Zobacz pełną wersję : LPG w Niemczech i Holandi
:fcp11 Witam wszystkich mam problemn wybieram sie na urlop do Holandi trasa Swiecko- Magdeburg- Hanower -Ostenbruck-No i dalej do Holandi,czy ktos posiada jakies mapki ze stacjami LPG na tej trasie lub w bliskiej okolicy.potrzebna pilna pomoc, pozdrawiam wszystkich klubowiczow i nie tylko.
Jadac autostrada A2 w niemczech ,praktycznie na kazdym Schell-u jest dystrybutor LPG,przypuszczam ze bedziesz do tankowania potrzebowal przejsciowke na polske instalacje.
Co raz czesciej trafia sie tez na Aral-u dystrybutor LPG.
W Holandi z gazem nie ma problemu nigdzie -bo jest to tam bardzo popularne-ale bez przejsciowki nie zatankujesz.
Cena gazu oscyluje w okolicy ok 60 Eurocentow za litr.
Na google -znajdziesz mapke ze stacjami LPg w niemczech.
JARASACKI 08-08-2007, 17:54 za tą przejsiówke trza zaplacic kaucje bo ostatnio placilem ale teraz woze swoja
za tą przejsiówke trza zaplacic kaucje bo ostatnio placilem ale teraz woze swoja
Tylko raz mi się zdarzyło, że w zastaw chcieli paszport lub 50 euro (blisko polskiej granicy - ech zapracowaliśmy sobie na opinię, nie ma co!). Później jak pytałem o kaucję to patrzyli na mnie jak na kosmitę. I na każdej stacji w Niemczech mają stosowny zestaw przejściówek. Okazuje się, że bardzo dużo rodzajów tego jest. Osobiście raz biegałem ze 3 razy aż w końcu dobrałem odpowiednią :-)
Mapkę ze stacjami benzynowymi i rodzajami paliw na nich dostępnych o taką:
http://pioneer.topole.waw.pl/narty/Zdjecia/DSC00978.JPG
znajdziesz na każdej stacji benzynowej przy autostradzie w Niemczech.
Hmm jechałem tą trasą parę razy i w Niemczech za każdym razem wołali depozyt 50 Euro, ale to może dlatego że jechałem w nocy. W Niemczech trochę gorzej z lpg ale przy autostradzie można kupić, trzeba tylko czasem zwolnić, bo na neonach od stacji nie jest napisana wolami cena LPG, jak u nas, zazwyczaj jest tylko drobny znaczek. W Holandii żaden problem jeżeli chodzi o gaz nawet na stacji na jakimś zadupiu go mieli. Jeśli chodzi o przejściówki w Holandii to nie wiem bo nie potrzebuje.
Na jednorazowy wyjazd nie opłaca CI sie kupować niemieckiej przejściówki, musisz być tylko naszykowany na ewentualny depozyt.
musisz być tylko naszykowany na ewentualny depozyt.
Spoko, wystarczy paszport.
JARASACKI 09-08-2007, 13:22 zależy jaki dzień ma niemiec ale paszportu to nie brali ode mnie woleli kaucje bo jak nie oddasz to kupią z tej kaucji co dales .a z paszportu co zrobią beda sie bawic w papierkowe roboty a ta redukcja nie jest niemiecka tylko holenderska kiedys sie tankowalo z tym reduktorem u nas w polsce
ta redukcja nie ejst niemiecka tylko holenderska kiedys sie tankowalo z tym reduktorem u nas w polsce
w Niemczech jest inny standard i w Holandii tez inny.
Czyli mając polska instalacje potrzebujesz użyć 2 przejściówek.
Niemcy->polska
Holandia->polska
Ale w Niemczech nie ma jednego standardu. Ja spotykałem zarówno stacje, na których potrzebna była przejściówka, jak i takie, gdzie nic nie trzeba było - i tych było znacznie więcej. A były też takie, gdzie były 2 dystrybutory z różnymi końcówkami. We Francji też nie było z tankowaniem problemu.
Ale w Niemczech nie ma jednego standardu.
heh
nie wiedziałem ja jakoś trafiałem zawsze takie same.
w Belgii z gazem jest mały problem ale większe stacje mają takie cuda...tam jest holenderska i niemiecka końcówka a na polską nikt nie miał i trzeba wozić ze sobą...
jadac w zimie (grudzien) do Niemiec i zahaczajac o Holandie mialem ze soba nowe przejsciowki, ktore okazaly sie... niesprawne :(
bardzo zasmucila mnie wizja jazdy na benzynie, ale na szczescie na kazdej stacji posiadali "adaptor" - zostawialem powiedzmy 50E zadatku, tankowalem auto, odnosilem go z powrotem i obsluga oddawala 50E, a kasowala za paliwo :D
wiec mysle ze nie ma problemu...
tylko nie wpakuj sie w najtansze przejsciowki z allegro bo skonczy sie to tak jak gdybys ich w ogole nie mial :fcp27
a co do koncowek, to we wschodnich landach trafiaja sie takie koncowki jak w PL, ale dalej juz niebardzo... a z kolei przy granicy z NL zdarzaja sie koncowki takie jak w NL.
dzieki za obszerne i wyczerpujace opisy ze strony technicznych i zwyczajach panujacych u naszych znajomych za odra, ale mnie interesowaly jakies mapki i opisy dojazdowe do tych stacji
Mapkę masz,. a przynajmniej wiesz gdzie ją zobaczyć, a opisy dojazdowe... cóż. Jedziesz autostradą i 5km przed każdą stacją pojawia się znak, że takowa wystąpi (z zaznaczeniem za ile km jest następna stacja). Potem znak jest powtórzony 1km przed, a potem to trzeba zwolnić i uważać, żeby nie przegapić zjazdu. Dystrybutor od gazu na każdej stacji jest inaczej umieszczony, więc tu szczegółów ci nie powiem :-) Oznaczone są Autogas lub tak jak u nas LPG. We Francji odwrotnie, czyli GPL :-)
niewile to mi pomoglo moze jakies strony lub linki ze stacjami tylko w niemczech bo w holandi to dam sobie rade np cos takiego http://www.autogas-forum.de :fcp18
W miejscowości ZWEIDORFER HOLZ (niedaleko Hannoveru) jest po obu stronach stacja , która ma dystrybutory przystosowane specjalnie do polskich końcówek.
Tak samo jest na ARAL-u w Auetal (kod 31749).
wykaz stacji z LPG na niemcy masz tu :
http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?language=de_DE,
sprawdz sobie jaka droga dokladnie na Holandie polecisz(przypuszczam ze A2 ,potem odbijesz w Bad Oyenhausen na A 31 w kierunku Amsterdamu),spisz sobie wieksze miejscowosci i w pisz w podanym linku miejscowosc w odpowiednie okienko i masz wszysto jak na dloni. :fcp4
Ort znaczy Miejscowosc
PLZ = kod pocztowy- mysle ze to ci ulatwi twoje szukanie
alexander 07-12-2007, 13:45 i tu http://www.autogastanken.de/index.php?entryid=23&ih=901
|