Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Samopoziomowanie xenonów

Kazio
21-09-2018, 20:41
Witajcie, ostatnio dostrzegłem problem w Mk4. Mam samopoziomujące xenony. Wsiadam do auta, przekręcam kluczyk, włączam światła i elegancko się poziomują. W trasie po jakimś czasie wywala mi błąd "usterka oświetlenia przedniego" - w tym momencie xenony "spadają", tzn świecą krócej i do dołu. Następnie wyłączam auto, wyciągam kluczyki. Potem od nowa pale i włączam światła i przez jakiś czas świecą okej, a potem znowu wyskakuje błąd i "spadaj" czym to może być spowodowane????? Jakieś silniczki? czujniki? sterowanie? czy coś błahego ?

jackold
21-09-2018, 21:52
sprawdz czujniki poziomowania ksenonu na tylnej osi prawdopodobnie skonczył swój zywot. Wymiana bardzo prosta

Kazio
21-09-2018, 21:59
Dzięki, możesz mi powiedzieć jak on wygląda? lub gdzie jest? Jak mogę ocenić czy są dobre, czy do wymiany?

zamir
22-09-2018, 14:51
Miałem podobnie.
W moim przypadku pomogło wypięcie, przeczyszczenie wtyczki i wpięcie ponowne do czujnika poziomu, który jest na lewym, tylnym wahaczu.
Warto sprawdzić Forscanem - u mnie wyraźnie błąd dotyczył komunikacji właśnie z tym czujnikiem.
Dostęp prosty - wystarczy zdjąć koło.

97689

97690

przerwat
22-09-2018, 20:34
Może być też przedni czujnik. Podepnij pod komputer i wyjdzie

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Kazio
23-09-2018, 11:40
Jeśli nie ma wyrzuconego błędu to pod komputerem wyjdzie?

zamir
23-09-2018, 12:09
No pewnie, błąd jest zapisany, odczytasz go po przeskanowaniu.

lukasz..
31-01-2019, 17:38
podepnę się pod temat bo mam podobnie błędy to B1A57 a drugi odnosnie doświetlania zakretów z lewej nie działa.

malek.lukasz.81
01-02-2019, 08:01
Ja mam błąd od przedniego czujnika, na razie brak czasu na naprawę, co najlepsze poziomowanie działa normalnie jest tylko info na liczniku.

jaceks
05-02-2019, 13:30
należy wykonać kalibracje IDSem.
Kalibracja z Forscana niby się wykonuje, ale nie zawsze skutkuje usunięciem komunikatu błedu

kaczorek1979
02-02-2020, 18:36
Witam,
Dopadł mnie problem z ksenonami. Od dwóch dni co jakiś czas wyświetla mi się komunikat: "oświetlenie przednie usterka". Poczytałem trochę i dowiedziałem się że najprawdopodobniej jest to usterka czujnika poziomowania ksenonów. Zakupiłem sobie kabelek, zainstalowałem FORSCANA i wyszło że niby z lewym tylnym jest coś nie tak. Ktoś może mi powiedzieć jakie wartości na oscyloskopie powinien mieć dobry? Wyszedłem z samochodu i przedni pokazywał mi -56mm a tylny pokazywał 17mm. Jak można to zweryfikować. Dodam tylko że jak ruszałem samochodem na boki albo siadalem w bagażniku to wartości sie zmieniały. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

Dzisiaj jak jechalem jakies 5km sam to bylo wszystko ok. Jak tylko weszly dodatkowe dwie osoby to juz wyskoczyl blad :(
Pozdrawiam

kaczorek1979
10-02-2020, 10:31
Hej,
Ja swój problem rozwiązalem poprzez wymiane tylnego lewego czujnika poziomowania. Troche bylo drogo ale na chwile obecna dziala super. Przeprowadzilem po wszystkim kalibrabje i znowy moge sie cieszyc pozadnym oswietleniem.