego działania lamp FDL:
Podstawowe:
726-26-02 xxxx xxx0 xxxx - Frequency Select Cfg: 0=Type 0 (LED), 1=Type 1 (Halogen), 2=Type 2, 3=Type 3 (*Set to 0 for Halogen to OEM LED conversion)
Dodatkowo aby nie było błedów:
Maariano 30-03-2021, 21:41 Witam wszystkich.
Mam problem po wymianie lamp na Full Led w moim S maxie.
Wymieniłem: Lampy FDL, wyłącznik świateł bez regul wysokości, dołożyłem czujniki poziomowania+org wiązki , moduł HCM, Forscanem zmieniłem ustawienia(nie generuje żadnych błędów).
Działa poziomowanie, lampy skręcają, kierunkowskazy i drl w porządku.
Problem jest z nie działającymi automatycznymi drogowymi,( drogowe tylko z manetki) co za tym idzie nie działa pełna funkcjonalność FDL.(nie wycina poszczególnych sekcji oślepiając innych) Oprócz tego Forscan nie widzi HCM, oraz w ustawieniach samochodu nie ma funkcji świateł adaptacyjnych.
Wersja mojego maxia to Titanium 2017r w wyposażeniu automatyczne drogowe, rozpoznawanie znaków, asystent pasa ruchu. Lampy i HCM, z 2018r
Proszę o pomoc co mogę jeszcze zrobić żeby ruszyła pełna funkcjonalność FDL.
Z góry dziękuję za pomoc.
...co mogę jeszcze zrobić żeby ruszyła pełna funkcjonalność FDL...
Zapewne kamera IPMA nie jest prawidłowo skonfigurowana.
Maariano 31-03-2021, 06:13 Zapewne kamera IPMA nie jest prawidłowo skonfigurowana.
Czy da radę to zrobić forscanem?
...da radę to zrobić forscanem?
Penie tak. Trzeba pytać tych, co takie rzeczy FORScanem robią... Choćby w tym wątku.
Wększość tych co kodują (w tym ja...) używa do tego UCDSa i nie "liczy kodów dla FORScana" - bo po co...:one:
Czy da radę to zrobić forscanem?
Podeślij na priv asbuilt z IPMA to porównam ze swoim.
lukaszooo 31-03-2021, 20:44 Podeślij na priv asbuilt z IPMA to porównam ze swoim.
BCM 2015 jest nieco inny niż 2017 i kodowanie też jest inne.
Maariano 31-03-2021, 22:26 Podeślij na priv asbuilt z IPMA to porównam ze swoim.
Niestety u mnie Forscan nie widzi IPMA:(
Bump: BCM 2015 jest nieco inny niż 2017 i kodowanie też jest inne.
W związku z tym jest szansa w ogóle ogarnąć temat forscanem?
Niestety u mnie Forscan nie widzi IPMA:(
To raczej trudno będzie zakodować:
Adaptive Front Lighting (AFL) & Heater Suppress AHB (HSA) & WS Shed Config (WSC) & Sensor Blocked Warning Config (SBW)
706-01-01 *xxx xxxx xxxx
B=AFL present, HSA false, WSC enable, SBW enabled
Maariano 02-04-2021, 22:08 Witam ponownie.
Udało się połączyć Forscan innym kablem tak że widzi IPMA i HCM, ale niestety po wprowadzeniu zmian w IPMA dotyczących FDL(min tych co wskazał kolega jdkozak) jedyna zmiana to pojawienie się w menu ustawień auta funkcji świateł adaptacyjnych, której niestety nie da się uruchomić. Co jeszcze trzeba zmienić żeby ruszyła pełna funkcjonalność FDL??
Witam, przekopując wątek dość trudno wyłapać listę sprzętu potrzebnego do zmiany lamp na FDL. Rozumiem, że trzeba zakupić:
- lampy FDL
- moduł HCM
EM2T-13C148-AJ
EM2T-13C148-AK (czyli jak rozumiem szukać EM2T-13C148-Ax ?)
