Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] 7 miejsc w dowodzie a 5 a aucie ?

MARS30
20-03-2012, 18:55
Witam, przywiozłem z Niemiec S-maxa 2009 rok i teraz przy rejestracji okazało się że fizycznie mam dwa rzędy siedzeń i płaską podłogę bagażnika, a w Briefie jest napisane max. do 8 osób. Natomiast w dowodzie Niemieckim pod pozycją S1-7 czyli siedmioosobowy. I nie wiem jak go zarejstrować żeby nie było problemów przy przeglądach rejestacyjnych. Proszę o jakieś porady.

Torusek
20-03-2012, 19:35
I nie wiem jak go zarejstrować

ja bym się cieszył na Twoim miejscu. zarejestruj na 7 i zawsze będzie mógł sobie dołożyć te 2 siedzenia jak będziesz miał taka potrzebę bez zbędnych wydatków w postaci przeglądu i ponownej zmiany liczy miejsc w aucie. jeżeli jesteś pewien, że nie będziesz nigdy potrzebował 7 miejsc rejestruj na 5. ja akurat teraz przerabiam z 5 na 7 więc Ci zazdroszcze:)

eclipse
20-03-2012, 19:52
[QUOTE=MARS30;18031 w Briefie jest napisane max. do 8 osób. Natomiast w dowodzie Niemieckim pod pozycją S1-7 czyli siedmioosobowy. I nie wiem jak go zarejstrować żeby nie było problemów przy przeglądach rejestacyjnych. [/QUOTE]

Też mam tak napisane i raczej ci nie zmienią ,7 osób to inaczej do 8 osób tak rozumuja niemiaszki i to zrozumiałe dla nas również .

NIUTEK74
20-03-2012, 19:56
Tylko na 7 ja byłem kilka dni temu na pierwszym przeglądzie facet nawet nie zajrzał do bagażnika kolega miał 308 zarejestrowaną, na 7 ale foteli miał, 5 bo te dodatkowe miał sobie osobno dokupić

Slartibartfast
20-03-2012, 20:20
Rejestruj na 7, nic Cię to nie kosztuje. A foteli mieć nie musisz, zawsze możesz powiedzieć, ze właśnie wyjąłeś (jak w innych vanach, np peugeot 807)

Ziółas
20-03-2012, 22:06
Możliwe, że masz wersję przystosowaną do montażu dodatkowych foteli. W cenniku Forda widnieje taka opcja za 400PLN. Pod podłogą bagażnika mogą być przygotowane punkty do mocowania foteli i pasów.:roll:

mst
20-03-2012, 22:11
Mam tak samo. Na wszelki wypadek przed rejestracją byłem w lokalnej stacji kontroli pojazdów, żeby się upewnić, że nie będzie problemów przy kolejnych przeglądach. Goście zapewnili mnie, że u nich problemu nie będzie i to mi wystarczyło. Zarejestrowałem na 7 osób.

bartekd
20-03-2012, 22:34
Te 7 miejsc w dowodzie to odrobinę większy koszt przy ubezpieczeniu auta, szczególnie przy NNW.

greegi
21-03-2012, 07:44
Hmmm, jakos nie pamietam abym podawal liczbe miesjc w samochodzie przy ubezpieczeniu.
Ale to ze to juz choroba peselowa

eclipse
21-03-2012, 08:56
Ostatnio byłem w FORD BRZEZIŃSKA w łodzi i z ciekawości zapytałem jakie są u nich koszty takiej zmiany ,mało nie wybuchłem śmiechem jak powiedział pan obsługujący klientów w serwisie że ponad 8tyś zł. :shock:

krootki
21-03-2012, 12:20
Ostatnio byłem w FORD BRZEZIŃSKA w łodzi i z ciekawości zapytałem jakie są u nich koszty takiej zmiany ,mało nie wybuchłem śmiechem jak powiedział pan obsługujący klientów w serwisie że ponad 8tyś zł. :shock:

No ale przy zakupie foteli w ASO (skóra) to faktycznie tyle wyjdzie. Same fotele pewnie ze 4-5 tysięcy.

eclipse
21-03-2012, 13:34
No ale przy zakupie foteli w ASO (skóra) to faktycznie tyle wyjdzie. Same fotele pewnie ze 4-5 tysięcy.
Przecież to nie Maybach :diabelek: i tu się używa skóry syntetyczne .Ale diler forda musi zarobić na całe biuro .stąd te szokujące ceny .:shock:

Torusek
21-03-2012, 18:49
Pod podłogą bagażnika mogą być przygotowane punkty do mocowania foteli i pasów.

każdy s-max ma otwory do pasów i foteli. to "przystosowanie" musi obejmować coś innego

krootki
21-03-2012, 20:26
Przecież to nie Maybach :diabelek: i tu się używa skóry syntetyczne .Ale diler forda musi zarobić na całe biuro .stąd te szokujące ceny .:shock:

Ja wiem, sam kupiłem na Allegro za coś koło 1700 zł. Ale w ASO zawsze były takie ceny więc kwota 8 tysięcy za wszystkie części i montaż wcale mnie nie dziwi (sama wykładzina podłogi kosztuje 1100 zł).

Ziółas
22-03-2012, 06:03
każdy s-max ma otwory do pasów i foteli. to "przystosowanie" musi obejmować coś innego

W chwili zamawiania samochodu masz do wyboru:
a) dodatkowe fotele (w tej chwili za 3700PLN)
b) przygotowanie do montażu foteli w późniejszym terminie (400PLN, a potem za jeden fotel około 3500PLN plus montaż itd, itp dlatego uważam, że te 8000PLN to nie pomyłka)
c) nie zamawianie niczego, ale wtedy, z tego co wiem, nie ma możliwości dołożenia foteli w późniejszym terminie (przynajmniej w prosty sposób)
Pewnie jakieś otwory technologiczne lub miejsce na nie jest w podłodze bagażnika, ale dochodzą jeszcze pasy, inne słupki tylne razem z tapicerką itp rzeczy.

Wodnik
22-03-2012, 10:01
2 skórzane fotele w bardzo dobrym stanie 1000zł - allegro
komplet pasów, zaślepki z wycięciem na pas w słupkach i śrub do foteli - okolo 900 zł - ASO (nie chciałem używanych)

i tyle mnie wyniosło zamontowanie pięknego skórzanego 3 rzędu siedzeń

otwory w plastikach słupków i wykładzinie sam zrobiłem i przykręciłem.

Jak ktoś ma okazję przed zakupem to niech bierze na 7 miejsc, nie musi mieć tych siedzeń, ale jak mu się trawią dwa razy bliżniaki to będzie jak znalazł :P

Ziółas
22-03-2012, 10:52
2 skórzane fotele w bardzo dobrym stanie 1000zł - allegro
komplet pasów, zaślepki z wycięciem na pas w słupkach i śrub do foteli - okolo 900 zł - ASO (nie chciałem używanych)

i tyle mnie wyniosło zamontowanie pięknego skórzanego 3 rzędu siedzeń

otwory w plastikach słupków i wykładzinie sam zrobiłem i przykręciłem.

Jak ktoś ma okazję przed zakupem to niech bierze na 7 miejsc, nie musi mieć tych siedzeń, ale jak mu się trawią dwa razy bliżniaki to będzie jak znalazł :P

Ceny podawałem tak jak usłyszałem w ASO, bo też miałem zagwostkę czy brać fotele czy montować później, ale wybrałem opcję z fotelami i po problemie. Bagażnik nie będzie chyba dużo mniejszy...

domadm
22-03-2012, 13:20
wybrałem opcję z fotelami i po problemie. Bagażnik nie będzie chyba dużo mniejszy...

Bagażnik jest taki jakiś jakby o kilkanaście centymetrów płytszy - szkoda że te foteliki nie są wyjmowane (marudzenie).

