Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] HID a LEDY

osama80
16-09-2018, 19:06
Witam, właśnie zamówiłem nowe Mondeo mk5 i potrzebuje opinii na temat reflektorów soczewkowych. Słyszałem opinie ze świecą słabo i lepiej zamówić Ledy. Problem tylko żeby dokupić ledy to musiałbym zmieniać całkowicie model i konfiguracje która wychodzi dużo więcej. Czy reflektory soczewkowe so tak słabe czy po prostu ledy takie dobre?

Pitol321
16-09-2018, 19:20
Soczewki w MK5 nie są niczym specjalnym, są dość kiepskie.
Jeśli włoży się mocne H7 i ustawi ich wysokość z aparatem do świateł, to świecą całkiem w porządku.
Ja mam teraz Osram Night Breaker Laser zamontowane - jest OK.
Wcześniej miałem Night Breaker Unlimited i też dobrze sobie radziły.

Matych
16-09-2018, 19:29
Soczewki w MK5 to halogen a nie żaden hid i między nimi a dynamic led jest przepaść.Za tą cenę są to chyba najlepsze w dalszym ciągu ledy na rynku.Są to przede wszystkim ledy dynamiczne które mają bodajże 8 trybów świecenia,a nie jak konkurencja w większości tryb mijania i długie.A i jakość światła mimo upływu lat jest celujaca.

Hansolo
16-09-2018, 19:39
Osobiście to uważam że FDL to najlepsza rzecz na pokładzie Mondeusza. Już pisałem w innym poście. Ostatnie przeszło 2 tys km przejechane nocą w tym około tysiąca w deszczu z Pomorza przez Mazury i w Bieszczady potwierdziły, że FDL wymiata. To moim zdaniem nieporównywalne rzeczy . Nic nie równa się z FDL , jeśli chodzi o światełka fordowskie.
Bierz FDL bezwarunkowo. Nie weźmiesz , a trafi Ci się jazda nocą z FDL to będziesz pluć sobie w brodę i mieć kaca.

osama80
16-09-2018, 19:45
Miałem Mondeo 2007 ze skrętnymi reflektorami i dawały rade. Miałem tez zwykle halogeny w mondeo z 2010 i teraz z 2012 mtore tez świecą przyzwoicie. Pytam bo tutaj w UK to dużo osób na forum marudzi jakby to na zwykłych się nie dało jeździć i tylko ledy ratują sytuacje. Jak zwykle soczewkowe świecą podobnie jak w Mk4 to nie widzę problemu.

Bump: Osobiście to uważam że FDL to najlepsza rzecz na pokładzie Mondeusza. Już pisałem w innym poście. Ostatnie przeszło 2 tys km przejechane nocą w tym około tysiąca w deszczu z Pomorza przez Mazury i w Bieszczady potwierdziły, że FDL wymiata. To moim zdaniem nieporównywalne rzeczy . Nic nie równa się z FDL , jeśli chodzi o światełka fordowskie.
Bierz FDL bezwarunkowo. Nie weźmiesz , a trafi Ci się jazda nocą z FDL to będziesz pluć sobie w brodę i mieć kaca.

To będę chyba musiał jutro zagadać z dealerem czy nie można jeszcze zmienić modelu na inny. Niestety do zetec edition nie ma ledow, tylko do titanium edition albo st line.

Hansolo
16-09-2018, 19:50
Ja natomiast miałem Mondeo mk4 z bixenonem przez 6 lat i jakieś porównanie mam. Moim zdaniem różnica jest kolosalna, ale zrobisz jak uważasz. Pytałeś , odpowiadamy.

osama80
16-09-2018, 21:18
Tak przy temacie czy ciagle trzeba ściągać zderzak przy wymianie żarówki? W fusionie 2017 lampa jest lekko przeprojektowana i można zmienić żarówkę bez ściągania zderzaka.

Pitol321
17-09-2018, 06:22
Dopóki nie wyjdzie lift (o ile takie zmiany tam będą), to nadal konieczne jest wyczepiane boku zderzaka, aby wymienić żarówki.
Podobno niektórzy radzą sobie bez wyczepiania, ale do tego to raczej ręce pianisty są konieczne.