- czujniki na wahacze
- wiązki w ASO :
wiązka 1- nr katalogowy: 1922106, nr części: E1GT-2B392-DE
wiązka 2- nr katalogowy: 2142695, nr części: E1GT-2CO54-GF
- lusterko wsteczne z kamerą
Lampy to wiadomo, jednakże użytecznym mocno byłby fakt, gdyby ktoś z Was znających się na rzeczy mógł wypisać numery pozostałych części, dzięki którym łatwiej byłoby przeszukiwać portale w poszukiwaniu potrzebnych elementów? Takie małe, pomocne resume? Byłbym wdzięczny bardzo, gdyż chciałbym pomalutku zacząć kompletować klamoty :D Z góry dziękuję za pomoc :)
Ktoś podliczał koszty ? Ile trzeba liczyć na taką zmianę ?
krystianen 13-06-2021, 13:04 Lista częśći do FDL w smax:
HCM - EM2T-13C148-Ax
LAMPA LEWA - EM2B-13W030-Cx
LAMPA PRAWA - EM2B-13W029-Cx
CZUJNIK POZIOMU PRZOD: DG9C-3C438-AXx
CZUJNIK POZIOMU TYL: E1GC-5B690-AXx
WIAZKA DO CZUJNIKA POZIOM PRZÓD - E1GT-2B392-Dx
WIAZKA DO CZUJNIKA POZIOM TYL- E1GT-2C054-GF
IPMA (FDL i ACC) - FU5A-17E678-Px
PRZELACZNIK SWIATEL z AUTO - E1GT-13D061-EC3JA6
tikitaki 21-10-2021, 09:01 Witam wszystkich,
Proszę o pomoc. Dołożyłem do Galaxy MK4 FDL, początkowo statczne z automatycznymi dlugimi światłami. Obecnie założyłem komplet HCM, czujniki, nowa kamera z końcówką PF. Po instalacji nowych części przestały działać Automatyczne długie światła, w menu samochodu nie pojawiła się żadna nowa opcja włączenia świateł adaptacyjnych. Proszę o pomoc.
karinka1415 23-10-2021, 08:46 witam kolegow
czy ktos bylby w stanie a podejrzewam ze jest wielu takich opisac piny we wtyczce lampy led s maxa
piny we wtyczce
https://www.dropbox.com/s/fnop26e4yjg1e1d/c1285.pdf?dl=0
karinka1415 23-10-2021, 14:01 wielkie dzieki Tomaszu za tak szybka pomoc
Lista częśći do FDL w smax:
PRZELACZNIK SWIATEL z AUTO - E1GT-13D061-EC3JA6
Witam biorę się właśnie za kompletowanie gratów.
Mam pytanie, czy zwykły przełącznik z funkcją Auto i pokrętłem do regulacji położenia halogenów może zostać i będzie działał z FDL? Czy koniecznie muszę go zmienić na przełącznik świateł bez regulacji?
Pozdrawiam
... czy zwykły przełącznik z funkcją Auto i pokrętłem do regulacji położenia halogenów może zostać i będzie działał z FDL? ...
Działać będzie.
W Niemczech auto nie przeszło by przeglądu.
W Polsce "też nie powinno" ale prawdopodobieństwo, że tak będzie nie jest zbyt duże...
Działać będzie.
W Niemczech auto nie przeszło by przeglądu.
Chodziło mi bardziej o to czy będzie pełna funkcjonalność FDL czy coś się będzie gryzło?
...czy będzie pełna funkcjonalność FDL...
To nie zależy od rodzaju przełącznika. W S-max MK2/Edge/Mondeo MK5 przełącznik świateł jest "czysto elektryczny" a każda funkcja ma osobny przewód do BCM/lub świateł.
Przewód od ręcznego poziomowania świateł będzie więc "nic nie robił"...
ktoś ogarniał temat wymiany zwykłych soczewkowych przednich lampy na Dynamic Full Led. Tak żeby była pełna funkcjonalność?
Co trzeba kupić? Co trzeba zrobić? Może macie kogoś do polecenia kto się zajmie kompleksowo taką operacją??
...Co trzeba kupić? Co trzeba zrobić? ...
Wystarczy przeczytać ten wątek.
