Zobacz pełną wersję : [Edge USA] jakie części europejskie pasują do wersji amerykańskiej

Pytelek
19-05-2018, 10:15
Witajcie
Na wstępie proszę Adminów o przeniesienie posta do odpowiedniego działu, jeżeli stwierdzicie że powinien być gdzie indziej a zapewne forum pomoże bo już nie raz mi pomogliście.
Jestem posiadaczem FORD EDGE 2.0 EcoBoost FWD SEL z 2017 roku, numer nadwozia 2FMPK3J97HBB41113 pochodzącego z importu z USA.
28 marca auto zostało uszkodzone nie z naszej winy w wyniku szkody parkingowej i uszkodzeniu uległa miedzy innymi chłodnica płynu chłodzącego.
W związku z tym że auto jest w leasingu samochód został oddany do naprawy do autoryzowanego dealera Forda w Opolu (jedynego zresztą) BCH Chwalińscy. Firma ta jednak po stwierdzeniu że auto było wcześniej naprawiane i jest wersją USA odmówiło naprawy i samochód został przeniesiony do naprawy do firmy AUTO TIM Janeczko w Opolu przy ulicy Oleskiej, która to podjęła się naprawy.
I tu zwracam się do Was o pomoc, AUTO TIM Janeczko mają od miesiąca czasu ogromny problem z zamówieniem chłodnicy do tego auta, próbowali już u kilku autoryzowanych dealerów Forda (wiem ze w Częstochowie, Poznaniu i wspomnianym już Chwalińskim).
Jeżeli jest na forum ktoś kto może taką chłodnice sprzedać z fakturą lub wie gdzie mozna ją dostać to proszę niech się ujawni. :-)
Postanowiłem wziąść sprawę w swoje ręce i pomóc serwisowi w załatwieniu chłodnicy bo już mnie szlag trafia :-(

Empe
19-05-2018, 15:47
Nie zamówisz poprzez dealera w PL. Ford PL (lub Europa) wprowadził całkowitą blokadę zamówień części do aut w wersji USA. Jeśli ktoś to robi to napewno nie oficjalnym kanałem Forda.
Na marginesie zapomnij o serwisie FORDA w PL do Twojego auta z USA. Szybciej utopią Cię w łyżce wody , zaszkodzą, niż pomogą!!
Zostaje Ci:
- samodzielne zamówienie z USA np z rockauto.com ,oryginał Motorcrafta z wysyłką do PL z gwarancją dostawy 4 dni roboczych to ok 520 USD + cło i VAT.
- zamówienie poprzez pośrednika np. w: amerykanysklep.pl
- zamówienie zamiennika w PL np u Nissensa
- naprawa w dobrym warsztacie (nie ma żadnego problemu łącznie z dorobieniem i wymianą całego rdzenia)
Zawsze pozostaje Ci używka: Allegro lub grupa wsparcia dla właścicieli aut z USA na FB (np. USA CARS Polska, Bazzarcuda)

SRS
19-05-2018, 18:02
Postanowiłem wziąść sprawę w swoje ręce i pomóc serwisowi w załatwieniu chłodnicy proszę taka idzie do ciebie , https://www.rockauto.com/en/partsearch/?partnum=F2GZ-8005-B
Nie zamówisz poprzez dealera w PL. Ford PL (lub Europa) wprowadził całkowitą blokadę zamówień części do aut w wersji USA. fakt Ford Europa zbiesił się ze względu na podatki.

Motor1
19-05-2018, 20:30
Bemo Motors
ul. Mogileńska 50, Poznań
ale cena na pewno bardzo wysoka

Pytelek
19-05-2018, 22:57
Dzięki za podpowiedzi. Cena nie ma znaczenia bo to nie Ja płace tylko ubezpieczyciel sprawcy.
Warsztat naprawiający potrzebuje chłodnice z fakturą wiec podpowiem im Wasze sugestie.
Dzięki

leszek_ford
20-05-2018, 08:11
Nie zamówisz poprzez dealera w PL. Ford PL (lub Europa) wprowadził całkowitą blokadę zamówień części do aut w wersji USA. Jeśli ktoś to robi to napewno nie oficjalnym kanałem Forda.
Na marginesie zapomnij o serwisie FORDA w PL do Twojego auta z USA. Szybciej utopią Cię w łyżce wody , zaszkodzą, niż pomogą!!
)

Bzdura, przynajmniej jeśli chodzi o serwisy w Niemczech czy Holandii, zamówisz co chcesz bez problemu. W kraju cię zwykle oleją ale ten serwis z Gdyni mnie pomógł:
Przedstawiciel Handlowy
Autoryzowany Dealer Ford
Euro-Car Sp. z o.o.
tel. 58 667 32 00

Co do serwisowania Forda w Warszawie to potwierdzam: "nie da się". Nie mają nawet głupich filtrów i nie chce im się sprowadzić. Nie podejmą się żadnych czynności serwisowych bo "nie majom" dokumentacji serwisowej. Ciekawe co zrobią jeśli będzie jakaś akcja serwisowa, bo wtedy muszą, MUSZĄ ją przeprowadzić.

pasiek
20-05-2018, 08:43
Na Niemieckich stronach jest pełno sklepów internetowych z częściami z usa.

Empe
20-05-2018, 15:37
Bzdura, przynajmniej jeśli chodzi o serwisy w Niemczech czy Holandii, zamówisz co chcesz bez problemu. W kraju cię zwykle oleją ale ten serwis z Gdyni mnie pomógł:
Przedstawiciel Handlowy
Autoryzowany Dealer Ford
Euro-Car Sp. z o.o.
tel. 58 667 32 00

Co do serwisowania Forda w Warszawie to potwierdzam: "nie da się". Nie mają nawet głupich filtrów i nie chce im się sprowadzić. Nie podejmą się żadnych czynności serwisowych bo "nie majom" dokumentacji serwisowej. Ciekawe co zrobią jeśli będzie jakaś akcja serwisowa, bo wtedy muszą, MUSZĄ ją przeprowadzić.
Mieszkam w PL więc nie interesują mnie serwisy w EU. Stwierdzam tylko fakty z własnej 15 letniej przygody z autami z USA.
Co do EURO -Car Gdynia to powiem jedno: przebijają wszystkich swoim chorym podejściem do tematu aut z USA. Ale tak jak z wszystkim w PL "każdy ma swoich znajomych" i wtedy podejście jest inne . Ponieważ brzydzę się "kolesiostwem"to po prostu omijam serwisy Forda szerokim łukiem. Obecnie jest o wiele łatwiej niż kilkanaście lat temu. Internet spowodował że świat sie skurczył i nie trzeba szukać sklepow z częściami w EU. W PL też jest ich b.dużo.

KRZYSZTOF 64
13-09-2018, 14:43
witam
Własnie sprowadziłem z USA Forda EDGE 2017 r może ktoś wie na forum które z wymienionych części pasują od wersji europejskiej i gdzie ewentualnie można zakupić części amerykańskie. Może ktoś ma namiar na poniższe części używane?
1. maska silnika;
2. zawiasy maski;
3. błotnik
5. światła przednie
6. belka zderzaka
7. zderzak kompletny
a) dokładka zderzaka dolna;
b) dolny hokej;
c) dolna kratka;
d) zaślepka do dolnejczęsci zderzaka;
e) osłona pod zderzak;
f) zaślepka zderzaka.
g) ledy w zderzaku .

8. absorber zderzaka.
9. wzmocnienie plastikowe dolne
10. grill – atrapa;
11. żaluzja chłodnicy aktywna wraz z silniczkiem;
12. osłona pod chłodnicę.
Z góry dziękuję za odpowiedż

vtec
13-09-2018, 17:37
1. maska silnika;
pasuje
2. zawiasy maski;
nie wymieniałem ale powinno pasować
3. błotnik
pasuje
5. światła przednie
pytanie jakie światła. uchwyty pasują, elektronika wymaga zmian
6. belka zderzaka
inna, ale powinna pasować
7. zderzak kompletny
praktycznie wszystko pasuje, zaznaczam - praktycznie
a) dokładka zderzaka dolna;
b) dolny hokej;
c) dolna kratka;
d) zaślepka do dolnejczęsci zderzaka;
e) osłona pod zderzak;
f) zaślepka zderzaka.
g) ledy w zderzaku.
nie ma czegoś takiego jak LEDy w EU w zderzaku. Czyli albo zderzak EU wtedy zwykłe halogeny, albo całość US
8. absorber zderzaka.
raczej powinien pasować, u siebie nie wymieniałem
9. wzmocnienie plastikowe dolne
nie pasuje, tylko USA
10. grill – atrapa;
pasuje
11. żaluzja chłodnicy aktywna wraz z silniczkiem;
temat trudny, wymaga przeróbek
12. osłona pod chłodnicę.
nie wiem

odpowiedzi w tekście

KRZYSZTOF 64
13-09-2018, 19:04
dziękuję za informację
własnie zastanawiam się nad zakupem części i przeglądając strony internetowe
zauważyłem że chyba trudno będzie skompletować wszystkie części w wersji USA - nie ma za dużego wyboru.
Zastanawiam się nad zakupem soczewek w wersji EU i kupno zderzaka amerykańskiego żeby włożyć Ledy - to było by dla mnie najlepsze rozwiązanie. Biorę również pod uwagę - jeśli nie uda mi się zdobyć części USA, zakup elementów zderzaka w wersji EU i tu moje pytania:
1.Czy mając wzmocnienie dolne i górne w wersji USA mogę założyć zderzak w wersji EU ?;
2. Jaką belkę zderzaka USA czy EU powinienem kupić?
3. Czy kupując zderzak EU wraz ze wszystkimi elementami uda się go spasować z osłonami dolnymi silnika USA?;
4. Jak rozwiązać problem aktywnej żaluzji chłodnicy? ( muszę kupić ją w całości z silniczkiem i wiązkami;
5.Czy kupując lampy - soczewki EU trzeba jeszcze dokupić jakieś części (np uchwyty do wzmocnienia dolnego) ?.

z góry dziękuję za odpowiedź
jestem dopiero na początku procesu odbudowy forda i mam wiele wątpliwości więc proszę nie brać za złe jeśli pytania są nieprecyzyjne i prozaiczne.

vtec
13-09-2018, 19:10
1.Czy mając wzmocnienie dolne i górne w wersji USA mogę założyć zderzak w wersji EU ?;
tak, tak miałem u siebie
2. Jaką belkę zderzaka USA czy EU powinienem kupić?
jeśli zderzak EU, wzmocnienie EU
3. Czy kupując zderzak EU wraz ze wszystkimi elementami uda się go spasować z osłonami dolnymi silnika USA?;
raczej tak
4. Jak rozwiązać problem aktywnej żaluzji chłodnicy? ( muszę kupić ją w całości z silniczkiem i wiązkami;
biały kruk, podobnie jak dostępność części z wersji US w PL
5.Czy kupując lampy - soczewki EU trzeba jeszcze dokupić jakieś części (np uchwyty do wzmocnienia dolnego) ?.
raczej nie.

części (ceny) proponuje w pierwszej kolejności przejrzeć w ASO

KRZYSZTOF 64
13-09-2018, 19:48
Dziękuję za info. zacznę szukać, mam jeszcze tydzień do czasu zanim mechanik zabierze się za mój samochód. A co do ASO forda wysłałem w poniedziałek zapytanie o dostępność części przez mojego mechanika (lista identyczna jak ta którą tu zamieściłem ). Odpowiedź ASO: posiadają (z tygodniowym okresem oczekiwania) lampy soczewkowe, błotnik, maskę. Ceny bardzo rozsądne w porównaniu z tym co jest na Alegro, ale nie wiele ich jest, więc i tak muszę szukać na allegro i w sklepach internetowych. Jak skonfiguruje forda będzie zależało od dostępności części oraz podpowiedzi bardziej zaawansowanych w problemie uczestników forum.
I jeszcze jedno pytanie, jeśli z aktywną żaluzją jest taki problem to czy jest jakaś alternatywa jej rozwiązania, może są również zwykłe żaluzje chłodnicy i moze również można je zainstalować bez wpływu na parametry silnika?
A może ktoś wie czy z instalacją , zamiast soczewek, leadów do wersji amerykańskiej są jakieś problemy i czy oprócz świateł ledowych trzeba dokupić inne elementy mocujące poziomujące.... ?