Dobra bardzo mocna H7 i ustawienie świateł - to duża różnica względem tego jak wyjeżdża soczewkowe MK5 z fabryki.

osama80
17-09-2018, 07:21
Dopóki nie wyjdzie lift (o ile takie zmiany tam będą), to nadal konieczne jest wyczepiane boku zderzaka, aby wymienić żarówki.
Podobno niektórzy radzą sobie bez wyczepiania, ale do tego to raczej ręce pianisty są konieczne.

Dobra bardzo mocna H7 i ustawienie świateł - to duża różnica względem tego jak wyjeżdża soczewkowe MK5 z fabryki.

Myślałem ze może zmienili jak w Fusionie. Tam tył lampy jest pod katem i jest trochę miejsca żeby wymienić żarówkę.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mondeo70235
17-09-2018, 20:07
mam porównanie miedzy ksenonem w MK4 dawały rade a Ledami w MK5 po prostu przepaść polecam LEDY

oslowek
17-09-2018, 22:35
mam porównanie miedzy ksenonem w MK4 dawały rade a Ledami w MK5 po prostu przepaść polecam LEDY

Zgadza się. Miałem poprzednio mk4FL z ksenonami. Regenerowałem odbłyśniki i uważałem, że lepiej być nie może. Ale jednak może. Teraz mam mk5 z FDL i banan od ucha do ucha. Dynamiczne doświetlanie zakrętów, automatyczne światła drogowe, wydłużająca się wiązka światła w funkcji prędkości, autopoziomowanie, silna biel przed autem. Uwielbiam nim jeździć nocą. Ostatnio miałem porównanie z mk5 na soczewkach, który stał obok mnie przed ścianą i też właśnie kierowca uruchamiał auto. Przepaść.

Co trochę przeszkadza? FDL są tak silne, że w mgle (i nie tylko) przeciwmgielne to atrapa - w ogóle ich działania nie widać poza kontrolką :-( Tu Ford nie dopracował tematu i chyba regulował ich moc pod soczewki w światłach mijania. Po prostu przeciwmgielnych nie ma sensu używać :-)

Ale FDL jak najbardziej polecam, zwłaszcza jak się jeździ dużo i szybko.

Matych
17-09-2018, 23:39
Właśnie mam trenda w manualu na światłach w halogenie-przepraszam mam trenda beż świateł bo prawie nie świecą .

PRZEMOLO79
18-09-2018, 09:50
Jak już napisali koledzy FDL są genialne. Wcześniej miałem focusa MK3 na ksenonach świecił super ale FDL biją go na głowę zarówno funkcjonalnością jak i jakością świecenia. Nad soczewkami w MK5 spuśćmy zasłonę milczenia. Jednym słowem "tragedyja" świecą słabo blisko i jakoś tak jakby chciały a nie mogły przepaść w stosunku do ksenonów z focusa a do FDL czarna dziura:P:surprise:

wojnadk
27-09-2018, 03:35
Witam wszystkich forumowiczów, ponieważ nie chcę tworzyć nowego postu,przyklejenia się do tego tematu.
W moim Mondeo mam światła soczewkowe,z żarówkami osram ,świecą jako tako,i tak sobie myślę już od pewnego czasu by je zamienić(chodzi o żarówki),na ledy, widziałem już w necie,a także a auto świat, porównania,i są kolosalne, wiem że ledy nie mają żadnej homologacji, dopuszczające je do użytku na drogach publicznych,ale po obejrzeniu kilku przykładów, stwierdzam,że przy dobrym ustawieniu świateł,i zachowaniu proporcji,te światła naprawdę dobrze święcą, nawet już markowe firmy już zaczynają,produkować zamienniki zwykłych żarówek,czyli ledy, ostatnio mój kolega kupił żarówki LED do swojego nowego Nissana Qashqai i naprawdę dobrze to wygląda,był, nawet na stacji diagnostycznej, gdzie mu powiedzieli że ,jest wszystko zgodnie z aparatura diagnostyczną, oczywiście, kolega nie chwalił się że zamontował ledy,a że ma wersje że spryskiwaczami do lamp,nikt nie zadawał mu zbędnych pytań.
Więc nasuwa mi się ta sama myśl, iść tym tokiem myślenia?
Ponieważ mam dojście do części , dostałem od znajomego uszkodzoną lampę soczewkową by przymierzyć żarówki LED,i okazało się że wersja mini tych żarówek wchodzi bez problemu.
Tomek;-)

