Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Silnik bi-turbo 210PS w nowym - opinie o aucie
dizel1982 08-09-2018, 13:18 Witajcie,
Podobny temat jest już dostępny w dziale s-maxa ale mnie interesują Wasze opinie na temat tego silnika w nowym mondeo. Chodzi mi przede wszystkim o to jak ten silnik w tym aucie przyspiesza, jak z dynamiką, wyciszeniem. Idealnie było by gdyby ktoś miał porównanie jeżeli chodzi o komfort z mondeo mk4 z silnikiem 2.0TDCi 163PS. Czy jest lepiej jeżeli chodzi o wyciszenie? Ja w swoim mondeo naprawdę nie narzekam, poprzednia insignia była dużo głośniejsza, zwłaszcza przy wyższych prędkościach. Co do mondeo mk5 słyszałem opinie że jest gorzej wyciszone od mk4 ale nie wiem ile w tym prawdy. Niestety o jazdę próbną mk5 z bi-turbo jest ciężko, mogą mi ją zorganizować ale to trochę potrwa bo nie mają na stanie takich samochodów. Mają zwykłego diesla. Kolejna rzecz to jak z awaryjnością tego silnika. Jest już on trochę na rynku. Czy jest podobnie dopracowany do jednego z najlepszych diesli na rynku tj 2.0TDCi?
No i najważniejsze pytanie. Czy warto teraz już zamawiać to auto? Pytanie zadaję nie bez powodu ponieważ nie wiem na ile w tym prawdy a ile mitów ale podobno w tym roku ma wyjść nowe mondeo mk5 po FL. Pytanie czy to prawda i jak bardzo się ono zmieni w porównaniu z obecnym mk5.
slawek-kali 08-09-2018, 14:09 tego silnika juz nie zamowisz! wypadl z oferty ze wzgeldu na normy spalin!
dizel1982 08-09-2018, 14:35 tego silnika juz nie zamowisz! wypadl z oferty ze wzgeldu na normy spalin!
No nie żartuj :(. A będzie dostępne coś ponad 200PS?
slawek-kali 08-09-2018, 14:50 ma miec biturbo z adblue 238KM ecoblue..
dizel1982 08-09-2018, 15:18 No to w sumie jeszcze lepiej bo mocniejszy :). Nie wiem jak będzie w fordzie ale ten silniki z adblue w insigniach pracuje bardzo kulturalnie i stojąc obok trudno rozróżnić czy to benzyna czy diesel. Mam tylko nadzieję że nie będzie mocno awaryjny. A wiesz może coś więcej na temat premiery? Mondeo po FL ma być zaprezentowane w tym roku czy dopiero w przyszłym? Mk5 była pokazywana jakoś na jesieni, jeżeli dobrze pamiętam to chyba w październiku bo byłem na premierze w Bemo Motors. Są już dostępne gdzieś zdjęcie po FL? Szukam ale nie mogę znaleźć.
https://autokult.pl/26980,nowy-ford-fusion-2017-czyli-przyszle-mondeo-po-faceliftingu
dizel1982 08-09-2018, 15:53 https://autokult.pl/26980,nowy-ford-fusion-2017-czyli-przyszle-mondeo-po-faceliftingu
Tak, to widziałem ale to fusion. Myślisz że mondeo na europę będzie wyglądało podobnie? Szczerze? Ten wydech w obecnej wersji, ładnie wkomponowany w zderzak dużo bardziej mi się podobał niż te dwie rury po obu stronach obecnie.
Ogólnie spoko ale miałem nadzieję i bardzo liczyłem na dwie rzeczy. Na przeprojektowanie konsoli środkowej i wywalenie tego ekranu wkomponowanego w kokpit środkowy, wyżej, tak jak jest u konkurencji. Ekran w tym miejscu jest bardzo uciążliwy bo odrywając wzrok podczas jazdy, trzeba nie tylko spojrzeć się w prawo a jeszcze w dół. Ekran umieszczony na górze jest o niebo wygodniejszy w użytkowaniu bo znajduje się praktycznie na wysokości wzroku kierowcy. Druga sprawa, liczyłem też na jakieś nowe fotele. Coś z wysuwanym podparciem ud i lepiej trzymające w zakrętach. Domyślam się że Vignale ma fotele w najwyższej opcji. Więc mając porównanie foteli z wersji Vignale i moich z wersji Titanium w mk4, (przynajmniej dla mnie) te w mk4 są dużo wygodniejsze i lepiej trzymające. Wiem że narzekam ale mam 190cm wzrostu, (niestety) długie nogi i brak podparcia ud na dłuższych trasach jest dla mnie mega męczący :(.
