Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Geometria, wymiana wahaczy
Witam,
Kilkanaście dni temu znajomy mechanik wymienił mi tuleje wahaczy tylnych tzw cukierki, nie było jak dla mnie wielkich objawów zużycia ale jak już 4 lata temu kupowałem auto i było przed zakupem na sprawdzeniu w ABS CAR to sugerowali, że za parę tysięcy trzeba to zrobić, przejechałem 70 tysięcy od tamtej pory i wymieniłem teraz i nadal wielkiej różnicy nie ma. Ale to już nie ważne, ponoć trzeba po tym robić geometrię, pojechałem do nieautoryzowanego serwisu VOLVO bo mam blisko i mają dobre oponie i nie dało rady odkręcić śrub regulacyjnych, więc jedyne co można zrobić tak stwierdzili, to wycięcie śrub i nowe wahacze, kosztorys na to wygląda tak: wahacze 430, wymiana i wycięcie 370, ustawienie geometrii 250, zestaw naprawczy 120 razem coś ok 1150.
Teraz nie wiem co robić, czy zostawić tak jak jest bo na zimę mam opony na ostatni sezon i na wiosnę są i tak do wywalenia a zobaczę czy się będą nierówno ścierać, spróbować w innym miejscu może wykręcą śruby czy robić u nich. Szukałem w necie tych wahaczy i nie ma nic tańszego niż ponad 200 zł za sztukę plus komplet śrub ok 100 zł. Czyli z robocizną nie zrobi tego taniej niż 800 zł + geometria ze 150 więc nie wiele taniej niż mi wyliczyli. Proszę o poradę.Pozdrawiam.
Śruby śrubami, ale czy geometria padła ? Jeżeli jest w normie to daj sobie spokój.
Śruby śrubami, ale czy geometria padła ? Jeżeli jest w normie to daj sobie spokój.
Właśnie nie wiem czy w normie ale chyba tak, prowadzi się bardzo dobrze nie ściąga itp. Jak w takim przypadku stwierdzić czy nie padła?
Musisz wyciąć śruby od regulacji zbieżności. Następnie wymienić tuleje w tych wahaczach a nie całe wahacze , kupić nowe śruby regulacyjne i ustawić zbieżność , najpierw tyłu a później przodu. Koszty śruby coś ok 70 zł za dwie sztuki tuleje ok 60 za dwie sztuki i u mnie w Koninie ustawiają zbieżność bo tylko zbieżność się ustawia w mondeo MK4 za jakieś 120 zł za przód i tył . Także nieźle cię chca skroic w tym Volvo.
Właśnie nie wiem czy w normie ale chyba tak, prowadzi się bardzo dobrze nie ściąga itp. Jak w takim przypadku stwierdzić czy nie padła?
Nie bardzo rozumiem. W tym serwisie stwierdzili że śruby zapieczone , to rozumiem może tak być. Tylko zanim się zabierali do śrub powinni zmierzyć geometrię, pokazać Ci wynik i zaproponować ustawienie. Na tą chwilę to nie wiesz co im wyszło, a już chcieli ustawiać.
Musisz wyciąć śruby od regulacji zbieżności. Następnie wymienić tuleje w tych wahaczach a nie całe wahacze , kupić nowe śruby regulacyjne i ustawić zbieżność , najpierw tyłu a później przodu. Koszty śruby coś ok 70 zł za dwie sztuki tuleje ok 60 za dwie sztuki i u mnie w Koninie ustawiają zbieżność bo tylko zbieżność się ustawia w mondeo MK4 za jakieś 120 zł za przód i tył . Także nieźle cię chca skroic w tym Volvo.
Ale tuleje już wymienił mi znajomy mechanik i mówił że trzeba teraz zrobić zbieżność ale coś czuł ze.Może być problem odkręcić te śruby
Bump: Nie bardzo rozumiem. W tym serwisie stwierdzili że śruby zapieczone , to rozumiem może tak być. Tylko zanim się zabierali do śrub powinni zmierzyć geometrię, pokazać Ci wynik i zaproponować ustawienie. Na tą chwilę to nie wiesz co im wyszło, a już chcieli ustawiać.[/QUOTE
Fakt to logiczne co piszesz. Mam już opony na ostatni sezon w zimie zrobię że 3-4 tyś km i zobaczę na wiosnę jaal będą wyglądały .Ale mechanicy twierdzą że każda ingerencja w zawieszenie to miś zbieżność.
