Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] hałas/szum z okolic skrzyni biegów
robert19091990 20-08-2018, 16:00 Witam serdecznie. Niestety borykam się z problemem, który trwa od mniej więcej roku. Otóż w czasie jazdy na 4 i 5 biegu słychać specyficzny szum lub nazwijmy to hałas z okolic skrzyni biegów. Objawy :
- na 4-5 biegu czyli przy prędkości 60-90 km/h zaczyna szumieć, coś na wzór kręcącego się wałka lub osi i ocierającej o coś (metaliczny szum)
- po przekroczeniu 100 km/h szum zanika, im szybciej tym go mniej
- przy hamowaniu szum zaczyna narastać, po wciśnięciu sprzęgła w czasie hamowania szum ustaje
Winę zrzucałem na kończący się dwumas. Dwumas wraz ze sprzęgłem i dociskiem oraz wysprzęglikiem wymieniłem na nowe (SACHS). Po wymianie dwumasu samochód rusza płynnie, kultura pracy zdecydowanie się poprawiła, nie ma drgań natomiast szum pozostał. Dodam, że z takim stanem rzeczy zrobiłem w ciągu roku 17 tysięcy kilometrów...
Co mogą oznaczać te objawy? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Skrzynia biegów do wymiany, bo naprawa nieopłacalna.
Ale możesz z takim szumem zrobić jeszcze i 10 tys kilometrów, a może jak bedziesz miał pecha, to i 100 kilom nie da rady.
robert19091990 20-08-2018, 17:19 Czyli jedynie szukać używanej skrzyni?
No to nie jest zbyt pocieszające ale chyba będę musiał się za czymś rozejrzeć..
robert19091990 21-08-2018, 05:54 Mała aktualizacja. Testowałem wczoraj jak to wygląda dokładnie i jest tak że :
- na 3 biegu też słychać tak jak na 4 i 5 ale....dopiero przy 70 km/h i przy tej prędkości ten szum jest najwiekszy. Poniżej 70 a powyżej 80 szum zanika i go praktycznie nie ma
Raczej nie pozostaje nic innego jak diagnoza u dobrego mechanika , natomiast kolega stwierdzil, że opcja padającej skrzyni jest wątpliwa ponieważ biegi wchodziłyby ciężko a po drugie szum byłby słyszalny na każdej prędkości.
Póki co mam mętlik w głowie...
grzegorzyk 21-08-2018, 06:13 Sprawdź łożysko podpory półosi.
robert19091990 21-08-2018, 11:28 Sprawdź łożysko podpory półosi.
Właśnie sprawdziłem, zdjąłem osłonę ale łożysko jest skręcone taką obejmą na dwóch śrubach 13stkach, próbowałem tą obejmę zdjąć ale śruby mocno siedzą i jednej mało co nie obrobiłem.
Podniosłem auto na podnośniku, brat kręcił kołem, ja wszedłem do kałany i było słychać delikatny szum z okolic tego łożyska, nie wiem czy to normalne czy powinna być cisza przy tak powolnym kręceniu kołem. Ciężko było to sprawdzić z tą obejmą ale wyczuwałem delikatny luz tego łożyska.
slawomirro 22-08-2018, 10:37 zy to normalne czy powinna być cisza przy tak powolnym kręceniu kołem. Ciężko było to sprawdzić z tą obejmą ale wyczuwałem delikatny luz tego łożyska.
Absolutnie powinna być cisza.
robert19091990 22-08-2018, 11:26 Absolutnie powinna być cisza.
No tej absolutnej ciszy nie ma. Zadzwoniłem wczoraj do znajomego mechanika, na jutro jestem z nim umówiony, bo na razie zawalony robotą ale po przedstawieniu mu objawów wpadł w lekkie zdziwienie. Skonsultował to ze swoim znajomym zajmującym się regeneracją skrzyni biegów i ten stwierdził, że nie chce mu się wierzyć, że skrzynia z 1.8TDCi jest zajechana, bo to twarde skrzynie i obaj zasugerowali, że trzeba zacząć od łożyska podpory półosi. Zresztą ten znajomy mechanik powiedział, że najpierw się przejedziemy i posłuchamy co i jak. Jak będę po wymianie to napiszę czy pomogło czy problem nadal jest...
robert19091990 25-08-2018, 01:55 Mechanik mnie trochę wystawił do wiatru, zawalony praca i dopiero w przyszłym tygodniu się tym zajmie natomiast udało mi się nagrać film z owym szumem, dobrze to słychać na sluchawkach. Szczerze boję się że to jednak skrzynia ale obym się mylił ....
https://youtu.be/HMRG5p596gM
Czy to skrzynia, czy nie skrzynia, sprawdza się w 5 sekund.
Na rozgrrzanym silniku, po przejechaniu paru kilometrów, po zatrzymaniu, na pracujacym silniku w położeniu luz, wciskamy sprzęgło, i jak po paru sekundach szum ginie to skrzynia.
Na postoju innego szumu nie da się wykryc, chyba że szum wentylatora.
robert19091990 25-08-2018, 11:22 Czy to skrzynia, czy nie skrzynia, sprawdza się w 5 sekund.
Na rozgrrzanym silniku, po przejechaniu paru kilometrów, po zatrzymaniu, na pracujacym silniku w położeniu luz, wciskamy sprzęgło, i jak po paru sekundach szum ginie to skrzynia.