"Z przykrością informujemy, iż na razie nie wprowadziliśmy specjalnej usługi dla leniwych. Podpis: forum"...:568:
Wystarczy przeczytać ten wątek.
"Z przykrością informujemy, iż na razie nie wprowadziliśmy specjalnej usługi dla leniwych. Podpis: forum"...:568:
A szkoda :D ... a tak na prawdę to sorry ale nie zwróciłem uwagi że wątek ma 15 stron i po przeczytaniu pierwszej zamieściłem pytanie. --> później zapoznałem się z resztą.
zamiana jest bardzo kusząca ale z moimi umiejętnościami do "grzebania" w samochodzie nie ma szans żebym się tego podjął.
Znacie może kogoś prywatnie albo jakąś firmę która robi takie rzeczy?
groszekbmx 14-11-2021, 16:30 Panowie, czy jest ktoś z Was, kto odpłatnie zajmie się całym tematem od a do z związanym z przełożeniem reflektorów? Od zakupu po montaż i aktywacje. Dzięki
Koledzy mam Galaxy z 2015 i zamontowałem lampy fdl dołożyłem hcm, ale nie mam długich świateł. W czym może tkwić problem. Wrzucam swoje ustawienia.
...dołożyłem hcm, ale nie mam długich świateł...
Do przekonfigurowania jeszcze licznik (IPC) i BCM.
N moją pamięć to wszystko w tym wątku jest.
Trzeba tylko poświecić chwilę na czytanie zamiast na pisanie...
Aktualizacja kodowania niezbędnego do prawidłowego działania lamp FDL:
BCM
Podstawowe:
726-26-02 xxxx xxx0 xxxx - Frequency Select Cfg: 0=Type 0 (LED), 1=Type 1 (Halogen), 2=Type 2, 3=Type 3 (*Set to 0 for Halogen to OEM LED conversion)
IPC:
Adaptive Headlamps - DISABLED
Adaptive Headlamps Traffic - ENABLED
Auto High Beam Telltale - ENABLED
Auto High Beam option in productivity screen - ENABLED
Ja dla pewności chciałbym się dopytać. Jak chcę się tylko "cieszyć" światłami LED bez automatycznych długich (bez pełnej funkcjonalności), bez bawienia się w HCM i czujniki na wahaczach. Czy wystarczy że zamontuje lampy i:
1. czy musze zmieniać piny?
2. czy zmieniam konfigurację BCM?
3. czy zmieniam konfigurację IPC?
Dziękuje za informacje
Ja dla pewności chciałbym się dopytać. Jak chcę się tylko "cieszyć" światłami LED bez automatycznych długich (bez pełnej funkcjonalności), bez bawienia się w HCM i czujniki na wahaczach. Czy wystarczy że zamontuje lampy i:
Dziękuje za informacjeCzyli chcesz zrezygnować z tego co akurat najlepsze jest w tych światłach?!
Wysłane z mojego LM-V600 przy użyciu Tapatalka
Chwilowo jestem zmuszony ze względu na brak finansów ale co się odwlecze....
BCM
Podstawowe:
IPC:
IPMA:
706-01-01 BFF0 xxxx xxxx
HCM:
734-01-01 4B8E 4850 9644
734-01-02 1C9F 0006 0504
734-01-03 0446 0300 008C
734-01-04 32CE 0000 1959
734-01-05 E700 0032 CE28
734-01-06 1919 0000 0074
734-01-07 0000 007C 11D0
734-01-08 0A7D A583 4033
734-01-09 8180 8014 23FD
734-01-10 422D 057D 3976
734-02-01 67C3 0700 6F
734-03-01 500A 0190 012B
734-03-02 90FF FDB5 C546
734-03-03 0002 4A3B 00C8
734-03-04 024A 3BFF FDC5
734-03-05 B5C5 0190 014F
734-03-06 1402 8003 8663
734-03-07 0000 0000 0045
734-03-08 0016 4414 19CD
734-03-09 1E23 2D37 01ED
734-03-10 9000 0016 6256
Jak się okazuje istnieje drobna różnica w kodowaniu HCM w autach ze skrzynią automatyczną i manualną.