KRZYSZTOF 64
21-09-2018, 15:36
witam
może ktoś wie czy jeśli wzmocnienie czołowe (Chyba plastik)jest całe, nie jest pęknięte, a delikatnie cofnięte na skutek uderzenia nadaje się do powtórnego założenia?

vtec
21-09-2018, 19:46
to jak nie jest pęknięte to w czym problem? niemniej jeśli cofnęło się to nie ma takiej opcji aby plastik nie pękł gdzieś. pytanie jeszcze o którym wzmocnieniu piszesz, dolnym czy górnym? jedno trzyma chłodnice, zderzak, drugie lampy, zderzak, także jeśli pęknięte to średnio to widzę.

KRZYSZTOF 64
22-09-2018, 07:34
witam
pisze o wzmocnieniu górnym sprawdzałem nie jest pęknięte ale wygląda na lekko cofnięte, natomiast mechanik wstępnie ocenił że trzeba wymienić, zastanawiam się że jeśli one jest z jakiegoś tworzywa to chyba nie powinno się odkształcić. Dzisiaj muszę je zamówić i zastanawiam się czy zakup jest konieczny skoro nie ma pęknięcia ?
Kolejną kwestią jest, czy zamienniki tych wzmocnień dostępne w internecie są wystarczającej jakości ?
pozdrawiam Krzysztof

vtec
22-09-2018, 08:32
witam
pisze o wzmocnieniu górnym sprawdzałem nie jest pęknięte ale wygląda na lekko cofnięte, natomiast mechanik wstępnie ocenił że trzeba wymienić, zastanawiam się że jeśli one jest z jakiegoś tworzywa to chyba nie powinno się odkształcić. Dzisiaj muszę je zamówić i zastanawiam się czy zakup jest konieczny skoro nie ma pęknięcia ?
Kolejną kwestią jest, czy zamienniki tych wzmocnień dostępne w internecie są wystarczającej jakości ?
pozdrawiam Krzysztof
części te nie są dostępne w PL, tylko USA - pisałem powyżej. Chyba że ktoś handlujący częściami w ostatnim czasie hurtem ściągnął większą ilość, a pamiętam gościa z którym rozmawiałem że miał to zrobić.
jak nie popękane to bym sprowrotem wkładał. z ciekawości, poduchy Ci poszły?

KRZYSZTOF 64
22-09-2018, 08:54
poduchy całe dostał najprawdopodobniej hakiem w prawą stronę zderzaka na belce widoczne jest wgniecenie wygląda jak od haka

KRZYSZTOF 64
24-09-2018, 23:15
witam wszystkich
może ktoś na forum wie czy do amerykańskiej wersji Edga pasuje
europejska aktywna żaluzja chłodnicy z silniczkiem i czy wiązkę europejskiej żaluzji można podpiąć do wiązki amerykańskiej ?
z góry dziękuję za podpowiedź
pozdrawiam

gutek.a4
25-09-2018, 13:04
Eu absorber nie pasuje, gdzie szukać?

kubol70
25-09-2018, 13:09
Na allegro widziałem jeden różowy :) a tak to na ebayu jak na razie wykopałem https://www.ebay.com/itm/Genuine-Ford-Edge-Bumper-Absorber-FT4Z-17C882-A/302627032595?epid=1747664269&hash=item4675fa0e13:g:RLYAAOSwAWladn0L&vxp=mtr

gutek.a4
26-09-2018, 00:24
Zamówiłem na rockauto

Jaszczur
13-03-2019, 16:11
Witam.
Chciałbym poruszyć wątek Fordów EDGE ściąganych z USA. Czy są problemy w zakupie części w Polsce do tych samochodów? Czy są duże różnice? Samochody te kuszą dobrym wyposażeniem i atrakcyjną ceną.

tedi_k
13-03-2019, 17:35
...poruszyć wątek Fordów EDGE ściąganych z USA. ...

Kolejny Kolega "piszący a nie czytający" (podobno zbyt wiele kompetencji potrafi zrujnować życie...:027:).
Ile razy można pisać, że WSZYSTKIE EDGE NA ŚWIECIE POCHODZĄ Z JEDNEJ FABRYKI W KANADZIE!!!
A jak się kupi z silnikiem "dedykowanym na rynek USA" (2,7EB, albo 3,5) to trzeba się liczyć, że czasem coś trzeba będzie z USA ściągnąć...

vtec
13-03-2019, 18:05
o widzę że nie jestem jedyny, którego irytuje zakładanie wątków przez osoby posiadające mniej niż np 50 postów. Wszystko jest już opisane, wystarczy przejrzeć kilka wątków głównych znajdujących się w tym miejscu ;) :)

kopson
13-03-2019, 18:43
Witam.
Chciałbym poruszyć wątek Fordów EDGE ściąganych z USA. Czy są problemy w zakupie części w Polsce do tych samochodów? Czy są duże różnice? Samochody te kuszą dobrym wyposażeniem i atrakcyjną ceną.
Z amerykańskimi Fordami, w razie problemów/awarii/kontynuacji gwarancji, nie masz czego szukać w ASO, bo serwisy (słusznie lub nie) zazwyczaj ignorują klientów z samochodami zza wielkiej wody.
Niektóre części mechaniczne nie będą pasować z wersji EU i mogą być niedostępne w EU, jak pisał kolega powyżej.
Atrakcyjna cena tych aut nie bierze się z niczego. Nikt tam nie pozbywa się dobrych aut za półdarmo. Wynika zazwyczaj z faktu, że mają one bogatą historię wypadkową, powodziową lub inną podobną.
Z drugiej strony część kolegów z naszego forum jeździ takimi autami, chwali sobie i nie narzeka (przynajmniej do czasu)
Aha, i uwzględnij jeszcze jedno: duże lub b.duże zużycie benzyny w wersjach USA

Jaszczur
13-03-2019, 18:52
Dzieki kopson za podpowiedź, te uszczypliwe niejako też dają odpowiedź

Bump: Na forum są informacje o światłach to wiadomo że się rożnią , jest coś o różnicach w układzie wydechowym, ale np. zawieszenie, amortyzatory inne części? Wiadomo, że ecoboost 2,0 to ten sam silnik co np. w mondeo czy smax. Chodzi mi o inne różnice i o dostępność części jak będzie trzeba np. wymienić wahacz czy zwrotnice? Ale mądraliński tedi musiał bo by nie przeżył. Niektórzy mali ludzie się w ten sposób dowartościowują, śmieszne.

leszcz
13-03-2019, 19:30
Niektórzy mali ludzie się w ten sposób
A daj spokój ;)

Wracając do Twojego pytania ; większość rzeczy jest dostępna w PL i bardzo dużo części pasuje z rynku EU .
A tak ogólnie Edge to jest niezła rakieta jak ma 2.7EB + CHIP do tego . Nie mogę się nacieszyć no chyba ,że szybki zjazd na stację :one:

danwit2
13-03-2019, 20:02
Nie zgadzam się z kolegą KOPSON
Co do części – zdecydowana większość do Escape, Edga, Fusiona pasuje od EU, generalnie elekroika, elektryka jest trochę inna niż w EU ale to wszystko idzie ogarnąć – No chyba że ktoś chce już i na teraz - co do ASO to nie bardzo rozumiem bo jak się zwrócisz do nich to raczej służą pomocą i jak chcesz coś kupić to sprzedadzą – oczywiście gwarancji na samochód nie masz więc tez nie ma co oczekiwać od ASO jakiegoś nadzwyczajnego traktowania rzecz normalna.
Atrakcyjna cena tych aut oczywiście bierze się z historią mniej lub bardziej wypadkową ale tak jest z każdym samochodem kupionym czy to w USA czy w EU czy kupionym w salonie w PL. Zawsze kluczowe jest to jak mocne były uszkodzenia i jak się to zostało naprawione. Z kwestią jak mocne były uszkodzenia to nie ma problemu bo każdy samochód z USA posiada zdjęcia, opis i można to prześledzić wiec problemu też nie widzę.
Co do spalania to jest tu dużo wątków ale co stwierdzenia że bardzo duże spalanie to raczej bym polemizował

kopson
13-03-2019, 22:31
Co do części – zdecydowana większość do Escape, Edga, Fusiona pasuje od EU, generalnie elekroika, elektryka jest trochę inna niż w EU ale to wszystko idzie ogarnąć
Napisałem wcześniej, że niektóre części z wersji USA do EU nie będą pasować, a nie wszystkie, co zresztą sam przyznajesz pisząc, że elektryka i elektronika jest trochę inna.

Bump: co do ASO to nie bardzo rozumiem bo jak się zwrócisz do nich to raczej służą pomocą i jak chcesz coś kupić to sprzedadzą – oczywiście gwarancji na samochód nie masz więc tez nie ma co oczekiwać od ASO jakiegoś nadzwyczajnego traktowania rzecz normalna.

Odnośnie ASO i ich podejścia do obsługi klientów z amerykańskimi wersjami Fordów, polecam przejrzeć ten wątek

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=293375

Bump:
Atrakcyjna cena tych aut oczywiście bierze się z historią mniej lub bardziej wypadkową ale tak jest z każdym samochodem kupionym czy to w USA czy w EU czy kupionym w salonie w PL. Zawsze kluczowe jest to jak mocne były uszkodzenia i jak się to zostało naprawione.

Tutaj tu ja się z Tobą, kolego, nie zgodzę. W EU czy w Polsce szansa na znalezienie bezwypadkowego auta jest całkiem spora (o ile, rzecz jasna, nie szuka się najtańszych egzemplarzy z danego rocznika), a w każdym razie na pewno większa, niż w przypadku pojazdu ściągniętego z USA, gdzie praktycznie wszystkie są mniej, a zazwyczaj bardziej uszkodzone (zalane itp), bo tylko takie opłaca się sprowadzać.

Bump:
Co do spalania to jest tu dużo wątków ale co stwierdzenia że bardzo duże spalanie to raczej bym polemizował
Oczywiście rozumiem, że jako użytkownik amerykańskiego Forda, będziesz go zachwalał i trochę koloryzował rzeczywistość. Szanuję to i masz do tego prawo. Ale amerykańskie auta z natury nie są nastawione na oszczędzanie, więc w dużym i ciężkim SUVie jak Edge spalanie może być tylko wysokie lub bardzo wysokie. Różnica wynika z tego, czy będzie to trochę mniejszy benzyniak, jak 2.0EB, czy duży, jak np.3.5

tedi_k
13-03-2019, 23:50
...spalanie może być tylko wysokie lub bardzo wysokie. ...