Slartibartfast
22-03-2012, 13:44
Dokładnie jest 11cm płytszy bagażnik
Polecam dwa wątki:
3 rząd siedzeń, czy jest możliwość zamontowania? (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1703598) od około 118 posta
wymontowanie foteli trzeciego rzędu (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1668061)

maro74
25-03-2012, 21:38
A wogóle to po co ta dyskusja, przecież jak rejestrujesz samochód to nie masz nic do gadania w kwestii na ile miejsc bo to jest własnie określone w dokumentach samochodu. A to że masz ich tylko 5 to panią z okienka mało interesuje, przecież ona i tak nie pójdzie i tego nie sprawdzi. Co innego jak chcesz jakieś przeróbki robić np zwiekszyć liczbę. No to wtedy rzecoznawca,, przegląd itp.

Torusek
25-03-2012, 21:53
Co innego jak chcesz jakieś przeróbki robić np zwiekszyć liczbę. No to wtedy rzecoznawca,, przegląd itp.

rzeczoznawca? wystarczy zamontować samemu fotele i pojechać na przegląd bez żadnego rzeczoznawcy ani rachunku od firmy "uprawnionej" do wykonywania takich montaży itd. jeżeli ktokolwiek tak Wam mówi poprostu chce zarobić na zbędnych dokumentach a przecież wystarczy iść na stacje kontroli pojazdów i się spytać.

lu8791
25-03-2012, 22:30
[QUOT

no ja nie byłbym taki pewny ,chyba ,że się mylę ale istnieje jeszcze w dowodzie taka rubryka jak S1 gdzie masz wpisane ile jest miejsc siedzących.

zamontować zawsze można ale jak będziesz miał kontrole policyjną to co zrobisz ? masz 7 osób w samochodzie a w dowodzie wpisane 5:oops::(
i jedz tak na wakacje za granicę np.do Austrii i wytłumacz im ,że wszystko jest oki,a jak ci się nie uda to mandacik i dwie osóbki na nóżkach do polski do domu

krootki
25-03-2012, 22:43
[QUO

No ale o to właśnie chodzi, że jak pojedziesz na przegląd (rozszerzony) to w dowodzie będzie zmieniona ilość osób na 7. Bzdurą jest konieczność jazdy do rzeczoznawcy itd. o czym pisał Torusek. Wystarczy tylko pojechać do stacji diagnostycznej.

lu8791
25-03-2012, 22:45
no oki ale będziesz miał tylko jakąś adnotacje w dowodzie i karcie pojazdu ? czy cały dowód będzie do wymiany?

krootki
25-03-2012, 22:57
[QU
Ja przy okazji dołożenia foteli przerejestrowywałem auto więc tak czy siak dostałem nowy dowód, nie wiem jak byłoby przy samej zmianie ilości miejsc.

eclipse
26-03-2012, 08:33
Nie wiem czy wszyscy zauważyli ale Mars30 wpsał się tylko 1 raz a my tu dyskutujemy jedno i to samo czyli masło maślane A wogóle to po co ta dyskusja, przecież jak rejestrujesz samochód to nie masz nic do gadania w kwestii na ile miejsc bo to jest własnie określone w dokumentach samochodu. A to że masz ich tylko 5 to panią z okienka mało interesuje, przecież ona i tak nie pójdzie i tego nie sprawdzi. Co innego jak chcesz jakieś przeróbki robić np zwiekszyć liczbę. No to wtedy rzecoznawca,, przegląd itp.
Też jestm tego zdania i to normalne więc może bez sensu zaśmiecać forum kolejnym postem i zamknąć temat 8) .

mst
26-03-2012, 21:17
Może jednak ku ścisłości dorzucę jeszcze 3 grosze. Jak auto jest sprowadzone i nie zarejestrowane w PL, to musisz zrobić przegląd techniczny i na tym przeglądzie jest pewne pole manewru, tzn. mogą wpisać, że jest 7 miejsc na podstawie dowodu z zagranicy, albo 5, jak faktycznie w danym momencie w aucie.
Potem Pani w okienku rzeczywiście nie ma nic do gadania, bo wpisuje dane na podstawie tego kwitu z przeglądu. U mnie np. "magicy" przy przeglądzie wpisali model "Focus S-Max" i Pani powiedziała, że tak musi zarejestrować i wpisała nazwę do dowodu tymczasowego. Odkręciłem potem sprawę, żeby w normalnym dowodzie już była właściwa nazwa modelu.

radmol
28-08-2018, 14:11
Witam,

Zakupiłem S-maxa z 2011. Pojazd sprowadzany z Niemiec.
W pojeździe jest obecnie 5 miejsc siedzących a w Briefie, Tłumaczeniu Briefu, Karcie pojazdu i w Dowodzie Rejestracyjnym jest wpisane 7 miejsc siedzących.

O co chodzi? Czy władza zabierze dowód przy kontroli na drodze?

Czy może chodzi o to, że samochód jest "przystosowany" do montażu dodatkowego III rzędu siedzeń? Tzn. jak sobie kupię fotele to mogę montować i wozić 7 osób? Z tego co na szybko zdążyłem się zorientować to już takie pytania padały w sieci i ktoś gdzieś sugerował, że wynika to z tego co napisałem wyżej czyli że klient nowego auta zamówił sobie opcję możliwości kupienia i przykręcenia foteli III rzędu.

Swoją drogą gdzie takich siedzeń szukać używanych najlepiej?

Dziękuję za pomoc:)

slawek-kali
28-08-2018, 14:14
Prawie kazdy s-max ma homologacje na 7 osob!
Allegro, montujesz i jezdzisz.

AJU
28-08-2018, 17:55
Nie jesteś sam, ja również w dowodzie mam wybite 7 miejsc a po miejscach śladu niema, mało tego uświadomiłem sobie ten fakt po roku użytkowania jak czekałem w kolejce na przegląd

Siedzenia tak jak Sławek napisał, allegro, giełda itp., na forum masz opis jak zamontować dodatkowy III rząd siedzeń

KRUKER
28-08-2018, 18:56
Prawie kazdy s-max ma homologacje na 7 osob!
Allegro, montujesz i jezdzisz.

Mnie sie Pan diagnosta pytal czy sruby wykorzystane do przykrecenia siedzen sa tzw "patentowe" lub patentowane.....wszystko da rade zrobic g:galy:027::P

AJU
28-08-2018, 19:13
Tylko generalnie jak juz masz w dowodzie 7 siedzeń to pan diagnosta o nic nie będzie pytał jak zamontujesz bo niby z skąd bedzie wiedział że siedzeń nie było ? W papierach bedzie wszystko ok, a na przeglądzie mi do bagażnika nie patrzył, więc mogę w każdej chwili je dołożyć i nikogo juz nie muszę informować o tym fakcie

slawek-kali
28-08-2018, 19:29
fabryczne sruby montazowe gwintujace.. nikomu nie polecilem przeciez na tasme tego robic :D

woro_woro
28-08-2018, 19:36
chodzi o to, że samochód jest "przystosowany" do montażu dodatkowego III rzędu siedzeń? Tzn. jak sobie kupię fotele to mogę montować i wozić 7 osób?
Dokładnie tak. Masz pasy w bagażniku i masz odjeżdżające skrajne fotele II rzędu (z tasiemkami na dole foteli z tyłu). To wszystko. Taka opcja kosztowała grosze, a daje możliwość rozbudowy. Ja z 7 siedzeń korzystam regularnie przy wożeniu koleżanek/kuzynostwa moich dzieci.

slawek-kali
28-08-2018, 19:47
Tu troche mieszasz.. nie musi miec pasow i odjezdzajacych foteli...

