Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2015- ] Konfiguracja z użyciem ELM327 v3 - Interfejs Vscan STN1170 USB

stachmen
18-09-2018, 22:53
Ponieważ jest to mój pierwszy wpis na tym forum, witam serdecznie wszystkich kolegów i ew. koleżanki.
Śledzę to forum z wielkim zaciekawieniem, odkąd stałem się posiadaczem mojego pierwszego Forda, którego nabyłem drogą kupna, na wiosnę br.
To co robię w życiu zawodowym nie jest w żaden sposób związanie z motoryzacją.
Jestem więc w tej dziedzinie raczej amatorem, ale nie całkowitym laikiem.
Wielu rzeczy dowiedziałem się, a niektórych w pewnym stopniu nauczyłem, właśnie na podobnych "branżowych" forach internetowych.
Jako facet, ogarniam trochę stronę mechaniczną motoryzacji i coraz bardziej zaczynam wgryzać się w elektronikę, bo jak wiemy, we współczesnych samochodach bez tego ani rusz.
Widzę tutaj wielu świetnych i doświadczonych fachowców i już powoli zaczynam, może jeszcze nie rozumieć, ale czuć niektóre tematy.
W każdym razie z Waszą pomocą od wiosny, dwa razy już zaktualizowałem sobie mapy z F4 do F6 a potem do F7 oraz soft.
Zakupiłem niedawno interfejs jak w temacie.
Udało mi się tym włączyć światła DRL i automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu.
I tutaj trochę się zatrzymałem. Byłoby jeszcze wiele do zrobienia ale;
po tym przydługim wstępie /za co przepraszam/ rodzą się moje pytania.
Czy są programy diagnostyczno-konfiguracyjne do C-Maxa od 09.2015 w górę tj. chyba MK2 FL /poliftowy/?
Wszystkie, które znalazłem tj. ElmConfig, FoCCCus i jeszcze inne, wg mojego rozeznania są dedykowane do Focusa, Mondeo itd. i raczej starszych roczników.
Nie wszystko działa, no i lepiej być ostrożnym.
Jest jeszcze Forscan, który jest aktualny ale trudny, zwłaszcza w kwestii systemu szesnastkowego. Tu raczej nie można sobie pozwolić na eksperymenty. /zarejestrowałem się i zdobyłem licencję rozszerzoną/
Byłoby znacznie prościej, móc skorzystać z gotowych "arkuszy kalkulacyjnych" jakie napotkałem na zagranicznych, najczęściej amerykańskich forach.
np. tu https://docs.google.com/spreadsheets/d/1uDSQ1Z5a2Wt8-kjrSiVSlDFGFHnfeuhb3RTMVz95730/edit?usp=sharing

Jednak wiele rzeczy się tu różni od naszych europejskich Fordów i modeli.
Może ktoś kumaty mógłby coś podobnego stworzyć albo podesłać linki, wyjaśnić, podpowiedzieć?
Będę zaglądał. Jak sam coś znajdę to też podepnę.

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za ten nudny wpis. Sam się nie spodziewałem, że się tak rozwinę. ;)

stachmen
23-09-2018, 22:40
Witam ponownie.
Wszystkie arkusze jakie przeglądam /z kodami do konfiguracji/ akurat w kwestiach, które chciałbym potestować np. włączenie DRL na halogenach/ kierunkowskazach i inne triki, akurat odnoszą się do zakresów (BCM) 726-45-xxx, (BCM) 726-50-xxx tj. wysoką numeracją adresów i z reguły są oznaczane BdyCM.
U mnie to co pokazuje Forscan to nazywa się BCMii i maksymalne numeracje adresów to np. 726-06-01. To jest najwyższy numer dla adresu 726-.
Mam licencję rozszerzoną i wydaje mi się, że wszystko działa.
Czy to jest normalne? Czy ma być BCMii zamiast BdyCM? Czy taki ograniczony zakres adresów jest prawidłowy?
Może chodzi o rocznik auta, inne moduły?
Swoją konfigurację zaczytałem z motorcraftservice i też tak widzę w Forscanie.
Mógłby ktoś kumaty się wypowiedzieć, może coś robię źle?
Ktoś, coś?
Tedi_k co ty na to?
Pozdrawiam

piotrofoto
15-11-2018, 10:05
Cześć, przyłączę się do twojej prośby, akurat ryglowanie drzwi itp mam aktywowane ale chciałbym wyłączyć na zimę czujniki ciśnienia. Czy może w tej kwestii udało ci się coś rozwiązać lub dowiedzieć jakie bity trzeba pozmieniać aby deaktywować system? Mam wersję z czujnikami nie z odczytem z ABS.

