Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] jak prawidłowo powinien być wykonany chip tuning
Witam, chciał bym sie dowiedzieć jak prawidłowo powinien być wykonany chip tuning (tak zwane strojenie auta), ile powinno być wykonanych przejazdów autem jaki czas poprawienie mapy, czym się różni wgranie gotowej mapy od strojenia itd. Ogólnie im więcej info tym lepiej. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami bo pewnie każdy z was robił w innym miejscu taki zabieg. Pozdrawiam Edward
piotrek305 04-10-2018, 11:18 ale masz chipa od heko tak ? to już lepiej nie możesz mieć zrobione :)
Ale chciał bym byście się podzieli swoimi spostrzeżeniami. Jak to u was wyglądało
Wgranie programu w mondo Mk5 czyli tzw upgrade z 200KM na 240KM z hamownią trwało jakieś 30 minut i kosztowało 300zł. Były w sumie 2 przejazdy. Strojenie RSa na stage 2 trwało około 3 godziny i było w sumie około 15 przejazdów (RS na rolkach wciągnął jakieś 15 litrów paliwa). Koszt w granicach 1800zł.
TuneFORCE 07-10-2018, 07:16 Ale chciał bym byście się podzieli swoimi spostrzeżeniami. Jak to u was wyglądało
W jednym aucie zajmie to 3h, a w innym 30h.
Średnio na takie prostsze samochody trzeba liczyć ok 3-4h.
Przykładowo wczoraj 1.5EB..ok 3,5h potem 1.0EB...ok 2,5h...każdy po kilkanaście przejazdów.
Ale nieraz nad 1.5EB potrafię spędzić cały dzień, bite 8h.
Focus RS...czasami cały dzień, a innym razem 4-5h.
TuneFORCE czuli jak u mnie akcja trwała max 40 mininut to szału nie ma? Wyglądało to tak : sczytanie komputerem, wjazd na hamowanie przejazd 1 po chwili około 20 minutach wgranie nowej mapy i przejazd nr 2 i koniec. Jak mam to konkretnie rozumieć? Gotowiec czy strojenie? Proszę o wypowiedź również innych kolegów sporo tu nas po tzw. chipie
Odpowiedź masz poniżej więc chyba nic nie trzeba dodawać.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Z tego co kumam to na pierwszy ogień idzie " gotowiec " . Jak auto przyjmie go dobrze , tuner uzna że lepiej nic nie kombinować to masz 40 min. Jeśli jest inaczej to " gotowiec " jest korygowany do auta . Kiedyś w Tune-Up spędziłem 4 godzinki z Golfiną IV , trzy hamowania , jazda w realu. Ale to jeszcze było trzeba sterownik na stole ogarniać.
Dokładnie. Jak już wcześniej przygotowany program podejdzie i wynik jest dobry to czasem szkoda czasu żeby zyskać kolejne 2 czy nawet 5KM.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Ok to jaka jest cena za wgranie gotowca a jaka za chip auta?
Taka sama. Gotowiec u dobrego tunera to efekt jego autorskiej pracy. Jak siądzie to zyskujesz na czasie a jak nie to czekasz jeszcze kilka przejazdów. Tyle promocji.
TuneFORCE 08-10-2018, 13:08 TuneFORCE czuli jak u mnie akcja trwała max 40 mininut to szału nie ma? Wyglądało to tak : sczytanie komputerem, wjazd na hamowanie przejazd 1 po chwili około 20 minutach wgranie nowej mapy i przejazd nr 2 i koniec. Jak mam to konkretnie rozumieć? Gotowiec czy strojenie? Proszę o wypowiedź również innych kolegów sporo tu nas po tzw. chipie
Generalnie wszystko zależy od samochodu, sterownika itd.
Różnie tunerzy podchodzą do tematu. Ja sam na siebie czasami się wściekam, że zmarnowałem kilka godzin na testy, a auto wyjeżdża na 3, czy 4ej korekcie, która wyszła ładnie ale ja chciałem zrobić coś lepiej :619:
Wydaje mi się, że te 2-3h to taki optymalny czas na zrobienie DW10C, chyba że totalnie coś nie idzie to nie raz marnowałem cały dzień, a na końcu się okazywało, że filtr paliwa był wymieniany 100 lat wcześniej i to była przyczyna braku efektów :one:
Jeśli u Ciebie trwało to 40min to tuner za bardzo się nie wysilił, bo być może Twoje auto nie wymagało korekt itp.
A gdzie chipsy robią w 40min?
TuneFORCE przykre to co napisze ale jak bym wiedział że gotowca dostanę to bym przejechał się do Wrocławia do kolegi Polarny 25 kilometro a nie ponad 300 kilometrów bo bym miał to samo.
jak bym wiedział że gotowca dostanę to bym przejechał się do Wrocławia do kolegi @Polarny 25 kilometro a nie ponad 300 kilometrów bo bym miał to samo.
Jeśli z hamowaniem auta przed i po zabiegu to trzeba było. Jak lekarz załatwi sprawę , przepisze dobre leki , w konsekwencji pacjent będzie zdrowy, to też będzie powód do niezadowolenia, że zrobił to w 10 min a nie godzinę ? Pewnie masz poczucie " straty kasy " , na coś tak prostego. Podpiął , wypiął i powiedział że koniec .
Pisze gość co na tym zęby zjadł że taki silnik się stroi 2-3h a ty swoje że gotowiec też ok. Ehhh.
bym wiedział że gotowca dostanę to bym przejechał się do Wrocławia do kolegi
z tego co czytam to nie ma tam ,żadnego gotowca ale brak tej hamowni i jest próba drogowa :D
Hansolo kto wspomina o kasie? O czas i efekt końcowy chodzi i jak wspominasz o kasie to tak płacę i chciał bym by mapa była dostosowana do mójego silnika a nie X
Masz problem że trwało to krótko ? Czy uważasz że program jest zły ? Za nic nie mogę zrozumieć toku rozumowania. Czasem jest tak, że długie strojenie / bo chyba o to Ci chodzi / to efekt pewnych mankamentów konkretnego samochodu. Jednak żeby klient był zadowolony , tuner dwoi się i troi . Wskaż konkretnie co jest zrobione źle i doświadczeni koledzy to zweryfikują. Ocena programu na podstawie czasu jego robienia-wgrywania jest co najmniej dziwna.
Panowie a jak by sie to miało w moim Galaxy 2008r. 140 km?
Dodam, że nie posiadam DPF-a i EGR-a.....:)
Troche ostrożnie podchodzę do tego tematu ale ciekawość jest jednak silna...:)
Jest cały dział i wykresy. Jak serce zdrowe to w granicach 170 KM zabije. Dużo czytania , ale ostrożność będzie mniejsza https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=53109
Mam na liczniku 312 tys wiec chyba sobie odpuszcze czytając wypowiedzi innych.... aczkolwiek przy 300 tys wymieniałem dwumas turbine i rozrząd więc może ....:D
Mam na liczniku 312 tys wiec chyba sobie odpuszcze czytając wypowiedzi innych.... aczkolwiek przy 300 tys wymieniałem dwumas turbine i rozrząd więc może ....:D
Liczy się kondycja silnika , a nie przebieg . Wiele perełek z przebiegiem 175-185 tys ma rzeczywistości 300 +. Twoja decyzja, nikt tu nie namawia. Dobry tuner po pierwszym hamowaniu, jak zobaczy że silnik niedomaga , wskaże co naprawić, a partacz to wiadomo.
Hansolo TuneFORCE napisał jak to powinno wyglądać. Zapytałem o korektę po hamowni i przejażdżce na drodze to otrzymałem odpowiedź "nie to już wystarczy" to mnie zdziwiło i dlatego zacząłem taki temat.
Jak dobrze rozumiem to : hamowanie nr 1 , program , hamowanie nr 2 , test drogowy ? Jeśli tak to mi by wystarczyło . Jakieś zaufanie mieć trzeba. Jak dobrze widzę w miniaturce , program był robiony u HEKO / Grzegorza / , on lipy nie odwala. Przynajmniej na forum o tym nic nie było.
Grzechu z TuneFORCE chyba przesadza. Nie wierzę, że każde DW10C robi po 3-4h. A jeśli tak to marnuje czas. I swój i klienta. Na mój gust to zupełnie niepotrzebne. Walka o kolejne 2-5KM czy bardziej płaski moment przy 2700? Po co? Klient nie będzie bardziej zadowolony.
Oczywiście jak coś nie bangla to co innego. Trzeba się pochylić. lukas_ko to z 10x na korektach był a i tak zabezpieczenia potrafił wywalić. Talent ma. Obaj panowie mają przerobione setki tych silników, jeśli nie 1000+. Własny program już mają taki, że grają jedynie niuansami. Pewnie najbardziej dla własnej satysfakcji.
Jak wszystko dobrze to rolki, wgranie softu przez obd, rolki i po max 1h do domu. Asfalt czeka ;)
A Grzechu to ma inny problem: Stroisz?! [emoji14]
Ja czekam do wiosny i zapodam gotowca , słupki potaniały , turbiny też ;) Tak na poważnie to bije się z myślami. Hamownia indywidualnie- gotowiec - hamownia to jakieś rozwiązanie, ale jak będą góry-doliny to lipa. Cenowo pewnie podobna zabawa jak za jednym zamachem u "tjunera ".
Ten topic jest o tym jak prawidłowo powinien wyglądać chip tuning a nie o tym jak wgrać gotowca.
Ten topic jest o tym jak prawidłowo powinien wyglądać chip tuning a nie o tym jak wgrać gotowca.
Daj już sobie spokój. Samozwańczy moderator się znalazł. Kolejny temat, kolejny raz dyscyplinujesz.
szynszyl 09-10-2018, 18:57 Bosche... pojechalem, heko wgral. Hamowal przed i po. Calosc ani godziny, choc na stol sterownik wyjal. Jezdze do dzis. Ktos chyba na sile chce auto wirusowac?
Wychodzi na to że prawidłowy chip tuning to stary dobry gotowiec który kosztuje tyle co strojenie. Niektórych zbytnio fantazja ponosi :razz:
TuneFORCE 10-10-2018, 11:25 Grzechu z TuneFORCE chyba przesadza. Nie wierzę, że każde DW10C robi po 3-4h. A jeśli tak to marnuje czas. I swój i klienta. Na mój gust to zupełnie niepotrzebne. Walka o kolejne 2-5KM czy bardziej płaski moment przy 2700? Po co? Klient nie będzie bardziej zadowolony.
Nie przeginaj w drugą stronę ;)
Jak komuś za długo to musi wybrać inną firmę :one:
Jak kasuje klienta 1000zł to z czystej przyzwoitości i szacunku do niego muszę na to auto poświęcić tyle czasu(2-3-4-5-20h), żeby było zrobione jak należy.
Nie wiem, gdzie wgrywają programy w 40min z hamowaniem i otwieraniem sterownika ale pewnie u żadnego tunera z forum.
hahaha, a co to za dziwny temat?? :D
sprawa jest prosta jak ..... :P
hamowanie, testy, odczyty serii (10-15min)
wgranie softa do dw10 i dw10c to 1 min. więc kolejne testy idą błyskawicznie!!!
testy na hamowni 10 min.
jesli auto nie jest igła i słabo się zachowuje, to korekta, lub 2 (max 20-30 min) albo wypad z hamowni, bo niesprawne
trzeba rozróżnić wgrywanie gotowca na ulicy, nie wiadomo skąd, od wgrywania własnych, wymuskanych softów i testach na hamowni !!!
każdy kto zrobił takich aut 100...200, xxx, ogarnie to błyskawicznie
cała reszta to pitu, pitu, marketing i robienie zamieszania w okół siebie :P
TuneFORCE 10-10-2018, 12:19 hahaha, a co to za dziwny temat?? :D
......
Wgrali gościowi soft z hamowaniem w 40min, a Ty to jeszcze pochwalasz. What the fuck is wrong with you?
Jednemu będzie pasowało, że tuner spędzi w jego samochodzie 2-3h na hamowni, a innemu indywidualne strojenie w 40min.
Każdy robi jak uważa za stosowne, a ocenę końcowa wyda klient.
Niemniej jednak dla mnie osobiście skasowanie klienta 1000zł za robotę w 40min jest...słabe.
...... Jak lekarz załatwi sprawę , przepisze dobre leki , w konsekwencji pacjent będzie zdrowy, to też będzie powód do niezadowolenia, że zrobił to w 10 min a nie godzinę ? Pewnie masz poczucie " straty kasy " , na coś tak prostego. Podpiął , wypiął i powiedział że koniec .
