Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2017- ] Dołożenie kamery cofania
Fiesta Mk8 ST Line 23-09-2018, 20:35 Cześć! Tak się zastanawiam czy dołożenie kamery to sporo zachodu? Mam sync 3 z dużym ekranem. Czy tylko oryginalna kamera zadziała? Pewnie na instalację nie ma co liczyć, ale może nie jest to bardzo skomplikowane? Ogarniał to już może ktoś? Za kamerę przy zamówieniu chcieli tysiaka, dla mnie trochę za dużo...
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Fiesta Mk8 ST Line 24-09-2018, 11:21 Aż tak mi na kamerze nie zależy, żeby obraz na telefon obraz rzucać :) Myślałem że jeżeli kamera jest normalnie w opcji do zamówienia, to nie będzie problemu z jej dołożeniem do oryginalnej instalacji i wpięcie się pod Sync 3. Przecież to nie jest chyba fizyka molekularna, tylko kamera + kilka dodatkowych kabli i uaktywnienie tej funkcji przez OBD...
Oczywiście mogłem ją dopisać do zamówienia, ale 1000zł wydawało mi się zbyt drogo, przecież odbiornik już jest, kwestia samej kamerki za kilkadziesiąt złociszy.
Wiem że na forum są spece co nie takie mody uaktywniają, dlatego pytałem czy ktoś już może tę ścieżkę przede mną przechodził.
Fiesta Mk8 ST Line Kamerę do Sync3 na 99,9% podłącza się tak jak w Mondeo - jest temat na forum. Nie wiem jak z CAN w Fieście.
PrzemKo80 jakbyś miał nawigację 5" od modelu C1BT- (E1BT- lub F1BT-) to używając specjalnego kabelka można podłączyć każdą chińską kamerkę pod niego. Sam wyświetlacz pasuje od każdego modelu.
Poczytaj sobie: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=281475
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=281058&page=2
Bump: W fieście wyświetlacze 4" też obsługiwały kamerę, ale nie wiem jakie.
Fiesta Mk8 ST Line 24-09-2018, 15:02 boncio jak byś był tak miły i podlinkował coś, to bedę wdzięczny. Znalazłem 1 temat w mondeo o sync 3 ale tam jest 1500 postów...
Ktoś coś ruszył z tematem? Jakieś wieści? O ile oryginale wiązki klapy i kamera prosta sprawa to pytanie jak z podłączeniem do Sync'a i pytanie co z sync 2.5 czy tam light? Ktoś sprawdzał? Jest to możliwe? Czy wychodziła wersja z sunc2.5 i kamera?
... co z sync 2.5 czy tam light? Ktoś sprawdzał? Jest to możliwe? Czy wychodziła wersja z sunc2.5 i kamera?
Do "Sync'a" CTR bez problemu da się dołożyć kamerę cofania. Szczegóły na schemacie poniżej.
Oczywiści dla funkcjonalności "jak z fabryki" zainstalowany w aucie BCM musi mieć LIN dedykowany do sterowania fabryczną kamerą.
Podobnie też jak w Sync2/Sync3 można do CTR zamiast fabrycznej kamery podłączyć kamerę chińską - nie będzie wtedy linii skrętnych i jakość będzie też jakaś tam ("za co płacisz - to dostajesz :568:").
Do "Sync'a" CTR bez problemu da się dołożyć kamerę cofania. Szczegóły na schemacie poniżej.
Oczywiści dla funkcjonalności "jak z fabryki" zainstalowany w aucie BCM musi mieć LIN dedykowany do sterowania fabryczną kamerą.
Podobnie też jak w Sync2/Sync3 można do CTR zamiast fabrycznej kamery podłączyć kamerę chińską - nie będzie wtedy linii skrętnych i jakość będzie też jakaś tam ("za co płacisz - to dostajesz :568:").
Dziękuję tedi_k za informację. A możesz podać listę potrzebnych części (symbole) które trzeba skompletować aby zrobić projekt na oryginalnych gratach. Wielka prośba do Ciebie z mojej strony. Wersja 5d, titanium, sync 2,5 , czujniki parkowania tylko z tyłu (nie wiem czy to ma akurat znaczenie), asystent pasa.