Zamiast przymiotników ocennych poprosimy o konkretne parametry...:568:
Tak dla ustalenia uwagi podam, iż mój miał zapisane z USA spalanie na poziomie ok. 13l/100km..
Dzisiaj na pierwszych 100km w jego nowym życiu zmierzyłem mu 12,6l/100km (jeszcze ciągle na amerykańskiej benzynie...).
Poproszę tych co jeżdżą europejskimi MK5 albo S-maxami MK2 2.0EB o pokazanie "istotnie niższego" spalania "europejskich wyrobów"...

Poza wszystkim - jeśli ktoś zastanawia się nad posiadaniem Edga i jako istotne kryterium wyboru auta przyjmuje "niskie spalanie" - to chyba "z choinki się urwał"...:568:
Edek nie jest od niskiego spalania, tylko "by wyglądał" oraz "by się w nim czuć"... :one: I ja twierdzę, że akurat te kryteria spełnia wzorowo!:one:

Jaszczur
14-03-2019, 06:49
Pan w ASO w Siedlcach od części stanowczo odradza zakup samochodu z USA ze względu na różnice w elektryce i elektronice

danwit2
14-03-2019, 08:02
Jako użytkownik amerykańskiego Forda nie mam powodu do koloryzowania i zachwalania za wszelka cenę – nie jestem handlarzem więc nie mam w tym interesu:)
Jak się chce z USA można sobie ściągnąć samochód używany bezwypadkowy naprawdę żaden problem – kwestia jak wcześniej napisane było nie są najtańsze i zawsze to kwestia ceny. Oczywiście nie jest tajemnicą że najbardziej opłaca się ściągać z USA samochody uszkodzone i naprawdę nie potrzeba wielkich filozofii żeby zweryfikować taki samochód przed kupnem i jak wyglądał przed zakupem w stanach – no chyba że ktoś nie ma żadnego pojęcia o motoryzacji – to wtedy radze kupić nowe auto z salonu.
Co do odradzania pojazdów z USA przez Pana z ASO ze względu na różnice w elektryce i elektronice to Pan z ASO chyba do najskuteczniejszych nie należy. Ja osobiście ani elektrykiem ani elektronikiem ani mechanikiem nie jestem a wiele rzeczy sam ogarnąłem. Kwestia chęci, trochę poczytania i pewne rzeczy samemu można ogarnąć a z niektórymi podjechać do kolegów z forum i naprawdę wszystko do ogarnięcia i bez żadnych kosmicznych kosztów.

w4co
14-03-2019, 08:13
Spalanie jak na auto z silnikiem benzynowym o tych gabarytach i dynamice nie jest wysokie. Nie porównujmy benzyny do diesla. Porównując do europejskich aut o podobnych parametrach nie widać, żeby Ford EDge z USA odstawał w obszarze spalania (u mnie ok 12l/100km). co do serwisowania to mój Ford właśnie stoi w serwisie forda w Szczecinie, więc jest to trochę przerysowany argument.

tedi_k
14-03-2019, 08:37
Pan w ASO w Siedlcach od części stanowczo odradza ...

I tego proponuję się trzymać!:one:
Będzie mniej wątków z "biciem piany" zamiast konkretnych pytań i odpowiedzi...

lysybmw
14-03-2019, 09:29
witam
decydując sie na zakup samochodu brałem pod lupę Reno espace 2015 r i EDGE 2015.
wszystkie parametry a szczególnie spalanie i awaryjność przemawiało za EDGE i stad moja decyzja
z której jestem zadowolony

kopson
14-03-2019, 13:11
Zamiast przymiotników ocennych poprosimy o konkretne parametry...:568:
Tak dla ustalenia uwagi podam, iż mój miał zapisane z USA spalanie na poziomie ok. 13l/100km..

Trudno podać konkretne parametry spalania, bo, szczególnie w takim aucie jak Edge, w dużej mierze zależą one od wielkości silnika, jak pisałem (czy jest 2 litrowy EB czy np. 3.5 litrowa V szóstka) oraz od ... siły naciskania na pedał gazu :) Dlatego użyłem, jak to nazwałeś, "przymiotników ocennych", że spalanie jest wysokie lub bardzo wysokie.
Przyjmijmy, że jest to pewien zakres od 13l."w górę", co dla większości zjadaczy chleba w Polsce jest dużo.
Ale oczywiście nikomu nie odbieram przyjemności z zakupu i jazdy Edkiem, jeśli go tylko stać.

Bump:
Edek nie jest od niskiego spalania, tylko "by wyglądał" oraz "by się w nim czuć"... :one: I ja twierdzę, że akurat te kryteria spełnia wzorowo!:one:
Dobrze powiedziane, hmm...tzn. napisane :)

vtec
14-03-2019, 16:23
Przyjmijmy, że jest to pewien zakres od 13l."w górę", co dla większości zjadaczy chleba w Polsce jest dużo.

nie wiem, z księżyca urwałeś się, bo trudno jest mi zrozumieć brak podstawowej wiedzy motoryzacyjnej, w szczególności na forum motoryzacyjnym. chciałbyś aby auto o mocy ponad 250KM i wzwyż, napęd AWD, SUV (większe opory), masa ponad 2 tony paliło nie wiem, 10 litrów (to nie hybryda typu RX450h)? Wskaż mi takie? Nie porównuj tu z CRV czy RAV (choć te też palą ok 11/100 - w rodzinie mam takiego stąd mam wiedzę o spalaniu, a jazda bardziej emerycka) bo to inna półka, a o silnikach o takiej mocy, to w tych markach można sobie pomarzyć.
Miałem oba, 2.0 i 3.5. Jazda mieszana, ze wskazaniem na większość po mieście to ok. 13l, a lekkiej nogi nie mam. Dla porównania Q7 3.0 TFSI, tu spalanie po 10kkm to 15,5l na 100.
A jak kogoś nie stać na SUVa (zakup+eksploatacja) z mocnym silnikiem, to niech nie szuka dziury w całym, bo praw fizyki nie oszuka się.

Przeskakując na inny model Forda, osobiście jestem w szoku ze spalaniem np. takiego Mustanga GT. 14/100 w mieszanej, przy dość ostrej jezdzie (z kilku tysięcy przebiegu).

slawek-kali
14-03-2019, 16:40
A jak kogoś nie stać na SUVa (zakup+eksploatacja) z mocnym silnikiem, to niech nie szuka dziury w całym, bo praw fizyki nie oszuka się.
no i tu wyskakuja tanie auta z USA..

vtec
14-03-2019, 19:14
no i tu wyskakuja tanie auta z USA..
no w tym wypadku modele Edga USA wyglądają zdecydowanie lepiej pod kątem usterkowości niż te EU ;)

kopson
14-03-2019, 21:07
nie wiem, z księżyca urwałeś się, bo trudno jest mi zrozumieć brak podstawowej wiedzy motoryzacyjnej, w szczególności na forum motoryzacyjnym. chciałbyś aby auto o mocy ponad 250KM i wzwyż, napęd AWD, SUV (większe opory), masa ponad 2 tony paliło nie wiem, 10 litrów ...
Oj kolego, zagalopowałeś się z tymi uwagami do mnie...
Po pierwsze: nie urwałem się ani z księżyca, ani z choinki. Twardo chodzę po ziemi.
Po drugie: ja nic bym chciał, bo ja takiego auta nie szukam i nie kupuję.
Po trzecie: nie zarzucaj mi braku podstawowej wiedzy motoryzacyjnej, tylko czytaj ze zrozumieniem co pisałem. Wbrew temu, co twierdzisz, to ja jestem w pełni świadom, ile palą duże auta z dużymi silnikami.
A jeśli dla ciebie nie robi różnicy, czy auto spala średnio 13, 15 i więcej litrów/100, to być może jesteś w tej mniejszości "zjadaczy chleba w Polsce", którzy nie zwracają uwagi, ile złotówek puszczają z dymem w powietrze.

tedi_k
14-03-2019, 21:22
...być może jesteś w tej mniejszości "zjadaczy chleba w Polsce".
Dyskusję prowadzimy w dziale auta Ford Edge.
Sugeruję chwilę ochłonąć i uświadomić sobie pozycjonowanie tego auta.
Jakoś tak nie chce mi się wierzyć, że przyświecał jego powstaniu pomysł na "auto dla większości zjadaczy chleba w Polsce"...:568::569:
Nie ma więc najmniejszego sensu wtrącać tu uwagi o tym, ze kogoś nie będzie stać na paliwo do tego auta...

BTW - nawet z USA to auto na gotowo (w sensownej wersji) przekracza zwykle 100kzł. No chyba, że ktoś przytarga najbiedniejsze SE, zrobi je u kowala i szpanuje "jak w prawdziwym Edge"...:diabel2: No tu to faktycznie może być problem z zapłaceniem za zatankowanie do pełna...:D

szafir6
14-03-2019, 21:23
Kolega nie szuka nie posiada, to po co innych straszy?

Protor
19-03-2019, 21:12
Witam wszystkich,
mam takie to pytanie do forumowiczów: czy macie może namiary na jakieś firmy lub osoby która zajmują się częściami używanymi lub maja jakiś szerszy asortyment do Edge ?
Zaczynam powoli się rozglądać wiec czy zostaje mi tylko net, czy może ktoś kogoś takiego zna lub ma namiar.
Dzięki,
Pozdro

Protor
19-03-2019, 22:33
Szczególnie interesuje mnie wyposazenie wnętrza i elementy przodu. Wersja SEL z 10/2016

viscaelbarca19
27-12-2019, 14:25
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum oraz Edge'a z 2017r z USA.

Znalazłem już informację, że w moim aucie są inne kształty lusterek oraz inny kierunek ledowy niż w wersji EU.
Salon Forda w PL, nie ma możliwości sprawdzić czy kierunek który mi oferują pasuje do samochodu z USA. Obstawiam że nie będzie pasował.

Czy znacie jakieś możliwości sprawdzenia nr części po VIN oraz gdzie można by było zamówić taką część ?
Wydaje mi się żę bedzie to część o takim numerze
https://parts.ford.com/shop/en/us/lamp-assy-6426791-1#sectionId:4274530

danwit2
28-12-2019, 21:05
https://allegro.pl/oferta/ford-edge-2015-usa-migacz-prawy-lub-lewy-nowy-8217451447

tu masz do wersji USA

viscaelbarca19
06-01-2020, 09:47
Faktycznie, to ten . Nie pomyślałem że ktoś mógł opisać kierunkowskaz jako migacz stąd nie mogłem znaleźć na Allegro . Dziękuję za pomoc

qulio19
24-01-2020, 19:43
Witam
dla wszystkich na przyszłość kurtyny airbag USA są identyczne jak e wersji EU !!!!!
Pasują idealnie!!!

Bump: Witam
dla wszystkich na przyszłość kurtyny airbag USA są identyczne jak e wersji EU !!!!!
Pasują idealnie!!!

Matt1987
25-01-2020, 13:04
Witam wszystkich,

Posiadam Edga 2.0 benzyna z USA i muszę wymienić w nim cały pas przedni z chlodnicami. Chłodnice wiadomo muszą być od benzyny a co z pasem przednim? Czy od wersji diesla podejdzie sam pas i będzie można zaadoptować chłodnice od benzyny? Czy jednak musi być od benzyny.? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

rysiula
25-01-2020, 13:56
Nie pasuje

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Matt1987
25-01-2020, 14:37
Chciałbym się skontaktować z osobą która przerabiała edga z usa na eu ale chodzi mi bardziej o wymiane pasa przedniego, belki zderzaka przedniego. Proszę o nr telefonu na priv, porozmawiałbym z chęcią z osobą która podzieliłaby się spostrzeżeniami z przeróbki swojego Edga. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

swiety
26-01-2020, 12:59
[QUOTE=qulio19;3216788]Witam
Pasują idealnie!!!