Ja omijam szerokim łukiem medyków, co w 10min zbadają człowieka, wypiszą receptę i mówią mu nara. Taki lekarz dla mnie to konował i nikt więcej i nie mam do takich za grosz szacunku.
każdy kto zrobił takich aut 100...200, xxx, ogarnie to błyskawicznie
cała reszta to pitu, pitu, marketing i robienie zamieszania w okół siebie
:one:
Niedługo wybieram się na program do jednego z Was, szczerze to również nie lubię takiego schematu:
DAJ
MASZ
IDŹ
Człowiek płaci, jedzie autem które jest dla niego jakąś tam zabawką najlepszą na jaką go stać, chce wiedzieć, że ktoś się pochyla nad tematem pomimo, że da się to zrobić w 30 minut. W firmie w której pracuję widzę, że handlowcy którzy najwięcej zarabiają mają dobry kontakt z Klientem na zasadzie "co słychać" a Ci którzy są najbardziej techniczni i podchodzą do sprawy mega służbowo mają słabsze wyniki pomimo większej wiedzy.
szynszyl 10-10-2018, 17:27 TuneFORCE tak tuner z forum. Wiecej czekalem na kolejke niz robota trwala.
Co mnie zawsze dziwiło i dlaczego podjąłem decyzję by pytać na forum o poprawność wykonania chipa to moment obrotowy w serii był dostępny od 2011RPM a po dopiero od 2725 RPM jadę tym jak wołem zanim się zbierze to masakra wszyscy pojechali a ja drzwi otwieram i się nogą odpycham by wystartować (nie zawsze mam z górki)
moment obrotowy w serii był dostępny od 2011RPM a po dopiero od 2725 RPM
Ile momentu było przy 2011 RPM przed programem , a ile jest teraz ? Jak masz wykres to wrzuć tutaj. Znajdzie się ktoś co ładnie to odczyta, wskaże co do bani .
Ile momentu było przy 2011 RPM przed programem , a ile jest teraz ? Jak masz wykres to wrzuć tutaj. Znajdzie się ktoś co ładnie to odczyta, wskaże co do bani .
dokładnie tak :D
Czyli 39 Nm więcej . Skoro teraz musisz odpychać samochód sam, poprzednio chyba potrzebny był pasażer ;)
Jemu chodziło o to że max moment miał przy 2000 obr a po chipie przy 2700 a to spora różnica i za wysoko jak na diesla nieprawdaż?
Nieważne kto był potrzebny żadnej różnicy nie ma bo wysoko maksymalny moment jest ustawiony
Co mnie zawsze dziwiło i dlaczego podjąłem decyzję by pytać na forum o poprawność wykonania chipa to moment obrotowy w serii był dostępny od 2011RPM a po dopiero od 2725 RPM jadę tym jak wołem zanim się zbierze to masakra wszyscy pojechali a ja drzwi otwieram i się nogą odpycham by wystartować (nie zawsze mam z górki)Wykres by się przydał zeby potwierdzić to co pisałeś.
Mimo wszystko te 39 Nm powinno być odczuwalne przy 2011 RPM. Maksymalny moment zakładam że około 400 NM przy 2000 RPM - życzę powodzenia w użytkowaniu silnika. O ile przy 2 tys w ogóle możliwy do osiągnięcia przy fabrycznych gratach.
Wrzucę jutro lepsze foto bo całości nie widać
Stock to jak wspomniano 350 przy 2011obr a po chipie 390 ale nie przy 2011 obr tylko przy 2700 obr.
Przed 351Nm po 390Nm
Nie zrozumieliśmy się . Chodziło mi o moment przy 2000 RPM przed i po modzie. Przed wiadomo 350NM ,a 390 jest dopiero przy 2700 RPM. Jeśli po modzie przy 2000 RPM było około 350 NM, to przy dotychczasowym stylu jazdy, rzeczywiście różnica na dupometrze będzie żadna.
Jutro zrobię foto wykresu sam zobaczysz. Pisałem jak wyżej zauważył lemon o maksymalnym momencie
Hansolo TuneFORCE napisał jak to powinno wyglądać. Zapytałem o korektę po hamowni i przejażdżce na drodze to otrzymałem odpowiedź "nie to już wystarczy" to mnie zdziwiło i dlatego zacząłem taki temat.
jeśli silnik generuje dokładnie to co ma zadane w sofcie, pracuje idealnie, trzyma parametry i zdaniem doświadczonego fachowca jest przysłowiowa IGŁA,
to czego korektę robić, licznika chyba :D
przejażdżkę po drodze, proponuje, ale tylko i wyłącznie właścicielowi, nie mam zwyczaju jeździć nieswoimi autami...z resztą po co, przecież różnicę najlepiej poczuje on sam, ja robię to na hamowni !!!
Maksymalny przy 2700 to rzeczywiście wysoko. Przejrzałem na szybko forumowe wykresy i trafiają się też gdzie maksymalny moment jest lekko powyżej 2600, ale w większości 2400-2600. Będzie dobre zdjęcie , będziemy widzieć. Generalnie wolałbym płaski moment w większym zakresie bo bardziej użyteczny , niż " strzał w plecy " na początek.
Generalnie wolałbym płaski moment w większym zakresie bo bardziej użyteczny , niż " strzał w plecy " na początek.
i to jest podstawa dobrego tuningu
i to jest podstawa dobrego tuningu
Jak będziesz w przyszłości robił mojego, zabierz dużo kanapek, termos i tonę soli ;)
Edi tu taki wykres jak kolegi co miał chipa ogrywanego także
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d19306b21399.jpg (https://naforum.zapodaj.net/d19306b21399.jpg.html)
Proszę o to wykres. leszcz zerknij gdzie u Ciebie jest maksymalny moment obrotowy a gdzie u mnie, szału nie ma. Hansolo po co kanapki hm heko w 10 min. takie chipy robi i co mi z płaskiego wykresu jak auto zachowuje się identycznie jak prze chipem.
Jemu chodziło o to że max moment miał przy 2000 obr a po chipie przy 2700 a to spora różnica i za wysoko jak na diesla nieprawdaż?
Według tego co piszecie to wydaje się, że do jazdy jest to właśnie zajefajnie pomodzone Mondeo. Wiadomo wykres wszystko by przyjął :) Przy ok 2000 obr/min na pewno nie ma teraz mniejszego momentu niż przed modyfikacją elektroniki za to powyżej daje więcej możliwości (przydałby się wykres do oceny). W praktyce z niskich obrotów z startu zatrzymanego spod świateł będzie jechał podobnie czyli dobrze i nie będzie bez sensu mielił i mocniej haratał opon, targał kierownicą niszczył sprzęgła, dwumasu, skrzyni, półosi itp, za to później daje więcej mocy co da lepsze odczucie już w trakcie samej jazdy i chyba o to chodzi. Jak się jedzie Mondeo 2.0 tdci spokojnie po autostradzie na 6b to obroty nie utrzymują się ok 2tyś obr/min tylko przy wartości 2,5-3,2 obr/min w tym przedziale dobrze jest mieć moc pod butem i w tym przedziale według komentarzy właśnie jest te 390nm (2725obr/min), czyli to po prostu musi teraz super jeździć na 6b po autostradzie tak samo jak i wyprzedzać na 3, 4 i 5 w trasie. :one:
Bump: Oooo jest już wykres i potwierdza się to co napisałem powyżej :) W standardzie jest strzał na początku coś jakby zapowiedź nadchodzącej mocy ale potem przychodzi lekkie rozczarowanie bo moment spada i silnik wyje tak na prawdę. A teraz trzyma fajnie i musi dalej jechać do przodu w pełnym zakresie obrotów w którym po prostu jeździ się zazwyczaj standardowo na co dzień, ale w autopsji może być inaczej bo każdy jeździ w innych okolicznościach :) Edi nie kupuj nowszego Mk5 Euro6 2.0 TDCI ani 1.5 EB bo będziesz rozczarowany i stwierdzisz, że starszy lepiej jeździł :surprise:
Wystko ok tylko mam jechać na autostradę by się przejechać i zobaczyć że auto jedzie ? Jeżdżę po Wrocławiu raczej 6 biegu nie używam tu. Poprosiłem o korektę by moment maksymalny mieć jak na większości wykresów 2 350 RPM to odpowiedź "tak ma zostać" bo za mną kolejny klient czekał za mną i szkoda czasu
Zobacz na przebieg Nm. Czy jest stabilny?
Tutaj wykres Focusa RS. Auto 3 godziny spędziło na rolkach. Na wykresie nie zastosowano wygładzania. Da się?98305
Bo u mnie została wrzuconea poprostu mapa pierwsza z brzegu bez korekt i tyle. Co mogę innego podejrzewać?
Wystko ok tylko mam jechać na autostradę by się przejechać i zobaczyć że auto jedzie ? Jeżdżę po Wrocławiu raczej 6 biegu nie używam tu. Poprosiłem o korektę by moment maksymalny mieć jak na większości wykresów 2 350 RPM to odpowiedź "tak ma zostać" bo za mną kolejny klient czekał za mną i szkoda czasu
Według mnie nie ma co patrzeć bezwzględnie na samą wartość czyli pojedynczy punkt maksymalnego momentu tylko na przedział obrotów w którym ten maks jest dostępny. W innych chipowanych będzie z grubsza tak samo a sama wartość obrotów dla maks momentu wychwycona przez program komputerowy zależy pewnie od tego, która "falka" na wykresie będzie ciut wyższa. Jak zobaczysz swój nowy wykres to tam widać wyraźnie, że w zakresie 2-3 tyś obr/min z grubsza utrzymuje się najwyższy moment powyżej 380nm ale wykres leciutko faluje i akurat przy 2725 piknęło najwyższy moment. Wcześniej między 1850-2200 miałeś kopa na "340"nm ale teraz te 340nm masz dostępne między 1700-3800obr/min :) Inaczej chyba nie będzie bo nic się pod maską nie zmieniło, oprócz oczywiście oprogramowania.
Wracając do sedna tematu to pod względem zaangażowania w obsługę, przekazania istotnych informacji związanych z modyfikacją i użytkowaniem samochodu po modyfikacji, rozwiewania wątpliwości itp. powinno być "klient nasz pan" w ramach tego oczywiście sam chiptuning wykonany na poziomie maksymalnego doświadczenie i wiedzy tunera ale też niekoniecznie modyfikacja musi trwać 20 godzin jeśli przypadek tego nie wymaga :roll:.
Czytam i oczom nie wierzę... Panowie, czy Wy w ogóle macie pojęcie czym jest moment obrotowy i co oznacza słowo "maksymalny"?
Na wykresie ewidentnie widać, że przy tych 2000obr. po tuningu wartość jest już wyższa. Maksymalny moment obrotowy jako "suche" dane nie ma kompletnie znaczenia, bo może to być 380Nm przy 3000obr, a do tych 3000 może to być 370 i co wtedy? Źle? Lol.
Porównaj sobie 2 wykresy np kolegi leszcz i Edi i znajdź różnicę. Płaski przebieg Nm to jest to o co chodzi w tuningu i często nie da się tego zrobić w 30 min wgrywając gotowca co widać na obydwu przykładach.
Proszę Was. Dwie falki na wykresie wysokości 10Nm!? To przecież nie Himalaje. To nawet nie Wzgórza Falenickie. Wykres jest bardziej niż wystarczająco płaski.
Edi ja nie wiem jak Mondeo w dyszlu chcesz sprawdzić osiągi w mieście. Start spod świateł? Ośka fabrycznych 350Nm nie daje rady przenieść. Lepiej nie będzie. Chcesz sprawdzić osiagi? Jedź za miasto. W sprincie od 100 do 200 zeszły przynajmniej 4'', o ile nie 6.
Coś mi się zdaje, że spodziewałeś się postępu jak do R6 a tu lipa.
szynszyl 11-10-2018, 09:21 Wychodzi z tego, ze jestem w czOpku urodzony, bo.przed i po rewelacja ;)
ja ***WYMODEROWANO*** ręce opadają, brak pojęcia o czymkolwiek, czytanie cyferek z wykresu momentu max itp. :569:
w jednym falki będą małe, w drugim większe i żaden soft tego nie poprawi, tym bardziej że mam mega niegładzącą kresek hamownię
to praca geometrii/zaworka, w nowych to w ogóle nie występowało, po latach pracy, zaworki/geometria tracą swoją dynamikę pracy/korekt i zaczynają się drobne falowania
nie jest to popsute, ale po wymianie na nowe, znów będzie gładził...i tak kiedyś całkiem straci sprawność
...może zamówię nowy soft do hamowni, kreski będą gładkie i nie będzie durnych porównań :P
może zamówię nowy soft do hamowni, kreski będą gładkie i nie będzie durnych porównań
Przed robotą pytaj. Panie, a co na światłach chcesz objechać i czego oczekujesz ? W zależności od odpowiedzi bierz się za robotę, albo wskaż wyjście.
