Zobacz pełną wersję : LPG w Niemczech i Holandi

edzik2
08-08-2007, 15:33
:fcp11 Witam wszystkich mam problemn wybieram sie na urlop do Holandi trasa Swiecko- Magdeburg- Hanower -Ostenbruck-No i dalej do Holandi,czy ktos posiada jakies mapki ze stacjami LPG na tej trasie lub w bliskiej okolicy.potrzebna pilna pomoc, pozdrawiam wszystkich klubowiczow i nie tylko.

Kusek
08-08-2007, 16:51
Jadac autostrada A2 w niemczech ,praktycznie na kazdym Schell-u jest dystrybutor LPG,przypuszczam ze bedziesz do tankowania potrzebowal przejsciowke na polske instalacje.
Co raz czesciej trafia sie tez na Aral-u dystrybutor LPG.
W Holandi z gazem nie ma problemu nigdzie -bo jest to tam bardzo popularne-ale bez przejsciowki nie zatankujesz.
Cena gazu oscyluje w okolicy ok 60 Eurocentow za litr.
Na google -znajdziesz mapke ze stacjami LPg w niemczech.

JARASACKI
08-08-2007, 17:54
za tą przejsiówke trza zaplacic kaucje bo ostatnio placilem ale teraz woze swoja

llechu
08-08-2007, 19:52
za tą przejsiówke trza zaplacic kaucje bo ostatnio placilem ale teraz woze swoja
Tylko raz mi się zdarzyło, że w zastaw chcieli paszport lub 50 euro (blisko polskiej granicy - ech zapracowaliśmy sobie na opinię, nie ma co!). Później jak pytałem o kaucję to patrzyli na mnie jak na kosmitę. I na każdej stacji w Niemczech mają stosowny zestaw przejściówek. Okazuje się, że bardzo dużo rodzajów tego jest. Osobiście raz biegałem ze 3 razy aż w końcu dobrałem odpowiednią :-)
Mapkę ze stacjami benzynowymi i rodzajami paliw na nich dostępnych o taką:
http://pioneer.topole.waw.pl/narty/Zdjecia/DSC00978.JPG
znajdziesz na każdej stacji benzynowej przy autostradzie w Niemczech.

jumper1
08-08-2007, 22:47
Hmm jechałem tą trasą parę razy i w Niemczech za każdym razem wołali depozyt 50 Euro, ale to może dlatego że jechałem w nocy. W Niemczech trochę gorzej z lpg ale przy autostradzie można kupić, trzeba tylko czasem zwolnić, bo na neonach od stacji nie jest napisana wolami cena LPG, jak u nas, zazwyczaj jest tylko drobny znaczek. W Holandii żaden problem jeżeli chodzi o gaz nawet na stacji na jakimś zadupiu go mieli. Jeśli chodzi o przejściówki w Holandii to nie wiem bo nie potrzebuje.
Na jednorazowy wyjazd nie opłaca CI sie kupować niemieckiej przejściówki, musisz być tylko naszykowany na ewentualny depozyt.

llechu
09-08-2007, 09:05
musisz być tylko naszykowany na ewentualny depozyt.
Spoko, wystarczy paszport.

JARASACKI
09-08-2007, 13:22
zależy jaki dzień ma niemiec ale paszportu to nie brali ode mnie woleli kaucje bo jak nie oddasz to kupią z tej kaucji co dales .a z paszportu co zrobią beda sie bawic w papierkowe roboty a ta redukcja nie jest niemiecka tylko holenderska kiedys sie tankowalo z tym reduktorem u nas w polsce

jumper1
09-08-2007, 13:27
ta redukcja nie ejst niemiecka tylko holenderska kiedys sie tankowalo z tym reduktorem u nas w polsce
w Niemczech jest inny standard i w Holandii tez inny.
Czyli mając polska instalacje potrzebujesz użyć 2 przejściówek.
Niemcy->polska
Holandia->polska

llechu
09-08-2007, 13:39
Ale w Niemczech nie ma jednego standardu. Ja spotykałem zarówno stacje, na których potrzebna była przejściówka, jak i takie, gdzie nic nie trzeba było - i tych było znacznie więcej. A były też takie, gdzie były 2 dystrybutory z różnymi końcówkami. We Francji też nie było z tankowaniem problemu.

jumper1
09-08-2007, 13:54
Ale w Niemczech nie ma jednego standardu.
heh
nie wiedziałem ja jakoś trafiałem zawsze takie same.