W manualach występuje: 734-02-01 xxxx xxx7 xxxx, w automatycznych : 734-02-01 xxxx xxx3 xxxx
Ponadto od czerwca 2017 inaczej kodowany jest też blok: 734-01-08 zamiast xxxx A5xx xxxx, jest xxxx 14xx xxx
BCM
Podstawowe:
IPC:
Auto High Beam Telltale Source - IPMA (w przypadku ogrania softem KS7T)
IPMA:
706-01-01 BFF0 xxxx xxxx
HCM:
734-01-01 4B8E 4850 9644
734-01-02 1C9F 0006 0504
734-01-03 0446 0300 008C
734-01-04 32CE 0000 1959
734-01-05 E700 0032 CE28
734-01-06 1919 0000 0074
734-01-07 0000 007C 11D0
734-01-08 0A7D A583 4033 lub 0A7D 1483 40B1
734-01-09 8180 8014 23FD
734-01-10 422D 057D 3976
734-02-01 67C3 0700 6F manual: 67C7 0700 73
734-03-01 500A 0190 012B
734-03-02 90FF FDB5 C546
734-03-03 0002 4A3B 00C8
734-03-04 024A 3BFF FDC5
734-03-05 B5C5 0190 014F
734-03-06 1402 8003 8663
734-03-07 0000 0000 0045
734-03-08 0016 4414 19CD
734-03-09 1E23 2D37 01ED
734-03-10 9000 0016 6256
Simonnn88 12-03-2022, 07:21 Dzień dobry,
Idąc za ciosem tego wątku również postanowiłem zmienić mojego S-Max na prom kosmiczny:)
Kupiłem lampy które były zapakowane fabrycznie
Dołożyłem hcm zgodnie ze specyfikacją i czujniki poziomowania. Złącze miałem za schowkiem więc chyba byłem szczęściarzem.
Kodowanie poszło zgodnie z poprzednim postem uwzględniając zmiany w hcm dla automata
Jedynie w hcm zmieniłem wszystkie wartości bloków zamiast oznaczonych na czerwono
734-01-08 0A7D 3CAE 40F5 -> 734-01-08 0A7D A583 4033
734-02-01 61A3 0700 49 -> 734-02-01 67C3 0700 6F
Wszystko pięknie, lecz w połowie :(
Lewa lampa prawidłowo się poziomie (góra-dół; lewo-prawo)
Natomiast prawa lampa tylko prawo-lewo.
Tak wykazał test:
https://youtu.be/QhsA0jgGcB4
Obawiam się że będzie to problem z lampą. Czy ktoś z Szanownych użytkowników forum również spotkał się z takim objawem ?
Pozdrawiam
Witam.
Pytanie odnośnie zmiany lamp,
W swoim Galaxy 2016 wymieniłem wszystkie potrzebne części do FDL + zmieniłem programowanie w Forscan zgodnie z danymi podanymi przez jdkozak w poprzednim poście.
Obecnie przy odpalaniu samochodu światła wykonują test: poziomują się i skręcają jednak nie odpalają w czasie testu świateł długich ( podczas normalnej jazdy automatyczne światła długie działają ale statycznie).
Ze swojej strony dodam ze przełącznik świateł auto zamówiłem przypadkiem DG9T-13D061-FF3JA6 (wydaje mi się ze dedykowany do mondeo) zamiast polecanego E1GT-13D061-EC3JA6.
Czy przełącznik może być źródłem moich problemów?
Czy przełącznik świateł E1GT-13D061-EC3JA6 występuje w wersji z plastikiem bez otworu na guzik otwierania klapy bagażnika? Moj oryginalny nie ma tego otworu.
zamówiłem przypadkiem DG9T-13D061-FF3JA6 (wydaje mi się ze dedykowany do mondeo)dokładnie tylko do mondeoE1GT-13D061-EC3JA6. a ten do S-maxa i Edge
dokładnie tylko do mondeoa ten do S-maxa i Edge
Myślisz ze zmiana przełącznika odpali moje światła w prawdziwym FDL?
Niestety nie mam w okolicy nikogo znajomego z S-Max/Galaxy żeby przełożyć i sprawdzić przed kolejnym zakupem.
