Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Autoalarm LOGIC CAN Lc4 dokładany przez dealera.
henry.wroc 16-10-2018, 21:24 Witam ponownie.
Ponieważ poprzedni właściciel usunął syrene alarmu i została tylko opcja "mrugająca", chciałbym wyłączyć i ją. Jak najprościej odłączyć alarm tak by z kluczyka do centralnego zamka który jest zintegrowany z alarmem sterować tylko drzwiami. Pozdrawiam i dziękuję za informację.
Grzegorz MX 17-10-2018, 08:22 nie usuwaj - nic nie zyskasz a stracisz sterowanie centralnym zamkiem.
1) jest wpięty pewnie w instalacje sterujące zamkiem lub niektóre wpięte do szyny CAN (ten typ raczej nie).
2) być może jest wszyty w funkcję immobilizera - nie odpalisz pojazdu po wyrwaniu centralki.
3) załóż syrenkę z własnym zasilaniem (taka była tam) analogowa - wróci syrena - koszt ok 40zl
Gdybyś chciał jednak mieć sterowanie centralnym zamkniem - koszt zakupu kluczyków z pilotem i ich aktywacja może przekroczyć koszt j.w. Ale będzie bez alarmu.
ps. centralka najczęściej pod schowkiem lub prawa noga pasażera.
Też mam tego Logica i potwierdzam, że jest spięty z immobiliserem w jakiś sposób. Owierając drzwi kluczykiem i nierozbrajając alarmu nie da się uruchomić silnika a komputer sypie wszelkimi możliwymi błędami / usterkami, jaky losowo dobierał: silnik, skrzynia biegów itp.
Zostawiłbym go w spokoju, jak niepotrzebny lub dokupił syrenę, jeżeli potrzebujesz. Ja zostawiłem w trybie cichym. Na dłuższy postój w strzeżonym miejscu go nie uzbrajam - zamykam auto kluczykiem (nie pilotem). Logic się wtedy nie uzbraja (w odróżnieniu od fabrycznego alarmu, który i tak by zaskoczył). To tak na wyjazdy itp., kiedy wiem że auto postoi i chcę zminimalizować pobór prądu z akumulatora :D
jacekcrv 17-10-2018, 09:06 Usuwalem ten alarm u siebie. Wystarczy odpiąć wszystkie przewody z centralki i zmostkować 2 przewody. Zabezpieczenie w tym alarmie to 2 przewody idące do zegarów. Je wystarczy połączyć przy centralce tak żeby nie było przerwy w obwodzie.
jacekcrv a jak potem wygląda sterowanie centralnym zamkiem z pilota? po usunięciu alarmu.
jacekcrv 17-10-2018, 11:32 A jakby miało wyglądać? Sterowaniem centralnym znakiem nie jest w centralce alarmu.
henry.wroc 17-10-2018, 15:07 Zrobię tak jak mówicie. Na razie nie będę nic ruszał. Zawsze można zamknąć kluczem. Może dokupie syrene na przyszłość. Dzięki za radę.
Grzegorz MX 18-10-2018, 11:57 A jakby miało wyglądać? Sterowaniem centralnym znakiem nie jest w centralce alarmu.
Jacek,
wg mnie istnieją główne 2 sposoby sterowania centralnym zamkiem z pilota w focusach
a) oryginalnie z poziomu kluczyka i pilota SAMOCHODU, alarm wpięty do instalacji i czyta szynę CAN.
b) alarm w trybie PLIP - możliwość zaprogramowania centrali alarmowej do współpracy z sygnałami analogowymi w samochodach nie posiadających pełnego interfejsu CAN lub ktoś celowo nie podłączył do CAN (ccc) - masz dodatkowy Pilot z alarmu - TO ZAPEWNE TEN PRZYPADEK
wycięcie alarmu z przypadku a) to jest proste jak piszesz.
z b) już nie.
dodatkowo dobry i niezależny alarmowiec (nie u dealera ford) mógł wszyć tak instalację alarmową że zajmie to mnóstwo czasu (czytaj na ulicy podczas kradzieży), mógł ukryć centralkę, używać przewodów jednego koloru (czarnego), wszystko mocował głęboko a przewody skracał lub wydłużał aby od diody nie można było dojść jak po nitce do kłębka, używał identycznych taśm mocujących.
jacekcrv 18-10-2018, 15:35 No w tym przypadku ewidentnie masz 1 przypadek :)
Dokładany przez dealera i masz kluczyk tylko do samochodu a nie dodatkowy od alarmu.