BrunoJ
28-08-2018, 20:10
Chyba nie chodzilo ze musi mieć, tylko że te elementy występują gdy auto było kupione z opcją pod montaż dodatkowych siedzień. Z punktu widzenia diagnosty, czy samego montażu to fotele nie muszą odjeżdzać, kwestia wygody wsiadania.

stomi5
28-08-2018, 20:29
A ja mam na 5 osób i w dowodzie i fizycznie :(. Samochód od nowości w PL.

woro_woro
28-08-2018, 21:09
nie musi miec pasow i odjezdzajacych foteli...
Wg mnie bez pasów nie zarejestrujesz jako 7 osobowy.
A fotele to tak jak kolega pisał, tylko udogodnienie. Chociaż ten pakiet za 150PLN zawierał właśnie te fotele składane na 2 razy.

AJU
28-08-2018, 21:57
woro_woro

To jak mi wytłumaczysz to że w dowodzie mam wybite 7 siedzeń a po pasach, siedzeniach śladu nie ma, oraz uprzedzam 2 rząd nie ma opcji przesuwania czy tam składania wszytko oryginał od nowości, auto z DE od 1 właściciela

Davidof81
29-08-2018, 04:53
A ja mam na 5 osób i w dowodzie i fizycznie :(. Samochód od nowości w PL.

Mam tak samo, tylko chyba w karcie pojazdu mam wpisane jako "lekki samochód dostawczy" czy jakoś tak. Brany był w leasing na firme więc pewnie dlatego.

woro_woro
29-08-2018, 07:47
To jak mi wytłumaczysz to że w dowodzie mam wybite 7 siedzeń a po pasach, siedzeniach śladu nie ma [..] auto z DE
Nie wiem jak w DE, może wszystkie S-Maxy były homologowane i rejestrowane jako 7-os. ale na logikę tak być nie powinno gdy nie ma pasów dla 6. i 7. osoby.

slawek-kali
29-08-2018, 08:46
pasy trzeba sobie dolozyc razem z fotelami, boczkami, wykładzina...

Bump: pasy trzeba sobie dolozyc razem z fotelami, boczkami, wykładzina...

radmol
29-08-2018, 08:59
Dziękuję za posty.

Ja po prostu się obawiam, że mając 5 miejsc w aucie a 7 w dowodzie auto nie przejdzie przeglądu... lub też misie zabiorą dowód podczas kontroli. Dowód wydano na bazie Briefu niemieckiego także nikt tu błędu nie popełnił.

Instrukcję montażu III rzędu czytałem i zrozumiałem, że to jest pracochłonne i trudne (a najtrudniejsze to oczywiście kupić cały komplet aby wszystko było gotowe do skręcenia).

W Polsce auto kupowane w ASO jak ma 5 siedzeń to dowód ma 5 miejsc.
Ale sprowadzany z Niemiec jak ma 5 siedzeń ale ma możliwość montażu 2 dodatkowych siedzeń to już w dowodzie ma 7 miejsc - i tym nasze sąsiadujące kraje się różnią... LOGIKĄ. U nas aby dołożyć sobie 2 fotele trzeba stać w urzędzie komunikacji przerejestrować pojazd z 5 na 7. W Niemczech nie ma takiej konieczności...

Pozdrawiam wszystkich :wink:

sian
29-08-2018, 09:26
Ja mam tak samo - auto z DE, rejestracja na 7 miejsc, fizycznie w aucie 5. Nie ma pasów, ani siedzeń drugiego rzędu przesuwanych/składanych specjalnie pod trzeci rząd.
Przegląd robiłem od razu przy zakupie, nie było żadnych problemów, zamierzam dołożyć siedzenia trzeciego rzędu dość szybko - pewnie przed przyszłorocznym przeglądem.

lsulima
29-08-2018, 09:45
Prawie wszystkie SMaxy z DE maja wbite 7 osób. Nawet jak maja 5 siedzeń.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

totek2
29-08-2018, 09:48
Jak ja swojego rejestrowałem to w papierach było 7 miejsc, na przeglądzie gość sie pyta gdzie dwa fotele i pasy to mu mówię że wymontowałem bo na co dzień nie potrzebuje i miejsce zajmują. Podbił przegląd na 7 osób, później dołożyłem fotele.

G0R0
29-08-2018, 12:28
miałem tak samo, samochód ma fizycznie 5 miejsc, w dowodzie 7. Brak pasów z tyłu i miejsc na przykręcenie foteli. Przy pierwszym przeglądzie, Pan diagnosta spojrzał w dowód, do bagażnika i zwrócił mi dokument twierdząc że nie podbije czegoś co nie jest prawdziwe. Tłumaczenie nic nie dały że Pani w urzędzie wprowadziła dane z niemieckiej homologacji. Zaczął coś przebąkiwać o dodatkowo płatnych badaniach itp. (xD) No nic, spakowałem się i pojechałem gdzie indziej, w drugiej stacji nawet na to nie spojrzeli... Papier podbity, auto sprawne... Także są diagności i diagności...

Pokemoniec
29-08-2018, 12:47
Prawie wszystkie SMaxy z DE maja wbite 7 osób. Nawet jak maja 5 siedzeń.

Mój s-max jest sprowadzony z DE przez poprzedniego właściciela ale wbite jest 5 miejsc :( Czyli, że ktoś gdzieś zmienił w Polsce czy jak?

lsulima
29-08-2018, 12:50
Kolego, przed słowem „wszystkie” jest słowo „prawie”. Wyczuwasz tą subtelną różnicę? [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Speedo
29-08-2018, 12:51
Czyli, że ktoś gdzieś zmienił w Polsce czy jak?

jak sprowadził to był na pierwszym przeglądzie i tam wszystko się rozstrzygnęło

Pokemoniec
29-08-2018, 12:59
Kolego, przed słowem „wszystkie” jest słowo „prawie”. Wyczuwasz tą subtelną różnicę? [emoji6]

Wyczuwam, ale wiem też, że nie mam w życiu takiego szczęścia, żeby np. wygrywać w totolotka, dlatego wierzyć mi się nie chciało, że trafiłem akurat na wyjątek w s-maxie sprowadzonym z DE, który jednak na 5 był tam zarejestrowany. Kolega powyżej jednak mi już wyjaśnił sprawę. Szkoda, bo jak mi się jeszcze o 1 rodzina powiększy to można by spróbować dołożyć ten trzeci rząd

latar
29-08-2018, 13:05
Ciągle możesz. Montujesz 3 rząd z allegro z pasami itd. Jedziesz na stację. Diagnosta robi przegląd i wystawia potwierdzenie, że fotele zamontowane jak należy. Z kwitem od niego, dowodem i kartą pojazdu idziesz do WK i wbijasz adnotację, że od teraz jest 7os.
Homologacja typu jest na 7 osób. Więc nie ma żadnego problemu ze zmianą w dowodzie. Podobnie jak z dołożeniem haka.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Peefe
30-08-2018, 19:44
Ja mam z wloch. Oryginalnie tez jest 7 miejsc choc fizycznie 5 miejsc.
Fotele typne przesuwane.
Hak zlozony w bagazniku.

Diagnosta tylko zapytal co piszemy w badaniu w ramach ilosci siedzen.