Znalazłem
F1EB-19B514-BE kamera
H1BT-14B562-BBC wiązka klapy
co jeszcze?
miłego
...możesz podać listę potrzebnych części (symbole) które trzeba skompletować aby zrobić projekt na oryginalnych gratach. ...
Taką listę sprawnie to może zrobić kolega SRS jak znajdzie chwilę czasu...
Taką listę sprawnie to może zrobić kolega SRS jak znajdzie chwilę czasu...
Zatem bardzo ładnie proszę kolegę SRS o pomoc w temacie :)
Czesc. Pozwole sobie odswiezyc temat. Czy udalo sie ustalic ta liste potrzebnych czesci ?
Fiesta Mk8 ST Line 22-10-2019, 17:24 Ja już straciłem nadzieję na pełną listę oryginalnych gratów, więc coraz bliższy jestem pomysłowi dołożenia jakiejś uniwersalnej kamery dobrej jakości.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
djsanta88 08-04-2020, 12:26 Ma ktoś diagram za co odpowiedzialny jest każdy przewód oryginalnej kamery forda?
Wtyczka ma 6 przewodów.
W załączeniu zdjęcie.
Znalazłem więc dla potomnych :
Brąz zasilanie plus
Żółty video minus
Biały video plus
Czarny osłona uziemienie
Przydała by się informacja gdzie wpiąć LIN (zielone) w BCM.
Mateusz_empi 11-06-2020, 07:46 Witam
Ponawiam pytanie: co trzeba mieć i zrobić by zamontować oryginalną kamerę do Fiesty 2020
Witaj, skąd bierzesz takie schematy.... ja chciałbym wymienić radio z trend na sync3..
Wasabi88 25-11-2020, 10:10 Skontaktowałem się z gościem, który robi różne modyfikacje. Co prawda w innej sprawie ale zapytałem też o kamerę cofania i jeśli bylibyście zainteresowani to są 2 wiązki (jedna w klapie, druga prawdopodobnie w suficie) i kamera. Później zostaje tylko programowanie. U niego koszt przeróbki to 1400 pln ( wiązki nowe, kamera używana - wszystkie części oryginalne).
Jeżeli pytacie czy się da. Odpowiedź brzmi - Tak. Kamerka działa wraz liniami skrętnymi. Potrzebna wiązka kamery z klapy oraz oryginalna kamera z klamką. Dodatkowo dzięki inspiracji i wiedzy Kolegi mayak udało się uruchomić: rozpoznawanie ograniczeń prędkości wraz z ze znakami zakazu oraz asystenta kierowcy (zmęczenie) plus automatycznie światła drogowe. Zdjęcie zrobione na postoju dlatego pokazuje niedostępne. Powyżej 60k/h się aktywuje. Całość zrobiona przez w/w wspomnianego Kolegę, któremu pragnę podziękować. Całość wymaga kodowania oraz znajomości schematów elektrycznych pojazdu. Nie jest to plug & play. Niestety w mojej Fieście nie było wiązki od klapy do radia, ale to dla Kolegi nie był problem :) Zdjęcia po:
https://images90.fotosik.pl/493/e17dcd7a8a05b784med.jpg
https://images90.fotosik.pl/493/bfd62ce40525ef2cmed.jpg
https://images89.fotosik.pl/493/350284be89570a24med.jpg
https://images91.fotosik.pl/493/f46543a10b562677med.jpg
https://images91.fotosik.pl/493/6a752be23b4d5d88med.jpg
Bump:
WaldekFocus 18-04-2021, 19:55 do kamerki ma znaczenie jaki Sync jest załadowany - w sensie v 2.5 czy 3?
Dodam tylko do siebie - rozpoznawanie znaków, zmęczenie - kwestia dokupienia innej wersji kamery przedniej niż ta co jest i aktywacji w Forscan;) także prawie pług&play. Wiem, bo sam sobie to zrobiłem ;)
Tylna kamera działa z sync2 sync3 i z CTR (tzw sync2.5), a przednia kamera nie łączy się z ekranem tylko z zegarami
do kamerki ma znaczenie jaki Sync jest załadowany - w sensie v 2.5 czy 3?
