Rafał A.(antek)
08-10-2018, 14:04
Cześć!
Ma ktoś i dokładał? może ktoś ma schemat ew listę elementów potrzebnych?
Ma ktoś i dokładał? może ktoś ma schemat ew listę elementów potrzebnych?
Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Szyby uchylne TYŁ elektryczne. Dołożenie. Schemat. Rafał A.(antek) 08-10-2018, 14:04 Cześć! Ma ktoś i dokładał? może ktoś ma schemat ew listę elementów potrzebnych? jaceks 11-10-2018, 16:47 nigdy nie było fabrycznego sterowania elektrycznego tymi szybami, więc cokolwiek stworzysz będziesz pionierem Rafał A.(antek) 12-10-2018, 23:04 nigdy nie było fabrycznego sterowania elektrycznego tymi szybami Ależ co Ty gadasz, oczywiście że było, Elektrycznie bardzo proste bez zadnych modułów, dwa przyciski, dwa silniczki i to wszystko. Schemat już mam. Pochwale się jak uzbieram części i zamontuje. jaceks 13-10-2018, 07:13 a faktycznie było, niespotykana opcja. szkoda że silniczki takie drogie taxidriver 13-10-2018, 15:05 Szukaj z mk 1 pasują wkładałem do mk 2 i mk 3 u kumpla. Wiązka bez żadnych przekaźników i wydziwiań kable przełączniki i silniczki. Rafał A.(antek) 13-10-2018, 18:44 Kwestia szukania, teoretycznie mam komplet za 300 zl taxidriver 14-10-2018, 12:33 Jakaś straszna cena ;) Rafał A.(antek) 14-10-2018, 20:24 Zobaczymy co będzie ;) ntgale 06-01-2019, 19:12 Ależ co Ty gadasz, oczywiście że było, Elektrycznie bardzo proste bez zadnych modułów, dwa przyciski, dwa silniczki i to wszystko. Schemat już mam. Pochwale się jak uzbieram części i zamontuje. Będę podchodził do tematu. Części już mam poza właśnie schematem. Wychodzi jednak z katalogów dostępnych w sieci, oraz opisu bezpieczników, że instalacja uchylnych szyb jest poprowadzona dołem i raczej nie mam co oczekiwać, że jakikolwiek kawałek kabla służący temu celowi w aucie jest. Nurtuje mnie natomiast inne pytanie: czy w fabrycznej instalacji jest jakikolwiek przekaźnik lub sterownik? Mam już zamontowany panel górny z przyciskami i dostałem do niego kostki z kablami. Te kable są bardzo cienkie. Niby bezpiecznik w tylnej skrzynce do tych szyb to tylko 7,5A, ale pomimo to, kable wyglądają na wyłącznie sterujące. No i zacząłem myśleć o tym by zastosować przekaźniki do sterowania tymi szybami (przynajmniej do ich zamykania). Dodatkowo interesuje mnie kwestia domykania uchylnych szyb przez alarm, czy taka funkcja była w fabrycznej instalacji? taxidriver 06-01-2019, 19:15 Była trzeba kodować, pisał z 6 lat temu Stefano o tym ( a może to już 8) . ntgale 06-01-2019, 19:35 W Galaxy z 2011? taxidriver 06-01-2019, 21:11 fakt nie doczytałem z którego roku masz. Rafał A.(antek) 06-01-2019, 21:51 instalacja uchylnych szyb jest poprowadzona dołem i raczej nie mam co oczekiwać, że jakikolwiek kawałek kabla służący temu celowi w aucie jest. Ja co prawda mam 2007 ale myślę że jest podobnie. Schemat już mam. Wbrew pozorom, instalacja idzie górą, od tyłu. Jest to osobna wiązka sufitowa, więc mała szansa żeby były wtyczki, ale zobacz. Ja niestety nie mam nic. Zasilanie jest z tylnej skrzynki, połączenie bezpośrednie bez modułów, ograniczników prądu, przekaźników ETC. Tak więc i domykania nie ma, a podświetlanie jest na stałe, o ile pamiętam. I sądzę że jest to nie