Slyszeloscie o przepisie, że nie można wyjać przedniego siedzenia kierowcy albo całej tylnej kanapy z samochodu i tak jeździc?
Za mniej siedzeń fizycznie zamontowanyvh niz maksymalna ilosc dopuszczalna w życiu cie nie ukaża. Jakbys dolożyl to onma sprawa.

szmelcmax
30-08-2018, 22:15
W Polsce auto kupowane w ASO jak ma 5 siedzeń to dowód ma 5 miejsc. To nie prawda. Ja mam auto zamawiane i kupowane w polskim salonie w wersji 5 osobowej. Nie istnieje w nim żaden element przygotowujący do montażu dwóch dodatkowych. A w dowodzie mam wersje 7 osobową. Dlaczego? Bo pani w WK uparła się, że musi zrobić wpis zgodny z homologacją. A tam widnieje miejsc 7. Ani policja, ani diagnosta nigdy się o to nie czepiał.

maro.gl
10-12-2018, 19:58
Ja kupiłem z 7 siedzeniami ale brif 5 osob aby przeszedł przegląd musiałem załatwić świadectwo homologacji.Załatwiłem w aso po VIN wyszło liczba siedzeń 5/7.To wystarczyło

pawelpps
11-12-2018, 06:31
Ocenzurowano bo pana " eclipse" boli.

eclipse
11-12-2018, 08:58
:572:
I co z tego ?... czytasz czasem to forum ?....przeczytaj jeden post wyżej i zacznij kumać o co kaman.

szymonnn
02-07-2019, 17:40
Witam wszystkich , czy ktoś jeszcze ma taki "problem"? ja po roku też dopiero zauważyłem ,że mam 7 osób ,a wersję 5 osobową . Auta nie rejstrowałem osobiście tylko przez pełnomocnika , w tym czasie byłem za granicą , u mnie również wpisała Pani z briefu. przegląd robiłem w listopadzie i nie było problemu ,ale wtedy byłem tego nieświadomy... Czy ktoś z was miał problem z przeglądem ? Może lepiej dołozyć fotele żeby nie było problemu?

Parch
02-07-2019, 21:45
mam 7 osób ,a wersję 5 osobową .Przez 4 lata, czyli od momentu, gdy kupiłem swojego S-Max'a tak miałem. Teraz już tak nie mam. Auto pochodzi z Holandii.
Czy ktoś z was miał problem z przeglądem ?Nigdy nikt się do mnie nie przyczepił za brak 2 foteli. Od momentu zakupu auta zrobiłem osobiście 5 "przeglądów" w trzech różnych serwisach diagnostycznych. Ostatni przegląd w tym roku w maju.

juri2069
02-07-2019, 22:19
Ale jaki to problem bo nie rozumiem?
Chyba lepiej mieć w dowodzie 7 , a 5 miejsc niż na odwrót. Wtedy byłby problem

Marq69
03-07-2019, 07:08
Dziękuję za posty.

Ja po prostu się obawiam, że mając 5 miejsc w aucie a 7 w dowodzie auto nie przejdzie przeglądu... lub też misie zabiorą dowód podczas kontroli. Dowód wydano na bazie Briefu niemieckiego także nikt tu błędu nie popełnił.

Instrukcję montażu III rzędu czytałem i zrozumiałem, że to jest pracochłonne i trudne (a najtrudniejsze to oczywiście kupić cały komplet aby wszystko było gotowe do skręcenia).

W Polsce auto kupowane w ASO jak ma 5 siedzeń to dowód ma 5 miejsc.
Ale sprowadzany z Niemiec jak ma 5 siedzeń ale ma możliwość montażu 2 dodatkowych siedzeń to już w dowodzie ma 7 miejsc - i tym nasze sąsiadujące kraje się różnią... LOGIKĄ. U nas aby dołożyć sobie 2 fotele trzeba stać w urzędzie komunikacji przerejestrować pojazd z 5 na 7. W Niemczech nie ma takiej konieczności...

Pozdrawiam wszystkich :wink:

miałem podobny problem - diagnosta zapytał gdzie trzeci rząd siedzeń.
jako że nie było również pasów odmówił podbicia DR i wysłał mnie na stację okręgową w celu wpisania zmian konstrukcyjnych (demontaż siedzeń i pasów trzeciego rzędu), co też uczyniłem i od niedawna mam auto 5-cio osobowe :)
trzeba aby być w zgodzie z naszym prawem zamontować te siedzenia albo wpisać zmiany do DR.

Parch
03-07-2019, 07:18
trzeba aby być w zgodzie z naszym prawem zamontować te siedzenia albo wpisać zmiany do DR.Nie trzeba.
Za to warto zmienić diagnostę.

AJU
03-07-2019, 10:19
Również mam w dowodzie 7 miejsc, 3 przegląd i narazie nawet nie zapytał się o tę kwestię, zreszta mam go sprowadzonego z Niemiec i podczas 1 przeglądu powinni takie rzeczy sprawdzic a tego nie uczynili

Monix
06-01-2022, 17:44
Cześć! Od 31.12 jestem prawie szczęśliwą posiadaczką S-Maxa, PRAWIE - bo nie mogę zarejestrować auta. Kupione w komisie, sprowadzone z Danii, w dowodzie ma wbite 5 miejsc, fizycznie jest ich 7, na badaniu zerowym (pierwsza rejestracja w Pl) wpisali, że tych miejsc jest 7 i jest błąd w starym dowodzie. Panie z wydziału komunikacji mówią, że nie mogą go zarejestrować, ale żadna nie powiedziała co zrobić, żeby udało się zarejestrować, w końcu ma ten 3 rząd oryginalny, nic nie było dokładane od początku, rzekomo za granicą często wbijają 5 miejsc... Macie może jakieś doświadczenie w tym temacie? Możecie mnie jakoś nakierować?
Głupia byłam, że nie zwróciłam uwagi, a za głupotę trzeba placic... ;)

P405
06-01-2022, 18:12
Albo wydział musi określić co masz zrobić albo opinia rzeczoznawcy.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

tifoso
07-01-2022, 07:39
Diagnosta musi wystawić zaświadczenie, że fizycznych miejsc jest 7 i nie było żadnych zmian konstrukcyjnych w nadwoziu. Kolega przechodził to samo z urzędem, w dowodzie było 5 miejsc, a fizycznie było ich 6.

kacza1982
07-01-2022, 12:48
Jest jeszcze 3 opcja - jeżeli nie potrzebujesz 7 miejsc to usunąć ostatni rząd i pojechać na przegląd jeszcze raz i podbić przegląd jako auto 5 miejscowe o ile diagnosta nie będzie miał nic przeciw

Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka

Parch
07-01-2022, 13:04
Jest jeszcze 3 opcja - jeżeli nie potrzebujesz
Brilliant!
To może jeszcze kilka ciekawych opcji dodam:
1. Sprzedać ten egzemplarz i kupić inny, z właściwymi adnotacjami w dokumentach;
2. Jak nie ma konieczności, żeby auto jeździło, to nie rejestrować, nie opłacać, schować w garażu;
3. Nie doradzać już więcej absurdalnych rozwiązań problemu, w obliczu którego stoi autorka tematu.

piotrek71
07-01-2022, 16:15
:)
Ja miałem taką przygodę: samochód z salonu, 5 miejsc. Po paru latach skończyły się miejsca w dowodzie i wydział komunikacji wydał mi nowy dowód z 7 miejscami. No ale sami to poprawili, mnie dotknęła tylko podwójna wizyta w urzędzie.

kacza1982
07-01-2022, 17:27
Brilliant!
To może jeszcze kilka ciekawych opcji dodam:
1. Sprzedać ten egzemplarz i kupić inny, z właściwymi adnotacjami w dokumentach;
2. Jak nie ma konieczności, żeby auto jeździło, to nie rejestrować, nie opłacać, schować w garażu;
3. Nie doradzać już więcej absurdalnych rozwiązań problemu, w obliczu którego stoi autorka tematu.Nie unoś się za bardzo. Autorka nie napisała na początku jakiego auta oczekuje, 5 czy 7 osobowego i dlatego taka moja propozycja. Jeżeli chcesz być mądrzejszy od innych to czytaj całość ze zrozumieniem a nie robisz chlew w czyimś temacie, bo wydaje mi się, że moja porada była mądrzejsza niż dwie Twoje, tym bardziej, że napisałem jeżeli nie potrzebuje 7 miejsc i problem można wtedy rozwiązać szybko bez administracji

Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka

Parch
07-01-2022, 17:44
Nie uniosłem się ani o milimetr. Twoja "genialna" w swojej prostocie porada wręcz wbiła mnie głębiej w zydelek.