Grzesiu nie spinaj się tylko prosiłem by auto ciągnęło niżej to mnie zbyłeś. A od znania się na tym nie ja jestem tylko Ty taka jest różnica, jeden płaci drugi robi.
Bump: Hansolo wywiad był przeprowadzony i mimo to auto zrobił poswojemu wygrał co miał bez korekty bez niczego od poprostu frajera trafił bez wiedzy od chip tuningu. Ciekawe ilu takich jest
auto nie może bardziej ciągnąć z dołu, niż ciągnie!!
seryjnie moment wstaje tak szybko, na ile pozwala budowa/bezwładność turbo i całej reszty, po chipie wszystko idzie wyżej, ale nie wcześniej!!
w starych 1.9tdi, turbo zaczynało życie przy 1500obr. w 2.0tdci tak nigdy nie będzie
jedyne co mogę doradzić, wymień zaworek sterowania turbo, będzie lekka poprawa
Ja tylko przypomnę niektórym że przypięty jest post z 2012 roku w tym dziale: Grupowe chipowanie/usuwanie DPF Poznań/Krakow a w nim taki oto fragment: "KLUBOWICZE mają dodatkowy rabat 100zł
Do wyboru macie Poznań/Wałbrzych(TuneFORCE) lub Kraków(GCS Heko). Oczywiście auta są strojone na hamowni(Poznań i Kraków)."
Nie dajcie sobie wmówić że gotowiec jest równie dobry jak strojenie zwłaszcza w tej samej cenie.
A co powiecie na ten wykres? https://zapodaj.net/6017f5ba9f752.jpg.html
Czy Ty Edi analizowałeś wogóle ten wykres, czy patrzysz tylko na tabelkę z danymi "max"?
Jak dla mnie to te auto po chipie powinno jeździć o niebo lepiej, a jeżeli Ty tego nie czujesz, to znaczy że jeździsz w taki sposób, że po prostu nie umiesz wykorzystać potencjału i tyle.
Czepiasz się że masz za wysoko max moment, ale jaka jest różnica w jego wartości na szczycie pierwszej fali, a jaka na drugiej?
Na wykresie wygląda to na 1, max 2 Nm!!!
W przedziale 2.200-3.400 obr masz więcej o 50Nm i za przeproszeniem pitolisz, że nie czujesz tego g:galyg:galyg:galy
A popatrz co sie dzieje po przekroczeniu 3.800 - tam masz już różnicę przed/po na poziomie 70-80Nm :568:
Po chipsie przy ok. 3.750 obr masz taki moment jaki miałeś max przed chipsem!!!
To jest bardzo duża różnica, ale trzeba umiec zmieniać biegi żeby to wykorzystać :568:
btw - nie oceniam tu podejścia Heko, tylko sam wykres i jak dla mnie jest on świetny.
MAG świetny dla Ciebie może i tak dla mnie nie za bardzo, jezdzij po mieście z obrotami około 3000 no proszę cię nie osłabiaj mnie lub zmieniaj biegi przy 3000RPM. A podejście heko mistrz "wymień zaworki" będzie poprawa. Zaworki zostały wymienione oba pisałem o tym na forum bo nie domagał porzy gaszeniu auta przed wizytą w Krakowie. Tak poza chciałem i płaciłem za strojenie auta a nie wgranie jak ktoś pisze "gotowca" raczej jest różnica czy dla Ciebie zadnej?
Poprosiłem o korektę po teście drogowym by auto odrobinę bardziej z dołu ciągnęło to usłyszałem "Nie tak ma być" jeden przejazd i auto wystrojone? No proszę Cię. Rozumiem że RS-a z tego nie będzie ale jeżdżę po mieście w 90% potrzebuje odjeżdżać ze świateł a nie wycieczki na autostradzie sobie robić.
Tak poza post nr. 12 odpowiedź na wszystkie moje pytania
Edi zachowujesz się jak dziecko. Jeżeli już po strojeniu nie byłeś zadowolony z usługi to wystarczyło za nią nie płacić, wgrać serię i pojechać gdzie indziej. Ale lepiej na forum się wyżalać teraz.
Poza tym, wygląda na to, że nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz? Pokaż jak powinien zatem wyglądać przebieg momentu po tuningu? Porównałem wykresy z #54 i #55 i oba są z grubsza podobne: ~320/1600, ~350/1800, ~370/2000, są jakieś pomijalne różnice w ogóle...
Dokładnie masz rację trzeba było wgrać serię i pojechać gdzie indziej. Bo wgranie takiej mapy to lipa straszna może tytuł grupowego chipa powinien być inny? Bo chipem tego nazwać nie można
Temat się rozwinął że ho ho. Pozwoliłem sobie pośledzić wstawiane wykresy z innych działów i jedno mnie zastanawia. W przeważającej większości wypadków na wykresach jest SERIA i MOD. Tak więc , przyjeżdża gość, hamowana jest seria i mamy na wykresie SERIA. Dostaje program / nie ważne gotowiec , z półki , czy inny / i mamy MOD. Teraz pytam się gdzie są wykresy z poprawek ? Jeżeli takie były / poprawki / to warto widzieć ich wynik . Puki co wykresy wyglądają jakby żadnych poprawek nie było, albo nie były weryfikowane hamowaniem. Minimum to chyba hamowanie serii , hamowanie po modzie i po poprawce / ostateczne /. No chyba, że poprawek nie trzeba już hamować w co szczerze wątpię.
Na wykresie jest to co zostało do niego wyeksportowane. W sofcie hamowni otwierasz sesję i lecisz z pomiarami. Na koniec klikasz te które chcesz mieć na wykresie i robisz eksport.
Nie ważne. Puki co wygląda jak wygląda. Poprawki w kolejnych hamowaniach pokażą pracę tunera. To jest też dział gdzie osoby nie wiedzące nic o tuningu elektronicznym mogą się czegoś dowiedzieć. Tak to zielony fan tuningu pojedzie gdziekolwiek, dostanie kawę i Auto Świat w rękę, a po godzinie / oby / wynik z dwoma wykresami, oraz zapewnienie że tuner napocił się jak nigdy. Rzeczywistość rzecz jasna może być odmienna.
Ja chciałbym mieć wykres z wszystkimi hamowaniami. Czy to tak wiele za bądź co bądź trochę grosza ?
Hansolo brawo za post nr77 nie ma poprawek.
Seria - mod i wypad tak to u mnie wyglądało kawy nie było
W końcu ktoś zrozumiał, nie jęczę że to czy tamto tylko chcę mieć zrobione strojenie auta a nie "no przecież masz dobrze" . Nikt nie jeczy że źle tylko że można lepiej a jeśli gotowiec to dlaczego kasa jak za strojenie?
Chyba czegoś nie kumacie!
To nie jest gotowiec z chomika a własny soft poprawiany latami. To, że działa od strzała w 99% to nie przypadek a produkt, który dojrzewał z każdym strojeniem. Maksymalne możliwości DW10C zostały tu na forum wystawione już z 1000x i wykres który oglądaliśmy właściwie niczym się nie różni.
Gdyby coś nie banglało to cały proces wyglądałby inaczej. Ja nie ogarniam o co bicie piany.
To że wgrywany jest gotowiec jest ok ale nie jest według mnie ok zbycie klienta który chciał zmiany i powiedziano mu że jest ok i kolejny czeka w kolejce.
Po to jechał na hamownie żeby dostroić do swoich wymagań.
To nie jest kwestia czy soft " z chomika " czy własny ogrywany latami. Przyjeżdża klient, płaci kasę , więc powinien dostać soft zrobiony na jego aktualnym sofcie . Tak jakby tuner robił to pierwszy raz. Wszelkie wgrywanie wypacykowanych softów jak w przypadku Ediego, choćby dobrych , ba najlepszych, w cenach softów " na miarę " jest przyczynkiem tego tematu.
Kolega chciał soft pod konkretne auto, zakładam że sprecyzował o co mu chodzi i tego nie uzyskał. Może to było nieosiągalne, może się komuś nie chciało, teraz już nie ważne. Tu chodzi o zaangażowanie, a nie o wynik.
W takiej sytuacji , skoro to najlepsze, sprawdzone softy, a silniki rozpykane, bez tajemnic i o ile to technicznie możliwe , znajdzie się ktoś co "zgra" taki soft z auta i za mniejsze pieniądze będzie powielał na lewo i prawo. Ryzyko niewielkie, bo softy sprawdzone przecież.
Wow dwa posty o jednej godzinie. Totek masz lepszy ping ;)
W takiej sytuacji , skoro to najlepsze, sprawdzone softy, a silniki rozpykane, bez tajemnic i o ile to technicznie możliwe , znajdzie się ktoś co "zgra" taki soft z auta i za mniejsze pieniądze będzie powielał na lewo i prawo. Ryzyko niewielkie, bo softy sprawdzone przecież.
A nie znalazł się jeszcze?
A nie znalazł się jeszcze?
Myślę że niejeden.
Tak sobie czytam i widze dość klasyczny scenariusz. Ktoś śmie kwestionować świętości tego forum - w tym przypadku chipowanie (auto bez chipa nie jedzie przecież), wsiada grupa na delikwenta i dosadnie mu tłumaczy że sie nie zna, czepia się i ma dobrze (co zresztą może akurat być prawdą, chodzi czysto o formę przekazu).
Ostatecznie nie wiadomo do końca, czy chodzi o to że wykres pofalowany, czy że kawy nie było i potrójnej hamowni. Czy może tylko przekonującego wytłumaczenia przy robocie, że trzy hamownie w tym przypadku nie są potrzebne. A może oczekiwania rozminęły się z tym co faktycznie daje się uzyskać z takich aut. Ostatecznie nie każdy czuje 15-20% przyrost mocy, szczególnie jeśli np nie potrafi dobrze wycisnąc tego co w aucie siedzi. Odejście spod świateł też wymaga jakiejś techniki, a nie tylko niutonów.
W skrócie - nie wiadomo o co ostatecznie chodzi. A jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o.... wiadomo o co ;-)
PS. Hansolo - co to są Puki?
PS. @Hansolo - co to są Puki?
Rzeczywiście popełniłem błąd możesz nie wiedzieć. Bez błędu chodzi o to , poczytaj : https://obcyjezykpolski.pl/o-poprawnym-poki-dopoki-i-blednym-poki-co/
....Ktoś śmie kwestionować świętości tego forum -
Chwila chwila - czy w tym wątku oceniamy podejście Heko do tego konkretnego klienta, czy samą usługę?
Bo wg mnie to sa dwie zupełnie inne sprawy ...
Napisałem juz poprzednio, że nie odnoszę się do pierwszej części, tylko do wyniku wykonanej usługi, która jest udokumentowana wykresem z pomiaru auta na hamowni przed modyfikacją i po.
IMHO sama usługa jest wykonana dobrze, o czym świadczą właśnie te wykresy, a to że klient jest niezadowolony z obsługi, bo oczekiwał czegoś co jest albo nierealne, albo przy jego technice jazdy niezauważalne, to już inna kwestia...
btw - ciekawi mnie sposób jazdy, który nie pozwala odczuć różnicy momentu o 50Nm ...
Jedno i drugie zrobione byle jak byle szybko i byle się kasa zgadzała. Jeśli tak ma wyglądać strojenie auta to gratuluję poczucia humoru.
Słowo " strojenie " przemykające w postach jest wyjątkowo nadużywane w tym konkretnym przypadku.
Właśnie chodzi o to że pod płaszczykiem strojenia przemyca się gotowca. Jeszcze to ludzie popierają i twierdzą że lepiej nie można i szkoda czasu na strojenie. Tak ma wyglądać prawidłowo wykonany chip tuning?
"Strojenie" seryjnego DW10C? W 2018? Żartujecie?
Co innego jak ktoś pojedzie ze Stage2/Stage3 wtedy jest się nad czym pochylić i co "stroić", czego w w/w warsztacie doświadczyłem na własnej skórze.
Skoro cena za strojenie, to nikt nie żartuje. Żartem z pogranicza Monty Pythona jest ta cała sytuacja.
To zmienimy tytuł temat na"Grupowe wgrywanie gotowca"
Wtedy wszystko będzie jasne i ok, kto chce to jedzie kto nie to nie.
Bo ja bym nie pojechał i nie wywalił 1150 zł z dojazdem by mieć to co mam
"Strojenie" seryjnego DW10C? W 2018? Żartujecie?
Co innego jak ktoś pojedzie ze Stage2/Stage3 wtedy jest się nad czym pochylić i co "stroić", czego w w/w warsztacie doświadczyłem na własnej skórze.
Chyba ty żartujesz. Twierdzisz że TuneFORCE kłamie pisząc że DW10C powinno się stroić na hamowni 2-3 godziny?