potrzebne, za mały prąd. ntgale 07-01-2019, 17:10 Ja co prawda mam 2007 ale myślę że jest podobnie. Schemat już mam. Wbrew pozorom, instalacja idzie górą, od tyłu. Jest to osobna wiązka sufitowa, więc mała szansa żeby były wtyczki, ale zobacz. Ja niestety nie mam nic. Zasilanie jest z tylnej skrzynki, połączenie bezpośrednie bez modułów, ograniczników prądu, przekaźników ETC. Tak więc i domykania nie ma, a podświetlanie jest na stałe, o ile pamiętam. I sądzę że jest to nie potrzebne, za mały prąd. Chyba mnie trochę zmyliły te kabelki widoczne przy tylnych szybach idące od dołu, a brak takowych od góry, które widać na załączonym obrazku (chyba jednak te od dołu to anteny). Ale sprawdziłem wg VIN moje auto oraz inne dostępne instalacje i rzeczywiście przy dolnej wiązce nie ma rozróżnienia na tylne szyby uchylane elektrycznie, ale jest informacja o tylnych szybach elektrycznych z tym, że chodzi pewnie o te w tylnych drzwiach. Podłączenie przełączników już sprawdziłem i rzeczywiście podświetlenie jest stałe. Na oba złącza silników (bez dotykania przełączników) idą sobie masy. O ile znajdę w tylnej skrzynce bezpieczników miejsce FC1 (pewnie znajdę, bo mam tylną klimatyzację) to pewnie będzie zasilanie po zapłonie. Edit.. Wtyczek z przodu nie miałem - dostałem je razem z panelem sufitowym i kawałkiem wiązki. Po tym jak wiązka była zintegrowana, to wydaje mi się, że pewnie da się oddzielić fizycznie tą wiązkę, ale w praktyce jest to złożone w całość - owinięte taśmą. Na tylne wtyczki nie liczę, ale nie będę tam niepotrzebnie zaglądał, bo trochę rozbierania będzie. No i trochę kusi ewentualne podłączenie szyb uchylnych by sygnałem z centralnego zamka je zamykać. Rafał A.(antek) 07-01-2019, 21:17 Tak, ale nie wiem jak działają silniki, czy mają sprzęgła jakieś, czy zamyka sie na czuja, czy krańcówka. Nie mam wtyczek do silniczków, nie sprawdzałem. Jak to drugie, to jak ustawić czas zamykania. ntgale 08-01-2019, 09:58 Tak, ale nie wiem jak działają silniki, czy mają sprzęgła jakieś, czy zamyka sie na czuja, czy krańcówka. Nie mam wtyczek do silniczków, nie sprawdzałem. Jak to drugie, to jak ustawić czas zamykania. Hmmm, to jak będę miał dziś chwilę to sprawdzę. ntgale 22-02-2019, 22:14 Trochę czasu minęło, ale po dniu dzisiejszym jestem bogatszy w nowe doświadczenia. Silniki z Galaxy 1/2 nie pasują plug & play do MK3. Tzn, silniki da się zamontować, ale wysięgnik jest za krótki i nie operuje szybą. A to co miałem sprawdzić powyżej - sprawdziłem. W silnikach są jakieś ograniczniki wbudowane. Przy otwieraniu dźwignia opiera się o przełącznik krańcowy, a przy zamykaniu silnik w pewnym momencie przestaje ciągnąć. Edit.. Wtyczek z tyłu oczywiście nie mam. Edit2.. Oczywiście problem stanowi płyta mocująca a nie za krótki wysięgnik. Pewnie na forum już to było napisane, ale nie da się wszystkiego przeczytać. Rafał A.(antek) 25-02-2019, 18:03 być może wiem kto ma oryginały z mk3 jak cie by to interesowało. ntgale 27-02-2019, 14:54 Interesuje. Pisz. Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz. Otóż w skrzynce bezpieczników z tyłu mam bezpiecznik do uchylnych szyb, a pod boczkiem bagażnika, tuż przy tylnym słupku, po obu stronach tak naprawdę, mam kostki (złącza męskie) dość spore z dwoma pinami wolnymi (w lewej kostce są chyba 3 piny, ale 1 wygląda mi na zajęty). Czy tam jeszcze coś innego może być podłączone czy to pod te szybki? Ale jeśli pod te szybki to: - czy są to już kable sterujące do silniczków? - czy wyjście zasilania do konsoli nad głową? Ani jedno mi nie pasuje. Bo jeśli sterowanie do silniczków, to: - czemu idzie od dołu? - czemu 30 cm od silnika kończy się kostką nie pasującą do silnika? A jeśli zasilanie to: - czemu po obu stronach, skoro zasilanie i masa są wspólne dla przełączników (dostałem je z kawałkiem instalacji)? - po co z obu stron ciągnąć 4 kable do zasilania i masy i z powrotem też 4 do sterowania silnikami? Postaram się sprawdzić czy w tych kostkach jest prąd i czy jest zależny od bezpiecznika. Edit.. Wtyczek nie sprawdziłem, bo trochę mało miejsca. Ale jeszcze kiedyś się do nich dobiorę. Ta po lewej chyba ma jednak wszystkie 3 piny zajęte. Prawa nie. Inna rzecz. Czy w tylnej skrzynce bezpieczników jest zasilanie "po stacyjce"? Wychodzi, że fabryczne otwieranie elektryczne szybek działa nawet po zamknięciu auta pilotem. Gdzieś mi się obiło o oczy, że po ok. 30-tu minutach zasilanie znika, tak? flyingcharly 01-03-2019, 09:29 Hej Wam! Ja właśnie w moim Galaxy z 2013 wczoraj to zainstalowałem! !! Kupiłem oddzielnie panel sufitowy, silniki (razem z wtyczkami) ale wtyczki można kupić osobno. Co działa : otwieranie i zamykanie Co nie działa : zamykanie z pilota razem z innymi szybami, jak już było pisane podświetlenie przycisków jest na stałe. Jestem z Warszawy, jeżeli ktoś chce zobaczyć zanim złoże słupki to zapraszam. Jeżeli ktoś chce więcej info też zapraszam Pozdrawiam Bump: Jeżeli ktoś wie jak zrobić żeby to podświetlenie działało jak w innych przyciskach i zrobić żeby szyby działały z pilotem to się piszę. Oczywiście mogę dojechać i postawić jedno albo kilka piw :-) -;) Bump: Co do montażu Mam wersję z schowkami. Kabli ani wiązki nie miałem. Kable (razem 5) przeciągnąłem z boku schowków aż do samego tyłu dachu. Potem przełożyłem je wzdłuż ostatniego słupka. 3 z lewej strony (od bezpieczników) i 2 z drugiej. Po 2 do silniczków i 1 do bezpiecznika. Kostek do przycisków nie miałem to zrobiłem to na piny w koszulce termokurczliwej i zalałem klejem na gorąco. Masa jest nad przyciskami, więc spoko. Jak pisałem, kostki do silniczków kupiłem w Warszawie. Używamy tyko 2 pinów. Ten środkowy zostaje pusty. Tak było w oryginalnych. Najwięcej roboty było przy przeciąganiu kabli wzdłuż schowków ntgale 01-03-2019, 12:33 Ja wyjmowałem schowek w suficie. Ależ to bydle ciężkie i nieporęczne (robiłem to sam). I po nim idzie instalacja od oświetlenia, więc dodałem swoje kable. Ale dodałem jeszcze zasilanie na górę, gdzie może coś będę podłączał. Podświetlenie przycisków można było wziąć z tych diód doświetlających (nastrojowych) w lampce, ale jednak zrobiłem jak było fabrycznie. Silniki miałeś oryginalne z MK3 czy ze starczej wersji? flyingcharly 01-03-2019, 12:47 Silniki z MK3. Mocowane na 2 śruby. U Ciebie też przyciski są podświetlone na stałe? Udało Ci się otwierać i zamykać te szybki razem z innymi szybami? Tak przez ciekawość, jak się podpiąłeś do zasilania