Bump: [QUOTE=Hansolo;3037975]Nie bardzo rozumiem. W tym serwisie stwierdzili że śruby zapieczone , to rozumiem może tak być. Tylko zanim się zabierali do śrub powinni zmierzyć geometrię, pokazać Ci wynik i zaproponować ustawienie. Na tą chwilę to nie wiesz co im wyszło, a już chcieli ustawiać.
fakt logiczneco piszesz. Mam już opony na ostatni sezon w zimie zrobię że 3-4 tyś km i zobaczę na wiosnę jaal będą wyglądały .Ale mechanicy twierdzą że każda ingerencja w zawieszenie to miś zbieżność.
Ty wymieniłeś tuleje tzw cukierki w wahaczach nośnych a ja piszę o tulejach w wahaczach poprzecznych tzn tulejach w których są własnie zapieczone śruby od regulacji zbieżności. Serwis zaptoponował ci wymianę całych wahaczy a wystarczy wymienić tuleje w tych wahaczach, które kosztuja 30 zł za sztukę.
Mechanicy niech sobie twierdzą co chcą. Chleb muszą mieć. Jeśli po naprawie zawieszenia / zakładam że parami - dwie strony / geometria jest w granicach tolerancji , nic nie trzeba robić. Chyba że zrobią jeszcze lepiej w co szczerze wątpię.
Bump: a wystarczy wymienić tuleje w tych wahaczach, które kosztuja 30 zł za sztukę.
Pewnie chodzi o te : http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Tuleja-wahacza-tylnego-poprzecznego-nosnego-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy/3502
Dokładnie o te . Natomiast to , że zbieżność tyłu jest w normie nie znaczy, ze jest dobrze. Koła tylne powinny być lekko zbieżne, . Pamietać należy , ze ustawienie tyłu wpływa na ustawienie przodu.Ale jezeli jest to naprawdę minimalna odchyłka to może zostać. choć ja twierdzę , ze po kazdej ingerencji w zawieszenie powinno sie sprawdzić geometrie.
Ja natomiast twierdzę że nie trzeba. Stawia koleś auto. Blokuje kierownicę , ustawia odpowiednie ciśnienie w kołach ! zakłada oprzyrządowanie na wszystkie koła i mierzy. Jeśli wynik dla przedniej i tylnej osi jest w parametrach przewidzianych przez producenta nie widzę potrzeby korygowania.
ja tam po wymianie części w zawieszeniu ustawiam. u mnie ustawienie w jednym z serwisów kosztuje 70 zł za przód i tył więc prawie jak za darmo.
ja tam po wymianie części w zawieszeniu ustawiam. u mnie ustawienie w jednym z serwisów kosztuje 70 zł za przód i tył więc prawie jak za darmo.
Zrobilem zbieżność przód jest ok w normie tylko lewe tylne Koło jest +0,03 tak chyba powiedzieli że lekko poza normą. Mam wydruk Ale nie bardzo to rozumiem. I powiedzieli że mi głupoty powiedzieli w tym volvo bo nie wymienia się wahacze tylko te tuleje w których są śruby do regulacji. Także chyba na razie będę jeździł i obserwował tylne opony.
No widzisz to Volvo z punktu mi podpadało. Dlaczego to wyżej widać.
mówiłem o tulejach, że się wymienia..
mówiłem o tulejach, że się wymienia..
Dzięki Panowie za pomoc. Ile jest tych tulei dwie czy cztery jak coś mówił na diagnostyce? Jakbym kiedyś to robił będę od razu wiedział.
Ile jest tych tulei dwie czy cztery jak coś mówił na diagnostyce? Jakbym kiedyś to robił będę od razu wiedział.
W drugim poście https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=282631 masz link. Wpiszesz tam VIN i powinno się udać wyczytać ze schematu razem z numerami części.
Cacodaemon 09-10-2018, 22:13 Panowie nie ma czegoś takiego jak cięcie śrub mimośrodowych do ustawienia geometrii w aucie, czy to alu czy stal.
Po pierwsze, podzwoń po zakładach i popytaj czy mają podgrzewacz indukcyjny i ile wezmą za wyluzowanie śrub " mechanika ciągników siodłowych " małe zakłady mechaniki ogólnej mają w D. taki zakup.
Po drugie jak już nie będziesz miał możliwości "1" to poszukaj kolegi z kanałem, butli z gazem std i palnikiem za 20zł z Casto. Odkręcasz nakrętkę i podkładkę i grzejesz do czerwonego od łba i gwintu tak żeby nie upalić gumy. Zakładasz nowe śruby ~35zł szt. brutto.
Po trzecie jak już będzie ogarnięte, to udaj się do zakładu który będzie miał fachowca ze szkoleniem i papierem, a nie "Panie co to nie ja"
Miałem przyjemność z trzema takimi śrubami walczyć. Nie pomogły żadne plniki i inne cuda . po prostu trzeba było je uciąć i wyrzucić , wstawić nowe tuleje, śruby . Ale spróbować można , ale generalnie koszt uciecia i nowych tulei 60 zł będzie raczej zblizony do grzania itp. A śruby i tak muszą być nowe ok80 zł za dwie.