Chyba ty żartujesz. Twierdzisz że @TuneFORCE kłamie pisząc że DW10C powinno się stroić na hamowni 2-3 godziny?
gdyby TuneFORCE potrzebował naprawdę 2-3h na dw10c, to bym mu powiedział, zmień zawód
sam robię wszystko, od początku do końca, pomiary, wgrywanie itd. nie ma tu zwłoki na kontakt z pracownikami, przekazywanie sugestii itp. dlatego działa wszystko jak należy :P :P :P
opowieści w tym poście, po prostu mnie śmieszą, wiem co robię, wiem jak te silniki robić, aby pracowały prawidłowo, reszta to "marketingowy bełkot"
jeśli powiedziałem, ze tak jest dobrze, to tak jest, a z g... bata nie ukręcisz
można dowalić czasem wtrysku, turbo wstanie trochę wcześniej, lekkie dodanie gazu, spowoduje nagłą reakcję silnika...ale to jest właśnie najprostszy i najbardziej błędny sposób (powielany nagminnie) chiptuningu, powodujący większość usterek silnika i ukł. napędowego
a teraz możecie dalej skrobać swoje teorie spiskowe itd. :P
szynszyl 18-10-2018, 16:34 heko czy aby ten problem z tym momentem przy wysokich obrotach nie wynika z tego, ze ten chiptuning byl na seryjnej turbinie?
Rzeczywiście popełniłem błąd możesz nie wiedzieć. Bez błędu chodzi o to , poczytaj : https://obcyjezykpolski.pl/o-poprawnym-poki-dopoki-i-blednym-poki-co/
Przecież wiem ... ;-)
Ręce opadają. Ludzie. Jeżeli tuner wgrywa swojego gotowca to ma prawo sobie zażądać kwoty jak za normalne strojenie, bo tyle kosztuje WIEDZA, którą nabył robiąc setki takich samochodów wcześniej... Liczy się efekt. Czas wgrania to nie jedyny koszt tunera, nieraz jest to kilka dni roboty (pierwsze egzemplarze) zanim zabangla i wtedy co? Bo wg waszego toku myślenia powinien wtedy za tuning wziąć kilka razy więcej. Typowe „januszowate” myślenie - „co w tym może tyle kosztować”. Jak nie pasuje to nikt nie zmusza do tuningu albo można iść do kogoś innego. Autor tematu mógł nie zapłacić za usługę jak mu nie pasowało, ale zachował się jak dziecko i poleciał wyżalić się na forum. Dramat.
szynszyl 18-10-2018, 20:52 Wg mnie to do tuningu trzeba samemu sie przygotowac. Ja korzystalem z doswiadczen latar -a. Popatelrzylem podumalem co moge osiagnac. A nie seryjne graty i robimy rakiete...
mskgs to niech tuner nazwie to konkretnie "Gotowiec" a nie strojenie, bo to różnica i wówczas może sobie zadać nawet i dwa razy tyle tylko kto na to pójdzie?
Fiesta Mk8 ST Line 18-10-2018, 23:02 Np ja. Znam Grześka nie od dziś, robiłem u niego kilka aut i z fiestą też pojadę na wirusa. Bo dla mnie liczy się zaufanie i profesjonalizm. Może faktycznie poczułes się "niedopieszczony" i z punktu widzenia marketingowego to było niewłaściwe podejście do klienta, ale pojechałeś po efekt. A patrząc na wykres efekt jest.
Jeżeli jesteś niezadowolony wróć do niego, wgraj starą mapę i odbierz hajs. Jak go znam to raczej nie będzie problemu.
I skończ już proszę bo się robi tendecyjnie.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Profesjonalizm? Jaki? Powiedziałem o co mi chodzi ze nie jest tak jak chce to mnie zbył. Przeczytaj cały temat i wówczas się wypowiedz. Poza tym sam nakrecasz tema. Ja uzyskałem odpowiedź w poście nr 12 i na tym temat dla mnie się skończył. Pewnie ze jestem stronniczy bo usługa była wykonana nie tak jak bym chciał mimo przeprowadzonego wywiadu gdzie jeżdżę, jak jeżdżę etc.
Foczka 23 19-10-2018, 05:33 No nie czuje różnicy jak jeździ po Wrocławiu. Jedynka dwójka hamowanie. Moc to jest potrzebna w trasie do wyprzedzania to jest cała frajda i wtedy od razu poczujesz różnicę. A moment w dużym zakresie obrotów nie zbędny. Jak by był już od 2 tyś pełen moment to to auto nie utrzymywało by trakcji na pierwszych biegach. Trzeba cisnąć a nie 2300 obrotow i zmiana biegu. Masakra
szynszyl 19-10-2018, 07:01 Ja czuje moc i moment na kolach od 1900 obr i nie mow, ze trakcji nie ma. Objezdzam vw tuareq v6 i kilka aut. Mam tylko 230 koni przy 500 niutkach i bije na drodze co popadnie :). Weze powietrza, sprzeglo i 2masa dawno szlag trafil. Nie potrzebna do tego autostrada.
Proszę tą sama osoba to robiła itd nawet osiągi auta zbliżone i max moment obrotowy pozostał na podobnym poziomie a nie 700RPM do góry . Można zrobić to o co ja prosiłem? Tylko trzeba nanieść poprawkę jak prosiłem by auto z dołu ciągnęło , ale jak rutyna to po co? Hamowania, program, hamowania i wypad.
szynszyl 19-10-2018, 07:35 Widocznie turbo ci tak wstaje. Nie ma darmo robilem hybryde z cnc. Wstaje jak seria
Edi - jeśli nie jesteś zadowolony to reklamuj, przecież to jest usługa jak każda inna i podlega takim samym prawom i obowiązkom, z rozwiązaniem umowy włącznie = wgranie serii i zwrot kasy.
Po wgraniu serii wyjedziesz na drogę i nagle się okaże, że jakbyś kotwicę zarzucił...
No ale przynajmniej odzyskasz kasę, pojedziesz gdzie indziej, tam ją wydasz za podobny efekt i może wtedy będziesz zadowolony.
Proszę tą sama osoba to robiła itd nawet osiągi auta zbliżone i max moment obrotowy pozostał na podobnym poziomie a nie 700RPM ...
Ty nadal nie rozumiesz i czepasz się tego, że u Ciebie cyferka z max momentem wyskoczyła akurat przy 2.725, a nie przy 2.011?
To prześledźmy co się dzieje z momentem - najpierw na serii...
Wspomniane 2.011 obr - pik momentu na 351Nm i od razu spadek na 340, na którym to poziomie utrzymuje się do ok. 2.950 obr.
Potem spada, a po przekroczeniu 3.600 to już wręcz pikuje, ale moc ze względu na obroty jeszcze się troszkę podnosi i ma swój szczyt przy 3.708 obr.
Co się dzieje po chipsie?
Już przy ok. 1.500 obr zaczyna się rozwidlenie i mamy łagodny, ale bardzo zdrowy dla skrzyni i sprzęgła przyrost momentu.
Przy 2.011 obr mamy ok. 375-378 Nm, co daje przyrost ok 25Nm.
Ale to nie koniec - moment nadal rośnie i przy ok. 2.210-2.220 obr osiąga szczyt i jakieś 389Nm. Przyrost w tym miejscu wykresu to ok 50Nm
Potem mała dolinka na 380Nm i z 500 obr później pik momentu na jak się okazuje maximum 390Nm. W tym momencie mamy przyrost na poziomie 48-49Nm w stosunku do serii.
A co dalej?
Moment oczywiście opada, ale nie tak szybko i gwałtownie jak na serii. Aż do ok 3.750 obr moment ma wartości powyżej maximum przed chipem! A różnica w momencie obrotowym to w tym zakresie wychodzi miejscami ponad 70Nm!!!
Oznaczą to, że zakres użytkowej prędkości obrotowej wzrósł o blisko 800 obr! Obecnie te auto ciągnie pod 4tys obrotów!
Czepiasz się że max moment wg tabelki masz przy 2.700, a nie niżej, ale przy ok. 2.220 masz 388-389Nm - raptem tylko 1-2Nm mniej!
Czy to źle???
Aaaaa, jasme, ty zmieniasz biegi zapewne przy 1.900 obr, a wtedy nic dziwnego, że uważasz, że nic nie zyskałeś ...
Jak widać z gotowca bata nie ukręcisz:razz:
Dla mnie gotowiec, to wgranie na pałę całego programu wcześniej ściągniętego np. z netu. Są tu tacy na forum.
A wgranie do odczytanego z auta softu, gotowego, standardowego zestawu parametrów, to jednak nie jest to samo.
Odnoszę wrażenie, że jednak mówimy o tym drugim. A każdy egzemplarz zachowa się inaczej, co widać już w serii. Inna kwestia to podjęcie próby wykonania poprawek jak klient jest niezadowolony.
Oczywiście można wtedy dyskutować, czy to nie powinno być inaczej traktowane w porównaniu do pełnego indywidualnego strojenia. Zawsze standardy są taniej wyceniane jak indywidualne zmiany.
Przypadek sprawił,że byłem w obu Grześków i mogę tylko potwierdzić co zostało tu wcześniej napisane. Nawet był to wspomniany czas modyfikacji mojego 2 auta - 2,5h (3x dłuższy niż pierwszego).
Ale o dziwo na wykresie przebieg momentu wygląda lepiej w tym co był robiony tylko "30 minut", dokładnie taki czas miedzy pomiarami na hamowni.
W drugim aucie były 3 czy 4 poprawki, ale na koniec niewiele to dało, bo nie dało się w tym konkretnym egzemplarzu nic więcej uzyskać :) Mimo wszystko szacun dla TuneFORCE za próby.
Natomiast znam też przypadki, gdzie od obu tunerów po strojeniu było coś z autem.
W jednym przypadku bezproblemowo zakończyło się zwrotem kasy i powrotem do serii bez żalów na forum. Według mnie problem leżał po stronie auta, co wywnioskowałem po rozmowie ze znajomym pół roku później.
Przydałby się w temacie wykres "prawdziwego gotowca" takigo z parkingu przy markecie,a później zabawa w pokaż trzy różnice. Dałoby to po części odpowiedź na pytanie zawarte w temacie.
Fiesta Mk8 ST Line 20-10-2018, 10:07 Nikt tutaj się nie przyzna jak ma gotowca...
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Dokładnie bo większość ma[emoji6]
Koledzy którzy wygrywają gotówce może mają jakieś wykresy, mogli by udostępnić do wglądu i porównania.
Ja swój udostępniłem hehe. A miało być tak pięknie a wyszło jak wyszło.
kolega leszcz w temacie https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=238178&highlight=nadzieja wrzucał kiedys chyba screeny z hamowania gotowca
o tutaj https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2762565&postcount=283
Ale lemon, że nie widzisz różnicy pomiędzy autorskim dopracowanym softem, który przez lata dojrzał tak, że od strzała działa w 95% przypadków w tak już oklepanym DW10C a binarką kupioną za dolary od ruskich!?
Po co przepłacać skoro wszyscy możemy spotkać się na spotcie pod Mongolią, zgrać od Ediego soft i wgrywać wszystkim. Będzie przecież tak samo a ile taniej, ohoho.
Dokładnie bo przecież wszyscy mają tą samą mapę więc po co przepłacać? Trzeba założyc nowy temat grupowe kopiowanie map i tyle w temacie[emoji12]
Szok!
szynszyl 21-10-2018, 11:06 latar moze lepiej jakby niektorzy zbierali jednak znaczki...
skoro w temacie softów
do DW10 mam tych "gotowców" ok. 40 kalibracji fabrycznych, a do każdej z tych kalibracji 3 do 5-ciu wersji, zależne od stanu silnika, wtrysków i oczekiwań :P
do DW10C mam 70 kalibracji i do każdej osobne, dopracowane programy!!!
nie pakuję, jak to mają w zwyczaju "uliczni wgrywacze" do każdego dokładnie ten sam program!!!
każda z kilkuset wersji programowej została wielokrotnie shamowana i przetestowana przez klientów, a uwaga, było tego przez ostatnie 10 lat (mowa tylko o 2.0tdci) ok. 880 sztuk!!!
i właśnie dlatego mam pełne prawo wypowiadać się na temat tego, czy dany egzemplarz jest Ok, czy wymaga inaczej zrobionego programu, czy jest bezpiecznie, prawidłowo i cała reszta!!!