Gdzie konkretnie za schowkiem powinna znajdować się kostka od HCM? Próbuje ją zlokalizować ale nie widzę. Czy możliwe że w ogóle jej tam może nie być w wersji titanium z lampami soczewkowymi z automatycznymi światłami drogowymi?
Z lewej strony dmuchawy, poniżej dolnej krawędzi wnęki schowka
Czy możliwe że w ogóle jej tam może nie być w wersji titanium tak jest to możliwe
Dzięki za info. Przejrzałem raz jeszcze - kostki jednak brak. Jak rozumiem sytuacja raczej beznadziejna.
Dlaczego beznadziejna, ja zamontowałem lampy chwilę pojezdziłem bez poziomowaniaa ostatnio dołożyłem resztę i po tygodniu odłączyłem. Jakoś do tego skręcania nie mogę się przyzwyczaić.
Dlaczego beznadziejna,
Lampy muszą się jakoś poziomować. Diagnosta może się do tego przyczepić. Bez wiązki HCM to dużo zachodu by to wszystko samemu dołożyć.
.. kostki jednak brak...
Który rok auta masz? S-max mk2 czy mondeo mk5?
lukaszooo 24-08-2022, 12:52 Lampy muszą się jakoś poziomować. Diagnosta może się do tego przyczepić. Bez wiązki HCM to dużo zachodu by to wszystko samemu dołożyć.
Bardzo często nie ma wtyczki do HCM ale nie jest to problemem. Bardzo czesto instalacja silnia jest obsadzona a to połowa sukcesu, dorobienie reszty jest proste, mozna to zrobić aby wyglądało i działało jak ori.
S-max mk2 2017. Jak poznać że instalacja silnika jest pod hcm i gdzie się w nią wpiąć po dorobieniu wiązki po stronie deski. Macie może schemat do fdl, który nieco rozjaśni sprawę dorobienia brakującej wiązki?
Bardzo często nie ma wtyczki do HCM .
W s-max mk2?
lukaszooo 25-08-2022, 13:42 Tak.
Cytat:
Napisał lukaszooo
Bardzo często nie ma wtyczki do HCM .
W s-max mk2?
Darku, miałeś bieda Trenda ale z wszystkimi możliwymi wtyczkami.... Wersja przed księgowymi :diabelek:
Aktualizacja/podsumowanie kodowania niezbędnego do prawidłowego działania lamp FDL:
Jak się okazuje istnieje drobna różnica w kodowaniu HCM w autach ze skrzynią automatyczną i manualną.
W manualach występuje: 734-02-01 xxxx xxx7 xxxx,
w automatycznych : 734-02-01 xxxx xxx3 xxxx
Ponadto od czerwca 2017 inaczej kodowany jest też blok: 734-01-08 zamiast xxxx A5xx xxxx, jest xxxx 14xx xxx niezależnie od wersji kalibracji HCM
BCM
Podstawowe:
726-26-02 xxxx xxx0 xxxx - Frequency Select Cfg: 0=Type 0 (LED)[B], 1=Type 1 (Halogen), 2=Type 2, 3=Type 3 [B](*Set to 0 for Halogen to OEM LED conversion)
IPC:
Auto High Beam Telltale Source - BCM lub IPMA
w przypadku BCM ikonka świateł drogowych zapali sie tylko wówczas gdy światła drogowe zapalą się pełnym strumieniem (bez wyciętych obszarów)
w przypadku IPMA ikonka świateł drogowych zapali sie gdy światła drogowe będą się świecić nawet niepełnym strumieniem (z wyciętymi obszarami)
IPMA:
706-01-01 BFF0 xxxx xxxx
HCM:
734-01-01 4B8E 4850 9644
734-01-02 1C9F 0006 0504
734-01-03 0446 0300 008C
734-01-04 32CE 0000 1959
734-01-05 E700 0032 CE28
734-01-06 1919 0000 0074
734-01-07 0000 007C 11D0
734-01-08 0A7D A583 4033 lub 0A7D 1483 40B1
734-01-09 8180 8014 23FD
734-01-10 422D 057D 3976
734-02-01 67C3 0700 6F manual: 67C7 0700 73
734-03-01 500A 0190 012B
734-03-02 90FF FDB5 C546
734-03-03 0002 4A3B 00C8
734-03-04 024A 3BFF FDC5
734-03-05 B5C5 0190 014F
734-03-06 1402 8003 8663
734-03-07 0000 0000 0045
734-03-08 0016 4414 19CD
734-03-09 1E23 2D37 01ED
734-03-10 9000 0016 6256
Tomasz Zajac 23-07-2023, 16:34 Witam,chciałbym wymienić u siebie lampy soczewkowe ze zwykłym kierunkowskazem na soczewkowe z ledami,podpowie ktoś co czeba będzie pozmieniać żeby wszystko działało,(piny ,ew.ustawienia)
marcinmaro 26-07-2023, 12:19 Możesz podesłać jakiś link do tej lampy?. Nie spotkałem się z lampą z soczewką i kierunkiem led.
