Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Pęknięty pasek rozrządu 1.8 tdci
kolichwierczuk 02-09-2018, 07:44 Witam wszystkich.
Kilka dni temu podczas jazdy w trasie samochód zgasł.
Laweta - warsztat - diagnoza zerwany pasek rozrządu w kasecie olejowej.
Jakie poczynił zniszczenia dowiem się za kilka dni jak mechanik wyciągnie silnik i wszystko obejrzy.
Waszym zdaniem jak duże mogą być straty i koszty?
Wiem że niemałe :(
Focus mk2 1.8 tdci 115km 2008 przebieg 164 tys.
O autko dbałem lepiej jak o żonę, chodził jak marzenie, a rozrząd miałem zamiar wymienić przed 180 tys.
Takie ostrzeżenie dla tych co czekają ze zmianą rozrządu.
Anton G. 02-09-2018, 08:10 Straty jak sam piszesz mogą być różne i najlepiej poczekać co powie mechanik bo pisanie przedziału 2k - 6k to raczej nic nie powie.
Sprawa rozrządu: przebieg, to nie jest jedyne kryterium... Drugim jest jeszcze wiek - 4 lata i pasek out, bo chyba taka wymiana to jest mizerny koszt w porównaniu do potencjalnych kosztów awarii i tygodni unieruchomienia auta.
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
ministerq 02-09-2018, 08:11 Wyklepane/skrzywione zawory w głowicy, możliwe że pęknięty wałek rozrządu, okazjonalnie skrzywia jeden/dwa korbowody.
Potrzebne części przy minimalnych stratach:
-kaseta z dolnym rozrządem
-uszczelka koła zębatego łańcucha (pompy wysokiego ciśnienia)
-uszczelka kolektora wydechowego
-uszczelka kolektora ssącego
-uszczelniacz wału (tulejki koła pasowego)
-uszczelka głowicy
-naprawa głowicy
-śruby głowicy
-rozrząd górny (pasek + napinacz)
-ew. wałek rozrządu
Jeśli skrzywiło korbowód, to lepiej szukać drugiego słupka, wymienić co trzeba, i jazda.
slawek-kali 02-09-2018, 08:14 Kolega wyzej zna sie lepiej ;) :D
ministerq 02-09-2018, 08:15 Tak, jasne, wał korbowy, panewki na pewno :D :D
Tu możesz zobaczyć (z grubsza) efekt:
https://www.youtube.com/watch?v=wjYijBJpKzc
Dużo o tym czytałem przed wymianą rozrządu w swoim rysiu. Ten pasek zalicza kąpiele w oleju zimnym i gorącym (zima/lato) i jest zdecydowanie gorszym rozwiązaniem niż poprzednio tam stosowany (do końca 2007 r.) łańcuch. Zgodnie z zasadą, że nowsze musi być gorsze.
A jak pewny jesteś przebiegu? Bo w swoim aucie zleciłem wymianę rozrządu przy przebiegu 90 000 km i wieku 6 lat.
Oooo powiem szczerze trochę jestem zaskoczony....sam właśnie kompletuje części na wymianę-mam niecałe 140k na budziku....ale żeby tak szybko walnął???? masz auto od nowości i przebieg 100% czy nie bardzo. Nawet na forum można przeczytać, że auta dochodziły do 300k i wtedy strzelały ( nie wiedząc, że są 2 paski i mechanicy robili tylko "górę" ):shock:
Oooo powiem szczerze trochę jestem zaskoczony....sam właśnie kompletuje części na wymianę-mam niecałe 140k na budziku....
Też jeszcze czekam 110 tys. na liczniku.
A jak pewny jesteś przebiegu? Bo w swoim aucie zleciłem wymianę rozrządu przy przebiegu 90 000 km i wieku 6 lat.
W jakim stanie były wymienione elementy?
kolichwierczuk 02-09-2018, 19:12 Przebieg pewny dostałem dokumenty z ASO o naprawach i przebiegach. Myślę że nie tyle przebieg zrobił swoje co wiek 10 lat.
Jak mechanik go porozbiera to napiszę coś więcej.
W jakim stanie były wymienione elementy?
Bardzo dobrym.
zbinek512 02-09-2018, 22:27 Zobaczcie jak wyglądał pasek po 158 tys
https://ford.sklep.pl/product-pol-18858-naped-pompy-wtryskowej-1-8-TDCI-kaseta-z-paskiem-rozrzadu-1562244-N.html
Było wiele razy. Wygląda znakomicie (wszystkie zęby nienaruszone). Ale tak się paska nie zgina, bo to nienaturalne dla niego (koło zębate nie ma tak małej średnicy).
Przebieg pewny dostałem dokumenty z ASO o naprawach i przebiegach. Myślę że nie tyle przebieg zrobił swoje co wiek 10 lat.
Jak mechanik go porozbiera to napiszę coś więcej.
Witam, i jak tam sytuacja się zakończyła ? Coś już wiesz?
|