Przynajmniej ja tak zrozumiałem pierwszy post.
Druga sytuacja wcale nie jest trudniejsza wystarczy tylko usunąć 2 przewody od sterowania centralnym zamkiem jeśli ktoś ten przewód przeciął a nie zmostkował.
Sygnały centralnego zamka w Focusie mk2 są zapisane w module komfortu - usuwając centralkę nie usuwasz zapisanych kluczyków z modułu komfortu.
Akurat od tego alarmu w internecie jest dostępny schemat także odłączenie go to nie problem.
Odkopię trochę temat. Jacek możesz mi powiedzieć które kable należy zmostkować? Od dwóch miesięcy wzbudza się alarm jak zamknę drzwi z pilota w kluczu. I tak zamykam ten samochód z klucza tradycyjnie. Chciałem odpiąć w cholerę ten alarm jest mi całkowicie nie potrzebny i wrócić do zamykania pilotem.
Pedros615 27-02-2021, 16:21 Ponawiam pytanie. Ktore przewody nalezy zmostkowac aby usunac ten alarm?
Usuwalem ten alarm u siebie. Wystarczy odpiąć wszystkie przewody z centralki i zmostkować 2 przewody. Zabezpieczenie w tym alarmie to 2 przewody idące do zegarów. Je wystarczy połączyć przy centralce tak żeby nie było przerwy w obwodzie.
@jacekcrv (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=139812), podpowiesz o które dwa przewody chodzi?
EDIT:
Poradziłem sobie w bardzo prosty sposób: odłączyłem od centralki alarmu tylko szeroką białą wtyczkę, nic innego nie tykałem, żadnych przewodów nie mostkowałem. Auto jeździ normalnie, centralny zamek działa normalnie (zarówno z pilota jak i z kluczyka), ForScan nie zgłasza żadnych błędów.
Myślę, że dużo zależy od tego, jak elektryk podłączył alarm - ja mogłem przy wzbudzonym (wyjącym) alarmie odpalić auto :shock: No i ja mam mk3, a wątek jest w dziale mk2.
rolek_kk 19-11-2021, 20:13 Witam
odgrzewam temat,
mam problem, wydaje się że alarm (Logic LC 5) zablokował immobilizer - kontrolka alarmu świeci się po włączeniu zapłonu, niestety samochód kupiłem 2 lata temu i nie otrzymałem pinu do alarmu :(, samochód: Fokus MK3 2015, 16B, Kombi,
alarm dołożony przez dilera, telefony do LOGIC już nie działają,
szukam jakiejś podpowiedzi, jak temat obejść, odłączyć alarm (nawet tymczasowo żeby nie trzeba było wozić samochodu - podjechać do fachowca), namiarów na konkretnego elektronika/alarmowca najlepiej z doświadczeniem z tymi alarmami i programatorem aby odczytać/ zakodować nowy pin, w okolicach Błonie/GrodziskMaz/Sochaczew,
za wszelkie pomysły, z góry dziękuję
Pozdrawiam Rolek
Waterspoon 20-11-2021, 07:56 Moim zdaniem nie ma co szukać i wbijać nowego pinu, tylko trzeba wyrwać chwasta i ewentualnie zamontować inny. Najpierw proponuję wykorzystać post wyżej. Ja mam tego chwasta w wersji full z czujnikami i gdy tylko coś się będzie działo to usuwam.