z bezpieczników? Bump: Silniki z MK3. Mocowane na 2 śruby. U Ciebie też przyciski są podświetlone na stałe? Udało Ci się otwierać i zamykać te szybki razem z innymi szybami? Tak przez ciekawość, jak się podpiąłeś do zasilania z bezpieczników ntgale 01-03-2019, 22:19 Moje jeszcze w trakcie składania. Instalacja położona, ale nie kończę bo brak czasu i silniki stare mają inne mocowanie. U mnie jest ten bezpiecznik 7,5A, co niby ma zasilać szybki, ale nie podoba mi się zasilanie, które tam jest. Bo właśnie jest chyba stałe, albo zanika po jakimś czasie po zamknięciu auta. Niestety takie zasilanie jest w części A i C tej skrzynki. Nie wiem jak B. Sprawdzę to ale... czas. Wysłane z mojego moto x4 przy użyciu Tapatalka flyingcharly 01-03-2019, 22:26 Dzięki Jutro albo w niedzielę spróbuję się podpiąć pod bezpiecznik od tylnych szyb czyli FA3 albo FA4. Te są po 25A Używam takiego "Tąp in fuse" albo "piggyback fuse" Też tak chciałeś zrobić? flyingcharly 02-03-2019, 10:26 Wpiąłem się pod FA3 i tak samo. Przucisku cały czas podświetlone i szybki nie zamykają się z kluczyka. Nie wiem jak dalej to robić. Ktoś ma pomysł? ntgale 03-03-2019, 15:21 FA, czyli część A skrzynki bezpieczników. Pewnie tak samo zasilana jest cała ta część. Ale samo podłączenie zasilania, niezależnie skąd je weźmiesz, nijak nie pozwoli domykać tych szybek z centralnego. Przecież to tylko zasilanie do przełączników, a one odpowiednio zmieniają bieguny w kablach do silników. Jeśli poczytasz wcześniejsze posty to jest tam właśnie gdybanie o domykaniu z centralnego zamka. Ale to trzeba by jakimś modułem domykania dopiero zrobić. I do tego trzeba by podłączyć się pod kable, którymi płynie + przy zamykaniu szyb, więc z okolic lusterka wstecznego. Może kiedyś będzie mi się chciało coś takiego zrobić. Póki co muszę dokończyć montaż silników. A jeszcze fabryczny hak leży i czeka. flyingcharly 03-03-2019, 16:27 Będę musiał też nad tym pomyśleć. Może do jakiegoś elektryka podjechać i pogadać. ...nie wiem Też mam jeszcze inne rzeczy do zrobienia. Gniazda USB i ambient light w drzwiach włączane przyciskami od przodu jak i w drzwich Przód i podsufitka już zrobione flyingcharly 04-03-2019, 09:08 Hej, Czy ktoś z warszawy lub okolic ma możliwość podpięcia się pod komputer i sprawdzenia jakie moduły są aktywne lub nie? Jak już pisałem, mogę dojechać i postawić browar, albo coś innego; -) flyingcharly 04-03-2019, 14:31 A więc. Podświetlenie przycisków nie gaśnie. Po 4 godzinach nadal się palą No to nie wiem jak dalej to robić. ... ntgale 04-03-2019, 14:35 Aż tak? Gdzie miałeś podłączone? I jak rozumiem samochód zamknięty centralnym zamkiem? Jeśli tak to działa fabrycznie to kicha. Edit.. A miałeś ten bezpiecznik 7,5A wpięty czy pusto było? flyingcharly 04-03-2019, 15:51 Podłączyłem się pod bezpiecznik FC1, jak jest w schemacie. Użyłem rozgałęziacza. Wpiąłem go w FC1. Miałem 2 bezpieczniki. Oryginalny 7,5 plus drugi 10 (nie miałem innego pod ręką). Zamknąłem samochód pilotem i poszedłem do pracy. Po 4 godzinach podszedłem do samochodu i zajrzałem przez szybę. Były podświetlone. Mam ten system bez kluczyka. Nie wiem czy to mogło wpłynąć na zapalenie światełek czy nie. Spróbuję w środę