Tyle w temacie, jeśli ktoś ma inne zdanie, to jego problem.... ale i tak nie wie o czym mowa i nie ma racji :P
Szkoda Grzesiu że nie słuchasz klienta tylko pakujesz co Ci pasuje lub co masz pod ręką. Jeśli masz tyle możliwości to ciężko poświęcić kolejne 10 min na zmianę mapy i hamowanie?
ok. 880 sztuk
Ładnie , gdyby jeszcze tak " uliczni wgrywacze " rynku nie psuli ;)
Szkoda Grzesiu że nie słuchasz klienta tylko pakujesz co Ci pasuje lub co masz pod ręką
to nie jest "co mam pod ręką" tylko co jest stosowne do zastanej sytuacji
ponieważ w serii turbo pracowało słabo, była to wersja "nie cięta niutem z dołu"
przy standardowym sofcie, moment wstawałby jeszcze wolniej
nie można powiedzieć że auto jest popsute, ale do ideału mu brakuje, stąd taki przebieg momentu, nie inny
softowe naciąganie rzeczywistości, nie jest wskazane, ponieważ po wyeliminowaniu "usterki" (która na ten moment jest słabo diagnozowalna, ale nie wyklucza chipa) trzeba by robić kolejne korekty
skoro zaworek sterowania turbo jest wymieniony (choć ostatnio dopiero drugi u nas działał prawidłowo) pozostaje przycinająca się geometria, albo gruszka
Ok będę może kiedyś w pobliżu, zajrzę może coś poprawisz
TuneFORCE 22-10-2018, 14:33 Powiem szczerze, że jak to wszystko czytam to nie wiem czy mam się śmiać, czy płakać...jeden mądrzejszy od drugiego...klient ma wybór. Jedzie tam gdzie mu się podoba i ocenia pracę tunera też wg jakiś swoich standardów. Jeden woli, jak tuner poświęci chwilę na samochód, a inny woli pojechać i w godzinę załatwić temat :) Proste jak konstrukcja cepa więc po co się dalej nad tym rozwodzić.
Waldemarros 25-10-2018, 23:43 Teraz pytam się gdzie są wykresy z poprawek ? Jeżeli takie były / poprawki / to warto widzieć ich wynik . Puki co wykresy wyglądają jakby żadnych poprawek nie było, albo nie były weryfikowane hamowaniem. Minimum to chyba hamowanie serii , hamowanie po modzie i po poprawce / ostateczne /. No chyba, że poprawek nie trzeba już hamować w co szczerze wątpię.
Bylem na wycieczce w Poznaniu w TuneForce. Strojenie trwało kilka godzin, wykresy otrzymałem dwa, ALE w trakcie strojenia (było sporo przejazdów, ile nie wiem bo znudziło mi się liczenie). Obserwowałem wyniki kilku przejazdów na hamowni i widziałem różne ich wyniki, nim powstał ten finalny, optymalny.
Focus zmienił się całkowicie - jazda nim to mega przyjemność - z chipem dopiero przejechałem 18 kkm.. w drugim samochodzie mam chipa od ponad 70 kkm i poza padniętym czujnikiem ciśnienia doładowania za 250 złotych, nie było żadnych kłopotów z silnikiem czy turbo (czujnik padł przy 150 kkm).
Nie obawiam się chipowania i osobiście uważam, że warto choć trzeba przestrzegać kilku zasad, aby długo cieszyć się bezawaryjnym pojazdem
Tak powinien wyglądać chip-tuning bez druciarstwa. Mnie ciekawi ile silników poszło w piz... przez gotowce? Ma ktoś dane? Ktoś się pochwali?
aaa i tu jest ważny temat :)
robię setki Fordów (i nie tylko) rocznie i na moich "gotowcach" przez ostatnie 9 lat, poleciało może za 2-3 silniki :D
ale statystycznie, to prawie zerowy odsetek :P
U Grzesia Stroisza też przynajmniej 3 ;)
Tak powinien wyglądać chip-tuning bez druciarstwa. Mnie ciekawi ile silników poszło w piz... przez gotowce? Ma ktoś dane? Ktoś się pochwali?
Spytaj Leszcza i kilku innych kolegów z forum ,którzy wgrywają bez hamowni.
ja jeszcze nie słyszałem o problemach z Fordami .
Za to mam tu zaprzyjaźniony warsztat co wgrywa do BMW i mają problemu :(
TuneFORCE 30-10-2018, 14:25 Bylem na wycieczce w Poznaniu w TuneForce. Strojenie trwało kilka godzin, wykresy otrzymałem dwa, ALE w trakcie strojenia (było sporo przejazdów, ile nie wiem bo znudziło mi się liczenie). Obserwowałem wyniki kilku przejazdów na hamowni i widziałem różne ich wyniki, nim powstał ten finalny, optymalny.
Focus zmienił się całkowicie - jazda nim to mega przyjemność - z chipem dopiero przejechałem 18 kkm.. w drugim samochodzie mam chipa od ponad 70 kkm i poza padniętym czujnikiem ciśnienia doładowania za 250 złotych, nie było żadnych kłopotów z silnikiem czy turbo (czujnik padł przy 150 kkm).
Nie obawiam się chipowania i osobiście uważam, że warto choć trzeba przestrzegać kilku zasad, aby długo cieszyć się bezawaryjnym pojazdem
Dokładnie. Aby coś zrobić dobrze to trzeba się chwile nad tym pochylić i trochę popracować, a nie wgrać gotowca i powiedzieć klientowi nara
U Grzesia Stroisza też przynajmniej 3 ;)
Radzę Ci edytować ten tekst do wieczora(19:00) i mnie nie pomawiać publicznie jeśli nie chcesz się spotkać w sądzie.
szynszyl 30-10-2018, 15:36 Zaje... fajnie 😁
Mnie ciekawi ile silników poszło w piz... przez gotowce? Ma ktoś dane? Ktoś się pochwali?
Kojarzę jednego Youtubera , któremu bez gotowca i z symbolicznym przebiegiem silnik poszedł w pi....du ;)
Hansolo wada fabryczna to nie to samo co wgranie lipnej mapy i nazwanie tego Chiptuning-iem.
Znam jednego tunera który sam sobie wywalił silnikw kosmos w takim samym aucie jak lemon
Najważniejsze są czyste opony przy hamowaniu , to dodaje KM i NM https://www.youtube.com/watch?v=wl3Hw4xwZL4
Też go znam i wiem ze tuning nie miał nic do rzeczy bo pompa oleju zaliczyła zgon. Wiem nawet dlaczego ta pompa zaliczyła zgon.
Oglądam oglądam. Cosik mi się wydaje, że syfu silnik dostał przy wymianie uszczelki .
Niestety masz złe info. Syf nie miał nic do rzeczy. Poza tym jest przecież filtr oleju. Będzie odcinek o tym dlaczego ta pompa padła i inne też bo moja to nie odosobniony przypadek.
To ciekawe. Uszczelka, pompa oleju ciekawie się temat rozwija.
Radzę Ci edytować ten tekst do wieczora(19:00) i mnie nie pomawiać publicznie jeśli nie chcesz się spotkać w sądzie.
Chyba nie zaprzeczysz, że stroiłeś dwa razy Focusa i Transita Kowalowi, w których to silniki poleciały. Nie ma co się unosić. Mi dokładnie w ten sam sposób poszedł silnik po gotowcu od heko ;)
To ciekawe. Uszczelka, pompa oleju ciekawie się temat rozwija.
Nie ma co się dziwić jak się robi auta byle jak byle szybko i tanio.
Z tym tanio to nie przesadzaj.
O RSie i akcji serwisowej pisałem nie o gotowcach do niego:razz: W sumie to pokrewne tematy jak widać:one:
TuneFORCE 30-10-2018, 20:45 Chyba nie zaprzeczysz, że stroiłeś dwa razy Focusa i Transita Kowalowi, w których to silniki poleciały. Nie ma co się unosić. Mi dokładnie w ten sam sposób poszedł silnik po gotowcu od heko ;)
Czyś ty sie z głupim na łby pozamieniał?
szynszyl 30-10-2018, 21:22 Czytam
Czyś ty sie z głupim na łby pozamieniał?
Grześ, odpuść, to przecież tylko forumowy bełkot, pogadają sobie, aż im się znudzi, choć niektórym właśnie się chyba nudzi i tak sobie czas umilają :D
Heko ugryze się w język by nie nazwać po imieniu tego co Ty robisz.
TuneFORCE 31-10-2018, 04:53 Hansolo wada fabryczna to nie to samo co wgranie lipnej mapy i nazwanie tego Chiptuning-iem.
Znam jednego tunera który sam sobie wywalił silnikw kosmos w takim samym aucie jak lemon
Każdy samochód i każdy silnik ma jakieś wady.
Jest tutaj na grupie użytkownik Focusa z DW10C 163KM, w którym przy przebiegu 190-200k km poleciał seryjny silnik. Stopił się tłok. Auto latało w trasach z dużymi prędkościami i generalnie nie było oszczędzane, inny przypadek DW10F. Seryjny słupek, 150KM, 180k przebiegu i silnik do wymiany. O Focusach RSach i 2.3EB to nawet mi się pisać nie chce.
U nas na stronie w FAQ https://tuneforce.pl/chiptuning-faq (pytanie nr5) piszemy wprost, że chiptuning wpływa NEGATYWNIE na trwałość jednostki napędowej. Jest tam też gdzieś proste wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje. Jeśli seryjny słupek w upalanym aucie robi 200k km to jest logiczne, że jeśli w tym samym samochodzie zrobimy program, a tym bardziej bardzo mocny program to silnik wytrzyma mniej. Aby agonie silnika odwlec jak najdalej trzeba po pierwsze wystroić samochód indywidualnie, tak aby soft był dopieszczony pod każdym względem, a po drugie przestrzegać kilku zasad związanych z eksploatacją. Dlaczego silniki w samochodach do motorsportu są rozbierane i rewidowane na koniec każdego sezonu? No własnie po to, żeby wymienić za wczasu wszystkie newralgiczne elementy, które się zużywają w mocno eksploatowanym silniku. W przykładowym mocno upalanym DW10C trzeba by było profilaktycznie wymieniać wtryski i panewki co 100k km ale nawet gdyby to robić to pozostaje jeszcze kwestia wytrzymałości materiału i pewnie tak czy siak po 300k km słupek powiedziałby pa pa. Pomijając sposób eksploatacji to po prostu z praw fizyki wynika, że im mniejsza moc tym dłuższa żywotność. Proste jak konstrukcja cepa.
Jeśli chodzi o gotowce to problem polega na tym, że w wielu przypadkach taki wgrywający nie ma pojęcia co wgrał, bo pakuje do każdego samochodu jeden i ten sam soft. Jak ktoś ma szczecie i przede wszystkim nie upala mocno fury to będzie jeździł, a inny rozwali motor po kilku tyś. km. Generalnie dziwi mnie, że ktoś daje do swojego auta wgrać gotowca bez żadnej weryfikacji albo po 10o minutowej niby przejażdżce diagnostycznej :619: Nawet jakbym miał auto za przysłowiowe 20k pln to bym nie dał wgrać takiego gotowca. Nie ważne co by mi mówił i jakie bajki opowiadał wgrywający. Są tutaj na grupie ludzie, którzy czyjeś programy i je wgrywają do aut za 300zł. No ale co z tego...to są softy, które były robione pod konkretne auto i niekoniecznie będą dobrze działać w innym, ba nawet mogą być niebezpieczne w innych autach, zwłaszcza w EB. Nie chce nikogo obrażać ale to trzeba być totalnym laikiem i naiwniakiem, żeby do swojego samochodu wgrać takie coś, zwłaszcza gdy wgrywacz mówi, że program robiła firma XX. To jest kłamstwo albo skopiowany program(chyba, że słowa te potwierdzi firma XX), jak więc złodziejowi można ufać? No wiem...cena czyni cuda...Jak Kali ukraść komuś krowa to być dobrze, a jeśli Kalemu ktoś ukraść krowa to być źle..taka to cecha wielu Polaków :-)
Inna sprawa to gotowiec wgrany przez osobę, która zna się na rzeczy i która modyfikuje programy. Taka osoba wie co wgrywa. Nie robi tego na pałę licząc na cud. Czy to jest fair, czy nie to już jest kwestia umowy pomiędzy tunerem, a klientem.
Ja osobiście uważam, że nie jest to prawidłowe podejście do tematu :one:
Czyli powinienem jechać do innego warsztatu zrobić poprawny chip i fakturę wystawić na heko bo przeciaz ja już zapłaciłem za poprawne wykonanie chipa. Wybierając heko bazowałem na opinii a tu niestety opinia poszła w......Bo przecież jak pojadę na poprawkę zaś dostanę gotowca i zaś będzie to wręcz szkodliwe dla silnika.
A chciałem mieć tylko w miarę dobrze wykonany chiptuning auta. TuneFORCE ile u Ciebie taka poprawka by kosztowała, znasz cała sytuacji itd.
Czyli powinienem jechać do innego warsztatu zrobić poprawny chip i fakturę wystawić na heko bo przeciaz ja już zapłaciłem za poprawne wykonanie chipa. Wybierając heko bazowałem na opinii a tu niestety opinia poszła w......Bo przecież jak pojadę na poprawkę zaś dostanę gotowca i zaś będzie to wręcz szkodliwe dla silnika.