Dodam tylko do siebie - rozpoznawanie znaków, zmęczenie - kwestia dokupienia innej wersji kamery przedniej niż ta co jest i aktywacji w Forscan;) także prawie pług&play. Wiem, bo sam sobie to zrobiłem ;)
P&P określenie zdolności do pracy z urządzeniami zaraz po ich podłączeniu, bez konieczności ingerencji użytkownika w konfigurację sprzętową. Więc raczej niekonieczne. Jak masz wiedzę i sprzęt to można to uruchomić bez dłuższego dłubania. Raczej tak bym to opisał
Wasabi88 19-04-2021, 09:52 Jeżeli pytacie czy się da. Odpowiedź brzmi - Tak. Kamerka działa wraz liniami skrętnymi. Potrzebna wiązka kamery z klapy oraz oryginalna kamera z klamką. Dodatkowo dzięki inspiracji i wiedzy Kolegi mayak udało się uruchomić: rozpoznawanie ograniczeń prędkości wraz z ze znakami zakazu oraz asystenta kierowcy (zmęczenie) plus automatycznie światła drogowe.
Wymieniałeś kamerę IMPA z tej z końcówką AX na BX/CX czy udało Ci się włączyć rozpoznawanie znaków na tej podstawowej kamerze? Podobno na CX da się jeszcze uruchomić pre-collision. Co rozumiesz przez to, że brakowało wiązki do ekranu, a kolega mayak sobie poradził? Dokładaliście oryginalną wiązkę, która idzie w podłodze czy coś rzeźbiliście?
Wymieniałeś kamerę IMPA z tej z końcówką AX na BX/CX czy udało Ci się włączyć rozpoznawanie znaków na tej podstawowej kamerze? Podobno na CX da się jeszcze uruchomić pre-collision. Co rozumiesz przez to, że brakowało wiązki do ekranu, a kolega mayak sobie poradził? Dokładaliście oryginalną wiązkę, która idzie w podłodze czy coś rzeźbiliście?
Odpaliliśmy na CX (miałem AX) Rozpoznawanie znaków działa. Nie odpalaliśmy pre colision. Docelowo nie wykluczam, że wleci radar na przód aby był pełny. Co do wiązki. Zdobyłem tylko wiązkę klapy (kamera - klapa). Resztę trzeba było dorabiać.
wydaje mi się, że precollision jako stand-alone (czyli bez radaru, czyli do 120km/h) to potrafi nowa kamera IPMA (ozn zaczynające się od L) w wersji C a nie stara (oznaczenie zaczynające od H)
wydaje mi się, że precollision jako stand-alone (czyli bez radaru, czyli do 120km/h) to potrafi nowa kamera IPMA (ozn zaczynające się od L) w wersji C a nie stara (oznaczenie zaczynające od H)
Czy ta kamera jest kompatybilna z Fiestami MK8 z rocznika 2019? Z tego co kojarzę to ona pojawiła się dopiero w 2020 (oznaczenie zaczynające się na L).
prawdopodobnie jest tak jak piszesz - dla pewności to trzebaby zrobić eksperyment ;)
ps.
rocznik 2019, jeśli wyprodukowany po wakacjach to już MY2020
moze kiedyś spróbuje;) moja to wersja z MY2019 seria 36 - Sync 2.5.
Na razie to co udało mi się zrobić bez żadnego kombinowania z dokładaniem kabli itp:
- autolock
- wymiana zwykłych lamp na lampy z paskiem LED i ich aktywacja
- dodanie tempomatu
- wymiana kamery z przodu - aktywacja rozpoznawania znaków, itp
- czujnik deszczu
- wymiana tunelu środkowego na wersje z podłokietnikiem (polecam)
to co mi zostało to kamerka tylna, i lusterko wsteczne fotochrom - ale tutaj już jest kombinowanie z dokładaniem kabelków.... Robiłem to już w Focusie ale to że auto jest jeszcze na gwarancji - to wole poczekać ;)
czujnik deszczu - miałeś tylko czujnik do automatycznych świateł?
