Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Błąd P003a
Witam, dzisiaj moim oczom ukazała się bardzo sympatyczna informacja "Awaria silnika natychmiast serwis". Z czytałem błędy i wyskoczyło mi kilka łącznie z tym błędem P003A:00:2F.
"Przekroczony limit programowania położenia mechanizmu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/spreżarki doładowującej, napiecie w obwodzie powyżej wartości progowej."
Próbowałem coś znaleźć w internecie ale za dużo nie ma informacji. Spotkaliście się z tym błędem?
https://zapodaj.net/f287280ecdaa0.jpg.html
gregor75 12-08-2018, 16:11 Witam , jak w temacie .
Pojawił się komunikat Usterka silnika .
Pojechałem przegonić auto , moc miało normalną .
Potem sprawdziłem błędy i pojawił się ten :
===PCM DTC P003A:00-2C===
Kod: P003A - Przekroczony limit programowania polozenia mechanizmu sterowania cisnieniem doladowania turbosprezarki/sprezarki doladowujacej A
Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
===END PCM DTC P003A:00-2C===
Po zgaszeniu i odpaleniu silnika komunikat znikł .
Nadmieniam , że podobna sytuacja miała miejsce ok.3 tygodnie temu , z błędem P003A:00-28.
Wtedy też bez trybu awaryjnego. Po skasowaniu błędu był spokój .
Co oznacza ten błąd i czy trzeba się martwić ?
slawek-kali 12-08-2018, 17:05 Blad zwiazany ze zmienna praca turbiny.. jesli pokazuje sie co chwile to nalezy sie martwic jak napisales.
gregor75 12-08-2018, 17:13 W takim razie od czego by tu zacząć szukanie usterki ?
lucas4891 12-08-2018, 20:22 Zacznij od sprawdzenia kostki i kabli czujnika kopiowania turbo. Warto tez sprawdzic na kompie jakie wartosci podaje. Kontrola podcisnien i elektrozaworu sterowania turbina oraz kontrola pracy sztangi.
gregor75 12-08-2018, 20:39 na kompie to które PID-y do sprawdzenia ?
gregor75 15-08-2018, 11:33 Coś ktoś ? Opis jakiś proszę
Miałem taki błąd i dodatkowo tryb serwisowy - odcinanie przy 3000 obr.
Problem pojawił się w niedziele. W poniedziałek sprawdziłem jaki to błąd i umówiłem się do serwisu na środę. Do serwisu nie dojechałem już na kołach (50 km) bo zaczą dymić.
Wymiana trubo na gwarancji.
Tylko że ja EB 1.0 125 km.
gregor75 17-08-2018, 20:38 Błąd pojawia się losowo , przy włączeniu zapłonu .
Gdy skasuje błąd , już się nie pojawia .
Potem , po kilku włączeniach zapłonu pojawia się ( tylko do odczytu w Forscanie)
Informacja na liczniku"usterka silnika, natychmiast serwis" pojawia się bardzo sporadycznie .
Zastanawiam się czy nie jest tu problem ze słabym akumulatorem ?
gregor75 01-09-2018, 15:31 Po kilku dłuższych , ostrzejszych jazdach błąd się nie pojawia . Mam nadzieję , że problem zażegnany.
Cześć,
Mam problem z Focusem 2.0 tdci duratorq 140km 2012 rok, co kilka dni pokazuje mi komunikat awaria silnika proszę natychmiastowy serwis.
Udało mi się odczytać błąd jest to P003a Turbocharger/Supercharger Boost Control A Position Exceeded Learning Limit
Trochę czytałem fora i google. I chciałbym samodzielnie to naprawić. Prawdopodobnie jest to czujnik na gruszce, czujnik położenia geometrii, czujnik kopiowania turbo, który znajduje się na gruszce. No chyba ze ma ktoś inny pomysł na ten błąd.
Dzwoniłem do serwisu forda i żeby wymienić taki czujnik muszę kupić cała turbinę. W sklepach tez raczej nie znalazłem samego czujnika.
Byłem u jednego mechanika tez powiedział ze jak już to trzeba wymienić gruszkę z czujnikiem ale to tylko używka u handlarza .
Faktycznie nie można zmienić czujnika?
Edit: dodam jeszcze ze jak auto przechodzi w tryb awaryjny to nie traci mocy, wszystko jest normalnie, można autem jeździć
Gimnastikball 05-09-2018, 20:43 To nie jest element wykonawczy tylko kontrolny.
Czujnik zdemontuj i zobacz czy nie ma w nim wody-rdzy.
Jak będzie to membrana do weryfikacji.
Sam czujnik sprawdzisz multimetrem. Ten czujnik to nic innego jak potencjometr.
Jak będzie sucho to podcisnienia do sprawdzenia.
Przewody i zaworki
Niestety ten błąd jest dość ogólny.
tomek0820 29-10-2018, 08:36 witam
Czy ktoś uporał sie z błędem P003A?
U mnie jest to dokłądnie błąd P003A:16-6C przekroczony limit programowania mechanizmu ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej. Napięcie w obwodzie poniżej wartości progowej"
Gdzie szukać winowajcy problemu?
Jaki PID'u uruchomić w forscan żeby zdiagnować usterke?
mariolbn 13-01-2019, 11:06 Ja bym proponował zacząć od sprawdzenia czujnika kopiowania turbo u mnie w fokusie mk3 1,6 ttdci 115 km jest tak wtyczka z 3 pinami na pierwszym pinie mamy sygnał wpinamy miernik i ustawiamy go na 20V masę podłączamy do auta a plus miernika do pinu pierwszego (sygnału) odłączamy podciśnienie z gruszki i włączamy zapłon nie odpalamy silnika prąd ma być w przedziale 0,8....1,4v najlepiej jak będzie 1,1v po czym wduszamy sztangę na maxa i tu powinno być 3,2v..... 3,7v najlepiej jak będzie 3,5v jeśli któreś z napięć jest przed lub po za zakresem należy wyregulować gruszkę albo do wymiany czujnik kopiowania turbo . po czym błąd serwis i tryb awaryjny znika :-)
|