Zarzucasz mi brak czytania ze zrozumieniem. A co można zrozumieć z Twojej infantylnej porady?
1. Że przed każdym przeglądem będzie trzeba odkręcać fotele?
2. Że w przypadku jakiegokolwiek zdarzenia drogowego (i kontroli stanu technicznego pojazdu) można się spodziewać kłopotów?

A może takie pytanie: Czy gdyby koleżanka napisała, że w sumie to jej trzeci rząd foteli niepotrzebny (no chyba, że od święta), to miałoby jakieś znaczenie dla stanu faktycznego?

tedi_k
07-01-2022, 18:47
...Autorka nie napisała na początku jakiego auta oczekuje...

Monix napisała wyraźnie - ZAREJESTROWANEGO.

Parch i pozostali Koledzy - tak "nie do końca rozumiem" o czym tu sobie Panowie "gaworzycie"...
Sytuacja jest dość BANALNIE PROSTA - tzw. "dodatkowe badanie techniczne" rozwiązuje problem całkowicie.
Diagnosta na badaniu wpisuje ilość miejsc/fotelii zgodnie z homologacją auta i stanem faktycznym - i Wydział Komunikacji MUSI to wpisać do Dowodu Rejestracyjnego, bo diagnosta to przecież wpisał do CEPIKa... Nie bardzo jest mijsce na dyskusje...

Parch
07-01-2022, 19:07
Sytuacja jest dość BANALNIE PROSTA - tzw. "dodatkowe badanie techniczne" rozwiązuje problem całkowicie.I to właściwie zostało już napisane w poście #3. Na tym temat możnaby (właściwie nawet trzebaby) zakończyć. Ewentualnie doprecyzować jaki diagnosta i jakie papierki właściwie potrzebne będą urzędnikowi do wydania dowodu rejestracyjnego.

Zgadzam się - cała reszta to już "lanie wody", jak to na ogólnodostępnych forach.
Natomiast buntuję się całym sobą, gdy czytam porady w stylu "jak coś sprawia kłopot, to zdemontuj, wyłącz, wytnij..." I stąd mój pierwszy wpis w tym temacie.

Monix
07-01-2022, 20:30
Byłam dziś u innego diagnosty, zrobił drugi przegląd na 7 siedzeń, wpisał że był błąd w starym dowodzie i od nowości nie było zmian konstrukcyjnych i mamy to, udało się zarejestrować na 7 miejsc :) Dziękuję za rady :)

Olseniasty
14-01-2022, 14:50
Witam

Jestem posiadaczem Forda S-Max'a. W grudniu 2020 roku udałem się na badanie techniczne. Samochód przeszedł badanie, ale diagnosta dopatrzył się, że w dowodzie rejestracyjnym wbite jest 7 miejsc natomiast w samochodzie jest 5 foteli (pierwszy i drugi rząd). Badanie zakończyło się wynikiem pozytywnym. Diagnosta nie wbił pieczątki w dowód rejestracyjny, wystawił zaświadczenie, w którym opisał różnicę w ilości miejsc i stwierdził, że należy to wyjaśnić w urzędzie. Przejeździłem tak rok do następnego badania. W grudniu 2021 żaden diagnosta nie chciał w ogóle dopuścić samochodu do badania technicznego. Obecnie samochód stoi na kołkach (brak badań technicznych). Sprawę zgłosiłem w urzędzie. Mają rzekomo sprowadzić dokumenty z urzędu, w którym była pierwsza rejestracja w Polsce. Postarałem się także o homologację z Forda. Niestety w homologacji wpisane jest " Number and position of seats - 7 ; 2/ 3 / 2". Z tego wynika, że samochód powinien mieć 7 foteli. Poprzedni polski właściciel twierdzi, że samochód nigdy nie miał siedmiu foteli i nigdy nie miał problemów na przeglądzie. Samochód został sprowadzony z Francji przez komis samochodowy. Pierwszy właściciel kupił go w komisie, ja jestem drugim właścicielem w Polsce. Sam trzy razy byłem na badaniu technicznym tym samochodem i wcześniej nie miałem takich przebojów. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak ugryźć temat. Czy jest możliwość dokonania zmian w dokumentach tak żeby dokumenty dopasować do samochodu a nie samochód do dokumentów. Nie chce pchać się w koszty zakupu trzeciego rzędu foteli z pasami. Poproszę o podpowiedz. Pozdrawiam

szmelcmax
14-01-2022, 15:32
Ciężko powiedzieć jak to rozwiązać. To problem biurokratyczno -urzędowy. Moim zdaniem bierze się z niedopatrzenia Forda. S-maxy o ile mi wiadomo są formalnie zgłoszone jako auta 7 osobowe. W urzędach tak widnieją. Mnie nie chcieli nowego zarejestrować, bo faktura nie zgodna z ewidencją urzędu. Na niej było 5 miejsc (stan faktyczny), a oni mogą zarejestrować tylko na 7. Bo tak jest w urzędowym wykazie. Finalnie w salonie sprzedaży wystawili nową fakturę na miejsc 7. Formalnie fałszywą. Ale cóż było robić? Do tej pory auto nie miało żadnego problemu z przeglądem. Nikt siedzeń nie liczył. Ale może kiedyś też mnie to dopadnie.

Parch
14-01-2022, 15:33
. Z tego wynika, że samochód powinien mieć 7 foteli.Nie. Z tego wynika, że jest homologowany na 7 miejsc (pasażerów). A że w Polsce nie rozumie się tego zapisu właściwie, to potem takie problemy się generują.
Czy jest możliwość dokonania zmian w dokumentach tak żeby dokumenty dopasować do samochodu a nie samochód do dokumentów.Bez większych problemów można taką zmianę przeprowadzić. I diagności powinni wyjaśnić, jak tego dokonać.

heavy 100S
14-01-2022, 15:35
Ktoś kiedyś pisał tu na forum że wszystkie S-Max mają homologację tylko na 7 miejsc.
Niezależnie czy z fabryki wyjechał jako 5 czy jako 7 miejscowy.
A homologacji zmienić się nie da.
Ciekaw jestem jaka część diagnostów sprawdza podczas badania czy w aucie jest faktycznie 7 miejsc - u mnie nikt nigdy się tym nie zainteresował a szyby mam ciemne i z zewnątrz nie widać ile foteli jest z tyłu.

Khiav
14-01-2022, 19:09
A co go obchodzi, że masz mniej foteli? Gdyby było 7 a w dowodzie 5, to lipa a w drugą stronę, to przecież masz prawo zdemontować fotele z miliona powodów, od renowacji tapicerki czy pianki, pranie, uszkodzenie po miejsce na wózek, rower, szafę, cokolwiek. W tym kraju czepianie się diagnostów idzie kompletnie nie w tym kierunku, w którym powinno. Zamiast uwalać auta za zbyt małą liczbę foteli powinni zacząć uziemiać ulepy 2w1, które zostawiają 4 ślady na prostej drodze i te oczojebne chińskie xenony i inne ledy z homologacją z Etiopii.

mackoo
14-01-2022, 20:44
Tydzień temu miałem przegląd, w dowodzie 7 miejsc, w aucie 5 - w ogóle nie interesowało to diagnosty.

AJU
16-01-2022, 07:30
Mam auto z Niemiec i tam jak byk piszę 7 miejsc bo taka jest homologacja i tak też wpisali na 1 przeglądzie w Polsce, mało tego gość się pytał ile mam miejsc, ja na to że 5 a on i tak zrobił papiery na 7 zgodnie z niemieckim dowodem. Od 5 lat nikt się nie czepia, a robiłem juz na innych stacjach diagnostycznych.