I w ASO są w ludzkich pieniądzach - ja płaciłem po 390 PLN za sztukę. Pas wraz z napinaczem też 390 PLN :)

koza0007
26-01-2020, 21:57
Belka zderzaka jak najbardziej pasuje z diesla, natomiast dolne i górne wzmocnienie muszą być od benzyny.

kuba0005
27-01-2020, 20:42
Pas z USA w ASO.?

Matt1987
28-01-2020, 00:16
Witam,
Niech mi ktoś podpowie w kwesti kierownicy powietrza tej kurtyny. W moim naprawianym edgu 2.0 benzyna w którym nie mam zderzaka nie widzę śladów po tej kurtynie. Pytanie, czy to w każdym aucie było montowane, czy musi to być i czy ewentualnie od diesla będzie pasować czy trzeba szukać wersji do benzyny? Jak coś to tam muszą być 2 silniczki co regulują te przysłony? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

rysiula
28-01-2020, 09:24
W benzynie 2.0 jest aktywna roleta. Na upartego możesz EU założyć, ale różni się ilością żaluzji, ma dwa silniki więc wiązka inna.

Matt1987
28-01-2020, 17:06
W benzynie 2.0 jest aktywna roleta. Na upartego możesz EU założyć, ale różni się ilością żaluzji, ma dwa silniki więc wiązka inna.

Czyli ta żaluzją z usa ma jeden silniczek regulacji? Trzeba będzie kombinować z wiązka?

rysiula
28-01-2020, 18:32
Dokładnie tak

Matt1987
30-01-2020, 12:19
Czy półoś prawa 4x4 Europejska będzie pasować do benzyny 2.0 ecooboos 4x4. Podobnie jeżeli chodzi o sanki?

rysiula
30-01-2020, 12:53
Półosie nie pasują, sanki pasują, nie mają tylko tych bolców wystających z przodu.

Matt1987
02-02-2020, 19:24
Whacz przód od Europy będzie pasować do wersji usa 2.0 ecooboos? I czy jeżeli pasuje to musi być od wersji 4x4?

danwit2
03-02-2020, 08:31
Wahacz przód EU i USA jest taki sam. Co do napędu to na raczej nie ma różnicy czy jest to napęd 2x4 czy 4x4.

sewen
07-02-2020, 09:27
Witam
Zamierzam kupić Edga 2.0tdci 210 EU lub 2,7/3,5 USA, i tu pojawia się moje pytanie. W związku z tym że mało jest ogłoszeń europejkich Sportòw mieszczących się w moim budżecie (ok100 tys.) Czy jest jakiś wielki problem w dostępności do części (eksploatacyjnych - filtry klocki tarcze itp) do wersji USA?

Oraz co myślicie o tym autku:

http://https://www.otomoto.pl/oferta/ford-edge-full-opcja-4x4-navi-320km-roczna-gwarancja-wersja-sport-ID6CCISa.html (https://www.otomoto.pl/oferta/ford-edge-full-opcja-4x4-navi-320km-roczna-gwarancja-wersja-sport-ID6CCISa.html)

Pozdrawiam

vtec
07-02-2020, 21:02
dam radę. zanim wrzucisz ogłoszenie, poproś o VIN i zdjęcia sprzed naprawy od sprzedającego, jak nie dostaniesz zdjęć odpuść sobie auto. jak już znajdziesz fajną sztukę to wtedy poproś o opinię.a tak to szkoda czasu na zabawy w kotka i myszkę ;)

Waldemarros
09-02-2020, 00:25
Witam
Zamierzam kupić Edga 2.0tdci 210 EU lub 2,7/3,5 USA, i tu pojawia się moje pytanie. W związku z tym że mało jest ogłoszeń europejkich Sportòw mieszczących się w moim budżecie (ok100 tys.) Czy jest jakiś wielki problem w dostępności do części (eksploatacyjnych - filtry klocki tarcze itp) do wersji USA?

Oraz co myślicie o tym autku:

http://https://www.otomoto.pl/oferta/ford-edge-full-opcja-4x4-navi-320km-roczna-gwarancja-wersja-sport-ID6CCISa.html (https://www.otomoto.pl/oferta/ford-edge-full-opcja-4x4-navi-320km-roczna-gwarancja-wersja-sport-ID6CCISa.html)

Pozdrawiam
Wydaje mi się, że dużego problemu z częściami nie ma. Właśnie jestem na kupnie tarcz i klocków - ponieważ potrzebuje na już, to korzystam z Allegro. Gdybym miał więcej czasu kupiłbym przez sieć w USA i poczekał 3 tygodnie na dostawę (przesyłki lotnicze są dużo droższe).
Co do materiałów eksploatacyjnych typu olej, filtry, to jest tego pełno, natomiast trzeba dobrze szukać, aby nie dać się skroić cenowo tylko dlatego, że masz wersję USA -sporo sprzedawców jedzie na tym patencie, aby zarobić maks ile się da ;)

Co do ogłoszenia - podobno w USA do świateł ksenonowych nie potrzeba spryskiwaczy reflektorów - egzemplarz na wskazanej aukcji ich nie ma, a więc przegląd roczny lub upierdliwy policjant i masz po dowodzie rejestracyjnym - samochód nie jest w pełni przystosowany do jazdy na polskich drogach (nikogo nie będzie obchodzić, że taki kupiłeś). Jeżeli w ogóle chodzi o wersje sport, to wydaje mi się, że ma inny zderzak z przodu - chyba, że na początku produkcji klepali od innych wersji w co wątpię. W środku masz Sync2 - pewnie szukałbym z Sync3 - choć zmienić to żaden kłopot. Czasem warto się zastanowić czy nie zwiększyć budżetu, aby mieć samochód, o którym marzysz, niż realizować marzenia na siłę ;) A najważniejsze to co kolega powyżej napisał - poproś o nr VIN i wrzuć w google - bez problemu znajdziesz zdjęcia i informacje z USA, na których będziesz widział stan pojazdu przy sprzedaży - zobaczysz co było robione, to będziesz mógł ocenić jak zostało zrobione - od tego bym zaczął zakup samochodu z zza oceanu...
Natomiast w kwestii wyboru modelu - sport 2,7 AWD jest niesamowity ;)

danwit2
09-02-2020, 09:47
Co do ogłoszenia - podobno w USA do świateł ksenonowych nie potrzeba spryskiwaczy reflektorów - egzemplarz na wskazanej aukcji ich nie ma

Zgadza sie - w USA xenony nie posiadają spryskiwaczy (chyba że na życzenie specjalne klienta) a w omawianym egz. to światła zwykłe EU halogenowe.
Co do zderzaka - to wersja EU bądź przerobiony z USA bo posiada halogeny nie występujące w USA. NIe da się w zderzak USA wsadzić halogenów.

Waldemarros
09-02-2020, 14:41
a w omawianym egz. to światła zwykłe EU halogenowe.
Co do zderzaka - to wersja EU bądź przerobiony z USA bo posiada halogeny nie występujące w USA. NIe da się w zderzak USA wsadzić halogenów.
o Xenonach napisałem, bo w ogłoszeniu jest taka informacja. Natomiast co do zderzaka to właśnie o to mi chodziło, że nie jest to wersja od Sporta

rysiula
09-02-2020, 14:46
o Xenonach napisałem, bo w ogłoszeniu jest taka informacja. Natomiast co do zderzaka to właśnie o to mi chodziło, że nie jest to wersja od SportaA od czego?

danwit2
09-02-2020, 14:48
o to mi chodziło, że nie jest to wersja od Sporta

No właśnie jest to zderzak od Sporta tylko że z wersji EU

Waldemarros
09-02-2020, 15:09
No właśnie jest to zderzak od Sporta tylko że z wersji EU

Racja, teraz już widzę ;) wersja USA ma nie ma halogenów, a zamiast tego ledy do jazdy dziennej i brak w niej zaślepki na haka holowniczego - w zasadzie tez zacząłem się zastanawiać czy jest jakieś inne miejsce na podpięcie linki holowniczej :)

danwit2
09-02-2020, 16:00
w zasadzie tez zacząłem się zastanawiać czy jest jakieś inne miejsce na podpięcie linki holowniczej

Nie ma żadnego miejsca bo w USA jest 99% w automatów gdzie praktycznie się ich nie holuje

Matt1987
10-02-2020, 09:49
Łączniki stabilizatorów przednich pasują z Europy do USA? I czy do lamp europejskich ( LED) potrzebne są takie mocowania zdjęcie w załączniku.

danwit2
10-02-2020, 11:44
1. Łączniki stabilizatorów są takie same w wersji USA i EU - nie wiem tylko czy są takie same w wersjach Sport/ST
2. takie mocowania jak na zdjęciu sa potrzebne do każdych lamp - jest to wspornik pomiędzy lampą a dolnym wzmocnieniem.

halogen
19-02-2020, 13:16
Witam szanowne grono. Noszę się z zamiarem kupna EDGE 2016/2017 r. Różne słyszę opinie i zwracam się z pytaniem do posiadaczy - jak wygląda dostępność części do auta z za wielkiej wody? Czy pasują części z EU i czy nie ma problemu z zamiennikami?

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Matt1987
09-03-2020, 14:09
Witam, będę potrzebował do edga mieszalnik powietrza i pytanie co to jest i gdzie to znajdę, można to kupić oddzielnie?

robsoncz
09-03-2020, 18:24
A wyjaśnij proszę co to jest,,mieszalnik powietrza"?

Matt1987
09-03-2020, 19:42
Zmieniam u siebie w Edgu zwykła jednostrefowa klimatyzację z małym wyświetlaczem na duży wyświetlacz i powiedziano mi że poza ramka radiem wyświetlaczem i wiązka potrzebny będzie,, mieszacz,, I nie wiem co to jest.

rysiula
10-03-2020, 08:38
Zmieniam u siebie w Edgu zwykła jednostrefowa klimatyzację z małym wyświetlaczem na duży wyświetlacz i powiedziano mi że poza ramka radiem wyświetlaczem i wiązka potrzebny będzie,, mieszacz,, I nie wiem co to jest.Chodzi chyba o to, w climatronicu masz dwie strefy niezależne a w zwykłej klimie jedna strefę, i żeby to działało to musi być drogi silnikczek. Chyba o taki chodzi https://parts.lakelandford.com/p/Ford_2017_Edge-Titanium-Sport-Utility-20L-EcoBoost-AT-AWD/Motor-Actuator-HVAC-Door/75119491/GS7Z19E616A.html

Matt1987
11-03-2020, 22:06
Gdzie znajdę kod lakieru w Edgu i jak jest opisany jakimś skrutem?

robsoncz
12-03-2020, 16:28
Na naklejce z nr vin pod kodem kreskowym na początku wiersza jest - EXT PNT: XX
I te XX to kod twojego koloru. W instrukcji piszą że jest on uzależniony od roku i miesiąca produkcji.

Matt1987
13-03-2020, 18:33
Jaki pasek wieloklinowy pasuje do edga 2.0 ecooboos, kupię go normalnie w sklepie jak tak to może ktoś podpowie jaki.

robsoncz
13-03-2020, 19:03
W normalnym sklepie z kumatą obsługą podajesz markę , model , rok , czasem vin , i masz .... a nienonmalnych sklepów unikaj...

