Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] po montazu haka kierunkowskazy przyczepki slabo swieca

darek_188
27-08-2018, 17:52
Witam wszystkich

Auto jak w opisie.
Zakupiłem używany hak wraz z modułem i gotowymi wtyczkami - przejściówkami.
Zamontowałem hak, wtyczki -wszystko pięknie pasuje. Gniazdo 13 pin.
Niestety po podłączeniu przyczepki, kierunkowskazy w niej ledwo co migają.
Pozostałe światła są ok.
Pamiętam, że szukając kiedyś na forum informacji na temat montażu haka, natknąłem się na info, że należy jeszcze zmienić opcje w komputerze.
Przeszukałem forum, ale niestety nie mogę znaleźć o tym informacji.

Czy problem może być po stronie komputera??

Proszę o pomoc forumowiczów
Z góry dziękuję za odpowiedzi

program01
27-08-2018, 21:00
Cześć.
A gdzie się wpiąłeś w instalację elektryczną foki?

darek_188
27-08-2018, 21:09
do haka jest gotowa instalacja wraz z modułem.
Nie wpinałem się w kable.
Hak z demontażu z takiego samego focusa. Tak twierdził sprzedawca i trudno się z nim nie zgodzić, bo wszystko pasowało idealnie.

KRUKER
27-08-2018, 21:24
Przyczepka rozumiem "pewna". Gdy brak masy moga być podobne objawy.

Przyczepka samorobka moze miec mase po haku.

darek_188
27-08-2018, 22:01
przyczepka niby pewna, kupiona, znanej firmy, ale już swoje lata ma...
Wtyczka 7-pin w przyczepce i masa w kablu.
Myślę kolego KRUKER, że sugestia trafna żeby wykluczyć przyczepkę...

Hooch180
28-08-2018, 09:02
Podłącz żarówkę bezpośrednio do wtyczki w samochodzie i sprawdź. Jak świeci dobrze, to problem z przyczepką.

fan299
06-03-2022, 08:58
i co rozwiązałeś problem,bo przyczepkę sprawdziłem na innym aucie i jest ok,u mnie po montażu oryginalnego haka kiererunki ledwo żarzą

arturek
06-03-2022, 09:56
Niech ktos stanie za przyczepką i sprawdzi jak zachowuja się światła
gdy jednocześnie właczysz
- pozycyjne
- stop
- kierunki

Jesli będą dziwne "przebłyski", pulsowanie stopu lub inne anomali to wina masy

pozdarwiam
Arturek

fan299
06-03-2022, 21:09
wszystko działa normalnie prócz wspomnianych kierunków i awaryjnych,mimo włączonych świateł nic się nie zmienia,przyczepka sprawna,podejrzewam moduł bo hak jest oryginalny lecz używka

hindus
26-05-2022, 10:45
Podepnę się pod temat, bo miałem wczoraj podobne zjawisko.
Hak założony w zeszłym roku, z gniazdem 13-pin głównie dla bagażnika rowerowego, montaż w zakładzie który się tym zajmuje.

Z bagażnikiem Thule zero problemów ale pojawiła się potrzeba wzięcia zwykłej przyczepy. Pojechałem do wypożyczalni, mieli tylko przyczepy z polskim 7-pinowym gniazdem. Zapobiegawczo zaopatrzyłem się wcześniej w przejściówkę więc udało się podpiąć. I teraz magia - po włączeniu kierunkowskazów oba mignęły tylko na ułamek sekundy i zostawał wyłącznie prawy kierunek (na desce też świecił mi się tylko prawy). Dla pewności podłączyliśmy drugą przyczepę. Tam awaryjne w ogóle nie działały (!) więc już zrezygnowany miałem zamiar odpuścić ale właścicielka podpowiedziała żebym odpalił auto i wtedy sprawdził. Po zapaleniu wszystko działało prawidłowo :o więc pojechałem. Przewiozłem co tam miałem do przewiezienia i w drodze powrotnej zauważyłem, że nie działa mi kierunkowskaz. Tzn. nie zawsze zaskakiwał, trzeba było wajchą przeskoczyć w dół, w górę i znowu w dół - wtedy działał prawidłowo. Także ewidentnie coś tam nie grało, ale przyczepę oddałem i problemu nie ma.

Problem w tym, że prędzej czy później pojawi się potrzeba powiększenia sobie przestrzeni ładunkowej, hak jest to szkoda żeby się marnował. Jakieś pomysły co może być nie tak? Gość od przyczep któremu opowiedziałem o problemach stwierdził, że on obstawia moduł - czyli teoretycznie powinienem iść do zakładu który to montował? Tylko oni pewnie mnie odeślą z kwitkiem, że "to na pewno wina przyczepy". Ktoś miał podobne problemy i coś wie w temacie? :)