Podobne zamieszanie było z (sharan,galaxy,alhambra) tylko tam handlarze specjalnie robił auta na 5 miejsc bo wtedy miał więcej na haku

camel1313
16-01-2022, 08:12
Za granicą chyba wszystkie s-maxy mają podaną ilość miejsc 7 nie zależnie ile jest faktycznie.
Miałem to samo u siebie w dwóch s-maxach.
Oba z Niemiec i na pierwszym przeglądzie nikt nie wnikał ile jest miejsc tylko przepisywali z briefu.
A oba były 5 osobowe z czego obecny ma podłogę przystosowaną na 7 foteli, ale ma fabryczną wyjeżdżaną podłogę/platformę.
Na przeglądzie, diagnosta wnikliwie dopatrzył się że jest 5 miejsc. Po krótkiej rozmowie powiedział że jak by były pasy w 3 rzędzie to by podbił przegląd normalnie.
A w tej sytuacji dostalem pieczątkę i wynik przeglądu z adnotacją że faktycznie jest 5 miejsc a nie 7 i musiałem się udać do wydziału komunikacji żeby oni zrobili zmianę w dowodzie rejestracyjnym. Było to w 2020 w grudniu.
Pandemia i obostrzenia w urzędach jakieś zapisy - odpuściłem urząd.
Jak trochę wszystko wróciło do normalności udałem się do urzędu we wrześniu 2021.
Oczywiście wizyta była dwa razy bo nie miałem ze sobą czerwonej ksiazki "karta pojazdu".
Pan w wydziale komunikacji wpisał 5 osób w dowodzie rejestracyjnym pod adnotacją o haku,a w czerwonej książce w polu "zmiany parametrów technicznych pojazdu" S1-5 i zabrał do wszystkich papierów wynik przeglądu technicznego.
Koniec, więc nie rozumiem dlaczego u Ciebie robią takie problemy.

dodo02
18-01-2022, 11:44
Miałem podobną sytuację którą opisywałem rok temu tutaj:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=53917&page=44&post=436
reszta odpowiedzi kolegów dalej w wątku.

Sprowadzony z Niemiec, 5 foteli, papiery na 7 os. Na pierwszym przeglądzie powiedział diagnosta, że fotele to fotele, ale nie ma pasów, więc 7 nie wbije. Samochód zarejestrowany ostatecznie na 5 osób. Pandemia = wizyta w urzędzie raz na 2 mc, więc odpuściłem.

Za dwa tygodnie mam kolejny przegląd na innej stacji. Pewnie tam gdzie raz koledze kazali montować podłokietnik z tyłu bo ma ciężarowego focusa 2 :D. Jest szansa na zmianę w papierach, żeby mieć 7 osobowego od ręki? niemieckie papiery są w urzędzie, ja mam tylko skany. Przy pierwszym przeglądzie powiedzieli mi, że nie ma problemu z dopisaniem 7 miejsc, żę fotele mogę sam montować, ale na pasy muszę mieć fakturę z odpowiedniego warsztatu (!?). To samo mi powiedzieli jeszcze na innej stacji obok mnie jak parę miesięcy później montowałem hak.

alvarian
26-02-2022, 06:46
Cześć wszystkim,
Stałem się posiadaczem S-Maxa przedwczoraj.
Samochód sprowadzony z Belgii. Sprawdzałem po VINie w autobazie i w żadnych bazach danych kradzionych aut nie figuruje, reszta danych też była dla mnie ok. Przy mnie był robiony przegląd, ale papiery wystawione później. I zastanawia mnie kilka szczegółów. Rok produkcji to 2010, w autobazie jest opis, że DPF był montowany do 2009 roku, a w tym egzemplarzu nie ma DPF oryginalnie. Dodatkowo w brief belgijskim jest 7 miejsc, a fizycznie jest to wersja pięcioosobowa. W wydziale komunikacji, bardzo miła pani, straszyła mnie, że mi go nie zarejestruje, ale po telefonie na stacje diagnostyczną, która robiła przegląd wydała dowód tymczasowy. Jak jeszcze mogę go sprawdzić, chodzi o te różnice stanu faktycznego z danymi z dokumentów, czy baz danych. VIN jakby ktoś mógł coś doradzić poniżej:
WF0DXXGBWSAM39407
Fakty te wyszły po zakupie. Jeśli okazało by się, że coś było kombinowane, co mogę zrobić?

tutrus
26-02-2022, 07:04
Z miejscami że w papierach jest 7 fizycznie 5 to norma, ale z dpf nie pomogę...

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Khiav
26-02-2022, 07:09
Że jest 5 a w dowodzie 7 to nie jest żadną nielegalną rzeczą, w drugą stronę gorzej. A jak byś zdemontował drugi rząd, bo potrzebne auto do wożenia szaf, to też jest podstawą do nie zarejestrowania? Więcej miejsc niż w dowodzie jest niedopuszczalne.

Z dpf, to gdzieś tu na forum widziałem, że we wcześniejszych rocznikach był jako opcja 2.0 tdci 115 km z dpf i 2.0 tdci 140 bez niego.

Antej
26-02-2022, 07:19
Dodatkowo w brief belgijskim jest 7 miejsc, a fizycznie jest to wersja pięcioosobowa.
nie ty pierwszy,nie ostatni
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=285418
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=153925
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=326234
itd.

WF0DXXGBWSAM39407
popraw VIN

krzysztofSJZ
26-02-2022, 08:15
nie wiem jak to robi Ford ,ale swego czasu kupiłem ,,królową lawet,, czyli Lagunę2,,,2,2dci z roku 2009 i też nie było tego nieszczęsnego filtra, okazało się po info w ASO że wychodziły 2 typy z filtrem i bez, niby dziwne bo francuzi zakładali filtr od 2003 chyba

mikawajos
26-02-2022, 08:59
W kwestii dpfa pciesze że takie wersje wychodziły, nawet poliftowe.
Akurat mam takowego, rocznik też '10. Tyle że krajowy, i tego, że jest bez dpfu jestem pewien na 200%. Czasami się to nazywa miedzylift, bo jest w budzie polifta, ale jest na sterowniku Siemensa, montowanym w przedliftach. Możesz to zobaczyć pod maską.
Tak czy owak też go można kręcić jak ktoś chce ;-) ale powiem że warto! Tak to pod macha u mnie wygląda.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220226/311efe70cf0f43d06a237fb9a164a847.jpg

tedi_k
26-02-2022, 10:40
...WF0DXXGBWSAM39407...

Przy ustalaniu stanu faktycznego, może zacznijmy od POPRAWNEGO VIN... OK?

Parch
26-02-2022, 11:11
Zakładam że VIN podany przez @alvarian (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=478189) , tj. WF0DXXGBWSAM39407 powinien poprawnie wyglądać WF0SXXGBWSAM39407.
Wtedy wszystko się niby zgadza, czyli auto z lipca 2010 ("międzylift") z przedliftowym motorkiem DW10 bez DPF (Less LDT3 Stage IV + DPF Emissions; 2.0L Duratorq-TDCi).