Czy Ty naprawdę nie umiesz czytać?
Porównujesz wgrywanie na ulicy gotowców niewiadomo skąd, do mojej pracy?
"zrobić poprawny chip"
"Bo przecież jak pojadę na poprawkę zaś dostanę gotowca i zaś będzie to wręcz szkodliwe dla silnika"
o czym Ty gadasz?
Jak znów przyjedziesz i dostaniesz gotowca?
Co ma być szkodliwe dla silnika?
xxx x pisałem, nie wgrywam do każdego auta, tej samej kalibracji i tego samego chipa, każde auto testuję na hamowni, robię na bazie programu fabrycznego, odczytanego z danego egzemplarza i wypuszczam go na bezpiecznych parametrach
Wybierając heko bazowałem na opinii
skoro bazowałeś na opinii, to myślisz skąd one się wzięły, sam se je napisałem?... czy to 10 lat, tysiące godzin na spędzone na hamowni i setki zadowolonych klientów potwierdziło?
właśnie te setki Fordów u mnie na hamowni, spowodowały że mam w tym mega doświadczenie i prawie na "węch" potrafię określić, co jest dla danej sztuki, prawidłowe, czy nie
Osobiście jest mi to obojętne, gdzie pojedziesz i co zrobisz ze swoim autem, pisaliśmy, przyjedź kiedy Ci pasuje, będziemy testować, kombinować, sprawdzać... zrobisz jak będziesz chciał, u mnie gwarancja słowna na 2 lata (teoretycznie 2, bo sporo klientów po znacznie dłuższym czasie otrzymywała pomoc) , jest więcej warta, niż papierowy pic
heko, nie wypowiadam się co do jakości Twojej pracy ale do wpisów które umieszczasz:
do DW10 mam tych "gotowców" ok. 40 kalibracji fabrycznych, a do każdej z tych kalibracji 3 do 5-ciu wersji, zależne od stanu silnika, wtrysków i oczekiwań
do DW10C mam 70 kalibracji i do każdej osobne, dopracowane programy!!!
nie pakuję, jak to mają w zwyczaju "uliczni wgrywacze" do każdego dokładnie ten sam program!!!
każda z kilkuset wersji programowej została wielokrotnie shamowana i przetestowana przez klientów, a uwaga, było tego przez ostatnie 10 lat (mowa tylko o 2.0tdci) ok. 880 sztuk!!!
[quote=heko;3049002]każde auto testuję na hamowni, robię na bazie programu fabrycznego, odczytanego z danego egzemplarza i wypuszczam go na bezpiecznych parametrach
z jednej strony piszesz że masz i wgrywasz "gotowce" a z drugiej że każde auto "robisz" na bazie odczytanego fabrycznego programu.
W punkt [emoji108]
z jednej strony piszesz że masz i wgrywasz "gotowce" a z drugiej że każde auto "robisz" na bazie odczytanego fabrycznego programu.
znów brak zrozumienia tekstu/tematu!!!
-co to jest gotowiec? to jedno nie wiadomo co i skąd, wgrywane do wszystkiego
-co to są dziesiątki kalibracji, a do każdej kilka wypracowanych możliwości poprawek/korekt?
to własne, wypracowane programy, stworzone na "żywych organizmach" zależne od stanu auta i wymagań jakie zakładam przy programowaniu i wyniku końcowym
tak więc piszę jasno (tak mi się przynajmniej wydawało) i konkretnie jak to działa, ale jak widać, dla co niektórych to i tak masło maślane...
Widzę że sam nie rozumiesz tego co piszesz i się w tym pogubiłeś.
robię na bazie programu fabrycznego, odczytanego z danego egzemplarza
czyli odczytujesz soft z auta i go modyfikujesz a nie wgrywasz jedną z kilkudziesięciu czy miliona swoich kalibracji.
Widzę że sam nie rozumiesz tego co piszesz i się w tym pogubiłeś.
czyli odczytujesz soft z auta i go modyfikujesz a nie wgrywasz jedną z kilkudziesięciu czy miliona swoich kalibracji.
-odczytuję soft/kalibrację z auta, sprawdzam czy daną kalibrację już robiłem, jeśli tak, to testuję auto na wcześniej sprawdzonych i wypracowanych do danej kalibracji softach, jeśli wymaga kolejnej, to robię poprawkę
-nie mam danego softu/kalibracji, robię od początku (choć w Fordach zdarza się to już bardzo rzadko, abym takowej już wcześniej nie robił)
Czyli jak by nie patrzyć wgrywasz gotowe, przygotowane wcześniej softy. Nawet jeżeli są najbardziej zaje...fajne na świecie to nadal wgrywanie softu a nie modzenie na oryginalnym odczytanym z danego auta sofcie
No ok heko jak jest napisane płaciłem za strojenie auta otrzymałem gotowca, co proponujesz bo nie przyjadę na poprawkę z tego względu że zaś dostanę gotowca. Piszemy otwarcie bo to forum publiczne nic nie ukrywamy, błędy każdy robi tylko trzeba umieć to naprawić. Napisz co proponujesz?
Sam się zastanawiam skąd te opinie? Hm może oni też nie wiedzą za co zapłacili a co dostali?
a nie modzenie na oryginalnym odczytanym z danego auta sofcie
no przecież q.... napisałem wyraźnie, zawsze na odczytanym sofcie z danego auta, a jesli odczytany soft z danego auta (kilkadziesiąt wersji) jest tożsamy z którymś z wcześniej odczytanych, to na nim robię!!!
Ja myślę że u kolegi heko klawisze ctrl c i v są mocno zużyte[emoji12]
Ja myślę że u kolegi heko klawisze ctrl c i v są mocno zużyte[emoji12]
a ja myślę, że rzeczywiście "Czyś ty sie z głupim na łby pozamieniał??
no przecież q.... napisałem wyraźnie
no tak
testuję auto na wcześniej sprawdzonych i wypracowanych do danej kalibracji softach
No ok heko jak jest napisane płaciłem za strojenie auta otrzymałem gotowca, co proponujesz bo nie przyjadę na poprawkę z tego względu że zaś dostanę gotowca. Piszemy otwarcie bo to forum publiczne nic nie ukrywamy, błędy każdy robi tylko trzeba umieć to naprawić. Napisz co proponujesz?
to co już Ci dawno zaproponowałem i Ci pasowało, a jak nie chcesz poprawek, to twoja sprawa, ileż można wałkować to samo!!
Dopuki nie zaproponujesz sensownego rozwiązania bo to co wygrywasz nie jest strojeniem tylko jawnym..........
Jedna rzecz mnie interesuje co i jak by zrobił TuneFORCE z tym samym autem dodam że nic przy silniku nie było robione .
Tyle dopuki nie zaproponuje sensownego rozwiązania bo to co wygrywasz nie jest strojeniem tylko jawnym..........
jawnym co?!! bo zaraz wyprowadzisz mnie z równowagi!!
każda usługa ma jakąś gwarancję, jeśli coś nie działa, można reklamować, przyjeżdżasz i robimy tak czy inaczej, a taki sposób, w jaki próbujesz to wykręcić, coraz mniej mi odpowiada
Mnie też wycieczka 350km mało interesuje ale tak jak napisałem mogę jechać gdzieś indziej np do TuneFORCE lub VAG Tune a fakture Ci przesłać akurat 12 listopad mam wolny. Pasuje?
Tak poza po co się stersujesz? Trzeba naprawić to co spieprzone i tyle a Ty co zaś gotowca zapodasz bo przecież masz ich tyle jak sam napisałeś a nie po to pojechałem.
nie sądzę aby ktoś pracował 12.11 bo to raczej będzie dzień wolny od pracy
wysłać fakturę do mnie, ale po co mi Twoja faktura?? :)
i skończ z tymi wywodami o gotowcu, który ci wgram, bo to już mnie nudzi i nie zamierzam się więcej tą dyskusją zajmować, bo pojęcie o tuningu, to macie internetowe, czyli żadne :P
spieprzone to masz może auto, albo co może całkiem innego :P
dalsze dyskusje z Tobą w tym wątku, uważam za zamkniętą
Ja nie muszę mieć żadnego pojęcia, ja mam dojechać na miejsce i zapłacić to Ty masz mieć pojęcie o tym co robisz. A tu na takim szrocie się wyłożyłeś. Sam się gubisz w tym co piszesz. I nie martw się o to kto będzie działał i z czyim autem 12 listopada.
Bump: Faktycznie dyskusja z Tobą nie ma sensu, i tak poza z propozycją poprawki to wyjechałem ja nie Ty nawet na to Cię nie było stać.
Edi - ja już drugi raz sugeruję banalne rozwiązanie, wystąp o zwrot kosztów w związku z niezgodnością "towaru" z umową.
I po temacie.
Tia, a u Mirasa to 9 przejazdów dostaniesz...
Byłem u niego z dwoma różnymi VW. Za każdym razem tak samo: przejazd bez modu, 20' grzebania w kompie, przejazd po. Wykres z drukarki, talony w kasie i szerokiej drogi. Czy się pultam, że kawy nie piłem? Nie, bo fury śmigały jak poparzone.
i tak poza z propozycją poprawki to wyjechałem ja nie Ty nawet na to Cię nie było stać.
tjaaaa, o ciekawe, bo dopiero co niedawno pisaliśmy bardo miło w tym temacie na PW, wiec nie p...
jedź, rób co i gdzie tam uważasz, bedzie gites majonez :D
Kolego ale my nie pisaliśmy na PW. Chyba osoby pomyliłeś.
Kolego ale my nie pisaliśmy na PW. Chyba osoby pomyliłeś.
może...może, a może trzeba było napisać, a nie płakać i snuć swoje dywagacje,
poza tym "kolegami" to my raczej nie jesteśmy...
I nie będziemy. Trzeba było zrobić poprawnie to za co klient płaci a nie od....... lipe. Tak poza sarkazm się kłania.
Bump: A i @Struna dobrze prawi bo to co mam nie jest strojeniem czyli faktycznie niezgodność usługi za którą zapłaciłem. To co proponujesz?
Ja tam się wyleczyłem z tuningu po tym jak po 10 kkm rozwaliło mi kolektor wydechowy w s-maxie Ecoboost 2.0 i musiałem wymienić na nowy razem z turbiną. Odpadły rury przy dwóch cylindrach, a goście stwierdzili, że to z przegrzania (drapiąc się w głowę jak to możliwe - oczywiście nie przyznałem się do chipa). Kwota 5 tysięcy była skutecznym lekarstwem i teraz noga jest znacznie lżejsza :) Nie będę pisał gdzie robiłem chipa, bo nie jestem w stanie udowodnić, że to jego wina. Ale nie był to gotowiec kupiony na targu.
MietasM - akuratnie to o czym piszesz kolego, to błąd konstrukcyjny kolektora 2.0 EB. W 2.0EB to typowa awaria. Zwykle około 200k km następuje pęknięcie kolektora na skutek przegrzania. Jak ktoś katuje auto, to oczywiście wcześniej. Sam chip nie powoduje tego, a jedynie ostrzejsza jazda po chipie przyspieszy ten problem.
Ford zastosował kolektor wykonany nie z żeliwa i materiał ma słabą wytrzymałość termiczną. Tak wiec jak wymieniłeś kolektor na taki sam, to czeka Cię powtórka z rozrywki z jakiś czas. Na szczęście trochę pojeździsz, zanim to samo się stanie.
Polecam też badać pojawiające się błędy, a nie czekaż, aż całkiem odpadnie kolektor. On najpierw pęka i symptomy można dużo wcześniej zauważyć. Rozwiązaniem jest zastosowanie kolektora żeliwnego - takowe są dostępne już na rynku.
Może masz rację, ale 200 kkm to nie 100.
MietasM - jak ktoś ma cieższą nogę, to i przy 100k km położy kolektor. Twój przypadek to typowa awaria. Nie wiem jak długo masz tu auto, ale pamiętaj o kolektorze cisnąć auto. Niestety gwarantuje Ci, że na fabrycznym programie Twój obecny kolektor też zostanie przegrzany i pęknie )-:
szynszyl 31-10-2018, 20:12 Kurna. Boje sie odpalac auto :) - czuje ze po gotowcu zaczyna sie psuc ha ha.
Kurna. Boje sie odpalac auto :) - czuje ze po gotowcu zaczyna sie psuc ha ha.
no co Ty, to Twoje jeszcze jeździ? :D :P
juri2069 31-10-2018, 22:19 Tak czytam Panowie i jako obserwator I laik ja to widzę tak :
Już niezależnie kto chipuje.