Mi udao się uruchomić na razie tylko nawigację na Sync 2 :)

Nix2
26-11-2018, 19:53
Hej!
I co z tym wyłączeniem czujników, udało się ? Też muszę wykonać taką operację, tyle że w Mustangu.

pzdr Nix

Przemo600v
27-11-2018, 07:52
Zakupiłem niedawno interfejs jak w temacie.
Udało mi się tym włączyć światła DRL i automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu.
Ryglowanie od razu ci się załączyło?
U mnie moduły w C-maxie czyta bez problemu, mogę zaznaczyć ryglowanie i zapisać. Po ponownym zczytaniu ta opcja już jest odchaczona.
Próbowałem kilka razy i zawsze to samo, dodam że inne opcje zapisują się bez problemu. Macie może jakiś pomysł ??

Antej
27-11-2018, 08:07
No to 2-0
tak samo nie ustawiłem Cmaxa u kolegi z forum.
Uparty byłem, elmconfig w kilku wersjach, UCDS.
Zawsze po resecie modułu ptaszek znikał.
Ciemno było, a to nie był priorytet, to drugiego GEM nie zakładałem.

A tak poza konkursem to Tag dotyczy aut 2015+ wiec robimy burdel.

stachmen
21-12-2018, 09:10
Hej, sory, że tak długo nie wpadałem na ten wątek, ale siedziałem na innym dot. sync 3, no i ogólnie czas ...
Przemo600v - ryglowanie załączyłem bodajże Focccusem modowanym. Załączyło się od razu i bez problemu działa do dzisiaj. Co ciekawe, od razu zadziałało też re-ryglowanie po otwarciu drzwi i ponownym ruszeniu. Zaznaczyłem tylko jednego ptaszka, bez dodatkowych operacji i wszystko ruszyło tak jak oczekiwałem.

huzionet
29-03-2019, 18:17
Hejka, koledzy a wiecie jak ustawić DRL w C-MAX 2013 rok przy użyciu ELMconfig ?

Antej
30-03-2019, 04:44
a wiecie jak (...) przy użyciu ELMconfig ?

Wiemy, nie da się.
Elmconfig nie jest do tego auta.

semisok
08-05-2019, 08:26
Witam,
Mam pytanko.
Czy za pomocą Viaken v3 w forscan można dostać się do centralnej konfiguracji BCMii?
Podczas próby wywala mi błąd i staje na bloku 1/6 - samochód to C-MAX 2016 1.5 ecoboost,
Jak narazie udało mi się dostać tylko do Modułu IPC.

boncio
08-05-2019, 10:15
A masz dostęp do internetu podczas łączenie się z autem?

semisok
08-05-2019, 11:27
mam dostęp

boncio
08-05-2019, 14:24
Próbuj kilka razy do skutku. U mnie ostatnio też wywaliło za 1 razem, a potem poszło ok.
FORScan obsługuje pełną konfigurację C-maxa mk2fl od 2 lat.

dqpb
08-09-2019, 17:47
a są jakieś opcje które można łatwo włączyć za pomocą softu?
Wymieniłeś DRL i automatyczne ryglowanie drzwi, da radę coś jeszcze włączyć co w wersji Trend jest domyślnie wyłączone

stachmen
08-09-2019, 19:33
a są jakieś opcje które można łatwo włączyć za pomocą softu?
Wymieniłeś DRL i automatyczne ryglowanie drzwi, da radę coś jeszcze włączyć co w wersji Trend jest domyślnie wyłączone

- właczenie /ice alert/ ostrzeżenie o mrozie/niskiej temperaturze zewnętrznej przy bodajże 4 st.C włącza się śnieżynka na zegarach
- włączenie czujników ciśnienia w kołach / na czujniki w 4 kołach/ - z początku myślałem, że system sprawdza ciśnienie po ABS - obwód koła /tak było zaznaczone oryginalnie w module/, po przełączeniu /i próbach/ okazało się, że system działa i monitoruje każde koło. Byłem zdziwiony, że jednak mam czujniki w każdym kole.
- wyłączenie tego systemu, po zmianie kół /felg/ na takie bez czujników aby nie "gęgał" nie potrzebnie /znika wtedy w menu zegarów opcja programowania/zapamiętania ciśnienia w kołach/
- wyłączenie systemu start/stop
Wszystko Forscanem z licencją rozszerzoną.
Może ktoś, coś jeszcze podpowie ciekawego?

Maniek2393
27-03-2021, 18:50
Witam, chciałbym ustawić opcję automatycznego blokowania / ryglowania drzwi po ruszeniu w moim C- Maxie MK2 z 2015r. Nie mogę nigdzie znaleźć takich ustawień. Czy ktoś wie jak to ustawić i czy da się to zrobić z poziomu ustawień czy może po podpięciu do OBDII? Od razu zapytam czy jeśli przez OBDII to czy aplikacje jak car scanner albo torque dadzą radę czy potrzebny jest bardziej zaawansowany sprzęt?

Pozdrawiam,
Maniek2393