Matych
27-09-2018, 04:52
W lampie projekcyjnej-soczwowej takiej jak przystoswana do żarówki halogenowej,lampa MK5 jak umieścisz w tubusie obojętnie jakiekolwiek źródło światła HID,LED,halogen-nikogo nie będziesz oślepiać.Co prawda nie jest o zgodne z przepisami lecz właściwie nikt się tego czepia ani nie sprawdza a jakość światła znacznie się poprawia.

wojnadk
27-09-2018, 06:36
W lampie projekcyjnej-sczwowej takiej jak przystoswana do żarówki halogenowej,lampa MK5 jak umieścisz w tubusie obojętnie jakiekolwiek źródło światła HID,LED,halogen-nikogo nie będziesz oślepiać.Co prawda nie jest o zgodne z przepisami lecz właściwie nikt się tego czepia ani nie sprawdza a jakość światła znacznie się poprawia.

To dobre info dla mnie,z ciekawości mogę powiedzieć że,przy moim Mondeo mam oryginalne spryskiwacze lamp,zawsze mogę powiedzieć nadgorliwego policjantowi,że są.to oryginalne ksenony!

Matych
27-09-2018, 06:51
Niestety dzisiejsze tanie reflektory soczewkowe maja odbłyśnikiz tworzywa które jest napylane próżniowo warstwą lustrzaną.Ich czas życia jest beznadziejnie któtki i ich efektywność bardzo spada na skutek degradacji i wypalenia tej powłoki po jakimś czasie.

wojnadk
28-09-2018, 18:41
[QUOTE=Matych;3034901]Niestety dzisiejsze tanie reflektory soczewkowe maja odbłyśnikiz tworzywa które jest napylane próżniowo warstwą lustrzaną.Ich czas życia jest beznadziejnie któtki i ich efektywność bardzo spada na skutek degradacji i wypalenia tej powłoki po jakimś czasie.

Masz rację kolego, tylko że,za degradację odpowiada w dużej mierze wysoka temperatura,jaka jest wydalana z świecącej żarówki halogenowej, (jej szklanej bańki i żarnika),natomiast żarówki LED są zimne,a jedynym źródłem ciepła w niej ,jest moduł sterujący, który znajduje się z tyłu żarówki i jest poza odbłyśnikiem.
Więc mniemam,że żarówka LED poprawiła by żywność odbłyśnika w lampie.
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, jestem tylko skromnym stolarzem;-)

przemo_1981
28-09-2018, 19:03
Dla osób które nie miały okazji widzieć FDL - po ciemku w deszczu

zkmEqEE83b4

Juzek
29-09-2018, 11:16
Nagrałbyś jeszcze jak się sprawują na drodze nieoświetlonej - niekoniecznie w deszczu.

Z powyższego nagrania wnioskuję, że są lepsze niż Koito :)

garsi
29-09-2018, 11:33
No dobra, każdy zachwyca się tym FDL.
Czy ktoś aplikował żarówki LED (jakieś sensowne) do soczewek zamiast H7?
Jeśli tak to mógłby zaprezentować efekt przed i po?
Pozdrawiam,

Matych
29-09-2018, 11:41
Nagrałbyś jeszcze jak się sprawują na drodze nieoświetlonej - niekoniecznie w deszczu.

Z powyższego nagrania wnioskuję, że są lepsze niż Koito :)

A mało takich filmów w sieci.

No dobra, każdy zachwyca się tym FDL.
Czy ktoś aplikował żarówki LED (jakieś sensowne) do soczewek zamiast H7?
Jeśli tak to mógłby zaprezentować efekt przed i po?
Pozdrawiam,

Będzie na pewno lepiej,ale to nie zbliży ich do FDL nawet w połowie.

Juzek
29-09-2018, 11:47
A mało takich filmów w sieci.

A Ciebie pytałem ?

Matych
29-09-2018, 12:28
Mnie nie pytałeś ale mógłbyś się troszkę wysilić.

Juzek
29-09-2018, 14:00
Hehe... kolejny twardziel za klawiaturą :-)

Poczekam.. może kolega będzie chciał się jednak podzielić filmem :-)

Nastukane na szklanym ekranie