Waldemarros
14-03-2020, 12:27
Ford Edge Sport 2017 rok 2.7 EB pasują z wersji europejskiej Edge, S-Max i Galaxy od 2015:
- przednie klocki hamulcowe EBC Green Stuff o nr DP23046,
- tylne klocki hamulcowe EBC Green Stuff o nr DP23047.
Oczywiście, że będą pasowały klocki innych producentów, natomiast te dokładnie modele godzinę temu zostały zamontowane na moim Edku.
W katalogach EBC dla USA wyszukałem klocki EBC o nr ud1818 i nr ud1833, a następnie w katalogu EBC dla Europy znalazłem klocki EBC dla Edka BiTurbo Diesel - opisane klocki porównałem po parametrach technicznych i zamówiłem dla wersji europejskiej model Green Stuff (tylko dlatego, że miałem je w Focusie i byłem mega zadowolony).

Porównałem jeszcze tarcze hamulcowe na tylną oś i okazuje się, że również będzie to samo - co prawda jeden katalog Europa podaje średnicę tarczy 316 mm, a inny dla tej samej tarczy 315 mm, natomiast katalog USA podaje 315 mm - niemniej jednak postanowiłem zamówić tarcze europejskie do tyłu i jestem przekonany, że będą pasować - sprawdziliśmy przy montażu klocków, że ten 1 mm na średnicy spokojnie wejdzie pod zacisk ;) - w najgorszym wypadku tokarka i rura - zebranie 1 mm z długości nie zrobi żadnej szkody dla wytrzymałości - dam znać jak sprawa się wyjaśni, ale to w następnym miesiącu..
W kwestii tarcz przednich - niestety nie było opcji znaleźć w europie, dlatego zakupiłem w USA - przesyłka szybka ale i kosztowna ...

wojtekow1
31-03-2020, 21:10
Chłopaki gdzie najlepiej kupić komplet chłodnic do edga 2.0 ecoboost z 2019 roku? Aso zostaje w ostateczności. Ktoś, coś?

Waldemarros
01-04-2020, 10:19
Ford Edge Sport 2017 rok 2.7 EB pasują z wersji europejskiej S-Max 1.5 2.0 15-18 tylne amortyzatory. Według katalogów USA powinny być amortyzatory MOTORCRAFT o nr ASH24657 bądź Bilstein B4 o nr 19-283081. W Polsce za pośrednictwem Intercars można teoretycznie kupić te części w cenie blisko 600 zł/szt.
Natomiast szukając głębiej okazuje się, że Bilstein produkuje ten sam amortyzator pod innym numerem katalogowym tj. 19-289588 z przeznaczeniem do S-Maxa rocznik 2015-2018. Cena jednej sztuki to około 240 zł - u mnie już zamontowane (jeden fabryczny był wylany). Przy tej okazji pokusiłem się o sprawdzenie masy całkowitej S-Max i Edga, obawiając się, że amortyzatory do S-Max mogą mieć inną charakterystykę. Okazuje się, że S-Max posiada masę całkowitą kilkadziesiąt kg wyższą niż Edge. Z wiarygodnych źródeł wiem, że Edge i S-Max to ta sama płyta podłogowa ;)

robsoncz
01-04-2020, 13:35
Super Informacja - tak właśnie ładują nas producenci aut.Tak samo łożyska z piastami do EDKA pasują od Galaxy 4x4 i S-Max jest to 1/3 kosztów w stosunku do katalogu ,,oryginalnych części"

Bump: Mam na myśli wersję USA...

vtec
02-04-2020, 19:33
ta, w ASO chłodnice do benzyny w polifcie jak tylko w EU diesle, powodzenia życzę ;). Obstawiam tylko zamiennik, lub używka, pewnie więcej już ich dostępnych będzie.

Chłodny Ar
09-04-2020, 10:15
Witam serdecznie :)
Poszukuję lewą przednią półoś z przegubem. Oznaczenie oryginału FoMoCo: F2G3-3B437-AD. Auto to EDGE 2,0 EcoBost 2017 FWD.
Udało się może komuś namierzyć europejski odpowiednik? Serwis początkowo twierdził, że pasuje od któregoś diesla lecz po czasie wycofał się tłumacząc się brakiem dostępności w Europie.
Pozdrawiam.
Arek

IRO3.5V6
07-05-2020, 14:22
Witam, szukam amortyzatory przód do EDGE 3.5V6 AWD, mogą być używki, tylko teraz jakie? które pasują? chodzi mi o naklejkę z numerem części, mają różne kolory (ponoć kolor ma znaczenie). Czy numer części musi być zawsze ten sam? czy inny numer i kolor to inny silnik, napęd AWD lub FWD? Obdzwoniłem już kilku na allegro i każdy mówi coś innego. Od Europejczyka ponoć na pewno nie pasują. Jak ktoś jest w temacie to proszę o pomoc.

vtec
07-05-2020, 21:12
Witam, szukam amortyzatory przód do EDGE 3.5V6 AWD, mogą być używki, tylko teraz jakie? które pasują? chodzi mi o naklejkę z numerem części, mają różne kolory (ponoć kolor ma znaczenie). Czy numer części musi być zawsze ten sam? czy inny numer i kolor to inny silnik, napęd AWD lub FWD? Obdzwoniłem już kilku na allegro i każdy mówi coś innego. Od Europejczyka ponoć na pewno nie pasują. Jak ktoś jest w temacie to proszę o pomoc.

jak zamówisz w USA, to w max 7 dni będzie w PL, tyle że koszt z wszystkim to ok 1200PLN - oryginały. Kiedyś kupowałem na tył to płaciłem chyba 800pln i było taniej i szybciej niż w serwisie ASO do Europejczyka. Oczywiście jest różnica czy to FWD, AWD, itd.

kst
10-05-2020, 18:19
Takie pytanie na szybko:
Przebywam teraz w USA.. jakie graty warto tu kupić, o które będzie ciężko zamawiając z Polski?

vtec
14-05-2020, 22:24
Takie pytanie na szybko:
Przebywam teraz w USA.. jakie graty warto tu kupić, o które będzie ciężko zamawiając z Polski?

blacharkę masz w PL, pytanie czego będziesz potrzebował do auta.

IRO3.5V6
15-05-2020, 10:01
Dziękuję za info VTEC, udało mi się ogarnąć z demontażu z 3.5v6 z 17 roku z 25 tyś mil, zastanawiałem się właśnie czy szukać nowe czy lepiej używki ale pierwszy montaż. Mam namiar na dwóch gości, jeden koło Kielc drugi w Sokołowie, mają wszystko do EDGE. A tak już na przyszłość, jak kupujesz nowe części w USA to podał byś stronkę sklepu bo zamierzam swojego EDKA dłużej potrzymać. I masz może dobrego elektryka z forda, bo kupiłem zderzak od VIGNALE z lampami FullLed a widzę, że jesteśmy z tej samej okolicy.

Obecnie też jeżdżę Edge 3.5V6 18 rok, TITANIUM, będzie zaraz DO SPRZEDANIA, 40 parę tyś km, czarny, zrobiłem ceramikę, nic nie było wycinane, klepane, czysty CARFAX, żadne poduszki czy kurtyny nie wystrzeliły. Była tylko obcierka prawa strona, drzwi jedne i drugie, błotnik kupiłem w kolor, dwa kluczyki, listwy boczne (lakierowane) od sport, grill nie srebrny a czarny, AWD, cały lakier w oryginale. Auto wygląda lepiej niż nowy z salonu.
vin 2FMPK4K82JBC13417
Gdyby ktoś chciał zobaczyć zapraszam, czy zdjęcia mogę podesłać.

IRO3.5V6
15-05-2020, 11:48
Jeszcze jedno pytanie, czy instalacja z drzwi lewy przód (EDGE) różni się USA od Europy?

koza0007
15-05-2020, 12:59
Witam
Czy lampy full led w wersji po lifcie będą pasowały pod względem elektrycznym od wersji EU do USA. W stanach full ledy chyba nie maja samopoziomowania i nie są dynamiczne?

vtec
17-05-2020, 19:34
A tak już na przyszłość, jak kupujesz nowe części w USA to podał byś stronkę sklepu bo zamierzam swojego EDKA dłużej potrzymać. I masz może dobrego elektryka z forda, bo kupiłem zderzak od VIGNALE z lampami FullLed a widzę, że jesteśmy z tej samej okolicy.
.
rockauto
tascaparts
ebay
itd wystarczy poszukac w necie.
elektryke ogarniam czesciowo sam, z reszta jezdze na południe kraju

kst
24-05-2020, 13:55
blacharkę masz w PL, pytanie czego będziesz potrzebował do auta.

klocki, amortyzatory?

artur1970
24-05-2020, 15:16
jakie graty warto tu kupić, o które będzie ciężko zamawiając z Polski?

filtr kabinowy, amortyzatory, tarcze

vtec
27-05-2020, 20:08
klocki, tarcze, filtry dostępne w intercars i innych miejscach, amorki pewnie już też, choć te taniej wyszło ori sprowadzić z USA niż kupić ori w PL

Waldemarros
27-05-2020, 20:48
amortyzator tył do USA jest taki jak do smax BILSTEIN BILSTEIN - B4 OE Replacement 19-289588. Takie montowałem w swoim Edku. Przód póki co sprawny, ale z tego co wiem jest podobnie jak tyłem - bez sensu płacić za coś ekstra, skoro jest dostępne w Europie

Amadeo
26-06-2020, 13:55
Witam wszystkich,

Potrzebuję zamówić koszyk to lewego/tylnego czujnika parkowania (jak na zdjęciach). Niestety nie wiem jaki ten element ma numer części.
Czy ktoś z kolegów/koleżanek może pomóc?

Ford Edge 2017 (USA)
czujnik ma numer: GT4T-15K859-EA

Matt1987
01-07-2020, 05:24
Witam, zamontowałem w swoim Edge zderzak od sporta w zamienniki i teraz płyta pod chlodnice nie pasuje a mam oryginalną w grę wchodzi tylko zamiennik takiej płyty? Dodam że osłona pod sam silnik pasuje. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

IRO3.5V6
03-07-2020, 21:39
Jeszcze jedno pytanie, czy instalacja z drzwi lewy przód (EDGE) różni się USA od Europy?

Już się wyjaśniło, w instalacji przednich drzwi USA i EURO inna jest główna kostka, ta przy słupku. To i tył też pewnie inny.

micky13
08-07-2020, 22:30
Wejdź na rockauto. Com i tam można szukać obrazkowo albo nawet do pierwszego lepszego sklepu / serwisu Forda to mają to rozrysowane

rutkof
09-07-2020, 13:35
Cześć kolego.
Miałem identyczny problem bo chciałem zamontować czujniki z przodu (wersja USA ze stanów) niestety koszyki nie są do kupienia i nie występują jako osobna część. Jedyną opcją jest polowanie na aledrogo czy olx z demontażu. Jak się pojawiają to ludzie strasznie drogo chcą nawet po 80zł /sztuka

Freezy
10-08-2020, 12:56
Witam wszystkich.
Padł mi wał napędowy a dokładniej przegub od tylnej strony samochodu. Ford EDGE 2015 3,5 V6 AWD.
Proszę o informację jeśli ktoś wie, czy:
1. Można w ogóle kupić sam przegub
2. Czy przegub albo ostatecznie cały wał będzie pasował od jakiegoś samochodu produkowanego w EU? Może mustang albo S-MAX?

kuba0005
10-08-2020, 20:11
Do 3.5 z EU nie pasuje. Mam wał z 3.5 alu już opisałeś we wszystkich forach i widzę że bedziesz jeżdził z przednim napedem.