i podejdę bez kluczyka. Ale chyba się skuszę na oryginalną wiązkę. Znalazłem w Anglii. ntgale 04-03-2019, 16:42 Ja też mam system bezkluczykowy. Ale skupię się na tym by znaleźć zasilanie, które pojawia się po "zapłonie", czyli przycisk naciśnięty bez sprzęgła. flyingcharly 05-03-2019, 14:58 Jutro też się tym zajmę i dam znać flyingcharly 06-03-2019, 14:03 Dobra. Znalazłem kilka bezpieczników po zapłonie czyli po naciśnięciu przycisku. Są to FB6 - Tylna klima FB3 i FB4 - podgrzewane fotele. Podpiąłem się pod FB6 i przyciski zapalają się dopiero po naciśnięciu przycisku i gasną jak się wyłączy. Co do zamykania razem z innymi szybami to nie wiem. Jak pisałem szukam kogoś z Warszawy albo okolic kto by się podpiął do kompa i sprawdził czy nie trzeba czegoś aktywować. Chyba że sam sobie kupię ELM327 i ElmConfig albo Forscan. ntgale 07-03-2019, 08:03 O widzisz. Czyli jest zasilanie "po kluczyku". Dzięki za wiadomość. A masz jakieś źródełko silniczków? Zamykania z innymi szybami nie wymyślisz nie dokładając dodatkowych modułów. W komputerze nie ma nic do sterowania szybami. A w samej instalacji nie ma szyny cyfrowej by cokolwiek miał do tego komputer. Ja komputer mam, gorzej z czasem. Jeśli nic nie wykombinujesz do soboty, to może znajdę chwilę, ale to jutro wieczorem będę cokolwiek wiedział. esik_az_eso 07-03-2019, 09:51 oryginalna wiązka sufitowa z szybami elektrycznymi uchylnymi ma taki numer: BG9T14335UGF silniki z allegro, do nich potrzebne są jeszcze poszycia słupka (gdyby ktoś szukał kompletnego seta) ntgale 07-03-2019, 11:03 Fabryczna wiązka - fajnie, ale do tego to raczej podsufitkę trzeba zrzucać. flyingcharly 07-03-2019, 11:18 Fabryczna wiązka w ASO kosztuje 405 zł. Czas oczekiwania, 21 dni.... Lepiej szukać na eBay lub na szrotach. Chciałem kupić oryginalną. Mam namiary na cały komplet, wiązka, silniczki i panel. Jak by kogoś interesował panel lub/i silniczki to kupię i odsprzedam. Zawsze się dogadamy Bump: I podobno fabryczna wiązka idzie od deski rozdzieleczej słupkiem. .... ntgale 07-03-2019, 11:27 Kilka minut za późno, bo właśnie zamówiłem silniczki do Galaxy MK3. Mam co prawda silniczki z MK1, ale nie mam czasu i ochoty bawić się w przerabianie mocowania. Jak coś to mam do sprzedania jedną osłonę tylnego słupka - chyba lewą, do szyby elektrycznie otwieranej. flyingcharly 07-03-2019, 11:29 Ok. Przasli mi zdjęcie. napora2a@gmail.com Bump: W jakim stanie? ntgale 07-03-2019, 11:38 Przyzwoitym, choć jakieś rysy są. ntgale 13-03-2019, 07:56 Już zakończyłem montaż. Zasilanie po kluczyku z bezpiecznika FB5 bardzo mi odpowiada. Michal11041 01-04-2020, 08:27 Koledzy może ktoś ma taki panel na sprzedaż? Ten pod włączniki. Albo jaki jest nr bo nigdzie nie mogę tego znaleźć jaceks 02-04-2020, 09:42 teoretycznie finis 1602851, dawny 1495955, ok 500-550 zł w aso Michal11041 03-04-2020, 16:13 teoretycznie finis 1602851, dawny 1495955, ok 500-550 zł w aso Dzięki za numer. Cena zabójcza :lol::lol: czescikrk 09-04-2023, 19:28 Witam. Posiadam galaxy z 2014 roku na mega wypasie , korbki w tylnych drzwiach , manualna klimatyzacja. Potrzebuję dołożyć elektrykę do drzwi , może ktoś przerabiał temat i opisze co jest potrzebne . Z góry dziekuję |