Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana tylnych sprężyn

matysiakk
23-08-2018, 08:17
Witajcie,
Pękła mi sprężyna w moim mk4 kombi. Sprężyny mam kupione, ale zastanawiam się z której strony zabrać się do nich.
Czy jest możliwość wymiany przez ściągacze?
Czy trzeba odkręcać wahacz?
Czy może trzeba opuścić zawieszenia od góry?

Czy ktoś wymieniał to samodzielnie i mógłby podpowiedzieć jak to jest najprościej zrobić?

muffintsi
23-08-2018, 09:50
Robilem w mk2 kombi. Zawieszenie podobne.

Na sprezyny zalozylem male sciagacze. Podnioslem samochod, aby kola wisialy. .Jak odkrecisz amorek to wahacz zejdzie Ci jeszcze nizej. Po dociagnkeciu sciagaczy sprezyna mi wyszla.

Inna metoda, to odkrecic wahacz przy kole, od zwrotnicy. Odginasz na dol i sprezyna wyjdzie. Sruby od zbieznosci zostawiasz w spokoju. Wkladasz sprezyne, lewarek pod wahacz i skrecasz.

matysiakk
24-08-2018, 07:49
Dzięki za wskazówki.
Sprężyny wymienione. W MK4 to jest jeszcze prostsze.
-Podnosisz auto
-Odkręcasz koło
-Odkręcasz śrubę od wahacza - dobrze jest podłożyć podnośnik pod wahacz - żeby nie klinowało śruby przy odkręcaniu.
-Potem opuszczasz wahacz ze sprężyną
-Wymiana sprężyny
-Na koniec podnośnikiem podnosisz wahacz z nową sprężyną i skręcasz całość.

Tyle w temacie - dzięki :)

DamianUK
05-06-2019, 11:34
Dzięki za wskazówki.
Sprężyny wymienione. W MK4 to jest jeszcze prostsze.
-Podnosisz auto
-Odkręcasz koło
-Odkręcasz śrubę od wahacza - dobrze jest podłożyć podnośnik pod wahacz - żeby nie klinowało śruby przy odkręcaniu.
-Potem opuszczasz wahacz ze sprężyną
-Wymiana sprężyny
-Na koniec podnośnikiem podnosisz wahacz z nową sprężyną i skręcasz całość.

Tyle w temacie - dzięki :)

Wszystko się zgadza o ile jesteś szczesciarzem i śruba ci się nie zapiecze.

metmusic
23-08-2019, 23:39
A czy mając ściągacze nadal wymagane jest odkręcenie wahacza czy ściągacze wystarczająco ścisną sprężynę żeby ja wyjąc/włożyć?

rychu.zychu
24-08-2019, 00:18
Rób tak jak koledzy radzą i nie kombinuj.

Mondeo MK4 wymiana sprężyn tył film. (https://www.youtube.com/watch?v=kuwC_fv0L7U)

metmusic
24-08-2019, 07:35
Rób tak jak koledzy radzą i nie kombinuj.

Mondeo MK4 wymiana sprężyn tył film. (https://www.youtube.com/watch?v=kuwC_fv0L7U)

Mam ściski ale nie mam podnośnika którym podeprę odkręcony wahacz do założenia sprężyny więc nie chce go odkręcać. Stad moje pytanie czy samo ściśnięcie wystarczy.

PaMan
24-08-2019, 17:27
Mam ściski ale nie mam podnośnika którym podeprę odkręcony wahacz do założenia sprężyny więc nie chce go odkręcać. Stad moje pytanie czy samo ściśnięcie wystarczy.

Jeszcze możesz pod wahacz podstawić np. drewniany kołek, cegłę, itp. i podnieść auto.

peteypee
25-08-2019, 20:23
Jak są ściągać ze do sprężyć to nie trzeba ściągać wahacza. Jak ich nie ma to prościej zdjąć wahacza.

metmusic
25-08-2019, 21:32
Jak są ściągać ze do sprężyć to nie trzeba ściągać wahacza. Jak ich nie ma to prościej zdjąć wahacza.

Trochę musiałem się nagimnastykować żeby na polski przetłumaczyć ale dałem rade ;))

Tak, mam ściągacze/ściski.

peteypee
26-08-2019, 18:47
Sory resetowalem telefon i słownik podstawia co mu pasuje. :)
Jak masz sciagacze to obejdzie się bez zdejmowania wahacza. Tylko łącznik odkręć.

ziutekkk
28-08-2019, 18:24
Witam, podepnę się pod temat. Czy zawieszenie z tyłu w mondeo mk4 jest takie samo dla każdego nadwozia? Z racji korozji zamierzam wymienić sanki z tyłu wraz z wahaczami poprzecznymi(tymi podtrzymującymi sprężyny), i zakupiłem używane w dobrym stanie tyle tylko, że sprzedawca nie był w stanie określić(cały plac części) z jakiego nadwozia konkretnie są sanki, ale twierdził, że w mk4 zawiasy są takie same niezależnie czy liftback czy kombi, oraz przed czy polift. Z tego co się orientuję to dla poprzednich wersji mondeo zawieszenie było różne dla kombi czy sedana, więc trochę to podejrzane, a nie chce się brać za zabezpieczenie "nowych" sanek a żeby potem się okazało że nie pasują, z wyglądu zdaje się być to samo.

metmusic
28-08-2019, 18:50
Najlepiej sprawdź to w katalogu części. Np tutaj https://ford.7zap.com/pl/car/

Krzak1
13-11-2019, 18:45
Jakie swoją drogą wkładacie tam sprężyny. Z racji tego, że Mondeo (jak i fordy) dość dobrze są spasowane na fabrycznym zawiasie, chciał bym kupić oryginał lub zamiennik najbardziej do niego zbliżony, żeby było komfortowo jak dotąd i jednocześnie dość dobrze się prowadził. Na sklepach forda są tylko sprężyny Lesjofors, nie bardzo wiem co to takiego. Mondeo Kombi

Martinaz667
09-06-2021, 21:09
koledzy rzućcie okiem na fotkę z linka. czy prawa sprężyna ma większe odległości między zwojami, czy tylko mi się wydaje? prawy tył jest sztywniejszy i stoi wyżej od lewego, poza tym niedawno odkryłem, że "mechanik" źle założył tą sprężynę tzn. końcówka zwoju nie leżała w rowku. poprawiłem to, ale i tak po jakimś czasie prawy tył jest wypychany do góry i zawieszenie z tej strony robi się sztywne. lewa strona pracuje idealnie.

liftback z 2007r
https://drive.google.com/file/d/1z2NibAqWFt3GPQrNXbXe5QmH0IIbxhEk/view?usp=sharing

rajman
10-06-2021, 15:49
To jest najpewniej niestety wina części zamiennych jakie są obecnie produkowane. Różne partie sprężyn nawet od tego samego producenta no i efekt masz na zdjęciach...

Wysokość od błotnika do środka kosa jest taka sama?

Martinaz667
10-06-2021, 20:11
sprężyn nie wymieniałem, tylko wahacze tuleje i amortyzatory. zaraz po zakupie zacząłem remont tylnego zawieszenia (nie pamiętam, czy wtedy prawy tył był wyżej) i do dziś nie mogę ustawić równo tyłu - po poluzowaniu śrub wahaczy tył ustawia się równo, ale po dokręceniu i przejechaniu kilkuset kilometrów ewidentnie prawy tył jest wyżej. może ta sprężyna nie jest od liftbacka, albo jest założona "do góry nogami" jeżeli jest to możliwe?
wysokość od błotnika nie jest taka sama, prawa strona jest wyżej o jakieś 1,5-2 cm