Freezy
11-08-2020, 21:23
Jestem użytkownikiem tylko jednego forum - tego.
I członkiem grupy na messangerze.
Ale nie o to chodzi.
Ideą forów jest wymiana wiedzą i doświadczeniami. Dzięki temu, że szukam i pytam w różnych miejscach dowiedziałem się, że na 90% wał jest ten sam w 2.0 euro co w 3,5 wersja USA. Ale sprzedawcy bardzo to ukrywają, bo wolą sprzedać za 5 tysi wał USA niż za 2 tysie wał EU.
ale
nawet jeśli okaże się, że wały jednak nie są takie same to na 99% dowiedziałem się (jutro będę tę wiedzę miał potwierdzoną), że przegub który wchodzi do dyfra jest identyczny w każdej wersji EDGE II AWD. U mnie uszkodzony jest właśnie sam przegub (reszta wału jest dobra), dlatego jeśli okaże się, że rzeczywiście przegub jest taki sam w każdej wersji to koszty części wyniosą ok 200-400zł a nie ok. 5 tysięcy. Jest różnica :)
Dlatego uważam, że opłaca się pisać wszędzie gdzie się da. I dlatego też piszę to wszystko tutaj. Nie po to żeby się kłócić czy wymądrzać, ale dlatego, że może komuś kiedyś też padnie przegub i może przyda mu się moje kilka zdań.
Pozdro

rysiula
11-08-2020, 21:43
Wal na pewno jest inny. W eu jest z dwoma podporami i składa się z trzech części. W USA jest z dwóch części i ma jedną podporę. Co do przegubu to musisz sprawdzić, być może będzie taki sam.

kuba0005
12-08-2020, 06:44
Kup EU jak wiesz lepiej. W 90 procentach będziesz miał napęd na 4 koła. Po co mieć w 100.Na którymś z forum ktoś proponował Ci wał za 2000 od 3.5 wiec nie za 5000.

Freezy
17-08-2020, 22:07
Po pierwsze dzięki za zainteresowanie. A teraz ponieważ temat jest już ogarnięty napiszę co i jak - może się komuś przyda, a przecież post w 100% zgodny z tytułem tematu.

Wal na pewno jest inny. W eu jest z dwoma podporami i składa się z trzech części. W USA jest z dwóch części i ma jedną podporę. Co do przegubu to musisz sprawdzić, być może będzie taki sam.

Masz rację. Ale właśnie mi chodziło tylko o sam przegub i okazało się, że od EDGE z dwulitrowego Diesla pasował. Problem był w tym, że średnica 90% przegubów ma 86mm, a ta w moim 3,5 ma 77mm. Znalazł i dopasował odpowiedni przegub zakład spod Lublina za co wielkie dzięki :)
Więc naprawa kosztowała parę stówek a nie parę tysięcy.

Kup EU jak wiesz lepiej. W 90 procentach będziesz miał napęd na 4 koła. Po co mieć w 100.Na którymś z forum ktoś proponował Ci wał za 2000 od 3.5 wiec nie za 5000.

Widzisz właśnie teraz wiem już lepiej. Lepiej było kupić uszkodzony wał od EU i przełożyć sam przegub o czym napisałem kilka linijek powyżej.
Co do forum, facebooka, allegro itp itd uważam, że każdy kto szuka części powinien najpierw zapoznać się właśnie z tym tematem i paroma innymi na tym forum bo to na prawdę bardzo pomaga.
Tak jak napisałeś dostałem propozycję zakupu używanego wału za 2000. Super. Podziękowałem za ofertę. Mogłem spać spokojnie, bo miałem koło awaryjne na wypadek braku innego rozwiązania.
Niestety co do cen używek w Polsce bywa różnie. Są chłopaki którzy sprowadzają części i jest taniej, wszystko pasuje i jest super (tak kupiłem choćby roletę do bagażnika), ale są też sytuacje takie jak ta z przegubem.
Jest firma, która sprowadza z USA oryginalne NOWE części prosto z fabryki i uwaga za wał dokładnie ten od mojego 3,5 V6 wg katalogu powiedzieli 500 $
500*3,75=1875zł.
Czyli poniżej 2000. Wiadomo, że do tego dojdą koszta transportu i to nie małe, ale bądźmy szczerzy mówimy o nowej oryginalnej części. Więc kupujący powinien być świadom jaki ma wybór.
Super że jest możliwość od kolegów z polski kupić używki bo jest taniej, szybciej i zapewne nie raz z podobnej oferty sam skorzystam, ale chcę zwrócić uwagę, że rzucanie komentarzy na kogoś, kto szuka jest nie fair.

Osobiście mam drugi samochód więc nie miałem ciśnienia, żeby jak najszybciej robić Edka. Więc pytałem, szukałem i teraz dzielę się doświadczeniami, żeby inni mogli skorzystać.
Jasne, ze jak bym chciał samochód naprawić w 4 dni kupił bym używkę w kraju ale tu pojawia się inny problem. Wg zakładu, który przekładał mi przegub używka też może być w różnym stanie, bo bez odpowiedniej maszyny nie sprawdzimy np. czy jest dobrze wyważona i sprzedawca sam może (oczywiście nieświadomie) sprzedać nam produkt, który długo nie pojeździ. Samochody sprowadzane z USA często są pakowane na statek wózkami widłowymi i często (tak jak w moim czy kolegi Mustangu) mają delikatnie pokrzywione elementy podwozia np. próg, wydech czy właśnie wał.
Ktoś może tego nawet nie zauważyć i sprzedać jako sprawny w 100% a Ty montując niewyważony wał za kilka tygodni/miesięcy zależnie ile kilometrów robisz będziesz miał kolejny remont do roboty.

Chyba tyle z mojej strony. Sorki jeśli za długo. Pozdro dla czytających

bklein
18-08-2020, 11:04
Witam.

Pytanie.

Od jakiego modelu forda EU będzie pasować półoś prawa do Forda Edge 2017 2,0 automat USA?

kuba0005
18-08-2020, 20:56
Żadnego. Nie dziaduj albo nie kupuj czegoś na co cię nie stać

rysiula
18-08-2020, 21:10
Witam.

Pytanie.

Od jakiego modelu forda EU będzie pasować półoś prawa do Forda Edge 2017 2,0 automat USA?Od Lincolna mkx 2,7l jedynie pasuje, ale też nie do kupienia u nas. Nr części F2GZ3B436AK.

Sorry pomyłka z tą półosią, nie wiem jak ale przeczytałem, że do 2,7 potrzebujesz.

Tomecki1
09-10-2020, 22:25
nie wiem czy ktoś pisał odnośnie tarcz i klocków,
ale chciałem się podzielić swoim doświadczeniem

pacjent Edge 3.5 V6 AWD
wymiana tarcz i klocków przód
u mnie mają tarcze średnicę 345mm
i pasują idealnie od modelu po lifcie od 2018 wzwyż
zakup i montaż ASO Ford:

tarcze przód-Ford OE:
SN: K2GZ-1125-B
2 436 113

klocki natomiast pasują od wersji TDCI od 2015, oraz Galaxy i Smax
ja zamontowałem takie,

klocki przód - Ford OE:
SN: E1GC-2K021-AC
1 884 555

ceny są przyzwoite, nie trzeba ściągać z USA, czy kupować w chorych cenach z alledrogo
co do tylnych tarcz jak zamontuje dam znac, ale pewnie pasuja normalnie od Tdci ktore maja 316mm i klocki od nich

arekmiz
17-12-2020, 18:15
tarcze przód-Ford OE:
SN: K2GZ-1125-B
2 436 113

klocki przód - Ford OE:
SN: E1GC-2K021-AC
1 884 555

W którym polskim sklepie można kupić te tarcze przednie 345 mm ?

Tomecki1
17-12-2020, 20:28
jak kupiłem w ASO...., bo były sprawdzane fizycznie czy pasują...:D

ale tutaj są takie tarcze przód 345mm :
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-14854-TARCZE-HAMULCOWE-PRZOD-EDGE-2015-_-2019879-_-F2GC-1125-DC-_-F2GZ-1125-E-_-GTU_07.html?query_id=3

różnica literki na końcu , zadzwonić i zapytać, ale powinny być ok.

ccLot
21-12-2020, 07:14
Mam namiar na dwóch gości, jeden koło Kielc drugi w Sokołowie, mają wszystko do EDGE

Podasz namiary:)

KoWaLWWL
07-01-2021, 09:46
Powiedzcie mi koledzy co to za czujnik ... Pacjent Ford Edge Sport 2018 r.
Lokalizacja góra silnika , jakiś czujnik ciśnienia powietrza czy coś takiego...

Waldemarros
15-01-2021, 15:15
jak kupiłem w ASO...., bo były sprawdzane fizycznie czy pasują...:D

ale tutaj są takie tarcze przód 345mm :
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-14854-TARCZE-HAMULCOWE-PRZOD-EDGE-2015-_-2019879-_-F2GC-1125-DC-_-F2GZ-1125-E-_-GTU_07.html?query_id=3

różnica literki na końcu , zadzwonić i zapytać, ale powinny być ok.

Brawo Ty 💪 ja ściągałem z USA i trochę zabawy było na celnym ;) No i cena w PL przez pół :)

edge2.7
23-02-2021, 10:56
Koledzy czy do edka 2.7, będzie pasował wał z EU?

rysiula
23-02-2021, 11:01
Nie będzie pasował.

Soku23
12-03-2021, 12:01
Witam czy do wersji sport 2,7 2016r będzie pasować zawieszenie z innej wersji edge ?
???

Soku23
23-03-2021, 14:26
Witam kupiłem auto w USA i czekam na dostawę ale powoli rozglądam się za częściami : zderzak przód, maska, chłodnica i tak na naszym rynku dużo jest zamienników np. zderzak kompletny można kupić za 1600 zł a używany niekompletny za ok 2000 zł
Bardzo prosze o pomoc czy składać na nowych zamiennikach czy szukać i składać z używanych i droższych częściach

IRO3.5V6
23-03-2021, 17:16
Pewnie zdania są podzielone, ale jak chcesz żeby wszystko pasowało to bym robił tylko z oryginału. Jak widzę cały przód jest Ci potrzebny, za cały zestaw też taniej wyjdzie a i w kolor można trafić. Na oryginałach masz pewność, że wyjdzie super.

ccLot
23-03-2021, 20:57
Sprawdzaj ceny nowych w ASO.
Czasem można się miło zdziwić, jak się okaże, że nówka ori jest tańsza niż używka.

Soku23
01-04-2021, 10:04
Dzięki za pomoc
Znalazłem zderzak z wersji sport ale EU będzie pasować do Amerykańskiej wersji ?
jest w kolor ale trzeba dać zaslepki na spryskiwacze nie będzie to głupio wyglądać ?

damascus7
01-04-2021, 15:04
Ja zrobiłem właśnie tak samo. Mam oryginalnie wersję USA i dalem zderzak sport EU przedni. Wygląda obłędnie,a nie to co ten zwykły USA (mowa o wersjach standardowych oprócz sporta USA). Jedyna różnica to to,że zderzak USA ma LED do jazdy dziennej na dole, a EU ma w tym miejscu halogeny. Nie pasują halogeny zamiast ledow i odwrotnie... ja sprzedałem LED i zrobiłem wiązkę pod halogeny.
Niektórzy dają sama dolna część zderzaka od sporta,a góra USA. Nie jest to to samo co kompletny zderzak...ale jest taka możliwość. Przy okazji jak nie masz czujników parkowania z przodu to można dołożyć,mając do dyspozycji EU wiązkę oraz oczywiście starą US. Są różnice,ale z dwóch zrobić idzie jedna i wygląda jak oryginał i tak też działa po zakodowaniu potrzebnych opcji doposażenia.