Marino166 10-10-2018, 09:45 Miałem przyjemność z trzema takimi śrubami walczyć. Nie pomogły żadne plniki i inne cuda . po prostu trzeba było je uciąć i wyrzucić , wstawić nowe tuleje, śruby . Ale spróbować można , ale generalnie koszt uciecia i nowych tulei 60 zł będzie raczej zblizony do grzania itp. A śruby i tak muszą być nowe ok80 zł za dwie.Dokładnie jak piszesz, tylko wycięcie tych śrób załatwi sprawę bez zbędnych ceregieli. Trzeba kupić dwie tuleje, dwie śruby z nakrętkami i dwie podkładki. Wszystko do kupienia na ford-sklep.pl
Też to przerabiałem na wiosnę
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Witam trochę odświeżę temat ale mam inne pytanie czy warto kupować oryginalne śruby mimośrodowe za 70zł czy nie ma sensu przepłacać i brać zamienniki za 40zł.
Kupowałem niedawno komplet śrub do tylnego zawieszenia co prawda do mk3 (mimośrody też były). Powiem krótko że nie warto. Nawet na oko stare wyglądały lepiej nie mówiąc już o stopniu twardości.
Danielo_82 09-03-2020, 08:07 Nie ma sensu. Po roku i tak zrastają się z tuleją i trzeba ciąć, jak by trzeba geometrię powtórnie robić.
Cześć wszystkim,
Mierzę się własnie z problemem ustawienia zbieżności w Mondeo mk4. Miałem wymieniane w tylnim zawiasie cukierki wahacza wzdłużnego oraz wahacze poprzeczne górne. Chciałem ustawić geometrię ale niestety śruby regulacyjne zarośnięte na amen.
Mam kilka sprzecznych informacji (dwóch mechaników + spec od geometrii), może jesteście w stanie mi rozjasnić:
1) Czy w mondeo ustawia się tylko zbieżność ? Kąt pochylenia wg. speca od geometrii jest niezmienny. Natomiast mechanik mówił, że kąt reguluje się na śrubach wahacza poprzecznego i na wahaczu wzdłużnym jest regulacja zbiezności. Kto ma tu rację ?
2) Muszę wymienić tuleje wahacza dolnego poprzecznego oraz dać nowe śruby, podkładki i nakrętki. Drugi mechanik mi mówił, że jak kupować to tylko oryginały (śruby), bo zamienniki mają lekko inne wymiary (krótsze). Wspominał coś, że przy zamienniku nie bedzie fasolek do regulacji (?). To prawda ? Czy bezpiecznie brać zamienniki ? Jeżeli tak to jaki zamiennik jest godny polecenia ?
3) Czy cena samej robocizny 150 PLN za stronę jest w miarę sprawiedliwa ?
4) Czy taki komplet będzie ok?:
Tuleja: KLIK (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Tuleja-wahacza-tylnego-poprzecznego-nosnego-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy/3502)
Śruba: KLIK (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sruba-mimosrodowa-wahacza-dolnego-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy/3605)
Podkładka: KLIK (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Podkladka-sruby-mimosrodowej-wahacza-dolnego-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy/3606)
Nakrętka: KLIK (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Nakretka-samokontrujaca-M12-x-15/4665)
P.S. Dlaczego nakrętka z powyższeo linku kosztuje zaledwie 3 zł, a w innych ponad 12 zł ? To jakaś uniwersalna ? Te elementy są cynkowane czy z nierdzewki ?
w mk4 ustawia sie tylko zbieznosc i z przodu i z tylu, katy przy sprawnym zawieszeniu musza wyjsc same. co do srub to bralem ten sam zestaw co napisales
Witam, podepnę się trochę pod temat. Jestem na etapie wymiany tulei na wahaczach i ustawienia geometrii w grand c-max'ie (2011r.). Zadzwonił mi właśnie mechanik, że zamówił tuleje po VIN-ie, ale się okazało, że ja mam inne. Wychodzi na to, że mam wahacze z wersji amerykańskiej. Teraz pytanie do Was: gdzie dostane tuleje wewnętrzne wahacza poprzecznego, ale w wersji amerykańskiej - muszą mieć wymiar: 55x36x2, a europejska ma 55x32x2.
Podobno obdzwonił wszystkie sklepy i nigdzie nie ma. Pomóżcie, bo inaczej czeka mnie wymiana całych wahaczy, a to mnie trochę skrobnie.
|
|