Czy diodowe żarówki (zamienniki w5w) nie koniecznie z jakąkolwiek widoczną homologacją są bezpieczne?
- czy nie ma to negatywnego wpływu na elektrykę?
- czy może być poddane w wątpliwość użycie takiej żarówki przez policjanta, diagnostę?
mówię oczywiście o białych diodach (żadne niebieskie ani inne kolory, choć faktycznie mają wysoką temperaturę światła i nie mają żółtawej poświaty),
z góry dziękuję za wszelkie opinie.
mr_swistak
10-08-2007, 16:53
miałem takie chyba ze 2 lata w innym aucie - wszytsko oki ani policja ani diagnosta słowa sprzeciwu...
ale polecam philipsy w5w bluevision co prawda sa niebieskie ale tylko jak nieświecą później dają extra białe światło które u mnie pasuje idealnie do silvervision... bo zwykle zarówki są zółte a diody mają jakiś dziwny kolor i wyróżniają sie na reflektorze...
Też jeżdżę już 2 lata na białych (polecam takie złożone z kilku mniejszych, a nie żadne walce czy flux'y).
Homologacji to to nie ma i wredny miś ma prawo się przyczepić. Przed przeglądem wyjmuję :)
Przyznam Skolmi że mnie nie pocieszyłeś :) bo kupiłem właśnie takie których nie polecasz... i pewnie znowu wtopiłem... a znowu bo poprzednie już założyłem... niestety moja niewiedza w temacie i zasadnicza niekompetencje sprzedawcy w sklepie spowodowała że kupiłem diody o bardzo małym kącie... i efekt jest taki że światło się nie odbija od lustra, tylko świeci wprost w klosz reflektora... dlatego zakupiłem teraz walcowe... zobaczę jak efekt mi się nie będzie podobał to podobno do trzech... i więcej razy sztuka hehe
mr_swistak faktycznie kolor maja dziwnie lekko wpadający w niebieski, zobaczę jak te drugie zamówione, może nie będzie mnie to tak irytować bardzo jak światło się rozproszy (o ile w ogóle) o lustro reflektora...
a zwykłe żaróweczki jakoś nie pasowały mi do philips x-treme power które mam założone (a przy okazji muszę powiedzieć że jestem z nich bardzo zadowolony)
yyy moze glupie pytanie ale czy mowa o zarowkach postojowych?
tak, jak najbardziej (jak w temacie) - chodzi o przednie pozycyjne/postojowe
mr_swistak
11-08-2007, 09:27
a zwykłe żaróweczki jakoś nie pasowały mi do philips x-treme power
- mam wrażenie ze jedynym rozwiązniem które cię zadowoli będą wspomniane philipsy bluevision efekt naprawdę znakomity - chociaż jak sam kupowałem byłem pewien obaw o to blue - teraz mogę w 100% polecic jak świetne białe bez jakiś niebieskich pseudo-xsenon efektów... koszt chyba jakieś 20pln na allegro kupowałem.
DELIKFENT
28-08-2007, 11:02
Ja polecam diody z tej aukcji: LINK (http://allegro.pl/item228966234_zarowki_w5w_led_hyper_moc_180st_wszy stkie_kolory.html) do pozycji. Wcześniej włożyłem żarówki w5w philips bluevision i nie widziałem różnicy pomiędzy nimi a zwykłymi żarówkami. Jeśli chodzi o kolor to oczywiście biały. Policja ani diagnosta nic mi nie mówią.
mr_swistak
28-08-2007, 14:53
nie widziałem różnicy to po co przepłacać... he he...
- a zwykłe zarówki u mnie raczej na taki zółty kolor swieciły, te jak piszesz swiecą biało a diody często na jakiś taki dziwny sztuczny kolorek - najlepiej potrenować z róznymi...
DELIKFENT
28-08-2007, 15:09
Ja już trenowałem przeróżne począwszy od żarówek bluevision, diod po 5 zł aż kończywszy na tych. Kiedy przyszła mi przesyłka myślałem że będę żałował ale kiedy je założyłem byłem zadowolony na 200%. Takie same diody tylko że o kolorze zielonym mam włożone do podświetlania dywaników efekt SUPER. Jak ktoś chce to na PW wyśle foty jak palą pozycje i podświetlanie nóg.
Jak ktoś chce to na PW wyśle foty jak palą pozycje i podświetlanie nóg.
poprosze
DELIKFENT
29-08-2007, 07:48
http://img413.imageshack.us/img413/4574/diodyjb2.th.jpg (http://img413.imageshack.us/my.php?image=diodyjb2.jpg)