Jeżeli po odczytaniu mapy okaże się, że można wgrać gotowca bo ten silnik ma bardzo podobne parametry do tego " gotowca " czyli wcześniej zrobionego indywidualnie silnika , po wgraniu wykresy, hamownia i wszystko inne będzie ok to cena za gotowca powinna być niższa bo przecież ten gotowiec gdy był strojony pod dany samochód , np rok temu, już na siebie zarobił.
Jeżeli trzeba kombinować i tworzyć mapę od nowa To cena powinna być wyższa, taka jak jest w cenniku.
Tunerzy znani na forum znają się na rzeczy i dla mnie osobiście, jeżeli mój silnik byłby bardzo podobny do tego gotowca, mógłby dostać gotowca i by mi nie przeszkadzało ( nie jeżdżę jak kolega Latar max speed :) żebym wymagał idealnie, w ciul idealnie zrobionej mapy , co by dziury w tłoku nie zrobiło:) )
Dla mnie tutaj kolega Edi trochę na wyrost szuka nie wiem czego ( bez urazy Edi) .
Jeżeli masz zastrzeżenia to umów się na reklamację i Heko za darmo wgra ci 800 Nm przy 1100 obrotów, tylko że twój silnik długo nie wytrzyma , ale przynajmniej będziesz zadowolony :)
Jeżeli chcesz uzyskać podobny efekt ( bezpieczny dla silnika ) , ale po 4 godzinach pracy tunera bo wtedy będziesz spełniony to moim zdaniem to jest bez sensu.
Jeżeli chcesz moment przy innych obrotach lub coś podobnego to umów się na wizytę i w ramach reklamacji Heko ci to zrobi , ja nie wiem w czym problem.
350 km to nie tak dużo, niektórzy na grzyby tyle jeżdżą lub na weekend pochlać w góry.
Jesteś kolega pierwszym , który się skarży na "Kraków " więc to tez o czymś świadczy. A o tym , że "Kraków " chyba dobrze robi , skoro od lat tam ludzie jeżdżą i chwalą .
Więc w skrócie to za gotowca powinno być trochę taniej , ale z drugiej strony to tuner nie wie czy podejdzie gotowiec do danego samochodu i na dany dzień np zamiast 6 samochodów to umówi 2 .
Nikogo nie bronię bo nie miałem do czynienia z chipami, pisze jako subiektywny obserwator wątku:)
Z jednej strony każdy by chciał mapę pod swój silnik, ale z drugiej strony skoro można wgrać mapę z identycznego silnika to po co robić nową?
No wszystkich nie da się zadowolić.
Najciekawsze jest to , że znani i doświadczeni tunerzy na forum ( każdemu o których mowa bym zaufał) , mają trochę odmienne zdanie w niektórych tematach .
Wiadomo , że każdy zarabia na swój chleb , ale laik jak ja czy Edi może mieć mieszane uczucia czytając różne opinie znających się na rzeczy i polecanych ludzi .
Kill3rReaper 01-11-2018, 02:00 Jesteś kolega pierwszym , który się skarży na "Kraków " więc to tez o czymś świadczy. No to i ja wtrącę zatem swoje przysłowiowe "trzy grosze".
Jestem zatem kolejnym, tym "złym klientem", co zawraca cztery litery i marudzi, że coś mu nie pasuje. Przechodząc do meritum:
U mnie chip okazał się... niezbyt udany; lekko mówiąc. Chciałem zwiększyć osiągi w swoim 2.5t.
Seria wyszła 204KM / 306Nm. Podjęte zostały próby, ponad 4-godzinne, w ciągu których (jeśli mnie pamięć nie myli) wgrywany był soft 8 - 9-krotnie.
Efektem prób było: 244KM / 373Nm. Z dławienie się silnika, dosyć poważnym, występującym najczęściej przy 2500 - 4500 RPM, przy wciśnięciu pedału gazu do samego końca.
Heko rozłożył ręce i stwierdził, że to ewidentnie wina samochodu. Ale chipa w takiej formie zostawił, stwierdzając, że problem jest z nieszczelnością w dolocie, lub układem zapłonowym. No i jak sobie to naprawię, to szarpanie zniknie.
Uwierzyłem, podziękowałem i pojechałem. Niedługo po przyjeździe odstawiłem samochód do mechanika. Wykluczona została nieszczelność układu dolotowego, oraz został sprawdzony układ zapłonowy - wszystko ok. Samochód na LPG, po próbach zestrojenia go z nowym oprogramowaniem szarpał jedynie nieznacznie mniej niż na PB. Postanowiłem poszukać problemu, wertując wszelkie możliwe fora FCP i MKP, oraz anglojęzyczne. Kupiłem i wymieniłem boost solenoid. Samochód zachowywał się dokładnie tak samo, jak wcześniej. Po mocniejszym "przebutowaniu" samochodu pojawiła się dziwna oznaka. Samochód po puszczeniu gazu od razu hamował silnikiem. I mam tutaj na myśli takie gwałtowne hamownie. Po dodaniu - od razu rwał do przodu, nie było miejsca na żadne łagodne "przejścia". Dosłownie system binarny. Dodatkowo potrafił gasnąć. Podpiąłem się Forscanem, sczytałem błędy: P061A - Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego momentem obrotowym. Samochód na drugi dzień wrócił do "formy". Skontakowałem się z Heko, stwierdził (parafrazując), że jakaś masakra, nie ma pojęcia o co chodzi, muszę się u niego zjawić i mi to poprawi. Zatem pojechałem raz jeszcze, ponad 200km w jedną stronę i to niestety nie autostradą, znowu cały dzień rozwalony. Ale co tam, ważne, żeby fura śmigała. Przyjechałem, poczekałem kilkanaście / dziesiąt minut, heko podszedł, wymontował sterownik, poszedł do siebie i po jakimś czasie wrócił, stwierdzając, że teraz szarpać nie będzie. Przejechałem się i faktycznie, szarpanie zniknęło. Zupełnie jak... uczucie przyspieszania. Zajechałem i od razu zwróciłem uwagę, że co prawda to nie szarpie, ale też nie przyspiesza i czuję, jak by samochód stracił chipa. Grzegorz odparł, że wydaje mi się. Poza tym: jak pojeżdżę pewien czas, to sterownik jeszcze się "douczy" i wskoczy na ~250KM i ~400Nm. Poprosiłem (a w zasadzie nalegałem) na wjazd na hamownię, na co usłyszałem, że totalnie "nie ma takiej opcji", ma dzisiaj zbyt wielu klientów, a ja i tak jestem poza kolejką. I znowu uwierzyłem. Przejechałem 300km na benzynie, żeby mój ECU się "nauczył tych KM i Nm". Niestety, nic z tego. I tak jeździłem. Kilka (naście?) tysięcy km. Bez skutku. Pewnego dnia miałem okazję porównać elastyczność mojego auta z Audi A3 2.0 TDI 140KM. Praktycznie nie było różnicy w przyspieszaniu na wysokich biegach. Strasznie mnie to zaintrygowało. Pojechałem na pobliską hamownię by zmierzyć efekt "poprawki chipa".
Wynik mnie dosłownie załamał. Ale nie zaskoczył szczerze mówiąc. Idealnie oddawał odczucia z przyspieszania.
Hamownia wypluła: 222KM i 308Nm. Moment obrotowy w totalnej serii. Skontaktowałem się z Grzegorzem, jednak stwierdził, że nie wie co, ale "na pewno mam coś z samochodem" i mam sobie szukać z mechanikiem, ponieważ on jest pewny swojego softu na 1000%. I wiecie co? Znowu uwierzyłem, zaufałem. Stwierdziłem, że taki spec, który jak sam się chwali: "robi takie sztuki jedną tygodniowo" od 10 lat raczej nie odwali fuszerki. Zatem zabrałem się do roboty samemu. Wymieniłem MAP sensor. Moc została ta sama. Następny poszedł na wymianę IC. Sprawdziłem przy okazji czy rury są ok. Były. Ostatnio zmieniłem świece na Bosch FR7 NI 33. Nadal samochód chodzi jak chodził. Sprawdzałem Forscanem parametry, z tym co napisał mi Heko niby jak jest ustawione... Wygląda na to, że turbo nie wkręca się na więcej niż 0.6 bara. Choćby nie wiem co. Ostatnio nawet regulowałem cięgno od gruszki. Nic to nie dało. I tak się bujam ponad rok czasu i wymieniam kolejne części szukając wreszcie tej, która spowoduje, że nagle samochód "eksploduje mocą" i wskoczy na te upragnione 250+KM i 400Nm.
Czytając ten wątek jednak zaczynam mieć wątpliwości, czy problem naprawdę jest z samochodem, czy po prostu soft jest wgrany jaki jest i żadne zmiany mechaniczne tego nie zmienią...
Jadąc na chipa liczyłem na to, że jeśli cokolwiek jest nie tak z silnikiem, to właśnie na hamowni dowiem się co (chociaż przed chipowaniem samochód nie wykazywał żadnych problemów). Jednak od Grzegorza się tego nie dowiedziałem i w moim odczuciu zostałem zbyty i to w niezbyt elegancki sposób. Tak więc jestem dobrze ponad 2k PLN w plecy licząc samą usługę i paliwo. O wymienionych częściach i godzinach spędzonych na forach nie wspomnę. A samochód jakie miał osiągi, takie praktycznie ma. Z V-maxa nie korzystam na co dzień...
to cena za gotowca powinna być niższa
O cenie usług decydują prawa rynku. Popyt, podaż, konkurencja.
Skontaktowałem się z Grzegorzem, jednak stwierdził, że nie wie co, ale "na pewno mam coś z samochodem" i mam sobie szukać z mechanikiem, ponieważ on jest pewny swojego softu na 1000%.
Teraz przyszli klienci muszą sobie odpowiedzieć na pytanie czy nie zostaną potraktowani tak jak ty.
juri2069 01-11-2018, 05:17 Oczywiście. Napisałem tylko jako boczny obserwator. Cenę ustala firma i nikogo nie zmusza do przyjeżdżania na chipa . Jest popyt to mozna ceny podnosić:)
juri2069 ktoś musi być pierwszy ten zły co wypowie się nie tak, padło na mnie i na moje auto. Teraz na korektę hm ale dlaczego zaś mam spieprzyc kolejny dzień i marnować swój cenny czas? Ja prosiłem o korektę odrazu na miejscu za pierwszym razem to usłyszałem TAK MA BYĆ, nawet syn się uśmiechnął i powiedział że to żart a nie chip. może i się czepiam ale zapłaciłem za usługę której nie otrzymałem zgodnie z umową. Panowie jak by było napisane grupowe wgrywanie potocznie nazwijmy to Gotowca czy jakoś tak zwał, nawet bym auta nie odpalił bo by mi szkoda czasu było na to, pojechał bym gdzie indziej. W sumie jak widać nie tylko ja jestem nie zadowolony Kill3rReaper kolejny. Ciekawe kto jeszcze? Hm tylko teraz heko nie umie przyznać się do błędu. Teraz mnie zaprasza na korektę ŻART jakiś szkoda mojego czasu wolę wgrać serię.
juri2069 ktoś musi być pierwszy ten zły co wypowie się nie tak, padło na mnie i na moje auto. Teraz na korektę hm ale dlaczego zaś mam spieprzyc kolejny dzień i marnować swój cenny czas? Ja prosiłem o korektę odrazu na miejscu za pierwszym razem to usłyszałem TAK MA BYĆ, nawet syn się uśmiechnął i powiedział że to żart a nie chip. może i się czepiam ale zapłaciłem za usługę której nie otrzymałem zgodnie z umową. Panowie jak by było napisane grupowe wgrywanie potocznie nazwijmy to Gotowca czy jakoś tak zwał, nawet bym auta nie odpalił bo by mi szkoda czasu było na to, pojechał bym gdzie indziej. W sumie jak widać nie tylko ja jestem nie zadowolony Kill3rReaper kolejny. Ciekawe kto jeszcze? Hm tylko teraz heko nie umie przyznać się do błędu. Teraz mnie zaprasza na korektę ŻART jakiś szkoda mojego czasu wolę wgrać serię.
Chłopie, czy ty masz problemy z głową? Jeżeli nie jesteś zadowolony z usługi to poproś o wgranie serii i zwrot pieniędzy. Jak masz daleko i nie chcesz tyle jechać to twój problem i przestań się zachowywać jak dziecko, bo czytając twoje posty naprawdę zastanawiam się, jak daleko może zajść ludzka głupota. Czego ty tak naprawde chcesz? Nie chcę cię obrażać, ale czytam to i łapię się za głowę...
W wolnej chwili będzie seria ale już nie u heko , a z głową to masz raczej ty problem ponieważ nie czytasz ze zrozumieniem.
dario6273 01-11-2018, 20:18 Jak to jest :roll:że wszystkie moje byłe i obecne samochody były chipowane u Heka :one:i przejechały wiele tysięcy kilometrów bezusterkowo :569: jezeli tak jest :one: to ten kto robił mi chipa ma o tym pojęcie i wieloletnie doświadczenie:one: a to biadolenie o gotowcach nie wnosi nic dobrego dla FCP:569: bo wiadomo że znajdą się ludzie którym nic nie pasuje !