Czy jest lepiej jeżeli chodzi o wyciszenie? Ja w swoim mondeo naprawdę nie narzekam, poprzednia insignia była dużo głośniejsza, zwłaszcza przy wyższych prędkościach. Co do mondeo mk5 słyszałem opinie że jest gorzej wyciszone od mk4 ale nie wiem ile w tym prawdy.
Jest ciszej niż w mk4 ,więc prawdy w tym nie ma co słyszałeś ;)
slawek-kali 08-09-2018, 16:39 Mirku w porownaniu do mk4 przedliftem..
Być może, musieli by się chłopaki wypowiedzieć Ci co mieli polifta, bo generalnie wszyscy twierdzą że jest ciszej a chyba nie wszyscy z nich mieli przedlifta.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
kot_damian 08-09-2018, 22:01 w Edge-u też go zdjęli?
nie zdjęli i nie wycofają. Włożą go m.in. do nowszego Rangera
Mirku w porownaniu do mk4 przedliftem..
W stosunku do MK4 przed po / liftem obojętnie ...w MK5 jest o niebo ciszej jeśli ktoś twierdzi , że jest inaczej to laryngolog pilnie potrzebny :)
ps. miałem zarówno przed i po lifta
Potwierdzam. MK5, tym bardziej w wersji Vignale (podwójne szyby, system aktywnej redukcji szumu), jest nieporównywalnie (!!!) cichszy od MK4 (przed i po lift).
Mi umiejscowienie ekranu w mk5 nie przeszkadza. Pamietj, że im wyżej, tym bardziej po oczach świeci.
Ja mam 180, kolega 190, najwyższa wersja Vignale i jakoś na fotele nie narzekamy. A nie ważymy też 70 kilo :)
Ja mam MK4 163km i mk5 i jest duży skok do przodu,.
Ja mam 180, kolega 190, najwyższa wersja Vignale i jakoś na fotele nie narzekamy. A nie ważymy też 70 kilo :)
no bo nie wiem jak można narzekać w zeszłym tygodniu przeleciałem 1400km ciągiem :)
... w SuperB dupa mnie bolid po 250km po 300km kręcę się jakbym miał robaki :lol:
Mondeo MK5 to bardzo wygodne auto.
Każdy ma swoje zdanie. Znam lepsze auta np. zastanawiałem się nad nowy BMW 5, kapitalne wyciszenie super jazda, ale jednak za dużo kosztowały dodatki, tak samo X4 i najnowsze X3.
Lewsey89 20-09-2018, 11:44 Nie wiem jak będzie w fordzie ale ten silniki z adblue w insigniach pracuje bardzo kulturalnie i stojąc obok trudno rozróżnić czy to benzyna czy diesel.
Jeśli Insignia dla Ciebie pracuje kulturalnie to Mondeo jeszcze bardziej Cię zaskoczy. Opel jest dużo gorzej wyciszony zarówno od strony komory silnika jaki i szyb. Jeździłem na testach 3 różnymi Insigniami. Najciszej było w 1.5 benzyna 165KM HB, najgłośniej w 2.0 benzyna 260 BIturbo kombi. Najgłośniejszy silnik to oczywiście 2.0 diesel HB. Klekotał tak strasznie, że w ogóle nie brałem go pod uwagę przy zakupie. Wersja Vignale jest świetnie wyciszona. Jeździłem również BMW G30 540i w sedanie i przy prędkościach z jakimi ja podróżuje(140-150km/h) nie słyszałem różnicy.
to jak w końcu, 2.0 210 km jest dostępny sprzedaży?
marioromario 27-09-2018, 14:39 Z mojego doświadczenia
1. MK IV 2.2 manual 175/213 hp
2. MK IV po lifcie 2.0 auto 163 hp
3. MK V 2.0 bi auto 210 hp
Najlepiej przyspiesza - 1,3......,2
Najciszej jest w - 3....2,1
kierowcafocusa 04-09-2019, 09:46 hej
minął rok od ostatniego postu.. mondeo w biturbo niedostępne..
a szkoda bo początkiem roku kończe leasing obecnego mk5
i miałem nadzieję na to biturbo 240koni..
ktoś coś wie czy będzie??
|
|