Tylko ten szum występuje po przekroczeniu 60-70 km/h i wzwyż, na postoju i na niższych prędkościach nic nie ma, czy to wciśnięte sprzęgło czy puszczone, biegi wchodzą luźno, żadnych zgrzytów, żadnych oporów, nic. Tylko ten szum, który przy 60-70 km/h się pojawia.
Jeżeli szumu podczas pracy silnika na wolnych obrotach nie ma, to nie wina skrzyni, tylko pozostałych łożysk, a konkretnie któregoś z nich, które sie obracają, pracuja podczas jazdy.
Trzeba po kolei eliminowac najbardziej podejrzane, aż dojdziesz do uszkodzonego.
FilipEbR 25-08-2018, 13:28 Mam to samo w Focusie 2016. Przy jeździe ~70km/h wyje, powyżej już tylko słychać szum kół. Poniżej stopniowo coraz ciszej, jednak przy 70 aż w uszach dudni. Przy hamowaniu się nasila. Ja mam jeszcze objaw stukania przy jeździe po kostce / przy dodawaniu gazu (ruszanie). Dźwięk jakby jakaś plastikowa obudowa stukała gdzieś.
ASO ani jednego ani drugiego nie słyszy lub nie chce słyszeć.
Skrzynię jako tako wykluczyłem sam, na luzie, zgaszonym silniku i przy innych akrobacjach nie udaje się dźwięku pozbyć. Tak więc podejrzewam łożysko podpory półosi, samą półoś albo łożysko koła. Aktualnie nie mam czasu przy tym dłubać a auto stoi w garażu ;)
Daj znać jakbyś znalazł przyczynę.
W każdym aucie objawy podobne, a przyczyna będzie inna.
grzegorzyk 25-08-2018, 16:22 Czy to skrzynia, czy nie skrzynia, sprawdza się w 5 sekund.
Na postoju innego szumu nie da się wykryc, chtba że szum wentylatora.
Wchodzisz tym stwierdzeniem na głęboką wodę ,zaraz wpadnie jakiś ekspert i wytłumaczy ci że to szumi łożysko oporowe.:razz:
bo to nie jest takie oczywiste, w pewnych sytuacjach luz łożyska się kasuje przy obciążeniu i może milknąć
nie ma złotej reguły
Tylko łożysko oporowe, jak nazwa wskazuje pracuje tylko wtedy jak jest wcisnięty pedał sprzęgła, w innych sytuacjach może kręcą sie kulki bezwładnościowo, a może i stoja, jak już parę lat pracują.
łożysko oporowe kręci się zawsze
albo pod obciążeniem albo bez
i właśnie wtedy jak się kręcą bezwładnościowo potrafią szumieć a przy wciśnięciu sprzęgła cichną... jak jest odwrotnie to jest już źle
robert19091990 25-08-2018, 18:28 łożysko oporowe kręci się zawsze
albo pod obciążeniem albo bez
i właśnie wtedy jak się kręcą bezwładnościowo potrafią szumieć a przy wciśnięciu sprzęgła cichną... jak jest odwrotnie to jest już źle
u mnie oporowe odpada, wymieniane razem z dwumasą, sprzęgłem i dociskiem a przed wymianą już ten szum był
robert19091990 26-08-2018, 10:33 No to jestem pomiędzy młotem a kowadłem, bo jedni mówią że skrzynia, drudzy że łożysko. Jeden z kierowców, który pracuje w tej samej firmie co ja, po przejechaniu się wykluczył skrzynię, też stawia na łożysko, kolejny znajomy stwierdził, że skrzynia by odzywała się nawet na postoju na wolnych obrotach, tu koledzy też piszą, że raczej łożysko ale też są głosy że skrzynia....
No nic, na pewno wydatek mnie czeka ale więcej będę wiedział jak wrócę z wczasów i mój znajomy mechanik weźmie auto i przejedzie się nim i posłucha tych odgłosów i zajmie się tym...póki co jedna wielka niewiadoma. W każdym razie auta na dłuższą trasę nie biorę, bo strach co może się wydarzyć...
robert19091990 06-09-2018, 10:36 Wszystko jasne, skrzynia do wymiany....
Numer mojej skrzyni to 6M5R 7002 ZA spisałem go z nalepki ze skrzyni i teraz znalazłem skrzynię 80 km od mojego domu, która ma nalepkę tą samą co u mnie natomiast problem jest taki, że na skrzyni jest wybity numer 4M5R 7F096.
Jak do tego podchodzić, czy ta skrzynia będzie pasować? Dlaczego co innego na nalepce a co innego wybite na skrzyni?
panneutron 02-02-2019, 19:48 Witam, mam podobne objawy w swoim smax ie, czy udało Ci się to naprawić?
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
robert19091990 18-02-2019, 17:22 Witaj. Tak, wymieniłem skrzynię biegów ale najpierw spróbuj wymienić łożysko podpory półosi, nie kosztuje dużo a roboty z tym zdecydowanie mniej i ma bardzo podobne dźwięki więc można pomylić ze skrzynią. U mnie niestety skrzynia tak hałasowała...
panneutron 20-04-2019, 19:36 Hej
Umnie przy 50 - 60 km wyła niestey skrzynia....łożysko podpory półosi wymienione wcześniej. Odnośnie skrzyni to można to sprawdzić tak. Trzeba na podnośniku rozpędzić koła ( wyłączyć wcześniej kontrolę trakcji), zgasić silnik i słuchać skąd dochodzi wycie. W moim przypadku było słychać dokładnie w miejscu skrzyni.
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
|
|