W wolnej chwili będzie seria ale już nie u heko , a z głową to masz raczej ty problem ponieważ nie czytasz ze zrozumieniem.
To po co drążysz temat? Idź sobie wgraj serie i przestań zawracać głowę. Robiłem u heko chipa, później przywracałem serie i kilka innych rzeczy. Dzwoniłem i gość mi nigdy nie odmówił, praktycznie wszystko był w stanie zrobić „od ręki” jeżeli była taka potrzeba. Gdyby każdy miał takie podejście do klienta to by była bajka. Czytając forum to nie są tylko moje doświadczenia.
A ty wpadasz na forum i wylewasz swoje żale na tunera, który bez żadnego problemu by cię przyjął jeszcze raz i rozwiązał problem. Żenada i tyle.
szynszyl 01-11-2018, 20:34 dario6273 trafiles na dobre gotowce ;)
paoloWawa 01-11-2018, 21:21 Robiłem u heko chipa w lutym. Przejechałem w tym czasie prawie 20.000km, jestem zachwycony. Ba, w sumie przyzwyczaiłem się i chciałbym więcej.
U mnie była hamownia, wyjęcie sterownika, zmiana softu, hamownia i gotowe, jakoś półtorej godziny łącznie. Ja byłem zachwycony, umówiłem się na 12:00 by w sobotę za wcześnie nie wstawać a przed 17:00 byłem już w Warszawie - perfekcyjny układ
Po jakiego grzyba miałby mi to Grzesiek robić 5-6h? Sztuka dla sztuki? Pamiętajcie że płacicie w tym wypadku nie tylko za czas, ale i za wiedzę, doświadczenie i markę osoby wykonującej usługę. I to jest normalne. Płacisz za efekt końcowy a nie za to ile ktoś spędzi czasu nad autem.
Autor tematu robi tu żenujące sceny, trochę jak dziecko: nie wylewaj tu żali, jedź chłopie do Krakowa, odbierz kasę, wgraj serię z powrotem i tyle. 190 postów o niczym. Może masz po prostu niesprawne auto.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Sami ciągniecie temat ruszcie w końcu głowami ja uzyskałem odpowiedź w poście nr 12 i 33. Żenada? faktycznie.
MKraszan 01-11-2018, 22:14 bo to jak w cenie za usługe czegokolwiek:
-200 zł się należy
-Panie, czemu tak drogo, częsc którą pan wymienił kosztuje przeciez 50
-część kosztuje 50, reszta to WIEDZA FACHOWA, NABYTA :)
Ja to znam ciut inaczej
Hydraulik naprawił hydrofor uderzając w zbiornik młotkiem.
Klient pyta ile się należy, na co majster - stówa.
COOOO? Stówa za walnięcie młotkiem?
Nie, za walnięcie młotkiem należy się złotówka, 99 jest za wiedzę gdzie uderzyć.
Najprostsza metoda na zdyskredytowanie osoby to nazwać go dzieckiem. Gratuluję poziomu panom.
Oni nie rozumieją o co chodzi w temacie, czytają ale bez zrozumienia. To jest żałosne, myślą że o marne 800 zł masakra.
Waldemarros 02-11-2018, 06:17 Jeśli mogę zabrać głos w sprawie to Edi, aby przekonać się o słuszności Twoich podejrzeń, umówiłbym się u innego tunera, uprzednio przywracając serie bo jak czytam nie jesteś zadowolony z pracy Heko. Nowemu Tunerowi nie mówiłbym w czym rzecz, po prostu zlecił usługę i poczekał na efekt. Masz wydruki od Heko, będziesz miał i nowe. Czytam, że i tak sporo wydałeś na swój samochód więc oczywiście ryzyko jest takie, że wydasz znowu i efekt może być ten sam co u Heko - wówczas będziesz mu winien przeprosiny. Jeśli natomiast okaże się, że jest inaczej i samochód będzie jak chciałeś, weźmiesz fakturę i wydruki, ale nie po to aby Heko za nią zapłacił, ale żeby pokazać mu, że jego usługa nie została wykonana jak tego oczekiwałeś i poprosić o zwrot zapłaconych mu pieniędzy - według mnie musisz mieć natomiast podstawy by tak twierdzić.
Czytam to forum niemal każdego dnia i widzę mnóstwo zadowolonych klientów, w związku z czym niesprawiedliwe jest wydawanie tak negatywnych opinii o Heko z powodu własnych subiektywnych odczuć - najpierw trzeba mieć pewność, ale nadal będzie to opinia o jednym na kilkaset przypadków - w każdej dziedzinie się to zdarza i przykre, że spotkało akurat Ciebie.
Ja sam wybierałem się do Heko, ale ostatecznie wybrałem TuneForce, nie z powodu braku zaufania czy złych opinii, a wyłącznie dlatego, że w Poznaniu robią chiptuning Foki 1.5 EB przez OBD, a Heko opanował w tamtym czasie trochę inny patent. Natomiast niedaleko mnie jeździ inny Focus 1.5 EB, którego robił Heko, a jego właściciel jest bardzo zadowolony.
Pozdrawiam i życzę dużo spokoju, bo przy takich sprawach nerwy i złośliwości to nie najlepsze rozwiązanie.
... abstra***ąc od pojęcia "gotowiec" jedyny sensowny wniosek jaki się z tej dyskusjj wyłania ( bo tak naprawdę temat teraz rozbija się o zbiornik paliwa i kilka h ) ... szukajcie tunera możliwie najbliżej miejsca zamieszkania , w razie problemów czy też reklamacji /konieczności korekty nie będzie żal jechać na drugi koniec Polski ... gdyby zainteresowanych dzieliło 50-100 km to by wątek pewnie nie powstał , z drugiej strony potencjalny klient powinien wziąść pod uwagę tą odległość bo zapewne z biegiem czasu jakiś tam % aut od razu lub z uwagi na zużycie pewnych elementów może wymagać jakiejś korekty ale to niech się może w tym temacie wykonujący wypowiedzą lub bardziej informują o możliwości takiej niedogodnosci
teraz sorry za mały offtop TuneFORCE po twoim wyedytowanym poście niskich lotów , który raczej klientów by nie przysporzyl a był wyjątkowo słabym objawem walki o rynek ...choć w jakimś momencie się zreflektowałeś
Prawda jest panowie taka , że sprzedajecie za łatwe pieniądze 10-20% wyżej ustawione limitery kosztem wyłacznie wytrzymałości auta na którą wziął korektę producent w jakimś tam horyzoncie czasu i kilometrów i biezrze za to odpowiedzalność
Cześć ludzi decyduje się na to z pełną świadomością lub zwyczajnie ich na to stać i nie mówię to o cenie usługi tylko potencjalnych naprawach a trafią się klienci, którzy liczą na cud w dodatku liczący każdą złotówkę i macie na jednym z dziesiątek forum , ktore zalewacie wykresami nagle ****o burze
juri2069 02-11-2018, 09:59 Ale Edi wrzucał tutaj swój wykres i oceniony przez kilka osób podobno jest w porządku.
Więc o co kaman?
Chip powiedzmy , że że zrobiony jest bezpiecznie , ale Edi chce coś innego , prosił i tego nie dostał.
Powinno być chyba tak :
Edi chce coś innego , Heko informuje o tym , że może być to niebezpieczne dla silnika , po poinformowaniu robi to , a tutaj po prostu Heko zrobił powiedzmy bezpiecznie i dobrze , Edi chciał coś innego , a ten po prostu tego nie poprawil i O to wszytko tutaj chodzi.
Tylko najgorsze to , że jakby tunerzy robili to co wymagają niektorzy klienci, czyli robili cos ponad prawa fizyki i auta zaczelyby sie sypać, to znowu bylyby tematy , ze przez nich
Edi tak z ciekawości jaki przebieg ma auto , coś było w nim robione ? Moment na początku nie jest zły raczej bym się przyjrzał pofalowanemu przebiegowi , naprawdę Ci się podoba ten wykres , który wrzucał kolega leszcz ... przecież tam moment strasznie szybko umiera ....
tak to powinno wyglądać w zdrowej sztuce ... i nie było n-tej ilości pomiarów ani korekt bo i po co , tuner jak i klient wspólnie uznali , że nie ma się czego czepiać a auto zapindala jak dzikie :one:
http://images68.fotosik.pl/837/775823855d657863med.jpg
Auto ma 200.000 turbina wstaje przy 1700-1800RPM wymienione słynne oba zaworki teraz zaslepiłem egr. Olej motul eco energii 5w30 wymiana co max 15.000km filtry Mann lub Kneht filtr paliwa wymieniany co 30.000 max 40.000 tyle z wymiany w tym aucie.
Niestety masz złe info. Syf nie miał nic do rzeczy. Poza tym jest przecież filtr oleju. Będzie odcinek o tym dlaczego ta pompa padła i inne też bo moja to nie odosobniony przypadek.
Przepraszam za OT, ale gdzie i kiedy będzie można zapoznać się z owym odcinkiem?
marjanoos 08-05-2021, 17:07 Dostanę złotą łopatę za odkopanie zapewne.
Kupiłem mondka pół roku temu, 2007 2.0 140KM. Miał zrobionego chipa na 163KM. Wydaje mi się, że mocy mu nie brakuje na trasie, ale czuję, że coś jest nie tak przy zbieraniu się no. ze świateł. Nie ma różnicy, czy mam 1500 czy 2500 obrotów, ciągnie tak samo. Nie chodzi o to, żeby się ścigać, ale brakuje mi przez to pewności przy wyjeżdżaniu z podporządkowanych na ruchliwe drogi (gdzie albo się szybko wciśniesz na granicy wymuszenia pierwszeństwa albo będziesz stać 10 minut).
Mam wykres z hamowni i wygląda on chyba dziwnie (niższy moment i moc po modzie przy niskich obrotach). Możecie coś powiedzieć na podstawie samego wykresu?
ciężko coś powiedzieć, wykres jest dziwny, albo hamowane na niskim biegu, albo auto popsute
...
Kupiłem mondka pół roku temu, 2007 2.0 140KM. Miał zrobionego chipa na 163KM. ...
Mam wykres z hamowni i wygląda on chyba dziwnie (niższy moment i moc po modzie przy niskich obrotach). Możecie coś powiedzieć na podstawie samego wykresu?
Bardzo słabe wyniki jak na 2,0TDCI, zarówno jesli chodzi o moc jak i moment obrotowy ...
Ten początek wykresu wygląda trochę tak jakby było opóźnienie we wciśnieciu gazu? IMHO tym akurat nie ma sie co przejmować. Pytaniem dla mnie jest baardziej dlaczego wykres kończy sie na 3.600 obrotów? Odcięcie w tym silniku jest przeciez daleko po przekroczeniu 4 tys ...
marjanoos 09-05-2021, 13:26 ciężko coś powiedzieć, wykres jest dziwny, albo hamowane na niskim biegu, albo auto popsute
Czyli pozostaje pojechać gdzieś na hamownię i zweryfikować pomiar.
Polecicie kogoś w okolicach Warszawy, kto będzie w stanie zdiagnozować auto na hamowni?
Bardzo słabe wyniki jak na 2,0TDCI, zarówno jesli chodzi o moc jak i moment obrotowy ...
Cholera wie, czemu taki wynik. Może wgrany jakiś gotowiec, na szybko.
wracając do serii, to zdrowy przedlift ma co najmniej 150KM, a często prawie 160KM i 380Nm
jedź na jakąś stacjonarną hamownię
marjanoos 09-05-2021, 20:45 wracając do serii, to zdrowy przedlift ma co najmniej 150KM, a często prawie 160KM i 380Nm
jedź na jakąś stacjonarną hamownię
W ogóle to chcę też na hamowni sprawdzić serię. Teraz pytanie, ile warsztat może chcieć kasy za "ściągnięcie" chipa? Po wszystkim i tak zamierzam się wybrać do Ciebie do Krakowa, o ile silnik zdrowy. No ale ogólnie nie mam z nim problemów. Wtryski mam Siemensa.
nie wiem ile sobie życzą, ja dla obcego klienta biorę 200, dla swoich gratis
marjanoos 25-05-2021, 09:51 Zrobiłem pomiar na hamowni, aż się zdziwiłem wynikiem.
Wcześniej jeszcze sobie przypomniałem, że poprzedni właściciel najpierw zrobił chipa, a potem zamknął EGR, który pewnie był powodem obniżonej mocy auta.
Wykres chyba wygląda lepiej, ale max. moment jest chyba trochę późno?
https://i.imgur.com/k2OnBmh.jpg
|
|