jaki czujnik założyłeś?
to co mi zostało to kamerka tylna, i lusterko wsteczne fotochrom - ale tutaj już jest kombinowanie z dokładaniem kabelków.... Robiłem to już w Focusie ale to że auto jest jeszcze na gwarancji - to wole poczekać ;)[/QUOTE]
Lusterko to nie problem. Nie sądzę aby w ASO ktoś zdejmował lampkę. Lusterko 1 i 3 pin. 12 po stacyjce oraz masa jest w lampce U mnie 1 z prawej masa, najbliżej tego plus (3 albo 4 piny pomiędzy są wolne). Wszystko ładnie się chowa pod plastikiem, wygląda jak oryginał. U mnie wleciało. Jazda wieczorem stała się przyjemniejsza.
czujnik deszczu - miałeś tylko czujnik do automatycznych świateł?
jaki czujnik założyłeś?
Tak, Mialem sensor z końcówka BB, a on jest tylko do świateł. Te z końcówkami AD (G3GT-17D547-AD) są tez z czujnikiem deszczu....
Bump: to co mi zostało to kamerka tylna, i lusterko wsteczne fotochrom - ale tutaj już jest kombinowanie z dokładaniem kabelków.... Robiłem to już w Focusie ale to że auto jest jeszcze na gwarancji - to wole poczekać ;)
Lusterko to nie problem. Nie sądzę aby w ASO ktoś zdejmował lampkę. Lusterko 1 i 3 pin. 12 po stacyjce oraz masa jest w lampce U mnie 1 z prawej masa, najbliżej tego plus (3 albo 4 piny pomiędzy są wolne). Wszystko ładnie się chowa pod plastikiem, wygląda jak oryginał. U mnie wleciało. Jazda wieczorem stała się przyjemniejsza.[/QUOTE]
hmm ale to podłączyłeś bez sygnału "cofania" - dla mnie to mus, bo wieczorem często wycofuje i korzystam z lusterka - a przy fotochrom jest masakra...
BTW - czy ktoś z Was wie jaki numer części mają lusterka fotochrom do Fiesty MK8? Na Alle jest ich multum i każdą ma inny numer AU5A, H1BB, BU5A itp...kiedyś się naciąłem na wersję lusterka fotochrom z wtyczka która miała chyba 8 kabelków i za nic nie mogłem znaleźć który za co odpowiada...od tego czasu leży w szafie, i chyba będę szukał wersji ze zwykła wtyczką 3 wtykową....
BTW - czy ktoś z Was wie jaki numer części mają lusterka fotochrom do Fiesty MK8? Na Alle jest ich multum i każdą ma inny numer AU5A, H1BB, BU5A itp...kiedyś się naciąłem na wersję lusterka fotochrom z wtyczka która miała chyba 8 kabelków i za nic nie mogłem znaleźć który za co odpowiada...od tego czasu leży w szafie, i chyba będę szukał wersji ze zwykła wtyczką 3 wtykową....[/QUOTE]
Nie powiem Ci, czy akurat moje jest odpowiednie, bo nie miałem kostki i wpiąłem się w instalacje. Oczywiście wstecznego nie podłączałem. Osobiście nie widzę takiej potrzeby. Żona jako główny użytkownik też nie widzi problemu. W naszym przypadku chodzi bardziej chodzi o komfort w czasie podróżowania wszak do cofania ma od jakiegoś czasu kamerę :). Ale subiektywnie uważam, że nie jest ciemno. Zdjęcie zrobione w garażu podziemnym przy słabym oświetleniu. Uważam, że widać bardzo dobrze
https://images89.fotosik.pl/497/fd9946f67ce76ff6med.jpg
Malchiki 10-02-2022, 08:38 Witam, prześledziłem temat i chciałbym się upewnić - czy w Sync 2.5 można zamontować kamerę cofania OEM? Rozumiem że bez linii skrętnych ale to nie problem...
