Zobacz pełną wersję : [Edge 2015- ] czy kurtyny powietrzne w wersji EU i USA są takie same

Kostek12
22-08-2018, 07:32
Witam orientuje się ktoś czy kurtyny powietrzne w wersji EU i USA są takie same czy się różnią ?

preker84
22-08-2018, 08:18
Zapewne są inne bo wszyskie airbagi jak i napinacze różnią się ilością nabojów. USA 2 naboje, EU 1 nabój

Kostek12
22-08-2018, 08:52
Czyli europejska nie podejdzie do auta z USA ?

jimmisek
22-08-2018, 11:13
Nie,jeśli worki są to została regeneracja

Kostek12
22-08-2018, 11:23
Albo kupno USA

jimmisek
22-08-2018, 11:41
To już zależy od ciebie,ja kilka sztuk z Fusiona regenerowałem,mam Pana do którego zawożę osobiście i jak do tej pory wszystko działało,nie wyrzucało błędów jak i normalnie je montowałem bez jakiegoś upychania.
Tyle ze na szczęście nie wiem jak potem działały,decyzja należy do ciebie

Kostek12
22-08-2018, 12:11
Skąd ten Pan? Będę szukał ori usa ale jak nie znajdę to namiar się przyda

vtec
23-08-2018, 16:11
kilka sztuk z Fusiona regenerowałem
o ile nie był wycięte ...

Kostek12
23-08-2018, 16:21
Worki wiszą z tęgo co widać na zdjęciach wiec w razie co regeneracja

rjd
23-08-2018, 16:46
Kurtyny są takie same, mają nieco inne oznaczenie (amerykańskie FT4B, a europejskie GT4B). Mit o dwóch nabojach dotyczy tylko przednich poduszek i to nie zawsze. Po prostu Amerykanie nie zapinają często pasów i dlatego poduszka czołowa ma większą pojemność. Mam akurat wyjęte kurtyny z wersji USA i mają jeden nabój.
Z regeneracją jest o tyle kłopot, że nie polega ona na tym, że wyjmuje się stary nabój (inflator) i wkłada nowy, bo same naboje nie występują w przyrodzie jako części. Dzwoniłem do kilku firm, które to robią i mówili mi, że oni sami robią nowe naboje.
Trochę mnie to zmroziło (szczególnie w przypadku przednich poduszek), bo nie podejrzewam, żeby lokalna dwuosobowa firma spod Poznania robiła testy spalania ładunku, analizę składu chemicznego gazu i prędkości napełniania worka.

Pozostawiam pod rozwagę.

Kostek12
23-08-2018, 22:39
Super dziękuje za rzeczowa odpowiedz. Sam tez dowiedziałem się ze kurtyny są prawdopodobnie takie same a nawet gdyby okazało się ze ori USA są dwunabojowe to spokojnie może wkładać eu jednonobojowe i zadziałają w razie co tak jak powinny (chyba jakiś rezystor trzeba dołożyć). Wiec wybor jest prosty. Zorientuje się ile nowe w aso albo ori używka nieregenerowana. Dziękuje za pomoc

vtec
24-08-2018, 19:21
Kurtyny są takie same, mają nieco inne oznaczenie (amerykańskie FT4B, a europejskie GT4B)..
w Escape 2015 jest różnica pomiędzy USA a EU. Są krótsze naboje w EU i sama poducha jest objętościowo mniejsza.
W Edge sądze że jest podobnie. Wystarczy wyjąć i porównać.

Bump: Mam akurat wyjęte kurtyny z wersji USA i mają jeden nabój.

i tej samej długości jest co EU, mocowania pasują?

pucek112
27-08-2018, 22:59
Kurtyny w Edge USA i EU są dokładnie takie same (ta sama długość, rozstaw mocowań itp.)

danwit2
31-08-2018, 08:17
Dodam że wymieniałem kurtyny w Escape. Nabój kurtyny w wersji EU jest krótszy i jedyną rzeczą która musiałem zrobić do z 15 cm przedłużyć przewód. Mocowanie przy naboju jest trochę inne ale o dziwo w Escape było dodatkowe mocowanie wraz z dodatkowa śrubą idelanie pod kurtynę EU.

tedi_k
31-08-2018, 14:28
... Dzwoniłem do kilku firm, które to robią i mówili mi, że oni sami robią nowe naboje.
....