Witam,chciałbym wymienić u siebie lampy soczewkowe ze zwykłym kierunkowskazem na soczewkowe z ledami,podpowie ktoś co czeba będzie pozmieniać żeby wszystko działało,(piny ,ew.ustawienia)
Lampy P&P, kodowanie tylko BCM, inaczej DRL (światła led do jazdy dziennej) będą gasły po przekroczeniu około 50 km/h.
BCM:
726-26-02 xxxx xxx3 xxxx lampy z DRL
726-27-01 x0x1 xxx3 xxxx kierunkowskazy led (kontrola "przepalenia")
Tomasz Zajac 30-07-2023, 19:01 Dzieki wielkie za rzeczową odpowiedź, Przeglądając oferty na necie lamp doszłem do wniosku że dynamic led lampy można w dość przyzwoitej cenie znaleźć, teraz się zastanawiam czy nie iść krok dalej i nie założyć odrazu leków,na początek podstawowa wersję żeby świeciły a jak zorganizuje resztę poczebnych części to zrobić full,czytałem twoje posty i wiem że czeba będzie przepinowac kostkę, mógłbyś mi podpowiedzieć co by było w tym przypadku do przestawienia,z góry dziękuję
lukaszooo 30-07-2023, 20:23 Nie wiem czy jesteś świadomy iż lampy LED są bardzo delikatne. Jeśli ktoś sprzedaje jedną sztukę a dodatkowo z urwanymi lub naprawianymi uszami to znaczy że był duży dzwon a lampa w jakiś sposób przetrwała. W takich przypadkach bardzo często lampa zewnętrznie jest cała a w środku łamie się łącznik między silniczkiem a soczewką. Efekt jest taki że lampa świeci 5m przed maską. W takich przypadkach większość znawców każe podpiąć lampę pod auto z HCM i lampa się niby wypoziomuje. Jak ma się wypoziomowac skoro soczewka jest urwana i leży na ogranicznikach....
Właśnie dlatego jeśli ktoś ma dwie lampy z jednego auta i jest pewny ich działania to sprzedaje je za 6tys a pojedyncze sztuki są sprzedawane po 1tys i to najlepiej poza allegro.
Montuje tego dosyć dużo zarówno w mondeo jak i Edge. Czasem jest szczęście i dwie lampy z urwanymi uszami kupione za śmieszne pieniądze są ok a czasem zestaw kupiony za dużą kasę ma urwaną soczewkę. Ja kupuje lampy tylko na allegro i tylko z ogledzinami przy odbiorze. Kiedyś kurier połamał mi lampy od kugi mk3 za prawie 7tys, paczka ubezpieczona, wykupione uwaga szkło. Ubezpieczenie nie zostało uwzględnione bo karton był używany a nie nowy a lampy nie były szklane tylko plastikowe.