Tyle jeśli chodzi o domysły i wróżby.

alvarian
26-02-2022, 15:06
Dziękuje wszystkim za odp., faktycznie błąd jest w VINie (pisałem post w nocy i wkradł się jakiś chochlik). Poprawny tj. napisał Parch:
WF0SXXGBWSAM39407
Czyli mogę być spokojny, to dobrze:)
Pozdrawiam

kazkie
29-12-2022, 14:57
Mam i ja 7 miejsc w dowodzie a 5 siedzeń w aucie ... i problem po 4 latach od sprowadzenia z Niemiec. Diagnosta podbił dowód ale z uwagą ,,Błędna liczba miejsc siedzących S1, pojazd posiada 5 miejsc siedzących oraz możliwość doposażenia do max 7 miejsc ...... I polecił udać się do wydziału komunikacji. Wydział komunukacji odbił piłeczkę i chce zaświadczenia od diagnosty co się zmieniło w konstrukcji auta.
W konstrukcji nic się nie zmieniło Diagnosta nie chce pomóc.
Co ciekawe, to na tej stacji diagnostycznej robiłem już 4 przeglądy i wszystko było OK. Co robić? Pozdrawiam

Antej
29-12-2022, 15:00
Co robić?
pokazać mu zdjęcie zdemontowanych siedzeń z allegro

kazkie
29-12-2022, 16:00
pokazać mu zdjęcie zdemontowanych siedzeń z allegro

Nic nie da, bo nie ma (i nie było) pasów w 3 rzędzie i chciałby zaświadczenie o przeróbce w aucie.

eclipse
30-12-2022, 06:53
Ostatnimi czasy przepisy trochę się zmieniają więc trudno nadążyć .
Jeśli poprzednio robiłeś przegląd na tej samej stacji diagnostycznej i tam było stemplowane to wygląda że to sam diagnosta jest teraz problemem .:mad:
Skojarz sobie to, pogłówkuj jak to rozwiązać . Być może wystarczy wziąć sam dowód, pokazać temu co poprzednio stemplował już ten dowód rej., lub jeśli to możliwe porozmawiaj na innej stacji obsługi czy stanowi to jakiś dla nich problem .

Surmikmk2
30-12-2022, 10:22
Niestety jest to problem znany od dawna. Już w Focusie MK2 homologowanym na ciężarowy i mający w dowodzie 4 miejsca ale bez przeróbek w środku były problemy. Na jednym z przeglądów diagnosta chciał ciąć pas środkowy kanapy, żeby czasem tam piąta osoba nie usiadła. Uparłem się, że bez podstawy prawnej może sobie sam coś uciąć i pojechałem gdzie indziej.

kazkie
30-12-2022, 20:57
Niestety jest to problem znany od dawna. Już w Focusie MK2 homologowanym na ciężarowy i mający w dowodzie 4 miejsca ale bez przeróbek w środku były problemy. Na jednym z przeglądów diagnosta chciał ciąć pas środkowy kanapy, żeby czasem tam piąta osoba nie usiadła. Uparłem się, że bez podstawy prawnej może sobie sam coś uciąć i pojechałem gdzie indziej.
Teraz wpisał w system i nie zdążyłem jeszcze popytać w innej stacji czy będzie problem. Nie wiem jeszcze jak sprawdzić kto poprzednio robił przegląd na tej stacji, jest prawdopodobne, że ojciec tego co teraz robi problem.
W wydziale komunikacji chcą wykaz zmian w konstrukcji auta podbity przez stację diagnostycną;):oops:, to może napiszę do nich, żeby podali co się zmieniło w konstrukcji auta od poprzedniego przeglądu w ubiegłym roku.

Surmikmk2
03-01-2023, 16:40
Popytaj w ASO Forda o kartę homologacji pojazdu. Może będą mogli coś pomóc z zaświadczeniami. Pamiętam, że jak chciałem przerobić auto na 5 osobowe to wg homologacji Forda ten egzemplarz "był nieprzystosowany" do tego.

kazkie
04-01-2023, 18:45
Popytaj w ASO Forda o kartę homologacji pojazdu. Może będą mogli coś pomóc z zaświadczeniami. Pamiętam, że jak chciałem przerobić auto na 5 osobowe to wg homologacji Forda ten egzemplarz "był nieprzystosowany" do tego.

Byłem w Fordzie, powiedzieli, że homologację mogę dostać tylko w tym salonie, w którym był kupowany s-max.
Odwiedziłem również dwie stacje diagnostyczne, obie radziły, żeby kupić i zamontować siedzenia oraz pasy. Uważają, że to najprostszy sposób i nie trzeba nic zmieniać w papierach. Jeśli ktoś kupował do 3 rzędu siedzenia i pasy, to proszę podać jaki to może być koszt. Może komuś pozostały części z demontażu.

Antej
04-01-2023, 18:49
wystarczylo poszukac
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=195904

Parch
04-01-2023, 19:18
Ceny kompletów do przekładki to koszt od 1500 do nawet 3500 peelenów w zależności od stanu foteli i/lub rodzaju tapicerki. Na forumowiczów, którym zalegają niepotrzebne fotele 3. rzędu możesz nie liczyć.

robaczeq
05-01-2023, 09:22
Zdecydowanie się z tobą zgadzam, nawet jak ktoś ma zazwyczaj zdemontowane ze względu na wagę i miejsce w bagażniku (jak np. ja,) to ich nie odda, bo:
po 1, co jakiś czas się przydają a montaż trwa 15-20 minut
po 2, nikt nie będzie dla paru zł kanibalizował swojego samochodu

Parch
05-01-2023, 10:00
jak ktoś ma zazwyczaj zdemontowaneTu UWAGA! Fotele 3. rzędu w S-MAX mk1 to nie jest ficzer, który można montować/demontować "w razie potrzeby". Śruby montażowe tych (i pozostałych również) foteli powinny być wkręcane na klej do połączeń gwintowanych, aby zapobiec ich odkręcaniu się w czasie jazdy. Dlatego właśnie po montażu takich foteli (i zmianie w papierach 5. os na 7. os) wymagany jest przegląd poprawności montażu. I ten przegląd powinien dotyczyć nie tylko pasów ale również foteli. Pamiętaj, że tu chodzi o bezpieczeństwo pasażerów, których na tych fotelach wozisz.

Gdybym miał jakąś władzę sprawczą, to raczej uczulałbym diagnostów na reagowanie w sytuacji, gdy ktoś sobie demontuje fotele w sposób IMHO nieuprawniony.
Za to w Polszy idziemy w chorym kierunku i czepiamy się homologacji. Stąd wychodzą coraz częściej kuriozalne sytuacje, że ten sam diagnosta, który wcześniej podbił przegląd bez problemu, po zmianie prawa bezkrytycznie (albo profilaktycznie) czepia się na przeglądzie następnym.

arturek
06-01-2023, 08:39
[...]

Gdybym miał jakąś władzę sprawczą, to raczej uczulałbym diagnostów na reagowanie w sytuacji, gdy ktoś sobie demontuje fotele w sposób IMHO nieuprawniony.
[...]

Witam

Jest takie pojęcie jak "egzekwowalność prawa" => ktos może sobie na codzień wymontować fotele, a na przegląd założyć => nie ma możliwości sprawdzenia tego => nie brnijmy w absurdy

Kolejny temat, to nie dajmy się zwariować na punkcie bezpieczeństwa.

prosty przykład - ktoś ma zabytkową Syrenę 104 (bez pasów bezpieczeństwa) i ma dylemat jak przewieźć tym samochodem dziecko, skoro nie ma mozliwości założenia fotelika - konkretny temat z forum syren

pozdrawiam
Arturek

Parch
06-01-2023, 12:47
Jest takie pojęcie jak "egzekwowalność prawa" => ktos może sobie na codzień wymontować fotele, a na przegląd założyć => nie ma możliwości sprawdzenia tego => nie brnijmy w absurdy Ale jak ktoś przyjedzie na przegląd bez foteli 3. rzędu (z widocznymi dziurami w podłodze) to już chyba prawo można byłoby wyegzekwować, nieprawdaż?
Ale żeby fucktycznie nie brnąć w nadgorliwość zostawmy kwestię przeglądów. Ciągle jednak uważam, że te fotele nie powinny być demontowane wedle "widzimisie" kierownika wozu.

eclipse
06-01-2023, 19:55
Idąc tym topem, musiał byś rozważyć : Czy aby ci użytkownicy którzy naruszyli oryginalną podłogę ze schowkiem i zmienili dla własnych potrzeb konstrukcję podłogi w bagażniku,
np. butla z LPG czy .... KOŁO DOJAZDOWE pod podłogą powinni normalnie przejść przegląd, lub dołożyli sobie dodatkową lotkę na pokrywie bagażnika tym bardziej że nie mamy na to homologacji . Można by tak jeszcze długą listę podać . :wink:

Łukasz1983
16-01-2023, 10:54
Cześć,

Mam tak samo, samochód w dowodzie 7 osób a w rzeczywistości 5 foteli, zarejestrowany na 7 osób i żadnych problemów przy przeglądzie.