Czy zasada podłączenia podobna jest jak w sync3 (podłączałem w Focusie już)
fabryczna kamera w CTR będzie miała linie skrętne
Malchiki 10-02-2022, 16:38 Dzieki - czyli standardowa kamera cofania od fiesty mk8 - dolozenie wiazki/ kabli i powinno dzialac?:)
tak, dokładałem, ale od wtyczki wiązki klapy do radia trzeba uszyć wiązkę
Malchiki 24-03-2022, 15:32 czy ktoś podzieliłby się schematem podłączenia takiej kamery. Przyznam się ze szukałem i o ile dla Focusa MK3 jest wszystko - to do Fiesty MK8 kicha:(
bombel321 26-03-2022, 19:51 Za mało szukałeś :)
https://cardiagn.com/2017-2020-ford-fiesta-all-engines-electrical-wiring-diagrams/
(rób dwuminutowe odstępy w pobieraniu PDFów, bo jak wystartujesz kilka naraz, to dostaniesz bana na dzień).
Parking Aid
Strona 5.
https://images92.fotosik.pl/581/db332c6d6f585c8d.png
Wyjścia z kamery:
1. zasilanie za zapłonem (F33)
2. BCM C2280F pin 59 - dane o skręcie kierownicy. Kamera rysuje z nich linie.
3. video-
4. video+
5. ekranowanie kabla.
Przewody 3-4-5 po drugiej stornie lecą do:
Wersja Audio Unit (CTR?), C2619A
piny 25-14-24
Wersja z APIM (SYNC), C2383A
piny 15-14-33
Tak z ciekawosci - gdzie w CTR znajduje sie podłączenie do kamery? W sync3 trzeba sie dostac za zegary. Tutaj tez?
CTR jest pod wyświetlaczem
WaldekFocus 19-04-2022, 15:32 gdzie najlepiej podpiąć się z zasilaniem kamerki cofania? Zgodnie ze schematem to F33 z BJB - ale chyba łatwiej będzie wziąć to zasilania czujników cofania? Czy są ku temu jakieś przeciwskazania? :)
bombel321 02-05-2022, 22:46 gdzie najlepiej podpiąć się z zasilaniem kamerki cofania? (...)
Nieopodal kamery, w klapie, są światła biegu wstecznego.
U mnie nie sypie żadnym błędem przepalonych żarówek itp.
(Ale ja mam kamerkę chińczyka. Gada z SYNCiem, ino bez funkcji rysowania linii skrętnych).
Minus jest taki, że opcja w SYNCu "opóźnienie kamery cofania" staje się bezużyteczna.
Gdy jest aktywna, to obraz z kamery jest wyświetlany jeszcze ze 3 sekundy po wyłączeniu wstecznego.
Przy powyższym podłączeniu zasilania, obraz od razu zanika (niebieski ekran).
pankrakus 03-05-2022, 18:25 Witam
4 strony wątku i rozważań teoretycznych, a brak wpisów / zdjęć z informacją "tak, ja dołożyłem fabryczna kamerkę"
Proszę porównać ten watek i wątek o Focusie => tam zamiast dyskusji jest działanie i koledzy montują kamery cofania
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=313552&highlight=kamera&page=2
pozdrawiam
pankrakus
bombel321 06-05-2022, 11:57 No cóż, jeżeli sugerujesz, że tak sobie tutaj trwają dywagacje, a nikt w rzeczywistości nic nie zrobił, to łap fotki.
Przed:
https://images91.fotosik.pl/589/0a3f36b3edb19bef.jpg
- kierownica z tworzywa, bez tempomatu
- najprostsze radio z obsługą bluetooth + usb
- jedno gniazdo USB przy wybieraku biegów, drugie na desce za radiem
- brak fabrycznych czujników i kamery
Po:
https://images90.fotosik.pl/589/85fa1205de858c04.jpg
https://images89.fotosik.pl/590/23188844962c4c81.jpg
https://images90.fotosik.pl/589/0bdabaf2e960722c.jpg
https://images89.fotosik.pl/590/32fe5fa3fddaf1ab.jpg
- kierownica skórzana z tempomatem
- Ekran 7"
- Sync 3.4 w wersji bez nawigacji. Android Auto mi wystarczy.