Soku23
02-04-2021, 12:01
Dziekuje za pomoc
Mój Edge to wersja sport i chyba tak robie jak ty kupie cały od Sporta EU i wymienie ledy albo przerobię gniazda .
Mam cały w kolorze i kompletny na czujniki parkowania które tez pasuja z USA do EU podobno .
Jedny co są otwory na spryskiwacze które będę musiał zaślepić

Soku23
03-04-2021, 09:05
orientuje się ktoś czy zderzak z VINAGLE GT4B-17F003
https://allegro.pl/oferta/zderzak-ford-edge-mk2-15-18-przod-vignale-nowy-org-10191679247
można poskładać sport ??? z ledami z USA

koza0007
03-04-2021, 22:17
Będziesz musiał wyciąć w zderzaku kosze na ledy bo te od vignale i od każdego zderzka EU nie pasuja pod ledy.

robsoncz
05-04-2021, 09:11
O ile dobrze widzę to na grafice jest wersja do ledów USA to nie jest kosz pod halogen EU

koza0007
06-04-2021, 09:18
O ile dobrze widzę to na grafice jest wersja do ledów USA to nie jest kosz pod halogen EU

To jest kosz pod halogen EU w wersji vignale

robsoncz
08-04-2021, 08:57
Sorry masz racje , po ponad półtora roku zapomniałem jak dokładnie wygląda USA pisałem w ciemno ...

Tomecki1
26-04-2021, 09:23
Cześć,

potrzebuję na szybko info czy części zawieszenia przedniego z wesji EU
pasują do USA 3,5 AWD model 2016

wahacz prawy +lewy
końcówki drążka kierowniczego

a przyszłościowo jak ktoś ma wiedzę jakie jeszcze części pasują od EU ?

Dzięki i Pozdrawiam
Tomasz

damascus7
26-04-2021, 14:52
Wahacz pasuje jak najbardziej.

Końcówki mam z mojego autka bo wymieniałem całą przekładnię (taki sam model jak Twój,ale 2017r; lewa po przeb. 21 tys km, prawa nowa USA Moog) i odezwij się w wiadomości prywatnej to się dogadamy gdybyś potrzebował.
Piasty(z łożyskami) pasują z Smax 4x4 od 2015 o nr VKBA7083, tylne tarcze (fi 31.5cm) i klocki(występują też w innych modelach) tak samo...
Klocki przód to np. GDB2167,łączniki stabilizatora przedniego JTS1370 bodajże z mondeo mk5 lub niby USA K750740 - ja założyłem wg pierwszego numeru i pasuje.
Filtr powietrza jak w mondeo mk5 2.0 diesel AP186/2, kabiny K1001 lub węglowy K1001A ( lub dowolny zamiennik) i przycinamy 1.5cm wg starego filtra. Filtr oleju mam akurat febi po nr oryginału, Febi48485...

lazaj007
14-05-2021, 08:31
Kojarzycie czy jest jakiś EU odpowiednik wiązki żaluzji do 2.0 PB? oryginał numer F2GZ13A840J. dziwi mnie mała dostępność nawet w usa, głównie ebay i to tylko 5 sprzedawców ma

viscaelbarca19
23-06-2021, 11:12
Witam, czy ktoś może jest w stanie podpowiedzieć gdzie mogę kupić/zamówić kierunkowskaz LED do lewego lusterka dla Forda Edge 2017r 2,0B z USA . Kiedyś udało mi się znaleźć na allegro, ale teraz nic nie mogę znaleźć.
Czy może z innych modeli forda coś by pasowało ? patrząc po zdjęciach, to bardzo "podobnie" wygląda kierunkowskaz lusterka z forda Mondeo. Numer części to będzie chyba taki FT4Z-13B375B (5349063)

danwit2
07-07-2021, 13:31
Hej,

czy ma ktoś z Was doświadczenie z chłodnicą wody i klimatyzacji dla silnika 3.5 V6 w zamienniku?
Patrząc na rynku nowych oryginałów nie ma do tego silnika. Można co prawda ściągnąć ze Stanów oryginały ale to koszt ok. 5 tyśków. Używek też nie ma.
Myślałem nawet o zleceniu u jednego producenta zrobienia takiej chłodnicy ale myślę, że koszt będzie jeszcze wyższy niż ściągniecie z za oceanu.
Są zamienniki - czy ktoś ma zamontowane i jeździ na nich.

PrzemekW81
15-07-2021, 14:57
Witam serdecznie,

kupiłem Edge'a 2.0 2020 w Stanach. Przyjechał bez tylnego zderzaka i blacharz nie wie, czy powinien być z czujnikami parkowania, czy bez (z przodu nie ma czujników), a w serwisie Forda nie mają dostępu do informacji o autach ze Stanów.

Czy jest jakaś publicznie dostępna strona, gdzie można wiarygodnie sprawdzić części po VINie dla aut ze Stanów? A może macie inny pomysł na weryfikację tego bez podłączania do komputera?

Dzięki,
Przemek

EdekKrK
11-08-2021, 18:05
Witam. Chciałbym spytać czy ktoś zna numery czujników parkowania mówimy tutaj o czujnikach środkowych w zderzaku tylnim tak jak i numery czujników tych skrajnych do Edward??

Kato2018
12-08-2021, 13:21
Witam. Czy orientuje się ktoś może czy jest możliwość kupna samego przegubu (chyba nazywa się to przegub zewnętrzny tzn. od strony koła) Ford Edge Mk2 2.0 benzyna 249 KM 2015r napęd przód. Mam na 100% uszkodzony przegub przy prawym przednim kole, niestety widzę jedynie do kupienia u nas używane całe półośki. Kontaktowałem się z kilkoma sklepami sprzedającymi części do samochodów z USA i od wszystkich taka sama odpowiedź na pytanie o dostępność przegubu lub półosi: NIE MOŻEMY POMÓC, BRAK CZĘŚCI. Czy do tego modelu można w ogóle kupić sam przugub czy trzeba całą półoś ? Gdzie to kupić? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź

artur1970
13-08-2021, 12:16
numery czujników parkowania

Wpisz hasło czujnik parkowania Ford Edge na allegro i masz gotową odpowiedź

robsoncz
14-08-2021, 20:38
Edek podpowiem ci tak. Zdemontuj przegub, wymierz go dokładnie (ilość zębów wieloklina , średnicę itd), i idz do normalnego sklepu gdzie są kumaci i uczynni ludzie, zadaj pytanie i jest szansa że dopasują. Ja na tej zasadzie dobrałem łożysko przedniego koła ( 3,5 USA) okazało się że pasuje od Galaxy 4x4 i na dodatek za normalne pieniądze. Też pujdź w tym kierunku...

KoWaLWWL
16-08-2021, 06:17
Mam takie pytanie czy hak od wersji z 2015 pasuje do najnowszego z 2020 roku... Zmieniły się jakieś mocowania przedlifta polift...

EdekKrK
16-08-2021, 14:14
Dziękuję wam za pomoc i propozycje. Jeszcze jedno czy drążek stabilizatora tylni będzie pasował z Europejskiej wersji??

EdekKrK
25-10-2021, 13:43
Witam was przyjaciele potrzebuje pomocy powiedzcie mi czy tylni stabilizator ten dlugi będzie pasował z mondeo mk5 do edga mk2 słyszałem, że maja ta sama płytę podłogowa i podobne te części są, jeżeli ktoś wie byłbym wdzięczny za info!

zbynekking
24-06-2022, 15:54
Witam. Jak ktoś składał już swojego EDGA z USA to by się podzielił informacjami jakie części pasują z wersji Europa. Co do silnika zapewne żadne bo to nie ta bajka. Ale np. poduszki, kurtyny, Serwis mi powiedział że nie ma programu do wersji USA i nie mogą sprawdzić czy np kurtyny i poduszki będą pasowały od wersji europejskiej. Myślę że taka baza wiedzy będzie użyteczna a i np światło przeciw mgielne od europy będzie pasowało w zderzak od USA czy lepiej wstawić tam taśmę led. Pozdrawiam.

ccLot
29-06-2022, 21:21
Bump: np światło przeciw mgielne od europy będzie pasowało w zderzak od USA

Nie pasuje. Albo wymiana zderzaka na EU albo led w odblask.

zbynekking
16-07-2022, 16:11
ok dzięki

stef75
26-08-2022, 16:50
Panowie witam.Jesli ma ktoś namiary na konkretny sklep lub kogoś zajmującego się częściami to prosiłbym o pomoc.Pacjent Edge 2017 USA.Potrzebne światła,zderzak,atrapa i coś na pewno jeszcze wyjdzie z plastików.Nie chciałbym składać od 15 osób tylko jednej a konkretnej. Pozdrawiam

TomiTT
02-09-2022, 17:50
Witam. Mam pytanko czy ktoś wymieniał łożysko na piastę tylnego koła z napędem AWD 3.5 benzyna, wersja amerykańska. Sprowadziłem go jako uszkodzony w tylny lewy błotnik i niestety koło też oberwało a co za tym idzie również łożysko. Podczas jazdy strasznie wyje i jestem zmuszony do wymiany. Chciałbym kupić nowe jednak wszędzie w ofercie są ale do przedniego koła albo do wersji Europejskiej czyli diesla. Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć czy pasuje do benzyny, otrzymałem również odpowiedź że nie pasuje....proszę o pomoc jakie łożysko podejdzie i czy ma ktoś namiary na takie coś....Pozdrawiam i z góry dziękuję za jaką kolwiek podpowiedz

zbynekking
03-09-2022, 11:23
Witam. Mam problem z Edkiem. Z tego co wyczytałem składany jest w Kanadzie. Zapewne wersja UE również. Mam dylemat mój edek jest 12.2020r Więc mam pytanie 1) sanki tylne od 2,0 DI EURPA będą pasowały do 2,0 USA Napęd na przednią oś. 2) chodzi o drzwi po zdjęciach widzę że w mojej wersji ( USA) są takie same jak w wersji vignale ( niektóre wersje) Jest tam taka dołożona srebrna listwa przy plastikach na dole drzwi. Ale czy przetłoczenia w blasze drzwi będą takie same w obu wersjach Dzięki z góry za pomoc

robsoncz
04-09-2022, 09:17
Kolego Tomaszu wersja 3.5 V6 ma takie same łożyska we wszystkich kołach (ja mam -17 roki tak jest) i pasuje jak pamiętam od Galaxy 4x4 , https://photos.app.goo.gl/HKA8sgVbDkgBoQdJ7

Bump: https://photos.app.goo.gl/HKA8sgVbDkgBoQdJ7

Bump: Masz tu etykietę z pudełka
https://photos.app.goo.gl?HKA8sgVbDkgBoQdJ7

Bump: https://photos.app.goo.gl/HKA8sgVbDkgBoQdJ7
ten jest poprawny ...

Sienkiel
28-10-2022, 09:51
Witam,
czy boczki bagażnika EU pasują do wersji amerykańskiej? Zauważyłem że mocowanie rolety jest troszkę w innym miejscu, oraz co wtedy z listwą progu bagażnika, która to jest trochę inna w wersji EU

Saper78
12-12-2022, 19:42
Witam, pytanie, może ktoś już to przechodził. Po lewej kolumna wyjęta z V6 2.7 po prawej wiem tylko, że z EDGA Mk2. Można tą po prawej włożyć do Sporta z 2.7? Różnią się tylko jedną literką..ale nie mam pojęcia co ona oznacza

tomao
12-12-2022, 19:56
Jak dla mnie to mają całkiem inne oznaczenia, włożyć można, ale jaka charakterystyka będzie?