Jakaś totalna bzdura...
Nowe generatory gazu kupuje się w Chinach jak wszytko i nikt nie "robi sam nabojów"...:569:
Regeneracja kurtyn robiona jest we wszystkich znanym mi przypadkach na nowych generatorach gazu.
Jedyna operacja przy tym to przełożenie takiej plastikowej wkładki kodującej rodzaj wtyczki w naboju z wystrzelonego do nowego. Nowe po prostu przyczhodzą z samymi "gołymi" pinami, bez wkładki kodującej wtyczkę. Są uniwersalne do różnych aut.

Problem z różnicą kurtyn EU - USA nie polega na ilości ładunow w generatorze (i tu i tu jest jeden nabój) ale na mocowaniou kurtyn do dachu.
Nie wiem jak w Edge, ale i w Mondeo MK5 / Fusion w C-max EU / C-max USA jest istotna różnica w mocowaniach nie pozwalająca użyć kurtyn EU do odpowiedniego samochodu z USA.
Tak więc do sprawdzenia/porównania jest układ mocować kurtyny EU i USA z Edge.

tedi_k
04-09-2018, 21:42
Jeszcze a propos regeneracji kurtyn i poduszek - aby rozwiać mity o "samodzielnej produkcji ładunków" - tu https://www.alibaba.com/product-detail/car-curtain-airbag-inflator-seat-airbag_60226262021.html można kupić co tylko się chce do regeneracji kurtyn, poduszek, napinaczy...

rjd
09-09-2018, 13:14
Mądrego zawsze dobrze posłuchać.
Tak jak napisałem, powtórzyłem tylko to, co usłyszałem od przedstawiciela jednej z podpoznańskich firm (miejscowość na W), ale jak widać są opcje, żeby zrobić na chińskich komponentach.
Koszt regeneracji jednej kurtyny to ok. 200 zł, zatem marża całkiem spora jest na tym jak widać (cena inflatora w Twoim linku to 5-10 USD).

danwit2
19-09-2018, 11:08
Ja co prawda wymieniałem kurtyny w Escape i tak: Nabój kurtyny USA jest ok 7 cm dłuższy. Wersja EU spokojnie pasuje, wszystkie mocowania w tych samych miejscach wiec bez obawy podeszła. Jedynie co musiałem zmienić to dosztukować przewodu bo niestety brakowało z 2 cm:(. Po podłączeniu wszystko ładnie gra.
Podejrzewa że podobnie może być w EDGE

Andrzej731
23-01-2019, 20:54
Witam,
Ponieważ niedługo przypłynie z Kanady mój Edge (2018 rok) to mam kilka pytań odnośnie poduszek tudzież kurtyn:
1) Czy ktoś może ostatecznie potwierdzić że kurtyny EU pasują do wersji USA?
2)Temat tu chyba jeszcze nie poruszany a mianowicie poduszki boczne siedzeń. Czy tutaj wersja z EU podejdzie czy są może jakieś różnice ewidentnie ją dyskwalifikujące?
3) Poduszka kierowcy w kierownicy i kolanowa. Tutaj rzekomo już jest różnica pomiędzy EU a USA. Ktoś potwierdzi? Jako że w Polsce prawie nie są dostępne czy może ktoś próbował ściągać z USA? Ja po pierwszym kontakcie mailowym otrzymałem informację że jest to materiał "Biohazard" i nie mogą wysyłać międzynarodowo z powodu ich prawa a koszty wysyłki po Stanach są wyższe niż same poduchy.
4) Czy ktoś wie jak odkręcić poduszkę z kierownicy?
Zaznaczam że żadna regeneracja mnie nie interesuje - tylko nowe ewentualnie używki.
Z góry dzięki.

rjd
23-01-2019, 21:38
Wypowiem się tylko w sprawie kurtyn. Są takie same. Podsufitki też.
Co do wysyłki poduszek to nie można ich wysyłać przesyłką lotniczą, ale morską jak najbardziej się da. Jeśli nie chcą Ci wysłać bezpośrednio to spróbuj przez polamer (www.taniestany.com)

Andrzej731
24-01-2019, 05:45
Dzięki bardzo za rzeczową odpowiedz w sprawie kurtyn.
Ktoś coś wie jeszcze na temat poduszek bocznych w siedzeniach tj. czy są takie same EU i USA???

SMOK
24-01-2019, 11:44
A by sie wydawało że to wszystko powinno być podobne..a tu tyle róznic. Dołączam się do prośby kolegi powyżej. Chętnie dowiem się czy reszta poduszek również pasuje z UE do US