- dołożona tania niefabryczna kamerka (https://marsdev.pl/uniwersalne-kamery-cofania/252-samochodowa-kamera-cofania-uniwersalna-yt80291058.html) zamontowana w fabrycznej nie-kamerowej klamce. Wiertarka, dremelek, odrobinę rzeźbienia i się da. Na koniec gumowe/piankowe uszczelnienia, od góry epoksyd, aby wszystko miało szczelność.
Uwaga - wyjęcie klamki wymaga narzędzia w kształcie litery L , bo palcami nie byłem w stanie docisnąć blaszki zatrzasku. Zrobienie tego na silę to słaby pomysł.
Minusy kamery niefabrycznej:
- kąt mojej kamery jest trochę nisko. Zbyt dużo zderzaka w polu widzenia, a kolory linii nie odzwierciedlają odległości. No trudno. Być może kamera z regulowanym kątem nachylenia byłaby tu lepsza.
- brak linii skrętnych. Kamera ma opcję rysowania własnych albo wyłączenia ich całkowicie poprzez zworkę na dodatkowym przewodzie. Miejsce ze zworką jest pod górną wewnętrzną listwą plastikowej tapicerki klapy bagażnika, więc zmiana jest możliwa w minutę.
Plusy:
- koszt kamery 100 zł, a nie 500 (kamera,klamka,wtyczki,ciągnięcie linii LIN do BCMa).
- nie zamykam sobie drogi do rozbudowy. Jak dostępność i cena wersji fabrycznej (klamka+kamera+wtyczka) będzie akceptowalna, to zawsze mogę wymienić. Zasilanie i linia do APIMa są gotowe. Można wtedy dołożyć same linie skrętne.
Podłączenie kamery niefabrycznej:
- do APIMa kabelki z zalutowanym gniazdem RCA. Kamerka wpięta do niego w okolicach dźwigni otwarcia maski
- przewód kamery owinięty taśmą parcianą i przeciągnięty górą - pod uszczelką drzwi kierowcy i pasażera za nim
- do klapy przeciągnięte lewym gumowym przepustem. Warto psiknąć wodą lub WD40, ale nie za dużo, aby nic nie zaplamiło podsufitki.
- zasilanie kamery wzięte z lewej żarówki cofania, a więc w klapie, niedaleko kamery.
Przekładka radia i naszykowanie kabli do APIMa wykonane u forumowicza Krystiana spod Poznania.
Przekładka kierownicy, przeciągnięcie i montaż kamerki samodzielnie.
bombel321 może pomożesz mam taki sam plan wysłałem priv
maniek_wroc 01-01-2024, 20:47 Panowie ...jest ktoś z Wrocławia kto dołoży oryginalną kamerę cofania do Fiesty ?
Animax94 28-09-2024, 09:20 Witam, posiadam Fiestę MK8 2019 z radiem sync 2.5. Chce dołożyć kamerę cofania. Na AliExpress są już fajne zestawy kamer z wiązkami itp. Teraz pytanko bo znalazłem kamerę z liniami skrętnymi jednak nie ma adaptera RCA 32 pin. Drugi zestaw to linie stałe jednak w pakiecie jest już adapter. Czy wystarczy domówić taki adapter do tej kamery z skrętnymi liniami czy raczej nie będzie to działać?
Podsyłam zdjęcia zestawów i proszę o pomoc
maciej437 29-09-2024, 15:56 Cześć,
szukam porady odnośnie zakup kamery cofania do Fiesty mk8 z sync 3. Zdecydowalem sie na zakup nieoryginalnej wersji, ale mam problem z wyborem odpowiedniej wersji. Do wyboru sa wersje AHD i CVBS. Czy ktos posiada wiedze na temat tego, czy SYNC 3 obsluguje sygnal AHD oraz jaka rozdzielczosc jest najsensowniejsza do wyboru?
A druga kwestia to aktywacja poprzez Forscana. Czy ktos jest w stanie mi wskazac, ktora opcje w APIM powinienem wybrac dla kamery cofania pracujacej z fabrycznymi tylnymi czujnikami parkowania?
Z góry dziekuje i zapraszam do dyskusji
|
|