Szymon80
29-09-2018, 20:39
Witam.
Pomału przymierzam się do kupna młodszego auta od swego focusa mk2. Mam dylemat czy mk3 kombi godnie zastąpi moje obecne auta( głównie chodzi mi o przestronność wnętrza, które zdaniem wielu jest mniejsza od mk2). Dodam,że mam dwójkę dzieci 2,5 i 4,5 roku i czy nie będzie im za ciasno w fotelikach jak i mi kierowcy o wzroście 170cm ale mający trochę kg za dużo.
Myślę jeszcze o c maxie ale same z importu a to mnie nie interesuje a mondeo za duże jak na jazde w miejskiej"dżungli".
Będę wdzięczny za każdą sensowną poradę.
Ja mam takiego i też mam 170cm, tylko waga bez naddatku i jest dla mnie OK. Co prawda mam tylko jedno dziecko jeżdżące w foteliku, ale jestem zadowolony. Z tyłu robi się całkiem wystarczająco miejsca, gdyż jak wiadomo, my niskopienni :) , nie odsuwamy daleko foteli do tyłu. To prawda,że w porównaniu do mk2 stracił troszkę na przestronności i bagażniku, ale ten model tak ma i już. Pamiętać należy, że to taki HB z większą ilością miejsca nad głowami z tyłu i duużo większym bagażnikiem.
Reasumując, to i tak polecam przejechać się osobiście i sprawdzić czy będzie Koledze pasował.
Pozdrawiam.
Jak masz dwójkę dzieci to rozważ bmaxa, może na pozór małe autko bo na podłodze fiesty, ale przesuwne tylne drzwi bez słupka b (na miasto duży plus), a przy tym możliwość większej aranżacji wnętrza niż w focusie. Minus to mniejszy bagażnik, ale coś za coś.
Gdybym miał wybierać między kombii a C-MAXem bez chwili zastanawiania się brałbym kombiacza.
Szymon80
29-09-2018, 23:03
Gdybym miał wybierać między kombii a C-MAXem bez chwili zastanawiania się brałbym kombiacza.
Możesz to uzasadnić?
juri2069
29-09-2018, 23:23
Mam 2 dzieci i 190 cm . Focus mk3 jest ok , JAKOŚ się mieścimy :) tylko że wozimy wózek ( nie spacerówkę) i to on zajmuje najwięcej miejsca w bagażniku.
Gdyby wózka nie było to samochód bajka . Tani , ekonomiczny i na 2+2 jak najbardziej się nadaje :)
Szymon80
30-09-2018, 08:30
Mam 2 dzieci i 190 cm . Focus mk3 jest ok , JAKOŚ się mieścimy :) tylko że wozimy wózek ( nie spacerówkę) i to on zajmuje najwięcej miejsca w bagażniku.
Gdyby wózka nie było to samochód bajka . Tani , ekonomiczny i na 2+2 jak najbardziej się nadaje :)
U mnie za chwilę już wózka nie będzie :)
Możesz to uzasadnić?
Hej - oczywiście.
Nie jest dla mnie istotna wysokość linii dachu - dzieciaki bez problemu powkładam do fotelików w kombi. I tak muszę nachylić się by pasy odpowiednio pozapinać.
Przede wszystkim w kombi bagażnik na mocny plus - co mi po dodatkowych 10cm do dachu kiedy mój wózek (X-Lander) do kombiacza po długości wchodzi idealnie kiedy do C-Maxa musiałbym wkładać go w poprzek czyniąc bagażnik dalej nieustawnym.
Do kombi spokojnie wchodzą cztery duże walizki ponieważ idealnie pasują na długość bagażnika. Do C-Maxa spakowałbym max 2.
Łóżeczko turystyczne idealnie wchodzi po długości zostawiając maksymalnie 3 cm luzu do klapy.
Bardzo rzadko zdarza mi się wozić bagażnik wypełniony do linii, ale zaś bardzo często mam tyle rzeczy, że podłoga w bagażniku w pełni jest pokryta.
Szymon80
01-10-2018, 11:03
Dziękuję bardzo za wszystkie opinie, wiele mi pomogły. Pozdrawiam.