Witajcie, ostatnio dostrzegłem problem w Mk4. Mam samopoziomujące xenony. Wsiadam do auta, przekręcam kluczyk, włączam światła i elegancko się poziomują. W trasie po jakimś czasie wywala mi błąd "usterka oświetlenia przedniego" - w tym momencie xenony "spadają", tzn świecą krócej i do dołu. Następnie wyłączam auto, wyciągam kluczyki. Potem od nowa pale i włączam światła i przez jakiś czas świecą okej, a potem znowu wyskakuje błąd i "spadaj" czym to może być spowodowane????? Jakieś silniczki? czujniki? sterowanie? czy coś błahego ?
sprawdz czujniki poziomowania ksenonu na tylnej osi prawdopodobnie skonczył swój zywot. Wymiana bardzo prosta
Dzięki, możesz mi powiedzieć jak on wygląda? lub gdzie jest? Jak mogę ocenić czy są dobre, czy do wymiany?
Miałem podobnie.
W moim przypadku pomogło wypięcie, przeczyszczenie wtyczki i wpięcie ponowne do czujnika poziomu, który jest na lewym, tylnym wahaczu.
Warto sprawdzić Forscanem - u mnie wyraźnie błąd dotyczył komunikacji właśnie z tym czujnikiem.
Dostęp prosty - wystarczy zdjąć koło.
97689
97690
przerwat
22-09-2018, 20:34
Może być też przedni czujnik. Podepnij pod komputer i wyjdzie
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Jeśli nie ma wyrzuconego błędu to pod komputerem wyjdzie?
No pewnie, błąd jest zapisany, odczytasz go po przeskanowaniu.
lukasz..
31-01-2019, 17:38
podepnę się pod temat bo mam podobnie błędy to B1A57 a drugi odnosnie doświetlania zakretów z lewej nie działa.
malek.lukasz.81
01-02-2019, 08:01
Ja mam błąd od przedniego czujnika, na razie brak czasu na naprawę, co najlepsze poziomowanie działa normalnie jest tylko info na liczniku.
należy wykonać kalibracje IDSem.
Kalibracja z Forscana niby się wykonuje, ale nie zawsze skutkuje usunięciem komunikatu błedu
kaczorek1979
02-02-2020, 18:36
Witam,
Dopadł mnie problem z ksenonami. Od dwóch dni co jakiś czas wyświetla mi się komunikat: "oświetlenie przednie usterka". Poczytałem trochę i dowiedziałem się że najprawdopodobniej jest to usterka czujnika poziomowania ksenonów. Zakupiłem sobie kabelek, zainstalowałem FORSCANA i wyszło że niby z lewym tylnym jest coś nie tak. Ktoś może mi powiedzieć jakie wartości na oscyloskopie powinien mieć dobry? Wyszedłem z samochodu i przedni pokazywał mi -56mm a tylny pokazywał 17mm. Jak można to zweryfikować. Dodam tylko że jak ruszałem samochodem na boki albo siadalem w bagażniku to wartości sie zmieniały. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
Dzisiaj jak jechalem jakies 5km sam to bylo wszystko ok. Jak tylko weszly dodatkowe dwie osoby to juz wyskoczyl blad :(
Pozdrawiam
kaczorek1979
10-02-2020, 10:31
Hej,
Ja swój problem rozwiązalem poprzez wymiane tylnego lewego czujnika poziomowania. Troche bylo drogo ale na chwile obecna dziala super. Przeprowadzilem po wszystkim kalibrabje i znowy moge sie cieszyc pozadnym oswietleniem.