Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1993-1996] Po wymianie listwy wtryskowej z jazdą na Pb a na LPG płynnie

HansRZ
18-08-2018, 21:31
Witam,
Sytuacja mnie zmusiła do wymiany listwy wtryskowej ponieważ spalanie na LPG okropnie wzrosło. Mój zaufany spec wykrył że listwa wtryskowa padła. Po wymianie spalanie powróciło do tego przed awarią. Silnik na LPG zaczął pracować dużo lepiej, aczkolwiek na benzynie silnik odrazu po odpaleniu skaczą obroty, zdarza że się zduszą i gaśnie, po dojściu temperatury nic się nie zmienia. Po odsłonięciu przepływomierza silnik pracuje poprawnie. Z racji że jest weekend nigdzie nie kupię filtru paliwa oraz filtru powietrza i muszę się wstrzymać do poniedziałku. Panowie na co mógłbym zwrócić uwagę i czy ktoś może mi podpowiedzieć co mogłoby być nie tak. Na forum nie znalazłem podobnego przypadku i dlatego założyłem nowy temat. Czekam na wasze przypuszczenia.

Pozdrawiam!

darmodziej
18-08-2018, 21:58
Po odsłonięciu przepływomierzaJak to rozumieć? Na czym polega odsłonięcie przepływomierza?

docnecik87
18-08-2018, 23:55
Instalacja gazowa do regulacji, wymiana listwy zmieniła wydajność wtryskiwaczy i korekty długoterminowe są rozjechane.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

HansRZ
19-08-2018, 07:51
Odłączyłem akumulator na całą noc i silnik zaczął jakby trochę lepiej pracować ale to dalekie do ideału. Przejechałem jakieś 5 km na benzynie a jeszcze wczoraj praktycznie nie.bylo możliwe. Po pracy przejadę z 50 km na samej Pb to może się coś samo wyreguluje. A do gazownia napewno pojadę jutro. Dam znać czy coś pomogło po przejechaniu na Pb.

Bump:

Bump: Jak to rozumieć? Na czym polega odsłonięcie przepływomierza?

Wyciągnąłem dolot i tą puszkę od filtra powietrza.

darmodziej
19-08-2018, 08:36
Wyciągnąłem dolot i tą puszkę od filtra powietrza.Czyli przepływomierz już nie jest w układzie dolotowym?

HansRZ
19-08-2018, 08:53
Wszystko jest na swoim miejscu. Chodziło mi o to że jak to wyciągnąłem to obroty zaczęły normalnie wchodzić na benzynie i po przełączeniu na gaz. A jak wszystko podłączyłem to tylko na benzynie źle chodził a na lpg idealnie.

darmodziej
19-08-2018, 09:48
Chodziło mi o to, czy wtedy, gdy to odłączyłeś i silnik pracował poprawnie, przepływomierz był w układzie dolotowym, czy nie.

HansRZ
19-08-2018, 10:06
Chodziło mi o to, czy wtedy, gdy to odłączyłeś i silnik pracował poprawnie, przepływomierz był w układzie dolotowym, czy nie.

Tak był 😉

darmodziej
19-08-2018, 12:00
Filtr powietrza nie jest już zbyt brudny?

HansRZ
19-08-2018, 12:13
jest ale kupię go dopiero jutro razem z filtrem paliwa. Dam znać czy to pomoże. I napewno przejadę dzisiaj na Pb kilka km.

darmodziej
19-08-2018, 13:45
Sprawdź jeszcze, czy odłączenie wtyczki od przepływomierza nie wpływa pozytywnie na pracę silnika na benzynie.

HansRZ
21-08-2018, 15:22
Wymieniłem filtr paliwa, filtr powietrza, klemy odłączyłem na całą noc i nie wiele to dało. Dalej na benzynie nie trzyma obrotów na biegu jałowym i ciężko się nim rozpędzić. Podejrzewam że trzeba ustawić mu bieg jałowy i wyregulować coś w komputerze. W czwartek pojadę do fachmana i zobaczę co się dzieje.

Bump: Sprawdź jeszcze, czy odłączenie wtyczki od przepływomierza nie wpływa pozytywnie na pracę silnika na benzynie.

Odłączenie wtyczki nic nie dało.

darmodziej
21-08-2018, 17:36
Spróbuj zaślepić EGR. Wystarczy wyciąć kawałek blaszki z puszki po piwie, popuścić dwie śruby, wsunąć blaszkę i dokręcić. Jeżeli pomoże, to oznacza, że zawór EGR jest cały czas otwarty.

HansRZ
29-08-2018, 12:23
Dzisiaj biorę się za zaślepienie EGR. Mam nadzieję że to pomoże. Dam znać czy się coś poprawiło.

HansRZ
29-08-2018, 20:07
Panowie czy to jest ten EGR? Bo mam wątpliwości?

kotia
29-08-2018, 20:28
Po zaślepieniu EGR będzie lepiej pracować...
ale jest duże prawdopodobieństwo,że spalanie wzrośnie. Musisz jechać na ponowną regulację LPG koszt ok. 50 zł.

darmodziej
30-08-2018, 04:53
czy to jest ten EGR?Tak, to jest ten EGR. Odkręcasz dwie śruby, lub nakrętki, z których jedną widać na zdjęciu, delikatnie go odsuwasz i wkładasz blaszkę, po czym przykręcasz. Zaślepienie EGR nie przyniesie żadnych ujemnych efektów prócz tego, że auto będzie mniej ekologiczne. Nie będzie mniej paliło i nie trzeba nic regulować.

HansRZ
31-08-2018, 16:07
EGR zaślepiony. Nic się nie zmieniło na benzynie dalej nim miota. Jutro jadę do fachmana niech oni się z tym gryzą. Dam znać jak się to wyjaśni.

HansRZ
16-10-2018, 03:54
Wymieniłem przepływomierz i jak ręką odjął. Zrobiłem to następnego dnia po ostatnim poście ale zapomniałem napisać. Do zamknięcia!

darmodziej
16-10-2018, 05:35
Czyli jednak przepływomierz. U mnie odłączenie wtyczki pomagało, ale jak widać nie zawsze się sprawdza.