Zobacz pełną wersję : [Transit 2000-2006] Webasto-dmuchawa się nie włącza.

Rico82
09-09-2018, 19:29
Posiadam wodne webasto.Mam ustawione na 45 minut. Nawiew ustawiony na ciepło i dmuchawa na 1 zgodnie z instrukcją,po około 20 minutach płyn się nagrzewa ale dmuchawa się nie włącza,średnio po następnych 4 lub 6 minutach webasto kończy pracę,tzn słychać tylko pompkę,a dmuchawa się nie włącza.Po odpaleniu silnika i ponownym włączeniu webasta dmuchawa pracuje tylko na pierwszym biegu,kolejne pozycje nie działają.Tak ma być?

wojtekjanus
10-09-2018, 11:30
A czy przy wyłączonym webasto i włączonej stacyjce/silniku wszystkie trzy prędkości nawiewu można załączyć?

Rico82
11-09-2018, 06:18
Tak,tylko przy połączeniu z webasto tak się dzieje.Nawet gdy włączę nawiew na np 3 lub 4 to po uruchomieniu webasta od razu dmuchawa przechodzi na wolny bieg i lekko dmucha

wojtekjanus
11-09-2018, 09:04
Dziwnie to działa. Nie spytałem czy to fabrycznie zamontowane jest...
Dopóki zasilanie wentylatora zależne jest TYLKO od stacyjki, to tak będzie działał. Wiem jak to ominąć, ale nie wiem czy takie działanie byłoby poprawne.

Nie chcę się tu wypowiadać jednoznacznie, na naszym Forum udziela się fachowiec od tych rzeczy, kol. Stefano, napisz do niego na priva lub zadzwoń, może pomoże...

Dogrzewacze i ogrzewania postojowe; Eberspacher, Webasto, TEL. 601052155

--------------------------------------
To, aby wentylator przy włączonym webasto działał na wszystkich prędkościach, wystarczyłoby zamienić przewody na stykach przekaźnika przełącznego - prawdopodobnie zamontowany jest on na wentylatorze. Jeśli webasto było dokładane, to ktoś źle połączył przewody. Jeżeli jest tak fabrycznie - to... nie kumam. :(
To, aby działał przy wyłączonej stacyjce i przy włączonym webasto - wymaga drugiego przekaźnika i sporej ingerencji w układ elektryczny auta. Tu powinien wypowiedzieć się fachowiec...

Rico82
11-09-2018, 13:14
Tak to fabryczne,zgodnie z instrukcją,po ustawieniu czasowo webasta trzeba ustawić temp na gorące i dmuchawę na 1.I właśnie w tym problem że przestała włączać się dmuchawa.Gdy uruchomię silnik ustawię dmuchawę np na 3 lub 4 to po włączeniu webasta dmuchawa zmienia na 1(tu się domyślam ponieważ ewidentnie słychać i czuć że lekko dmucha),po jego wyłączeniu przechodzi na zadaną prędkość.
Zastanawiam się czy ma na to wpływ zawór pod maską który potrafi się zaciąć

wojtekjanus
11-09-2018, 15:56
Zastanawiam się czy ma na to wpływ zawór pod maską który potrafi się zaciąć Nie, w tym modelu nie ma modułu komfortu na szynie CAN. Dopiero w Mk7 jest.

Myślę, że jeden z przekaźników nie działa, ten który odpowiada za zasilanie obwodu wentylatora przy wyłączonej stacyjce po włączeniu webasto.
Trzeba pogadać z kimś, kto wie jak ma działać nawiew przy włączonym webasto.

Rico82
11-09-2018, 18:27
A to nie jest tak że jeśli on się nie otworzy to nie będzie lecieć ciepłe do kabiny? Co automatycznie przy jego zacięciu nie pozwala uruchomić dmuchawy poprzez webasto.

wojtekjanus
11-09-2018, 19:46
Co automatycznie przy jego zacięciu nie pozwala uruchomić dmuchawy poprzez webasto. Ten zawór albo puszcza płyn a nagrzewnicę, albo otwiera przełącza się na "krótko" z pominięciem nagrzewnicy. Więc webasto nie widzi czy jest on otwarty czy nie, płyn płynie cały czas przez zawór.

Zresztą nawet gdyby zamykał całkowicie przepływ w wężach idących do nagrzewnicy, to czujnik temperatury w webasto wyłączyłby je aby sią nie przegrzało. Tak się dzieje np. w przypadku gdy stanie pompa wodna webasto - np może się zatrzeć.

Rico82
11-09-2018, 20:05
Aha czy najlepiej podjechać do specjalistów i przy okazji zrobić jego "serwis"

wojtekjanus
11-09-2018, 20:44
Aha czy najlepiej podjechać do specjalistów i przy okazji zrobić jego "serwis"
Moim zdaniem tak. Ale spróbuj zadzwonić do tego kolegi Stefano, może coś mądrego poradzi... Może to jakaś bździnka jest powodem awarii.