Surmikmk2
16-01-2023, 13:22
Najprostsze rozwiązanie zmienić stację diagnostyczną...

Andrzej S-Max
08-03-2023, 22:35
Cześć . Dołożę swoje 3 grosiki do tematu . Mojego Maxa ktoś po sprowadzeniu przebadał , dał mi papiery i zarejestrowałem model z 5 fotelami a w papierach było 7 szt. i taki zapis był w DR . Po roku przegląd i tu zagadka : Pan Diagnosta pyta gdzie dwa fotele ? No... nie mam bo nie było . A on że ma być , bo on musi sprawdzić czy sprawne i fotele i pasy . Na nic tłumaczenia i pokazywanie że nie ma możliwości montażu dwóch foteli w bagażniku . Po długiej dyskusji i telefonie do WK efekt był taki , że ci z WK kazali diagnoście zrobić protokół że jest 5 foteli i na tej podstawie wymiana dowodu z wpisem o 5 fotelach . Czyli tak jak tu Kolega Marcin napisał : zmienić stację diagnostyczną bo niektórzy z powodu "przepisów" mają galaretkę zamiast mózgu .....

AstraC
09-03-2023, 07:44
Czyli tak jak tu Kolega Marcin napisał : zmienić stację diagnostyczną bo niektórzy z powodu "przepisów" mają galaretkę zamiast mózgu .....

Szczerze? Ja też na miejscu diagnosty bym nie przepuścił. Po pierwsze jest to niezgodność, to nie zapocona uszczelka pokrywy zaworów, a duża niezgodność, druga sprawa - jak to przepuścisz, ktoś założy te fotele i pasy na odwal się, a potem sobie krzywdę tym zrobi to zgadnij kogo będą ganiać po sądach? I jak się obronisz? "Bo wtedy miał 5 miejsc"? To przyznasz się do podbicia nielegalnie przeglądu. Czy powiesz że miał 7 foteli i weźmiesz odpowiedzialność za to jak one były zamontowane?

Parch
09-03-2023, 08:28
Ale czego byś nie przepuścił? Samochoodu, który ma homologację na 7 miejsc (i taki wpis jest np. w holenderskich papierach) a z fabryki wyjechał z 5. fotelami? I nie ma dlatego pasów, podłogi i siedzeń przygotowanych dla 3. rzędu?

Problem się robi dopiero po polskiej stronie. I ten "problem" mocno zależy od diagnosty. Ja nigdy nie doświadczyłem przykrości w postaci odmowy podbicia przeglądu, a długi czas byłem w identycznej sytuacji.

manaen
09-03-2023, 10:19
Cześć, czy ktoś z Was ostatnio przerejestrowywał S-maxa z 5 na 7 miejsc? Chciałbym dołożyć dodatkowe fotele, ale trudno znaleźć aktualne i pewne informacje na temat ponownej rejestracji auta po takiej przeróbce.

Telefon na stację diagnostyczną nie pomógł, pan ze stacji powiedział że na 100 samochodów tylko 2 przerejestrował na więcej miejsc.
Na pytanie o podstawę prawną aktualnych wymagań podał Dz.U.2016.2022 &9a-f dział 3.

Nie jestem pewien, czy to jest dobra podstawa, bo co innego dołożenie miejsc siedzących w samochodzie nieprzystosowanym do większej ilości miejsc, a co innego dołożenie 2 miejsc w samochodzie, który ma taką możliwość.

Zapewne opiera się na par. 9a:

"§ 9a. 54 [Zmiany konstrukcyjne w samochodzie osobowym lub specjalnym - zwiększenie liczby siedzeń lub dostosowanie do wymagań jak dla samochodów ciężarowych]
W samochodzie osobowym o rodzaju nadwozia AB, AC, AF i w samochodzie specjalnym o rodzaju nadwozia BB o maksymalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 tony mogą być wprowadzone zmiany polegające na zwiększeniu liczby siedzeń lub dostosowaniu do wymagań jak dla samochodów ciężarowych, jeżeli pojazd spełnia wymagania, o których mowa w pkt 3.5, pkt 3.6 oraz pkt 3.8 części A załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/858 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, komponentów i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów, zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 715/2007 i (WE) nr 595/2009 oraz uchylającego dyrektywę 2007/46/WE (Dz. Urz. UE L 151 z 14.06.2018, str. 1, z późn. zm.( 55 )), powodujące zmianę rodzaju pojazdu na samochód ciężarowy o podrodzaju van, o którym mowa w przepisach o rejestracji pojazdów. W przypadku zwiększenia liczby siedzeń powinny być spełnione wymagania techniczne dotyczące wytrzymałości siedzeń i ich mocowania oraz kotwiczenia pasów bezpieczeństwa, potwierdzone badaniami na zgodność z wymaganiami Regulaminów nr 14 i 17 EKG ONZ wykonanymi przez jednostkę uprawnioną albo Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego. Siedzenia powinny być wyposażone w pasy bezpieczeństwa spełniające wymagania Regulaminu nr 16 EKG ONZ."

Pozdrawiam

AstraC
09-03-2023, 13:30
Ale czego byś nie przepuścił? Samochoodu, który ma homologację na 7 miejsc (i taki wpis jest np. w holenderskich papierach) a z fabryki wyjechał z 5. fotelami? I nie ma dlatego pasów, podłogi i siedzeń przygotowanych dla 3. rzędu?

Problem się robi dopiero po polskiej stronie. I ten "problem" mocno zależy od diagnosty. Ja nigdy nie doświadczyłem przykrości w postaci odmowy podbicia przeglądu, a długi czas byłem w identycznej sytuacji.

Samochodu, który ma w dowodzie rejestracyjnym ilość miejsc: 7, a w rzeczywistości miejsc ma 5, bo jako taki wyjechał z fabryki, a przysłowiowy "Janusz" dołoży po swojemu i w trakcie wypadku źle dołożone fotele lub/i pasy pozabijają pasażerów - i w sumie czego w sądzie nie powiesz to jesteś umoczony - bo albo potwierdziłeś nie prawdę (5 miejsc w rzeczywistości vs. 7 w dowodzie) albo dopuściłeś niewłaściwie zamontowane fotele.
W krajach gdzie jest wyższa kultura techniczna może to nie mieć znaczenia, w Polsce niestety jeszcze do tego nie dorośliśmy.

dodo02
09-03-2023, 14:13
Myślę, że to nie jest kwestia kultury technicznej. W życiu nie wszystko jest czarno-białe, ale prawo właśnie po to jest, żeby było jasne co można a co nie. Mi diagnosta dwa lata temu powiedział dokładnie to samo, chociaż nie wiem czy mówił prawdę, czy tylko się usprawiedliwiał - za dużo było wypadków gdzie się okazywało, że pasażer był źle przymocowany do samochodu. Oczywiście z jednej strony żałuję, że nie wiedziałem że sprawa się tak potoczy i się nie przygotowałem do tego, z drugiej rozumiem diagnostę i jego argument. Dlatego śledzę ten wątek bo możliwe, że będę potrzebował niedługo dokładki.

To były dawniejsze czasy, ale mam wujka stolarza, który mając 5 dzieci na utrzymaniu jeździł VW T4 gdzie czasami nawet co drugi dzień wkładał i wyjmował fotele. Kiedyś się sam przyznał, że na krótkich dystansach do szkoły/kościoła czasami ich nie przykręca. Taka mentalność, nawet jeśli teraz ludzie myślą inaczej, zawsze pozostaje czynnik ludzki. Nie wiem jak to wygląda bo nie zaglądałem, ale ciągłe wkręcanie i wykręcanie na pewno osłabia łączenia.