GrekuPL
09-08-2007, 14:51
w Belgii z gazem jest mały problem ale większe stacje mają takie cuda...tam jest holenderska i niemiecka końcówka a na polską nikt nie miał i trzeba wozić ze sobą...

BliG
09-08-2007, 22:11
jadac w zimie (grudzien) do Niemiec i zahaczajac o Holandie mialem ze soba nowe przejsciowki, ktore okazaly sie... niesprawne :(
bardzo zasmucila mnie wizja jazdy na benzynie, ale na szczescie na kazdej stacji posiadali "adaptor" - zostawialem powiedzmy 50E zadatku, tankowalem auto, odnosilem go z powrotem i obsluga oddawala 50E, a kasowala za paliwo :D
wiec mysle ze nie ma problemu...
tylko nie wpakuj sie w najtansze przejsciowki z allegro bo skonczy sie to tak jak gdybys ich w ogole nie mial :fcp27

a co do koncowek, to we wschodnich landach trafiaja sie takie koncowki jak w PL, ale dalej juz niebardzo... a z kolei przy granicy z NL zdarzaja sie koncowki takie jak w NL.

edzik2
10-08-2007, 05:56
dzieki za obszerne i wyczerpujace opisy ze strony technicznych i zwyczajach panujacych u naszych znajomych za odra, ale mnie interesowaly jakies mapki i opisy dojazdowe do tych stacji

llechu
10-08-2007, 06:41
Mapkę masz,. a przynajmniej wiesz gdzie ją zobaczyć, a opisy dojazdowe... cóż. Jedziesz autostradą i 5km przed każdą stacją pojawia się znak, że takowa wystąpi (z zaznaczeniem za ile km jest następna stacja). Potem znak jest powtórzony 1km przed, a potem to trzeba zwolnić i uważać, żeby nie przegapić zjazdu. Dystrybutor od gazu na każdej stacji jest inaczej umieszczony, więc tu szczegółów ci nie powiem :-) Oznaczone są Autogas lub tak jak u nas LPG. We Francji odwrotnie, czyli GPL :-)

edzik2
10-08-2007, 06:58
niewile to mi pomoglo moze jakies strony lub linki ze stacjami tylko w niemczech bo w holandi to dam sobie rade np cos takiego http://www.autogas-forum.de :fcp18

sedek
10-08-2007, 09:26
W miejscowości ZWEIDORFER HOLZ (niedaleko Hannoveru) jest po obu stronach stacja , która ma dystrybutory przystosowane specjalnie do polskich końcówek.

Tak samo jest na ARAL-u w Auetal (kod 31749).

Kusek
10-08-2007, 15:44
wykaz stacji z LPG na niemcy masz tu :

http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?language=de_DE,

sprawdz sobie jaka droga dokladnie na Holandie polecisz(przypuszczam ze A2 ,potem odbijesz w Bad Oyenhausen na A 31 w kierunku Amsterdamu),spisz sobie wieksze miejscowosci i w pisz w podanym linku miejscowosc w odpowiednie okienko i masz wszysto jak na dloni. :fcp4

Ort znaczy Miejscowosc
PLZ = kod pocztowy- mysle ze to ci ulatwi twoje szukanie

alexander
07-12-2007, 13:45
i tu http://www.autogastanken.de/index.php?entryid=23&ih=901