Saper78
12-12-2022, 20:46
Facet twierdzi, że ten BXB wyjęty z diesla, ale tzn, że do Europejczyków amortyzatory produkują w Stanach? Coś mi się tu nie zgadza, przecież Bilstein robi na Europę. Gdybym choć wiedział co te literki oznaczają..

SRS
12-12-2022, 21:54
Facet twierdzi, że ten BXB wyjęty z diesla czyli z europy , istotne jest żebyś założył 2 jednakowe amortyzatory (ten sam nr części - oczywiście ostatnia litera jest nie istotna ) o tej samej charakterystyce a zwłaszcza dla siebie aby auto dobrze się prowadziło , i następna sprawa - ubezpieczyciel przy wypadku nie uzna Ci szkody , zwłaszcza że auto z usa - mocno się czepiają szczegółów .

Saper78
13-12-2022, 12:10
A o które nr w tym przypadku chodzi? Pierwsza linijka jest taka sama (poza pierwszą literką) pozostałe dwie już inne... ? Mój oryginalny lewy amortyzator jest mało zużyty, szkoda mi go wymieniać na używkę, prawy do wymiany po uszkodzeniu.

SRS
13-12-2022, 12:33
A o które nr w tym przypadku chodzi? G2GC-18045-BXB to jest nr z EU amortyzatora , przy tej masie silnika od diesla można by zamontować.
szkoda mi go wymieniać na używkę a nie szkoda ci własnego zdrowia lub tylko skasowania auta , jak pisałem w tym przypadku wymienia się na 2 jednakowe amortyzatory lub szuka się z tą samą charakterystyką czyli ten sam numer.

Saper78
13-12-2022, 12:40
G2GC-18045-BXB to jest nr z EU amortyzatora , przy tej masie silnika od diesla można by zamontować.
a nie szkoda ci własnego zdrowia lub tylko skasowania auta , jak pisałem w tym przypadku wymienia się na 2 jednakowe amortyzatory lub szuka się z tą samą charakterystyką czyli ten sam numer.

No szkoda, dlatego drążę :) Bo te amorki mają właśnie te same nr poza pierwszą literką i tymi trzema końcowymi BXB zamiast FNC, a wspomniałeś wcześniej, że "ta literka nie ma znaczenia" (rozumiem, że mówisz o G zamiast F)... a te ostatnie trzy BXB wskazują już na inną charakterystykę, więc trzeba oba wymienić?

SRS
13-12-2022, 18:11
a wspomniałeś wcześniej, że "ta literka nie ma znaczenia"to zacytuje sam siebie oczywiście ostatnia litera jest nie istotna proszę przeczytaj jeszcze raz post 160 . a jeśli ci szkoda tego co jest cały w aucie to zamawiaj w USA i problem rozwiązany ( taki sam numer )

Saper78
13-12-2022, 20:07
to zacytuje sam siebie proszę przeczytaj jeszcze raz post 160 . a jeśli ci szkoda tego co jest cały w aucie to zamawiaj w USA i problem rozwiązany ( taki sam numer )

ok, dzięki za pomoc

Bump: To już ostatnie pyt, zamykając temat, na zdjęciu to amortyzator zamontowany na moim aucie, tym z linka mogę go zastąpić? Wolę zadać głupie pyt jeszcze raz niż, jeździć 300 konnym autem z dwoma różnymi amorkami...

https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-15839-AMORTYZATOR-EDGE-2015-2018-_-AST-24714-_-F2GC-18045-BNE-_-F2GZ-18124-AA.html

SRS
13-12-2022, 21:45
tym z linka mogę go zastąpić? NIE , to jest do 2.0EB
do ciebie idą takie amortyzatory :
F2GC-18K001-GND - LH - lewy - From: 01-19-2015 To: 10-23-2017 LHD 4WD (FTD), 2.7L DOHC 4V DI GT V6 GAS/FFV, With Sports Tuned Suspension
F2GC-18045-GND - RH - prawy From: 01-19-2015 To: 10-23-2017 2.7L DOHC 4V DI GT V6 GAS/FFV, With Sports Tuned Suspension
oczywiście ostatnia litera w nr części nie ma znaczenia i nie zamienia się na inny.
a tu masz propozycje
https://www.ebay.com/itm/334051937283
https://www.tascaparts.com/oem-parts/ford-strut-passenger-side-rh-f2gz18124y

ulter81
06-01-2023, 15:29
Witam ponownie , Edeknprzypłynoł z za wielkiej wody w stanie całkiem niezłym jest już prawie odleczony ale brakuje mi jednej
rzeczy do zakończenia prac , a więc rzeczonego w tytule kompresora do klimatyzacji albo samego przedniego deklaracja od niego.
Teraz prośbą o pomoc do forumowiczów co są obeznani w temacie Edka z usa.
Z jakiego auta można by podebrać kompresor do tego autka czy podejdzie kompresor od 2,0EB od diesla całkiem inny więc bez szans mocowania przewodow po lifcie są inne więc przedliftowy od 2,7 nie podejdzie , a może ktoś miał by taki kompresor lub przedni dekiel od niego , kompresor może być uszkodzony aby była cała obudowa. W moim niestety po strzale został urwany czort na którym siedzi sprzęgło.
Proszę o rady kogoś kto miał z tym styczność oczywoscie nie muszę pisać że nie musi pasować pług and play , coś można przerobić itp.
Na forum jest mnóstwo wpisów że coś nie pasuje , np sanki od diesla do 3,5 lub do 2,7 a oczywiście są prawie identyczne pół godzinki że szlifierka i migomatem i są jak orginał ;)
Pozdrawiam i dziękuję.
Ps jeśli ktoś ma problem z dopasowaniem gratów do wersji z usa pisać śmiało bo mnie już został tylko ten nieszczęsny kompresor więc postaram się pomóc.

Bump: Odpowiem na temat amortyzatorów do 2,7 EB , bez problemu kupi się na alledrogo nowy amortyzator koszt plus minus 500-600 zł numery się zamieniają dokładnie z tymi od wersji amerykańskiej a sport tuner suspensjon to nic innego ja chwyt marketingowy roznica jest tylko w innych stabilizatorach i ich łącznikach które także pasuja od eu.

PeterX
08-01-2023, 17:45
Sprężyny muszą być grubsze bo zawiecha w Sport jest bardzo niekomfortowa, czuć każdą bruzdę na jezdni.

ulter81
09-01-2023, 04:53
Sprężyny muszą być grubsze bo zawiecha w Sport jest bardzo niekomfortowa, czuć każdą bruzdę na jezdni.
Są dokładnie takie same , inny jest stabilizator i jego łączniki .

PeterX
09-01-2023, 22:12
Hmm, to co powoduję utwardzenie zawieszenia Sport, stabilizator? Jakby niemożliwe.

jimi83
23-05-2023, 17:38
Witam. Powiedzcie gdzie kupujecie części zamienne do swoich aut z USA/Kanady? Musze wymienić łożyska przednich kół i zastanawiam czy jak zamówię normalnie w motoryzacyjnym po vinie czy będzie wszystko pasowało? Jak macie namiary na jakiś sklep z częściami to poproszę o link. Pozdrawiam

robsoncz
25-05-2023, 08:35
Sciągnij koło , tarczę , zmierz najpotrzebniejsze wymiary (nie zapomnij wielkość i ilość ząbków półosi ) i dobierzesz w każdym sklepie , u mnie pasowały od Galaxy 4x4 w ten sposób dobierzesz i nie przepłacisz ( chyba że będą mieć w katalogu ale to nie jest pewne)

pawlon00
26-05-2023, 21:02
Dzień dobry, Panowie to moj pierwszy post, zdaje sie ze w tym temacie nie był poruszany temat obudowy filtra powietrza. I tutaj moje pytanie czy do Edga 2.0 z 2020 roku USA pasuje obudowa z EU bądź innego auta, czy tylko dedykowany?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Paweł

andy_90
22-06-2023, 19:08
Witam
Pasują idealnie!!!

Bump: Witam
Pasują idealnie!!!

Witam szanownych forumowiczów,
Kupiłem niedawno Edge'a z 2022 i mam pytanie odnośnie powyższego posta :
Czy ktoś z Was orientuje się, czy to oznacza, że mógłbym szukać kurtyn np. z rocznika 2020 (chyba ostatni rocznik sprzedawany w PL) albo nawet wcześniejszego z Diesel'i ?
I one powinny pasować do wersji amerykańskiej ?

Druga sprawa - czy ktoś z Was wie, czy airbag'i foteli przednich też będą pasować ?

rychu.zychu
23-06-2023, 00:44
Dokładnie kurtyny i poduszki foteli są zamienne pomiędzy EU,USA 2015-2023.

andy_90
23-06-2023, 07:40
Dziękuję za informację !

andy_90
24-06-2023, 22:27
Dokładnie kurtyny i poduszki foteli są zamienne pomiędzy EU,USA 2015-2023.

Przepraszam, że powracam do tematu, ale słyszałem, że naboje z wersji europejskiej są krótsze i oznacza to potrzebę przeróbki (wydłużenia) przewodu zasilającego nabój.
Ktoś z Was słyszał o tym, albo nawet to przerabiał ?

rychu.zychu
24-06-2023, 22:54
Tu (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=285161&page=2) masz cały temat o kurtynach do EDGE , a różnica w nabojach kurtyn podobno jest w modelu Kuga/Escape.

andy_90
25-06-2023, 09:21
Tu (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=285161&page=2) masz cały temat o kurtynach do EDGE , a różnica w nabojach kurtyn podobno jest w modelu Kuga/Escape.

Link dodany do ulubionych.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc Rychu !

lucuszysko
12-08-2023, 23:01
Cześć.
Proszę o pomoc, ponieważ w Internatach nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat półosi/przegubu w poliftowym Edge.
Ogólnie sytuacja wygląda tak, że mój Edge przyjechał z niekompletną lewą półosią. Był strzał w koło przez co wyskoczyła półoś i zaginął przegub wewnętrzny (wchodzący do skrzyni). Czy jest to ten sam przegub (ta sama półoś) co w wersji przedliftowej? Zakładam, że raczej nie skoro w 2019+ jest już 8-biegowa skrzynia biegów. Tak samo prawdopodobnie również ta od TDCi nie będzie pasować do 2.0 Ecoboost?

Może któryś z forumowiczów ma dostęp do specyfikacji jakiego przegubu powinienem szukać? Ilość zebów zewnętrzych/wewnętrzynch średnice itd.

sakasz
28-12-2023, 18:37
Witam.Na wstępie, jeśli temat nie z tego działu proszę admina do przeniesienia w odpowiedni.Stałem się posiadaczem edga st rocznik 2020.Samochód posiada szkodę tylna klapa całkowicie zniszczona plus lampy,zderzak może się uratuje ale dolną część bo góra jest połamana.Pytanie czy możecie podesłać namiary na części.Rozglądając się po necie natrafiłem na lampy na aliexpres ale nie wiem co są warte i czy będą działać z wersją usa.
i od którego edga (wersja) bedą kompatybilna z wersją st

Marek8
09-01-2024, 11:52
Witam. Proszę o pomoc w określeniu czy dane części pasują do auta z USA.

5327519, 5327517, 5327661, 5327658
Są to części do szyberdachu.

Z góry dziękuję za pomoc

SeBoss21
09-01-2024, 20:50
Witam pytanie czy tylna klapa od eu pasuje do USA rok 2016 oraz czy tylna blenda pasuje z eu do USA oraz czy do wersji se (nie świecąca blenda) pasuje ta z EU która świeci ?