Tomasz Zajac 31-07-2023, 12:56 Witam, dzieki za uwagi jestem tego świadomy, pisząc o lampach w przystępnej cenie nie miałem na myśli tych poobijanych beż uchwytów itp.Robie to dla siebie i będę otrzywiscie patrzył za kompletem z jednego auta i z gwarancją rozruchową ,ze względu na to że często przebywam za granicą mam dostęp do innych handlarzy czesciami i powinienem coś konkretnego znaleźć, jeżeli już ten temat wielokrotnie przerabiałeś to mógłbyś opisać co będę musiał w tym przypadku pozmieniać, mam tylko forscan do dyspozycji,dzięki
Tomasz Zajac 29-08-2023, 09:27 Witam ponownie,lampy wymieniłem i zakodowane,na razie działają tylko statycznie ale mimo tego ogromna różnica w porównaniu z soczewką, moduł, wiązki i sensory zamówione i niedługo będę montować ,mam dwa pytania do kolegów, pierwsze - czy moduł z s max o nr.EM2T-13C148-AM będzie odpowiedni i drugie -odnośnie lusterka,orginalne mam FU5A 17E678 KE AHBC/LA/TSR, aktywne tylko czytanie znaków, będzie pasować czy trzeba będzie zmienić, jeżeli tak to jaki nr.do s max-galaxy ,dzięki z góry za pomoc ,pozdrawiam
Tomasz Zajac 18-09-2023, 17:57 Jestem już po modyfikacji, wiazki czujniki I HCM dołożony,kodowanie według schematu kolegi jdkozak też zrobione, lampy po właczeniu poziomują się i podczas jazdy również skręcają,Ale mimo tego że doszła dodatkowa opcją w liczniku automatycznych swiateł drogowych nie da się jej aktywować tzn.mozna ją wybrać i zaznaczyć ale automatyczne światła drogowe nie działają ,można je włączyć tylko z manetki,możliwe jest że moja kamera jest nieodpowiednia?Nr.FU5A 17E678 KE AHBC/LA/TSR, Zauważyłem również że gdy przełącznik świateł jest na pozycji włączonej to pozycjonowanie działa tylko góra dół I wiazki świetlne schodzą się do wewnątrz a na trybie automatycznym poziomuje góra dół I na boki I wiązki świetlne rozchodzą się tzn.lampy świecą szerzej, Mógłby ktoś z kolegów opisać czy to normalne zachowanie tych lamp I ewentualnie podpowiedzieć dlaczego automatyczne długie nie da się aktywować, z góry dziękuję
Witam. Mam lampy Full Led. Niestety w jedną uderzył kamień i pękł klosz. Czy może ktoś wie czy klosz ze zwykłych reflektorów pasuje do Full LED? Na zdjęciach wygląda podobnie.
marcinmaro 27-09-2023, 10:53 Kształt i mocowanie ślizgu zderzaka takie samo.
pllankton 31-10-2023, 14:21 Panowie czy ktoś może pokazać jak HCM powinien być zamontowany ? Zdjęcie/miejsce ? Rozumiem że za schowkiem, ale w którym dokładnie miejscu ?
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
https://images89.fotosik.pl/694/c15476a60a3f6104.jpg
t_gumienny 17-12-2023, 16:51 Ja dla pewności chciałbym się dopytać. Jak chcę się tylko "cieszyć" światłami LED bez automatycznych długich (bez pełnej funkcjonalności), bez bawienia się w HCM i czujniki na wahaczach. Czy wystarczy że zamontuje lampy i:
Dziękuje za informacje
Nikt nie odpisał konkretnie na to pytanie.
Jakby co przeczytałem cały wątek i nie wiem czy tak można czy nie.
Też na razie myślę o zamontowaniu samych świateł a z czasem dołożenie reszty.
martiniocp 22-01-2024, 15:33 Witajcie
Mam s maxa z.fulll LED i funkcja doświetlenia halogenami. Pytanie - czy można forescanem jakoś aktywować funkcje podążania lamp przednich za kierownicą? Wydaje mi się że lampy przy zapaleniu auta chodzą prawo lewo ale nie wiem czy to jest jeden rodzaj reflektora czy nie.
Pozdrawiam
...Mam s maxa z.fulll LED i funkcja doświetlenia halogenami. ...
Jakiego S-maxa??? (reszta usunięta by nie pozostawiać "zamieszania"...)
Jakiego S-maxa??? Bo jeśli MK2 - to wersja "full led z funkcją doświetlania halogenami" fabrycznie NIE ISTNIEJE. Więc na 100% to nie są żadne "full led" albo jest to "rzeźba po przygodzie"...