rolek_kk 20-11-2021, 08:50 Dzięki za odpowiedz,
Niestety, po odłączeniu głównej wtyczki od centralki alarmu nadal nie odpala, coś było o mostkowaniu dwóch kabli ale nie do końca wiem które i do tego mój alarm to LC5 a nie LC4
jakoś tracę nadzieję do tego samochodu:619:,
mam też mk2 i tamtym tylko paliwo naprawy eksploatacyjne i jeżdżę mimo że wiekowy a z tym ciągle coś :(
Waterspoon 20-11-2021, 12:19 Przecież wiadomo, że trzeba połączyć przewód, który został przecięty i podłączony do centralki, ponieważ coś musi odcinać zapłon, a robi to centralka. Problem wystąpił ponieważ poprzedni właściciel był ćwokiem i nie przekazał pinu do tego ****a.
rolek_kk 20-11-2021, 13:37 witam, ponownie, zlokalizowałem ten dodatkowy obwód, i go połączyłem,
ale nadal lipa,
potrzebny mi ktoś mądrzejszy ode mnie, być może problem jest w samym immo? nie wiem czy to się zdarza w tych focusach?
ps, przy zakupie też nie wykazałem się bystrością umysłu, ale nie wiedziałem że do alarmu jest pin :(
Waterspoon 20-11-2021, 13:54 Niestety nikt nie wie co się może z tym szajsem stać i jak wyrwać chwasta, różni "eksperci" różnie je montowali, dla tego każdy przypadek może być inny. Nie zapomnij tylko kolego dać znać jak się sprawa zakończyła, bo każde info jest bezcenne w tej sprawie. Powodzenia
rolek_kk 20-11-2021, 16:31 ręce opadają, ze schematu wynika (korzystam ze schematu dla lc4 bo dla lc 5 jest niedostępny) ze ewentualnie ten alarm może odcinać dodatkowy obwód przy pomocy przekaźnika, takiego nie znalazłem,
w poniedziałek zadzwonię do ASO, i zobaczę,
dzięki za porady
Prześlij ten schemat do lc4 na forum
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
rolek_kk 21-11-2021, 14:15 Instrukcja z schematem:
https://docplayer.pl/70572038-Instrukcja-montasu-alarmu.html
rolek_kk 06-01-2022, 18:24 Dla potomnych:),
Wycięcie tego alarmu jest możliwe zgodnie z instrukcją zamieszczona kilka postów wcześniej:"witam, ponownie, zlokalizowałem ten dodatkowy obwód, i go połączyłem,
ale nadal lipa,
potrzebny mi ktoś mądrzejszy ode mnie, być może problem jest w samym immo? nie wiem czy to się zdarza w tych focusach?
"
Moje problemy wynikały z uszkodzenia dodatkowo pompy paliwa:( jestem lżejszy o 1100pln i samochód dziala
gratulujemy "tylko' pompy paliwa, sąsiad w sylwestra nie odpalił auta, w poniedziałek dowiedział się że to nie pompa, tylko silnik.
marjanoos 07-01-2024, 13:54 Miałem problem z samoczynnie uruchamiającym się alarmem. Odpiąłem szeroką, białą wtyczkę z centralki i nie mam problemu z odpaleniem/otwarciem auta.
Cześć wszystkim,
Chciałbym odnowić post związany z tym alarmem. Nie wiem czy w kluczyku rozładowała się bateria czy coś innego ale nie mogę otworzyć auta z pilota. Gdy otwieram auto z kluczyka to wyje alarm.
Mam jakiś kod 4cyfrowy ale nie potrafię go wklepać. Czy gdzieś jest jakaś instrukcja jak wprowadzić ten klucz "krok po kroku" aby odblokować immobilaizer?
Auto to Focus MK2 2011
P.S. Wymieniłem baterię w kluczyku i nadal się nie otwiera.
thesperado 12-08-2024, 21:30 Użyj Googla instrukcja jest jeszcze osiągalna np. na "chomiku". Z niej dowiesz się jak użyć PIN, który posiadasz, a na elektrodzie, YT, a także na tym forum są instrukcje o trybie programowania.
[...]
Czy gdzieś jest jakaś instrukcja jak wprowadzić ten klucz "krok po kroku" aby odblokować immobilaizer?
[...]
[...]
instrukcja jest jeszcze osiągalna np. na "chomiku". Z niej dowiesz się jak użyć PIN,
[...]
np.
https://chomikuj.pl/a_krakow/Logic_Challander
pozdrawiam
Arturek
|
|