W lampach full led w mk2 doświetlanie zakrętów halogenami przeciwmgielnymi jest standardem w przeciwieństwie do mondeo mk5, gdzie w zależności od rocznika było aktywne lub nie. I nie jest to żadna rzeźba po przygodzie tak samo jak przy cofaniu zapalanie się ich obu
Bump: Witajcie
Mam s maxa z.fulll LED i funkcja doświetlenia halogenami. Pytanie - czy można forescanem jakoś aktywować funkcje podążania lamp przednich za kierownicą? Wydaje mi się że lampy przy zapaleniu auta chodzą prawo lewo ale nie wiem czy to jest jeden rodzaj reflektora czy nie.
Pozdrawiam
Jest podążanie ale chyba nie oczekujesz, że zobaczysz mocny skręt świateł. Im większa prędkość tym zakres mniejszy, skręt lamp można łatwo zauważyć jak po skręcie wracają np. na pojeździe poprzedzającym albo jakiejś innej przeszkodzie gdzie widać dość dobrze snop światła
Jakiego S-maxa??? Bo jeśli MK2 - to wersja "full led z funkcją doświetlania halogenami" fabrycznie NIE ISTNIEJE. Więc na 100% to nie są żadne "full led" albo jest to "rzeźba po przygodzie"...Jak nie istnieje skoro coś takiego mam u siebie? Mam Full LED i zapalające się halogeny w momencie skrętu kierownicą
W lampach full led w mk2 doświetlanie zakrętów halogenami przeciwmgielnymi jest standardem...
castrol - OK, masz 100% racji. Tym razem mnie pamięć zawiodła i "pojechałem" poza bandą...
Sorki!
Witam, posiadam od kilku dni Smax z 2015 roku który ma soczewkowe świata i jestem ciekaw jaki jest całkowity koszt przrobienia lamp na full led z poziomowaniem kodowaniem tak żeby działały jak oryginalne. Pomijam tutaj cene samych lamp bo myślałem o używanych a ceny są bardzo różne.
Ile czasowo potrzeba na wymianę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam 🤜
Witam, mam galaxy z 2016r, wyjechało z salonu na FDL. Czy te kwadraciki od strony wewnetrzej lamp, czyli od strony grilla powinny cały czas świecić podczas jazdy ? Nie są to doświetlania zakrętów ?
Czy halogeny są tylko na żarówkę, czy są też w wersji Led i czy te żarówkowe można pnp wymienić na ledowe?
pnp wymienić na ledowe
Tak łatwo nie ma, oprócz wymiany lamp trzeba dołożyć moduł i czujniki oraz to okablować i zakodować.
Doprecyzuję moje pytanie. Chodziło mi o przeciwmgielne.
Miałby ktoś na zbyciu lampy przednie led w dobrych pieniądzach. Wystarczą mi ledowe krótkie i długie. Mam soczewki świecą badziewnie. Próbowałem ledy philipsa i szału nie było. Lepiej świecą h7 osram hight breaker +220%.
Nabyłem przednie lampy led. Po podłączeniu działają kierunkowskazy, dzienne i krótkie. Po uruchomieniu silnika krótkie z prawej gasną. Jest ktoś z okolic Starogardu Gdańskiego lub pomorskiego, kto pomógłby mi w ich uruchomieniu?
mwrehabit 02-01-2025, 19:47 Witam,
Może ktoś się orientuje, czy dla przypadku jak S-max ma lampy halogenowe, ale z poziomowaniem, to tez są potrzebne czujniki poziomowania i moduł HCM, przy zmianie na lampy FDL?
To Hybryda, model 2021. (IPMA, rozpoznawanie znaków, światła drogowe automatyczne, ACC są)
Pozdrawiam.
Szanowni koledzy zakupiłem lampy Ful LED Dynamic a chodzi Mi o prozaiczną rzecz zamianę pinów z 2 na 5 jak wyjąć te piny w którym miejscu podważyć albo odblokować wtyczkę by wyjąć pin z góry dziękuję i Pozdrawiam
|
|